فهرست مطالب

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 79، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • معصومه خوشحال، فریبرز وفایی، سجاد صدیق، امین قدرتی* صفحات 5-16
    مقدمه و هدف
    با توجه به رشد روز افزون استقبال بیماران برای استفاده از درمان ایمپلنت لازم است که کادر درمانی با اشراف کامل به فاکتور های موثر در پیش اگهی و موفقیت درمان از شکست های قابل پیشگیری جلوگیری نمایند. هدف ازاین مطالعه تعیین تاثیر نسبت های مختلف طول تاج به طول ایمپلنت (C/I Ratio ) در نواحی خلفی ماگزیلا و مندیبل به عنوان یکی از اصول مهم بیومکانیک بر روی تحلیل استخوان مارجینال اطراف گردن ایمپلنت (MBL) است.
    روش کار
    این مطالعه بصورت یک مطالعه همگروهی آینده نگر اجرا گردید. در طی این مطالعه بیمارانی که در طول سال(93- 92) در یک مطب خصوصی تحت درمان ایمپلنت قرار گرفتند انتخاب و رادیوگرافی های 6 ماهه و 12 ماهه دیجیتال موازی ایشان جهت بررسی تاثیر نسبت تاج- ایمپلنت در نواحی خلفی ماگزیلا و مندیبل توسط کولیس دیجیتال بررسی گردید. همه بیماران مورد ارزیابی کلینیکی و رادیوگرافیک قرار گرفتند و نتایج حاصله توسط آزمون های آماری t-test و رگرسیون خطی چندگانه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    در مجموع 48 فیکسچر از سیستم SIC در 18 بیمار شامل 28 عدد در ماگزیلا و 20 عدد در مندیبل مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز آماری سطوح استخوان مارجینال اطراف گردن ایمپلنت ها در رایوگرافی های تهیه شده، تفاوت معنی داری را در رابطه با تاثیر نسبت های متفاوت C/I Ratio بر روی تحلیل استخوان مارجینال اطراف ایمپلنت نشان نداد (094/0 = P) ، همینطور بررسی مقایسه ای نواحی خلفی ماگزیلا و مندیبل حاکی از عدم تفاوت تاثیر مقادیر متفاوت C/I Ratio بر روی تحلیل استخوان مارجینال بود.
    نتیجه نهایی: مطالعه حاضر نشان داد که در بررسی ایمپلنت های کارگذاری شده در نواحی خلفی دو فک با دارا بودن نسبت های تاج به ایمپلنت از87/0 تا 55/2، میزان تحلیل استخوان مارجینال بررسی شده از نظر آماری تفاوت معناداری دیده نمی شود که حاکی از عدم ارتباط تحلیل استخوان مارجینال اطراف گردن ایمپلنت با نسبت های متفاوت تاج به ایمپلنت و ناحیه درمان است (05/0P>).
    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، تاج دندان، تحلیل استخوان مارجینال، ماگزیلا
  • فروغ نادی*، آرش دهقان، جلال پورالعجل، ابراهیم نادی صفحات 17-24
    مقدمه و هدف
    سرطان ریه هنوز شایعترین علت مرگ دراثر سرطان در بسیاری از کشورها می باشد. در استان همدان بعنوان منطقه ای با سهم جمعیتی نسبتا قابل توجه از کشور ایران،مطالعات اپیدمیولوژیک مشابهی انجام نشده است، لذا این مطالعه با هدف تعیین فراوانی هیستوپاتولوژیک تومورهای بدخیم ریه در بین مراجعین به بیمارستان های آموزشی شهر همدان از سال 1384تا 1393انجام گرفت.
    روش اجرا : این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی به روش سرشماری بود که در آن 429 نمونه آسیب شناسی با گزارش تومور ریه مورد بررسی قرارگرفته است. تعداد263 نمونه شامل 225 نفر مرد (55/85%) و 38 نفر زن (45/14%) ) معیار ورود به مطالعه را داشتند. این نتایج از دفاتر آزمایشگاه های آسیب شناسی بیمارستانهای بعثت و شهید بهشتی و آزمایشگاه رازی همدان از تاریخ 1/1/84 تا تاریخ 29/12/93 استخراج و چک لیست تکمیل شده است. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار STATA و آزمونهای آماری t ، c2 و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان میدهد که دراستان همدان 87/44 درصد بیماران مبتلا به تومور اسکواموس سل کارسینوما و 1/25 درصد مبتلا به سرطان ریه با سلول کوچک، 8/14درصد بیماران مبتلا به آدنوکارسینومای ریه و 2/15درصد از بیماران به سایر گونه های کارسینوم مبتلا هستند. 55/85 درصد نمونه ها مربوط به بیماران مرد و 45/14 درصد نمونه ها مربوط به بیماران زن می باشند.
    نتیجه نهایی: این مطالعه نشان داد که طی 10سال مطالعه در همدان، برخلاف نتایج مطالعات جهانی شایعترین تومور برونکوژنیک کارسینوما، نوع اسکواموس سل کارسینوما می باشد و طی مدت بررسی شیوع توموردرمردان بیش تر از زنان است.
    کلیدواژگان: سرطان های ریه، کارسینوم سلول سنگفرشی، هیستوپاتولوژی
  • فاطمه فرخ نشاط*، علیرضا رحمانی، محمدتقی صمدی، علیرضا سلطانیان صفحات 25-33
    مقدمه و هدف
    فلزات سنگین از مضرترین آلاینده های موجود در منابع آب آشامیدنی هستند که دلیل آسیب های جدی در سیستم متابولیکی، فیزیولوژیکی و ساختاری بدن به شمار می روند. فعالیت های صنعتی مثل نشت فاضلاب های صنعتی، ذخیره سازی و دفع نادرست زباله های صنعتی همچنین فرسودگی شبکه توزیع و شبکه خانگی می تواند باعث منتشر شدن فلزات سنگین در آب آشامیدنی گردد. بنابراین، سنجش میزان این عناصر در نقطه مصرف ضروری می باشد و بهمین منظور این مطالعه با هدف تعیین ریسک غیر سرطانی فلزات سنگین سرب، روی و کروم در منابع آب آشامیدنی شهر همدان در زمستان 1393 انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر، بصورت توصیفی مقطعی و روش نمونه برداری بصورت طبقه ای بود. سنجش غلظت نمونه ها توسط دستگاه جذب اتمی مدل (Perkin Elmer، AAS-PEA-700) انجام شد و جهت برآورد میزان مواجهه مقطعی و توصیف خطرات از روش US EPA استفاده گردید.
    نتایج
    آزمایشات نشان دادکه میانگین غلظت سرب، کروم و روی به ترتیب در نقاط مصرف با منابع آب سطحی 927/10، 246/2 و 604/1305و زیر زمینی 301/19 ،085/11و 709/1613و مخلوط 085/20، 563/11و 844/1299میکرو گرم بر لیتر می باشد. میانگین شاخص ریسک مواجهه مقطعی سرب، برای تمامی گروه های سنی ریسکی نشان نداد. از نظر روی و کروم در دو گروه سنی زیر یکماه و 3-1 ماه، 31/7 درصد از نمونه ها دارای ریسک بودند و میزان مواجهه روی و کروم به ترتیب بالاتر از 3/0و mg/kg.day 003/0 بود.
    نتیجه نهایی: 46/41 درصد از نمونه های آب آشامیدنی شهر همدان دارای غلظت سرب بالاتر از حد استاندارد WHO و موسسه استاندارد تحقیقات صنعتی ایران و 02/39 درصد از نمونه ها دارای غلظتی بالاتر از حد استاندارد EPA داشتند که هیچ کدام از نمونه ها دارای ریسک مقطعی برای کودکان و بزرگسالان نبودند. با وجود اینکه مقدار کروم و روی زیر حد استاندارد بود ولی به دلیل پتانسیل بالای بیماریزایی آنها ریسک را در دو گروه سنی زیر یکماه و 3-1 ماه نشان داد، در نتیجه غلظت زیر حد استاندارد نمی تواند تضمینی برای عدم وجود ریسک باشد.
    کلیدواژگان: آب، جذب اتمی، فلزات سنگین
  • غلامرضا عشقی، پدرام علیرضایی*، حسین قلاوند، لیلا خضریان صفحات 34-39
    مقدمه و هدف
    تکمه پوستی یا skin tag ضایعه کوچک، نرم و پایه داری است که معمولا در نواحی چین دار پوست مانند گردن و زیر بغل ایجاد می شود. در مطالعات متعددی ارتباط بین تکمه های پوستی با دیس لیپیدمی گزارش شده است. این مطالعه با هدف مقایسه سطح لیپیدهای سرم در افراد مبتلا به تکمه پوستی با افراد سالم انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مورد-شاهدی، پروفایل لیپید ](سطح سرمی کلسترول تام، تری گلیسرید،(LDL) low density lipoprotein و high density lipoprotein (HDL) [ 49 نفر مبتلا به تکمه های پوستی مراجعه کننده به درمانگاه پوست بیمارستان فرشچیان همدان با پروفایل لیپید 49 نفر از افرادی که به عللی غیر از تکمه پوستی به این مرکز مراجعه نموده بودند مورد مقایسه قرار گرفت. داده های مربوطه پس از گردآوری با نرم افزار SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین سطح سرمی کلسترول تام، تری گلیسرید،LDL و HDL در گروه بیماران به طور معنا داری بیشتر از گروه شاهدبود (P<0.05).
    نتیجه نهایی: این مطالعه نشان داد که وجود تکمه های پوستی می تواند با افزایش سطح لیپیدهای سرم مرتبط باشد. پیشنهاد می شود پزشکان هنگام مواجهه با این ضایعات پوستی احتمال وجود دیس لیپیدمی را در فرد بیمار مد نظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: افزایش چربی خون، تکمه های پوستی، لیپیدها
  • پویان پهلوانی، سیدمهدی موسوی، علیرضا راستگوی حقی، حسین لاهوتیان، فرزانه اثنی عشری، زهره علیزاده* صفحات 40-48
    مقدمه و هدف
    سندروم تخمدان پلی کیستیک(polycystic ovarian syndrome-PCOS) به عنوان شایع ترین اختلال غدد درون ریز در زنان محسوب میشود. عدم تخمک گذاری ناشی از PCOS عامل خطری عمده در ایجاد تغییرات اندومتر محسوب می گردد. چای کوهی گیاهی معطر بوده و از خانواده نعناعیان است که خواص استروژنیک آن اثبات شده است. این مطالعه اثر عصاره الکلی چای کوهی بر پارامترهای بافت شناسی اندومتر مدل سندرم تخمدان پلی کیستیک در موش صحرایی را مورد بررسی قرار می دهد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی از 36 سر موش صحرایی نژاد Sprague-Dawley با وزن 200-170 گرم استفاده شد. برای القاء سندرم تخمدان پلی کیستیک از استرادیول والرات با دوز 4 میلی گرم به صورت تزریق عضلانی به هر موش استفاده گردید. حیوانات به 6 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل بدون دریافت دارو، گروه PCOS دریافت کننده حلال دارو، گروه های PCOS دریافت کننده عصاره چای کوهی با دوزهای mg/kg225 ،450 و900 و گروه PCOS دریافت کننده کلومیفن سیترات با دوز 5/1 mg/kg. عصاره تهیه شده به صورت داخل صفاقی برای مدت 4 سیکل استروس (16 روز) به موش های مورد آزمایش به صورت داخل صفاقی تزریق شد. نمونه های بدست آمده از اندومتر توسط هماتوکسیلین- ائوزین رنگ آمیزی شده و تعداد غدد، ارتفاع سلول های غددی، قطر داخلی غدد، ضخامت اندومتر و ارتفاع سلول های پوششی آن و همچنین تغییرات پاتولوژیک اندومتر مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    در گروه مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک افزایش ارتفاع سلول های پوششی اندومتر و سلول های اپی تلیال غدد، کاهش ضخامت اندومتر و قطر داخلی غدد ایجاد شد اما این تغییرات معنی دار نبود(P>0.05)، در حالی که پارامتر تعداد غدد در گروه PCOs به صورت معنی دار کاهش نشان داد (P<0.05). علاوه بر آن در 40 درصد موش های گروه سندرم تخمدان
    پلی کیستیک تغییرات هیپرپلازیک دیده شد. درمان با چای کوهی با غلظت های مختلف و کلومیفن سیترات، متغیرهای ارتفاع سلول های پوششی اندومتر، ضخامت اندومتر، ارتفاع سلول های اپی تلیال غدد، قطر داخلی غدد و تعداد غدد را به گروه کنترل نزدیکتر کرد، البته این تغییرات معنی دار نبود(P>0.05) درمان با غلظت های mg/kg 900 چای کوهی و کلومیفن به ترتیب منجر به کاهش هیپرپلازی در 35 و 3/33 درصد حیوانات گردید.
    نتیجه نهایی: نتایج این مطالعه نشان داد که تجویز عصاره چای کوهی به صورت وابسته به دوز موجب تغییر در بعضی از پارامترهای بافت اندومتر مدل سندرم تخمدان پلی کیستیک در موش صحرایی می شود.
    کلیدواژگان: استرادیول، اندومتر، چای کوهی، سندرم پلی کیستیک تخمدان، کلومیفن
  • محسن بیدگلی، ایرج امیری، سارا سهیلی فر*، احسان هوشیار صفحات 49-56
    مقدمه و هدف
    در سالهای اخیر استفاده از سلولهای بنیادی برای بازسازی بافتهای از دست رفته بسیار مورد توجه قرار گرفته است و به همین سبب قابلیت جداسازی، کشت و تمایز سلولهای بنیادی با منشاءهای مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، تعیین تمایز استئوژنیک سلولهای بنیادی مشتق از پریودنتال لیگامنت دندانهای مبتلا به پریودنتیت در محیط حاوی ملاتونین می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی ، شش دندان دارای بیماری پریودنتال کشیده شده و قسمت آپیکالی ریشه ی آنها جدا شد. سپس تحت شرایط کاملا استریل، پریودنتال لیگامنت متصل به قسمت جدا شده ی ریشه، توسط تیغ جدا شد. سلولهای این بافت، کشت داده شدند. سپس به منظور بررسی مارکرهایCD 105، CD 146، CD 90، CD 45، CD 31، CD 34، CD 106 و CD 73 تحت آنالیز فلوسیتومتری قرار گرفتند. پس از سومین پاساژ، سلولهای چسبیده به کف، برای تمایز استئوژنیک و افزودن ملاتونین مورد استفاده قرار گرفتند. سپس تمایز استئوژنیک، توسط تستهای آلکالین فسفاتاز، تست محتوای کلسیم و رنگ آمیزی آلیزارین رد بررسی شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SSPP ورژن 17 و توسط آزمون تی انجام شد، P< 0.05 از لحاظ آماری معنی دار تلقی گردید.
    نتایج
    آنالیز کمی رنگ آمیزی آلیزارین رد در روز 28 نشان داد که تشکیل ندولهای مینرالیزه در گروه حاوی ملاتونین بیشتر از گروه بدون ملاتونین است. فعالیت آلکالین فسفاتاز در روزهای 7،14،21 در گروهی که ملاتونین به آن اضافه شده بود، بیشتر از گروه بدون ملاتونین می باشد. میزان محتوای کلسیم درروزهای 7و14و21و28 درگروه حاوی ملاتونین بیشترازگروه بدون ملاتونین می باشد.
    نتیجه نهایی: ملاتونین با غلظت 50 میکرومول اثر قابل ملاحظه ای بر روی تمایز سلولهای بنیادی مشتق ازپریودنتال لیگامنت دندان به استئوبلاست دارد.
    کلیدواژگان: استخوان سازی، سلول های بنیادی، ملاتونین
  • حمید پورمند، مصطفی لیلی*، رضا شکوهی، قربان عسگری صفحات 57-64
    مقدمه و هدف
    تصفیه آب در تصفیه خانه ها منجر به تولید حجم زیادی از انواع لجن ها می شود که جزء جامدات زائد محسوب شده و می بایستی جهت جلوگیری از اثرات زیست محیطی به شکل مناسب و منطقی مدیریت شوند. بهمین منظور این مطالعه با هدف تعیین ویژگی های لجن تصفیه خانه آب و امکان سنجی کاربرد آن بر اساس استانداردهای زیست محیطی؛ مطالعه موردی تصفیه خانه آب شهید بهشتی همدان انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، نمونه برداری از لجن تصفیه خانه آب شهید بهشتی طی یکسال و در فصول تابستان، پائیز و زمستان 93 و بهار 94 انجام گرفت. روش های نمونه برداری و انجام آزمایشات مطابق روش های استاندارد انجام شد.
    نتایج
    میانگین غلظت پارامترهای جامدات کل (TS)، جامدات معلق (TSS) و جامدات محلول (TDS) به ترتیب برابر 21042، 20012 و 1040 میلی گرم بر لیتر اندازه گیری شد. در بین فلزات سنگین اندازه گیری شده، بیشترین غلظت ها مربوط به فلزات سنگین آلومنیوم، آهن، منگنز و روی با مقادیر به ترتیب 1240، 853، 522 و 90 میلی گرم بر کیلوگرم جامدات خشک می باشد. همچنین غلظت های اندازه گیری شده برای کادمیوم بیشتر از حد مجاز استاندارد جهت مصارف کشاورزی و تخلیه به محیط زیست می باشد و میانگین غلظت نیکل نیز بیشتر از استاندارد توصیه شده جهت مصارف کشاورزی، صنعتی و زمین پارک می باشد. ضمن اینکه غلظت ها در دوغاب لجن نسبت به لجن خشک شده بیشتر می باشد.
    نتیجه نهایی: با توجه به نتایج حاصل از مطالعه می توان گفت که آلودگی به فلزات سنگین در نمونه های لجن دوغاب نسبت به لجن خشک شده بیشتر است. بنابراین، در صورت تخلیه به محیط زیست بهتر است که بصورت لجن خشک دفع شود. همچنین چون این لجن به طور معمول در محیط زیست دفع می شود، پیشنهاد می گردد به صورت معمول نمونه هایی جهت اندازه گیری فلزات سنگین و سایر پارامترهای مرتبط مورد آزمایش قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تصفیه آب، فلزات سنگین، لجن
  • نسترن عاقلان، سهیل سبحان اردکانی* صفحات 65-74
    مقدمه و هدف
    چای یکی از متداول ترین و پرمصرف ترین نوشیدنی ها در سراسر جهان است، ولی با توجه به احتمال وجود بعضی عناصر سمی در آن، این مطالعه با هدف تعیین مخاطره سلامت مصرف چای عرضه شده در بازار مصرف شهر همدان بر اساس پتانسیل خطر عناصر آرسنیک، سرب، کادمیوم و کروم در سال 1394 انجام گرفت.
    روش کار
    پس از تهیه 3 نمونه چای سبز و سیاه کشت داخل و وارداتی و آماده سازی آن ها به روش هضم اسیدی در آزمایشگاه، غلظت تجمع یافته عناصر مورد مطالعه توسط دستگاه جذب اتمی در سه تکرار خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرم افزار SPSS انجام گردید.
    نتایج
    بیشینه میانگین غلظت تجمع یافته عناصر مورد بررسی بر حسب میکرو گرم در کیلو گرم برای آرسنیک برابر با 54/0±34/0 مربوط به نمونه های چای سبز وارداتی، برای سرب و کادمیوم به ترتیب برابر با 0/608±0/577 و 0/15±0/37 مربوط به نمونه های چای سبز کشت داخل و برای کروم برابر با 0/114±0/165 مربوط به نمونه های چای سیاه وارداتی می باشد. همچنین نتایج نشان داد که شاخص مخاطره سلامت برای همه عناصر کوچک تر از یک می باشد و میانگین غلظت هیچ کدام از عناصر در نمونه های چای از رهنمودهای WHO و سازمان ملی استاندارد ایران بیش تر نمی باشد.
    نتیجه نهایی: مصرف چای اثر سوء بهداشتی بر سلامت مصرف کنندگان ندارد. ولی با توجه به افزایش نرخ استفاده از نهاده های کشاورزی، لجن فاضلاب، پساب تصفیه خانه ها و... توسط کشاورزان، نسبت به پایش دوره ای و منظم مواد غذایی از نظر غلظت باقی مانده یا تجمع یافته آلاینده های شیمیایی به منظور حفظ امنیت غذایی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، چای، فلزات سنگین، مخاطره بهداشتی
  • ملیکا ناظمی*، یزدان مرادی، محسن گذری، فرحناز لکزایی، مریم کریم پور صفحات 75-82
    مقدمه و هدف
    خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota متعلق به شاخه خارپوستان می باشد، بررسی های انجام شده در رابطه با خواص بیولوژیک خارپوستان نشان می دهد که بیشترین ترکیبات شیمیایی دارای خواص بیولوژیک متعلق به خیارهای دریایی می باشد. این مطالعه به منظور تعیین خواص ضد باکتری عصاره های آبی و متانولی استخراج شده از خیار دریایی نسبت به باکتری های گرم مثبت و منفی که سبب بیماریزایی انسانی می گردند طراحی شده است.
    روش کار
    9 عدد خیار دریایی در بهمن ماه سال 93 از جزیره هنگام جمع آوری شدند. سپس عصاره گیری با استفاده از حلال متانولی از پودر تهیه شده از خیار دریایی انجام گردید. بررسی خواص ضد باکتری عصاره های آبی و متانولی روی باکتری های E. coli ،P. aeruginosa ، B. pumilus، S. aureus،S. typhi ، S. marcescens ، B. cereus با استفاده از روش رقت لوله ایی به منظور تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) انجام شد.
    نتایج
    عصاره آبی روی هیچ کدام از باکتری های مورد آزمایش اثر ضد باکتری از خود نشان نداد. عصاره متانولی از رشد باکتری های گرم منفی اشرشیاکولای، سالمونلا تیقی و سراشیا مارسیسنس جلوگیری نمود و از رشد باکتری های سالمونلا تیقی و سراشیا مارسیسنس در غلظت 10 میلی گرم بر میلی لیتر جلوگیری نمود. عصاره متانولی از رشد تمامی باکتری های گرم مثبت مورد آزمایش؛ باسیلوس سرئوس، باسیلوس پومیلوس و استافیلوکوکوس آورئوس شد اما تنها منجر به مرگ باکتری استافیلوکوکوس آورئوس در غلظت های 40 میلی گرم بر میلی لیتر شد.
    نتیجه نهایی: نتایج نشان می دهد که عصاره متانولی حاوی ترکیبات دارای اثر ضد باکتری می باشد اما بر خلاف بسیاری از جانداران دریایی مورد آزمایش خیار دریایی نسبت به باکتری های گرم منفی نیز اثر ضد باکتری نسبتا خوبی از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: حداقل غلظت کشندگی، حداقل غلظت مهار کنندگی، خیار، ضد باکتری
  • فاطمه اسلامی، حمیدرضا قاسمی بصیر* صفحات 83-87
    مقدمه و هدف
    زخم های قرنیه یکی از فوریت های مهم پزشکی است که در صورت عدم تشخیص ودرمان به موقع میتواند موجب از دست رفتن بینایی شود. بنابراین شناخت انواع میکرو ارگانیسم ها وپاسخ آنها به داروها در هرمنطقه درخور اهمیت است. هدف از این مطالعه بررسی شایعترین ارگانیسم های ایجاد کننده کراتیت و تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی آنها در این منطقه بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، تاثیر عوامل مختلف از جمله سن٬ جنس، خصوصیات دموگرافیک، نتایج کشت وحساسیت آنتی بیوتیکی بیماران مبتلا زخم قرنیه مراجعه کننده به بیمارستان فرشچیان همدان مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    80 بیمار با زخم قرنیه تحت بررسی قرارگرفتند. 46 (5/57%) مورد ازموارد زخم قرنیه، کشت مثبت بودند. 54% موارد کشت مثبت مرد و46% زن بودند. از نظر توزیع سنی شیوع بیماری در دو طیف سنی زیر ده سال و 50 تا 69 سال نسبت به بقیه سنین بیشتر مشاهده شد. در بین بیماران با زخم قرنیه تروما مهمترین ریسک فاکتور ابتلا به زخم قرنیه بود. از5/57% کشت میکروبی مثبت4/84 درصد موارد کشت مثبت باکتریال و6/15درصد کشت مثبت قارچ داشتند که شایع ترین میکروارگانیزم عامل اولسر قرنیه استافیلوکوک ها با 8/36درصد بود که ازآن میان نیزاستافیلوکوک اپیدرمیدیس (7/21%) شایع ترین بود. همچنین بیشترین حساسیت باکتری ها به سیپروفلوکساسین گزارش شد.
    نتیجه نهایی : نتایج ابن مطالعه نشان می دهد که انجام کشت و آنتی بیوگرام درمورد زخمهای قرنیه برای تعیین عامل ایجاد کننده زخم و حساسیت آنتی بیوتیکی آن ضروری می باشد. قبل از آماده شدن نتیجه کشت و آنتی بیوگرام می توان بر اساس شرایط اپیدمیولوژیک و شایعترین جرم منطقه مناسب ترین آنتی بیوتیک را به عنوان درمان تجربی انتخاب نمود.
    کلیدواژگان: حساسیت آنتی بیوتیکی، زخم قرنیه، عوامل خطر
  • مژگان صفری*، اشرف باغبانی صفحات 88-92
    مقدمه
    سندرم نقص چسبندگی لکوسیتی نوع یک ، از اختلالات نادر کارکرد نوتروفیل می باشد که با عفونت های مکرر باکتریال و قارچی خود را نشان می دهد و بیماران معمولا سابقه ای از دیر افتادن بند ناف را دارند.
    معرفی بیمار: پسر چهارده ماهه ای به دلیل عفونت های مکرر تنفسی، پوستی و کاندیدیاز دهانی تحت بررسی قرار گرفت. در محل تزریق واکسن در دو ماهگی و چهار ماهگی آبسه تشکیل شده بود. بند ناف در روز ششم تولد افتاده بود. بررسی های آزمایشگاهی نشان دهنده لکوسیتوز با نوتروفیلی و کاهش CD18 در فلوسیتومتری بود. این یافته ها به نفع تشخیص سندرم نقص چسبندگی لکوسیتی نوع یک(LADs1)میباشد.
    نتیجه نهایی: این بیماران در صورت تاخیر در تشخیص به علت عفونت های مکرر شدید فوت می کنند. تشخیص به موقع این نوع بیماری و درمان آن که پیوند مغز استخوان است به بقای بیمار منجر می گردد.
    کلیدواژگان: بند ناف، سندرم نقص چسبندگی لکوسیتی، عفونت
  • علی اصغر رضانژاد، پدرام علیرضایی *، حمیدرضا قاسمی بصیر، محمدرضا سبحان، غلامرضا عشقی صفحات 93-96
    مقدمه
    Warty Dyskeratoma یک ضایعه غیرشایع و خوش خیم پوستی است که به شکل پاپول یا ندول منفرد با یک مرکز کراتینی ظاهر می شود. این ضایعه به طور معمول در سر و گردن یافت می گردد اما به ندرت در سایر مناطق پوست نیز مشاهده شده است. اگرچه WD از نظربالینی ممکن است با خیلی از ضایعات پوستی مشابهت داشته باشد اما در بررسی بافت شناسی، یافته های متمایز کننده ای دارد که به تشخیص صحیح دلالت می کند.
    معرفی بیمار: در مطالعه حاضر، یک مورد از این ضایعه نادر پوستی در ناحیه کمر یک مرد 75 ساله معرفی می شود.
    نتیجه نهایی: با توجه به اینکه WD اغلب در ناحیه سر و گردن بروز می کند، مشاهده آن در پوست ناحیه کمر از نظر بالینی دارای اهمیت است.
    کلیدواژگان: آکانتولیز، پاپول، دیسکراتوز
|
  • M. Khoshhal, F. Vafaei, S. Sedigh, A. Ghodrati* Pages 5-16
    Introduction &
    Objective
    Due to the patients’ growing interest in the use of dental implants, medical staff should be completely aware of treatment success and prognostic factors to prevent failures. The purpose of this study was to evaluate the effect of different crown to implant ratio (C / I Ratio) in the posterior areas of the maxilla and mandible as one of the most important principles of biomechanics on marginal bone loss around the implant neck (MBL).
    Material &
    Methods
    This study was conducted as a prospective cohort study. In this study, patients treated at a private dental implants office during the years 2013-2014 were selected. Parallel digital radiographs 6 months and 12 months after loading the implants were measured to evaluate the effects of prosthetic implants on posterior areas of the maxillary and mandibular crowns by a digital caliper. All patients were evaluated radiographically and data were collected and analyzed by SPSS 16 with non parametrical tests.
    Results
    A total of 48 fixtures of SIC Implant System in 18 patients, including 28 pcs in maxilla and 20 pcs in mandible were evaluated. Statistical analysis of marginal bone level aroundthe implant neck in radiograpy taken showed no significant difference in the effect of different C/I Ratio of marginal bone loss around implants (P=0.094). Comparison of posterior areas of the maxilla and mandible also showed no difference between the effects of different amounts of C/I Ratio of the marginal bone.
    Conclusion
    The present study showed that the marginal bone loss was not statistically significant after the placement of implants in the posterior region of the jaw with a different range of crown – to- implant ratio from 0.87 to 2.55. Thus, it seems that there is no relationship between marginal bone loss around the implant neck with different proportions of crown - implant and with the location of the treatment (P>0.05).
    Keywords: Crowns, Dental Implants, Marginal Bone
  • F. Nadi *, A. Dehghan, J. Pourolajal, E. Nadi Pages 17-24
    Introduction &
    Objective
    Lung cancer is the most common cause of cancer death among the population of most countries in the world. In Hamadan as a region with significant population in Iran, the epidemiologic studies have not previously done. Therefore ,this study was carried out to evaluate the frequency of histopathological types of primary pulmonary malignant neoplasms in patients admitted to Hamadan educational hospitals from 2005 to 2015.
    Materials and Methods
    This research is a cross sectional study. In this study, 263 cases(225 males and 38 females) out of 429 pathology samples reported to be lung cancers were entered into the study. These data were collected at Be’asat, Shahid Beheshti and Razi pathology laboratory centers. The data were analyzed by STATA software, 2, t test and ANOVA.
    Results
    The results show that in Hamadan contrary to the world statistics, 44.87% of patients had squamous cell carcinoma, 25,1%had small cell lung cancer, 14.8% had adenocarcinoma and 15.2% had other types of carcinoma. 85.5% of the samples were related to males and 14.45% related to females.
    Conclusion
    This study shows that during 10 years in Hamadan province in opposite of universal studies bronchogenic lung cancer tumor was squamous cell carcinoma. Moreover ,tumors incidence in males are more than women.
    Keywords: Carcinoma, Squamous Cell, Histopathology, Lung Neoplasms
  • F. Farokhneshat*, A.R. Rahmani, M.T. Samadi, A.R. Soltanian Pages 25-33
    Introduction &
    Objective
    Heavy metals are the most harmful contaminants found in drinking water supplies that can lead to serious damage to metabolic, physiological and body structures. Industrial activities like production and storage of sewage spills and improper disposal of industrial wastes as well as the exhaustion of the distribution network and the home network can cause the release of heavy metals in the drinking water. Therefore, the measurement of these elements at the point of use is necessary.
    Material &
    Methods
    This cross-sectional study assessed the amount of lead,chromium, and zinc in the drinking water of Hamadan City in the winter of 1393 which can increase the risk of getting non-cancer diseases Stratified random sampling was conducted to measure the samples concentration by atomic absorption (Perkin Elmer, AAS-PEA-700 model). In order to carry out the risk characterization and sectional exposure assessment, the US EPA(Environmental Protection Agency of America) were used.
    Results
    The results showed that the average concentration of lead, chromium and zinc at the point of use of surface water resources, 10.927, 2.246 and 1305.604 the underground 19.301, 11.085 and 1613.709and mixed 20.085, 11.563 and 1299.844 , respectively and the average of exposure to risk of children is 0.078 and of adults are 0.047and lead risk index was HQ
    Conclusion
    41.46 percent of the samples contained Lead concentration higher than WHO standards and Industrial Research of Iran Institute of Standards and 39.02 percent of the samples had concentrations above the EPA standard. None of the samples had sectional risk for children and adults. Although the amount of chromium and zinc was sub-standard, because they are highly disease producing, the risk in the two following age groups increases :
    Keywords: Atomic Absorption, Heavy Metals, Water
  • Gh. Eshghi, P. Alirezaei*, H. Ghalavand, L. Khezrian Pages 34-39
    Introduction &
    Objective
    Skin tag is a soft, small and pedunculated lesion that is usually located on the skin folds like neck and axilla. The relationship between skin tags and dyslipidemia has been reported in several studies. This study was conducted with the aim of comparing serum lipid levels in skin tag affected subjects with healthy individuals.
    Materials and Methods
    In this case-control study, lipid profile (serum levels of total cholesterol, triglyceride, low density lipoprotein (LDL) and high density lipoprotein (HDL)) of skin tag affected patients presenting to dermatology clinic of Farshchian hospital (Hamadan, Iran) was compared with lipid profile of individuals presenting to the same clinic for the reasons other than skin tags. All the data collected were analyzed with SPSS16 software.
    Results
    In this study, lipid profile of 49 skin tag affected individuals was compared with lipid profile of 49 individuals not affected by such lesion. Mean serum levels of total cholesterol, triglyceride, LDL and HDL were significantly higher in the affected group in comparison to control group (P
    Conclusions
    This study showed that the presence of skin tags could be related to increased levels of serum lipids. It is recommended that physicians consider the possibility of dyslipidemia in patients presenting with these skin lesions.
    Keywords: Dyslipidemia, Lipid Profile, Skin Tags
  • P. Pahlevani, S.M. Mosavi, A.R. Rastgoo Haghi, H. Lahotian, F. Esna Ashari, Z. Alizadeh* Pages 40-48
    Introduction &
    Objective
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common endocrinopathy affecting women. Chronic anovulation due to polycystic ovary syndrome predisposes women to endometrial changes. Stachys lavandulifolia is an aromatic plant belonging to the Labiatae family proven to have estrogenic properties. In this study, we evaluated the effects of Stachys lavandulifolia extract on endometrial histological parameters in a rat model of PCOS.
    Materials and Methods
    Thirty-six adult female Sprague-Dawley rats, weighing between 17-200 g were used in this experimental study. PCOS was induced by a single intramuscular injection of 4 mg Estradiol Valerate. The rats were divided into six groups; control group with no treatment, the PCOS group receiving solvent, three PCOS groups treated by multiple doses (225, 450, 900 mg/kg) of Stachys lvandulifolia extract, and PCOS group receiving clomiphene citrate (1.5 mg/kg). Extracts were injected intraperitoneally for a period of 4 estrous cycles (16 days). The endometrial biopsies were stained with Hematoxylin-Eosin and then the number of glands, endometrial glandular cell height, internal diameter of glands, height of epithelial cells and height of endometrium and pathological changes were examined.
    Results
    The results showed that the height of surface epithelium and glandular epithelium increased and the endometrial thickness and internal diameter of glands insignificantly decreased in PCOS group compared to control (P>0.05) while the number of glands showed significant decrease (P=0.01). In addition, 40% of the rats in PCOS group showed endometrial hyperplasia. Treatment with clomiphen citrate and different concentrations of the Stachys lvandulifolia led height of glandular epithelium, internal diameter of glands, height of surface epithelium and endometrium and number of glands to become more similar tothe control group, although they were not significant(P>0.05). Treatment with clomiphen citrate and 900 mg/kg concentrations of the Stachys lvandulifolia reduced hyperplasia in 35% and 33.3% of rats respectively.
    Conclusion
    The results of this study showed that stachys lvandulifolia dose dependently causes changes in the endometrial histological parameters of PCOS rat model.
    Keywords: Clomiphene, Endometrium, Estradiol, Polycyctic Ovary Syndrome Stachys Lavandulifolia
  • M. Bidgoli, I. Amiri, S. Soheilifar*, E. Hoshyar Pages 49-56
    Introduction &
    Objective
    In recent years stem cells have been evaluated for regenerating lost tissues. Therefore, many studies aimed to assess isolation of these cells from different origins, and culture them. The purpose of this study is to evaluate the osteogenic differentiation of stem cells derived from periodontal ligament of periodontitis affected teeth in melatonin contained media.
    Materials and Methods
    In this experimental-laboratory study after tooth extraction and isolating the apical segment of the roots, the periodontal ligament tissue was removed. Cells were expanded and after the third passage; flow cytometery analysis was performed to evaluate the surface markers (CD 105, CD146, CD90, CD 45, CD31, CD34, CD106 and CD 73). Adherent cell layer was used for osteogenic differentiation in melatonin contained osteogenic media. Then, osteogenic differentiation was evaluated using alizarin red staining, alkaline phosphatase and calcium content tests were performed.
    Results
    Quantitative analysis of alizarin red staining on the 28th day demonstrated that mineralized nodule formation in the group supplemented with melatonin was higher than the control group. Results from alkaline phosphatase activity test on the 7th, 14th and 21st days demonstrated that, this activity was higher in the group supplemented with melatonin. Also, the amount of calcium on the 7th, 14th, 21st and 28th days, in melatonin group, was higher than the control group.
    Conclusion
    Melatonin (50 μM) may be beneficial for differentiation of PDL stem cells into osteoblast.
    Keywords: Melatonin, Stem Cells, Osteogenesis
  • H. Pourmand, M. Leili*, R. Shokouhi, Gh. Asgari Pages 57-64
    Introduction &
    Objectives
    Water treatment leads to produce large volumes of sludges in water treatment plants which are considered as solid waste, and should be managed appropriately and logically to avoid bioenvironmental effects.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, the required samples were taken from the sludge of Shahid Beheshti water treatment plant to assay physical and chemical characteristics during one year from summer, autumn and winter 93 until spring 94. Sampling and testing procedures were full fit according to standard methods.
    Results
    The average concentration of total solids parameters (TSS), total suspended solids (TSS), and total dissolved solids (TDS) were 22346, 21350 and 1005 mg/L, respectively. Among the heavy metals, aluminum, iron, manganese and zinc have the highest concentrations with the values of 1400, 956, 588 and 100 mg per kg of dry solids, respectively. The measured concentrations for cadmium were also higher than the permissible limits for agricultural purposes and discharges into the environment. The average concentrations of nickel were more than the recommended standard for industrial, agricultural and parkland application purposes. The concentrations were also slurry higher than the dry sludge.
    Conclusion
    According to the past studies and results of this study, it could be concluded that contamination of heavy metals in sludge and slurry samples are more than dried sludge, .Therefore, if they are discharged into the environment, it is better to be disposed as dry sludges. Furthermore, because these types of waste sludges are routinely disposed in the environment, it is recommended to take the routine samples in order to measure the heavy metals and other relevant parameters contents of sludge before discharging it.
    Keywords: Heavy Metals, Sludge, Water Treatment
  • N. Aghelan, S. Sobhan Ardakani* Pages 65-74
    Introduction &
    Objective
    Tea is the most popular beverage in the world and contains several essential nutrients, which are beneficial for human health. Because the contamination of tea leaves by heavy metals may pose a serious threat to human, this study was carried out for analysis and health risk assessment of As, Pb, Cd and Cr in some black and green tea brand samples marketed in Hamadan City in 2015.
    Materials and Methods
    After collection and preparation of 3 brands from each of cultivated and imported black and green tea specimens with acid digestion method in the laboratory, the concentrations of elements in samples were determined using Atomic Absorption Spectrophotometery in 3 replications. Also, all statistical analyses were performed using the SPSS statistical package.
    Results
    The results showed that the maximum mean concentrations of As,Pb,Cd and Cr were as follows : As 0.34±0.54 μg kg-1 in imported green tea, Pb, Cd 577.0±608.0, 37.0±15. in domestic green tea respectively, and Cr 165.0±114.0 iimported black tea samples, and significantly lower than WHO and ISIRI permissible limits.
    Conclusion
    Although consumption of tea has not any adverse effects on the consumers’ health, due to the increased use of agricultural inputs, sewage sludge and wastewater by farmers regular periodic monitoring of chemical pollutants content specially heavy metals in foodstuffs are recommended for food safety.
    Keywords: Food Safety, Heavy Metals, Health Risk, Tea
  • M. Nazemi*, Y. Moradi, S. Gazari, F. Legzaee, M. Karimpoor Pages 75-82
    Introduction &
    Objective
    Holothuria leucospilota, sea cucumber, is a species of the Phylum Echinodermata. Sea cucumbers have the most natural products with biological activity. In this study we investigated the antibacterial activity of aqueous and methanol extract of H. leucospilota used against gram positive and gram negative human pathogenic bacteria.
    Materials and Methods
    9 Samples of H. leucospilota were harvested from the Hengam Island,. The methanol extract was prepared from the powder of sea cucumber. The antibacterial activity of the extracts was determined by broth dilution methods against clinical Gram-negative bacteria to identify MIC and MBC.
    Results
    Aqueous extract of H. leucospilota was inactive on the bacteria. Methanol extract was active on Gram-negetive bacteria; E. coli, Salmonella typhi and Serratia marcescens. But it killed only Salmonella typhi and Serratia marcescens. The MBC of H. leucospilota methanol extract was 10 mg/ml. Methanol extract was active on all Gram-positive bacteria; B. pumilus, B. cereus and S. aureus but it killed only S. aureus. The MBC of H. leucospilota methanol extract was 40 mg/ml.
    Conclusion
    Based on our results, H. leucospilota methanol extract. can be considered as a source of novel antibiotic. Contrary to many marine organisms, sea cucumbers are active against gram-negative bacteria.
    Keywords: Antibacterial, Cucumbers, Minimum Bactericidal Concentration Minimum Inhibitory Cocentration
  • F. Eslami, H.R. Ghasemi Basir* Pages 83-87
    Introduction &
    Objective
    Corneal ulcer is one of the most important medical emergencies that in the absence of on time diagnosis and treatment can lead to loss of vision. Therefore, identification of microorganisms and their response to drugs in each region is important. The aim of this study was to determine the most common organisms that cause keratitis and antibiotic sensitivity in this region.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, the effect of various factors such as age, sex, demographic properties, risk factors, culture results and antibiotic sensitivity of patients with corneal ulcer were studied in Farshchian Hospital.
    Results
    In this study, 80 patients with corneal ulcers were investigated. 46 cases with corneal ulcers had positive results (55.7%). 54% of culture-positives were men and 46% were female. Age distribution of outbreaks in two age ranges including under ten years and 50 to 69 years of age were more than others. Among the patients, trauma was the most important risk factor for corneal ulcer. Of the 80 evaluated corneal ulcers 57.5% of patients had positive corneal culture and 42.5% showed negative culture results. 84.4% out of 57.5% culture positive samples had positive bacterial culture, and 15.6% had positive fungal cultures. The most common microorganism causing corneal ulcers was staph aureus with 36.8 percent among which Staph epidermidis (21.7%) is the most prevalent. The corneal ulcer causing microorganisms responded well to Ciprofloxacin therapy.
    Conclusions
    The result of this study shows that culture and antibiogram of corneal ulcers are essential to determine the cause of ulcer and antibiotic susceptibility. Before obtaining culture results and antibiotic sensitivity, the most appropriate antibiotic must be selected as the empirical therapy based on the epidemiological conditions and the most common microorganism.
    Keywords: Antibiotics Sensitivity, Corneal Ulcer, Risk Factors
  • M. Safari*, A. Baghbani Pages 88-92
    Introduction
    Leukocyte adhesion deficiency type 1 is a rare disorder of function of neutrophils which presents with recurrent bacterial and fungal infections. The patients usually have a history of delayed umbilical cord detachment.
    Case Report: The patient was a fourteen-month-old boy with recurrent bronchopneumonia, skin abscess and oral candidiasis. There was a history of abscess formation in site of vaccine injection in two and four months of age. The umbilical cord detachment was occurred in the 6th day of birth. Laboratory studies showed marked leukocytosis and neutrophilia .Flowcytometry showed low amount of CD18. These were all compatible with a diagnosis of leukocyte adhesion deficiency type I (LADs1).
    Conclusions
    The patients die in the event of a delay in diagnosis because of recurrent severe infections. Early diagnosis and treatment of these diseases by stem cell transplantation improve the survival of the patient.
    Keywords: Infections, Leukocyte, Adhesion Deficiency Syndrome, Umbilical Cord
  • A.A. Rezanezhad, P. Alirezaei*, H.R. Ghasemi Basir, M.R. Sobhan, Gh. Eshghi Pages 93-96
    Introduction
    Warty dyskeratoma (WD) is an uncommon and benign skin lesion thatpresents as a single papule or nodule with a keratin-filled center. This lesion is usually found on head and neck area, but has rarely been observed on other locations. Although WD may be clinically identical to many skin lesions, it has distinctive features in histopathologic examination that leads to correct diagnosis.
    Case Report: Herein we present a case of this rare skin lesion on lumbar area of a 75-year old male.
    Conclusions
    Since WD is often located on head and neck area, the observation of such lesion on lumbar skin has clinical significance.
    Keywords: Acantholysis, Dyskeratosis, Papule