فهرست مطالب

نشریه مطالعات بین المللی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نوشتارها
  • مهدی ذاکریان، یوسف باقری حامد صفحه 1
    عدالت انتقالی واکنشی به نقض سیستماتیک و یا گسترده حقوق بشر است. چنین عدالتی نوع خاصی از عدالت است که در جوامع در حال گذار، پس از یک دوره سوء استفاده گسترده در زمینه حقوق بشر حاصل می گردد. برخی از حکومت ها، ضرورت رسیدن به عدالت انتقالی و شیوه های دستیابی به آن را خود اتخاذ می نمایند. برخی از طرح های آنها عبارتند از: پیگرد کیفری، طرح جبران خسارات و اصلاح سیستم قضایی. در این پژوهش ما در صدد ارائه یک نمای کلی از تحقق عدالت انتقالی در مصر و نقد روش های انتخابی در آن کشور هستیم. با وجود اینکه، هدف از عدالت انتقالی در جوامع در حال گذار رسیدن به امنیت و صلح پایدار است، شهروندان مصری نتوانستند از آن به طور کامل بهره مند شوند. پرسش کلیدی پژوهشگران این نوشتار آنست که چرا فرآیند عدالت انتقالی در مصر موفقیت آمیز نبوده است؟ در این پژوهش اصلاحات نادرست قضایی و مداخله نظامی در قالب کودتا به عنوان فرضیه های مورد آزمون این پژوهش محسوب می شوند. در کنار سنجش این فرضیات، دو موضوع مسئولیت پذیری در حوزه عدالت انتقالی و تفاوت این نوع از عدالت با سایر مفاهیم مرتبط نیز مورد بررسی قرار می گیرند. هدف نویسندگان این نوشتار گسترش ادبیات عدالت انتقالی در حوزه حقوق بین الملل کشور و توجه و هشدار به آسیب ها و چالش های پیش روی اجرای آن است.
  • سید علیرضا حسینی بهشتی صفحه 29
    سابقه ی حقوق شهروندی را شاید بتوان به نخستین مراحل شکل گیری دولت- شهرها در گذشته های دور باز گرداند. تحولات اجتماعی و فرهنگی گسترده در دو دهه ی پایانی قرن بیستم و دو دهه ی آغازین قرن بیست و یکم، به پیدایش مفهوم چندگانگی فرهنگی منجر شد و در پی آن، مباحث متنوعی درباره ی ضرورت بازشناخت مفاهیمی مانند «خویشتن» و «هویت» و پیامدهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و حتی اقتصادی آن پدید آمد. یکی از محورهای مهم این دسته از مباحث، اهمیتی است که به «تفاوت» هر شهروند با دیگران داده می شود. برخلاف مفهوم متجدد شهروندی دمکراتیک که عمدتا به برابری انسان ها در حوزه ی حق و تکلیف تاکید داشته است، رویکرد پسامتجدد بر بحث «حق تفاوت» با به رسمیت شناخته شدن تفاوت های موجود میان شهروندان پافشاری می کند. گزینش سبک های زندگی مختلف، پیروی از الگوهای زیستی متفاوت و تلاش برای تحقق زندگی ایده آل، از یک سو حقوقی برای هر شهروند متصور می شود و از سوی دیگر، تکالیفی را برای حکومت ها به وجود می آورد. در این نوشتار پس از نگاهی گذرا به تحول مفهوم شهروندی در مغرب زمین، به مفهوم پسامتجدد آن اشاره خواهد شد. در پایان، برای یافتن مبانی هستی شناختی به منظور آغاز نظریه پردازی در زمینه ی به رسمیت شناختن شدن این حق شهروندی جدید در سپهر معرفت دینی، پیشنهادهایی داده خواهد شد.

    کلیدواژگان: حق شهروندی، شهروندی دمکراتیک، تفاوت، چندگانگی فرهنگی، مداراگری، تعددگرایی
  • جک دانلی ترجمه: باقر اسدی صفحه 47
    حقوق بشر یک طرح سیاسی بین المللی است که به طور تنگاتنگ با داعیه های جهان شمولی مرتبط است. هر چند که حمله به جهانشمولی حقوق بشر نیز گسترده است. برخی از قرائت های جهان شمولی به راستی از جهت نظری غیر قابل دفاع، از نظر سیاسی زیان آور و یا واجد هر دو ویژگی هستند. این مقاله به کنکاش معانی ای می پردازد که بر حسب آنها حقوق بشر می تواند (و یا نمی تواند) گفته شود که جهان شمول است، معانی ای که حقوق بشر از نظر آنها نسبی است (و یانیست) و در دفاع از " جهانشمولی نسبی " حقوق بشر شناخته شده بین المللی استدلال می کند.

    کلیدواژگان: میان فرهنگی، نسبی گرایی، جهان شمولی، حقوق بشر، نظام بین الملل
  • علی بابایی مهر، مازیار ذبیحی صفحه 85
    تغییرات آب هوایی در نتیجه گرم شدن زمین و پیامد های آن، ناشی از فعالیت های بشری است که نه تنها عوامل زیست محیطی بلکه جوامع بشری رابا خطر مواجه ساخته است. دبیرکل سابق ملل متحد جناب اقای کوفی عنان در دستور کار پیشنهادی برای اجلاس سران در سپتامبر 2005 که توسط هیئت مخصوص وی تهیه گردیده بود، تخریب محیط زیست را از جمله تهدیدهای اجتماعی علیه امنیت دسته جمعی قلمداد کرده وآن را در کنار تهدیدهای امنیتی آورده است که خود نمایان گر اهمیت این موضوع می باشد. ممکن است پیامدهای متفاوت تغییرات جوی در حوزه های مختلف، بستر وقوع درگیری و مخاصمه را در سطح داخلی و بین المللی فراهم آورد. این پیامدها تاثیرات متفاوتی روی هر دولت خواهد داشت. صدور آلودگی همواره می تواند امنیت انسانی را به خطر انداخته و موجب ایجاد رقابت برای حیات شود. در این مقاله به بررسی تاثیر تغییرات زیست محیطی بر امنیت بشری و نقش شورای امنیت که به عنوان مسئول حفظ صلح وامنیت بین المللی در منشور شناخته شده است می تواند بر عهده داشته باشد خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: تغییرات زیست محیطی، شورای امنیت، امنیت انسانی، صلح بین المللی
  • علیرضا رنجبر صفحه 103
    توسعه هواپیماهای بدون سرنشین نظامی، سبب پشت سر گذاشتن توامان مرزهای جغرافیایی و حقوقی توسط دولت های صاحب این نوع وسایل شده است به طوریکه استفاده از آنها در دو بعد ماهوی و شکلی، حقوق بین الملل بشردوستانه را با چالش روبرو ساخته است که اولی ناظر بر نحوه استفاده و دومی ناظر بر نحوه کنترل این هواپیماها می باشد. بدیهی است ظهور چالش های ماهوی و شکلی در قبال توسعه هواپیماهای بدون سرنشین، لزوم ترجمان جدید قواعد قدیمی و تصویب قواعد جدید در زمینه حقوق بین الملل بشردوستانه را می طلبد. اگرچه اصول و قواعد حقوق بین الملل بشردوستانه پس از گذشت سال ها همچنان به خوبی ابعاد مختلف فناوری های نوین از جمله استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین نظامی را تحت پوشش قرار می دهند، اما در حال حاضر و در آینده استفاده از فناوری های پیشرفته می تواند زمینه های سوء استفاده دولت های دارای این فناوری ها را از شکاف های موجود فراهم سازد به طوری که اصول و قواعد حقوق بین الملل بشردوستانه نتوانند به روشنی پاسخ گوی آنها باشند. از این رو، ضرورت برداشتن گام هایی اساسی در زمینه ترسیم و مشخص ساختن چارچوب های نحوه استفاده و کنترل فناوری های نوین نظامی از جمله هواپیماهای بدون سرنشین به منظور رعایت حقوق بین الملل بشردوستانه ضروری است.

    کلیدواژگان: هواپیماهای بدون سرنشین، پهپاد، جاسوسی، هوش مصنوعی، روبات های جنگجو، حقوق بین الملل بشردوستانه، حقوق در جنگ
  • امیر شایگان فر، علی زارع صفحه 135
    کشورهای در حال توسعه خصوصا" ایران با توجه به وضع کنونی اقتصادی و سیاسی برای تامین و اجرای طرح های کلان زیربنایی بدنبال جذب سرمایه های خارجی و هدایت سرمایه های بخش خصوصی و بکارگیری فن آوری های به روز و مدیریت کارآمد هستند.یکی از راهکارهای نوین برای انجام این مهم،استفاده از قراردادهایی موسوم به "بی او تی" یا ساخت بهره برداری وانتقال می باشد؛ بدنبال تصویب قانون تشویق و حمایت سرمایه گذار خارجی و ابلاغ سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی راه صحیحی برای واگذاری اداره بخش های بنیادین و زیربنایی کشور به بخش خصوصی ارائه شد.بدین ترتیب با توجه به اینکه نقش بسزای مشارکت سرمایه گذاران خصوصی و خارجی در ایران بر همگان آشکار است در این مقاله کوشیده ایم علاوه بر مروری بر مفهوم،ماهیت،جایگاه و بازیگران قراردادهای"بی او تی"به تبیین ابعاد مثبت و منفی و بررسی وضعیت کنونی حقوقی وحتی الامکان رفع موانع اجرایی بپردازیم. امید است این مقاله با فراهم ساختن زمینه ی فکری مناسب،جذب سرمایه گذاری خارجی و خصوصی را در ایران تسهیل نماید.

    کلیدواژگان: بی او تی B، O، T، ساخت، بهره برداری، سرمایه گذاری خارجی، خصوصی سازی، حاکمیت از طریقB، O، T
  • علی عیدی پور صفحه 153
    با گذشت حدود سه دهه از پایان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، هنوز مساله دریافت غرامت جنگی ایران از عراق در هاله ای از ابهام قرار دارد. هدف این مقاله پاسخ به این پرسش می باشد که ایران چه راهکارهایی برای دریافت غرامت جنگی از عراق دارد؟ در پاسخ به سئوال فوق می توان سه راهکار سیاسی-حقوقی متصور شد که عبارتنداز: 1) ایران می تواند در چارچوب حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات، با مقامات دولت عراق مذاکره مستقیم دوجانبه انجام دهد؛2) ایران می تواند با استناد به گزارش دبیرکل وقت سازمان ملل درخصوص مسئولیت عراق درشروع جنگ، به شورای امنیت مراجعه و خوهان تصویب قطعنامه ای مبنی بر ملزم کردن عراق به پرداخت غرامت به ایران، شود؛ 3) ایران می تواند در چارچوب رسیدگی قضایی و به موجب اساسنامه دیوان بین المللی دادگستری، در این دیوان علیه عراق طرح دعوی کند. فرضیه تحقیق این است که در حال حاضر ایران نمی تواند از عراق غرامت جنگ را دریافت نماید. برای اثبات این فرضیه راهکارهای سه گانه فوق به آزمون گذاشته خواهند شد تا میزان امکان اجرایی شدن هریک مشخص گردد.

    کلیدواژگان: نقض حقوق بین الملل، تجاوز نظامی، روابط دیپلماتیک، غرامت جنگی
  • سعید سید آقا بنی هاشمی، زهرا بهرامی، فرشته روشن صفحه 175
    بحران اوکراین، بحران دیپلماتیک منطقه ای بود که در سال 2014 در پی اعتراضات به عدم امضای توافق نامه همکاری اوکراین و اروپا از سوی رئیس جمهور اوکراین آغاز گشت. در پی اوج گیری اعتراضات، افزایش تظاهرات و مخالفت ها رئیس جمهور اوکراین کشور را ترک نمود و دولت جدیدی شکل گرفت و به دلیل وجود تمایلات سیاسی میان مخالفان و موافقان دولت جدید اوکراین و همچنین حامیان قدرتمند این دو دستگی ها بحران اوکراین همچنان ادامه دارد. این امر امنیت خاورمیانه را و حتی امنیت بین المللی را مورد تهدید قرار داده است. قدرت ها بزرگ و کشورهای درگیر هر کدام رویکردی متناسب با منافع خود، فارق از منافع جامعه بین المللی، اتخاذ نمودند. چین به عنوان عضو دائم شورای امنیت و مسئول اولیه حفظ صلح و امنیت بین المللی در این مورد سیاستی را دنبال نمود که برخی از تحلیل گران بیان نمودند کشور مذکور سیاستی مبهم و دوپهلو دارد و از اعمال رفتاری قاطع ناتوان است. ولیکن باید اشاره نمود چین مانند سایر بازیگران درگیر، سیاستی متناسب با منافع خود اتخاذ نموده است و خواهان برقراری ثبات در منطقه جهت دستیابی بر منافع سیاسی و اقتصادی خود می باشد. بررسی این نوع عملکرد چین درمورد بحران اوکراین با توجه به بازیگران درگیر، یعنی روسیه، آمریکا و اتحادیه اروپا و اوکراین قابل توجه می باشد. نوآوری این پژوهش آن است که در صدد است با توجه به نظریه بازی ها دلیل اتخاذ سیاست های چین و دلیل رفتارها و کنش های این کشور را در عرصه ی کنش بحران اوکراین را مورد بررسی قرار دهد. تا نمایان سازد چگونه کشور مذکور با بررسی سود و زیان منافع خود در قالب بازیگری عقلانی رفتار سیاسی خود را در مسئله اوکراین مدیریت نموده است.
    کلیدواژگان: چین، اکراین، روسیه، غرب، تئوری بازی ها
|
  • Prof. Mehdi Zakerian, Yousef Bagheri Hamed Page 1
    Transitional justice is a response to systematic or widespread violations of human rights. This justice is a special form of justice that adapted to societies transforming themselves after a period of pervasive human rights abuse. Governments adopted many of what became the basic approaches to transitional justice. They include these initiatives: Criminal prosecutions, Reparations programs and judicial system reforms. In this paper, we provide an overview of transitional justice in Egypt. However, the goal of transitional justice is achieving peace and security for societies in transition. The Egyptian citizens are no exception. The main issue for expressing is that why transitional justice process was not successful in Egypt? In this paper, false reform of the judicial and military intervention in the form of coup considered as hypothesis will be tested. These assumptions are discussed in the assessment of responsibility in the field of transitional justice and the difference between this kind of justice has been investigated other related concepts.
    Keywords: Transitional justice, Human rights, International responsibility, Security, Sustainable Peace
  • Prof. Seyed Ali Reza Hosseini Beheshti Page 29
    The history of civil rights dates back to the beginning of ancient citystates. Widespread social and cultural developments of the two last decades of the twentieth century and the two first decades of the twentyfirst century have led to emergence of a new concept of cultural diversity and arguments about the reformulation of concepts like the self and identity, and their social, cultural, political and even economic consequences. Among them is the importance of the existing ‘differences’ amongst citizens. Unlike the modern conception of democratic citizenship which id mostly concerned with the equality of people with respect to rights and duties, the postmodern conception emphasizes their right to be different through recognizing those differences. To choose different lifestyles, following different life patterns and the realization of their own ideal of the good life, is now recognized as certain rights for citizens and certain duties required from states. In what follows, after a short review of the historical development of the concept of citizenship in the West, its postmodern interpretation will be described and, finally, some suggestions for theorizing this more recent understanding of citizen’s right within contemporary Islamic tradition of thought will be offered.
    Keywords: citizen's rights, difference, cultural diversity, pluralism
  • Prof. Jack Donnelly, Translation By Bagher Asadi Page 47
    Human rights as an international political project are closely tied to claims of universality. Attacks on the universality of human rights, however, are also widespread. And some versions of universalism are indeed theoretically indefensible, politically pernicious, or both. This essay explores the senses in which human rights can (and cannot) be said to be universal, the senses in which they are (and are not) relative, and argues for the "relative universality" of internationally recognized human rights.
    Keywords: Human Rights, Universality, Cross Cultural, Proportionality
  • Dr. Ali Babaee Mehr, Maziar Zabihi Page 85
    Climate changes outcome global warming and its results are caused by human activities that made the human society and environmental characters at risk. Former United Nations Secretary General Mr. Kofi Annan labels environmental degradation, including social threats against collective security in the proposed agenda for the Summit in September 2005, which was prepared by the Special Committee. It shows the importance of this matter. maybe the result of the climate changes in the different characters cause the internal and international war. This result has different influences on the different governments. Polluting emissions can made problem for human security and made a competitions of living. In this Article we pay the influences of environmental changes on human security and the rule of the Security Council, which has the main duty on the peace of international society, on this matter.
    Keywords: Environmental changes, Security Council, Human security, International peace
  • Alireza Ranjbar Page 103
    Development of military Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) has led the governments possessing these kinds of technology to go beyond the geographic and legal boundaries such that the employment of those instruments has brought International Humanitarian Law (IHL) procedural and substantive challenges; as the former governs the method of using of those tools and the latter governs the procedure of controlling the UAVs. Obviously, the emergence of procedural and substantive challenges from the development of military UAVs demands the necessity of re-reading of traditional regulations and passing new laws in the field. Although, the current principles and regulations considerably cover various dimensions of modern technologies, including the employment of drones, both in present and future, using advanced technologies might possibly provide grounds for governments to misuse the existing gaps as the regulations of IHL are unable to fully provide a clear answer in handling all of those difficulties. In this regards, it is essential to take crucial steps in developing and drawing new frameworks for using and controlling modern military technologies including military UAVs.
    Keywords: Military Unmanned Aerial Vehicle (UAVs), Drone, artificial intelligence, espionage, warrior robots, International Humanitarian Law (IHL)
  • Prof. Ali Zare, Amir Shaygan Page 135
    Developing countries especially iran-according to current economic and political situations in order to supply and implement the large infrastructure projects-look for attracting foreign investment and steer private sector investment and utilization of updated technologies and efficient management. One of the new solutions for fulfilling the above-mentioned purpose is using contracts called "B.O.T" which stands for Build, Operate and Transfer. Followed by ratification of FIPPA of foreign investor and impartation of the policies of forty-fourth principle of constitution, the correct path to devolve the country fundamental management was provided to the private sector.With regard to the fact that the importance of the private and foreign investor's partnership in Iran is obvious for everyone, so in this articlewe have tried in addition to overview the concept, nature, position, and the parties of B.O.T, explain the positive and negative aspects and study the current legal situation and as possible solve administrative obstacles. It is hoped that this article, with providing appropriate intellectual background, would facilitate attracting foreign and private investment in IRAN.
    Keywords: BOT, International Trade Law, Commerce, Contracts, Iran
  • Ali Eidipour Page 153
    After nearly three decades of war between Iran and Iraq, Iran’s war damage demanding from Iraq is still in doubt. The purpose of this article is to answer this question: what strategies Iran has to demanding war damage from IraqTo answer this question we have three political-legal strategies: 1) Iran could move in the framework of the peaceful settlement of disputes with Iraqi authorities and through direct bilateral negotiations reaches the war damage. 2) Iran could - according to the report of the Secretary General of the United Nations based on Iraq responsibility to start the war - referred to the Security Council and called for resolution to obligate Iraq to pay damage. 3) Iran - according to the Statute of the International Court of Justice - could lawsuit against Iraq in the International Court of Justice. The research hypothesis is that Iran can not receive war damage from Iraq currently. To prove this hypothesis, the above-mentioned strategies will be examine to determine the possibility of implementing each.
    Keywords: Violation of International Law, Invasion, Diplomatic Relations, War damage
  • Prof. Saeed Seye Agha Bani Hashemi, Zahra Bahrami, Fereshteh Roshan Page 175
    Ukraine crisis was a regional diplomatic crisis that followed in 2014 to protest the signing of a cooperation agreement Ukraine and Europe by the President of Ukraine. Following the unrest, protests and objections Ukrainian president left country and a new government was formed and because of the political interests of the pros and cons of the new Ukrainian government, as well as strong supporters of the two factions of the Ukrainian crisis continues. This security in the Middle East and even international security is threatened. Great powers and the countries involved in each approach to suit their own interests regardless of the interests of the international community, adopted. China is a permanent member of the Security Council primary responsibility for maintaining international peace and security policy pursued by some analysts country's stated policy is ambiguous and is incapable of exercising decisive manner. But must point out China, like other actors involved, has adopted a policy tailored to his interests and for stability in the region is to achieve its political and economic interests. Study this kind of crisis in Ukraine, according to the actors involved China, Russia, America and Europe and Ukraine is significant. This study seeks innovations that according to game theory because China policy. And the behavior and actions of this country in the field of action to study the crisis in Ukraine. To reveal how the country by examining the pros and cons of their interests acting as a rational political behavior in the Ukraine has managed.
    Keywords: Game Theory, Ukraine Crisis, International Relations, China