فهرست مطالب

مجله مطالعات ناتوانی
سال پنجم شماره 1 (اسفند 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/20
  • تعداد عناوین: 36
|
  • شهروز نعمتی، محمد مهدی اسدی ساغندی صفحات 1-5
    هدف
    در تبیین و پیشگیری علل کم توانی ذهنی، ازدواج های خویشاوندی بستر مناسبی در بروز ژن های نهفته و مغلوب فراهم کرده و به انواع معلولیت ها، ازجمله کم توانی ذهنی منجر می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی شیوع ازدواج های خویشاوندی در والدین کودکان کم توان ذهنی و عادی و رابطه آن با کم توانی ذهنی است.
    روش بررسی
    در پژوهش حاضر که از نوع هم بستگی و پس رویدادی است، 467 زوج دارای کودک عادی به صورت نمونه گیری خوشه ایاز مدارس ابتدایی و راهنمایی و دبیرستان و 433 زوج دارای کودک استثنایی که از این تعداد کودک، 238 نفر افراد کم توان ذهنی بودند، به صورت تصادفی، در شهرستان اردبیل انتخاب شدند. به منظور تعیین فراوانی ازدواج های خویشاوندی، از آمار توصیفی و برای مشخص کردن رابطه ازدواج خویشاوندی با تولد کودک عادی و کم توان ذهنی از آماره خی دو استفاده شد. محاسبات آماری در این پژوهش با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    داده های توصیفی نشان داد که 107 نفر از 238 (44٫96 درصد) والدین افراد کم توان ذهنی و 88 نفر از 467 (18٫84 درصد) والدین افراد عادی، ازدواج خویشاوندی کرده بودند. تحلیل داده ها ازطریق آماره خی دو نشان داد که بین ازدواج خویشاوندی والدین و تولد کودک کم توان ذهنی، رابطه معنی داری وجود دارد (0٫01> P و 1=df و 54٫13=X2).
    نتیجه گیری
    در بروز کم توانی ذهنی، ازدواج های خویشاوندی به واسطه ژن های مغلوب، نقش مهمی ایفا می کند؛ بنابراین، آگاهی زوجین از پیامدهای ازدواج های خویشاوندی و انجام مشاوره های ژنتیکی ضروری است.
    کلیدواژگان: ازدواج خویشاوندی، کم توانی ذهنی، شیوع، والدین کودکان عادی و کم توان ذهنی
  • بهروز قربان زاده صفحات 6-13
    هدف
    کارکردهای اجرایی شامل عملکردهای شناختی است که برای رفتار هدف مند ضروری است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تمرینات ادراکی- حرکتی بر کارکرد اجرایی کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر بود.
    روش بررسی
    این پژوهش نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. به این منظور 20 کودک 7 تا 10 ساله از بین مدارس ابتدایی شهر تبریز به صورت تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. آن ها در دو گروه تمرینات ادراکی- حرکتی و گروه کنترل، بر اساس سن و بهرهٔ هوشی همتاسازی شدند. برنامه به صورت 18 جلسه و هر هفته دو جلسه و هر جلسه 45 دقیقه انجام گرفت. قبل از شروع جلسات و در پایان آخرین جلسه، پرسشنامه عصب روان شناختی کانرز 2004 توسط والدین آنان تکمیل شد. در این تحقیق از تی وابسته و مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گروه مداخله تمرینات ادراکی- حرکتی در کارکرد اجرایی و خرده مقیاس های آن در قیاس با گروه کنترل عملکرد بهتری داشتند (0٫05≤ P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهاد می گردد این دسته از حرکات در برنامه کلاس های تربیت بدنی، فوق برنامه و منزل استفاده شود.
    کلیدواژگان: تمرینات ادراکی، حرکتی، کارکرد اجرایی، کودک کم توان ذهنی
  • فریبا مجیری، صمد افشاری بهمن بیگلو، فاطمه ابناوی صفحات 14-21
    هدف
    ویژگی های صوتی می تواند تحت تاثیر نژاد یا قومیت گویندگان، سن گویندگان و زبان استفاده شده تغییر یابد. این که زبان به تنهایی چگونه بر کیفیت صوت اثر می گذارد هنوز مشخص نیست. برای مطالعهٔ تاثیر زبان تنها بر کیفیت صوت بایستی تاثیر نژاد یا قومیت و سن کنار گذاشته شود. با مطالعهٔ ویژگی های صوتی مربوط به زبان های مختلف تولید شده توسط افراد دوزبانه ای که به دو زبان صحبت می کنند، این امر را می توان صورت داد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی است. سی و دو فرد دوزبانهٔ فارسی /ترکی قشقایی (16 آقا و 16 خانم) که شرایط ورود به مطالعه را داشتند بررسی شدند. از افراد دو نمونهٔ گفتار پیوسته، یکی به زبان فارسی و یکی به زبان ترکی قشقایی گرفته شد. مقادیر مربوط به فرکانس پایه، از طریق نرم افزار پرت به دست آمد.
    یافته ها
    میانگین فرکانس پایهٔ گفتار در فارسی 178٫40 و در ترکی 180٫41 بود. میانگین انحراف معیار فرکانس پایه در فارسی 28٫68 و در ترکی 28٫83 بود و میانگین دامنهٔ فرکانس پایه در فارسی 227٫69 و در ترکی 218٫62 بود که این مقادیر تفاوت معناداری ازلحاظ آماری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که در مقادیر مربوط به فرکانس پایه، بین زبان های فارسی و ترکی قشقایی تفاوت وجود ندارد، می توان گفت که زبان بر فرکانس پایه این افراد اثر نداشته و بنابراین از نرم های بالینی که درزمینهٔ صوت برای فارسی زبان ها استفاده می شود، می توان برای افراد ترک قشقایی نیز استفاده کرد.
    کلیدواژگان: صوت، فرکانس پایه، دوزبانه، زبان فارسی، زبان ترکی قشقایی
  • رقیه اسدی گندمانی، شهلا پزشک، ژانت هاشمی آذر، غلامرضا صرامی صفحات 22-28
    هدف
    پژوهش حاضر رابطهٔ مهارت های اجتماعی با مشکلات رفتاری را در دانش آموزان کم توان ذهنی خفیف بررسی می کند.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی انجام شد. 50 دانش آموز کم توان ذهنی خفیف به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس رتبه بندی مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) فرم معلم و والد بود. این پرسشنامه در دو بخش مهارت های اجتماعی و مشکلات رفتاری تدوین شده است و توسط معلم و والدین تکمیل می شود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    بین مهارت های اجتماعی فرم والد و مشکلات رفتاری همبستگی معنادار وجود داشت. مشکلات رفتاری می تواند با ضریبی معادل 0٫20 مهارت های اجتماعی را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    این نتایج لزوم توجه به مشکلات رفتاری در برنامه های آموزشی مهارت های اجتماعی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، مشکلات رفتاری، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • بیژن شفیعی، فاطمه هاشمی صفحات 29-38
    هدف
    لکنت توسط وقوع زیاد یا از هم گسیختگی های شدید که در جریان پیش روندهٔ گفتار رخ می دهد، مشخص می شود. والدین غالبا به علت وقوع لکنت در کودک پیش دبستانی، دچار اضطراب می شوند. پژوهش حاضر به منظور تعیین اثربخشی مداخلهٔ برنامهٔ درمانی لیدکامب بر کاهش شدت لکنت کودکان پیش دبستانی و کاهش اضطراب والدین آن ها انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مداخله ای بوده و یک مطالعهٔ تک موردی با طرح A-B-A است که بر روی 5 کودک لکنتی پیش دبستانی و ساکن شهر شیراز انجام شده است. نمونه ها از مراکز گفتاردرمانی بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. مداخله در 15 جلسه اجرا شد. میزان اضطراب والدین، با پرسشنامهٔ کتل و شدت لکنت کودکان با مقیاس شدت لکنت (SR) و درصد سیلاب های لکنت شده (SS%) در خط پایهٔ اول (قبل از مداخله) و خط پایهٔ دوم (پس از مداخله) و در موقعیت مداخله، محاسبه و مقایسه شدند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش بر اساس تحلیل دیداری و شاخص های آمار توصیفی، تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که مداخلهٔ مورد نظر در 5 آزمودنی اثربخش بوده است (با 100٪-75٪=PND).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه، این احتمال وجود دارد که علاوه بر تاثیر برنامهٔ درمانی لیدکامب بر کاهش شدت لکنت کودکان پیش دبستانی، این مداخله بتواند در کاهش اضطراب والدین آن ها نیز موثر باشد؛ زیرا این برنامه توسط والدین اجرا شده و سبب ایجاد احساس قدرت و اعتماد به نفس در آن ها می شود؛ بنابراین در انتخاب درمان لکنت برای کودکان پیش دبستانی باید به دخالت فعال والدین در درمان توجه کرد مخصوصا زمانی که والدین اضطراب دارند.
    کلیدواژگان: برنامهٔ لیدکامب، لکنت، اضطراب، پژوهش مورد منفرد
  • مهناز اخوان تفتی، فاطمه ذوالفقاریان صفحات 39-48
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی کارایی روش آموزشی واژه نما در کاهش مشکلات یادگیری و بهبود مهارت های خواندن و نوشتن دانش آموزان انجام شد.
    روش بررسی
    بیست کودک ناتوان یادگیری (دختر و پسر)، در این پژوهش آموزش شدند. این کودکان به صورت تصادفی از بین مراجعین مراکز اختلالات یادگیری انتخاب شدند. نه نفر از این دانش آموزان به شیوه های مرسوم آموزشی و 11 نفر از آن ها به شیوهٔ بهبود بخشی واژه نماسازی آموزش دیدند. برای سنجش شرایط و ویژگی های یادگیری دانش آموزان، سه دسته آزمون خواندن و نوشتن پژوهشگرساخته، پیش و پس از اجرای دورهٔ آموزشی استفاده شد. برای پیگیری نیز پس از گذشت شش ماه از اتمام دورهٔ آموزشی، آزمون ها به کار گرفته شد.
    یافته ها
    مقایسهٔ میانگین های پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو گروه در مهارت های خوانداری و نوشتاری (پس آزمون 0٫001>P و پیگیری 0٫05>P)، نشان دهندهٔ برتری معنادار کارکرد دانش آموزانی بود که با فرآیند واژه نماسازی کار کرده بودند.
    نتیجه گیری
    آموزش با روش واژه نماسازی نه تنها موجب بهبود معنادار کارکردهای خواندن و نوشتن گروه آزمایش شد، بلکه ماندگاری دستاوردهای آموزشی نیز پس از گذشت چند ماه، تایید شد.
    کلیدواژگان: کودکان، ناتوانی های یادگیری، شیوهٔ آموزشی، واژه نماسازی
  • لاله شهیدی، پریوش گراوند، محمد قاسمی سیانی صفحات 49-57
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی و دانش فراشناختی بر میزان نافرمانی مقابله ای کودکان پسر دارای اختلال نافرمانی مقابله ای در دورهٔ دبستان انجام گرفته است.
    روش بررسی
    جامعهٔ آماری پژوهش، شامل دانش آموزان دورهٔ شش سالهٔ ابتدایی مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای شهر تهران در سال تحصیلی 93-92 بود. به همین منظور، به شیوهٔ نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 45 دانش آموز انتخاب و به طور تصادفی در گروه های آزمایشی و گواه قرار گرفتند. ابزار استفاده شده، شامل: پرسشنامهٔ سلامت روان کودکان بود. طرح پژوهش، آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که بین گروه ها تفاوت معناداری وجود دارد (0٫0001>P). آزمون کمترین تفاوت معنادار نشان داد که تفاوت گروه های آموزش کارکردهای اجرایی (0٫0001>P) و آموزش دانش فراشناختی با گروه گواه، معنادار است (0٫0001>P)، در حالی که گروه های آزمایش تفاوت معناداری باهم ندارند (0٫28=P). بر اساس یافته ها، هر دو روش آموزش کارکردهای اجرایی و آموزش دانش فراشناختی به یک اندازه در درمان اختلال نافرمانی مقابله ای مفید هستند.
    نتیجه گیری
    از یافته های این پژوهش نتیجه گرفته می شود که می توان از آموزش کارکردهای اجرایی و آموزش دانش فراشناختی در جهت کاستن علائم نافرمانی و ناسازگاری کودکان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای بهره برد.
    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، کارکردهای اجرایی، دانش فراشناختی
  • بیژن شفیعی، مریم رفعتی، مارتین وانریکگهام، آسیه مقامی مهر صفحات 58-67
    هدف
    به منظور ارزیابی نگرش ارتباطی کودکان پیش دبستانی، استفاده از ابزارهای پایا و متناسب با اهداف، به خوبی احساس می شود. یکی از ابزار های معتبرتر برای سنجش نگرش ارتباطی کودکان، آزمونKiddy CAT است. هدف این مطالعه تهیهٔ نسخهٔ فارسی و بررسی روایی و پایایی این آزمون بود.
    روش بررسی
    این پژوهش بر روی 30 کودک لکنتی 3 تا 6 سال انجام شد. بعد از ترجمه و معادل سازی آزمون به زبان فارسی، روایی محتوایی و صوری این آزمون بر اساس نظر صاحب نظران مشخص شد. همچنین به منظور بررسی پایایی آزمون، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که تمام سوالات موجود در آزمون، ترجمهٔ آسان و کیفیت مطلوب داشتند. تحلیل داده های موجود نشان داد که نسخهٔ فارسی آزمون برای سنجش نگرش ارتباطی در کودکان پیش دبستانی مبتلا به لکنت، دارای روایی مقبول است. ضریب آلفای کرونباخ برای کل آزمون (0٫001>P، 0٫83=&alpha)، به دست آمد که نشان از سطح مطلوب ثبات درونی است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تحقیق حاضر، بیانگر این بود که نسخهٔ فارسی و معادل سازی شده برای آزمون نگرش ارتباطی، از روایی و پایایی مطلوبی برای کودکان فارسی زبان برخوردار است.
    کلیدواژگان: لکنت دوران کودکی، روایی، پایایی، آزمون نگرش ارتباطی، کیدی کت
  • سعیدرضا ابدی صفحات 68-76
    رویکرد حمایت گرایانهٔ دو رشته؛ حقوق کار و تامین اجتماعی باعث شده تا حتی المقدور عوامل گوناگون تهدیدکنندهٔ منافع و امنیت اقتصادی اجتماعی نیروهای کار، در یک چهارچوب نظام مند شناسایی شده و تحت کنترل قرار گیرند. این چهارچوب هم در سطح بین المللی و هم در سطح داخلی است. از این میان بهداشت و سلامتی نیروهای کار از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ چرا که علاوه بر توسعهٔ سلامت عمومی و ارتقاء کیفیت زندگی طیف وسیعی از جامعه می تواند موجبات پیشگیری از هزینه های گزاف درمانی و به نوعی سرمایه گذاری در جهت بهداشت عمومی را فراهم آورد. حقوق کار و تامین اجتماعی به عنوان دو حوزه از حقوق عمومی داخلی، محصول مداخلهٔ دولت ها در روابط خصوصی کار، به انگیزهٔ حمایت از نیروهای کار و نیز تحقق عدالت اجتماعی اند. مسئلهٔ کاهش توانایی نیروی کار بر اثر حادثه یا بیماری، سرفصلی مهم در این حوزهٔ حمایتی بوده و شرح برخی ابهامات حقوقی در قانون کار به خصوص مواد 21 و 32 آن، در موضوع از کارافتادگی، مسئله ای است که در این مقاله بدان پرداخته شده است.
    در پایان این نتیجه حاصل شد که در میان اقسام کاهش توانایی نیروی کار، از کارافتادگی جزئی ناشی از کار و از کارافتادگی کلی به هر سبب، چه ناشی از کار و چه غیر آن، می تواند موجب خاتمهٔ رابطهٔ کار و خاتمهٔ برخورداری از مزایا و مستمری های تامین اجتماعی گشته و مادهٔ 21 قانون کار در بیان این موضوع نارساست.
    کلیدواژگان: حقوق کار، تامین اجتماعی، کاهش توانایی کار، حادثه ناشی از کار، حادثه در مسیر، بیماری های حرفه ای
  • مهرناز آزادیکتا صفحات 77-83
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر معنادرمانی فرانکل در سلامت روان مادران دارای کودکان استثنایی پرداخته است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با گروه های ناهمسان و پیش آزمون- پس آزمون است. جامعه مورد مطالعه پژوهش را، مادران دارای فرزند استثنایی شهر تهران تشکیل می داد. نمونه گیری به صورت داوطلبانه صورت گرفت؛ سپس 23 نفر نمونه گیری شده، به تصادف به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت آموزش های معنادرمانی قرار گرفت درحالی که گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکردند. ابزار این پژوهش مصاحبهٔ ساختاریافته و آزمون سلامت عمومی (GHQ) بوده است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان سلامت روان مادران در مرحله قبل از مداخله و بعد از مداخله اختلاف معناداری داشته است (0٫001>p). همچنین بین گروه مداخله و گروه شاهد، اختلاف معنادار بود (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    شرکت در جلسات معنادرمانی منجر به ارتقای سطح سلامت روان در گروه آزمایش شده است. اما این نتیجه در مورد گروه گواه به دست نیامد.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، کودکان استثنایی، سلامت روان
  • فاطمه سادات مجیدی صفحات 84-98
    هدف
    در معماری مدارس، توجه به نیازهای کاربران ضروری است و تحقق این امر از طریق طراحی جزئیات فضاها، با توجه به الگوهای رفتاری و حرکتی دانش آموزان، امکان پذیر می گردد. هدف از این پژوهش، پرداختن به ضرورت طراحی در مراکز آموزشی، ویژهٔ دانش آموزان معلول جسمی حرکتی و افزایش کیفیت مراکز مذکور، مطابق با نیازهای ویژهٔ آموزشی این کودکان است.
    روش بررسی
    در این مقاله، مدرسهٔ طه (ویژهٔ کودکان استثنایی) در شهر اصفهان مطالعه و تحلیل میدانی شده است. این مقاله سعی دارد فضاهای مدرسه یادشده را از طریق مقایسه با استانداردهای جهانی ارزیابی کرده و سپس راهکارهای مناسبی جهت ارتقای کیفی طراحی این مدارس پیشنهاد کند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که محوطه مدرسه، 20٪ مناسب و 40٪ نامناسب؛ ورودی ساختمان و لابی مدرسه، 22.23٪ مناسب و 57٫15٪ نامناسب؛ طراحی کلاس های درس و در ورودی آن ها به ترتیب 20 و 25درصد مناسب و 40 و 25درصد نامناسب؛ طراحی سرویس بهداشتی، 22٫23٪ مناسب و 33٫33٪ نامناسب؛ و رمپ، پله و آسانسور به ترتیب 33٫33٪، 16٫66٪ و ٪28٫57 مناسب و ٪50، 66٫68٪ و 57٫15٪ بوده است.
    نتیجه گیری
    برمبنای یافته ها، مشاهده می شود؛ با این که مدرسه ویژهٔ کودکان استثنایی ساخته شده است اما توافق قابل قبولی با استانداردها ندارد؛ در راستای بهبود این وضعیت پیشنهاداتی ارائه گردیده که می تواند در مورد این مدرسه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ساختمان های آموزشی، معلولیت، دانش آموزان معلول جسمی حرکتی، ضوابط و استانداردهای طراحی
  • فرخنده جمشیدی، ملاحت اکبرفهیمی، میترا خلف بیگی، حمید طاهرخانی صفحات 99-108
    هدف
    افراد مبتلا به اسکیزوفرنیا به دلیل اختلال در عملکرد اجتماعی دچار نقصان در مهارت های بین فردی و اجتماعی می شوند. یکی از عوامل موثر در عملکرد اجتماعی توانایی بازشناسی چهره است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بازشناسی هیجانی چهره با عملکرد اجتماعی مبتلایان مرد اسکیزوفرنی و مقایسهٔ آن با گروه همسان سالم بود.
    روش بررسی
    روش این مطالعه توصیفی -تحلیلی و مقایسه ای است. 20 فرد سالم و 20 مبتلا به اسکیزوفرنیای همسان از نظر سن، جنس و تحصیلات از نظر توانایی تطابق و نامیدن هیجانی چهره با آزمون محقق ساخته و مهارت های ارتباطی، توسط پرسشنامهٔ مهارت های ارتباطی و تعاملیAssessment of Communication and Interaction Skills (ACIS) ارزیابی شدند. نمونه گیری در بیماران ساکن مرکز توان بخشی طلوع و خانه های حمایتی تهران به صورت سرشماری و در افراد سالم به روش در دسترس بود.
    یافته ها
    دو گروه از نظر امتیاز مهارت های ارتباطی و تعاملی (0٫050=p)، نامیدن چهره های عصبانی (0٫021=p)، تعداد و زمان واکنش تصاویر با هیجان متفاوت (0٫003=p) و (0٫001=p) و زمان واکنش تصاویر با هیجان یکسان دارای تفاوت معنا داری بودند (0٫050=p). همچنین ارتباط معناداری بین نامیدن چهره های خوشحال با مهارت های ارتباطی و تعاملی در گروه بیمار (0٫050=p)، بین تعداد تصاویر با هیجان متفاوت با بعد مبادلهٔ اطلاعات در گروه سالم (0٫047=p) و بین زمان واکنش تصاویر با هیجان متفاوت با بعد مبادلهٔ اطلاعات در گروه بیمار (0٫018=p) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه تنها در چند مورد، بازشناسی هیجانی چهره با مهارت های ارتباطی و تعاملی در بیماران اسکیزوفرنیا مرتبط بود، لذا به بررسی عمیق تر و وسیع تر نیاز دارد.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، بازشناسی هیجانی چهره، عملکرد اجتماعی، مهارت های ارتباطی و تعاملی
  • آتنا امامی میبدی، شکوه سادات بنی جمالی، سیده منور یزدی، عاطفه موذنی، میثم شفیعی صفحات 109-118
    هدف
    لکنت زبان اختلالی است که ازنظر عاطفی بر فرد اثر گذاشته و می تواند باعث اختلال در عملکرد فرد، افسردگی، اشکال در برقراری ارتباط و درنهایت دوری و انزوا از موقعیت های اجتماعی شود. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس (MBSR) بر بهبود واکنش های شناختی، عاطفی و رفتاری افراد دارای لکنت زبان صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش از طرح تک آزمودنی یا موردی از نوع (ABA) استفاده شد. جامعهٔ آماری پژوهش حاضر افراد دارای لکنت زبان مراجعه کننده به کلینیک گفتاردرمانی آیران شهر اصفهان بود. از بین افراد مراجعه کننده سه نفر به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. مداخلهٔ این پژوهش روش (MBSR) و شامل هشت جلسهٔ دوساعته بود که برای افراد شرکت کننده هفته ای یک بار برگزار شد. ابزار استفاده شده در این پژوهش، پرسشنامهٔ ارزیابی جامع تجربه فرد از لکنت زبان (OASES-A) بود. تحلیل داده ها با استفاده از ترسیم نمودار روند و تبیین اندازه اثر با تحلیل درون موقعیتی و بین موقعیتی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج درون موقعیتی و بین موقعیتی تحلیل داده ها برای سه آزمودنی نشان داد که مداخلهٔ روش آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، بر بهبود واکنش های شناختی، عاطفی و رفتاری افراد دارای لکنت زبان موثر است. همچنین در موقعیت پیگیری یک ماهه نیز نتایج حاصل از مداخله استمرار یافت.
    نتیجه گیری
    روش آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، واکنش های شناختی و عاطفی و رفتاری افراد دارای لکنت زبان را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، واکنش های شناختی، عاطفی، رفتاری، لکنت زبان
  • سیده زهرا سید نوری، سید موسی کافی، عباسعلی حسین خانزاده، رقیه کریمی صفحات 119-127
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسهٔ رضایت زناشویی و سلامت عمومی در مادران کودکان با ناتوانی یادگیری و عادی انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع علی مقایسه ای است. جامعهٔ آماری پژوهش حاضر، شامل تمامی مادران کودکان با ناتوانی یادگیری در شهر رشت بود. از این جامعه، 50 نفر مادر دارای کودک ناتوان در یادگیری، به شیوهٔ نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. همچنین 50 نفر از مادران دانش آموزان عادی که از نظر سن و تحصیلات با مادران گروه ناتوان یادگیری همتا شده بودند، به عنوان گروه مقایسه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های سلامت عمومی 28 سوالی (گلدبرگ، 1972) و رضایت زناشویی انریچ (اولسون، 1977) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که بین دو گروه مادران، از نظر تمامی مولفه های سلامت عمومی به جز نشانه های بدنی و نیز از نظر تمامی مولفه های رضایت زناشویی به جز پاسخ قراردادی و موضوعات شخصیتی و روابط جنسی، تفاوت معناداری وجود دارد (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    پژوهش نشان داد که مادران کودکان ناتوان یادگیری از نظر رضایت زناشویی و برخی شاخص های سلامت عمومی در سطحی پایین تر از مادران کودکان عادی قرار دارند؛ لذا در این راستا برگزاری کلاس های آموزش والدین ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سلامت عمومی، مادران، ناتوانی یادگیری
  • نرگس چیمه صفحات 128-136
    هدف
    اتیسم نوعی اختلال رشدی در کودکان است که با رفتارهای ارتباطی- کلامی غیر طبیعی، همراه با رفتارهای تکراری، مشخص می شود. علت اصلی این اختلال ناشناخته بوده و تاثیر فوق العاده ای بر روی افراد، خانواده و جامعه دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر شدت اتیسم کودکان بر امیدواری و عزت نفس مادرانشان است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. پنجاه نفر از کودکان مبتلا به اتیسم و مادرانشان در تهران از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند و پرسشنامه های مقیاس رتبه بندی گیلیام و عزت نفس روزنبرگ و مقیاس امیدواری میلر بر روی آن ها اجرا شد. داده های به دست آمده از طریق همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد شدت درجهٔ اتیسم کودکان با میزان امیدواری در مادران رابطهٔ منفی ولی غیر معنا دار دارد (0٫55=p). همچنین بین شدت درجهٔ اتیسم کودکان و عزت نفس مادران نیز رابطهٔ منفی معنا دار وجود دارد (0٫04=p). یافته ها نشان داد شدت درجهٔ اتیسم میزان امیدواری در مادران را پیش بینی نمی کند ولی 13٪ از عزت نفس مادران را تبیین می کند (0٫004=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، شدت درجهٔ اتیسم کودکان می تواند عزت نفس مادران را پیش بینی کند، بنابراین پیشنهاد می شود در مراکز آموزشی و توان بخشی برای کودکان مبتلا به اتیسم، برنامه هایی جهت تقویت عزت نفس و خودکارآمدی والدین به خصوص مادران طراحی گردد.
    کلیدواژگان: اتیسم، میزان امیدواری، عزت نفس
  • قادر نعیمی، فهیمه پیرساقی، مهدی عرب زاده، امین تقی پور، عصمت ملکی صفحات 137-145
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی بر ارتقای بهزیستی روان شناختی مادران کودکان مصروع بود.
    روش بررسی
    تحقیق، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعهٔ آماری شامل تمامی مادران کودکان مبتلابه صرع بود. در این جامعه به صورت در دسترس، 30 نفر از مادران انتخاب شدند؛ از این تعداد، 20 نفر از مادرانی که در بهزیستی روان شناختی نمرهٔ پایین تر از میانگین گرفته بودند، غربال شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسهٔ 120 دقیقه ای در جلسات مشاورهٔ مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی حضور یافتند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف استفاده شد.
    یافته ها
    داده ها با آزمون کوواریانس یک راهه تحلیل شد و نتایج نشان داد که مشاورهٔ مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی، اثر معناداری بر ارتقای بهزیستی روان شناختی مادران کودکان مصروع دارد (0٫001p=).
    نتیجه گیری
    مشاورهٔ مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی می تواند به عنوان مداخله ای مناسب در ارتقای سلامت روان شناختی در مادران کودکان مصروع به کار رود.
    کلیدواژگان: مشاورهٔ مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی، بهزیستی روان شناختی، مادران کودکان مصروع، صرع
  • مجید فرهادیان، علیرضا رجب زاده، وحید شایگان نژاد، مصطفی شریف خواه شریف خواه، فریبرز خوروش صفحات 146-151
    هدف
    افسردگی یکی از علائم شایع در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) است. علل متعددی منجر به افسردگی در این بیماران می شود. در این میان می توان به ناتوانی های حرکتی و ناتوانی در انجام فعالیت های روزمرهٔ زندگی اشاره نمود که تعادل یکی از عوامل تاثیرگذارتر در این زمینه هاست. ازاین رو هدف ما در این مطالعه، بررسی ارتباط تعادل با افسردگی در بیماران مبتلا به MS بود.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی انجام شد. جامعهٔ هدف را مراجعان مبتلا به MS بیمارستان های شهر اصفهان تشکیل می دادند. نمونه گیری به صورت در دسترس انجام شد. از میان 95 مراجع ارزیابی شده تعداد 35 بیمار طبق معیارهای ورود و خروج پژوهش وارد مطالعه شدند. پس از ثبت اطلاعات دموگرافیک جهت بررسی تعادل و افسردگی، از پرسشنامهٔ افسردگی بک و مقیاس تعادلی برگ استفاده شد. محاسبات آماری با استفاده از نرم افزار SPSS-18 و آزمون همبستگی اسپیرمن در سطح خطای 5 درصد (0٫05>p) انجام شد.
    یافته ها
    نمونه های شرکت کننده در این پژوهش شامل 21 زن و 14 مرد با دامنهٔ سنی 60-20 (8٫92±32) سال بود. میانگین نمرات حاصل از مقیاس برگ، 10٫12±45٫14 و پرسشنامهٔ بک، 9٫65±17٫74 به دست آمد. نتایج محاسبات آماری نشان داد که بین تعادل و افسردگی ارتباط معناداری وجود دارد (0٫004=p، 0٫485-=r).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه مشکلات تعادل و افسردگی در نمونه های این مطالعه دیده شد و همچنین اثرات منفی آن بر جنبه های مختلف زندگی بیماران MS، وجود ارزیابی هایی در این زمینه ها جهت برنامه ریزی جامع درمانی و توان بخشی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ناتوانی جسمی، مولتیپل اسکلروزیس، تعادل، افسردگی
  • سید رسول عمادی، آذر محققی صفحات 152-159
    هدف
    این پژوهش باهدف بررسی تاثیر نرم افزار آموزشی، در رفع اختلال دیکته نویسی دانش آموزان پایهٔ سوم ابتدایی، در مراکز درمان اختلالات یادگیری انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون، با گروه کنترل است. جامعهٔ آماری پژوهش، شامل تمامی دانش آموزان (دختر و پسر) دچار اختلال یادگیری پایهٔ سوم ابتدایی شهر همدان در سال تحصیلی 94-93 بود. نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شد که شامل 30 نفر بود. از این تعداد به تصادف، 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار این پژوهش آزمون هوش وکسلر، آزمون محقق ساختهٔ دیکته و نرم افزار آموزشی محقق ساخته بود. گروه آزمایش به مدت 12 جلسهٔ 45 دقیقه ای و دو بار در هفته، با نرم افزار، آموزش دیده و گروه کنترل با روش متداول، آموزش خود را دریافت کرد. از شاخص های آماری شامل فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، جدول، نمودار و تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش به کمک نرم افزار آموزشی در رفع اختلال دیکته نویسی دانش آموزان تاثیر معناداری دارد (0٫05>p)؛ با توجه به مقدار مجذور اتا میزان این تاثیر قوی و حدود 84 درصد بود.
    نتیجه گیری
    مداخلات آموزشی مبتنی بر رایانه، بر عملکرد یادگیری دانش آموزان با ناتوانی یادگیری، موثر بود. می توان این شیوهٔ آموزشی را به عنوان شیوه ای کارساز و موثر در حل مشکلات دیکته، به جامعهٔ علمی در حوزهٔ اختلال های یادگیری پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: نرم افزار آموزشی، اختلال دیکته نویسی، اختلال یادگیری
  • فیروزه غضنفری، فاطمه امیری، معصومه زنگ آبادی صفحات 160-168
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان فراشناختی بر بهبود علائم وسواس جبری زنان مبتلا به اختلال وسواس-اجباری شهر خرم آباد انجام گرفت.
    روش بررسی
    به منظور انجام این پژوهش، 45 زن با نشانگان اختلال وسواس جبری در شهر خرم آباد، به شیوهٔ نمونه گیری در دسترس انتخاب و با طرح پژوهش نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون-پس آزمون به شکل تصادفی در گروه های آزمایشی و گواه گمارده شدند (15 نفر در گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و 15 نفر در گروه آزمایش فراشناخت و 15 نفر در گروه گواه). ابزار استفاده شده، مقیاس وسواس-اجباری مادسلی (1980) بود. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که بین گروه ها تفاوت معناداری وجود دارد (0٫001>p). همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که تفاوت گروه های درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه درمان فراشناخت با گروه گواه معنادار است (0٫001>p)، درحالی که گروه های آزمایش تفاوت معناداری باهم ندارند (0٫05
    نتیجه گیری
    یکی از عوامل ایجادکنندهٔ افکار و اعمال وسواسی در افراد، ضعف در راه اندازی مهارت های شناختی است، بنابراین روش های درمانی فراشناخت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای بهبود نشانگان حاصل از این اختلال تایید شد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، فراشناخت، اضطراب، وسواس جبری
  • احمد یارمحمدیان، امیر قمرانی، مهری قاسمی صفحات 169-178
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر آموزش مهارت فراشناخت پانورا و فیلیپو بر بهبود عملکرد ریاضی، خودپنداره، خودتنظیمی و انگیزش دانش آموزان با ناتوانی یادگیری در ریاضی انجام گرفت.
    روش بررسی
    روش پژوهش شبه آزمایشی بود. در این راستا، 30 نفر از دانش آموزان چهارم دبستان شهرستان اصفهان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامهٔ فراشناخت پانورا و فیلیپو، چک لیست تشخیصی اختلال ریاضی تبریزی، مقیاس هوش ریون و آزمون عملکرد تحصیلی ریاضی بودند. به گروه آزمایش طی 12 جلسهٔ 60 دقیقه ای تکنیک های یادگیری فراشناخت بر اساس مدل پانورا و فیلیپو آموزش داده شد، سپس مجددا بعد از گذشت یک ماه پس آزمون از دو گروه به عمل آمد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری (مانکوا) در سطح نشان داد که بین گروه آزمایش و گروه کنترل از نظر سطح عملکرد تحصیلی، خودپنداره، خودتنظیمی و انگیزش تفاوت معناداری وجود دارد. در مجموع یافته های این پژوهش حاکی از آن است که آموزش مهارت بر عملکرد ریاضی، خودپنداره، خودتنظیمی و انگیزش دانش آموزان با ناتوانی یادگیری در ریاضی موثر می باشد (0٫05>p).
    نتیجه گیری
    مداخلات فراشناختی همانند مهارت های زیربنایی یادگیری ریاضی می تواند رویکردی موثر در درمان ناتوانی یادگیری ریاضی باشد.
    کلیدواژگان: ناتوانی ریاضی، آموزش فراشناخت پانورا و فیلیپو، خودپنداره، خودتنظیمی، انگیزش
  • ستاره شجاعی، قربان همتی علمدارلو، یعقوب قرقانی، زهره میراحمدی صفحات 179-189
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان مادران کودکان با اختلال های طیف اتیسم انجام شد.
    روش بررسی
    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه مادران کودکان با اختلال های طیف اتیسم شهر شیراز بودند، که از بین آن ها نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جاگماری شدند، به طوری که هر گروه 15 نفر بود. از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد و گروه آزمایش آموزش مهارت های زندگی را در 12 جلسه دریافت کردند، در حالی که به گروه کنترل این آموزش ارائه نشد و در پایان برای هر دو گروه پس آزمون اجرا شد. برای سنجش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان از پرسش نامه گرانفسکی و همکاران (2001) استفاده گردید.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش مهارت های زندگی بر راهبردهای تمرکز مجدد مثبت/برنامه ریزی (0٫003=p)، ارزیابی مجدد مثبت (0٫004=p)، سرزنش خود (0٫001>p)، سرزنش دیگران (0٫007=p)، تلقی فاجعه آمیز (0٫001=p) و راهبرد پذیرش (0٫008=p) تاثیر معنی دار داشته است.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان مادران کودکان با اختلال های طیف اتیسم بود. بنابراین پیشنهاد می شود با طراحی و اجرای برنامه آموزش مهارت های زندگی جهت بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان اقدام شود.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، مادران، کودکان، اتیسم
  • پریوش گراوند، غلامرضا منشئی صفحات 190-199
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر آموزش تنظیم هیجان و مهارت های اجتماعی بر پرخاشگری ارتباطی، آشکار و رفتار جامعه پسند نوجوانان پرخاشگر شهر خرم آبادصورت پذیرفت.
    روش بررسی
    جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان پرخاشگری بود که در سال تحصیلی 93-1392 به مراکز درمانی و مشاوره ای شهر خرم آباد مراجعه کرده بودند. به منظور انجام این پژوهش، 45 نوجوان پرخاشگر، به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و با طرح پژوهش نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه به شکل تصادفی در گروه های آزمایشی و گواه گمارده شدند. مداخلات مربوط به آموزش درمان مبتنی تنظیم هیجان و مهارت های اجتماعی بر روی گروه های آزمایش صورت پذیرفت. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه گزینش همسالانکریک و گروتپیتربود. داده های بدست آمده با روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین گروه ها تفاوت معناداری وجود دارد(0٫01>p) که این معناداری در هر سه متغیر پرخاشگری ارتباطی، آشکار و رفتار جامعه پسندوجود داشت(0٫01>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به ویژگی های درمان تنظیم هیجان و مهارت های اجتماعی، می توان از آنان در جهت کاهش پرخاشگری ارتباطی و آشکار و افزایش رفتار جامعه پسند نوجوانان پرخاشگر بهره برد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، مهارت های اجتماعی، پرخاشگری ارتباطی و آشکار، رفتار جامعه پسند
  • راضیه حیدری سورشجانی، منصوره نصیریان، حسن زارعی محمودآبادی صفحات 200-207
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش بازی درمانی کودک محور با استفاده از رویکرد آکسلاین بر تغییرات خلقی (افسردگی) کودکان با اختلال یادگیری است.
    روش بررسی
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعهٔ آماری شامل تمامی دانش آموزان (دختر و پسر) با اختلال یادگیری شهر یزد بود که با روش نمونه گیری هدف مند، تعداد 30 نفر از دانش آموزان 8-7 ساله با اختلال یادگیری شهر یزد، انتخاب شدند. این افراد به طور تصادفی در دو گروه (آزمایش 15 و کنترل 15) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش شامل مصاحبهٔ بالینی و پرسشنامهٔ افسردگی کودکان و نوجوانان (CDI) بود. آموزش بازی درمانی کودک محور با رویکرد آکسلاین در قالب 8 جلسه در گروه آزمایشی اجرا شد. در پایان دو گروه پرسشنامه های مذکور را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل آماری کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در گروه آزمایش میانگین و انحراف معیار نمرهٔ افسردگی در مرحلهٔ پیش آزمون 10٫20 و 4٫61 و در مرحلهٔ پس آزمون 4٫10 و 3٫27 بهدست آمد؛ ولی در گروه کنترل میانگین و انحراف معیار افسردگی در مرحلهٔ پیش آزمون، 14٫73و 7٫17 و در مرحلهٔ پس آزمون، 14٫93 و 7٫42 به دست آمد. تحلیل نتایج نشان داد که آموزش بازی درمانی کودک محور سبب کاهش تغییرات خلقی (افسردگی) در گروه آزمایشی می گردد (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    به طور کلی یافته ها نشان می دهند که آموزش بازی درمانی کودک محور با رویکرد آکسلاین به کودکان دارای اختلالات یادگیری، مشکلات خلقی (افسردگی) را کاهش داده است.
    کلیدواژگان: افسردگی کودکان، بازی درمانی کودک محور، اختلالات یادگیری
  • رویا امامی، سیاوش طالع پسند، علی محمد رضایی صفحات 208-219
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر انشانویسی در دانش آموزان با اختلال نارسا توجه / فزون کنشی اجرا شد.
    روش بررسی
    از یک طرح شبه آزمایشی دو گروهی با پیش آزمون-پس آزمون استفاده شد. دو دبستان ابتدایی شهر سمنان به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه های SNAP-IV (فرم معلم) و اختلال رفتاری راتر (فرم معلم)، و آزمون هوشی وکسلر اجرا شد. آزمون انشا به عنوان پیش آزمون بر روی دانش آموزانی که نمرهٔ برش اختلال نارسا توجه / فزون کنشی را کسب کرده بودند اجرا شد. تعداد 30 دانش آموز که طول انشا آنها کمتر از 100 کلمه بود وارد مطالعه شدند و در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. مدت هشت جلسه 60 دقیقه ای راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، به گروه آزمایش آموزش داده شد، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. نمرات پس آزمون، و پیگیری یک ماهه جمع آوری شد و داده ها با روش آماری تحلیل واریانس برای اندازه های تکراری تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عملکرد دانش آموزان در تمام مولفه های پژوهش از جمله زمان برنامه ریزی، زمان نوشتن، طول متن نوشتاری، واژه های پیوندی، عناصر اصلی انشا، و کیفیت کلی انشا به طور معناداری بهبود یافته و پیگیری پس از گذشت یک ماه تاییدکنندهٔ پایداری آموخته ها بود (0٫05> p).
    نتیجه گیری
    آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی می تواند منجر به بهبود مولفه های انشا و کیفیت کلی آن شود.
    کلیدواژگان: یادگیری خودتنظیمی، انشای متقاعدکننده، اختلال نارسا توجه، فزون کنشی
  • مختار ملک پور، زهرا محمدی خوزانی، امیر قمرانی، احمد یارمحمدیان صفحات 220-229
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان شیوع اختلال هماهنگی رشدی و رابطهٔ آن با ویژگی های جمعیت شناختی در کودکان پایهٔ اول و دوم دبستان در شهر اصفهان بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی بود. جامعهٔ آماری شامل تمامی کودکان پایهٔ اول و دوم دبستان در سال تحصیلی 93-92 در شهر اصفهان بود. با استفاده از نمونه گیری طبقه ای نسبتی (سهمی)، تعداد 1288 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت انجام پژوهش ابتدا پرسشنامهٔ اختلال هماهنگی رشدی (فرم والدین) (صالحی و همکاران، 1391) به همراه پرسشنامهٔ ویژگی های جمعیت شناختی (محقق ساخته) در بین کودکان پایهٔ اول و دوم دبستان توزیع شد. پس از غربالگری اولیه، از پرسشنامهٔ اختلال هماهنگی رشدی (فرم معلم) (صالحی و همکاران، 1390) استفاده گردید و در نهایت برای تشخیص دقیق افراد مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی از مشاهده بالینی استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع از 1288 نفری که مورد مطالعه قرار گرفتند، 35 نفر مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی بودند و میزان شیوع این اختلال در شهر اصفهان 2٫7 درصد مشخص گردید. همچنین نتایج نشان داد شیوع اختلال هماهنگی رشدی در کودکان پایه اول دبستان 3٫41 درصد و در کودکان پایه دوم دبستان شهر اصفهان 2٫02 درصد می باشد. همچنین شیوع اختلال هماهنگی رشدی در پسران 2٫94 درصد و در دختران 2٫3 درصد بود. البته تفاوت جنسیت در دختران و پسران از نظر آماری معنادار نبود. همچنین در ارتباط با اختلال هماهنگی رشدی و ویژگی های جمعیت شناختی این اختلال با سن و جنس کودک، سن، تحصیلات و شغل والدین، سن مادر در دوران بارداری، تعداد فرزندان و رتبهٔ تولد کودک فاقد ارتباط معنادار بود و تنها این اختلال با وضعیت تحصیلی کودک از نظر آماری دارای ارتباط معنادار بود (0٫05>p).
    نتیجه گیری
    از آنجاییکه این اختلال علاوه بر مهارت های حرکتی بر خودپنداره، عزت نفس و مهارت های تحصیلی دانش آموزان تاثیرگذاراست، تشخیص زودهنگام و درمان به موقع برای این اختلال ضروری احساس می شود.
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، شیوع شناسی، ویژگی های جمعیت شناختی
  • زهرا علوی، غلامعلی افروز، سوگند قاسم زاده صفحات 230-241
    هدف
    پرخاشگری رفتار ناشی از احساس ناکامی، ارائهٔ محرک های آزاردهنده به دیگری و ناتوانی در کنترل خشم است. پرخاشگری با هدف دفاع و جنگ و تخریب صورت می گیرد و موجب صدمه به شخص، شیء یا سیستم می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطهٔ رضایت زناشویی با سبک و تنیدگی فرزندپروری مادران دارای کودکان پرخاشگر است.
    روش بررسی
    جامعهٔ آماری پژوهش حاضر شامل تمامی مادران دارای دانش آموز پرخاشگر در پایه های اول تا ششم ابتدایی مدارس شهر تهران است. یکصد و ده نفر از مادرانی که نمرهٔ پرخاشگری فرزندشان در ارزیابی سیاهه از رفتار کودک، زیاد (سطح مرزی و بالینی) بود، پرسشنامه های رضایت زناشویی، سبک فرزندپروری و تنیدگی فرزند پروری را تکمیل کردند. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS و روش تحلیل رگرسیون چند متغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات نشان دادند که متغیر فرزندپروری مستبدانه، رابطهٔ منفی با رضایت زناشویی دارد (0٫26=r، 0٫01>p). یافتهٔ بعدی حاکی از آن بود که سبک فرزندپروری مقتدرانه، رابطهٔ مثبت با متغیر رضایت زناشویی دارد (0٫27=r، 0٫01>p). همچنین نتایج نشان دادند که بین متغیرهای سبک فرزندپروری سهل گیرانه و رضایت زناشویی، رابطه معناداری وجود ندارد (0٫02-=r، 0٫05
    نتیجه گیری
    هنگام بروز مشکلات در نظام خانواده باید نقش ها، مسئولیت ها و شیوهٔ فرزندپروری قبلی بازنگری شده و یک سازمان دهی مجدد انجام شود.
    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری، تنیدگی فرزندپروری، رضایت زناشویی، کودکان پرخاشگر
  • فاطمه مومنی، منصور حکیم جوادی، مسعود غلامعلی لواسانی، محسن حق شناس صفحات 242-250
    هدف
    نظر به آنکه «مراقبت آغوشی مادرانه» (KMC) از جمله روش های معمول در بخش مراقبت های ویژه (NICU) در جهت افزایش وزن کودکان است، هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر موسیقی (لالایی) بر شاخص های فیزیولوژیک و رشد نوزادان نارس در حین «مراقبت آغوشی مادرانه» (KMC) بود.
    روش بررسی
    طرح این پژوهش از نوع شبه آزمایشی بوده و جامعهٔ آماری آن شامل نوزادان نارس شهرستان بابل از اسفند 1392 تا بهمن 1393 بود. به دلیل مشکلات دست یابی به نمونهٔ نوزادان نارس از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. نمونه شامل 24 نوزاد نارس (12 نوزاد گروه کنترل و 12 نوزاد گروه آزمایش) بود. ابتدا پرسشنامهٔ مشخصات باروری تکمیل شد و پس ازآن شاخص های فیزیولوژیک، شامل: تعداد ضربان قلب (در دقیقه) و درصد اشباع اکسیژن در خون شریان به صورت روزانه در فرم ثبت علائم ثبت شد. شاخص های رشد، شامل: قد و دور سر به صورت هفتگی در «منحنی رشد فنتن» (Fenton) ثبت و مقایسه گردید.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که اثرات مداخلهٔ موسیقی لالایی بر وزن نوزادان معنادار بود. به علاوه در گروه کنترل نیز با همین معناداری مشاهده شد. در بررسی اثر مداخله بر دور سر و قد نوزادان ملاحظه شد که مداخله تاثیر معناداری در مقایسه با گروه کنترل داشته است (0٫01>p). دو گروه در بیشترین میزان ضربان قلب (Ratemax)، تعداد تغییرات پایین تر از میانگین (Changemin)، تعداد تغییرات بالاتر از میانگین (Changemax)، کمترین میزان غلظت اکسیژن خون (SPO2min) و میانگین غلظت اکسیژن خون (SPO2mid) تفاوت معناداری داشتند (0٫05>p).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن بود که مراقبت آغوشی مادرانه (KMC) به همراه موسیقی (لالایی) می تواند حمایت محیطی تکمیل کننده ای در کنار حمایت های پزشکی داشته و نقش موثری را در بهبود وضعیت نوزاد و آرامش مادر بازی کند.
    کلیدواژگان: لالایی، نوزاد نارس، مراقبت آغوشی مادرانه
  • ساسان باوی*، معصومه مسعودی فر صفحات 251-260
    مقدمه
    اختلال وسواس فکری و عملی، اختلال اضطراب ناتوان کننده ای است که ویژگی اصلی آن وقوع وسواس ها و اعمال اجباری است. فراشناخت مفهومی چند وجهی بوده که در برگیرندهٔ دانش، فرآیندها و راهبردهایی است که شناخت را ارزیابی، نظارت یا کنترل می کند. طرح واره های ناسازگار اولیه به عنوان الگویی برای پردازش تجارب به کار می روند و در سرتاسر زندگی رفتارها، افکار و احساسات و روابط با سایر مردم را تعیین می کنند. هدف از این پژوهش بررسی مولفه ها در طرح واره های ناسازگار اولیه و باورهای فراشناختی با علائم وسواسی اجباری بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. از بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شهر اهواز به عنوان جامعه، 384 دانشجو (دختر 192 و 192 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری عبارت بودند از: پرسشنامهٔ فراشناخت 30=McQ، فرم کوتاه پرسشنامهٔ طرح وارهٔ SQ-SF و پرسشنامهٔ وسواسی اجباری مادزلی MocI.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین طرح واره های ناسازگار اولیه و وسواس اجباری دانشجویان رابطهٔ مثبت معناداری وجود دارد (0٫532=r و 0٫001>p). همچنین برای ترکیب خطی در مولفه های طرح واره های ناسازگار اولیه و باورهای فراشناختی با وسواس اجباری دانشجویان، میزان ضریب همبستگی چندگانه برابر با 0٫754 بوده و میزان ضریب تاثیر (درصد واریانس) برای تاثیر متغیر های مستقل بر وابسته 0٫568 بود که در سطح 0٫05 معنادار است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان می دهد که با افزایش طرح واره های ناسازگار اولیه، وسواس فکری عملی دانشجویان افزایش داشته و با افزایش باورهای فراشناختی، وسواس فکری عملی آنان نیز بیشتر شده است.
    کلیدواژگان: وسواس، باورهای فراشناختی، مولفه های طرح واره های ناسازگار اولیه
  • یدالله صفری، پرویز شریفی در آمدی، صغری ابراهیمی قوام، احمد عابدی صفحات 261-269
    هدف
    پژوهش حاضربه بررسی تاثیرآموزش تصویربدنی با استفاده از راهبردهای فراشناخت برسازگاری اجتماعی دانش آموزان کم بینا شهر اصفهان پرداخته است که در مدارس نابینایان مشغول به تحصیل بودند.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون وپس آزمون با گروه کنترل است. جامعه مورد مطالعه پژوهش را دانش آموزان پایه هشتم کم بینا پسرانه مناطق شش گانه شهر اصفهان درسال تحصیلی 95-1394 تشکیل می داد. نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ایچند مرحله ای صورت گرفت؛ سپس 30 نفر نمونه گیری شده، به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت آموزش تصویر بدنی با استفاده از راهبردهای فراشناخت قرار گرفت در حالی گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکردند. ابزار این پژوهش پرسشنامه سازگاری اجتماعی کالیفرنیا، تصویر بدنی و برنامه آموزش تصویربدنی با استفاده از راهبردهای فراشناخت بوده است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان سازگاری اجتماعی در مرحله قبل از مداخله و بعد از مداخله اختلاف معنا داری داشته است (0٫001>p). همچنین بین گروه مداخله و گروه شاهد، اختلاف معنا دار بود (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    شرکت در جلسات برنامه آموزش تصویربدنی با استفاده از راهبردهای فراشناخت منجر به ارتقای سطح سازگاری اجتماعی در گروه آزمایش شده است.
    کلیدواژگان: تصویر بدنی، فراشناخت، سازگاری اجتماعی، دانش آموزان کم بینا
  • مریم سادات مصطفی، زهره استوار، عصمت دانش صفحات 270-276
    هدف
    آنچه تعادل روانی و حتی جسمانی در افراد را حفظ می کند، مقابله صحیح و منطقی با محرکهای استرس زاست. در موارد شدید ناتوانی مقابله با استرس، امکان بروز رفتارهای ناهنجار و همچنین مخاطره آمیز نیز به طور قابل توجهی فزونی میابد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک های مقابله با استرس و میزان خطرپذیری دربیماران مبتلا به ویروس نقص ایمنی اکتسابی وافراد عادی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش، 50 بیمار مبتلا به ویروس نقص ایمنی اکتسابی در محدوده سنی 20 تا 45 سال مراجعه کننده به مرکز بهداشت والفجر در تهران در سال 1392 و 50 نفر از افراد عادی و غیر مبتلا نیز به عنوان شاهد وارد مطالعه شدند. از فرم کوتاه پرسشنامه مقابله با شرایط پر استرس ارائه شده توسط اندلر و پارکر و از پرسشنامه قدرت ریسک برای ارزیابی قدرت خطر پذیری استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ANOVA و آزمون تی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه افراد مبتلا به ویروس نقص ایمنی اکتسابی و افراد عادی از لحاظ متغیرهای وابسته ترکیب شده (مهارت های مقابله با استرس، میزان خطر پذیری) وجود داشت (0٫001>p). تفاوت معناداری در تمامی خرده مقیاس های مهارت های مقابله با استرس (سبک های مسئله مدار 0٫001>p، هیجان مدار 0٫001>p، اجتنابی 0٫001>p و توجه گردانی 0٫001>p) وجود داشت و تنها در متغیر سرگرمی اجتماعی 0٫056=p تفاوت معناداری در دو گروه مشاهده نشد، ضمنا تفاوت معناداری در میزان خطرپذیری این دو گروه وجود داشت (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    افراد مبتلا به ویروس نقص ایمنی اکتسابی در شرایط پر استرس در مقایسه با افراد عادی بیشتر سبک های هیجان مدار و اجتنابی به کار می برند و همچنین دارای قدرت ریسک بالاتری در مقایسه با افراد عادی می باشند.
    کلیدواژگان: ایدز، خطرپذیری، مهارت های مقابله با استرس، ویروس نقص ایمنی اکتسابی
  • زهرا مردان پور شهرکردی، ابراهیم بنی طالبی، محمد فرامرزی صفحات 271-280
    هدف
    تمرین ترکیبی به عنوان مداخلهٔ توان بخشی و موثر برای بهبود سلامتی در افراد سالمند توصیه شده است. هدف اصلی از انجام این مطالعه، تاثیر ترتیب تمرین ترکیبی (قدرتی و استقامتی) بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی در زنان سالمند بود.
    روش بررسی
    در این مطالعهٔ نیمه تجربی تعداد 40 نفر از زنان سالمند و بازنشستهٔ آموزش وپرورش (دامنهٔ سنی: 0٫82±60٫34 سال، قد: 0٫01±155سانتیمتر، وزن: 1٫89±72/71 کیلوگرم و شاخص تودهٔ بدن: 0٫63±29٫45 کیلوگرم بر مترمربع) به روش هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در یکی از چهار گروه: تمرین استقامتی + قدرتی (E+S) (9=n)، قدرتی + استقامتی (S+E) (10=n)، ترکیبی چرخشی (CI) (12=n) و کنترل (9=n) قرار گرفتند. کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی آزمودنی ها قبل و بعد از دورهٔ تمرینی، از طریق پرسشنامهٔ SF-36 اندازه گیری شد. برنامه های تمرینی به مدت 8 هفته و 3 روز در هفته انجام شد. از آزمون تی وابسته جهت تغییرات درون گروهی و از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه جهت بررسی اختلاف بین گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که پس از 8 هفته تمرین ترکیبی، گروه CI در بعد درد بدنی افزایش معنا داری را تجربه کرد (0٫025=p). در مقایسهٔ بین گروهی در بعد درد بدنی، تفاوت معنا داری بین گروه CI و کنترل، مشاهده شد (0٫011=p). گروه S+E در بعد سلامت عمومی افزایش معنا داری داشت (0٫036=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، تمرین ترکیبی با ترتیب قدرتی + استقامتی می تواند موجب بهبود بعد سلامت عمومی از کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی در افراد سالمند شود.
    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، کیفیت زندگی، سالمندی، سلامتی
  • بنیامین براری، مجید غفاری صفحات 281-288
    هدف
    بررسی سلامت روان افراد معلول با استفاده از مولفه های آسیب شناسی و روان شناسی مثبت، اطلاعات کامل تری را دربارهٔ وضعیت سلامت روان آن ها فراهم می کند. هدف این پژوهش، مقایسهٔ بهزیستی روان شناختی و سلامت عمومی معلولین جسمی با افراد عادی بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش علی مقایسه ای، تعداد شصت نفر معلول جسمی (30 زن، 30 مرد) و شصت نفر آزمودنی عادی (30 زن، 30 مرد) با روش نمونه گیری سهل الوصول به طور داوطلب و از شهرستان قائم شهر انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس بهزیستی روان شناختی (PWBS) و مقیاس سلامت عمومی (GHQ) بود. روش های آماری استفاده شده شامل آمار توصیفی و تحلیل استنباطی به روش تحلیل واریانس چند متغیری بود.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که از لحاظ تسلط بر محیط (0٫009=p)، خود مختاری (0٫034=p)، رشد فردی (0٫020=p)، نشانه های جسمانی (0٫009=p) و ناکنش وری اجتماعی (0٫040=p) تفاوت معناداری بین معلولین جسمی و افراد عادی وجود دارد و بین معلولین زن و مرد از لحاظ متغیرهای پژوهش تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    بنا بر یافته های این پژوهش، به نظر می رسد معلولیت منجر به کاهش سلامت عمومی و بهزیستی روان شناختی می گردد و برای ارتقای سلامت روان معلولین جسمی، توجه به مولفه های سلامت روان از منظر هر دو رویکرد آسیب شناختی و روان شناسی مثبت، اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، بهزیستی روان شناختی، سلامت عمومی، معلول جسمی
  • آیدا یحیی زاده، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 289-297
    هدف
    خواندن یکی از مهارت های اساسی و لازم در عصر حاضر است. بدیهی است که بروز اختلال در آن می تواند مشکلات زیادی را برای فرد مبتلا ایجاد کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی داستان خوانی بر افزایش خود پنداشت و نگرش به خواندن در دانش آموزان مبتلابه نارساخوانی، انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعهٔ نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل، بود. جامعهٔ آماری در این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان مقطع ابتدایی و مبتلابه نارساخوانی در شهر رشت و سال تحصیلی 93-1392 بود که تعداد 24 نفر از آن ها با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند؛ سپس این افراد در دو گروه آزمایش و کنترل، به شیوهٔ تصادفی، جای دهی گردیدند. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از آزمون هوش (وکسلر، 1969)، آزمون رسمی خواندن و نارساخوانی (کرمی نوری و مرادی، 1388)، پرسشنامهٔ خود پنداشت خواندن (آهلووالیا، 1961) و پرسشنامهٔ نگرش خواندن (مککنا و کر، 1990) استفاده شد. برنامهٔ آموزش داستان، در طی هشت جلسه با مشارکت دانش آموزان، به گروه آزمایش آموزش داده شد؛ درحالی که گروه کنترل، آموزشی در این زمینه دریافت نکردند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس پس آزمون برای نمرات خود پنداشت و نگرش به خواندن، نشان داد که با حذف اثر نمره های پیش آزمون، اثر داستان خوانی بر نمره های پس آزمون معنادار است (0٫001 >p). همچنین تاثیر آموزش بر خرده مقیاس های خود پنداشت خواندن و نگرش به خواندن، با حذف اثر نمره های پیش آزمون معنادار شد (0٫001> p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های به دست آمده از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش برنامه ای کاربردی مانند آموزش مبتنی بر داستان، به عنوان رویکردی خلاقانه و جدید، به دانش آموزان مبتلابه نارساخوانی، می تواند علاقهٔ آن ها به خواندن را برانگیزد؛ همچنین بسیاری از برداشت های غلط آن ها را دربارهٔ خودشان اصلاح کند.
    کلیدواژگان: داستان خوانی، خود پنداشت، نگرش به خواندن، نارساخوان
  • الهه استوی، عباسعلی حسین خانزاده، مهناز خسروجاوید، سید ولی الله موسوی صفحات 298-306
    هدف
    در میان گروه های مختلف کودکان با نیازهای ویژه، کودکان مبتلا به اختلال های طیف اوتیسم، در مهارت های اجتماعی و به ویژه در مهارت های دوست یابی مشکلات فراوانی دارند. پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش مهارت های دوست یابی در افزایش رفتارهای اجتماعی کودکان مبتلا به اوتیسم انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی است و از طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش عبارت از تمامی کودکان مبتلا به اوتیسم سنین 5 تا 7 سال شهر کرج در سال تحصیلی 93-92 بود. نمونه مورد مطالعه نیز 22 نفر از این کودکان با توجه به شرایط ورود به پژوهش بود که براساس روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل به شیوه تصادفی جایدهی شد. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از مقیاس اوتیسم بهر (آیونگ. بارون-کوهن، ویل رایت و الیسون، 2008) و پرسشنامه سنجش رفتار اجتماعی (فرم معلم) (آشر و کاسدی، 1992) استفاده شد. در این مطالعه به گروه آزمایش طی 10 جلسه به مدت 5 هفته مهارت های دوست یابی آموزش داده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده تحلیل داده ها به کمک نرم افزار spss با استفاده از میانگین و انحراف معیار و از روش استنباطی تحلیل کواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های دوست یابی موجب کاهش رفتار خجالت/ کناره گیری کودکان مبتلا به اوتیسم شده است (0٫001>p) اما در تعاون اجتماعی (0٫11>p)، پرخاشگری (0٫07>p) و مزاحمت اجتماعی (0٫12>p) آنان تاثیری نداشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که آموزش مهارت های دوست یابی باعث کاهش گوشه گیری کودکان مبتلا به اوتیسم می شود، بنابراین می تواند در طراحی برنامه های مداخله توسط متخصصین و مربیان مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: اوتیسم، مهارت دوست یابی، رفتار اجتماعی
  • مهتاب عباس زاده، جعفر پویامنش، مجتبی امیری مجد صفحات 307-315
    مقدمه
    اختلال یادگیری به گروهی ناهمگن از اختلال ها اشاره دارد و ممکن است با مشکل در خواندن، نوشتن یا توانایی ریاضی بروز یابد. کودکان دارای اختلال یادگیری در کلاس با مشکلات تحصیلی زیادی روبه رو هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر موسیقی درمانی بر بهبود توانایی خواندن و نوشتن دانش آموزان با اختلال یادگیری بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. برای انجام این پژوهش 58 نفر از دانش آموزان که 28 نفر از آن ها دارای اختلال خواندن (14 نفر گروه کنترل و 14 نفر گروه آزمایش) و تعداد 30 نفر دارای اختلال نوشتن (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) بودند و بصورت غیر تصادفی در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه (2 گروه کنترل و 2 گروه آزمایش) جای گرفتند. پس از برگزاری هفت جلسه موسیقی درمانی در گروه های آزمایش، پس آزمون بر روی هر چهار گروه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس گویای اثربخشی موسیقی درمانی بر اختلال خواندن (0٫01>p) بود. همچنین موسیقی درمانی بر اختلال نوشتن در زمینه های حافظهٔ دیداری، حافظهٔ شنیداری و آموزشی در سطح (0٫01>p) موثر است؛ اما در زمینهٔ دقت از لحاظ آماری معنادار نیست.
    نتیجه گیری
    موسیقی درمانی موجب بهبود عملکرد خواندن و نوشتن دانش آموزان با اختلال یادگیری می شود. لذا بر پایهٔ این تحقیق به کارشناسان بهداشت روانی و متولیان مراکز آموزشی توصیه می شود جهت بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان با اختلال خواندن و نوشتن، از موسیقی درمانی بهره برند.
    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، اختلال خواندن، اختلال نوشتن، دانش آموزان با اختلال یادگیری
  • محمود قلعه نویی، ایوب ایرانشاهی صفحات 316-324
    هدف
    هدف از این پژوهش استخراج شاخص های ارزیابی کیفیت خوانایی در فضای شهری برای سالمندان دارای ناتوانی و سنجش آن ها در خیابان چهارباغ عباسی اصفهان می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و برای جمع آوری اطلاعات در آن از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. ابتدا مفاهیم و مبانی مرتبط با سالمندی و شهرسازی و نحوه ارتباط آنان بررسی شده، سپس براساس گفته های نظریه پردازان مختلف به استخراج شاخص های کیفیت خوانایی فضاهای شهری دوستدار سالمند پرداخته شده است. برای سنجش برخی از شاخص ها از تعداد 100 پرسشنامه بهره گرفته شده است. برخی شاخص ها نیز بر اساس رابطه تعریف شده توسط نگارندگان و بر اساس استانداردها سنجش می شود. در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS به سنجش میزان مطلوبیت تمامی شاخص ها پرداخته شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از میانگین داده های شاخص های پرسشنامه ای و یکسان سازی آن با داده های شاخص های میدانی در نرم افزار spss نشان می دهد که رنگ بندی کف با 100 درصد و رنگ بندی جداره ها با 98 درصد، مطلوب ترین شاخص های پژوهش و نقشه ها و علائم ایستگاه های حمل ونقل عمومی با صفر درصد، نشانه گذاری در کفسازی برای مسیریابی با صفر درصد و همچنین ابعاد و اندازه های بلوک های ساختمانی با 5 درصد مطلوبیت، ضعیف ترین شاخص ها در خیابان چهارباغ عباسی اصفهان برای سالمندان دارای ناتوانی بودند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد با وجود نامطلوب بودن خوانایی این خیابان، بررسی سایر کیفیت های اساسی مورد نیاز سالمندان دارای ناتوانی همچون ایمنی و امنیت، دسترسی و آسایش و راحتی ضروری است. با استفاده از نتایج پژوهش راهکارهایی همچون استفاده از ایستگاه هایی با نقشه ها و علائم مطلوب مسیریابی، استفاده از بلوک های ساختمانی در ابعاد و اندازه استاندارد و مطلوب، نشانه گذاری در کفسازی ها در مکان های شلوغ و پرازدحام برای بهبود کیفیت خوانایی فضای خیابان چهارباغ عباسی اصفهان و مسیریابی سالمندان به خصوص سالمندان مبتلا به بیماری های ذهنی ارائه شد.
    کلیدواژگان: طراحی شهری، شهر دوستدار سالمند، سالمندان، ناتوانی، خوانایی، فضای شهری
|
  • Shahrooz Nemati, Mohammad Mehdi Asadi Pages 1-5
    Objective
    Cousin Marriages provide a good opportunity to latent and recessive genes to express themselves and cause various disabilities, such as intellectual disability. Hence, avoiding them may prevent such disabilities. The purpose of this research was to study the prevalence of cousin marriages among the parents of intellectually disabled and normal children and to identify its association with intellectual disability.
    Materials and Methods
    A correlational retrospective study was conducted. 467 couples with normal children were selected by cluster sampling from primary, secondary and high schools in Ardebil. Moreover, 433 couples with exceptional children were identified. Among the latter’s children, 238 intellectually disabled were randomly selected. Chi-square was used to determine the frequency of cousin marriages through descriptive statistics and to establish the association between cousin marriages and the birth of normal and intellectually disabled children.
    Results
    According to the descriptive data 107 of 238 (96.44%) parents of intellectually disabled children and 88 of 467 (84.18%) parents of normal children were cousins. Data analysis with chi-square showed a significant association between cousin marriages and the birth of intellectually disabled children (χ2=54.31, p
    Conclusion
    Cousin Marriage plays an important role in the incidence of intellectual disability through recessive genes. Therefore, couples need to be aware of the consequences of cousin marriage and should receive genetic counseling.
    Keywords: Consanguinity, Intellectual Disability, Prevalence, Normal, Intellectual Disability Parents
  • Behrouz Ghorbanzadeh Pages 6-13
    Objective
    Executive functions involve cognitive functioning that is critical for goal directed behavior. The purpose of this study was to effect of perceptual-motor practices on motor development and executive function in children with intellectual disability.
    Materials and Methods
    This study was quasi-experimental and type of pretest-posttest with control group. In this study, 20 children aged 7 to 10 years old were multistage randomly selected from schools in the city of Tabriz. These two groups according to age and IQ were homogeneous in perceptual-motor practices and control group. Programs were hold in 18 sessions and two sessions per week and each session was 45 minutes. Before the start training and the end of the last session were held pre-test and post-test. Before the start of the session and at the end of the last session of the questionnaire was completed neuropsychological Conner 2004 by parents for analyze data dependent test and in dependent were used.
    Results
    The results showed that intervention perceptual-motor practices group in the executive functions and its subscales performed better than the control group (p≤0.05). Perceptual-motor practices than the control group had a greater impact on the executive functions.
    Conclusion
    According to the results obtained it is suggested these movements were held into physical education program, extracurricular and take home.
    Keywords: Perceptual, Motor Practices, Executive Functions, Children with Intellectual Disability
  • Fariba Mojiri, Samad Afshari Bahmanbiglu, Fateme Abnavi Pages 14-21
    Objective
    Vocal characteristics can be influenced by the speakers’ race or ethnicity, age and the language used. How language alone influences vocal quality still remains unclear. To study how language alone affects vocal quality, the effect of age, race or ethnicity need to be excluded. This can be done by studying vocal characteristics associated with languages produced by adult bilingual speakers.
    Methods
    This was a descriptive-analytic cross-sectional study. 32 Persian/Turkish-Qashqai bilinguals (16 men and 16 women) who possessed the inclusion criteria were studied. Two continuous speech samples (Persian and Turkish-Qashqai) were obtained from the subjects. Fundamental Frequency values were obtained by the PRAAT software.
    Results
    The mean fundamental frequency values in Persian and Turkish-Qashqai were 178.40 and 180.41 Hertz. The standard deviations in the two groups were 28.68 and 28.83, respectively. The mean Fundamental Frequency Range for Persian and Turkish-Qashqai were 227.69 and 218.62, respectively. The aforementioned numbers indicate that their differences were not statistically significant.
    Conclusions
    Given that the values of Fundamental Frequency were not significantly different between the Persian and Turkish-Qashqai languages, we can say that language has no effect on the voice of these people. Therefore, the same clinical norms of Fundamental Frequency that are used for Persians can be used for Turkish-Qashqai people too.
    Keywords: Acoustics, Fundamental Frequency, Bilingual, Persian Language, Turkish, Qashqai Language
  • Roqayeh Asadi Gandomani, Shahla Pezeshk, Zhanet Hashemi Azar, Gholamreza Sarami Pages 22-28
    Objective
    This research investigated the relationship between social skills and behavioral problems in students with mild intellectual disability.
    Methods
    A cross-sectional study was conducted through descriptive-analytic design. Fifty students with mild intellectual disability were selected through purposive sampling. The data collection tool used was Gresham and Elliot’s (1990) ‘Social Skills Rating System’ (teacher and parent form). This questionnaire has been developed in two parts: social skills and behavioral problems and is completed by both teachers and parents. Pearson’s correlation and linear regression were used for data analysis.
    Results
    There was a significant relationship between social skills (parent form) and behavioral problems (0.40). Behavioral problems can predict social skills through a coefficient of 0.20.
    Conclusions
    These results indicate the importance of behavioral problems in social skills training program.
    Keywords: Social Skills, Behavioral Problems, Students with Intellectual Disability
  • Bijan Shafiei, Fateme Hashemi Pages 29-38
    Objective
    Stutter is determined by occuring high incidence or severe disruptions during the progressive speech. Parents often distrees due to the occurrence of stuttering in preschool child. The present research was done to determine the effectiveness of Lidcombe program treatment on reducing of preschool children's stuttering severity and their parent’s anxiety.
    Methods
    The present research was an interventional study and a single-case study with A-B-A design which was done on 5 preschool stuttering children in Shiraz. The subjects were selected from speech therapy clinics based on inclusion and exclusion criteria. The intervention was conducted in 15 sessions. The anxiety of parents with Kettle questionnaire and the stuttering severity of children with scale stuttering severity SR (stuttering rate) and stuttered syllables percent (%SS) at the first base line (before the intervention) and the second base line (after the intervention) and during the intervention were calculated and compared.
    Results
    The findings of the present research were analyzed based on visual analysis and descriptive statistics indexes. The findings showed that the intervention was effective on 5 subjects (PND=75-100%).
    Conclusion
    According to the results of study, there is a possibility that besides the effect of Lidcombe program treatment on reducing of preschool children's stuttering severity, this intervention can also be effective on reducing of the anxiety of their parents because this program was run by parents and causes a sense of power and confidence in them. Therefore, in choosing the treatment for stuttering in preschool children, the active involvement of parents in the treatment should be noted, especially when parents have anxiety.
    Keywords: Lidcombe Program, Stuttering, Anxiety, Single, case Research
  • Mahnaz Akhavan Tafti, Fateme Zolfagharian Pages 39-48
    Objective
    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of the wordmaginating teaching method in reducing learning problems and improvement of reading and writing skills of students.
    Materials and Methods
    20 children with learning disabilities LD (boys & girls) were trained in this research. They were selected randomly from clients of a LD center. Nine of these students were trained using traditional learning methods and eleven students were trained in the way of improved wordmaginating method. To assess student's learning conditions and characteristics, three sets of researcher-made reading and writing tests were used before and after the training course. Also, for follow-up, after six months of completion of the training course, the tests were applied.
    Results
    Comparison of the pre-test, post-test, and follow-up of two groups in reading and writing skills (post-test P
    Conclusion
    Wordmaginating teaching method not only improved the performances of reading and writing of the tested group significantly, but also the persistence of educational achievements after a few months, was confirmed.
    Keywords: Students with Learning Disabilities, Wordmaginating Teaching Method
  • Laleh Shahidi, Parivash Garavand, Mohammad Ghasemi Pages 49-57
    Objective
    Vocal characteristics can be influenced by the speakers’ race or ethnicity, age and the language used. How language alone influences vocal quality still remains unclear. To study how language alone affects vocal quality, the effect of age, race or ethnicity need to be excluded. This can be done by studying vocal characteristics associated with languages produced by adult bilingual speakers.
    Methods
    This was a descriptive-analytic cross-sectional study. 32 Persian/Turkish-Qashqai bilinguals (16 men and 16 women) who possessed the inclusion criteria were studied. Two continuous speech samples (Persian and Turkish-Qashqai) were obtained from the subjects. Fundamental Frequency values were obtained by the PRAAT software.
    Results
    The mean fundamental frequency values in Persian and Turkish-Qashqai were 178.40 and 180.41 Hertz. The standard deviations in the two groups were 28.68 and 28.83, respectively. The mean Fundamental Frequency Range for Persian and Turkish-Qashqai were 227.69 and 218.62, respectively. The aforementioned numbers indicate that their differences were not statistically significant.
    Conclusions
    Given that the values of Fundamental Frequency were not significantly different between the Persian and Turkish-Qashqai languages, we can say that language has no effect on the voice of these people. Therefore, the same clinical norms of Fundamental Frequency that are used for Persians can be used for Turkish-Qashqai people too.
    Keywords: Acoustics, Fundamental Frequency, Bilingual, Persian Language, Turkish, Qashqai Language
  • Bijan Shafiei, Maryam Rafati, Martine Vanryckeghem, Asieh Maghamimehr Pages 58-67
    Objective
    In order to evaluate the communication attitude of preschool children, we need a standard and reliable instrument appropriate to the goals. One of the most reliable tools for measuring communicative attitude of children is the KiddyCAT test. The purpose of the present study was to translate this test into Persian and investigation of its validity and reliability.
    Methods
    The study was conducted on 30 stuttering children between the ages of 3-6 years. After the translation and equivalence of the test into the Persian language, content and face validity of the test were determined by experts. Also, in order to investigate the test reliability, Cronbach alpha coefficient was used.
    Results
    Results showed that the all the questions in the test had easy translation with appropriate quality. The data analysis indicated that the Persian version of the test has an accepted validity for assessment of the communication attitude in preschool children who stutter. The Cronbach alpha coefficient for the total test was 0. 83 (P
    Conclusion
    The results of this study showed that the equivalent Persian version for the communication attitude test has high validity and reliability for Persian language-children.
    Keywords: Childhood stuttering, Validity, Reliability, Communication Attitude Test, KiddyCAT
  • Saeedreza Abadi Pages 68-76
    The protectionist approach of two labor rights and social security branches, possibly caused that various factors which threatening the economic and social interests of workforces in a systematic framework, internationally and domestically, are identified and controlled. Meanwhile, the health of workers is more important, because it can prevent costly medical expenses and provide some funding for public health in addition to public health development, and promoting the quality of life for a big range of community. Labor and social security rights, as two field of internal public law are derived from the governments intervention in private relations of Work to support the workforces and realizing the goals of social justice.
    The problem of reduced ability of work because of accident or illness is an important topic in this protection field and describe some legal ambiguities in labour code, especially in article21 and 32 in the case of disability are the points that is addressed in this paper.
    At the end, the result was that in the form of a reduction in the ability of the workforce, total disability and partial disability resulting from any cause or from work or otherwise, cause to terminate the relationship of work and to enjoy social security benefits and allowances, therefore Article 21 of the labour code on this point was inexpressive.
    Keywords: labor law, social security, reduced work ability, work injury, accident on the track, occupational disease
  • Mehrnaz Azadyekta Pages 77-83
    Objective
    This study evaluates the effectiveness of frankl’s logo therapy on mental health of mothers with exceptional children.
    Methods
    This research is a quasi-experimental including pre-test and post–test designs with dissimilar groups. The study population of this study was mothers with exceptional children of Tehran. Sampling was performed voluntarily, then, the 23 sampled mothers were randomly divided into control and experimental groups. Experimental group received 10 sessions for logo therapy training (each session was 90 min) while the control group did not receive it. The instrument of this study was the structured interview and General Health Questionnaire (GHQ).
    Results
    The results showed that the mental health of mothers before and after the intervention had significant difference (p
    Conclusion
    The logo therapy could increase the mental health of mother in experimental group, although this results was not obtained for control group.
    Keywords: Logo Therapy, Exceptional Children, Mental Health
  • Fatemeh Majidi Pages 84-98
    Objective
    In architecture of schools, it's necessary to pay attention to the desires and needs of the members and it is achieved through designing the details of the spaces based on the behavioral and motional patterns of the students. The purpose of this study is to pay attention to the necessity of designing the educational centers for students with mobility impairment and to increase the quality of such centers according to the special educational needs of these students.
    Methods
    In this paper, Taha School in Isfahan was studied under field analysis. This paper tries to analyze the spaces of the mentioned school via comparison with the global standards and then suggests suitable solutions to improve the quality of these schools.
    Results
    The results include the latest global standards for designing schools of physically impaired kids, their comparison with the current situation at the studied school and understanding the strong and weak points of that design. The most important results are exhibited as tables, charts and numbers.
    Conclusion
    The results of the present study showed that the mobility impaired students have educational needs such as specific space standards, suitable furniture and equipment, spaces with wider dimensions, durable materials and etc which should be included in designing of their schools. The results of this study include: suggesting small-spaces and their plans, applications, required dimensions, furniture and etc in order to design educational spaces for mobility impaired persons with intention of improving the quality of these spaces.
    Keywords: Educational Buildings, Impairment, Mobility Impaired Students, Designing Standards
  • Farkhondeh Jamshidi, Malahat Akbarfahimi, Mitra Khalafbeigi, Hamid Taherkhani Pages 99-108
    Objective
    Those people with schizophrenia have problems in interpersonal and social skills associated with social dysfunction. Facial recognition ability is an effective component of social functioning. The purpose of this study was to examine the relationship between the facial emotion recognition and social functioning in the male schizophrenia patients and comparing them with the normal matched group.
    Methods
    The method of this study was analytical- descriptive and comparative investigations. 20 healthy controls and 20 schizophrenia patients who were matched in age, sex and educational level, were assessed in terms of the ability to match and naming facial emotion by a researcher-made test, and the interaction skills by the “Assessment of Communication and Interaction Skills” (ACIS) questionnaire. The sampling was performed from those patients who inhabited in Tolou rehabilitation center and supported houses in Tehran as census method and sampling of the healthy control group was performed as available method.
    Results
    There were significant differences in scores of communication and interaction skills (p=0.050), anger faces naming (p=0.021), the number and reaction time of pictures with different emotion (p=0.003) and (p=0.001), respectively, and also reaction time of pictures with same emotion (p=0.050) between 2 groups. The relations between the “happy faces naming” with “communication and interaction skills” in the patient group (p=0.050), “the number of pictures with different emotion” with “information exchange” in the control group (p=0.047) and “reaction time of pictures with different emotion” with “information exchange” in the patient group showed significant differences (p=0. 018).
    Conclusion
    Given that only in a few cases, the recognition of emotional faces in schizophrenia patients was associated with the communication and interaction skills, therefore, there need the deeper and wider studies.
    Keywords: Schizophrenia, Facial emotion recognition, Social function, Communication, interaction skills
  • Atena Emamy Meibody, Shokohosadat Banijamali, Seyede Monavar Yazdi, Atefe Moazeni, Maeysam Shafiei Pages 109-118
    Objective
    Stuttering is a disorder that affects a person emotionally and can cause functional disorders, depression, difficulty in communicating, and eventually the separation and isolation from social situations.This study aimed to determine the effect of teaching mindfulness-based stress reduction (MBSR) on improvement of cognitive, emotional and behavioral reactions in people with stuttering.
    Methods
    The researcher has benefited from the single-subject design (ABA). The statistical society of the present study consists of people with stuttering disorder who referred to IranShahr speech-therapy clinic in Isfahan. Among those referred to the clinic, three patients were selected voluntarily. The case study method (MBSR), which consists of eight two-hour sessions held once a week for participants. The overall assessment of the speaker's experience of stuttering (OASES-A) questionnaire was the tool used in this study. Data analysis was performed using the charts and the determination of the size of effect was performed by intra-situational and inter-situational analyses.
    Results
    The results of intra-situational and inter-situational data analysis for three subjects indicated that the method of teaching mindfulness-based stress reduction was effective on the cognitive, emotional and behavioral reactions of people with stuttering disorders. Also, the result of this study was continued for a period of one month.
    Conclusion
    The method of Teaching Mindfulness-based stress reduction improves cognitive, emotional and behavioral reactions of people with stuttering disorders.
    Keywords: Mindfulness, based stress reduction, Cognitive, Emotional, Behavioral reactions, stuttering
  • Seyyedeh Zahra Seyyed Noori, Seyyed Mosa Kafie, Abbas Ali Hosseinkhanzadeh, Roghaie Karimi Pages 119-127
    Objective
    The present research was conducted with the purpose of comparison of marital satisfaction and general health in mothers of children with learning disabilities and mothers of normal children.
    Methods
    This research is a causal – comparative study. The statistical population of this research consisted of all mothers of children with learning disabilities in the city of Rasht. Of the population, 50 mothers of children with learning disabilities were selected based on convenience sampling. Also, 50 mothers of normal students who were matched for age and education with mothers in learning disability group, were selected as the control group. To collect the data, General Health Questionnaire-28 questions (Goldberg, 1972) and ENRICH Marital Satisfaction Scale (Olson, 1977) were used.
    Results
    The results of analysis of multivariate variance showed that there is a significant difference between the two groups of mothers in all components of general health except for the physical symptoms and all components of marital satisfaction except for contractual answer and personality issues and sexual relations (p
    Conclusion
    The study revealed that the mothers of children with learning disabilities are in a lower level than mothers of normal children in terms of marital satisfaction and some components of general health. In this regard, it is necessary to hold training classes for parents.
    Keywords: Marital Satisfaction, General Health, Mothers, Learning Disability
  • Narges Chimeh Pages 128-136
    Objective
    Autism is a developmental disorder in children which characterized with abnormal communicative-verbal and repetitive behaviors. The main cause of this disorder is unknown and has tremendous impact on individuals, families and society. The aim of this study was to investigate the effects of children’s autism severity on hope and self-esteem of mothers.
    Methods
    The current research was correlation study. Fifty children with autism and their mothers in the Tehran city were selected through purposive sampling. The Gilliam Autism Rating Scale and Rosenberg’s Self-esteem Scale and Miller hopeful Inventory questionnaires were administered to them. The obtained data was analyzed by Pearson correlation analysis.
    Results
    The results showed negative and non-significant relationship between the severity of autism and hope level of their mothers (p=0.55). Also, there is a significant negative relationship between the severity level of children’s autism and self-esteem of their mothers (p=0.04). The findings showed that the severity of autism did not predict the hope level of their mothers, but explains 13% of mother's self-esteem (p=0.004).
    Conclusion
    According to the results of the present study, the severity of children’s autism can predict maternal self-esteem; therefore, it is proposed that some programs must be designed to promote self-esteem and self-efficacy of parents, especially mothers in the centers for education and rehabilitation of children with autism.
    Keywords: Autism, Level of hope, Self, esteem
  • Ghader Naeimi, Fahimeh Pirsaghi, Mehdi Arabzadeh, Amin Taghipour, Esmat Maleki Pages 137-145
    Objective
    The mother as the main caregiver of the epileptic child in the family, confront with a high level of tensions and pressures. Hence, the employment of useful interventions in the enhancement of their mental health is of crucial importance. Therefore, the present research aims to investigate the effectiveness of counseling based on the improvement of the life quality on the promotion of psychological well-being in mothers of children with epilepsy.
    Methods
    The present research employed a semi-experimental method with pretest-posttest and control group design. The statistical population included all the epileptic children’s mothers which 30 individuals were selected through convenience sampling, who out of which 20 mothers who had a lower score than average on psychological well-being were screened and randomly assigned into the two experimental and control groups. The experimental group underwent ten 120-minute sessions of counseling based on the improvement of life quality while the control group didn’t receive any interventions. Ryff’s psychological well-being scale was used to collect the data.
    Results
    The data were analyzed using one-way covariance test and the results indicated that, counseling based on the improvement of the quality of life has a significant effect on the enhancement of psychological well-being in mothers of children with epilepsy (p=0.001).
    Conclusion
    Counseling based on the improvement of the quality of life can be used as an appropriate intervention to enhance psychological health in mothers of children with epilepsy.
    Keywords: Counseling based on the Improvement of the Life Quality, Mothers of children with epilepsy, Epilepsy
  • Majid Farhadian, Alireza Rajabzadeh, Vahid Shayegan Nejad, Mostafa Sharif Khah, Fariborz Khorvash Pages 146-151
    Objective
    Depression is a common symptom in patients with Multiple sclerosis (MS). Several reasons contribute to depression in these patients, such as motor disability and inability to perform activities of daily living; while the balance is one of the most important effective factors. So, the aim of this study is to investigate the relationship between balance and depression in patients with multiple sclerosis.
    Methods
    This study was performed using descriptive-analysis, cross-sectional method. People with MS who refer to Isfahan hospitals participate in the study. Convenience sampling was conducted for participants. Based on inclusion and exclusion criteria, only 35 among 95 clients were selected. After recording the demographic information, Beck Depression Inventory and Berg Balance Scale were used to assess depression and balance, respectively. Statistical analysis was performed via SPSS-18 software and Spearman correlation test was used at 5% error level (p
    Results
    The subjects participated in this study consisted of 21 women and 14 men aged 20-60 (32±8.92). The Mean score for Berg Scale was 45.14±10.12 and mean score for Beck Inventory was 17.74±9.65. Statistical analysis of data showed that there is a significant correlation between balance and depression (r= -0.485, p=0.004).
    Conclusion
    Since the balance and depression problems were seen in the samples of this study, as well as its negative effects on different aspects of life in patients with MS, the existence of balance and depression assessment for comprehensive planning treatment and rehabilitation program seems necessary.
    Keywords: Physical Disability, Multiple Sclerosis, Balance, Depression
  • Seyed Rasoul Emadi, Azar Mohagheghi Pages 152-159
    Objective
    The study was performed to investigate the effectiveness of training software on eliminating dysgraphia of third grade elementary students in learning disorders treatment centers.
    Methods
    This is a quasi-experimental study with pretest-posttest design and with control group. The statistical population includes all third grade elementary students (boys and girls) with learning disorder in Hamedan city in the education year of 2014-2015. The sample size included 30 students which were selected by simple random sampling. Of this number, randomly, 15 patients in the experimental group and 15 patients in the control group were replaced. Wechsler’s intelligent test, a dictation test and training software designed by the researcher were used. The experimental group was taught by the training software 12 sessions of 45 minutes twice a week, and the control group was taught by the conventional methods. The descriptive statistic indexes were used including percentages, mean, variance, standard deviation and covariance analysis.
    Results
    The findings showed that the teaching by the use of training software has a significant effect on the eliminating the dysgraphia of the students. (p
    Conclusion
    Computer based educational interventions were effective on the learning performance of those students with learning disabilities. This training method can be suggested to the scientific community of learning disorders as an effective and efficient method to eliminate the dysgraphia.
    Keywords: Training software, Dysgraphia, Learning disorder
  • Firoozeh Ghazanfari, Fatemeh Amiri, Masoumeh Zangi Abadi Pages 160-168
    Objective
    The aim of this research was to investigate the effect of acceptance and commitment therapy and Meta- cognitive treatment on improvement the symptoms in women with obsessive-compulsive disorder in Khorramabad city.
    Methods
    For this study, 45 women with obsessive-compulsive disorder in the city of Khorramabad were selected by convenience sampling and were randomly assigned in experimental and control groups using the quasi-experimental research of pretest-posttest design (15 people were in the experimental group based on the acceptance and commitment therapy, 15 people were in the meta cognitive treatment experimental group and 15 people were in the control group) The Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory (1980) was used. The data were analyzed by ANOVA.
    Results
    The ANOVA findings showed that there is a significant difference between the groups (p0.05).
    Conclusion
    One of the causes of obsessive thoughts and actions in adults is the weakness in setting up cognitive skills, therefore, Meta cognitive treatments and acceptance and commitment therapy are useful treatment ways for starting appropriate mechanisms to recognize inappropriate thoughts for improving symptoms of this disorder.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Meta cognitive, Anxiety, Obsessive-Compulsive
  • Ahmad Yarmohammadian, Amir Ghamarani, Mehri Ghasemi Pages 169-178
    Objective
    The aim of the present study was to examine the effectiveness of Panoura and Philpuo's meta-cognition skills training on math performance, self-concept, self-regulation and motivation of students with math learning disability.
    Materials and Methods
    In this study, 30 fourth grade students from Isfahan city selected with multistage cluster random sampling in both experimental and control group. The instruments were included Panoura and Philipuo meta-cognition questionnaire, training Tabrizi dyscalculia diagnostic checklist, Raven's Progressive Matrices and math achievement test. To experimental group was thught12 sessions of 60 minutes meta-cognition techniques, self-concept, self-regulation and motivation, then again after one month were tested from both groups.
    Results
    Results of multivariate analysis of covariate (MANCOVA) showed a significant difference between the experimental group and control group in mathematic performance, self-concept, self-regulation and motivation (P
    Conclusion
    Meta-cognitive skills as learning basic math interventions may be an effect therapeutic approach to mathematics learning disabilities.
    Keywords: Mathematical disability, Self, concept, Self, regulation, Motivation
  • Pages 179-189
    Objectives
    The purpose of the present study was to investigate the effect of life skills training on cognitive emotion regulation strategies in mothers of children with autism spectrum disorders.
    Methods
    The study’s procedure was quasi-experimental with pretest-posttest design employing a control group. The participants include 30 mothers of children with autism spectrum disorders in Shiraz who were selected by in available sampling method and assigned into experimental and control group, randomly hence, each group consists of 15 mothers. Both groups were undergone a pre-test. The experimental group received life skills training in 12 sessions while control group did not. After the intervention period for experimental group the post-test was administered for both groups. The Granefski and et al(2001)cognitive emotion regulation strategies scale was employed to assess the cognitive emotion regulation strategies.
    Results
    The data analyses by ANCOVA showed that there was a significant increase in the mean scores of positive reappraisal(P=0.003), positive refocusing(P=0.004), self-blame(P=0.000), blaming others(P=0.007), catastrophising(P
    Conclusions
    Observations implied the interference of life skills training for improving cognitive emotion regulation strategies of mothers of children with autism spectrum disorders. Therefore, as the study’s findings implied, life skills training program construction and employment is highly recommendable to improve cognitive emotion regulation strategies of mothers of children with autism spectrum disorders.
    Keywords: Life Skills, Cognitive Emotion Regulation Strategies, Mothers, Children with Autism Spectrum Disorders
  • Pages 190-199
    Objective
    This study was carried out to investigate the effectiveness of teaching forgiveness based on Enright model and enriching the relationships on mental wellbeing and life quality of dissatisfied women from their marital life in the city of Khoram Abad.
    Method
    the statistical population of the study was married women living in Khoram Abad in 2013 who referred to medical and clinical centers and had marital dissatisfaction. In order to do the research, 45 women having marital dissatisfaction were selected through available sampling with semi-experimental research design and via pretest- posttest type using control group and they were put into experimental and control groups (15 individuals in the group of testing forgiveness, 15 individuals in testing relationship enrichment and 15 in control group). The interventions dealing with treatment teaching was carried out on experimental group according to forgiveness and relationship enrichment. The applied instruments were Ryff (1980) questionnaire of psychological wellbeing, life quality (1996) and Enrich (1989) questionnaire of marital satisfaction. The achieved data were analyzed through multi-variable covariance analysis method.
    Findings: the results of multi-variable covariance analysis indicated that there is a significant difference between groups. In examining mono-variable testing it was proved that grouping variable was able to make significant difference in both variables of psychological wellbeing and marital satisfaction.
    Conclusion
    taking the features of forgiveness treatment and relationship enrichment into account, these two treatment models can be utilized to improve the psychological wellbeing and life satisfaction in dissatisfied women from marital life.
    Keywords: treatment forgiveness, relationship enrichment, mental wellbeing, life quality
  • Razieh Hidari Soreshjani, Mansoure Nasirian, Hasan Zareei Mahmoodabadi Pages 200-207
    Introdouction: The aime of this research was to determine the effectiveness of child- centered play therapy with approach Axline training on mood change (Depression) in children with learning Disabilities .
    Method
    The method of this research was quasi experimental(pre test- post test with control groups).The population of this research was all of students (boys and girls ) with learning disabilities in yazd. 30 students 7- 8 referred to learning disabilities shahied Namdar center in the yazd, were selected by purposeful sampling method and were assignment in to group (15 experimental and 15 control). The experimental group received 8 sessions in two time(twice weekly )of child- centered play therapy with approach Axline training and the control group which did not receive any intervention. The Instruments of this research was interview clinical interview and child Depression Inventory (CDI). data were analyzed by ANCOVA analysis.
    Results
    The results if the analysis of covariance showed that effectiveness of child- centered play therapy with approach Axline training on mood change (Depression) in children with learning Disabilities .
    Conclusion
    Findings generally showed that the child- centered play therapy training to reduce mood change (Depression) in children with learning Disabilities(p
    Keywords: Depression in children, Child- centered play therapy, Learning disabilities
  • Roya Emami, Siavash Talepasand, Alimohamad Rezaie Pages 208-219
    Objective
    The present study was conducted with the aim of examining the effect of self-regulation learning strategies training on writing in children with Attention Deficient Disorder / Hyperactivity.
    Materials and Method
    The study design was quasi-experimental with two groups, pre-test and post-test. Two elementary schools of Semnan were selected in an available way. SNAP-IV questionnaire (teacher’s form) ,Rutter’s Behavioral Disorder Questionnaire (teacher’s form), and Wechsler IQ Test were implemented. Essay Test was conducted on students who got cut-off score in attention deficit hyperactive disorder (ADHD) .30 students that the length of their essay was less than 100 words were included in study and were assigned into experimental and control groups. participants of experimental group received eight 60-minute sessions of self-regulation learning strategies training, but the participants of control group received no intervention. The scores of post-test and one-month follow-up were collected and data were analyzed using repeated measures variance analysis.
    Results
    The findings showed that student's performance in all components of the study , including time of planning, time of writing, the length of the text, linking words, basic elements of the writing, and overall quality of the writing significantly improved. The one-month follow-up confirmed the sustainability of the taught strategies.
    Conclusion
    Self-regulation learning strategies training can improve the components of the writing and its overall quality.
    Keywords: Self-Regulated Strategys Learning_Writing Essay_Attention Deficit - Hyperactivity Disorder
  • Mokhtar Malekpour, Zahra Mohammadi Khozani, Amir Ghamarani, Ahmad Yarmohammadian Pages 220-229
    Objective
    The aim of the present research is to study the prevalence of developmental coordination disorder (DCD) and its relation with the demographics of students in the first and second grade of primary schools in Isfahan.
    Methods
    The study was a descriptive survey. The population of the study consisted of all the first and second grade students of primary schools of Isfahan in the educational calendar of 2013-14. Using stratified sampling (share), the population was 1288 people. To conduct the research, first the developmental coordination disorder questionnaire (parent’s form) (Salehi, et. al, 2012) together with demographic questionnaire (self-made) were distributed among the children of the first and second grade of primary school. After the initial screening, the developmental coordination disorder questionnaire (Teachers) (Salehi, et. al., 2011) was used and finally for a precise diagnosis of the persons with developmental coordination disorder the clinical observations were employed.
    Results
    Results show that of all 1288 children under the study, 35 patients were determined with developmental coordination disorder and the prevalence of this disorder in Isfahan was 2.7 percent. Also, the results show that prevalence of DCD in the first grade of primary school children is 3.41% and in the second grade of primary school children in Isfahan is 2 .02%. Furthermore, the prevalence of developmental coordination disorder was 2.94% in boys and 2.3% in girls. Of course, there was no statistically significant gender difference in boys and girls. Additionally, in relation with DCD and demographic characteristics of this disorder with the age and gender of the children, nor with the age, educations, and occupation of parents, mothers’ age of pregnancy, number of the children at home and the order of the child, no significant relationship was observed and it was significantly associated only with the status of a child's education (p
    Conclusion
    Since this disorder has effects on the motor skills, self-concept, self-esteem and academic skills of students, therefore, early diagnosis and timely treatment of this disorder seems necessary.
    Keywords: Developmental Coordination Disorder (DCD), Epidemiology, Demographic characteristics
  • Zahra Alavi, Gholam Ali Afrooz, Sogand Ghasemzade Pages 230-241
    Background and
    Purpose
    Aggressive behavior stems from feelings of frustration, annoying provide stimulus to another, and the inability to control anger is to defend, wars and destruction carried and cause injury to a person, object or system. The aim of this study was to investigate the relationship between stress and parenting satisfaction parity with mothers of children with aggressive style.
    Methods
    The study sample consisted of all mothers of aggressive students in grades one through six elementary schools in Tehran. 110 mothers of children in the evaluation of Child Behavior Checklist aggression scores were high (clinical and borderline levels), satisfaction surveys parity, style Parenting and parenting stress were completed. Data using SPSS software and analyzed using multiple regression analysis.
    Results
    Results of statistical analysis showed that variables related to authoritarian parenting satisfaction parity is negative (P0.05 r = -0.02), and The only authoritative style of parenting styles and the satisfaction of parity prediction is that this reflects the importance of parity in the way of parenting is satisfying (P=0.03).
    Results
    When you have problems in the family system roles, responsibilities and parenting practices are reviewed prior to performing a reorganization.
    Keywords: parenting styles, parenting stress, satisfaction parity, aggressive children
  • Fatemeh Momeni, Mansour Hakimjavadi, Masood Gholamali Lavasani, Mohsen Haghshenas Pages 242-250
    Objective
    The purpose of this study was to evaluate the effect of music therapy (lullabies) on physiological parameters and growth of premature infants during the " Kangaroo mother Care" (kmc).
    Materials and Methods
    method design was experimental and population were premature infants of babol city from esfand 1392 to bahman 1393. Because of the difficulties of achieving a sample of premature infants, available sampling was used. The sample consist of 24 premature infants(12 in control group and 12 in experimental group).first fertility specification questioner completed and physiological parameters, including heart rate (per minute) and arterial oxygen saturation were recorded on “symptom form” on a daily basis . Growth indicators, including height and head circumference were recorded on “Fenton growth curve" on a weekly basis.
    Results
    data analysis showed that the effect of repeated weight was significant but the interactive effects of repeated weight in groups was not significant while the effect of repeated head circumference and height was significant and the interactive effects of head circumference and height was significant .differences between two groups in (ratemax), (changemin) ,(changemax) ,(Spo2min) and (Spo2mid) were significant.
    Conclusion
    results suggest that (kmc) with lullaby have an important role in improving infants and maternal comfort and can serve as a complement to environmental protection along with medical support.
    Keywords: Lullabies, Prematurity, maternal Kangaroo Mother Care (kmc)
  • Sasan Bavi*, Masoumeh Masodifar Pages 251-260
    Introduction
    Obsessive-compulsive disorder Is a debilitating anxiety disorder Characterized by The obsessive and compulsive actions. Metacognition is a multi-faceted concept Which includes knowledge, processes, and strategies The recognition of appraisal, monitoring or control. Initial schema As a template Used for the processing of experiences And around Life Spread And behaviors Thoughts and feelings And relationships with other people Determines theThe aim of this study was to comparison the relationship between meta-cognitive beliefs and components of primary maladaptive schemas with signs of obsessive-compulsive disorder in Azad University of Ahvaz students.
    Method
    This study was correlative. Of this population, 384 students (192 girls and 192 boys) have been selected randomly. Measurement tools included: Meta cognition Questionnaire (MCQ), Schema Questionnaire- short form (SQ-SF), Maudzley Obsessive – Compulsive Inventory (MOCI).
    Results
    The results showed that there was a positive significantrelationship between primary maladaptive schemas and OCD in general (r=0/532, P=0/001). Multivariate linear correlation coefficient was equal MR=0/944, RS=0/891 for combining elements of primary maladaptive schemas and meta-cognitive beliefs in OCD girl and boy students which was significant in 0/05 level.
    Conclusion
    The resultsThe increaseInitial schemaObsessive-Compulsive DisorderStudentsIncrease ,Increasing Beliefs Obsessive-compulsive disorder they increased.
    Keywords: Obsessive, Meta, cognitive beliefs, the components of primary maladaptive schemas
  • Yadolla Safari, Parviz Sharifi Daramadi, Soghra Abrahimi Ghavam, Ahmad Abedi Pages 261-269
    Objectives
    The present study Effect of body image using metacognition strategies of social psychological adjustment Isfahan low-vision students were enrolled in schools for the blind.
    Methods
    This quasi-experimental study with pretest and posttest design with a control group.The study population consisted of low-vision students in eighth grade boys six areas of Isfahan was the 2015-2016 academic year. Multistage random cluster sampling was carried out; then sampled 30 randomly divided into control and experimental groups. The experimental group for 10 sessions of body image were using metacognitive strategies while the control group did not receive any training. In this research, California social adjustment questionnaire, body image and body image education program has been using metacognition strategies. Data were analyzed using SPSS statistical software was used.
    Results
    The results showed that the social adaptation in the pre-intervention and post-intervention was significantly different (p
    Conclusion
    Body image training sessions using metacognition strategies to promote social adjustment in the group have been tested.
    Keywords: body image, meta, cognition, social adjustment, low vision students
  • Maryam Sadat Mostafa, Zohreh Ostovar, Esmat Danesh Pages 270-276
    Objective
    What keeps people's mental and physical balancing is logical and correct coping with stressful stimuli. In severe cases with inability to cope with stress, the possibility to occurring risky behaviors can be considerably increased. The present study aimed to compare different styles of copying with stress and risk-taking in patients with AIDS and healthy individuals.
    Methods
    In a research study, 50 patients aged 20 to 45 years with AIDS referred to Valfajr health center in Tehran in 2013 were assessed. Also, 50 healthy individuals considered as the control. To evaluate the coping stress styles, a specific questionnaire developed by Parker and Endler and for assessing the risk-taking, the questionnaire for risk-taking was used, and data analysed by Anova Test and T-Test.
    Results
    The results showed that there was Significant difference copying styles and risk-taking behaviors between two groups people with HIV and healthy individuals. There was significant difference in all of Subscales coping styles (problem oriented coping , excitement oriented coping , avoidant coping and attention handling ) but there was no significant difference found in social entertainment. There was significant difference in the rate of risk taking two groups.
    Conclusion
    People having HIV use emotional and avoidance- coping in stressful situation more than normal people, and also have more risk than normal people in their life.
    Keywords: AIDS (acquired immune deficiency syndrome), Coping for stressful situation, Human Immune deficiency virus, risk taking
  • Zahra Mardanpour Shahrekordi, Ebrahim Banitalebi *, Mohammad Faramarzi Pages 271-280
    Objective
    Combined training has been recommended as an effective rehabilitation intervention to improve health in elderly. The main purpose of this study was to investigate the effect of sequence order of combined training (resistance and endurance) on health related quality of life in older women.
    Methods
    In this quasi-experimental research, 40 retired elderly women of education (Age: 60.34±0.82 years old, High: 155±0.01 cm, Weight: 71.72±1.89 kg and BMI: 29.45±0.63 kg/m2) were selected purposely and placed randomly into four groups: endurance strength (E) (n=9), strength endurance (S) (n=10), circulation combined (CI) (n=12) and control (n=9) groups. Health related quality of life of subjects was measured before and after training course by SF-36 Health Survey questionnaire. Training programs were done for eight weeks and 3 days a week. Within-group differences were analyzed by paired samples t-test and the between-group differences were analyzed by one-way ANOVA.
    Results
    The results showed that after 8 weeks of combined training, the CI group experienced a significant increase in dimension of bodily pain (p=0.025). In between-group differences there was a significant difference in dimension of physical pain between the CI and Control group (p=0.011). S group had a significant increase in general health (p=0.036).
    Conclusion
    According to the results, combination training with the order of S can improve the general health dimension of health related quality of life in older people.
    Keywords: Combined Training, Health Related Quality of Life, Elderly
  • Benyamin Barari, Majid Ghaffari Pages 281-288
    Objective
    Investigation of mental health in disabled people using both components of psychopathology and positive psychology will provide more complete information about the state of their mental health. The aim of this study is to compare the psychological well-being and general health of physically disabled persons with normal people.
    Methods
    In this causal-comparative study, sixty disabled persons (30 females, 30 males) and sixty normal participants (30 females, 30 males) were selected voluntarily through the convenience sampling in Qaemshahr, Iran. The research instruments included Psychological Well-Being Scale (PWBS) and General Health Questionnaire (GHQ). The used statistical methods were descriptive statistics and multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Results
    The results of MANOVA showed that there were significant differences between two groups based on the environmental mastery (p=0.009), autonomy (p=0.034), personal growth (p=0.020), somatic symptoms (p=0.009), and social dysfunction (p=0.040), but in terms of the research variables the differences between two groups of disabled women and men were not significant.
    Conclusion
    According to the findings of this study, it seems that disability leads to reduce the general health and psychological well-being. For promotion of mental health of disabled people, attention to the components of mental health is important from the perspective of both the psychopathology and positive psychology approaches.
    Keywords: Mental health, Psychological well-being, General health, physically disabled persons
  • Aida Yahyazadeh, Abbasali Hosseinkhanzadeh Pages 289-297
    Objective
    Reading is one of the basic skills required in this era. Obviously, reading disorders can cause many problems for individuals. This study aimed to investigate the effectiveness of storytelling on enhancing self-concept and attitude towards reading in students with dyslexia.
    Methods
    The present study in terms of methodology was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with control and experimental groups. The population in this study consisted of all elementary school students with dyslexia in the academic year 2013-2014, of whom 24 students were randomly selected and assigned into two experimental and control groups, randomly. To collect data in the study, intelligence test (Wechsler, 1969), official test of reading and dyslexia (Karami Nouri and Moradi, 2009), reading self-concept questionnaire (Ahluwalia, 1961), and reading attitude questionnaire (Mackena and Kerr, 1990) were employed. Story training program was held in 8 sessions for students in the experimental group; however, the control group received no training in this regard.
    Results
    The results of ANCOVA for posttest scores of self-concept and attitudes toward reading showed that, removing the pre-test scores effects, the effect of storytelling on post-test scores was significant (p
    Conclusion
    According to the results of this study, it can be concluded that teaching an application such as story-based training as a new creative approach to students with dyslexia can arouse their interest in reading and modify their misconceptions about themselves.
    Keywords: storytelling, self-concept, attitude towards reading, dyslexia
  • Elahe Ostavi, Abbasali Hossein Khanzadeh, Mahnaz Khosrojavid, Seyed Vali Allah Mousavi Pages 298-306
    Objective
    Children with autism spectrum disorder make up a group of children with special needs, who are confronted with various problems in social skills, especially in making friends. The aim of the present study was to investigate the impact of Befriending Skills Training (BST) on improving social behaviors in children with autism.
    Methods
    A pretest-posttest control group design was used. The study population consisted of 5 to 7 year old autistic children living in Karaj, Iran, in the 2013-14 school year. A total of 22 children, who met the inclusion criteria, in the study were recruited using random sampling procedures and were randomly assigned to control and experimental groups. Care was taken to recruit autistic children with minimal social behavior for training. The data collection instruments used in this study were as follows: the Autism-Spectrum Quotient (AQ) designed by Auyeung, Baron-Cohen, Wheelwright and Ellison (2008) and the Social Behavior Questionnaire (Teacher Version) developed by Usher and Cassidy (1992). The experimental group received 10 sessions of Befriending Skills Training over 5 weeks including befriending strategies, maintaining friendship skills. A descriptive analysis of the data, namely, mean and standard deviation was obtained for data analysis.
    Results
    The results show that Befriending Skills Training reduces shyness and seclusion in shy/withdrawn children with autism (p
    Conclusion
    It was concluded that Befriending Skills Training reduces shyness and seclusion in shy/withdrawn children with autism. Therefore, this program can be used in designing intervention programs by professionals and educators.
    Keywords: Autism, Befriending skills, Social behavior
  • Mahtab Abbaszadeh, Jafar Pouyamanesh, Mojtaba Amirimajd Pages 307-315
    Objective
    Learning disability refers to a diverse group of disorders that may lead to difficulty in reading, writing or mathematics. Children with learning disabilities may face educational difficulties in their classroom. This study aimed to investigate the effectiveness of music therapy on the improvement of reading and writing performance in children with learning disabilities.
    Methods
    The study was quasi experimental with post–test, pretest control group design. For the purpose of this study, 58 students (28 students with reading disorder (14 students in experimental group and 14 students in experimental group) and 30 individuals with writing disorders (15 students in experimental group and 15 students in experimental group) were selected through convenient sampling and randomly assigned into four groups (two control and two experimental groups). Posttest was conducted for all four groups after holding seven sessions of music therapy in experimental groups.
    Results
    The results of ANCOVA showed that music therapy has a positive effect on reading disorder (p
    Conclusion
    Music therapy improves the performance of reading and writing in students with learning disabilities. Therefore, mental health experts and administrators of educational institutions are recommended to employ music therapy in order to improve educational performance in students with reading and writing disorders.
    Keywords: music therapy, reading disorder, writing disorder, students with learning disabilities
  • Mahmoud Ghalehnoee, Ayoub Iranshahi Pages 316-324
    Objective
    This study aimed at extracting indicators of visibility quality assessment in urban spaces for the elderly with disability and assessing them in the Chahar Bagh Abbasi street of Isfahan.
    Materials And Methods
    Being descriptive-analytical, the present research employed library and field study for collecting data. First, the concepts and principles related to the senior citizens, urbanism and their interactions were explored. Then, various theoretical frameworks were used to extract visibility assessment of signposts in age-friendly urban spaces. A total of 100 participants took a questionnaire to assess the aforementioned sign posts. In addition, Qualitative analysis was used to assess street signposts on the basis of relations defined by the researchers as well as the existing standards. In the end, quantitative analysis through SPSS software was used to assess how desirable the existing signposts are.
    Results
    Both quantitative and qualitative analyses revealed that colors of floors and walls were the most desirable aspects of sign posts under investigation, with 100% and 98% desirability rate respectively, while the maps, public transportation signs, floor signs in building were the least desirable aspects of the signposts for seniors with disability in the Chahar Bagh-e Abbasi street of Isfahan each with a zero percent desirability rate. The size and dimensions of concrete masonry units achieved a desirability rate of 5%.
    Conclusion
    The results seem to suggest that it is necessary to assess other basic qualities such as safety, security, accessibility and convenience for aging people. As such, the following solutions are suggested: equipping bus stations with high quality sings and maps for directions, using concrete masonry units with appropriate size, increasing the number of floor signs in crowded locations. It is hoped that such measures will increase visibility of signposts to seniors with disabilities in Chahar Bagh Abbasi street of Isfahan as well as helping them, especially those suffering from memory disorders, to find their way.
    Keywords: Urban design, Age-friendly city, Elderly, Disability, Legibility, Urban space