فهرست مطالب

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 29 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محقر، شهرام هاشم نیا، سید حجت بزاززاده*، رویا اقبال صفحه 1
    بازاریابی فرایندی است که بوسیله آن افراد با مبادله کالاها، به تامین نیازها و خواسته های خود اقدام می کنند. امیخته بازاریابی یا 4 p(قیمت،محصول،مکان یا توزیع و ترفیع) ابزاری توانمند است که به پیشبرد اهداف بازاریابی کمک می کند. مقصود ازترفیع، فعالیت هایی است که شرکت بر اساس آن ها اطلاعات خوبی از محصولات خود در اختیار خریدار قرار می دهد و او را تشویق به خرید محصول می نماید، از این رو می توان با اولویت بندی مولفه های امیخته ترفیع (تبلیغات، پیش برد فروش، روابط عمومی، فروش شخصی، بازاریابی مستقیم) متناسب با هر کسب و کار، به افزایش فروش نائل شد. هدف تحقیق حاضر، کمک به مدیران شرکت های فعال در صنعت پلاستیک برای تصمیم گیری بهتر درمورد شناسایی و اولویت بندی ابزارهای آمیخته ترفیع مناسب است. لذا در این تحقیق ابتدا 22 ابزار موثر برای انجام فعالیت های ترفیعی در صنعت پلاستیک با مطالعه ادبیات تحقیق و بررسی نظرات خبرگان و صاحب نظران این صنعت شناسایی شد. تعداد 105 نفر از مدیران ارشد(بازرگانی، فروش، بازاریابی و...) به عنوان کارشناس، که حداقل 5 سال در صنعت فوق مشغول به فعالیت هستند مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که همه مولفه های آن دارای ضریب آلفای کرونباخ در دامنه 65 تا 83 درصد بودند و روایی پرسشنامه توسط صاحب نظران تایید گردید. بعد از شناسایی ابزارهای ترفیعی مناسب توسط خبرگان، با استفاده از تکنیک هایMADM SAW)، TOPSIS، ELECTERE و تخصیص خطی رتبه بندی شدند. با توجه به اینکه نتایج حاصل از اجرای روش های فوق در مواردی با هم همخوانی نداشت، برای رسیدن به یک اجماع کلی، از یک تکنیک ادغامی تحت عنوان روش کپلند (COPELAND)، استفاده نمودیم. نتایج رتبه بندی حاصل از تکنیک کپلند، نشان داد که استفاده از روش های تبلیغات تلویزیونی، )Trade fairs ایجاد یک تصویر ویژه در ذهن مشتری با در معرض دید قرار دادن محصول) و فروش حضوری محصول، نسبت به سایر ابزارهای ترفیعی دارای بیشترین اهمیت هستند. با توجه به نتایج بدست آمده در این تحقیق مدیران فروش و بازاریابی صنایع تولیدی پلاستیک قادر خواهند بود با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه به شناسایی بهترین ابزارهای ترفیعی صنعت خود دست یابند و موجبات بهبود فروش محصولات خود را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: آمیخته ترفیع، تبلیغات، پیش برد فروش، روابط عمومی، فروش شخصی، بازاریابی مستقیم، تکنیک های MADM
  • پریسا احسانی، صدیق رئیسی* صفحه 25

    عوامل مختلفی زنجیره های تامین محصولات لبنی را در معرض مخاطره قرار می دهند. در این موارد تحلیل مخاطرات همواره با عدم قطعیت روبرو بوده و می تواند برای سازمان ها هزینه آور شده و باعث اختلال در روند زنجیره تامین و نارضایتی مشتریان شوند. بدین منظور امروزه مدیریت مخاطرات یک موضوع اساسی در تحلیل زنجیره های تامین به شمار می آید. هدف اصلی مقاله حاضر تعیین عوامل مخاطره زا و تحلیل آثار آنها در شرکت صنایع شیر ایران پگاه است تا سیاست های بازدارندگی از بروز مخاطرات حاصل شود. در این مطالعه در انطباق و سازگاری با اهداف پژوهش، یک مدل مفهومی جهت ارزیابی همزمان شش فرضیه آماری ارائه شده است. اعتبار پرسشنامه با بهره گیری از روش تائید عاملی دنبال شده است و مدل تحلیلی مناسب به کمک مدل سازی معادلات ساختاری طراحی شده است. نتایج پژوهش نشانگر اهمیت بالای مخاطرات مربوط به تامین کنندگان می باشد که لزوم اتخاذ تصمیمات مدیریتی جهت محدود سازی مخاطرات بحرانی در این این حوزه را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: ارزیابی مخاطرات، رتبه بندی مخاطرات، مدیریت زنجیره تامین، مدل سازی معادلات ساختاری
  • مهدی کرباسیان، بیژن خیام باشی، اکبر نیلی پور، محمد جوانمردی* صفحه 39
    در این مقاله سعی شده است مهم ترین عوامل کلیدی برای ایجاد سازمان چابک در صنعت تولیدی شرکت صنایع مخابرات صاایران، به ترتیب اهمیت معرفی گردند. در این راستا، مولفه ها و زیرمولفه های موثر در تشکیل سازمان چابک در این صنعت شناسایی گردیده و اولویت توجه به هرکدام از آن ها با روش AHP فازی – گروهی مشخص شد. برای شناسایی تواناسازهای چابکی، از بررسی و مطالعه ادبیات موضوع در این زمینه استفاده شد. سپس به منظور ایجاد ساختار سلسله مراتبی از تکنیک تحلیل عاملی استفاده گردید. بدین منظور نظرات 80 نفر از متخصصان و صاحبنظران، توسط پرسشنامه اخذ گردید. روایی محتوایی و صوری این پرسشنامه، با استفاده از ادبیات موضوع و نظرات چند تن از صاحبنظران تایید شد. برای پایایی این پرسشنامه نیز، مقدار آلفای کرونباخ بدست آمده برای تمامی ابعاد بیشتر از 7/0 بوده و دلیل بر همسانی درونی پرسشنامه و سازگاری پاسخ های افراد با عناصر پرسشنامه تاکید دارد. پس از انجام تحلیل عاملی اکتشافی پانزده زیرمولفه در چهار گروه قرار گرفت و ساختار سلسله مراتبی تشکیل گردید. در مرحله بعد، با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی گروهی- فازی و با مشارکت خبرگان صنعت، وزن هرکدام از مولفه ها و زیرمولفه ها تعیین شد. نرخ ناسازگاری برای تمامی جداول تکمیل شده توسط خبرگان محاسبه گردید و کمتر از 1/0 بدست آمد. با توجه به یافته ها، مولفه فناوری در اولویت اول و زیرمولفه های سخت افزار و تجهیزات، نرم افزار و فناوری اطلاعات و سازمان مجازی به ترتیب در اولویت اول تا سوم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: چابکی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، تحلیل عاملی، منطق فازی
  • صبا لولویی جهرمی*، احمد صادقیه، حسن حسینی نسب صفحه 55
    اورژانس یکی از خدمات بسیار مهم در هر شهر می باشد، بدلیل ناگهانی و غیر منتظره بودن حوادث توجه فوری به اقدام برای اخذ تصمیم مناسب ضروری می باشد. با توجه به افزایش جمعیت و توسعه شهر ها بررسی این موضوع پر اهمیت تر شده است، در این مقاله عوامل موثر بر مکان یابی مراکز اورژانس مشخص و سپس به رتبه بندی آن ها پرداخته شده است. نتایج بدست آمده به خدمات شهری اورژانس کمک می نماید، مرگ و میر انسان ها را کاهش می دهد و در نهایت رضایت مندی افراد در خصوص خدمات اورژانس را افزایش می دهد. هدف از این مقاله بدست آوردن عامل های موثر بر مکان یابی مراکز اورژانس در شهرستان شیراز و اولویت بندی آن با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) است، که از این طریق می توان در جهت بهبود و بهینگی مکان های مراکز اورژانس راهکارهایی را پیشنهاد کرد. با استفاده از مطالعات نظری از تحقیقات گذشتگان و مصاحبه، عامل های موثر بر مکان ها مشخص شدند که عبارتند از: زمان، فاصله، هزینه، تسهیلات، مسائل تکنولوژیکی، کیفیت سرویس دهی، ترافیک و تراکم جمعیت. سپس این عوامل با بررسی های میدانی بین دو جامعه کارمندان و بیماران، با استفاده از روش مذکور اولویت بندی شده اند و نتیجه ای که از آن حاصل گردیده است، نشان می دهد که فاکتور زمان بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده و به عنوان مهم-ترین و موثرترین عامل برای مرکز اورژانس تلقی می شود و در پی آن 7 عامل موثر دیگر هم رتبه بندی شده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، AHP، مراکز اورژانس، اولویت بندی
  • حامد آقاکثیری*، رکسانا فکری صفحه 69
    با توجه به منابع مدیریتی محدود و عدم امکان تخصیص منابع بطور کامل، انتخاب محصول مناسب جهت تولید در شرکت های صنعتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. شرکت های تولید کننده خودرو در رده تجاری و سنگین مورد استفاده در حمل و نقل جاده ای نیز از این قاعده مستثنی نیستند ، به طوری که زیاد بودن گزینه های انتخابی توسط شرکت های مادر و همچنین رقابت میان شرکت های معتبر، موجب افزایش شاخص انتخاب محصول مناسب در این صنعت شده اند. هدف از این مقاله، تعیین و اولویت بندی شاخص های اساسی در انتخاب محصول مناسب در شرکت های خودروسازی سنگین می باشد که در این خصوص مطالعه موردی در شرکت سایپادیزل انجام شده است. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری اطلاعات، پیمایشی بوده که از طریق توزیع پرسش نامه بین مدیران بخش تحقیقات و مهندسی سایپادیزل انجام شده است. به طوری که ابتدا عوامل داخلی و خارجی سازمان های تولید کننده خودروهای سنگین شناسایی می شود و سپس شاخص های ارزیابی و انتخاب محصولات سنگین مناسب در شرکت سایپا استخراج خواهد شد و در نهایت با روش فرایند تحلیل شبکه ای فازی (FANP) این معیارها الویت بندی می شوند. نتایج حاصل از این تحقیق که با استفاده از روش ANP فازی بررسی شده است موید آن است که از بین شاخص های انتخاب محصول، هزینه و میزان رضایت مشتریان بیشترین الویت را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های ارزیابی، انتخاب محصول، تحلیل شبکه ای فازی، الویت بندی معیارها
  • مسعود حکمت پناه*، مسعود نصری، آذر براتی صفحه 83
    تصمیم گیری چندمعیاره معمولا برای انتخاب بهترین گزینه ارائه شده استفاده می گردد که ممکن است معیارهای آنها با یکدیگر در تعارض باشد و با نتایجی که ارائه می دهد فرآیند تصمیم گیری را تسهیل نماید. در این پژوهش هدف آن است که بر اساس اولویت بندی معیار های موثر بر سرمایه گذاری در ناحیه شمال استان اصفهان (کاشان ، آران و بیدگل، نائین، نطنز و اردستان) اولویت بندی صورت گرفته تا مشخص شود از بین مناطق ذکر شده کدامیک نیازمند بیشترین میزان سرمایه گذاری است. برای دست یابی به هدف پژوهش، ابتدا مناطق با استفاده از روش آنتروپی و تاپسیس فازی وزن دهی گردید و سپس با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی رتبه بندی شد. برای پیشگیری از ابهام ناشی از عدم قطعیت در تصمیم گیری در همه مراحل از اعداد فازی مثلثی استفاده گردید. نتایج نشان داد در فاز اول معیار تولید منسوجات با بیشترین وزن در اولویت اول و در ادامه محصولات کانی غیرفلزی، تولید محصولات لاستیکی و پلاستیکی و تولید ماشین آلات و تجهیزات به ترتیب در اولویت های بعدی قرار گرفته اند. در فاز دوم نطنز در اولویت اول و به ترتیب نائین در اولویت دوم، کاشان در اولویت سوم و اردستان در اولویت آخر قرار گرفت.
    کلیدواژگان: معیار های اثرگذار، سرمایه گذاری، رویکرد تاپسیس، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • لیلا فضلی*، علیرضا عیدی صفحه 97
    تمامی فعالیت های موجود در یک زنجیره تامین در جهت تامین تقاضای بازار با ارائه ی محصولات با حداکثر کیفیت، حداقل قیمت و در زمان مناسب به مشتریان می باشد. به خاطر نقش اساسی تامین کنندگان بر معیارهای هزینه، کیفیت، سرویس و... در دست یابی به اهداف زنجیره تامین، تامین کنندگان جزء حیاتی یک سازمان می باشند که می توانند اثرات زیادی بر عملکرد سازمان داشته باشند. به واسطه ی این اثرات گوناگون، به کارگیری تکنیک های دقیق و کارا برای ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان و تخصیص سفارش به آنها امری ضروری به نظر می رسد. از اینرو طیف گسترده ای از تکنیک ها برای بررسی مساله انتخاب تامین کنندگان توسط محققین متعددی پیشنهاد شده است. بنابراین در این تحقیق ابتدا مساله و فرآیند انتخاب تامین کنندگان تشریح می گردد. سپس، برخی از تکنیک ها و مطالعات انجام شده برای هر مرحله از فرآیند انتخاب تامین کنندگان ارائه می گردد. از آنجایی که در دنیای واقعی مساله انتخاب تامین کنندگان در عمل اغلب با عدم قطعیت و محدودیت هایی برای خریدار و تامین کنندگان مواجه می گردد، در آخرین مرحله از فرآیند انتخاب تامین کنندگان تنها برخی تحقیقات انجام شده در زمینه مساله انتخاب تامین کنندگان در حالت منبع یابی چندگانه در محیط عدم قطعیت مطالعه می گردند. نهایتا جمع بندی و پیشنهاداتی برای تحقیقات آینده ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان، تخصیص سفارش، منبع یابی چندگانه، عدم قطعیت
  • مرجان توسلی فرد*، محمد علی فرقانی، علی ملا حسینی صفحه 123
    با ظهور زنجیره تامین، واحدهای صنعتی و خدماتی ذهن خود را به تامین کنندگان خود معطوف کرده اند، و با پیشرفت صنایع و خدمات، به این نکته دست یافته اند که قیمت پیشنهادی تامین کنندگان تنها ملاک انتخاب و همکاری با آنان نیست. بلکه، مسئله انتخاب تامین کننده یک مسئله تصمیم گیری با چندین معیار است. علاوه بر این، مسائل دنیای واقعی معمولا ساختاری پیچیده دارند. بنابراین، به دلیل وجود ابهام، عدم قطعیت زیاد و هم چنین اطلاعات نادقیق، مفهوم استدلال فازی مطرح می شود. ورودی سیستم های فازی می تواند اطلاعات نادقیق (فازی) باشد، و پردازش سیستم نیز با بهره گیری از استدلال تقریبی و به طور فازی انجام می شود. در این راستا، در این مقاله با بررسی ادبیات انتخاب تامین کننده و معیارهای به کاررفته برای این منظور، مناسب ترین معیارها شناخته شد. بدین منظور، در ابتدا با طراحی پرسش نامه مناسب و نظرخواهی از خبرگان، وزن معیارها در محیط فازی به دست آمد، و پس ازآن، تامین کنندگان با استفاده از رویکرد ویکور فازی رتبه بندی شدند.
    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، منطق فازی، ویکور فازی
|
  • Ali Mohaghar, Shahram Hashemnia, Seyed Hojjat Bazazzadeh*, Roya Eghbal Page 1
    Marketing is a process by which people exchange goods and meet their needs and demands. Marketing mix or 4p (product price, place, promotion) is a powerful tool that helps to advance marketing goals. The purpose of promotion is the activities by which the company gives costumer good information about its products and encourages him/her to purchase. So, by prioritization of the components of promotion mix (Advertisement, Sale promotion, Public relations, Personal selling, Direct marketing) compatible with any business, increase in sale can be achieved. The purpose of this study is to help managers in plastic industry companies in order to identify and prioritize mix promotional tools to improve their sale. For this purpose, 22 effective promotional tools in plastic industry were identified with the help of library research and experts ideas. 105 head managers with at least 5 years of experience were examined. To collect the data, the researchers used a questionnaire with Cronbach Alpha with the range of 65-83 for all the items and the Validity of questionnaire was confirmed by the experts. After identifying appropriate mix promotional tools by experts, they were prioritized by MADM methods (SAW, TOPSIS, ELECTERE and LINMAP). As the results of mentioned methods were not the same, in order to reach a consensus, the researchers used mix methods called Copeland. The result of prioritizing by Copeland showed that TV advertisement, trade fairs (creating a special imagination in costumer’s mind by showing the product) and present sale of the product, have more priority relative to other tools. Based on the results, managers and marketers in plastic industry will be able to identify the best mix promotional methods by the use of multi attribute decision making methods and so they can enhance their sale.
    Keywords: Promotion mix, Advertisement, Sale promotion, Public relations, Personal selling, Direct marketing, MADM methods
  • Parisa Ehsani, Sadigh Raissi* Page 25

    Many factors may disrupt dairy products supply chains. Hence, risk analysis embedded uncertainties both in expenses and customer satisfaction. Consequently, risk management becomes a vital task in supply chain management. The main objective of this paper is to recognize different risk factors affecting on Iran’s dairy industries company (Pegah) and also evaluating their effects to address appropriate mitigation strategies. In this study, consistent with scientific research method principles, a conceptual model was presented for the hypothetical risk assessment method. The scale validity of questionnaire was confirmed using confirmatory factor analysis. The analytic model was fitted through Structural Equation Modeling (SEM) technique to evaluate six hypothesis statistically. The results indicated that risks relevant to the suppliers have the most contribution in the current supply chain and it is necessary to properly trace critical risks using appropriate mitigation strategies.

    Keywords: Risk Assessment, Risk Prioritization, Supply Chain Management, Structural Equation Modeling (Sem)
  • Mehdi Karbasian, Bejan Khayambashi, Akbar Nilipour, Mohammad Javanmardi* Page 39
    This study attempts to present the key factors for creating agile organization in automotive part industry of Mashhad in order of importance. In this regard, factors and sub-factors of organizational agility in the industry were recognized and the importance of them was determined using fuzzy AHP group method. This is an application study using litrature review for determining the factors and sub-factors. Afterward in order to fit and creating the hierarchical structure, a questionnaire was made to gather the expert viewpoint.The content validity of the questionnaire confirmed using literature review, Supervisor, Co-Supervisor and the other experts . For reliability, Cronbach’s alpha value was calculated and obtained 0.7 for all dimenstion of questionnaire and indicates the internal consistency of the questionnaire. Then exploratory factor analysis was conducted and fifteen sub-factors was categorized in the four main components named technology, workers, organization and systems and strategies. In the next section, using fuzzy analytic hierarchy process and contributing group of industry experts, the weight of each factors and sub-factors were determined. Inconsistency rates for all tables, were calculated and less than 0.1 obtained. Finally the priorities of factors and sub-factors were determined. According to the findings, between the factors technology has the first rank and between the sub-factor hardware, software and virtual organization has the first to third rank.
    Keywords: Agility, analytic hierarchy process, fuzzy analysis, fuzzy logic
  • Saba Loloee*, Ahmad Sadeghieh, Hasan Hosseininasab Page 55
    Emergency is one of the most important services in every city. An event is sudden and unexpected so immediate attention is necessary for us to decide correctly. This subject becomes serious by population increase and urban development. These factors and their ranking help the urban emergency services and reduces the mortality of the humans. So this causes the people to be satisfied with of the emergency services. The purpose of this paper is to obtain the effective factors on the location of emergency centers in Shiraz city and prioritize these factors using analytical by Hierarchy method (AHP) so that we can propose the solutions for improving the locations of emergency centers. Using theoretical studies of past research and interviews specify the effective factors. They are time, distance, cost, facilities, and technological issues, quality of service, traffic and population density. Then we prioritize these factors by studying between two staff and patient population. Our result of this method shows the time as the most important factor and the most effective factors for the emergency center. At the end, the other factors were rated.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process, AHP, emergency centers, prioritization
  • Hamed Aghakassiri*, Roxana Fekri Page 69
    Limited managerial resources and impossibility of allocating all of them to production processes increased the necessity of selecting the appropriate product manufactured in the industrial companies. This selection should also be done in truck manufacturing factories Because of the growing rate of product selection alternatives used by major companies and also the competition between the rivals in this industry the number of product selection criteria is increased. The aim of this paper is recognizing and prioritizing the main evaluation criteria in the truck manufacturing companies which have done in the Saipa Diesel Company as the case. The research methodology from aim view is applicable and from the information collection view is survey which is performed with questionnaire distributed between the Saipa Diesels’managers of research and development departments. In this research, at first internal and external organization factors are recognized, then product selection and evaluation criteria's extracted and finally it is prioritized with Fuzzy ANP model. The results of this research show that cost and customer's satisfaction have the most priorities among the criteria of product selection.
    Keywords: Evaluation Criterias, Product Selection, Fuzzy Analytic Network Process, Criteria's Prioritizing
  • Masoud Hekmatpanah*, Masoud Nasri, Azar Barati Page 83
    Usually, MCDM for choosing the best provided option that their criteria may be in conflict with each other and by providing results ,it facilitates decision making process. In this research, the aim is prioritizing Isfahan North areas(Kashan,Aran and Bidgol, Nain, Natanz and Ardestan), based on affecting measure for investment to determine which area requires the greatest amount of investment between mentioned areas. To achieve this aim, weighting the areas is performed by using of fuzzy TOPSIS and entropy methods and finally it is ranked by AHP. To avoid confusion caused by uncertainty in decision making at all stages, triangular fuzzy numbers used. Results show, in first phase, textile manufacturing with the most weight was selected as first priority; then, non-metallic mineral products, rubber and plastic products and machinery and equipment products placed accordingly. In second phase, Natanz was placed in first priority, and Nain, Kashan and Ardestan were placed at second, third and last priorities.
    Keywords: effective criteria, investment, TOPSIS approach, fuzzy AHP
  • Leyla Fazli*, Alireza Eydi Page 97
    All existent activities in supply chain are to supply market demand by providing products with maximum quality, minimum price and in due date to customers. Due to suppliers have basic role on criteria: cost, quality, etc. at access to the goals of supply chain, suppliers are a critical component of an organization that can have effect on the performance of the organization. Because of these diverse effects, accurate and efficient techniques application seems to be necessary for suppliers’ evaluation and selection and order allocation to them. Thus, the wide range of techniques has been presented by several researchers to examine suppliers’ selection problem. Therefore, in this paper first the suppliers’ selection problem and process are explained. Then, methods and some studies for the each stage of the suppliers’ selection process is presented. Since suppliers’ selection problem often face with uncertainty and constraints for buyer and suppliers in real world, some done researches in multiple sourcing field under uncertainty environment are only studied in the last stage of the suppliers’ selection process. Finally, conclusion and suggestions are provided for future research.
    Keywords: Suppliers evaluation, selection, Order allocation, Multiple sourcing, Uncertainty
  • Marjan Tavasoli Fard*, Mohammad Ali Forghani, Ali Molahoseyni Page 123
    As the supply chain emerged, the industrial and service organizations began to focus on their suppliers, and as the industries and services developed, they understood that the supplier’s proposed price has not been the only criterion to cooperate; but, the problem of supplier selection (SS) has been a multiple-criteria decision making (MCDM) problem. Besides, real world problems have always been structurally complex. Therefore, due to ambiguity, high uncertainty and imprecise information, the concept of fuzzy analysis was introduced. Now, we could use imprecise (fuzzy) information as the input of a fuzzy system, and the process of the system could employ approximate induction based on fuzzy logic. In this regard, studying the literature of SS and the criteria used for this purpose, we identify the most suitable criteria. To do so, primarily we designed an appropriate questionnaire, and then we used it to gather ideas of the experts to obtain the weights of the criteria in the fuzzy environment. Afterwards, using the Fuzzy VIKOR approach, we ranked the suppliers.
    Keywords: Supplier Selection, Fuzzy logic, Fuzzy VIKOR