فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال دهم شماره 2 (زمستان 1394)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال دهم شماره 2 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • سید احمد فیروزآبادی، حسین میرزایی، خالد جاذبی صفحات 7-36
    یکی از ویژگی های دوران جدید این است که برخلاف گذشته حق تعیین و انتخاب هویت افراد به خود آن ها واگذار شده است. آنان نیز تلاش می کنند تا از طریق رفتارهای مصرفی و آنچه سبک زندگی نامیده می شود هویت ویژه ی خود را به نمایش بگذارند. در پژوهش کنونی با استفاده از چارچوب نظری متفکرانی چون گیدنز و زیمل رابطه ی میان مفاهیم سبک زندگی (الگوی تغذیه، مدیریت بدن، الگوی خرید پوشاک و اوقات فراغت) و هویت مذهبی جوانان 30-18 شهر بوکان و 3 روستای سلامت، کوره کانی و گلولان سفلی با استفاده از روش کمی و ابزاری پرسش نامه مورد سنجش قرار گرفت. حجم نمونه جامعه ی شهری 382 و جامعه ی روستایی 194 نفر تعیین شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که در هر دو جامعه ی شهری و روستایی بین دو مفهوم رابطه ی معناداری وجود دارد. در جامعه ی روستایی جهت رابطه مستقیم و در جامعه ی شهری رابطه ی میان این دو مفهوم معکوس بود. علاوه بر این در هر دو جامعه بین دو متغیر جنسیت و تحصیلات با هویت مذهبی رابطه ی معناداری وجود داشت؛ اما در هر دو جامعه سن رابطه ی معناداری با هویت مذهبی پاسخگویان پیدا نکرد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، الگوی تغذیه، مدیریت بدن، الگوی خرید پوشاک، اوقات فراغت، هویت مذهبی
  • علی حسین حسین زاده، معصومه باقری، امیر رزم آرا صفحات 37-54
    هدف مقاله ی حاضر، بررسی بررسی عوامل اجتماعی، فرهنگی موثر بر بیگانگی اجتماعی جوانان می باشد. این تحقیق به صورت پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. جمعیت آماری در این تحقیق، کلیه ی جوانان 25-18 سال شهر اهواز می باشد، که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد. از لحاظ زمانی این پژوهش در سال 1393-1392 اجرا شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین تمامی متغیرهای تحقیق با بیگانگی اجتماعی رابطه ی معناداری وجود دارد. نتایج رگرسیون نشان داد که 70 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تنها دو متغیر احساس محرومیت نسبی و احساس آنومی تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: بیگانگی اجتماعی، احساس آنومی، رضایت از زندگی
  • مصطفی ظهیری نیا صفحات 55-78
    این مقاله در صدد است با بهره گیری از نظریه ی دگرگونی ارزشی رونالد اینگلهارت، ضمن شناخت وضعیت جهت گیری ارزشی، رابطه ی بین برخی از شاخص های توسعه ی انسانی و نوع جهت گیری ارزشی، را مورد بررسی قرار دهد. داده های این تحقیق با تکمیل 393 پرسشنامه، و از میان افراد هیجده سال و بالاتر در شهر بندرعباس، گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که 8/44 درصد افراد دارای جهت گیری ارزشی مادی، 1/50 درصد دارای اولویت های ارزشی التقاطی (ارزش های مادی و فرامادی به صورت توام) و 1/5 درصد افراد نیز دارای اولویت های ارزشی فرامادی بودند. بعبارت دیگر، افراد ارزش های مادی را نسبت به ارزش های فرامادی، در اولویت بالاتری قرار می دهند؛ همچنین افراد جوان تر نسبت به افراد مسن تر، و افراد دارای تحصیلات بالاتر نسبت به افراد دارای تحصیلات پایین تر، بیشتر به سمت ارزش های فرامادی گرایش دارند. یافته های حاصل از بررسی رابطه ی بین متغیرهای نشان داد که بین متغیرهای تحصیلات افراد، تحصیلات والدین، احساس امید به زندگی و میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی و نوع جهت گیری ارزشی افراد، رابطه ی معنی داری وجود دارد. بعبارت دیگر فرضیه هایی که مدعی وجود رابطه ی بین متغیرهای فوق با نوع جهت گیری ارزشی بودند، مورد تایید قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: جهت گیری ارزشی، توسعه ی انسانی، ارزش های مادی و فرامادی، استان هرمزگان
  • عبدالرضا باقری بنجار، نرگس مصلحی جنابیان، بانو بیگی ملگ آبادی، میثم محمدی صفحات 79-100
    امروزه علم و دانش به دلیل ارزش آن و یا به دلیل تاثیراتی که در کلیه ی عرصه های زندگی انسان بر جای گذاشته، اهمیت زیادی یافته است. سوال اصلی در این پژوهش آن است که آیا رابطه ای میان ارتباطات علمی و خوداثربخشی در میان دانشجویان وجود دارد یا خیر؟ جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی دانشجویان دو دانشگاه دولتی شاهد و دانشگاه تهران، که در سال 1389 برای تحصیلات عالی پذیرفته شده اند، تشکیل می دهد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، معادل 360 نفر حاصل شد که از دانشکده های مختلف دو دانشگاه شاهد و تهران متناسب با تعداد کلی هر یک از آن ها تعیین گردید؛ سپس ابزار پرسشنامه به شکل تصادفی در اختیار پاسخگویان قرار گرفت، که با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. داده ها حاکی از میزان نسبتا پایین ارتباطات علمی و سطح متوسط خوداثربخشی شخصی و دانشگاهی در دو دانشگاه است؛ اگر چه میزان هر دو متغیر در دانشگاه شاهد کمتر از دانشگاه تهران بود. هم چنین نتایج حاصل از آزمون پیرسون نشان داد که ارتباطی معنادار میان ارتباطات علمی و میزان خوداثربخشی شخصی و دانشگاهی در میان دانشجویان وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارتباطات علمی، خوداثربخشی دانشگاهی، هویت دانشگاهی، جامعه پذیری
  • حبیب احمدی، رودابه دهقانی صفحات 101-126
    اولریش بک آلمانی تبار از نظریه پردازان اجتماعی مدرنیته است. یکی از مهم ترین مفاهیمی که بک ارائه می دهد، پنداره هایی است درباره ی «جامعه و مخاطره» که در اولین کتاب خود با نام «جامعه ی مخاطره آمیز» آنان را نگاشته است. وی جامعه ی مخاطره آمیز را طی فرایند ظهور مدرنیته ی اول و سپس مدرنیته ی دوم مورد توجه قرار می دهد و دهه ی 1970 را دوره ی ظهور مدرنیته ی دوم می داند. وی جامعه ی مخاطره آمیز را با سه ویژگی شرح می دهد: 1- توزیع مجدد ثروت: در جامعه ی مخاطره آمیز دعوا نه بر سر تقسیم ثروت بلکه مسئله توزیع امور منفی و مخاطره است؛ 2- فردیت یابی: از نظر بک فردگرایی به ساختار مدرنیته ی دوم تبدیل شده است، از قرن 17 به بعد نهادها و ساختارهای جامعه برای آزادی و استقلال فرد زیر سوال رفته است و افراد وادارند تا زندگی نامه های خود را بسازند. این آزادی از بند ساختارها، رهایی به سوی عدم قطعیت های یک جامعه در مخاطره است؛ 3- استانداردزدایی از کار: در سراسر جهان، کار ناپایدار افزایش یافته و افراد تحت عدم قطعیت کار خواهند بود. با توجه به آنچه گفته شد، جامعه ی مخاطره آمیز شامل تغییرات مرتبط به هم در زندگی اجتماعی معاصر می شود. مفهوم بک از مخاطره بر این ایده استوار است که مدرن شدن تعداد کثیری از مشکلات را ایجاد خواهد کرد که در نتیجه ی آن نهادهای اجتماعی بازتابی می شوند و به فرایند خودارزیابی وادار می شوند.
    کلیدواژگان: اولریش بک، جامعه ی مخاطره آمیز، مدرنیته ی بازتابی، جهان وطنی شدن
  • نجات محمدی فر، حسین مسعودنیا، امیرمسعود شهرام نیا، عباس حاتمی صفحات 127-156
    این مقاله با هدف تجزیه و تحلیل نقش کیفیت زندگی بر نوع و میزان مشارکت سیاسی نگاشته شده است. روش پژوهش توصیفی پیمایشاست. داده های پژوهش از شهر اصفهان بدست آمده و از طریق تکمیل پرسشنامه نزد 385 نفر از افراد با استفاده از نرم افزار SPSSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش،متغیرهای بهزیستی شخصی (15/0=r)، بهزیستی خانوادگی (19/0=r)، رضایت از روابط بین شخصی (28/0=r)، وضعیت اقتصادی (15/0=r) و عدالت اجتماعی (28/0=r) با مشارکت سیاسی محدود، متغیرهای بهزیستی شغلی (17/0=r)، رضایت از روابط بین شخصی (18/0=r)، وضعیت اقتصادی (19/0=r) و عدالت اجتماعی (43/0=r) با مشارکت سیاسی تبعی و متغیرهای رضایت از خدمات شهری (25/0=r)، بهزیستی خانوادگی (19/0=r)، رضایت از روابط بین شخصی (27/0=r) و عدالت اجتماعی (24/0=r) با مشارکت سیاسی مدنی ارتباط معناداری داشتند. نتایج نشان می دهد که بین کیفیت زندگی و نوع و میزان مشارکت سیاسی بطور کلی ارتباط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مشارکت سیاسی، احساس بهزیستی
  • مهرداد حسین پناهی، ایرج ساعی ارسی، ساسان ودیعه صفحات 157-177
    سرمایه ی فرهنگی یکی از انواع سرمایه ای است که در تحلیل بوردیو (1977) مطرح شده است. به دنبال مطرح شدن مفهوم سرمایه ی فرهنگی در حوزه ی جامعه شناسی، پژوهش های مختلفی انجام شده است که با عناوین مختلف به بررسی رابطه ی بین سرمایه ی فرهنگی و دیگر متغیرها مانند موفقیت تحصیلی پرداخته اند. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر سرمایه ی اجتماعی بر سرمایه ی فرهنگی معلمان استان همدان و شهرستان های تابعه در بین نمونه ی 376 نفری پرداخته است و از نظریه ی سرمایه ی فرهنگی بوردیو و پاتنام جهت تنظیم فرضیه های پژوهش استفاده شده است. روش نمونه گیری بصورت خوشه ایو جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه ی بسته و در طیف لیکرت استفاده گردیده است و جمعیت نمونه در هر خوشه از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند، از طریق نرم افزارSPSSوAMOS نسخه ی 23 و با استفاده از فرمول های رگرسیون و تحلیل مسیر به تحلیل داده ها پرداخته شده که در نهایت این نتایج به دست آمده است، به ازای یک واحد افزایش در سرمایه ی اجتماعی، آگاهی، اعتماد عمومی و مشارکت اجتماعی به ترتیب 50%، 43%، 29% و 31% افزایش در سرمایه ی فرهنگی کاملا مشهود می باشد و به این ترتیب می توان معنی دار بودن تاثیر متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته (سرمایه ی فرهنگی) را تایید نمود.
    کلیدواژگان: سرمایه، سرمایه ی فرهنگی، سرمایه ی اجتماعی
|
  • Seyed Ahmad Firouzabadi, Hossein Mirzaei, Khaled Jazebi Pages 7-36
    Unlike in the past where the alleged identity was based on a series of features¡ and people get their identity from parents; the feature of new era is that the right to determination and to choose their identity has been transferred to themselve. At ccrrent research by using the theoretical framework Giddens and Simmel sought to examine the relationship between the concepts of lifestyle (nutrition pattern¡ body management¡ clothes purchasing pattern and Leisure) and religious identity young people aged 18-30 cities Boukan and its 3 outlying villages salamat¡ kora kani¡ Golulane Sofla. With Using of quantitative method and questionnaire. With Using of Cochran''s sampling formula the sample size was determined for urban communities 382 and 194 for rural communities. The results of this study showed that in both society between the two concepts there is meaningful relationship. In rural communities the relationship between the concepts is direct and the urban society are reverse. Moreover¡ in both community there is a significant relationship between two variables of gender and education with religious identit. But on both community ages was not significantly in relation with the variable of religious identity.
    Keywords: Lifestyle, Nutrition Patterns, Body Management, Clothe Buying Patterns, Leisure, Religious Identity
  • Alihossein Hosseinzadeh, Masoumeh Bagheri, Amir Razmara Pages 37-54
    This study aimed to investigate the social factors, cultural and social alienation affecting young people. This research survey questionnaire is collecting information. The statistical population in this study, all youth 18-25 is the sity of Ahvaz, the sample size was determined based on a sample of 384 people. In terms of when this research was conducted in the years 2013-2014. The results show that there is a significant relationship between the variables of social alienation. Result showed that 70 percent of the dependent variable only two variables explain the feeling of relative deprivation and a sense of anomie.
    Keywords: Social Alienation, Feeling of Anomie, Life Satisfaction
  • Mostafa Zahirinia Pages 55-78
    Based on the Ronald Inglehart's theory of value transformation, the present paper intends to examine the condition of people's value orientation in order to investigate the relationship between social and economical indexes of human development and the type of value orientation. The data were obtained from 393 questionnaires completed by individuals aged between 18 and above in BandarAbbas through direct interview method. The analysis of the data revealed that 44.8% of respondents had material value orientation, 50% of them have both material and meta material value orientation while only 5.1 % of them have meta material value orientation. Thus, it may be concluded that people give higher priority to material values. Furthermore, the results show that younger individuals compared to older ones, and also individuals with higher education compared to those with lower education give more priority to meta material values. Therefore, considering the Scarcity hypothesis, which states that value priorities of a person is a reflection of his social and economical environment, it may be concluded that in the population investigated for this study, people prefer material values because their basic needs have not been fully satisfied. In addition, findings of the present study show that there is a meaningful relationship between variables such as education, parent's education, life expectancy, and the extent of the use of mass media and the type of value orientation that people have.
    Keywords: Value Orientation, Human Development Index, Material, Meta Material Values, Hormozgan Province, Bandarabbas
  • Abdolreza Bagheribenjar, Narges Moslehi Jenabian, Banou Beygi Malekabadi, Meysam Mohammadi Pages 79-100
    Today, science because of its value or because of its effects in all areas of life has great importance. The main question in this research is whether scientific communications, effects only on the scientific features of students in science environments, or in addition, it can also affect other areas of their personal or academic life? In other words, if is there the relationship between scientific communication and self-efficacy among students or no? The population consists of all the students of two State University of Shahed and Tehran, who in 2010 admitted to higher education. The sample size determined about 360 by Cochran formula that was obtained from various faculties of the University of Tehran and Shahed in proportion to the total numbers each of them. Then the questionnaire was distributed among students to a random shape. The data indicate relatively low rate of scientific communication and also personal and academic self-efficacy in the two universities, although the rates of both variables are lower at Shahed University than Tehran University. The results of Pearson test showed a significant correlation between scientific communication and the personal and academic self-efficacy among students.
    Keywords: Scientific Communications, Academic Self, Efficacy, Academic Identify, Sociability
  • Habib Ahmadi, Roudabeh Dehghani Pages 101-126
    Ulrich Beck is one of the theorists who theorized about modernity. One of the concepts he developed, is idea of “risk and society”, which he first developed in his book “Risk Society”. He considers risk society through the rise of first and then second modernity; he knows 1970s as the period through which the second modernity arise. He considers risk society with three characteristics: 1. Further distribution of wealth. In Risk Society, it is the distribution of risk and bad that matters not distribution of wealth and good. 2. Individualism. In his view, individualism is the structure of second modernity, since 17 century the structures of society has been eroded in the benefit of autonomy and freedom of individuals; and individuals have to constitute their biographies. The freedom from structures of society is freedom toward uncertainties of a risk society. 3. Non standardization of work. All around the world, unstable work grows, and people are in the situation of uncertainty of work. With regard to what has been said, Risk Society includes changes which relate to each other in contemporary social life. Risk Society is the period of passage to second modernity from first modernity. Side effects arise from fast technical-scientific progresses lead to unbelievable results, for example economical dangers and so on. The concept of risk is based on the idea that modernization will bring up many problems which lead to reflexivity of social structures.
    Keywords: Ulrich Beck, Risk Society, Reflexive Modernity, Cosmopolitanization
  • Nejat Mohammadifar, Hossein Masoudnia, Amirmasoud Shahramnia, Abbas Hatami Pages 127-156
    This article aims role quality of life on the kind and extent of political participation is written. Methodology of the paper is based on descriptive-survey, and through questionnaire data has been collected. Data obtained from different parts of the Isfahan city and then through a questionnaire completed by 385 individuals analyzed by using spss software is located. Findings of this research indicate the existence of a significant correlation among variables Personal well-being (r=0.15), Family well-being (r=0.19), Satisfaction of Interpersonal relations (r=0.28), Economic situation (r=0.15) and Social justice (r=0.28) as well as Parochial political participation. Also the existence of a significant correlation among job well-being variables (r=0.17), satisfaction of interpersonal relations (r=0.18), economic situation (r=0.19) and social justice (r=0.43), as well as subject political participation. The existence of a significant correlation among satisfaction of municipal services variables (r=0.25), family well-being (r=0.19), satisfaction of interpersonal relations (r=0.27) and social justice (r=0.24), as well as civil political participation. Also Findings of this research indicate the existence of a significant correlation among Quality of Life and Political Participation (r=0.41), generally. Findings of research indicate the existence of a significant correlation among Quality of Life and level of Political Participation, generally.
    Keywords: Quality of Life, Political Participation, Well, Being
  • Mehrdad Hossein Panahi, Iraj Saeiarasi, Sasan Vadiea Pages 157-177
    Cultural capital is one of the capital in the analysis of Bourdieu (1977), has been proposed. Following the introduction of the concept of cultural capital in the field of Jamh Shnasy, the researcher-is a variety of different titles to examine the relationship between cultural capital and other variables such as educational attainment focused. This study examines the impact of social capital, cultural capital of the subsidiary in the sample of 376 teachers in the province Vshhrstan's and Bourdieu's theory of cultural capital and Putnam to formulate hypotheses have been used. Cluster sampling methods for data collection and direction data, and the whole package is sent Lykrd use and population samples in each cluster were selected through random sampling, through spss software and amos Version 23 and using Frmlhay regression analysis of the way the data is argued that in the end the results obtained, in exchange for an increase in social capital, awareness, public confidence and participation of 50%, 43%, 29% and 31% increase in cultural capital is evident, and thus can be of significant impact on the dependent variable and independent variables (cultural capital) ratayyd.
    Keywords: Capital, Cultural Capital, Social Capital