فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1394)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وجه الله قربانی زاده، راحله منتظر*، میرعلی سیدنقوی، داوود حسین پور صفحه 1
    سرمایه انسانی یک شرکت از مهمترین عوامل نوآوری محسوب میشود. در این پژوهش با تمرکز بر دو ویژگی منحصربه فردی و ارزش آفرینی سرمایه انسانی، به بررسی انطباقی سبک نوآوری با سبک کارکردهای منابع انسانی در شرکت های دانش بنیان مستقر در دو پارک علم وفناوری پردیس و دانشگاه تهران پرداخته شد. مدیریت سرمایه های انسانی شرکت های نوآور، نیازمند بکارگیری مجموعه ای از کارکردهای مدیریت منابع انسانی متناسب با ویژگی های کارکنان و اهداف ویژه شرکت میباشد. پژوهش حاضر بدنبال پاسخ به این سوال است که آیا شرکت های دانش بنیان بر مبنای نوع و ویژگی های سرمایه انسانی و منطبق با سبک نوآوری خود، سبک کارکردهای منابع انسانی خود را انتخاب می نمایند؟ برای این منظور پس از مرور ادبیات، 46 شرکت مستقر در دو پارک فناوری پردیس و دانشگاه تهران، مورد بررسی قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه استفاده شد. در ادامه، پس از تحلیل داده ها با روش تحلیل عاملی تاییدی و تایید مدل، میزان هماهنگی میان سبکها با استفاده از آزمون دو جمله ای مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین میزان انطباق، میان سبک نوآوری بازارمحور و سبک مدیریت منابع انسانی بهره وری و پس از آن میان سبک نوآوری علم محور و سبک مدیریت منابع انسانی همکاری مشاهده شد. ویژگی ارزش آفرینی سرمایه انسانی در شرکت های دانش بنیان دارای میانگین بالاتری نسبت به ویژگی منحصربه فردی بود.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، منحصربه فردی، ارزش راهبردی، سبک نوآوری، سبک مدیریت منابع انسانی، هماهنگی، تحلیل عاملی تاییدی
  • مهیار خادم*، محمدرضا رضوی، یگانه سادات موسوی جهرمی صفحه 23
    سرریزهای فناورانه، همواره به عنوان یکی از مهمترین آثار سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سطح اقتصاد خرد مطرح بوده است. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا موضوع ایجاد سرریزها و عوامل تعیین کننده آنها در مناطق آزاد مورد مطالعه قرار بگیرد. با توجه به شرایط مناطق آزاد ایران، سرریز فناورانه در قالب پیوندهای عمودی به عنوان متغیر وابسته پژوهش و عوامل موثر بر سرریز فناورانه شامل انجام فعالیت های تحقیق و توسعه، وجود نیروی انسانی متخصص و ماهر، دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات، و وجود مراکز ارائه خدمات علمی و فنی به عنوان متغیرهای مستقل انتخاب شدند. جامعه پژوهش را کارشناسان شاغل در شرکت های سرمایه گذار خارجی در مناطق آزاد ایران تشکیل دادند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود و روش حداقل مجذورات جزیی برای آزمون فرضیه ها به کارگرفته شد. نتایج نشان دادند که تمامی عوامل یادشده بر ارتقاء پیوندهای عمودی در مناطق آزاد کشور تاثیر مثبت و معنا داری دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرریزهای فناورانه، عوامل موثر بر سرریز فناورانه، مناطق آزاد ایران، روش PLS
  • سیامک عزیززاده*، مهدی فشارکی، سیامک طهماسبی، سید محمد جواد غضنفری، حمیدرضا فرتوک زاده صفحه 47
    امروزه، نیازسنجی به عنوان یکی از ورودی های اصلی نظام اکتساب دفاعی در جهان مطرح است که کشورها آن را مبنای برنامه ریزی ها، در پیش گرفتن یک رویکرد و تصمیم گیری های خود جهت ارائه راه حل برای مقابله با دشمن قرار می دهند. با توجه به پویایی، پیچیدگی و عدم قطعیت محیط های آینده، دیگر رویکرد سنتی به نیازسنجی (تهدیدمحوری)، چندان موثر نیست. عدم استفاده از یک الگوی یکپارچه و جامع نیازسنجی و مبتنی بودن رویکرد فعلی بر تهدید محوری، موجب شده است تا اثربخشی فعالیت های دفاعی کشور به قیمت هزینه های هنگفت میسر باشد. این پژوهش با هدف طراحی یک الگوی جامع نیازسنجی مبتنی بر قابلیت محوری و استخراج عناصر احتمالی قابلیت کشور انجام شده است. برای این منظور، ابتدا با روش مطالعه تطبیقی نظام های نیازسنجی دفاعی کشورهای آمریکا، استرالیا، انگلستان و کانادا مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت، سپس با استفاده از روش «فراترکیب» ضمن بررسی کیفی الگوهای استخراج شده، از نقاط قوت آنها استفاده شد و یک الگوی نیازسنجی قابلیتمحور برای کشور طراحی گردید. در ادامه الگوی طراحی شده با استفاده از روش گروه کانونی مورد اصلاح و اعتبارسنجی قرار گرفت. همچنین عناصر قابلیت کشورهای مختلف استخراج گردید و با استفاده از الگوی هفتاس مکینزی و نظریه قابلیتهای پویا، تحلیل شد. نتایج نشان داد که این عناصر به لحاظ ماهیت، از جنس قابلیتهای پویا هستند و بر 5حوزه «سیستم» ، «راهبرد» ، «کارکنان» ، «مهارتها» و «سبک مدیریت و رهبری» تمرکز دارند. در پایان فهرستی از عناصر قابلیت برای کشور پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: نظام اکتساب، نظام نیازسنجی، رویکرد قابلیتمحور، رویکرد تهدیدمحور، روش فراترکیب
  • مرتضی اکبری*، لیلا مهرابی فیروزآباد، علی مبینی دهکردی صفحه 75
    انتقال موفق فناوری، نیازمند شناسایی اهداف صنعت موردنظر، فناوری های موردنیاز، منابع فناورانه، روش های انتقال و عوامل موثر در آن، نحوه جذب و توسعه آن دارد و انجام هر یک از اینها نیازمند به کارگیری متخصصان مربوط است. بدون استفاده از کارشناسان متخصص در این زمینه، معمولا انتقال فناوری موردنظر، ناقص و نامناسب و با فاصله از هدف اولیه صورت میگیرد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و اولویتبندی مولفه های موثر بر انتقال موفق نانوفناوری انجام شد. نمونه آماری در بخش کیفی ،خبرگان دانشگاهی و صنعتی نانوفناوری بودند، روش پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی بود و به روش پیمایشی انجام شد. نمونه آماری در بخش کمی، فعالان حوزه نانوفناوری در شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده 83 تن از آنها انتخاب شدند. ابزار بخش کیفی، مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند و ابزار بخش کمی، پرسش نامه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS18 استفاده شد. نتایج نشان داد که عوامل دانشی، سازمانی، فناورانه، ارتباطی، آموزش نیروی انسانی و شناخت محیط فیزیکی، مهمترین مولفه های موثر بر انتقال موفق نانوفناوری هستند. این عوامل در سازمان گیرنده و دهنده فناوری، اهمیت متفاوتی دارند. عوامل فناورانه، سازمانی، دانشی، ارتباطی، آموزش نیروی انسانی و شناخت محیط فیزیکی اولویتهای اول را در سازمان گیرنده به خود اختصاص دادند و عوامل فناورانه، سازمانی، ارتباطی، دانشی، شناخت محیط فیزیکی و آموزش نیروی انسانی در سازمان دهنده دارای بیشترین اولولیت بودند.
    کلیدواژگان: فناوری، فرآیند انتقال فناوری، نانوفناوری، انتقال موفق فناوری، تحلیل مقایسه ای مداوم، کدگذاری
  • بررسی نقش مدیریت استعداد در توسعه سرمایه فکری سازمان / مورد مطالعه: سازمان پشتیبانی و نوسازی بالگرده ای ایران- پنه ا
    داود حسین پور، منوچهر منطقی، سحر ملک محمدی* صفحه 97
    هدف از این پژوهش بررسی نقش مدیریت استعداد در توسعه سرمایه فکری سازمان پنها می باشد. این پژوهش بر مبنای یک فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی بنا شده است که تاثیر مدیریت استعداد را بر سه مولفه سرمایه فکری شامل سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری رابطه ای و سرمایه ساختاری سازمانی می سنجد. با استفاده از روش توصیفی- پیمایشی نمونه ای متشکل از 158 نفر (118 نفر از کارکنان بااستعداد و 40 نفر از معاونان و کارشناسان سازمان) انتخاب شد و با استفاده از آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود. برای تحلیل داده ها، ابتدا با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، روایی سازه تمام شاخص های مورد مطالعه محاسبه شد و سپس با استفاده از مدل برازش شده و مدل معادلات ساختاری، فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گرفت. یافته های پژوهش، نشان می دهد که مدیریت استعداد بر سرمایه فکری سازمان پنها تاثیر مثبت و معناداری دارد و از میان سه مولفه سرمایه فکری بر دو مولفه سرمایه انسانی و سرمایه ساختاری رابطه ای نیز تاثیر مثبت و معنادار دارد اما تاثیری بر سرمایه ساختاری سازمانی ندارد.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری رابطه ای، سرمایه ساختاری سازمانی، سازمان پشتیبانی و نوسازی بالگردهای ایران
  • نیما مختارزاده، شاپور کرامت* صفحه 119
    اتحادهای فناورانه، راه حل هوشمندانه ای برای دستیابی به اهداف راهبردی یک بنگاه در دنیای در حال تغییر کنونی است. با وجود روند رو به افزایش این نوع همکاری ها، نرخ شکست در آنها همچنان بالاست. ماهیت همکاری درون سازمانی در اتحادها، دلیل بالا بودن ریسک در آنها می باشد. بیشتر روش ها و مدل های تحلیلی، منابع ریسک در طول فرآیند اتحاد را بصورت ایستا و در دو نوع نسبی و کارکردی در نظر می گیرند. در پژوهش حاضر، با انجام مطالعات کتابخانه ای، منابع ریسک در مراحل فرآیند اتحاد راهبردی شناسایی شدند. به دلیل متفاوت بودن ضریب اهمیت هر یک از عوامل ریسک در اتحادهای مختلف، میزان اهمیت و همچنین درجه تاثیر مرحله اتحاد در موفقیت اتحاد، توسط خبرگان وزن دهی شدند. بر اساس نتایج، عوامل ریسک در هر مرحله از فرآیند اتحاد، یکسان نیست و حتی عوامل ریسک مشابه در مراحل فرآیند اتحاد نیز دارای وزن یکسان نیستند. هدف از انجام این پژوهش، ارائه روشی پویا، انعطاف پذیرو دقیق جهت ارزیابی ریسک اتحاد شامل شناسایی، سنجش و تحلیل منابع ریسک در طول یک اتحاد میباشد. نوع پژوهش، توصیفی است و اجرای آن در دو مرحله، شامل جمع آوری داده ها و نیز استفاده از نظر خبرگان جهت روایی پژوهش انجام شده است. دستیابی به روشی ساختاریافته که با نظرات کارکنان و ذینفعان دو طرف اتحاد، قادر به پیشگویی و تخمین میزان ریسک آن به تفکیک هریک از مراحل اتحاد میباشد، مهمترین دستاورد پژوهش حاضر است.
    کلیدواژگان: ریسک اتحادها، راهبردهای فناورانه، شکست اتحادها، الگوی تحلیل ریسک
|
  • Vajhollah Ghorbanizadeh, Rahele Montazer*, Mirali Seyed Nagavi, Davoud Hosseinpour Page 1
    Human capital in a company is one of the most important factors for innovation. In this paper we have concentrated on two characteristics of human capital which are Uniqueness and strategic value and according to them started to check the amount of matching the modes of innovation and HR Configurations in knowledge based firms which are located in Pardis and Tehran University Technology Park. Managing human capital in Innovative Companies needs a bundle of HR practices which are fitted with work force characteristics and special aims of firm. In this research we tried to answer this question do knowledge based firms choose a kind of HR Configuration according to their human capital characteristics and innovation mode? The research was a descriptive survey. We did Confirmatory factor analysis to assess the construct validity and model verification and used binominal test to check the amount of coordination betweenthe modes. In the first stage the maximum amount of coordination which was identified was between productivity - based HR system and the market –oriented innovation and in the next stage coordination was between collaborative HR system and science- based innovation mode. Also the characteristic of value has gained a higher average than Uniqueness feature.
    Keywords: Human Capital, Uniqueness, Strategic Value, Innovation Mode, HR Configurations, Coordination, Confirmatory Factor Analysis
  • Mahyar Khadem*, Mohammad Reza Razavi, Yeganehsadat Moosavi Jahromi Page 23
    Technological spillover at the micro level has always been one of the main works of foreign direct investment. In this article, the subject of spillovers and determinant factors is tried to be studied in the free zones. According to the conditions of the free zones of Iran, technological spillovers in the form of vertical links as the dependent variable and the factors that determine technological spillovers, including: research and development activities, the presence of qualified and skilled human resources, access to information and communication technologies, and service centres of scientific and technical research were selected as independent variables. Due to the limited number of statistical samples, the foreign investor companies in the free zones of Iran, the method of partial least squares (PLS) is used to test hypotheses. At the end it showed that all these determinant factors have a positive and significant impact on promotion of the vertical links in the free zones of the country.
    Keywords: Foreign Direct Investment, Technological Spillovers, Technological Spillovers factors, Iran, s Free Regions, PLS method
  • Siamak Azizzadeh*, Mehdi Fesharaki, Siamak Tahmasebi, Seyed Mohammad Javad Ghazanfari, Hamidreza Fartookzadeh Page 47
    Now a days, need assessment is one of the most important systems of defence acquisition system in the world. According to dynamic nature of future environment and its complexity, uncertainty and instability, the classic approach of need assessment (threat-based) is not so effective anymore and so, some countries have changed their approach from threat based to capability-base recently. Using threat-based approach and the lake of integrated and comprehensive model for need assessment in defence field of the our country lead to enforcing high costs. This study is aimed to present a comprehensive capability based model for need assessment and extract probable capability components of the country. For this purpose, defensive information related to need assessment of America, Australia, Britain and Canada have been collected, interpreted, compared and analysed. Then, need assessment models were investigated qualitatively by Meta sensitize method and finally a capability based need assessment model in defence field presented. A list of capability components is proposed for the country either.
    Keywords: Defiance Acquisition System, Need Assessment, Operational Requirements, Approach based on Capability, Approach based on Threat, Comparative Study
  • Morteza Akbari*, Leila Mehrabi Firozabad, Ali Mobini Dehkordi Page 75
    For successful technology transfer, it is needed to identify Industry needs, required technologies, technological resources, transfer methods and its factors. The purpose of this study was to examine factors affecting the successful transfer of nanotechnology as a concern to make progress on the development of Iran. The exploratory mixed method study was used. The statistical samples of the qualitative phase were academic and industrial experts in nanotechnology industry, the samples were selected with purposeful sampling until theoretical saturation stage. The samples in quantitative study were 83 experts which selected by simple random sampling. A semi-structured interview were used in qualitative study and a questionnaire used for quantitative study. Data collected were analyzed by using of SPSS 18 software. The results showed that the effective components included knowledge, organizational, technological, communications, training human resources and understanding of the physical environment. These factors in the receiver and provider organization have a different significance. Priority components in the receiver was technological, organizational, knowledge, communication, manpower training and understanding of the physical environment issues and in the provider organization was technological, organizational, communication, knowledge and understanding of the physical environment and the training of manpower issue.
    Keywords: Technology, Transfer of Technology Process, Nanotechnology, Successful Transfer of Technology
  • Davood Hossinpour, Manouchehr Manteghi, Sahar Malekmohamadi* Page 97
    The purpose of this study is to investigate the role of talent management in PANHA organization’s intellectual capital development. This research is established on the basis of an original hypothesis and three sub-hypothesis which measures the talent management effect on three intellectual capital factors including human capital, relational structural capital and organizational structural capital. A sample consisted of 158 individuals (118 of talented staff and 40 of deputies and experts of organization) were selected and analysed by inferential statistics using descriptive-surveyed research approach. Data were collected using questionnaires. For data analysis, first, we have proceeded to the base validity calculation of all studied indicators using confirmatory factor analysis and then the research hypothesizes were examined by fitted model and structural equations model. The research findings indicate that talent management has positive and meaningful effect on intellectual capital of PANHA organization. Among those three components of intellectual capital, talent management has also positive and meaningful effect on two components of human capital and relational structural capital but has no impact upon organizational structural capital.
    Keywords: Talent Management, Intellectual Capital, Human Capital, Relation Structural Capital, Organization Structural Capital, Iran Helicopter Supporting, Renewal Company
  • Nima Mokhtarzadeh, Shapor Keramat* Page 119
    Technological Alliance is an intelligence solution in order to obtain the strategic objects of firms. While the trend of this type of collaboration is numerously increasing but also the failure rate would raise. This high rate of risk is derived from the nature of internal corporation of organization in the technological alliance. In the alliance process, the most of analytical methods and models considered into two types: relational and performance risks. In this paper, resources of risk are identified in the phases of strategic alliance process from the literature review. Then the degree of the importance and influence of the phase of alliance, in the success of alliance, is weighted in checklist made by expert panel through Delphi technique. Research method is Design Science with method output and design precision strategy that used of two Delphi panel rounds. It was resulted that risk factors in the each phases of alliance is not equal and also the equal risk factor in the alliance process phase don’t have equal weights. The aim of this paper is demonstrate flexible, dynamic and reliable method in order to Alliance Risk Assessment in which include Identify, Analysis and Evaluation of risk resources. Achieving to a structured method that enabled to predict and estimate its risk rate based on each alliance phase by the ideas of employees and beneficiaries of alliance sides, is a significant consequence of this paper.
    Keywords: Risk of Alliances, Technological Strategic Alliances, Failure of Alliances, Risk Assessment Model