فهرست مطالب

نوآوری های مدیریت آموزشی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1393)

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناهید حاجی محمدی، دکتر نادر سلیمانی صفحات 7-17
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه مدیریت دانش و خلاقیت انجام شد. پژوهش با روش توصیفی (همبستگی) به ثمر رسید. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان ورامین در سال تحصیلی93-1392 به تعداد 685 نفر بودند. حجم نمونه 248 نفر برآورد و به روش تصادفی طبقه ای براساس جنسیت انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه ها ی محقق ساخته مدیریت دانش با پایایی (895/0) و پرسش نامه خلاقیت رندسپیت[1] استفاده گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از شاخص های میانگین، انحراف استاندارد، میانه، ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون مان- ویتنی و کروسکال والیس و تحلیل رگرسیونی تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان می دهند که: بین وضعیت مدیریت دانش در مدارس ابتدایی و خلاقیت معلمان رابطه معنی دار وجود دارد. بین هر یک از مولفه های مدیریت دانش(تولید دانش، پالایش دانش، سازماندهی دانش، کاربرد دانش و اشاعه دانش) در مدارس ابتدایی با خلاقیت معلمان رابطه مثبت وجود دارد. بین وضعیت مدیریت دانش در مدارس دولتی، غیرانتفاعی و شاهد تفاوت معنادار وجود ندارد. بین سطح خلاقیت معلمان در سه گروه مدارس دولتی، غیر انتفاعی و شاهد تفاوت معنادار وجود ندارد. بین سطح خلاقیت معلمان مرد و زن تفاوت معنادار وجود دارد. تحلیل رگرسیونی نشان داد بین متغیرهای تولید دانش، پالایش دانش، سازماندهی دانش، کاربرد دانش و اشاعه دانش در مدارس ابتدایی با خلاقیت معلمان همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلاقیت، آموزش و پرورش ورامین، معلمان ابتدایی
  • دکتر عباس عباس پور، محمود آرایی صفحات 33-51
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین رهبری تحولی و رفتار شهروندی سازمانی در سال 93-1392 به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران بوده است که تعداد آنها 198 نفر و تعداد نمونه مورد پژوهش 132 نفر براساس جدول مورگان می باشند که از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی استفاده شد. اطلاعات پژوهش با استفاده از دو پرسش نامه رهبری تحولی باس و آوالیو[1] (2000) و رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و همکاران[2] (1990) با پایایی 922% و 76% با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چندگانه استفاده شد. تحلیل اطلاعات با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن حاکی از این است که رابطه بین سبک رهبری تحولی و رفتار شهروندی سازمانی معنادار است. به علاوه تمامی مولفه های رهبری تحولی (نفوذ آرمانی، ترغیب ذهنی، انگیزش الهام بخش و ملاحظات فردی) با رفتار شهروندی سازمانی رابطه معناداری دارند. هم چنین تحلیل رگرسیون چندگانه بیانگر این است که از میان مولفه های رهبری تحولی، انگیزش الهام بخش و ملاحظه فردی بیشترین تاثیر را در رفتار شهروندی سازمانی دارند.
    کلیدواژگان: رهبری تحولی، رهبری تبادلی، رفتار شهروندی سازمانی، آموزش و پرورش مازندران
  • دکتر هادی رزقی شیرسوار، شراره هاشم نیا صفحات 53-70
    هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه هوش چندگانه با مدیریت و رهبری در آموزش عالی با تاکید بر دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش اجراء در زمره تحقیقات توصیفی - همبستگی می باشد. در این تحقیق تلاش شده است تا به سوال های ایجاد شده در راستای مسئله اصلی تحقیق پاسخ داده شود. جامعه مورد پژوهش در این تحقیق شامل 693 نفر از اعضای هیات دانشگاه واحد علوم و تحقیقات می باشند. نمونه مورد پژوهش نیز با توجه به حجم جامعه و مبتنی بر جدول مورگان 248 نفر می باشند که برای انتخاب گروه نمونه معرف و افزایش دقت اندازه گیری از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده اعضای نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش پرسش نامه 40 گویه ای محقق ساخته بوده که روایی آن به صورت صوری به تایید ده نفر از اساتید دانشگاه قرار گرفت و پایایی آن نیز با توجه به طیف لیکرتی پنج گزینه ای به کار رفته در پژوهش از طریق آلفای کرونباخ 0.963 محاسبه گردید. آزمون های آماری به کار رفته در این پژوهش شامل رگرسیون خطی جهت تبیین مدل خطی و مدل معادلات ساختاری جهت ارائه مدل تاییدی نهایی می باشد.
    نتایج آزمون رگرسیون در مورد سوال اول پژوهش نشان می دهد، بالاترین تاثیر از میان پنج مولفه عمومی مدیریت در دانشگاه ها، متعلق به مولفه برنامه ریزی با بتای 689/0 می باشد. و در مورد سوال دوم پژوهش نیز، بالاترین تاثیر از میان سه مولفه رهبری اثربخش در دانشگاه ها، متعلق به مولفه توسعه ارتباطات با بتای 661/0 می باشد. در نهایت مدل ساختاری ارائه شده نشان می دهد بالاترین میزان همبستگی بین متغیرهای رهبری و عملکرد مدیران بوده و از میان مولفه های رهبری بالاترین ضریب تاثیر مربوط به مولفه توسعه ارتباطات و در متغیر عملکرد مدیران مربوط به مولفه برنامه ریزی می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت، رهبری، هوش چندگانه، مدل، آموزش عالی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • دکتر سید احمد هاشمی، ابوالفضل عباسی صفحات 71-85
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین هوش هیجانی و سرمایه اجتماعی با میل به ماندگاری مدیران مدارس ابتدایی شهرستان لامرد انجام شد. جامعه آماری این پژوهش متشکل از 232 نفر از مدیران مدارس ابتدایی شهرستان لامرد در سال 1394-1393 می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر 140 نفر برآورد شد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده پرسشنامه ها توزیع گردید.
    به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه هوش هیجانی آوستین و همکاران (2004) با ضریب پایایی کلی 80/0، سرمایه اجتماعی سید نقوی (1388) با ضریب پایایی 77/0 و میل به ترک خدمت مبلی و هورنز (1977) با ضریب پایایی 89/0 مورد استفاده قرار گرفت و روایی نیز مورد تایید متخصصان قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و ضریب رگرسیون چند متغیره استفاده شد که نتایج حاصل نشان داد؛ هوش هیجانی و سرمایه اجتماعی پیش بینی کننده معنادار میل به ماندگاری مدیران است. متغیر هوش هیجانی می تواند متغیر میل به ماندگاری را به طور معناداری پیش بینی کند. هم چنین مولفه های تنظیم عواطف و ارزیابی عواطف می تواند میل به ماندگاری را به طور معناداری پیش بینی نماید و بین متغیر سرمایه اجتماعی و میل به ماندگاری مدیران رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سرمایه اجتماعی، میل به ماندگاری، مدیران
  • دکتر فخرالسادات نصیری ولیک بنی، پرونه سلطان آبادی، اکرم خدایاری صفحات 86-95
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی پیمایشی- همبستگی می باشدکه هدف اصلی آن بررسی رابطه بین اعتماد سازمانی با خلاقیت سازمانی در دانشگاه بوعلی سینا همدان بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان تشکیل دادند که با استفاده از نمونه گیری طبقه ای تصادفی تعداد260 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های مورد نیاز از پرسش نامه های اعتماد سازمانی و خلاقیت سازمانی استفاده شد. برای تعیین روایی پرسش نامه ها از روش محتوایی بهره گیری به عمل آمد و پایایی آن نیز با روش ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها علاور بر آمار توصیفی از آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون، آزمون کالموگروف-اسمیرونوف، آزمونt برای گروه های مستقل، و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که: بین اعتماد سازمانی با خلاقیت سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که اعتماد جانبی بیشترین تاثیر را بر خلاقیت سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، خلاقیت سازمانی، کارکنان دانشگاه بوعلی سینا همدان
  • دکتر صدیقه محمد اسماعیل، آتش کریمی صفحات 97-107
    پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان آمادگی یادگیری الکترونیکی دانشجویان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی مقطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای محقق ساخته، مشتمل بر 5 بعد است. از آمار استنباطی آزمون مقایسه میانگین های یک نمونه ای، آزمون کل موگروف اسمیرنوف یک نمونه ای، آزمون تحلیل همبستگی و آزمون تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شده است. نتایج نشان داده است که میانگین آمادگی یادگیری الکترونیکی افراد جامعه 09/4 و بیش از مقدار متوسط (3) بوده است. همچنین آمادگی یادگیری الکترونیکی با مقطع تحصیلی رابطه مستقیم و قوی (68/0)، با گرایش تحصیلی رابطه مستقیم و ضعیف (24/0)، با مهارت های رایانه ای رابطه مستقیم و قوی (59/0) و با نگرش رابطه مستقیم و متوسط (47/0) داشته است. با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات از آمادگی بالایی برای یادگیری الکترونیکی برخوردارهستند.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آمادگی الکترونیکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
  • رباب ملایی، سید محمد میرکمالی، جواد پورکریمی صفحات 109-123
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش فرهنگی و عملکرد مدیران مدارس دولتی دخترانه شهر تهران انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش، مدیران مدارس متوسطه دولتی دخترانه شهر تهران به تعداد 317 نفر بوده است که با استفاده از فرمول کوکران به دست آمده و از طریق نمونه گیری طبقه ای نسبی تعداد 100 نفر از آن ها انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه هوش فرهنگی آنگ و همکاران(2003) با ضریب آلفای 89/0 و پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی عملکرد مدیران با ضریب آلفای 91/0 استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و هم چنین از آزمون های آماری کالموگراف اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون، تی تک نمونه ای و تحلیل واریانس یکراهه استفاده شد. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد وضعیت هوش فرهنگی و عملکرد مدیران بالاتر از حد متوسط بوده است. هوش فرهنگی و عملکرد مدیران با ضریب همبستگی پیرسون 37/0 و در سطح 01/0 با یکدیگر رابطه مثبت و معنادار داشتند. هم چنین از میان ابعاد هوش فرهنگی، سه بعد انگیزشی، فراشناختی و رفتاری با عملکرد همبستگی مثبت داشته اما بین بعد شناختی هوش فرهنگی و عملکرد رابطه معناداری وجود نداشت. نتایج تحلیل واریانس نشان داد هوش فرهنگی مدیران با سابقه خدمت مختلف، با یکدیگر تفاوت معناداری(041/0) داشت اما در هوش فرهنگی مدیران با توجه به سن، سطوح تحصیلی تفاوت معناداری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، عملکرد، مدیران، مدارس متوسطه دولتی دخترانه شهر تهران
|
  • Pages 7-17
    The purpose of the study was to explore the relationship between knowledge Management and teacher creativity. The participants in this study were 248 teachers at Elementary schools in Varamin. Two instruments were used to collect data. The Creativity was measured by the Rend sip Inventory .The knowledge Management was measured by made-researcher Inventory. The data were analyzed using the Pearson product-moment correlation technique, and multiple regressions. The major findings were as follows: A positive relationship between knowledge Management and teacher creativity. A positive relationship was found between each of dimension knowledge management (production of knowledge, refinement of knowledge, application of knowledge, knowledge transfer), with creativity. A significantly positive multiple relationships were found between knowledge management and creativity. There are not significantly distinguished knowledge management and creativity between republic Non-profit and shahed school.
    Keywords: knowledge management, creativity, education, elementary teachers
  • Pages 33-51
    This study with aims to investigate the relationship between transformational leadership and organizational citizenship behavior in 1392-93 with descriptive - correlation method have been conducted. Statistical population of this research have been the staff of The General Directorate of Education of the Mazandaran Province that their numbers have 198 employees and number of the research sample have 132 employees according to Morgan table, which was used of proportional stratified sampling method. Data of research with using of two questionnaires transformational Leadership Bass and Avalio’s (2000) and OCB Podsakf et al. (1990) with reliability of %922 and %76 has obtained of the Cronbach's alpha. For analysis of data was used of Spearman correlation coefficients and Multiple Regression. The results of Spearman correlation showed that the between transformational leadership, there is a positive and significant relationship with OCB. In addition, all components of transformational leadership (idealized influence, intellectual encourage, inspirational motivation and individual considerations) are correlated with OCB. Stepwise regression analysis revealed that among the components of transformational leadership inspirational motivation, and individual considerations effect on organizational citizenship behavior.
    Keywords: transformational leadership, transitional leadership, organizational citizenship behavior (OCB), Education of the Mazandaran
  • Pages 53-70
    The objective of the present study was performed in order to investigate cross-correlation method. In this study, an attempt has been made to the original research questions to be answered. Participants in this study consisted of 693 members of staff are University of Science and Research.The data in this study, the researcher made questionnaire of 40 items formally confirmed the validity of ten university professors And its reliability with respect to the five-option Likert scale used in this study was calculated using Cronbach's alpha 0.963. Statistical tests used in this study consisted of linear regression and structural equation modeling to provide a model to explain the linear model is verified.
    Regression results show that the first research question, Of the five highest impact factor in the management of public universities belonging to the beta component planning 0.689 And the highest impact of the three components of effective leadership in universities belonging to the Community Development component and component resources is with Beta 0.661. And among the highest multiplier effect of the component elements of leadership development, communication and management of performance-related variable component is planning.
    Keywords: management, leadership, multiple intelligences, model, Higher Education, Islamic Azad University
  • Pages 71-85
    The study aimed to investigate the relationship between emotional intelligence and social capital tend to remain with elementary school principal swere Lamard city. The population consisted of232patientsfrom 1394 to 1393isthe year of elementary school principals Lamerd city.
    Emotional intelligence questionnaire to collect data from the questionnaire Austin (2004) with an overall reliability coefficient of80/., Social capital questionnaire Syed Naqvi (1388) with are liability coefficient of77/. Furniture and Horns desiring entry turn over (1977) with are liability coefficient of89/. Was used and the validity was also confirmed by experts. To analyze the data using Pearson correlation coefficient was used multiple regression result areas follows:1.Emotional intelligence and social capital end to beat significant predictor of survival administrators.
    2.Emotional Intelligence can vary significantly predict survival desire. Factors regulating emotions and feelings can also evaluate the desire to significantly predict survival.
    3. The desire to remain between social capital and there is a significant relationship managers.
    Keywords: emotional intelligence, social capital, the desire for survival, Managers
  • Pages 86-95
    The study was a descriptive survey of solidarity which the purpose was the relationship between organizational trusts with organizational creation Bu-Ali Sina University, Hamadan. the population of this research consisted of all employees using stratified random sample of 260 numbers for example selected. To collect the data needed was used of questionnaire organizational trust and organizational creativity. To determination the validity Questionnaires for narrative approach used and for reliability is also using the Cronbach's alpha were calculated. For data analysis, in addition descriptive statistics from inferential statistics Pearson, Kolmogorov-Smirnov test, t-test for independent groups, and regression analysis. The results showed that there is a significant positive relationship between organizational trusts with organizational creation. The results of stepwise regression analysis showed that the trusted side has the greatest impact on organizational creativity.
  • Pages 97-107
    The purpose of the present research was to assess e-learning readiness in information science students of Science and Research Branch of Islamic Azad University (IAU). One-sample t-test, Kolmogorov-Smirnov test, correlation analysis, and one-way ANOVA were used for data analysis in SPSS. The results showed that all the mean for all the variables was greater than the average 3 (4.09 for e-learning, 3.60 for technology access, 3.94 for technology skills, 3.61 for motivation, 3.63 for online media, and 3.68 for internet discussions. Also e-learning was strongly correlated with academic degree (0.68), weakly correlated with academic discipline (0.24), strongly correlated with computer skills (0.59), and moderately correlated with attitude (0.47). Significant differences were observed between the means of different e-learning dimensions. Technology skills and technology access had the lowest means. The findings indicate that e-learning readiness is higher than expected in the sample students and it is positively and strongly correlated with computer skills and student attitudes.
    Keywords: E, learning, Electronic readiness, Islamic Azad University, Science, Research Branch
  • Pages 109-123
    In consideration of it's circumstance in multi-cultural environments such as schools. This research fulfilled with purpose of surveying the relation between cultural intelligence and performance of female public schools in Tehran city. The method of this research has been descriptive in manner of correlation. The statistical population of this research were 317 managers of female public high schools in Tehran city that achieve with Cochran formula and with relative class, sample of 100 people were chosen. For gathering data from Ang. Et al (2003) cultural intelligence questionnaire with alpha factor:0.91. for data analysis used descriptive statistic and Kalmogeraf Esmirnof statistic exams with Pearson correlation factor , T-Tak sample. The results of T-Tak sample exams indicate that cultural intelligence and manager's performance were higher average.cultural intelligence and manager's performance n have had positive and meaningful relation with Pearson correlation factor 0.37 and in level of 0.01. in addition, among cultural intelligence dimensions, dimensions of motivates , ultra-cognitive and behavioral dimensions have had positive correlation with performance but there wasnt any meaningful relation between cultural intelligence cognition dimension and performance. ANOVA results showed that managers with work experience in different cultural intelligence, with significant differences (041/0), but the cultural intelligence of managers with respect to age, educational level, there was no significant difference.
    Keywords: Cultural intelligence, performance, Managers, The public female high schools of Tehran