فهرست مطالب

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین سلیمی، منار ابراهیمی* صفحه 13
    واقع گرایی نوکلاسیک در چارچوب پارادایم واقع گرایانه با انگیزه غلبه بر کاستی های نظریات واقع گرایانه دیگر در تبیین چرایی تفاوت در رفتار واحدها به رغم یکسان بودن شرایط محیطی ارائه شد. رئالیست های نوکلاسیک معتقدند که با مطالعه موردی و مشاهده عینی و تحلیل نظری، قادر خواهند بود تا تئوری های واقع گرایانه را براساس اصول پایه ای واقع گرایی به محک تجربه گذارند؛ اصولی که عملا ممکن است در نظریه پردازی های واقع گرایانه از آنها چشم پوشی شده باشد. سوال اصلی این نظریه آن است که چرا تئوری های دیگر روابط بین الملل در تفسیر روابط علی ناتوان هستند و چگونه می توان بر این نقص فائق آمد. بدین منظور واقع گرایی نوکلاسیک فرض می کند که نظریه کامل تبیین کننده روابط علی در سیستم بین الملل باید سیستم را به عنوان نقطه عزیمت خود در نظر بگیرد اما در عین حال، به مختصات داخلی واحدها بپردازد و نتایج رفتاری واحدها را با عبور از ساختارهای داخلی شناسایی کند. براین اساس، پرسشمقالهآن است که:مبانی نظری و فرانظری نظریه واقع گرایی نوکلاسیک چه تاثیری بر فهم روابط بین الملل گذارده است؟ با اتکا به مباحث مطرح شده توسط متفکران اصلی این جریان نظری می توان گفت که مبانی عقل گرایانه واقع گرایی نوکلاسیک با ترکیب نگاه نظام مند و نگرش مبتنی بر اصالت کنش گران و کارگزاران توانسته است موجب تکامل فهم واقع گرایانه از روابط بین الملل شود. هرچند غلبه نگاه مادی گرایانه و فقدان نگاه عمیق به ابعاد معنایی زیست بین المللی سببب گشته است که این نظریه از شرح کل گرایانه برخی از رفتارهای بین المللی بازماند.
    کلیدواژگان: واقع گرایی نوکلاسیک، سیاست خارجی، ساختارهای نهادی، ادراک نخبگان، بسیج نیروها، استخراج منابع، ایدئولوژی
  • حسین دهشیار* صفحه 43
    امروزه سوریه تجبه گر شرایطی است که استعداد تبدیل شدن به یک واقعیت روزمره در دیگر سرزمین های منطقه را به شدت دارا است. ناتوانی دولت مرکزی برای تامین امنیت مرزها و نظم داخلی، یکه تازی جنگ جویان مسلح غیربومی در گستره کشور، مبارزه گروه های متعدد نظامی با یک دیگر و دولت مرکزی، دخالت مستقیم و غیرمستقیم کشورهای منطقه به دلایل گوناگون در روند حیات در سرزمین سوریه و دخالت همه جانبه قدرت های بزرگ برای شکل دادن به جنگ داخلی قوام یافته جزو لاینفک و انکارناپذیر اوضاع در سوریه است. سوال مطرح شده معطوف به این است که عناصر حیات بخش بحران چه هستند. درهم فروریزی ظرفیت های بروکراتیک و نظامی دولت سوریه، حضور فعال بازیگران منطقه ای به ویژه عربستان در سوریه در کسوت جنگ های نیابتی با یک دیگر از طریق مسلح کردن وتامین مالی گروه های معارض، ابهام استراتژیک در نزد آمریکا وفرصت طلبی روس ها بن مایه های بحران کنونی هستند.
    کلیدواژگان: ابهام استراتژیک، فرصت طلبی، ظرفیت های بروکراتیک، ظرفیت های نظامی، جنگ داخلی
  • سید امیر نیاکویی*، محسن عسگریان صفحه 69
    با وجود گسترش جهانی شدن ، دولت ها هم چنان بازیگران اصلی در نظام بین المللی شناخته می شوند و دغدغه اصلی آن ها نیز امنیت است. این بازیگران فراسوی روند تغییرات رخ داده، کماکان به دنبال کارآمدترین شیوه امنیت یابی هستند.پرسش هایی از این دست که آیا در شرایط کنونی می توان صرفا با پشتوانه توان مندی های داخلی، امنیت را تامین کرد؟ آیا با بی توجهی به کشورهای پیرامون، می توان امنیتی پایدار ایجاد کرد؟ و نظایر آن، چالش هایی اساسی در نظام فکری دولت مردان منطقه پدید آورده است. در این میان شرایط نظام جهانی و گرایش دولت ها به هم کاری با همسایگان، گزینه امنیت منطقه ای را به عنوان الگویی موثر، توجیه پذیر کرده است. در همین زمینه، جمهوری اسلامی ایران با عنایت به این دگرگونی ها و ضرورت ارتقای جایگاه منطقه ای و بین المللی خود، سند چشم انداز بیست ساله را به تصویب رساند. در این سند استراتژیک، ایران به صورت کشوری توسعه یافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فن آوری در منطقه و دارای تعامل فعال با اقتصاد جهانی تعریف شده است. طبیعتا تحقق این هدف، مستلزم الزامات مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، به خصوص اتخاد رویکردی خاص به منطقه و نظام های منطقه ای است. با توجه به این مهم و نیز اهمیت سند چشم انداز در دگرگونی ساختارهای داخلی و تاثیر آن در سیاست خارجی ایران و هم چنین وقوع تحولات جدید ساختاری در منطقه، مقاله حاضر سعی دارد ضمن تبیین ضرورت، شرایط و ساختار نظام منطقه ای در محیط پیرامونی ایران، به واکاوی شاخص ها و مولفه های منطقه گرایی در سیاست خارجی ایران بپردازد.
    کلیدواژگان: امنیت، جمهوری اسلامی ایران، خاورمیانه، سند چشم انداز، منطقه گرایی، نظام بین الملل
  • ضیاءالدین صبوری*، تاج الدین صالحیان صفحه 105
    جمهوری اسلامی ایران و ترکیه که در منطقه مهم و راهبردی خاورمیانه واقع شده اند، دارای پیشینه تاریخی قابل توجه و مشابهت های قابل تاملی هستند. از جمله این که هر دو کشور دارای تمدن های باستانی و امپراتوری های بسیار گسترده ای بوده و در طول تاریخ خود، همواره دارای روابط پر فراز و نشیبی بوده اند که گاه این روابط، دوستانه و گاه با تعارض همراه بوده است. هردوکشور همواره خود را قدرت برتر منطقه پنداشته و در این راستا در عین برقراری روابط حسنه، رقابت جدی نیز با هم داشته اند.
    پرسش اصلی این مقاله این است که با توجه به اوضاع پیچیده خاورمیانه، که تغییر در توازن قدرت های فرامنطقه ای و منطقه ای را محتمل می سازد ، کدام یک از دو کشور مدعی قدرت منطقه ای، ایران و ترکیه ، برای ایفای نقش یک قدرت برتر منطقه ای دارای وزن بیش تر و در شرایط مناسب تری قرار خواهند داشت؟
    نویسندگان، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، ضمن بررسی مولفه های قدرت منطقه ای، به مقایسه موقعیت قدرت منطقه ای ج.ا.ایران و ترکیه پرداخته و استدلال کرده اند بر خلاف سال های اخیر، ترکیه جدیدا با فاصله گرفتن از سیاست «صفرکردن مشکلات با همسایگان»، به ایجاد تنش با همسایگان خود همانند سوریه رو آورده و از همین رو، احتمال تشدید برخوردها و تعارض با سایر قدرت های منطقه ای در آینده نزدیک برای این کشور محتمل و قابل پیش بینی است. لذا، با توجه به احتمال تقویت بیش از پیش این رویکرد و عدم تحقق اهداف آمریکا در منطقه به عنوان پشتیبان ترکیه و احتمال مداخلات مستقیم سایر قدرت های منطقه ای از جمله روسیه در صحنه منازعه سوریه، در کنار افزایش جایگاه و نفوذ منطقه ای ایران، مقاله پیش بینی کرده است که در آینده نزدیک، نقش آفرینی ترکیه به عنوان قدرت برتر منطقه ای، در مقام مقایسه با ایران، با چالش مواجه شده و در مسیر تنزل قرار خواهد گرفت و در مقابل، قدرت منطقه ای ایران رو به فزونی خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: قدرت منطقه ای، خاورمیانه، جمهوری اسلامی ایران، ترکیه، منابع قدرت
  • محمدحسین جمشیدی، ولی گل محمدی* صفحه 139
    به قدرت رسیدن اسلام گرایان در ترکیه در سال 2002، گفتمان و رفتار سیاست خارجی این کشور را دچار تغییرهای اساسی کرد. تصمیم گیران دولت عدالت و توسعه در سایه یک سیاست خارجی عمل گرایانه و چندجانبه از گزینه های مختلف تصمیم گیری و جهت گیری های موقعیتی برای رسیدن به اهداف ملی، منطقه ای و بین المللی خود بهره برده اند. مقاله حاضر، به تحلیل تئوریک سیاست خارجی ترکیه در دوره حکومت دولت عدالت و توسعه پرداخته و تلاش کرده است تا تحلیلی از ادبیات سیاست خارجی ترکیه بعد از جنگ سرد و مدل تصمیم گیری سیاست خارجی رهبران دولت عدالت و توسعه ارائه دهد. بر این اساس با بهره گیری از روش تحقیق کیفی و منابع اسنادی به دنبال پاسخ گویی به این سوال برآمده است که سیاست خارجی ترکیه در چارچوب مدل تصمیم گیری شهودی چندوجهی چگونه قابل تحلیل است؟ از آن جا که مطالعات دانشگاهی در این حوزه کم تر از مدل سازی تئوریک استفاده کرده و بیش تر در حد مطالعات توصیفی باقی مانده اند؛ پژوهش موجود، به منظور پاسخ گویی به سوال مذکور،به مدل سازی تصمیم گیری دولت عدالت و توسعه بر اساس مدل نظریه شهودی چندوجهی پرداخته و گزینه های مختلف در سیاست خارجی حزب حاکم را با توجه به ابعاد مختلف؛ اقتصادی، سیاست داخلی، فرهنگی و ایدئولوژیک و نظامی و استراتژیک، موردپژوهش قرار داده است.
    کلیدواژگان: ترکیه، سیاست خارجی، مدل های تصمیم گیری، مدل تصمیم گیری شهودی چندوجهی، حزب عدالت و توسعه
  • فرهاد دانش نیا*، داوود نظرپور، آرمان سلیمی صفحه 169
    قدرت یافتن حزب عدالت و توسعه در سال 2002 رویکرد نوینی را بر سیاست خارجی ترکیه حکم فرما کرد. برآیند این تحول بازتعریف هویت ترکیه بر اساس دکترین عمق استراتژیک و تغییر نقش ترکیه در تحولات منطقه ای و بین المللی بوده است. نظریه پرداز اصلی این دکترین، «احمد داوود اغلو» است. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که مبانی و اصول دکترین «احمد داوود اغلو» به عنوان راهبرد اصلی سیاست خارجی حزب عدالت و توسعه بین سال های 2002 تا 2012 از چه مولفه هایی برخوردار بوده است؟ به علاوه، تا چه اندازه این دکترین در پیش برد اهداف سیاست خارجی ترکیه تاثیرگذار بوده است؟ یافته های پژوهش نشان داده است که دکترین عمق استراتژیک به عنوان مبنای سیاست گذاری خارجی حزب عدالت و توسعه،با تاکید بر توانمندی های بالقوه این کشور در ابعاد جغرافیایی، تاریخی و هویتی درپی مطرح کردن آنکارا به منزله قدرتی فرامنطقه ای و جهانی است. در این راستا، دولت مردان ترک در یک دهه اخیر، با بهره گیری از دیپلماسی موزون در سطح بین المللی، حضور فعال در بحران های منطقه ای و سیاست جامع و بی طرفی در پی تحقق این هدف بوده اند. هر چند در این مسیر با وجود موفقیت های نسبی موانع زیادی را نیز پیش رو دارند.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی ترکیه، حزب عدالت و توسعه، دکترین عمق استراتژیک، احمد داوود اغلو
  • سید مسعود موسوی شفایی* صفحه 201
    چین نو طی سه دهه گذشته تلاش کرد تا با اتخاذ راهبردی که به تدریج خیزش مسالمت آمیز نام گرفت، نگرانی سایر قدرت های بزرگ و همسایگان منطقه ای خود در خصوص افزایش قدرت این کشور را تعدیل و از موضوع جهش اقتصادی و افزایش قدرت جهانی چین حساسیت زدایی کند. با به قدرت رسیدن «شی جین پینگ» به مثابه نماد نسل پنجم رهبران چین، به نظر می رسد این کشور اکنون خود را در سطحی از قدرت می بیند که نقشی پویاتر در عرصه های منطقه ای و بین المللی ایفاء کرده و(البته بدون درگیری خصومت آمیز با رقبای منطقه ای و جهانی) با سهم خواهی فزاینده در حوزه های استراتژیک تعریف جدیدی از خود در چهارچوب رویای چینی و احیاء قدرت چین ملی ارائه کند. هدف این پویایی جدید، نهادینه سازی جایگاه این کشور، به مثابه یک قدرت بزرگ چند بعدی (اقتصادی- سیاسی- فرهنگی- استراتژیک) است. چین تحت رهبری «شی جین پینگ» در همین راستا ابتکارات اقتصادی ↔استراتژیک متعددی را در سطح بین الملل آغاز کرده است؛ از جمله: فعال شدن بریکس، تاسیس بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیایی، تاسیس بانک بریکس، اهمیت یافتن روز افزون سازمان هم کاری شانگهای،... و البته «ابتکار کمربند اقتصادی جاده ابریشم» که به «طرح مارشال» چین معروف شده است. مقاله حاضر ضمن تحلیل «نظری» کنش گری های جدید چین در عرصه بین الملل به ارزیابی «عملی» ابتکار کمربند اقتصادی جاده ابریشم، ریشه های اقتصادی ↔استراتژیک شکل گیری این ابتکار، میزان جدی بودن رهبران چین برای اجرای آن و پیامدهای تحقق این طرح پرداخته است.
    کلیدواژگان: چین، جاده ابریشم، آسیای مرکزی، قدرت های نوظهور، حمل و نقل، انرژی
|
  • Hosein Salimi, Menar Ibrahimi* Page 13
    Neoclassical Realism Theory was established within the framework of Realistic paradigm in order to solve the problems of Realism theories which cannot explain why actors behave differently even under stable systemic circumstances. The purpose of this paper is to detect the meta-theoretical and theoretical bases of Neoclassical Realism as a theory which aims is to test Realism theories according to basic principles of Realism paradigm. The methods to fulfill that purpose is case study, objective observation and subjective analysis. Hence, Neoclassical Realism examines the principles that have been neglected in other theories of Realism paradigm. The main question of the Theory is, why the international relations theories and Realism theories as well, are unable to explain and interpret the causal relations in the system, and how to overcome this deficiency? Neoclassical Realism supposes that an inclusive theory for explaining the causal relations in the International system should study the International system as the point of departure, but also emphasizes on the units domestic characteristics, and identifies the resulting behaviours through the domestic structures channel. Therefore, the main question of the article is identifying the effects of theoretical and meta-theoretical bases of Neoclassical Realism on understanding International Relations. The results show that, the rationalistic bases of Neoclassical Realism has been able to complete the realistic understanding of International Relations, although it still suffers from the dominance of materialistic viewpoint and that has made it unable to describe some of the international behaviours in a holistic analysis.
    Keywords: Foreign Policy, Institutional Structures, Mobilization of the Forces, Neoclassical Realism, Perceptions, Resource Extraction, Ideology
  • Hosein Daheshiar* Page 43
    Nowadays, Syria is experiencing conditions which have the susceptibility to become a routine reality in region`s other countries. Undeniable facts regarding situation in Syria are: the central government`s inability to provide border security, presence of nonnative armed rebels throughout the country fight of the various and different groups with eachother's and central government, direct and indirect interference by the regional powers based on different reasons in Syria and total interference of great powers in order to shape the outcomes of the civil war. The article`s question is what are the Elements which have shaped the crisis? The essential components of the present situation are as follow: the collapse of bureaucratic-military capacities of Syrian government, the active presence of the regional powers especially the Saudi Arabia in the position of proxy wars against each other's by giving equipments and financial support to opposing groups, America`s strategic ambiguity and opportunism by the Russians.
    Keywords: Strategic Ambiguity, Opportunism, Bureaucratic, Military Capacities
  • Seyed Amir Niakouie*, Mohsen Asgarian Page 69
    Despite the expansion of globalization, individual states are continuously primary actors in international system. These influential actors are attempting to maintain and increase their security as their main concerns. Questions such as how to achieve security in a globalized world and what is the role of regional powers in maintaining security are important topics in the minds of political leaders in several regions. Meanwhile, regional security has been justified as a rational choice for very individual states. Accordingly, Islamic republic of Iran has ratified the Iran’s 20- year vision plan. According to this document, Iran has to be a developed state with the first level in region according to scientific and economic indexes. Undoubtedly, the realization of this goal requires political, economic and social necessities especially a specific view to region and regional systems. The present paper is an attempt to explain the necessity and structure of regional system in the neighborhood of Iran.
    Keywords: Security, Islamic Republic of Iran, Middle East
  • Ziauddin Sabouri*, Tajoddin Salehian Page 105
    Islamic Republic of Iran and Turkey, in the Middle East, is strategically important region, with a history of significant and unusual similarities are. Including the fact that both countries have ancient civilizations and empires were very wide and throughout its history has always been that of ups and downs, sometimes these relationships, friendly and often accompanied by conflict. Both countries have always considered it a great regional power and in this regard, but rapprochement, both had serious competition. The main question of this article is that due to the complex situation in the Middle East, that will likely change in the balance and regional trans-regional powers, which both countries claim to regional power, Iran and Turkey, to act as a dominant power in the region has more weight and will be in a better situation? The authors, using descriptive and analytical methods, to investigate the components of regional power, to compare the position of regional power and argued against the Islamic Republic of Iran and Turkey in recent years, Turkey recently to steer away from politics " Reset to zero for the problems with neighbors" to create tensions with its neighbors like Syria and therefore likely to exacerbate conflict and conflict with other regional powers in the near future for this country is probable and predictable. Considering the likely strengthening of the approach and the failure to achieve America's goals in the region as supportive of Turkey and other regional powers such as Russia likely to direct intervention in the Syrian conflict, together with the rising regional influence of Iran's position, the article predicts that in the near future, the role of Turkey as a regional superpower, in comparison with Iran, and in the fall will be challenged and, in turn, would increase Iran's regional power.
    Keywords: regional power, the Middle East, Iran, Turkey, sources of power
  • Mohammad Hosein Jamshidi, Vali Golmohammadi* Page 139
    Islamists coming to power in Turkey in 2002 has changed turkey's foreign policy discourse and behavior fundamentally. Decision makers of Turkish foreign policy in the shadow of a pragmatic and multilateral foreign policy for achieving national, regional and international goals; have benefited different alternatives and positional orientations. This paper, focused on the theoretical analysis of Turkish foreign policy during the administration of justice and development party, and has attempted to analyze the literature of Turkish foreign policy after the Cold War and offers the AKP government leaders foreign policy decision-making model. Accordingly, this article with the use of qualitative research methods is seeking to answer this question that, how can analyze Turkish foreign policy in the framework of Poliheuristic decisionmaking model? Because the academic studies in this area have used less theoretical modeling and much more descriptive studies; present research, in order to answer the question, provided the modeling of AKP decision making based on Poliheuristic theory. Finally, Different alternatives of ruling party's foreign policy in various aspects of economic, domestic politics, cultural and ideological, military and strategic, will be examined.
    Keywords: Foreign Policy, Decision Making Models, Poliheuristic Decision Making Model, Turkey, AKP
  • Farhad Daneshnia*, Davood Nazarpoor, Arman Salimi Page 169
    The Turkish foreign policy has shown the paradoxical behavior in the regional and global crisis that has been ambiguous for the most thinkers. In fact, the new Turkish fluctuant foreign policy is a shift in the comparison whit the previous. This fluency in the Turkish foreign policy has been experienced whit a lot of regional and transregional actor like Iran, Syria, Iraq, Russia, EU and the U.S. The main question of this research is that, what is the foundations and principles of Ahmet Davutoglu's doctrine of strategic depth, as the main strategy of Justice and development party between 2002 by 2012 and what its effect on the advance of Turkish foreign policy goals? The findings of this research shows that the strategic depth doctrine try to expand the Turkish foreign policy perspective since Turkey transform to a high capability state whit a multidimensional interest and relation in the region and beyond that. In spite of its economic outcomes, but it leads to a paradoxical and conflicted behavior especially toward Middle East and Islam Word.
    Keywords: Turkish Foreign Policy, Justice, Development Party, Strategic Depth Doctrine, Ahmet Davutoglu
  • Seyed Masoud Mousavi Shafaee* Page 201
    China has been adopted a peaceful rise strategy in the past three decades to decrease concerns and sensitivities of other great powers in regards with China rise. But it seems that China since 2012, when Xi Jinping (as symbol/representative of the fifth generation of China leaders) took power, considers itself in such a level of capabilities, to play a much more active/dynamic role in regional and international affairs. The aim of this new active/dynamic China is getting more shares in strategic arenas, redefining itself in the context of Chinese dream, revival of its National Power and finally promoting international status of China as an established multidimensional (economic, cultural, political, strategic) great power. Based on this strategy China has started several economic ↔ strategic initiatives in regional and international levels, including: active contribution in BRICS, Establishing Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) and BRICS bank, promoting role of Shanghai Cooperation Organization, and of course Silk Road Economic Belt or SREB (known as China Marshall Plan). This Article tries to show the economic↔ strategic root causes of SREB initiative, the political will of China's leaders to fulfillment the initiative and finally practical evaluation and explaining implications of the SREB.
    Keywords: China, Silk Road, Central Asia, Emerging Powers, Transportation, Energy