فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد زارعان* صفحه 5
    در بررسی بحران سوریه به دلایل گوناگونی اشاره می شود. برخی معتقدند شکاف های اجتماعی موجود در سوریه که به دلیل سیاست های نظام به وجود آمده بود، در پی انقلاب در کشورهای عربی منطقه، زمینه ساز اعتراضات مردمی و در نهایت قیامی فراگیر علیه نظام اسد شد. سوال اساسی پژوهش این است که آیا وقوع بحران در سوریه ناشی از تشدید شکاف های اجتماعی است؟آیا شکاف مذهبی علوی سنی یا شکاف قومی عربی کردی سر باز کرده و چنین بحرانی را رقم زده است؟آیا شکاف گفتمانی اسلام گرا سکولار یا مقاومت سازش منشا بروز چنین بحرانی بوده است؟ در این مقاله با استفاده از شیوه توصیفی تحلیلی این فرض بررسی می شود که گرچه بحران سوریه باعث تعمیق شکاف های قومی و مذهبی و فعال سازی این شکاف ها شده است، اما نمی توان این شکاف ها را عامل اصلی وقوع اعتراضات مردمی یا جنگ داخلی سوریه دانست. هم چنین شکاف گفتمانی موجود در عرصه سیاست داخلی سوریه (اسلام گرا سکولار) به دلیل وضعیت جنبش اخوان المسلمین در سوریه نمی تواند عامل اصلی بروز بحران باشد. در نهایت شکاف گفتمانی موجود در عرصه سیاست خارجی سوریه (مقاومت سازش) به عنوان عاملی مهم در بروز بحران سوریه مورد شناسایی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سوریه، بحران سوریه، شکاف اجتماعی، شکاف قومی، شکاف مذهبی، شکاف گفتمانی
  • ابراهیم متقی* صفحه 47
    گفتمان مقاومت تابعی از ضرورت های سیاست بین الملل در دوران پس از جنگ سرد است. نظریه پردازان مختلف تلاش کردند گفتمان مقاومت در برابر «نظام سلطه» را با رهیافت های مختلف تبیین کنند.
    در این مقاله تلاش شده است نشانه های گفتمان مقاومت براساس رهیافت های مختلف تنظیم و تبیین شود. از سوی دیگر می توان فرایندی را مورد ملاحظه قرار داد که به موجب آن «پادگفتمان مقاومت» نیز از سوی کشورها و محافل نظریه پردازی جهان غرب تولید می شود و گسترش می یابد. شاید بتوان بخش عمده ای از اتاق های فکر کشورهای سرمایه داری به ویژه امریکا را در زمره مجموعه هایی دانست که مبادرت به تولید پادگفتمان مقاومت می کنند و از این طریق زمینه لازم را برای برسازی و بازتولید نظام سلطه فراهم می آورند.
    هم چنین تلاش می شود رهیافت های رقیب و متناظر به عنوان گفتمان و پادگفتمان مقاومت مورد بررسی تحلیلی قرار گیرد. درک واقعی نظام سلطه صرفا در شرایطی امکان پذیر است که بتوان رهیافت های مختلف مقاومت را تبیین کرد. طبعا هر رهیافت می تواند راهبردهای مختلفی در راستای شکل بندی های قدرت در نظام جهانی منعکس سازد. در کشورهای جهان غرب و متحدین منطقه ای آنها نیز گفتمان هایی در روند مقابله با گفتمان مقاومت در حال شکل گیری است. محور اصلی چنین فرایندی را باید تولید رهیافت هایی دانست که می تواند به عنوان بدیل گفتمان مقاومت در مقابله با نظام سلطه به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: گفتمان مقاومت، هویت، پادگفتمان، نظام سلطه، جنبش ضد جهانی شدن
  • جواد مددی* صفحه 83
    با پایان یافتن گفت وگوهای ملی در یمن که براساس طرح شورای همکاری خلیج فارس برای برون رفت این کشور از وضعیت بحران و فراهم کردن مقدمات تدوین قانون اساسی و برگزاری انتخابات در سال آینده تشکیل شده بود ، مرحله دشوار نظام سازی وارد فاز جدی شد. در همین راستا دولت موقت منصور هادی طرح ایجاد نظام غیرمتمرکز یا فدرالی را که پیشتر در کنفرانس گفت وگوهای ملی مطرح شده بود ، اواسط بهمن ماه 1392 تصویب و ابلاغ کرد. اما مخالفت جدی شماری از گروه ها و جریان های سیاسی از جمله حراک جنوب و حوثی های شمال با نحوه اجرای این طرح و ناتوانی دولت موقت در رفع بحران های اقتصادی و امنیتی و هم چنین دخالت عربستان سعودی و امریکا در امور داخلی یمن ، چشم انداز آینده نظام فدرالی در این کشور را با هاله ای از ابهام مواجه کرده است. این مقاله با تبیین ابعاد و گستره طرح نظام فدرالی در یمن ، این فرضیه را مطرح می کند که شکل اجرای طرح فوق توسط دولت موقت و نتیجه حاصل از آن همه طرف های فعال در این کشور به ویژه حوثی ها و جنبش حراک جنوب را راضی نکرده و در نهایت ممکن است به عاملی برای تشدید دامنه اختلافات و درگیری ها در این کشور تبدیل شود.
    کلیدواژگان: یمن، گفت وگوهای ملی، نظام سیاسی، فدرالیسم، موانع و چالش ها
  • یحیی فوزی*، سید عباس هاشمی صفحه 111
    جریان اسلام گرای معاصر در تونس بعد از انقلاب شاهد تحولات مهمی بوده و با مشکلات مختلفی مواجه شده است که بررسی و شناخت آنها برای جریان های اسلامی در جهان اسلام راهگشاست. با توجه به اینکه دو جریان دینی در قالب النهضه و جریان سلفی از تاثیرگذاری بیشتری در این کشور برخوردارند، در این مقاله این دو جریان به عنوان مهم ترین تشکل های اسلام گرا در تونس بررسی و تلاش می شود ضمن تشریح ویژگی های جریان های سلفی و نحوه تعامل آنها با جریان اسلام گرای النهضه، راهبردهای این جریان در مواجهه با این جریان ها بررسی شود. یافته های این مقاله نشان می دهد که اقدامات بخشی از سلفی ها در تونس موجب شد که النهضه به تدریج از راهبرد همکاری و تعامل به سوی راهبرد تقابل با این جریان های حرکت کند؛ به طوری که در حال حاضر راهبرد غالب در النهضه راهبرد مواجهه و تقابل با سلفی های رادیکال است.
    کلیدواژگان: جنبش اسلامی، النهضه، تونس، الغنوشی، سلفیت
  • شعیب بهمن* صفحه 137
    بحران سوریه نوعی تروریسم بین المللی به وجود آورده است که افرادی از کشورهای اوراسیایی نیز در آن حضور دارند. این تروریست ها که از روسیه و کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز راهی سوریه شده اند، گرایش های سلفی وهابی دارند و از حامیان خط مشی القاعده محسوب می شوند. احتمال دارد این تروریست های بین المللی و سازمان یافته، پس از سوریه راهی کشور یا منطقه ای دیگر شوند و در آنجا نیز به این اعمال تروریستی اقدام کنند. همین مساله به خطری بالقوه برای روسیه و کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز تبدیل شده است. از این رو مقاله حاضر درصدد پاسخگویی به این سوال اساسی است که «بحران سوریه، منطقه اوراسیا را با چه چالش ها و پیامدهایی در حوزه مسائل امنیتی مواجه خواهد کرد؟». یافته های این پژوهش نشان می دهد بحران سوریه، منطقه اوراسیا را با چالش ناامنی ناشی از بازگشت شبه نظامیان به کشورهای خود، انتقال هرج و مرج و تمایلات جدایی طلبانه، افزایش نفوذ حامیان بین المللی تروریسم و تشدید نفوذ و حضور نظامی امریکا در کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز مواجه خواهد کرد.
    کلیدواژگان: بحران سوریه، اوراسیا، تروریسم بین المللی، بنیادگرایی سلفی، وهابی
  • سیده سمیه حبیب الله پور* صفحه 175
    بنیادگرایی و فرقه گرایی مذهبی در یکی، دو دهه اخیر در پاکستان رشدی چشم گیر یافته و این کشور را به مرکز بنیادگرایی به ویژه افراطی گری تبدیل کرده است. از جلوه های افراطی گری در پاکستان، شکل گیری گروهی به نام طالبان پاکستان است که پیچیده ترین نیروی اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی این کشور و حتی منطقه جنوب آسیا به شمار می رود؛ به گونه ای که تهدیدی فراروی امنیت داخلی پاکستان و امنیت منطقه ای و بین المللی شده است. بر این اساس مقاله حاضر به بررسی عوامل و بسترهای شکل گیری طالبان پاکستان و چشم انداز آینده آن می پردازد. بررسی این عوامل بدان علت حایز اهمیت است که این گروه به لحاظ ریشه، ایدئولوژی و جهت گیری عینی، پیچیدگی های خاصی دارد که ممکن است در آینده نظم و امنیت داخلی پاکستان را به چالش بکشد و بر کل منطقه تاثیر بگذارد.
    کلیدواژگان: پاکستان، بنیادگرایی، طالبان، امنیت
|
  • Ahmad Zarean* Page 5
    In examination of Syria crisis are cited various reasons. Some believe that social rifts in Syria has created due to government policies and following the revolution in the Arabic countries of the region, paved context for popular protests s and ultimately the widespread uprising against the Assad regime.
    Research fundamental question is that whether the crisis in Syria is cause of escalation of social rifts? Whether religious rift of Alevi - Sunni or ethnic rift of Arab-Kurdish is cause of such crisis? Whether discursive rift of slamist-secular or resistance -compromise is source of such crisis? In this paper, using analytic method, this assumption is examined that although the Syrian crisis is led to deepening of ethnic and religious rifts and activation of these gaps, but it is not main cause of forming the popular protests or civil war in Syria. Also current discursive rift in domestic political scene of Syria (Islamist- secular) due to the situation of Muslim Brotherhood movement in Syria cannot be a major factor in emergence of crisis. In finally the current discursive rift in foreign policy scene of Syria (resistance- compromise) is as a major factor in the emerging the Syrian crisis.
    Keywords: Syria, the Syrian Crisis, Social Rifts, Ethnic Rifts, Religious Rifts, Discourse Rifts
  • Ebrahim Motagei* Page 47
    Resistance discourse is function of the necessities of international politics in the aftermath of the Cold War. Different theorists tried to explain the resistance discourse against "domination system" by the different approaches. This paper is an attempt to explain the symptoms of resistance discourse based on various approaches. On the other hand, could consider other process whereby resistance anti-discourse "producing and spread by some theory circles and countries in the west. Perhaps the major part of thinks tanks in the capitalist countries, especially in the U.S., attempt to creation of resistance anti-discourse, and thus produce the necessary background for reproduction of the domination system.
    This paper also examines competing approaches and corresponding as discourse and resistance anti- discourse. Real understanding of the system of domination is possible only in conditions that could explain different approaches of resistance. Naturally, every approach may reflect different strategies in line formations of power in the international system. In western countries and their local allies are emerged discourses In the process of dealing with discourse of resistance. The main core of such process should be production of approaches that can be considered as an alternative to the resistance discourse that be used against domination system.
    Keywords: Resistance Discourse, Identity, anti Discourse, Domination System, anti, Globalization Movement
  • Javad Madadi* Page 83
    With the end of the national dialogues in Yemen that based on the Persian Gulf cooperation council plan and in order to out of this country from crises situation and preparation of drawing up a constitution and also holding elections in next year was formed , difficult stage of state building in this country entered to a serious phase. Accordingly, in early February 2014, the interim government of Mansour Hadi adopted a plan to creation of decentralized system or federal, which earlier had been raised in a national dialogue conference. But serious opposition of some political groups and movements, including Harak and houthies with the execution model of this plan and the interim government's inability to solving the economic and security crises and also America's involvement and Saudi Arabia in the internal affairs of Yemen, the outlook for future federal system in the country is faced with an aura of mystery. This paper with explanation the dimensions and scope of federal government plan in Yemen, suggests this hypothesis that implementation model of this plan by the interim government and its consequences is not satisfied all active sides in this country, especially the Houthis and the Southern Harak and finally, may become to a factor for exacerbation of differences domain and conflicts in this country.
    Keywords: Yemen, National Dialogues, Political System, Federalism, Obstacles, Challenges
  • Yahya Fozi*, Seyyed Abas Hashemi Page 111
    Contemporary Islamist movements in Tunisia after the revolution witnessed important developments and have faced with various problems that studying and its understanding is effective for Islamic movements in the Muslim world. Given that the two religious streams in the form of Ennahda and the Salafis movement have a deep influence in this country, in this paper, this two streams examines as the most important oriented Islamic groups in Tunisia, and is tried to describe the characteristics of salafi currents and how their interact with the Ennahda Islamist movement, as the most important innovative Islamic organization in Tunisia, and in finally is investigated the strategies of this movement in the face of these movements. The results of this study indicate that the actions of the part of Salafists in Tunisia caused that Ennahda gradually from the strategy of cooperation and interaction moved to strategy of contrast with these movements; so that now the dominant strategy in Ennahda is strategy of confrontation and conflict with radical Salafies.
    Keywords: Islamic Movement, Ennahdha, Tunisia, Salafi
  • Shoaib Bahman* Page 137
    Syria's crisis has created an international terrorism type and present are there jihadists from Eurasian countries. These terrorists with salafi-wahabi trend have gone to Syria from Russia and Central Asia Caucasus, and are supporter of the policy of al-Qaeda. It is likely that these international terrorists and organized, after Syria go to another country or region and in there also carry out terrorist acts. This issue has become to potential danger for Russia and Central Asia and the Caucasus countries. So this paper seeks to answer to this fundamental question is that "given to future of Syria crisis what are the challenges and security implications for Eurasia?" The results of this study indicate that the Syrian crisis will face Eurasia region with insecurity challenges due to the return of militants to their countries, transport chaos and separatist tendencies, increasing influence of international terrorism sponsors and the American military presence in Central Asia and the Caucasus.
    Keywords: Syrian crisis, Eurasia, International Terrorism, Fundamentalist of Wahabi, Salafi
  • Seyyedeh Somayeh Habibollahpoor* Page 175
    Religious fundamentalism and sectarianism in the recent two decades in Pakistan has had dramatic growth and has become this country to a center of extremism and fundamentalism in particular. From the signs of extremism in Pakistan, is forming a group called Pakistani Taliban. this group is one of the most complex social force, cultural, political and national security in this country and even South Asia region, so that is serious threat for Pakistan's internal security and regional and international security. Accordingly, the present study examines the causes and context of the formation of Pakistan Taliban and its future prospects. Review of these factors is important because this group in form of origins, ideology and objective-oriented, has a special complexity that may create challenges for Pakistan's internal security and also in future of the entire region.
    Keywords: Pakistan, Fundamentalism, Taliban, Security