فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 134 (اسفند 1394)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 134 (اسفند 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/15
  • تعداد عناوین: 46
|
  • قاسم جان بابایی، محمود موسی زاده، رضا آگاه، صغری خانی، اصغر نظام محله، محمد فلاح صفحات 1-11
    سابقه و هدف
    بررسی تغییرات زمانی و پیش بینی زایمان به روش سزارین و طبیعی می تواند در ارائه مشکلات بهداشتی و درمانی در آینده، توسعه و گسترش برنامه های امداخله ای و تخصیص بهینه منابع نقش مفیدی داشته باشد. لذا هدف مطالعه حاضر تعیین و پیش بینی روند زایمان سزارین و طبیعی در مازندران بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه طولی برای پیش بینی از داده های موارد زایمان ثبت شده در زایشگاه های دولتی و خصوصی مازندران استفاده شد. تعداد زایمان از سال 1386الی 1393 به صورت ماهانه وارد نرم افزار شد. بر اساس نمودار باقیمانده های خودهمبستگی جزیی و خودهمبستگی و سطح معنی داری Ljung-Box و در شرایط برابر بر اساس کم ترین مقدار AIC مناسب ترین مدل جهت پیش بینی انتخاب گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج داده های واقعی و پیش بینی، تعداد زایمان به روش سزارین از 19245 در سال 1386 به 15770 در سال 1400 و تعداد زایمان طبیعی از 14382 در سال 1386 به 16385 در سال 1400تغییر می یابد. میزان زایمان در بخش خصوصی در سال 1387 در مقایسه با سال 1386، 7/17درصد رشد داشته است. از سال1392 الی 1393 رشد زایمان در بخش خصوصی به ترتیب 8/5 و 3/12 درصد افزایش داشته است. نتایج پیش بینی هم حکایت از رشد زایمان در بخش خصوصی تا سال 1400 دارد.
    استنتاج: در صورت ادامه روند اقدامات مداخله ای پیش بینی شده در طرح تحول نظام سلامت، میزان سزارین کاهش خواهد یافت و در سال 1400 حدود 35درصد می رسد که این میزان با وجود کاهش قابل ملاحظه هم چنان با حد انتظار سازمان بهداشت جهانی فاصله دارد.
    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، سزارین، مدل سازی، پیش بینی
  • مریم نباتی، قاسم جان بابایی، محسن فقیهی نیا، سمانه برهانی صفحات 12-19
    سابقه و هدف
    آنتراسیکلین ها ترکیبات طبیعی هستند که تاثیر خود را از طریق تداخل در فعالیت آنزیم توپوایزومراز ایفا می کنند. در این مطالعه اثرات کموتراپی با آنتراسیکلین را در بزرگسالان با استفاده از اکوکاردیوگرافی مرسوم و تصاویر داپلر بافتی بررسی می گردد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای قبل و بعد، بر روی 35 بیمار مبتلا به کانسر تازه تشخیص داده شده که کاندید درمان با آنتراسیکلین ها بودند، انجام شد. اکوکاردیوگرافی قبل از شروع کموتراپی و 6 ماه پس از شروع مطالعه انجام شد. به علاوه تروپونین I و کراتینین کیناز MB یک ماه پس از شروع کموتراپی اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    6 ماه پس از شروع درمان با آنتراسیکلین، تغییراتی در کارکرد سیستولیک و دیاستولیک بطن چپ مشاهده گردید. کسر تخلیه بطن چپ به طور قابل توجهی کاهش یافت (001/0< p). به علاوه، حجم انتهای دیاستول بطن چپ، حجم انتهای سیستول بطن چپ و دیامتر دهلیز چپ به طور قابل توجهی نسبت به مقادیر اولیه افزایش یافت. در پالس داپلر بافتی، سرعت ابتدای دیاستول آنولوس میترال (e'') به طور قابل توجهی کاهش یافت و نسبت سرعت پیک ابتدای دیاستولیک (موج E) به e'' به طور قابل توجهی افزایش یافت.
    استنتاج: تغییر کارکرد سیستولیک و دیاستولیک بطن چپ به دنبال دوزهای درمانی کموتراپی با آنتراسیکلین ها دیده شد.
    کلیدواژگان: کارکرد دیاستولیک، آنتراسیکلین، مسمومیت قلبی، اکوکاردیوگرافی
  • امیر ولیزاده دیزجیکان، کسری قناعت، سهیل عزیزی، مجید ملک زاده شفارودی، عباس خنکدار طارسی صفحات 20-32
    سابقه و هدف
    آسیب ناشی از ایسکمی- ریپرفیوژن I/R)) یکی از علل اساسی نارسایی کبدی طی جراحی ها می باشد. اندوتلین، مهمترین منقبض کننده عروقی، دو نوع گیرنده ETA و ETB دارد که افزایش تعداد گیرنده B، با اتساع سینوزوییدها، التهاب و تخریب بافت کبد را کاهش می دهد. در این مطالعه اثر دگزامتازون بر آسیب گلیکوکالیکس و بیان ژن گیرنده ETB بافت کبد طی I/R گرم کبدی در رت بررسی شد.
    مواد و روش ها
    رت های نر ویستار به چهار گروه هشت تایی تقسیم شدند: به گروه SHAM سالین، به گروه DEX، دگزامتازون (mg/kg 10)، به گروه I/R طی ایسکمی- ریپرفیوژن کبدی سالین و به گروه DEX+IR دگزامتازون
    (mg/kg 10، 60 دقیقه قبل ایسکمی و بلافاصله بعد از ریپرفیوژن به صورت تک دوز) تزریق شد. پس از 1 ساعت ایسکمی و 3 ساعت ریپرفیوژن، خون و بافت کبدی جمع آوری شدند. برای ارزیابی بیان نسبی ژن ETB، از real time PCR استفاده شد. میزان ALT، AST و هیالورونیک اسید (HA) در سرم اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    میزان ALT، AST و HA در I/R افزایش معنی داری را نسبت به گروه SHAM نشان داد (001/0< p).
    تزریق دگزامتازون در DEX+IR کاهش معنی دار را در مقدار سرمی شاخص های فوق در مقایسه با گروه I/Rسبب شد (001/0< p). بیان ژن گیرنده ETB با تزریق دگزامتازون کاهش یافت (05/0> p).
    استنتاج: دگزامتازون بیان ژن گیرنده ETB را طی I/R کبدی کاهش می دهد و سلول های پارانشیم و گلیکوکالیکس اندوتلیوم سینوزوییدی را در مقابل آسیب I/R محافظت می کند. بنابراین دگزامتازون می تواند در کاهش آسیب ناشی از I/R کبدی نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: ایسکمی، ریپرفیوژن، دگزامتازون، گیرنده اندوتلین، B، گلیکوکالیکس
  • محمدرضا رافتی، حسن کرمی، افشین شیوا، فاطمه بابازاده، الهام متولیان صفحات 33-42
    سابقه و هدف
    زخم ناشی از استرس یا بیماری مخاطی وابسته به استرس (Stress Related Mucosal Disease)، عامل مهم ایجاد عوارض و مرگ در بخش مراقبت های ویژه می باشد. عدم پیشگیری دارویی از زخم های وابسته به استرس های فیزیولوژیک، منجر به افزایش نقص عضو و مرگ و میر شده و استفاده غیر ضروری از داروهای مورد استفاده، بیماران را در معرض عوارض مهم و نیز تحمیل هزینه های اضافی قرار می دهد. هدف از این مطالعه بررسی نحوه مصرف داروهای مورد استفاده در پیشگیری زخم های ناشی از استرس در بخش مراقبت های ویژه اطفال در بیمارستان آموزشی-درمانی بوعلی سینا ساری بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی طی سال 1393 در بخش مراقبت های ویژه کودکان بیمارستان بوعلی سینا ساری بر روی بیمارانی که داروی پیشگیری زخم ناشی از استرس دریافت کرده بودند، انجام شد. اطلاعات بیماران و شاخص های فیزیولوژیک در ارتباط با موارد مصرف داروهای پیشگیری از زخم های ناشی از استرس، مقدار تجویزی، فواصل و مدت مصرف بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها، نرم افزار SPSS16 و 05/0p< به عنوان اختلاف معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از میان 78 بیمار بستری شده، 40 بیمار حداقل یک داروی پیشگیری زخم ناشی از استرس را دریافت کردند و رانیتیدین معمول ترین داروی مصرفی بود (85 درصد بیماران). شایع ترین علل تجویز این داروها به ترتیب سپسیس (20 درصد)، NPO (nothing per oral) همراه با تشنج (20 درصد)، NPO به تنهایی (15 درصد)، انتوباسیون (5/12 درصد) و کوآگولوپاتی (5/7 درصد) بودند. بر اساس گایدلاین، تنها برای 5/42 درصد از بیماران، داروی پیشگیری زخم ناشی از استرس، به درستی تجویز شد.
    استنتاج: در این مطالعه، 5/57 درصد بیماران بدون وجود اندیکاسیون، داروهای پیشگیری زخم ناشی از استرس دریافت کردند. بنابراین توجه عملی بیش تر نسبت به اجرای گایدلاین ها جهت کاهش مصرف داروهای پیشگیری زخم ناشی از استرس نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: زخم ناشی از استرس، رانیتیدین، PICU، پیشگیری
  • قاسم جان بابایی، محمود موسی زاده، زهرا اصداقی جهرمی، معصومه رشیدی آلاشتی صفحات 43-51
    سابقه و هدف
    سرطان پستان، شایع ترین سرطان و عامل اصلی مرگ ومیر ناشی ازسرطان در زنان دنیا محسوب می شود. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های اپیدمیولوژیکی، کلینیکی و پاتولوژیکی بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی با استفاده از داده های موجود در پرونده بیماران مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به درمانگاه باغبان (طوبی) شهر ساری در فاصله سال های 1386 الی 1393 بوده است. ابزار جمع آوری داده ها چک لیستی بوده که حاوی متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل، منوپوز، بارداری و شیردهی، سایز توده، نوع توده، گرید تومور، تعداد لنف نود درگیر و متاستاز بوده است.
    یافته ها
    1019 بیمار مبتلا به سرطان پستان با میانگین سنی 5/11±1/50 سال وارد مطالعه شدند. سن شروع قاعدگی بیش تر بیماران (8/77 درصد) بین 12 تا 16سال، سن تشخیص سرطان در 5/61درصد قبل از منوپور و سن اولین بارداری در 6/6 درصد مبتلایان بیش تر از 30 سال بوده است. در 237 مورد از بیماران وجود سابقه انواع سرطان در خانواده گزارش شده است که در 4/65 درصد از نوع سرطان پستان بوده است. نوع کارسینوم اکثریت مبتلایان (7/90 درصد) داکتال و درجه تمایز سلولی در 61درصد آن ها متوسط بوده است. هم چنین میانگین اندازه تومور در مبتلایانی که برداشت کامل پستان در آن ها انجام شده بود (4/1±7/7) به طور معنی داری بیش تر از مبتلایانی بودکه برداشت قسمتی از پستان در آن ها انجام شده بود (6/1±4/7) (008/0=p).
    استنتاج: این مطالعه نشان داد که شایع ترین نوع کارسینوم در مبتلایان از نوع داکتال بوده و اندازه تومور از فاکتورهای مرتبط با برداشت کامل پستان می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، بدخیمی، اپیدمیوبوژی
  • هاجر ضیایی هزارجریبی، زهره مومنی، محمد آزادبخت، بهمن رحیمی اسبویی، مهدی فخار، مشکات اکبریان صفحات 52-59
    سابقه و هدف
    گیاه صابونی Saponaria officinalis از تیره ی میخکCaryophyllaceae بوده و گزارشات متناقضی در مورد خواص ضدمیکروبی این گیاه ذکر شده است. با توجه به این که مترونیدازول به عنوان داروی انتخابی بیماری تریکومونیازیس، دارای عوارض جانبی فراوانی می باشد، و از سوی دیگر تلاش برای یافتن داروهای جایگزین با منشا طبیعی از اهمیت خاصی برخوردار است، تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر عصاره هیدروالکلی برگ گیاه صابونی بر تریکوموناس واژینالیس در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پس از تایید گیاه صابونی در هرباریوم، عصاره هیدروالکلی آن تهیه شد. آزمایش در پلیت های استریل 24 خانه ایی کشت سلول انجام شد. به این منظور، μl200 از محیط کشت TYM، μl200 از غلظت های متفاوت عصاره گیاه صابونی به تمام چاهک ها افزوده و در چاهک شاهد مثبت، مترونیدازول اضافه شد. سپس به تمام چاهک ها μl100 محیط کشت حاوی سوش استاندارد تریکوموناس واژینالیس (حاوی 500000 انگل در میلی لیتر ) افزوده و پلیت ها در دمای Co 37 نگهداری شدند. آزمایشات به صورت double blind و سه تایی انجام شد و میانگین تعداد انگل ها به عنوان نتیجه رشد و تاثیر دارو در غلظت ها و زمان های مختلف ثبت شد.
    یافته ها
    تعداد انگل در غلظت های 50، 100، 200 ،400، 800 و 1600 میکروگرم درمیلی لیتر عصاره گیاه صابونی طی زمان های 24، 48 و 72 ساعت در مقایسه با گروه شاهد منفی سیر صعودی داشت، در حالی که در کنترل مثبت حاوی مترونیدازول هیچ انگلی رشد نکرد.
    استنتاج: با توجه به این که برگ گیاه صابونی باعث تحریک رشد و افزایش تعداد انگل تریکوموناس شد، لذا به نظر می رسد میتوان از عصاره هیدروالکلی این گیاه به منظور انبوه سازی این انگل در محیط های کشت استفاده نمود. اگر چه انجام تحقیقات بیش تر در این زمینه ضروری است.
    کلیدواژگان: گیاه صابونی، تریکوموناس واژینالیس، عصاره برگ، برون تنی
  • آناهیتا نصرتی، ژیلا ترابی زاده صفحات 60-68
    سابقه و هدف
    سرطان کولورکتال سومین سرطان شایع در مردان و چهارمین در زنان می باشد. میزان شیوع آن در حال حاضر خصوصا در ایران در حال افزایش است. ریسک فاکتورهای متعددی بیان شده است، ولی در سال های اخیر نقش کموکاین ها خصوصا CXCR4 برجسته می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین ویژگی های کلینیکوپاتولوژیک بیماران و نیز وضعیت عود، متاستاز و مرگ ناشی از سرطان مربوطه با بروز مارکر CXCR4 می باشد.
    مواد و روش ها
    بروز مارکر کموکاینی CXCR4 بر روی 50 بلوک پارافینه در قسمت بافت تومورال و بافت سالم مجاور به عنوان شاهد از طریق روش ایمونوهیستوشیمی مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    50 نمونه سرطان کلورکتال (25 مرد و 25 زن) با میانگین سنی 57/64±9/13 سال شامل 47 آدنوکارسینوما و 3 موسینوس کارسینوما بود. بروز مارکر در 21 مورد (42 درصد) منفی، در 18 مورد (36 درصد) سیتوپلاسمیک، در 9 مورد (18 درصد) نوکلئار و در 2 مورد (4 درصد) سیتوپلاسمیک و نوکلئار بود. به طور مشخصی، ارتباط بروز CXCR44با عود از نظر آماری معنی دار شد (3/0=p) ولیکن بیان مارکر با سایر پارامترهای کلینوپاتولوژیک ارتباط معنی داری نشان نداد.
    استنتاج: در طی بررسی انجام شده بر روی مارکر کموکاینی CXCR4، ارتباطی بین بروز آن و عود تومور مشاهده شد. بنابراین شاید بتوان در آینده پس از بررسی روی نمونه های بیش تری از این نوع کموکاین، به عنوان مارکر پیشگویی کننده عود کنسرهای کولورکتال استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، مارکر کموکاینی CXCR4، یافته های کلینیکوپاتولوژیک، عود مخففات: گیرنده مارکر کموکاینی CXCR4، لیگاند مارکر کموکاینی CXCL، سرطان کولورکتال CRC ایموهیستو شیمی IHC
  • ذبیح الله یوسفی، رضا علی محمد پور تهمتن، فرزاد کاظمی صفحات 69-80
    سابقه و هدف
    نیتریت و نیترات از آلوده کننده های منابع آب زیرزمینی است که عمدتا در ارتباط با مناطق کشاورزی و محدوده های دفع فاضلاب می باشد و فلوراید در مقادیر مناسب برای سلامت انسان مفید می باشد. هدف از این بررسی تعیین تغییرات مکانی و زمانی نیترات، نیتریت و فلوراید منابع آب آشامیدنی شهر ایلام با استفاده از سیستم GIS می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی بود که بر روی 20 منبع آب شرب شهر ایلام صورت گرفت و نتایج آنالیز 5 ساله آرشیو شده توسط شرکت آب و فاضلاب با نرم افزار GIS نسخه 3/9 و SPSS نسخه 16 و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه آنالیز و تحلیل شد. نمونه برداری و اندازه گیری نیز توسط محقق، طبق کتاب روش های استاندارد انجام شد.
    یافته ها
    بهترین روش درون یابی به ترتیب برای فلوراید، نیترات و نیتریت با توجه به نرمال بودن توزیع داده ها، کریجینگ معمولی و مدل گوس، نمائی و کروی بود. بیش ترین مقادیر همه پارامترها بر اساس نقشه ها در اکثر موارد مربوط به نقاط شرقی و مرکزی می باشد. آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که بین میانگین مقدار فلوراید در فصل های مختلف سال تفاوت معناداری وجود دارد (025/0p=)، هم چنین میانگین نتایج راستی آزمایی پارامترها با فصول مختلف اندازه گیری شده در سال های مختلف در مقایسه با تمام فصول، تفاوت معناداری دارد (001/0p<). میانگین نیترات در همه منابع به طور معنی داری کم تر از استاندارد جهانی یعنی 50 میلی گرم در لیتر (001/0p<) می باشد.
    استنتاج: نتایج نشان داد که غلظت فلوراید در اکثر نقاط پایین تر از حد استاندارد می باشد که با توجه به اهمیت فلوراید در سلامت انسان، فلوئورزنی منابع آب در مناطق با فلوراید پایین می تواند یکی از گزینه های برنامه های سلامت وزارت بهداشت مطرح شود. هم چنین با توجه به روند افزایشی نیترات جهت جلوگیری از این روند، حریم گذاری چاه ها، اجرای طرح تصفیه خانه فاضلاب و کنترل مصرف کودهای ازته و پایش مستمر کیفیت آب ها باید انجام گیرد.
    کلیدواژگان: فلوئور، GIS، تغییرات زمانی و مکانی، نیترات، نیتریت
  • مصطفی ترک، مهدی شریف، جمشید یزدانی چراتی، عیسی نظر، سید عبدالله حسینی صفحات 81-88
    سابقه و هدف
    با وجود افزایش آگاهی وتوسعه سطح بهداشت جامعه، امروزه انگل های روده ای همچنان یکی ازمعضلات بهداشتی می باشند. باتوجه به عدم وجودآمار دقیق ازمیزان شیوع انگل های روده ای در غرب استان مازندران، هدف از مطالعه حاضر بررسی وضعیت وضعیت کنونی شیوع انگل های روده ای و ریسک فاکتورهای مرتبط با آن در این مناطق بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که بر روی 880 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز و خانه های بهداشت شهری و روستایی شهرستان های غرب استان مازندران (چالوس، تنکابن و رامسر) انجام شد. پس از اخذ رضایت کتبی، نمونه ها با روش های مستقیم، پارازیت تست (فرمالین- اتر)، رنگ آمیزی تری کروم و رنگ آمیزی زیل نیلسون اصلاح شده (اسید فست) آزمایش شدند.
    یافته ها
    میزان شیوع انگل های روده ای در شهرستان های غربی استان مازندران 8/13 درصد بود. شیوع آلودگی در مردان 65 نفر (5/6 درصد) و در زنان 56 نفر (1/8 درصد) گزارش شد. در مطالعه حاضربلاستوسیستیس هومنیس 3/6 درصد، ژیاردیا لامبلیا 5/4 درصد، انتامباکولی 9/0 درصد، انتاموباهیستولیتیکا/ دیسپار 5/0 درصد،کیلوماستیکس مسنیلی 1/0 درصد، یدامبابوچلی 2/0 درصد، کریپتوسپوریدیوم 2/0 درصد، استرونژیلوئیدس استرکورالیس 6/0 درصد، تنیا ساژیناتا 2/0 درصد، کرم های قلابدار 1/0 درصدگزارش گردید. همچنین عفونت توام ژیاردیا و انتامبا کولی نیزدر یک نفر (1/0 درصد) مشاهده شد.
    استنتاج: میزان آلودگی به انگل های روده ای در استان مازندران براساس تحقیقات انجام شده طی سال های گذشته رو به کاهش است که دلیل آن را می توان به ارتقای سطح آگاهی بهداشت مردم، بهبود نسبی در زمینه بهداشت محیط، تصفیه فاضلاب های شهری وکاهش آلودگی انگلی سبزیجات نسبت داد.
    کلیدواژگان: شیوع، انگل های روده ای، غرب مازندران، ریسک فاکتور
  • مصطفی چشم پوش، حسین بابااحمدی، روح الله موسوی دهموردی، اسما محمدی، علیرضا خیراله صفحات 89-97
    سابقه و هدف
    بیماری آلزایمر شایع ترین عامل زوال عقل یا دمانس در کهن سالی می باشد. این بیماری یک اختلال از بین برنده نورون ها می باشد. از آن جایی که فاکتور رشد فیبروبلاست Fibroblast growth factor 1 (FGF1) به صورت انتخابی نورون ها را از اثرات نوروتوکسیتی محافظت می کند، هدف ما از این مطالعه بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم (G/A(rs34011 ژن FGF1 با بیماری آلزایمر در ساکنین جنوب غربی ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    افراد مورد مطالعه در این پروژه مورد شاهدی در دو گروه شامل 89 نفر بیمار مبتلا به آلزایمر و 73 نفر سالم به عنوان گروه کنترل وارد شدند. جهت تعیین ژنوتیپ های مربوط به پلی مورفیسم (G/A(rs34011 ژن FGF1 از تکنیک (PCR–RFLP) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های مربوط به این مطالعه نشان داد که فراوانی ژنوتیپ های АА در گروه بیمار 11 درصد و در گروه کنترل 3/4 درصد می باشد. هم چنین فراوانی آلل A در گروه بیمار 8/38 درصد و در گروه کنترل 1/30 درصد می باشد. با توجه به نتایج، تفاوت معنی داری بین بیماران و گروه کنترل در فراوانی ژنوتیپ АА (028/0=p) و آلل А (015/0=p) وجود دارد. علاوه بر این هنگامی که بیماران و گروه شاهد بر اساس جنسیت طبقه بندی شدند، تفاوت معنی داری در جنس زن در فراوانی ژنوتیپ АА بین بیماران AD و کنترل (033/0=p) و فراوانی آلل А بین بیماران و گروه کنترل (008/0=p) وجود داشت.
    استنتاج: پلی مورفیسم (G/A(rs34011 ژن FGF1 می تواند با خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در ساکنین جنوب غربی ایران مرتبط باشد. علاوه بر این، ژنوتیپ АА و آلل Аممکن است به عنوان یک ریسک فاکتور ژنیتکی مهم برای ابتلا به بیماری آلزایمر باشند.
    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، ژن FGF1، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، ایران
  • رمضانعلی دیانتی تیلکی، یوسف کر، قربان فیروزیان صفحات 98-104
    سابقه و هدف
    به دلیل ناکافی بودن کمیت و کیفیت منابع آب موجود در مناطق روستائی گمیشان (استان گلستان) اهالی آن مناطق برای تامین بخشی از نیاز آبی خود جهت مصارف خانگی، آب باران را در آب انبار ذخیره و استفاده می نمایند. لذا بررسی وضعیت بهداشتی آب انبارهای روستایی این مناطق ضروری است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از آب انبارهای 203 خانوار که به روش تصادفی از 31 روستا انتخاب شده بود، به صورت دو بار تکرار نمونه برداری انجام و آزمایشات باکتریولوژیکی مطابق روش استاندارد صورت گرفت. ارتباط بین داده های وضعیت بهداشتی آب انبارها و نتایج کیفیت باکتریولوژیک آب محتوی آن مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 406 نمونه آب که در آزمون های کلیفرم کل و گرماپای مورد سنجش قرار گرفتند، 94 مورد (14/23 درصد) حاوی آلودگی کلیفرم کل و 28 مورد (89/6 درصد) دارای آلودگی کلیفرم گرما پای بوده اند. بین وضعیت بهداشتی آب انبارها و آلودگی کلیفرم کل و گرماپای در آب انبار رابطه معنی دار (05/0 ˂p) وجود داشته است.
    استنتاج: با توجه به وجود شرایط غیر بهداشتی در آب انبارهای مورد مطالعه، لازم است تدابیر لازم در خصوص بهداشتی سازی آب انبارها صورت گیرد. هم چنین بهتر است کاربری آب انبارها از شرب به غیر شرب تغییر یابد.
    کلیدواژگان: آب انبار، کیفیت میکروبی، گمیشان
  • هاله حالی، فاطمه جهانی مقدم، محمدرضا بذرافشانی صفحات 105-113
    سابقه و هدف

    با وجودی که عوامل متعددی در برنامه های پیشگیری از پوسیدگی در کودکان وجود دارند، شاید هیچ کدام از آن ها به اندازه کاربرد مناسب فلوراید درکاهش پوسیدگی موثر نباشند. اثرات اصلی پیشگیری ازپوسیدگی فلوراید به وسیله تماس موضعی با مینا و از طریق اعمال اثر آنتی باکتریال آن صورت می گیرد. هدف از این تحقیق، مقایسه تاثیر مهاری ژل NAF و APF بر روی غلظت میکروارگانیسم های پوسیدگی زا (استرپتوکوک موتانس و لاکتوباسیل) با روش Quantitative Real-Time PCR می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی کلاسیک یک سو کور می باشد و در هر نمونه دو اندازه گیری (قبل و بعد از مداخله) صورت گرفت، به این صورت که ابتدا 44 نمونه پلاک از کودکان مورد ارزیابی اولیه باکتریایی با روش Quantitative Real Time PCR قرار گرفت و تعداد باکتری های لاکتوباسیل و استرپوکوک در هر نمونه به دست آمد. در مرحله دوم به طور تصادفی برای22 نفر، ژل APF (23/1 درصد فلوراید + 98/0 درصد اسیدفسفریک) با اسیدیته 5/3 با استفاده از اپلیکاتور در تمام سطوح دندان های موجود در دهان (شیری و دائمی) مالیده شد. هم چنین، برای 22 نفر باقیمانده از ژل 2 درصد NAFبا اسیدیته خنثی استفاده شد. بعد از انجام اعمال مربوط به تحقیق، اندازه گیری های تعداد باکتری ها، مجددا توسط تکنیک ریل تایم کمی صورت پذیرفت. سپس میزان تغییر میکرواگانیسم های پوسیدگی زای پلاک، قبل و بعد از مداخله در دو گروه مقایسه شد. در این مطالعه از آزمون آماری Mann-Whitney استفاده شد.

    یافته ها

    رشد میکروارگانسیم های لاکتوباسیلوس و استرپتوکوک موتانس بعد از مصرف APF نسبت به NAF به طور معنی داری کاهش یافته است (05/0< p).

    استنتاج

    از ژل APF با اطمینان بیش تری در پیشگیری از پوسیدگی دندانی در کودکان می توان بهره جست.

    کلیدواژگان: NAF، APF، استرپتوکوک موتانس، لاکتوباسیل، Time PCR Quantitative Real
  • حمزه اسدی، رضا یاری، محسن زرگر صفحات 114-123
    سابقه و هدف
    راه های تشخیص باکتری E. coli، کشت، روش های سرولوژی و ملکولی می باشد. در روش مولکولی با استفاده از پرایمرهای کوچک تصادفی، اقدام به تولید محصولات PCR می گردد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تنوع ژنتیکی در باکتری های اشریشیاکلی می باشد. هم چنین با استفاده از دو سویه شایع EnteroPathogenic E. coli (St.1) و EnteroHaemorrhagic E. coli (St.2)، میزان قرابت باکتری های جداسازی شده با این دو سویه نیز مطالعه می گردد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی تجربی حاضر 50 نمونه باکتری اشرسیاکلی جدا شده از نمونه های ادراری با آزمایشات بیوشیمیایی تعیین هویت مجدد شدند. سپس استخراج DNA با استفاده از کیت انجام شد و محصولات حاصل از PCR پس از الکتروفورز ارزیابی شدند. ماتریس یک/صفر باندها در Excel وارد و سپس با کمک برنامه های NTSYSPC2.02 و MVSP 3.2 مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع از 8 پرایمر، 129 باند تولید شد. بیش ترین تعداد باند تولیدی، مربوط به پرایمر 2 با 24 باند می باشد. 42 باند پلی مورف، 10 باند مشترک در تمام پرایمرها و 22 باند اختصاصی ویژه هر یک از پرایمرها به دست آمد. بزرگ ترین باند به اندازه Kb 3/7 مربوط به پرایمر یک و کوچک ترین باند به اندازه Kp 80 مربوط به پرایمرهای 7 و 8 می باشد. براساس الگوی دندروگرام UPGMA و الگوی رسته بندی سه بعدی PCoA، ایزوله های 33، 47، 48 و 50 قرابت ژنتیکی نسبی با دو سویه استاندارد St.1 و St.2 از خود نشان دادند.
    استنتاج: ایزوله ها با ترسیم رسته بندی سه بعدی PCoA، تنوع ژنتیکی بالایی را از خود نشان دادند که بیانگر وجود تنوع مراکز آلودگی در انتشار باکتری های مورد نظر می باشد. انگشت نگاری ایزوله ها با این روش، قدرت تکرارپذیری بالایی را نشان داد و این می تواند درجه بالایی از اطمینان و صحت را در مورد این تکنیک نشان دهد.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، RAPD، PCR، تنوع ژنتیکی
  • معصومه کردی، مریم فسنقری، نگار اصغری پور، حبیب الله اسماعیلی صفحات 124-134
    سابقه و هدف
    زنان نخست زای با بارداری بدون برنامه، سطوح بالای اضطراب را طی بارداری تجربه می کنند. اضطراب مادر سبب به خطر افتادن تعامل مثبت مادر- نوزاد و دستیابی به نقش مادری می شود لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزش نقش مادری بر شایستگی نقش مادری پس از زایمان در زنان نخست زا با بارداری بدون برنامه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی روی 67 زن نخست زا با سن حاملگی 33 هفته مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد در سال 1394-1393 انجام شد. افراد به طورتصادفی در دو گروه مداخله وکنترل قرار داده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های مشخصات فردی، لوندون (London)، افسردگی، اضطراب، استرس (Dass21)، افسردگی پس از زایمان ادینبورگ، احساس والدین از شایستگی (PSOC)، پرسش نامه درک کلی مادر از خلق و خوی نوزادان بود. گروه مداخله برنامه آموزشی را به صورت گروه های 4 تا 7 نفره طی 4 جلسه در هفته های 34، 35 و 36 بارداری و آموزش انفرادی را بعد از زایمان و قبل از ترخیص از بیمارستان دریافت کردند و در گروه کنترل مراقبت معمول انجام شد. شایستگی نقش مادری قبل از مداخله و 4 هفته پس اززایمان در دو گروه سنجیده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره شایستگی نقش مادری پس از مداخله آموزشی درگروه مداخله 598/4 ± 26/39 و درگروه کنترل 526/5 ± 91/35 بود و بین دوگروه اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (009/0= p).
    استنتاج: آموزش نقش مادری به زنان نخست زا با بارداری بدون برنامه درطول بارداری و دوره پس از زایمان منجر به افزایش شایستگی نقش مادری می شود.
    کلیدواژگان: بدون برنامه، بارداری، نقش مادری، آموزش، رفتار مادری، سازگاری روانی
  • سحر صادق نژادی، محمد آبرومند، محمدعلی غفاری، قربان محمدزاده، امیر سیاهپوش، رضا افریشم صفحات 135-146
    سابقه و هدف
    مهارکننده های آلفا-گلوکوزیداز جهت درمان دیابت نوع 2، هیپرگلیسمی بعد از صرف غذا را کاهش می دهند. استفاده مداوم از این داروها اغلب با عوارض جانبی نامطلوب مانند سمیت کبدی و علایم سوء گوارشی مرتبط می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر مهاری عناب و گلپر بر فعالیت آنزیم آلفا-گلوکوزیداز تخلیص شده جزیی از روده باریک موش می باشد.
    مواد و روش ها
    آنزیم آلفا-گلوکوزیداز توسط کروماتوگرافی ژل فیلتراسیون سفادکس G-200 از روده باریک موش به طور جزئی تخلیص شد. سپس عصاره متانولی تام گیاهان تهیه گردید و IC50 اثر مهاری عصاره ها بر آنزیم آلفا-گلوکوزیداز به دست آمد و با IC50 داروی آکاربوز مقایسه گردید. محتوای پلی فنلی عصاره ها با تست فولن سیوکالتو و ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره با تست DPPH مشخص شد.
    یافته ها
    میزان فعالیت اختصاصی آنزیم پس از کروماتوگرافی برابر باU/mg 1/59 به دست آمد. IC50 عصاره های عناب و گلپر و آکاربوز برای مهار آنزیم آلفا-گلوکوزیداز، به ترتیب μg/ml815، 258 و 104 محاسبه شد. هم چنین IC50 عصاره های عناب و گلپر جهت مهار رادیکال DPPH، به ترتیب μg/ml 721 و 243 و محتوای پلی فنلی عصاره ها نیز به ترتیب 1/2±06/36 و 6/2±2/68 بر حسب میکروگرم معادل تانیک اسید در یک میلی گرم عصاره خام محاسبه گردید.
    استنتاج: عناب در طب سنتی جهت درمان اختلالات گوارشی، دردهای کبدی و دیابت و گلپر به عنوان ضد نفخ مصرف می شود و با توجه به ظرفیت آنتی اکسیدانی، محتوای پلی فنلی و ساپونین بالای این گیاهان، و اثر مهاری قابل توجه این دو گیاه بر آنزیم آلفا-گلوکوزیداز، می توان آن ها را به عنوان گیاهانی موثر در جهت بهبود حال بیماران دیابتی نوع 2 پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: آلفا، گلوکوزیداز، گیاهان سنتی، دیابت، مهار آنزیم
  • سید علی اصغر ملک حسینی، سید سجاد خرم روز، مسعود مرعشی فرد، نجمه پرهیزگاری، فریبا منصوری صفحات 147-157
    سابقه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس از مهم ترین پاتوژن های بیمارستانی در بیماران سوختگی محسوب می گردد. یکی از مهم ترین مشکلات در ارتباط با درمان عفونت های استافیلوکوکوس اورئوس، مقاومت به آنتی بیوتیک های آمینوگلیکوزید ی است. هدف از مطالعه ی حاضر تعیین فراوانی ژن های کد کننده مقاومت آمینوگلیکوزیدی در استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از بیماران سوختگی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، تعداد 81 ایزوله استافیلوکوکوس اورئوس از نمونه سوختگی بیماران بستری شده در بیمارستان طالقانی شهر اهواز جمع آوری گردید. برای بررسی مقاومت به متی سیلین، از روش ملکولی واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) و تکثیر ژن mecA استفاده گردید. الگوی حساسیت ضد میکروبی ایزوله ها به 11 آنتی بیوتیک با روش دیسک آگار دیفیوژن مختلف بررسی شد. فراوانی ژن های کد کننده مقاومت آمینوگلیکوزیدی aac(6’)-Ie-aph(2’’)-I، aph(3’)-IIIa و ant(4’)-Iaبا استفاده از روش multiplex-PCR بررسی گردید.
    یافته ها
    بیش ترین میزان مقاومت به پنی سیلین (53/97 درصد)، اریترومایسین (78/77 درصد) و سیپروفلوکساسین (54/76 درصد) دیده شد. هیچ کدام از ایزوله ها به ونکومایسین مقاوم نبودند. 65/87 درصد ایزوله ها مقاوم به متی سیلین (MRSA) بودند. در بین ایزوله های مقاوم به آمینوگلیکوزیدها، ژن aac(6’)-Ie-aph(2’’)-I بالاترین میزان فراوانی را داشت، به طوری که از 63 ایزوله مقاوم، 03/46 درصد به طور هم زمان دارای ژن aac(6’)-Ie-aph(2’’)-I و ژن aph(3’)-IIIa بودند و 57/28 درصد فقط دارای ژن aac(6’)-Ie-aph(2’’)-I بودند. ژن ant(4’)-Ia در هیچ کدام از این ایزوله ها یافت نشد.
    استنتاج: با توجه به فراوانی بالای ایزوله های MRSA و هم چنین درصد بالای ژن های کدکننده مقاومت آمینوگلیکوزیدی در استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده از منابع بیمارستانی، نظارت مستمر بر فرایندهای کنترل عفونت بیمارستان جهت جلوگیری از گسترش باکتری های مقاوم در محیط و انتقال آن به بیماران ضروری است.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس ارئوس مقاوم به متی سیلین، بخش سوختگی، مقاومت آمینوگلیکوزیدی
  • فریبا دوانیان، فریبرز فائقی، سهراب شهزادی، زهرا فرشیدفر صفحات 158-166
    سابقه و هدف
    شایع ترین تومور اولیه سیستم اعصاب مرکزی، تومورهای گلیوما هستند. بیوپسی روش استاندارد طلایی برای مشخص کردن درجه تومورهای گلیوما است که روشی تهاجمی محسوب می شود. ارزیابی صحیح درجه تومور برای تعیین روش درمان مناسب بسیار مهم است. هدف از این مطالعه، ارزیابی نقش تصویربرداری دیفیوژن تانسور (Diffusion Tensor Imaging) (به عنوان یک روش غیرتهاجمی) به وسیله فرکشنال آنیزوتروپی (Fractional Anisotropy) در درجه بندی تومورهای گلیوما است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ای آینده نگر، 20 بیمار مبتلا به تومور گلیوما (که از نظر پاتولوژی تایید شده اند)، تحت آزمون DTI با استفاده از مگنت 5/1 تسلا قرار گرفتند. در این مطالعه دو ROI (Region Of Interest) تعریف نمودیم: اولی ماده سفید مجاور تومور و دومی الیاف عصبی مشابه با ROI اول در نیمکره مقابل. پارامتر مورد نظر (فرکشنال آنیزوتروپی) را در مناطق انتخابی با استفاده از نرم افزار SPSS به دست آورده و رابطه آن را با درجه تومور بررسی می کنیم.
    یافته ها
    مقدار (FAt) و نسبت (FAt/n) فرکشنال آنیزوتروپی در تومورهای درجه پایین بالاتر از تومورهای با درجه بالا است (006/0P-value FAt= و 02/0 P-value FAt/n=).
    استنتاج: بنابر یافته های ما، از پارامتر فرکشنال آنیزوتروپی در درجه بندی تومور می توان کمک گرفت.
    کلیدواژگان: تصویربرداری تشدید مغناطیسی، دیفیوژن تانسور، فرکشنال آنیزوتروپی، گلیوما
  • مژگان کشتکار، سینا دوبرادران، ایرج نبی پور، سعید تاج بخش، فرشید سلیمانی، حسین دارابی، حسین قائدی صفحات 167-177
    سابقه و هدف
    جذب به عنوان یکی از موثرترین روش های تصفیه برای حذف فلزات سنگین در نظر گرفته شده است. هدف از این مطالعه بررسی کارایی جلبک قهوه ای (Padina sanctae cruces) در جذب منگنز از محلول های آبی است.
    مواد و روش ها
    آزمایشات در سیستم ناپیوسته و در دمای اتاق انجام شد و تاثیر پارامترهایی مانند محدوده زمان تماس (120-3 دقیقه)، 7 غلظت اولیه منگنز (100- 5/0 میلی گرم بر لیتر)، pH (8 ، 7 ، 5 ، 3) و 6 غلظت متفاوت بیوجاذب (10-1/0 گرم بر لیتر) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بالاترین راندمان جذب زیستی منگنز در غلظت بیوجاذب 5 گرم بر لیتر، زمان تماس 20 دقیقه و غلظت اولیه منگنز برابر 20 میلی گرم بر لیتر رخ می دهد (100 درصد حذف). ایزوترم جذب نیز از مدل لانگمویر بهتر از فروندلیچ پیروی می کند که نشان دهنده سطح همگن جاذب و جذب تک لایه ای منگنز توسط بیوجاذب است. سینتیک جذب نیز توسط سینتیک شبه درجه دوم کنترل می شود.
    استنتاج: بر طبق نتایج به دست آمده، می توان از جلبک Padina sanctae cruces به عنوان یک جاذب با راندمان مناسب و هزینه کم برای حذف منگنز از محلول های آبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ایزوترم جذب، جذب زیستی، منگنز، Padina sanctae cruces، خلیج فارس
  • زهرا معماریان، می نور لمیعیان، سیدعلی آذین صفحات 178-182
    سابقه و هدف
    بارداری به خصوص در سه ماهه سوم تاثیر شگرفی بر رضایت جنسی و کیفیت زندگی زنان دارد. این پژوهش با هدف تعیین میزان رضایت جنسی زنان نخست زا در سه ماهه سوم بارداری و عوامل مرتبط با آن صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی روی 110 زن باردار نخست زای ایرانی در سه ماهه سوم بارداری که به بیمارستان های شهر تهران در سال 1393-1392 مراجعه کردند، صورت گرفته است. افراد شرکت کننده سابقه بیماری و عوارض دوران بارداری را نداشتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های رضایت جنسی هادسون و دموگرافیک- مامایی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون و ضریب همبستگی اسپیرمن صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین های سنی واحدهای پژوهش، همسران آن ها و طول مدت ازدواج به ترتیب 38/4±89/25، 22/6±96/30 و 23/2±22/3 سال بود. در توزیع فراوانی رضایت جنسی در سه ماهه سوم بارداری؛ 9/0 درصد عدم رضایت جنسی، 7/2 درصد رضایت جنسی کم، 5/45 درصد رضایت جنسی متوسط و 9/50 رضایت جنسی بالا را در سه ماهه سوم بارداری گزارش کرده اند. بین رضایت جنسی در سه ماهه سوم بارداری و متغیرهای سن زنان باردار، سن همسر، تحصیلات زن باردار، وضعیت اقتصادی خانواده، وضعیت اشتغال و خواسته بودن بارداری، میل جنسی زنان در سه ماهه سوم بارداری، ارتباط آماری معنی داری وجود دارد (05/0>p).
    استنتاج: با توجه به ارتباط رضایت جنسی با سطح تحصیلات زنان باردار، خواسته بودن بارداری، وضعیت اشتغال و وضعیت اقتصادی خانواده، برگزاری دوره های رایگان و در دسترس آموزش جنسی جهت بهبود آگاهی زنان باردار و ارتقا مراقبت های دوران بارداری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رضایت جنسی، سه ماهه سوم بارداری، زنان نخست زا، سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی
  • محمد شکرزاده، مرضیه کریمی، حمیدرضا محمدی صفحات 183-192
    سابقه و هدف
    آفت کش ها در کشاورزی به منظور افزایش تولید محصول مورد استفاده قرار می گیرند. آفت کش های ارگانوفسفره به علت تاثیر بر طیف وسیعی از آفات و هم چنین ارزان قیمت بودن آن ها، بیش تر از سایر آفت کش ها مورد استفاده قرار می گیرند. مصرف ماهی حاوی ترکیبات آفت کش یک خطر بزرگ برای سلامتی محسوب می گردد. لذا در این مطالعه میزان سم ارگانوفسفره دیازینون در سه نوع ماهی پر مصرف دریای خزر مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    27 نمونه از سه گونه ماهی (سفید، کفال و کپور) از سه ایستگاه صیادی (فرح آباد، میانکاله و بابلسر) جمع آوری شدند. عملیات استخراج و خالص سازی سم دیازینون انجام و سپس با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی جرمی (GC-Mass) مورد سنجش کمی قرارگرفته و سپس میانگین هر سم در سه نوع ماهی در هر منطقه محاسبه و توسط روش آنالیز واریانس ها مورد ارزیابی آماری قرارگرفت و 05/0< p به عنوان معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    دیازینون در تمام نمونه ها یافت شد. بالاترین میزان سم دیازینون در ماهی کفال صید شده از ایستگاه فرح آباد و بابلسر به ترتیب با میانگین 03/48±25/55 و 5/52±17/55 مشخص گردید و باتوجه به p حاصل از آزمون آنالیز واریانس ها (33/0= p)، در هیچ یک از مناطق، بین میانگین غلظت سم در سه نوع ماهی تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت.
    استنتاج: مطالعه حاضر بیان می کند که سم دیازینون در تمامی نمونه های مورد بررسی (با بیش ترین میزان 7//115 میکروگرم بر کیلوگرم) یافت شد ولی از آن جاکه میانگین غلظت سم در سه گونه ماهی از مقدار مجاز استاندارد سازمان جهانی بهداشت (mg/kg 01/0) کم تر بود، نمونه ها از شرایط قابل قبولی برای مصارف انسانی برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: باقی مانده سموم، سم ارگانوفسفره، ماهی، دیازینون
  • سیده زهرا علی بخشی، احمد علی پور، ولی الله فرزاد، مهناز علی اکبری صفحات 193-208
    سابقه و هدف
    در این پژوهش به بررسی نقش میانجی گری حرمت خود، خوردن هیجانی و خودمهارگری در رابطه بین دلبستگی، اضطراب، افسردگی و سبک فرزندپروری با چاقی و اضافه وزن نوجوانان دختر پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش توصیفی بوده و جامعه آماری تمامی دانش آموزان دختر 14 تا 17ساله ساکن شهر تهران بودند که 440 نفر از این دانش آموزان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای مقیاس افسردگی، اضطراب و تنیدگی، پرسشنامه فرزندپروری بامریند، مقیاس حرمت خود هری، مقیاس خودمهارگری، پرسشنامه دلبستگی نوجوانان به والدین و همسالان، و پرسشنامه غذا خوردن هیجانی استفاده شد. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر و در نهایت معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد سبک خوردن هیجانی با چاقی همبستگی مثبت (84/0) دارد و بین دلبستگی به مادر، پدر و همسالان با چاقی همبستگی منفی (به ترتیب: 72/0-، 71/0- و 70/0) وجود دارد. سبک فرزندپروری استبدادی رابطه غیرمستقیم با چاقی(74/0) داشت. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که خوردن هیجانی متغیر میانجی بین سبک فرزندپروری، اضطراب و افسردگی با چاقی و اضافه وزن (با ضرایب مسیر به ترتیب:25/2، 31/0 و 18/0) وهمچنین حرمت خود میانجی رابطه سبک فرزندپروری و افسردگی ( با ضریب مسیر 13/0) با چاقی بودند.
    استنتاج: یافته ها از وجود مکانیزم های روان شناختی زیربنایی در بروز چاقی و اضافه وزن در نوجوانان دختر حمایت می کند. بنابراین توجه به متغیرهای مذکور در پیش گیری و طراحی درمان های مناسب تر به پژوهشگران و درمانگران یاری می رساند.
    کلیدواژگان: خوردن هیجانی، حرمت خود، خودمهارگری، چاقی
  • زهرا دلیر، زکیه ریحانی، سید رضا مظلوم، فروه وکیلیان صفحات 209-220
    سابقه و هدف
    نارسایی قلبی یکی از شایع ترین بیماری های مزمن با میزان مرگ و میر بالا است. آموزش خودمراقبتی در کاهش تعداد دفعات بستری و ارتقای کیفیت زندگی این بیماران موثر می باشد؛ با این وجود اثر آموزش های سنتی در مطالعات گذشته دوامی نداشته است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش به روش بازخوردمحور بر خودمراقبتی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 62 بیمار نارسایی قلبی بستری در بیمارستان های امام رضا(ع) و قائم(عج) مشهد در سال94-1393 به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل بررسی شدند. در گروه مداخله، آموزش خودمراقبتی به صورت انفرادی به روش بازخوردمحور به مدت3تا 4 روز اجرا شد و در گروه کنترل آموزش خودمراقبتی به روش معمول ارائه گردید. خودمراقبتی با پرسشنامه رفتارهای خودمراقبتی اروپایی نارسایی قلبی قبل و یک ماه پس از ترخیص اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل و تی زوجی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد قبل از مداخله، میانگین نمره خودمراقبتی در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت؛ اما بعد از مداخله، میانگین نمره خودمراقبتی در گروه مداخله به طور معنی داری بیش تر از گروه کنترل بود (001/0< p). هم چنین، در گروه مداخله میانگین نمره خودمراقبتی بعد از مداخله نسبت به قبل، افزایش معنی داری داشت (001/0< p)؛ ولی در گروه کنترل، این تفاوت معنی دار نبود (138/0= p).
    استنتاج: آموزش به روش بازخوردمحور نسبت به آموزش معمولی در جهت ارتقاء خودمراقبتی بیماران نارسایی قلبی موثرتر می باشد. بنابراین پیشنهاد می شود این روش در طرح ریزی برنامه مراقبتی و آموزش به این بیماران به کار رود.
    کلیدواژگان: روش بازخوردمحور، خودمراقبتی، نارسایی قلبی
  • زهرا نیک پندار، سعید خاتم ساز، رضا صادقی لیمنجوب صفحات 221-229
    سابقه و هدف
    گوگرد به عنوان یکی از عناصر پرمصرف حیات در دو اسید آمینه متیونین و سیستئین شرکت دارد وسمیت ناشی ازآن به سطوح بالاوترکیبات فرارآن در محیط مربوط می گردد.آلاینده های گوگردی درمراحل مختلف زندگی انسان اختلالات گوناگونی را در بخش های مختلف بدن مانند دستگاه ایمنی ایجاد می کنند. از آن جا که دوران جنینی حساس ترین مرحله زندگی است، در مطالعه حاضر تاثیر مسمومیت گوگردی موش های صحرایی باردار برغلظت ایمونوگلوبولین های سرم نوزادانشان بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 36 سر موش صحرایی ماده بالغ از نژاد ویستار، به سه گروه تقسیم شدند: گروه کنترل، گروه تجربی1 با مسمومیت خفیف و گروه تجربی2 با مسمومیت شدید. گروه های تجربی به ترتیب از 15 و 30 روز قبل از بارداری تا پایان دوره بارداری مقدار mg/kg.bw500 سدیم سولفید را به صورت محلول در آب آشامیدنی دریافت نمودند. 40 روز پس از تولد، از نوزادان خونگیری به عمل آمد و سطوح سرمی IgG و IgM آن ها از طریق نفلومتری اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از افزایش معنی دار غلظت سرمی ایمونوگلوبولین های IgG و IgM در نوزادان نر و ماده با مسمومیت شدید مادری نسبت به گروه کنترل بود (05/0< p). از طرف دیگر، تغییر در غلظت ایمونوگلوبولین ها در تمام گروه های ماده نسبت به گروه متناظر نر اختلاف معنی داری نداشت (05/0> p).
    استنتاج: آلاینده های گوگردی یا متابولیت های آن ها می توانند در دوران بارداری از سد جفت عبور کرده و با تغییر در عملکرد سیستم ایمنی جنین باعث افزایش سطح سرمی IgG و IgM نوزادان گردند. علاوه بر این، به نظر می رسد که این اثرات به صورت مستقل از جنس عمل می نمایند.
    کلیدواژگان: سدیم سولفید، مسمومیت گوگردی، نوزاد، موش صحرایی، ایمونوگلوبولین
  • محمود خاکساری مهابادی، حسین نجف زاده ورزی، محسن تقی زاده، مهرسا نعمتی صفحات 230-241
    سابقه و هدف
    اثرات تراتوژنیک سیکلوفسفامید منجر به ناهنجاری های مادرزادی در انسان و حیوانات می شود. گزارشاتی وجود دارد که اثرات سیکلوفسفامید به وسیله آنتی اکسیدان ها کاهش می یابد. به نظر می رسد که باریجه اثر آنتی اکسیدانی داشته باشد و در مطالعات متعدد اثرات آنتی اکسیدانی باریجه به اثبات رسیده است. هم چنین مسنا (سدیم 2 مرکاپتو اتان سولفانات) برای کاهش عوارض جانبی سیکلوفسفامید به ویژه التهاب خونریزی دهنده مثانه استفاده می شود. هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات باریجه و مسنا روی ناهنجاری های ناشی از سیکلوفسفامید در جنین موش صحرایی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه روی 33 سر موش صحرایی آبستن انجام شد. موش ها به 5 گروه تقسیم شدند و در روز سیزدهم آبستنی به گروه اول (گروه کنترل) نرمال سالین هم حجم سیکلوفسفامید و به گروه های دیگر به ترتیب سیکلوفسفامید به تنهایی با دوز 15 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، سیکلوفسفامید همراه با مسنا با دوز 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، سیکلوفسفامید همراه با باریجه با دوز 200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و سیکلوفسفامید همراه با مسنا و باریجه به روش داخل صفاقی تجویز شد. در روز بیستم آبستنی، جنین ها از رحم خارج شدند و پس از تعیین طول و وزن جنین ها، مورد رنگ آمیزی آلیزارین قرمز آلسین آبی قرار گرفته و ناهنجاری ها به وسیله استریومیکروسکوپ مشخص گردیدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، درصد ناهنجاری های شکاف کام، اگزنسفالی، میکروملیا و امفالوسل در گروه دریافت کننده سیکلوفسفامید به تنهایی به ترتیب 50/37، 50/62، 62/16 و 37/9 درصد بود که درصد این ناهنجاری ها در گروه دریافت کننده سیکلوفسفامید به همراه مسنا با دوز 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به ترتیب 57/28، 57/28، 57/3 و 14/7 درصد و در گروه دریافت کننده سیکلوفسفامید به همراه باریجه با دوز 200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به ترتیب به 51/18، 81/14، 70/3 و صفر درصدبود. در حالی که این درصدها در گروه دریافت کننده سیکلوفسفامید همراه مسنا و باریجه به 64/18، 86/11، 38/3 و صفر درصد بود.
    استنتاج: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که باریجه به طور معنی داری وقوع ناهنجاری های ناشی از سیکلوفسفامید را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: سیکلوفسفامید، باریجه، ناهنجاری اسکلتی، موش صحرایی
  • سید امید عمادیان، ژیلا ترابی زاده، هما طاهری صفحات 242-250
    سابقه و هدف
    سرطان کولورکتال یکی از شایع ترین سرطان ها در سراسر جهان است و در اکثر موارد در زمینه پولیپ آدنوماتوز منشاء می گیرد. امروزه کولونوسکوپی روش غربالگری استاندارد طلایی برای سرطان کولورکتال است که توسط آن می توان آدنوم های پیش ساز سرطان را برداشته و توالی آدنوم- کارسینوم را قطع کرد. هدف از این مطالعه بررسی ویژگی های گروس و میکروسکوپی پولیپ ها و انواع آن ها بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی و توصیفی روی بیماران پولیپکتومی شده توسط کولونوسکوپی در بیمارستان امام خمینی (ره) ساریاز سال 1383 تا 1393 با استفاده از اطلاعات موجود در بخش پاتولوژی آن مرکز صورت گرفت. بدین منظور پرسش نامه ای شامل سن، جنس، محل پولیپ، اندازه و نوع بافت شناختی آن تهیه گردید.
    یافته ها
    از 548 پولیپ بررسی شده، 7/56 درصد متعلق به مردان بودند. محدوده سنی بیماران از 14 تا 88 سال بود. بیش از نیمی از پولیپ ها در سنین 50 تا 70 سال دیده شدند و تنها 1/15درصد آن ها در سن زیر 40 سال دیده شدند. در کل فقط 5/16 درصد بیماران، پولیپ در سمت چپ کولون قبل از خم طحالی داشتند. 8/54 درصد پولیپ ها در ناحیه رکتوسیگموئید قرار داشتند. از لحاظ نوع بافت شناختی پولیپ های تشخیص داده شده در کولونوسکوپی، به ترتیب شیوع 6/57 درصد از نوع آدنوماتو، 4/16درصد هیپرپلاستیک، 6 درصد از نوع Juvenile، 8/5 درصد التهابی، 4 درصد آدنوکارسینوما، 9/3 درصد دیس پلازی درجه بالا، 3/3 درصد بافت نرمال کولون (no polyp) و در 2/3 درصد موارد نیز هم زمان دارای انواع مختلف بافت شناختی بودند. 3/81 درصد پولیپ های آدنوماتو از نوع توبولار، 3/16درصد توبولوویلوس و 4/2 درصد ویلوس بودند.
    استنتاج: شایع ترین نوع پولیپ انواع آدنوماتو و به ویژه نوع توبولار آن بود. پولیپ در مردان و در سن 50 تا 70 سال و در ناحیه رکتوسیگموئید شایع تر بود.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، پولیپ کولون، انواع بافت شناختی
  • محمدعلی ززولی، جمشید یزدانی چراتی، سیدمحسن علوی نیا، یحیی اسفندیاری صفحات 251-260
    سابقه و هدف
    یکی از واحد های اصلی تولید کننده فاضلاب در بیمارستان، رختشویخانه می باشد. اکثر مواد شوینده به کندی تجزیه پذیر بوده و امکان شکسته شدن سریع آن ها در تصفیه خانه های متعارف وجود ندارد. هدف از این تحقیق، بررسی امکان پیش تصفیه فاضلاب رختشویخانه بیمارستان به روش الکتروکواگولاسیون با استفاده از الکترود آلومینیوم می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، تعداد 72 نمونه به روش نمونه برداری مرکب از خروجی فاضلاب رختشویخانه بیمارستانی در گرگان برداشته شد. نمونه ها مطابق روش های استاندارد آزمایشات آب و فاضلاب آنالیز شدند. پس از تعیین کیفیت فاضلاب خام رختشویخانه، این فاضلاب به روش الکتروکواگولاسیون با الکترود آلومینیوم در شرایط pH، ولتاژ و زمان های مختلف مورد تصفیه قرار گرفت. راندمان فرایند از نظر حذف COD، رنگ، فسفات و سورفاکتانت بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین غلظت COD، فسفات و سورفاکتانت در فاضلاب رختشویخانه بیمارستان به ترتیب 4/109 ± 8/848، 06/0 ± 03/1 و 93/0 ± 81/4 میلی گرم بر لیتر و رنگ TCU 8/152± 3/759 بود. در شرایط بهینه فرایند توانست COD، رنگ، فسفات و سورفاکتانت را به ترتیب86، 8/98، 98/94 و 6/66 درصد حذف نماید. راندمان حذف کلیه پارامترها با افزایش ولتاژ و زمان تماس افزایش یافت.
    استنتاج: این مطالعه نشان داد که فاضلاب رختشویخانه دارای آلودگی با شدت زیاد است و فرایند الکتروکواگولاسیون فرایند کارآمدی جهت پیش تصفیه آن می باشد.
    کلیدواژگان: الکتروکواگولاسیون، تصفیه فاضلاب، رختشویخانه، بیمارستان
  • اسماعیل پاخره، مجتبی رضایی راد، بهرام طهماسبی، فریبا اکبرپور صفحات 261-269
    سابقه و هدف
    امروزه در سیستم مراقبت سلامت شهری، عموما اولین برخورد با بیماران بحرانی توسط اورژانس پیش بیمارستانی صورت گرفته و هر چه مراقبت این بیماران توسط سیستم فوریت های پزشکی صحیح تر، دقیق تر و سریع تر انجام شود، مرگ و میر و معلولیت های ناشی از بیماری ها کاهش و اعتماد مردم نسبت به این سیستم افزایش می یابد. هدف از این مطالعه، تعیین عوامل موثر بر آمادگی اورژانس های پیش بیمارستانی استان مازندران بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی-تحلیلی است و به روش مقطعی در نیمه اول سال 1394 انجام شد. جامعه آماری شامل 362 نفر از کارکنان عملیاتی اورژانس پیش بیمارستانی مازندران بوده که تعداد 191 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، گردآوری شد. به منظور تجزیه تحلیل داده ها از آزمون T تک نمونه ای و آزمون رتبه بندی میانگین ها (فریدمن) استفاده شد.
    یافته ها
    مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر آمادگی اورژانس های پیش بیمارستانی استان مازندران، نیروی انسانی، تجهیزات و لجستیک، دوره های آموزشی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدیریت و سازمان و انگیزه به دست آمد. از دیدگاه پرسنل عملیاتی اورژانس پیش بیمارستانی استان مازندران، دو عامل انگیزه با میانگین رتبه ای 73/4 از 5 و عامل نیروی انسانی با میانگین رتبه ای 26/2 از 5 به ترتیب بیش ترین و کم ترین تاثیر را داشته اند. بقیه عوامل شامل تجهیزات و لجستیک، فناوری اطلاعات و ارتباطات، دوره های آموزشی، مدیریت و سازمان به ترتیب با میانگین رتبه ای 36/4، 30/3، 19/3، 15/3 از 5 در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.
    استنتاج: از آن جایی که شش عامل در آمادگی اورژانس پیش بیمارستانی استان مازندران تاثیرگذار بوده و به خصوص عامل انگیزه که بیش ترین تاثیر را دارد، توجه جدی سیاست گذاران و مدیران اورژانس پیش بیمارستانی به ایجاد و تقویت همه عوامل به ویژه انگیزه کارکنان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آمادگی، اورژانس، پیش بیمارستانی
  • طهورا اعتضادی، پرستو نامدار، عاطفه صفار شاهرودی صفحات 270-277
    سابقه و هدف
    شیوع فقدان دندان لترال در ماگزیلا حدود1-2 درصد است که مجموعا 20 درصدکل غیبت های دندانی را شامل می شود. افزایش دانش در زمینه علل و ویژگی های ظاهری این بیماران، در تشخیص و طرح درمان بسیار کمک کننده است. هدف این مطالعه مشخص کردن ویژگی های دنتال و اسکلتال بیماران با فقدان مادرزادی لترال ماگزیلاری است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی، شامل کست دندانی و لترال سفالومتری قبل درمان از 26 بیمار با فقدان مادرزادی دندان لترال ماگزیلاری به صورت یک یا دو طرفه است. پارامترهای زیر مورد ارزیابی قرار گرفت: فضای بین کانینی ماگزیلا و مندیبل، فضای بین مولری ماگزیلا و مندیبل، اوربایت، اورجت، فقدان دندان و یا سایر آنومالی های دندانی، SNA، SNB، ANB و شاخصWits. در نهایت پارامترهای به دست آمده نسبت به گروه کنترل با اکلوژن نرمال توسط
    t-test مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    8 مورد از 26 بیمار، فقدان دوطرفه دندان لترال ماگزیلا داشتند و از 18 مورد با فقدان یک طرفه، 67/66 درصد (12 مورد) از دست دادن دندان در کوادرانت سمت راست ماگزیلا دیده شد. فقدان دندان لترال در 12 بیمار همراه با سایر آنومالی ها یا غیبت مادرزادی سایر دندان ها همراه بود. در مقایسه با گروه کنترل، اورجت به طور معنی داری کم تر بود (05/0= p) و فضای بین کانین در فک بالا و پایین کوچک تر بود. ANB و شاخص Wits نیز به طور مشخصی در این گروه کاهش یافته بود (05/0= p).
    استنتاج: فقدان دندان لترال ماگزیلاری به شدت با سایر آنومالی های دندانی مرتبط بود و اکثر بیماران با این مشکل، تمایل اسکلتال و دنتال CL III داشتند.
    کلیدواژگان: آپلازی، هیپودنشیا، فقدان لترال ماگزیلا
  • اعظم حبیب اللهی، محمد سلطانی زاده صفحات 278-290
    سابقه و هدف
    اختلال بدشکلی بدن یکی از اختلالات شایع دوران نوجوانی است که در آن نوجوانان بیش از اندازه به ظاهر تمرکز دارند که باعث مختل شدن زندگی فردی و اجتماعی آن ها می گردد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بر نارضایتی بدنی و ترس از ارزیابی منفی در دانش آموزان دختر دبیرستانی مبتلا به اختلال بدشکلی بدن بود.
    مواد و روش ها
    جامعه پژوهش در پژوهش مداخله ای حاضر (پیش آزمون- پس آزمون)، شامل دانش آموزان دختر دبیرستانی مبتلا اختلال بدشکلی بدن شهرستان نجف آباد بودند. از میان آن ها تعداد 30 نفر (15 نفر آزمایش؛ 15 نفر کنترل) به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای به عنوان نمونه پژوهش، انتخاب شدند. گروه آزمایش، 8 جلسه یک و نیم ساعته، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کردند درحالی که گروه کنترل، هیچ مداخله ای دریافت نکردند. مصاحبه بالینی ساختاریافته برای محور یک (SCID-I)، مقیاس اصلاح شده وسواس فکری- عملی بل براون برای اختلال بدشکلی بدن (YBOCS-BDD) پرسشنامه نارضایتی بدنی و پرسشنامهی ترس از ارزیابی منفی به عنوان ابزار پژوهش در مراحل پیش آزمون و پس آزمون، برای دو گروه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، منجر به کاهش معنادار نارضایتی بدنی (01/0< p) و ترس از ارزیابی منفی (01/0< p) در مرحله پس آزمون شد.
    استنتاج: بر اساس نتایج پژوهش حاضر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، می تواندبه عنوان یک مداخله اثربخش در کاهش نارضایتی بدنی و ترس از ارزیابی منفی دانش آموزان دختر دبیرستانی دارای اختلال بدشکلی بدن محسوب گردد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نارضایتی بدنی، ترس از ارزیابی منفی، اختلال بدشکلی بدن
  • اکرم رضاییان، الهه غایبی، سیدعلی جعفری، مهران بیرقی طوسی، فرح اشرف زاده، سیف الله حیدرآبادی صفحات 291-301
    سابقه و هدف
    در کودکان نوپای مبتلا به سلیاک، هیپوتونی و تاخیر حرکت عمومی مشهود است. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر برنامه تحریک تکامل بر سن تکامل حرکت عمومی کودکان 1 تا 3 ساله مبتلا به سلیاک بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت کار آزمایی بالینی دو گروهه تصادفی طی سال های 1393 تا 1394 در بیمارستان دکتر شیخ و قائم(عج) مشهد انجام شد. 50 کودک 1 تا 3 ساله مبتلا به سلیاک به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. برنامه تحریک تکامل برای کودکان در گروه مداخله به مدت 2 ماه، هر هفته سه جلسه دو ساعته اجرا شد. سن تکامل حرکت عمومی توسط ابزار سنجش تکامل شیرخوارو نوپا بیلی 3 ارزیابی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 5/11 و آزمون های آماری تی مستقل، من ویتنی و تحلیل واریانس اندازه های تکراری تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سن نمونه ها 4/4±6/20 ماه بود. میانگین سن تکامل حرکت عمومی قبل از شروع مداخله در گروه مداخله 4/3±0/16 ماه و در گروه کنترل14/7±4/2 ماه بود که معنی دار نبود (312/0p=). 2 ماه بعد از شروع برنامه تحریک تکامل، میانگین سن تکامل حرکت عمومی در گروه مداخله 9/3±2/20 ماه و در گروه کنترل8/3±1/17 ماه بود که معنی دار بود (015/0p=).
    استنتاج: جهت ارتقاء وضعیت تکامل کودکان در معرض خطر مانند کودکان مبتلا به سلیاک می توان از برنامه تحریک تکامل حاضر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تکامل، تحریک تکامل، کودک، بیماری سلیاک
  • فاروق وطنی، زینب خانجانی، مریم جباری، امین فولادی صفحات 302-312
    سابقه و هدف
    با توجه به این که مطالعات پیشین نشان داده اند که افراد سیگاری دچار نقص در مهارت های اجتماعی هستند، این احتمال وجود دارد که این افراد نقص نظریه ذهن داشته باشند. بنابراین هدف از مطالعه حاضر مقایسه نظریه ذهن و نشانه های نقص توجه- بیش فعالی بین افراد سیگاری و غیرسیگاری بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع علی- مقایسه ای و به صورت موردی شاهدی بود. نمونه این پژوهش 160 نفر مرد (80 نفر سیگاری و 80 نفر غیرسیگاری) بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه تشخیصی کوتاه اختلال نقص توجه– بیش فعالی کانرز (بزرگسالان)، نسخه فارسی آزمون ذهن خوانی از طریق صدا و هم چنین از پرسشنامه جمعیت شناختی استفاده شد. هم چنین برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون t مستقل به کمک نرم افزار آماری SPSS 16 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که نمره های گروه سیگاری در متغیرهای نقص توجه (005/0< p)، بیش فعالی (006/0< p)، تکانشگری (007/0< p)، مشکلات با تصور کلی از خود (004/0< p) و نشانه های کلی بیش فعالی– نقص توجه (001/0< p)، بیش تر از افراد غیرسیگاری بود ولی در آزمون ذهن خوانی عملکرد افراد سیگاری به طور معنی داری ضعیف تر از افراد غیرسیگاری بود (001/0< p).
    استنتاج: با توجه به این که افراد سیگاری بیش تر از افراد غیرسیگاری دچار نقص در نظریه ذهن هستند، این احتمال وجود دارد که دلیل نقص مهارت های اجتماعی افراد سیگاری، نقص در نظریه ذهن آن ها باشد.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، نقص توجه، بیش فعالی، سیگاری، مهارت های اجتماعی
  • نسرین رحمانی، سعید نمازی، هاشم کریمی صفحات 313-317
    سابقه و هدف
    یکی از شایع ترین عوارض جراحی ماستکتومی بروز سروما بوده که سبب افزایش طول مدت بستری و هزینه های درمانی و افزایش عفونت می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر محلول موضعی فنی توئین در کاهش مایع سروزی درناژ شده و مدت زمان وجود درن برای بیماران و هم چنین تاثیر آن بر کاهش بروز سروما بعد از عمل جراحی ماستکتومی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 31 بیماری که تحت عمل جراحی ماستکتومی رادیکال تعدیل شده و برداشت غدد لنفاوی زیر بغل قرار گرفته بودند، انجام شد. در گروه پلاسبو به فاصله یک روز پس از پایان جراحی محلول نرمال سالین به میزان 15 میلی لیتر به زیر ناحیه Flap پوستی از طریق درن تزریق شد و در گروه درمان اصلی نیز محلول درصد فنی توئین 1 درصد رقیق شده با نرمال سالین به فاصله یک روز پس از پایان جراحی به زیر ناحیه Flap پوستی از طریق درن تزریق شد. سپس بیماران از لحاظ تشکیل سروما و عفونت محل عمل و یا بروز سایر عوارض از قبیل هماتوم و یا نکروز طی ویزیت های بعدی تحت نظر قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین تعداد روز وجود درن جهت بیماران درگروه فنی توئین 94/3روز و در گروه پلاسبو 92/5 روز بود (01/0=p). میانگین مایع درناژ شده در درن در گروه فنی توئین 3/128 میلی لیتر و در گروه پلاسبو 7/210 ثبت شد (01/0=p). همچنین طی پیگیری بیماران تا دو هفته، تعداد بیمارانی که با سروما مراجعه کردند در گروه فنی توئین و پلاسبو به ترتیب 3 نفر (7/16 درصد) و 9 نفر (2/69 درصد) گزارش گردید (004/0=p).
    استنتاج: استفاده از محلول فنی توئین موضعی 1 درصد بعد از جراحی در پیشگیری از بروز سروما، کاهش مقدار مایع سروزی درناژ شده و کوتاه کردن مدت زمان درن گذاری برای بیماران موثر می باشد.
    کلیدواژگان: فنی توئین موضعی، ماستکتومی رادیکال، سروما، درن گذاری
  • فرهنگ بابا محمودی، ایمان صادقیان، محسن اعرابی، فاطمه آهنگرکانی، محسن شیخ پور، لطف الله داودی صفحات 318-323
    سابقه و هدف
    عفونت ها عامل 30 درصد مرگ و میر در سالمندان هستند. مطالعه حاضر با هدف بررسی جنبه های مختلف اپیدمیولوژی، اتیولوژی، بالینی و آزمایشگاهی در سالمندانی که به دلایل عفونی بستری شده اند، انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر پرونده بیماران بالای 65 سال که در بیمارستان رازی قائمشهر طی سال های 91 و 92 بستری شده اند، مورد بررسی قرار داده شد. اطلاعات فردی، علائم بالینی، یافته های آزمایشگاهی و تشخیص نهایی هر یک از بیماران جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 16 SPSS و روش های آماری آزمون های تی و کای اسکوئر مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد کل بیماران حاضر در مطالعه 447 نفر بود که 239 نفرآنان را مردان (5/53 درصد) تشکیل می دادند. میانگین سنی این بیماران 77/6±82/77 سال بود. شایع ترین شکایت اصلی بیماران در هنگام مراجعه، سرفه و خلط همراه با تب بود. شایع ترین تشخیص نهایی پنومونی (14/39 درصد) و پس از آن عفونت پوست و بافت نرم (9/8 درصد) بوده است. 3/65 درصد سابقه بیماری زمینه ای داشتندکه دیابت شایع ترین بیماری زمینه ای بوده است (19 درصد).
    استنتاج: با توجه به روند روبه افزایش شمار سالمندان، توجه به غربالگری عوامل زمینه ای مستعدکننده به بیماری های عفونی مثل دیابت و نارسایی کلیه و نیز آگاهی از شایع ترین ارگان های درگیر و علایم اصلی مربوطه می تواند به تشخیص سریع تر و درمان مناسب در این بیماران کمک کرده و منجر به کاهش مرگ و میر شود.
    کلیدواژگان: سالمند، بیماری عفونی، بستری
  • حامد امینی آهی دشتی، فرزاد بزرگی، حسین منتظر، فرید زینلی، سید جابر موسوی صفحات 324-328
    سابقه و هدف
    تزریق خون از بخش های مهم و ضروری طب امروزی است. علی رغم مطرح بودن تزریق خون به عنوان پیوند زندگی، همواره خطر ایجاد واکنش بدن به آن وجود دارد. این پژوهش به منظور تعیین بروز پیامدهای تزریق خون و تعیین ارتباط عوارض با مشخصات فردی بیماران و برخی از ویژگی های فرآورده های خونی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ای توصیفی، تمامی بیمارانی که در سال 1393 به بخش اورژانس بیمارستان امام خمینی ساری مراجعه کرده و تحت تزریق خون قرار گرفتند، وارد مطالعه شدند. پس از ثبت اطلاعات دموگرافیک، متغیرهای متعددی از جمله سابقه واکنش به تزریق، علایم و نشانه های بالینی و شدت عارضه مورد بررسی قرار گرفتند. از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 و آزمون های آماری T-test و Chi-square جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    طی این مطالعه، 961 بیمار تحت ترانسفیوژن خون قرار گرفتند که 529 نفر (55 درصد) مرد و 432 نفر (45 درصد) زن بودند. از میان بیماران، 12 نفر (24/1 درصد) دچار عوارض حاد ترانسفیوژن خون شدند که شایع ترین آن ها شامل لرز 10 نفر (83 درصد)، تب 7 نفر (58 درصد) و تنگی نفس 7 نفر (58 درصد) بود. ارتباط معناداری بین بروز عوارض و سایر متغیرها از جمله سن، جنس، هموگلوبین اولیه، سابقه بیماری، عمر و تعداد فرآورده های تزریق شده، دیده نشد (05/0> p).
    استنتاج: میزان بروز واکنش های حاد ناشی از ترانسفیوژن در این مطالعه در مقایسه با اکثر نتایج تحقیقات مشابه در کشور کم تر بوده است. کاهش تعداد واحدهای گلبول قرمز تزریقی به بیماران می تواند یکی ازعوامل موثر درکاهش میزان خطرات پیامدهای حاد تزریق خون باشد.
    کلیدواژگان: ترانسفوزیون خون، بخش اورژانس، عوارض حاد تزریق
  • نادر جعفری بلالمی، علیرضا خلیلیان، روبن پغوسیان، شکوه نوابی نژاد صفحات 329-334
    سابقه و هدف
    مهارت های هوش هیجانی، یکی از عواملی است که می تواند به ایجاد و افزایش رضایت زناشویی زوجین کمک نماید. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مهارت های مبتنی بر هوش هیجانی بر میزان رضایت زناشویی زوجین دانشجو است.
    مواد و روش ها
    در این روش نیمه تجربی، 60 دانشجوی متاهل در مقطع کارشناسی دانشگاه مازندران، به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. گروه آزمون تحت آموزش 15 مهارت مرتبط با هوش هیجانی قرار گرفتند. قبل و بعد از این دوره آموزشی، از هر دو گروه (آزمایش- گواه)، آزمون های هوش هیجانی و رضایت زناشویی اخذ گردید و نتایج آزمون ها مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    سطح هوش هیجانی آزمودنی هایی که در این دوره آموزشی شرکت کرده بودند (21/43±7/343) در مقایسه با آغاز دوره (66/44± 76/327) و هم چنین به نسبت آزمودنی هایی که این دوره را نگذرانده بودند (39/35±63/336) تغییر قابل توجه ای نشان داد (000/0= p). هم چنین برگزاری این دوره آموزشی توانست بر میزان رضایت زناشویی گروه آزمایش نیز بیافزاید (002/0= p).
    استنتاج: کسب مهارت های مبتنی بر هوش هیجانی می تواند به میزان زیادی از مشکلات زناشویی و رشد نگران کننده طلاق در جامعه به ویژه در جامعه دانشجویان کاسته و بر میزان رضایت زناشویی آن ها بیافزاید.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رضایت زناشویی، دانشجویان، دانشگاه مازندران
  • سید زین العابدین حسینی، خدیجه پناهنده وانسفلی، بهرام میرزاییان صفحات 335-339
    سابقه و هدف
    هدف این پژوهش تعیین رابطه بین استرس شغلی و حمایت اجتماعی و تعیین سهم دو متغیر در پیش بینی رضایت شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش همبستگی از میان 1400 نفر از کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی مازندران 302 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری در این پژوهش پرسشنامه های رضایت شغلی، استرس شغلی و حمایت اجتماعی بود.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که، استرس شغلی با ضریب بتا (15/0-)، جنسیت با ضریب بتا (106/0-)، وضعیت تاهل با ضریب بتا (10/0-)، تاثیری معکوس بر رضایت شغلی دارند. همچنین نوع استخدام با ضریب بتا (07/0) و حمایت اجتماعی با ضریب بتا (80/0)، تاثیری مثبت بر رضایت شغلی دارند. استرس شغلی و حمایت اجتماعی به ترتیب فقط 75/0 و 64 درصد از تغییرات رضایت شغلی را به خود اختصاص می دهند.
    استنتاج: با توجه به یافته های این مطالعه ایجاد انگیزش و حمایت اجتماعی بیشتر در میان کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مازندران میتواند رضایت شغلی آنها را افزایش داده و باعث کاهش استرس شغلی در آنان شود.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، حمایت اجتماعی، رضایت شغلی
  • قاسم رحمت پور رکنی، عباس زمانیان، مهناز شریفیان صفحات 340-344
    سابقه و هدف
    سرطان سلول قاعده ای، شایع ترین نئوپلاسم در انسان می باشد. ضایعات بر روی نواحی در معرض نور و پوشیده بدن ایجاد می شود اما بیولوژی و مورفولوژی متفاوتی در این نواحی ایجاد می کنند. هدف از این مطالعه تعیین خصوصیات بالینی، آناتومیک و هیستوپاتولوژیک سرطان های سلول قاعده ای پوست در بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی پوست بیمارستان فرشچیان همدان بوده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع توصیفی- مقطعی و آینده نگر می باشد که بر روی بیماران مراجعه کننده به بخش پوست بیمارستان فرشچیان در سال های 1390 و 1389 به مدت 2 سال که با تشخیص BCCتحت بیوپسی قرار گرفتند، انجام گردید. بیماران مورد مصاحبه و معاینه بالینی قرار گرفتند و خصوصیات دموگرافیک، آناتومیک و هیستوپاتولوژیک ثبت گردید.
    یافته ها
    در مجموع 223 نفر از شرکت کنندگان دراین مطالعه، 128 نفر مرد (3/57 درصد) و 95 نفر زن (7/42 درصد) بودند. سن شرکت کنندگان 45/13 ± 90/62 سال بود. 92 درصد ضایعات در ناحیه سر و صورت وجود داشت و نوع هیستوپاتولوژیک ندولر 3/71 درصد را شامل شد.
    استنتاج: بر اساس یافته های این مطالعه، BCC بیش تر در نواحی در معرض نور خورشید رخ می دهد، به طوری که اکثر ضایعات در ناحیه سر و صورت وجود دارد، لذا این نتایج می تواند هشداری برای محافظت و دوری از آفتاب باشد.
    کلیدواژگان: سرطان سلول قاعده ای، سرطان سلول اسکواموس، کارسینوم پوستی
  • زهرا صادقی، علی محمد فروغمند، غلامرضا محمدیان صفحات 345-350
    سابقه و هدف
    کاهش دور سر بیش از 2 انحراف معیار نسبت به سن و جنس، میکروسفالی قلمداد می شود. اختلال میکروسفالی ژنتیکی به دو دسته میکروسفالی ایزوله و سندرومی تقسیم می گردد. شیوع میکروسفالی اولیه اتوزوم مغلوب در جمعیت های همخون بیش تر ازجمعیت غیر همخون است. با وجود اهمیت میکروسفالی، تاکنون مطالعات چندانی بر ژن های رایج میکروسفالی در ایران صورت نگرفته است. این مطالعه، ضرورت مطالعه، و ارائه راه کارهای بالینی و ژنتیکی جهت تشخیص پیش از تولد میکروسفالی را روشن تر می گرداند.
    مواد و روش ها
    در این بررسی پرونده، بیش از 1500 خانواده که طی سال های 93-82 برای مشاوره به مرکز ژنتیک بهزیستی اهواز مراجعه کرده بودند، مطالعه شد. با توجه به نوع بیماری و شجره رسم شده، فراوانی میکروسفالی ایزوله در میان بیماران اتوزوم مغلوب محاسبه گردید. باانجام آزمون مربع کای، بررسی های آماری انجام شد.
    یافته ها
    در 51/5 درصد بیماران اتوزوم مغلوب، میکروسفالی و در 29/3 درصد بیماران اتوزوم مغلوب، میکروسفالی ایزوله مشاهده شد. احتمال ابتلا به میکروسفالی ایزوله در قومیت های غیرعرب 56/3 برابر قومیت عرب و احتمال تولد مبتلا به میکروسفالی ایزوله در ازدواج های با نسبت خویشاوندی درجه دو (عموزاده و خاله زاده توامان یا دوگانه) و درجه سه (عموزاده یا خاله زاده)، 44/4 برابر ازدواج های با نسبت خویشاوندی درجه 4 به بعد محاسبه شد.
    استنتاج: مشاوره پیرامون خطر ابتلا به میکروسفالی ایزوله باید در قومیت های غیرعرب نسبت به قومیت عرب و نیز در ازدواج های با نسبت خویشاوندی درجه دو و سه نسبت به ازدواج های با نسبت خویشاوندی درجه چهار به بعد مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شیوع، میکروسفالی، بیماری های اتوزوم مغلوب
  • مینا گالشی، مژگان میرغفوروند، سیده معصومه عباس نژاد، آتوسا افسری صفحات 351-356
    سابقه و هدف
    اضطراب در صورت تداوم می تواند خطر افسردگی بعد از زایمان را افزایش داده و احتمالا بر روی روابط زناشویی تاثیرگذار باشند بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط اضطراب و افسردگی پس از زایمان با رضایت زناشویی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه مقطعی حاضرکه روی 270 مادر در دوران 8 هفته پس از زایمان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی– درمانی شهر تبریز در طی سال های 1393تا1394 انجام گردید، داده ها با استفاده از پرسش نامه های رضایت زناشویی، افسردگی پس از زایمان ادینبرگ و اضطراب اشبیل برگر جمع آوری شد. از آزمون همبستگی پیرسون برای تعیین ارتباط بین رضایت زناشویی با افسردگی و اضطراب بعد از زایمان استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره افسردگی، اضطراب آشکار و پنهان در زنان به ترتیب4/7 ± 7/9، 2/5 ± 2/52 و 8/4 ±2/47 بود. میانگین نمره رضایت زناشویی 6/27± 0/111 بود. بین نمره کلی رضایت زناشویی و تمامی ابعاد آن با افسردگی، اضطراب آشکار و پنهان همبستگی معکوس (001/0>p ؛976/0 تا 647/0 =r) وجود داشت.
    استنتاج: رضایت زناشویی در زنانی که نمره افسردگی و اضطراب بالاتری دارند، کم تر است بنابراین برای ارتقای رضایت زناشویی و تحکیم خانواده ها بایستی از مداخلات پیشگیری از افسردگی و اضطراب زنان در دوران بارداری و پس از زایمان بهره جست.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، دوران پس از زایمان، رضایت زناشویی
  • مهدی فرزادکیا، سیمین ناصری، روشنک رضایی کلانتری، حسینعلی اصغرنیا، محمود رضا گوهری، علی اسرافیلی، یوسف دادبان شهامت، نعمت الله قنبری صفحات 357-362
    سابقه و هدف
    تعیین کیفیت آب های سطحی جهت مصارف مختلف مهم بوده و شناخت نقاط آلوده و آلاینده های منطقه باعث استفاده بهینه آب در مصارف مختلف میگردد، بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، هدف از این پژوهش ارزیابی کیفی آب رودخانه بابلرود می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، نمونه برداری از ده ایستگاه در تابستان 1392 انجام گرفته است. داده های حاصله با استفاده از شاخص NSFWQI و نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردیده و سپس مسیر رودخانه با استفاده از نرم افزار GIS پهنه بندی گردید.
    یافته ها
    بر اساس شاخص NSFWQI، بهترین وضعیت مربوط به ایستگاه دوم (79، خوب) و بدترین وضعیت مربوط به ایستگاه دهم (52، متوسط) بوده است.
    استنتاج: بر اساس شاخص NSFWQI، کیفیت آب رودخانه در بالادست خوب و میان دست و پایین دست متوسط بوده و عامل انسانی مهم ترین عامل آلودگی رودخانه و کاهش کیفیت آن بوده است.
    کلیدواژگان: رودخانه بابلرود، شاخص NSFWQI، کیفیت آب
  • محسن دهقانی، فاطمه مسافری صفحات 363-367
    سابقه و هدف
    برنج یکی از اجزاء اصلی سبد غذایی حدود 4/2 میلیارد نفر از جمعیت جهان و بعد از گندم دومین محصول پرمصرف کشور ایران است. با توجه به تقاضای بالای مصرف این ماده غذایی و اهمیت بهداشتی و سلامت برنج از نظر آلاینده های مختلف به ویژه فلزات سنگین این مطالعه با هدف اندازه گیری غلظت فلزات سنگین (کادمیوم، آرسنیک و سرب) در برنج های ایرانی، پاکستانی و هندی مصرفی استان هرمزگان در سال 1393 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی- تحلیلی در سال 1393 بر روی 75 نمونه از برنج های هندی، پاکستانی و ایرانی پر مصرف استان هرمزگان صورت گرفت. نمونه ها به طور تصادفی انتخاب و مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین غلظت فلزات آرسنیک، سرب و کادمیوم در کل نمونه ها به ترتیب برابر با 045/0، 057/0 و 022/0 میلی گرم در کیلوگرم بود. بیش ترین مقدار آرسنیک در برنج های غیر مجاز هندی با 033/0 میلی گرم در کیلوگرم و بیش ترین مقدار سرب در برنج های غیر مجاز پاکستانی با 070/0 میلی گرم در کیلوگرم اندازه گیری شد.
    استنتاج: با توجه به مصرف بالای برنج در کشور، امکان آلوده بودن برنج به عناصر سنگین، خاصیت تجمعی این فلزات در بافت های مختلف و اثرات سوء آن بر انسان، انتخاب محصولات پاک با درجه اطمینان بالا بسیار حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: برنج، فلزات سنگین، هرمزگان
  • زهرا سادات مدنی، اعظم حدادی کوهسار صفحات 368-373
    در این گزارش مورد، ترمیم ضایعات پری اپیکال وسیع بدون نیاز به جراحی اپیکال شرح داده می شود. یک خانم 35 ساله با ضایعه وسیع اپیکالی در آپکس دندان های 22-27 مراجعه کرد. در طول درمان، هیپوکلریت 5/2 درصد برای شستشو استفاده شد و کلسیم هیدروکساید به عنوان داروی ضد میکروبی در داخل کانال به کار گرفته شد. ترمیم ناحیه پری اپیکال در رادیوگرافی معاینات فالواپ 6 ماه، 1 و 2 سال مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آبسه پری اپیکال، کلسیم هیدروکساید، درمان کانال ریشه
  • ام البنین امجدی، طهورا موسوی، علیرضا رفیعی، محمدعلی افضلی، محمد یوسف پور، علیرضا قائمی صفحات 374-393
    سابقه و هدف
    تغذیه خوب و مناسب بخشی از زندگی سالم است. وجود راهنمایی های مناسب در رابطه با نحوه صحیح تغذیه، تاثیر مهمی در سلامت فردی و اجتماعی و پیشگیری از ابتلا به بیماری های مختلف دارد. قرآن به عنوان کتاب زندگی که مطالب مورد نیاز برای تمامی ابعاد زندگی انسان را دارد، رهنمودهای مهمی را در این رابطه بیان کرده است. انار یکی از میوه هایی است که سه بار در قرآن از آن با واژه» رمان و رمانه« یاد شده است. هدف از این مطالعه، مروری بر تذکرات قرآن و احادیث دینی در مورد انار، نقش انار در طب سنتی ایرانی اسلامی و نشان دادن اثرات درمانی انار و مکانیسم های احتمالی آن می باشد.
    مواد و روش ها
    با استفاده از کلیدواژه های انار، قرآن، ترکیبات مغذی، گیاهان دارویی، طب سنتی و Medicinal plant، Anticancer effect، Holy Quran، pomegranate جست و جو در پایگاه هایی نظیر Google scholar، Ovid، PubMed، ISI و Medline تا سال 2015 صورت گرفت. هم چنین مطالب مرتبط با خواص درمانی انار از کتب معتبر طب سنتی مانند مخزن الادویه، تحفه المومنین، قانون ابن سینا و الابنیه عن حدائق الادویه استخراج گردید. احادیث و روایات معتبر نیز از کتب اسلامی معتبر مانند مستدرک الوسائل جمع آوری شد.
    یافته ها
    قسمت های مختلف انار مانند دانه، عصاره و پوست، غنی از ترکیبات مفید مانند آنتی اکسیدان هاست که نقش محافظتی بسیار خوبی علیه انواع سرطان ها و بیماری های مختلف ایفا می کند.
    استنتاج: آن چه در قرآن و احادیث و هم چنین در درمان های طب سنتی در رابطه با انار آمده است، با یافته های علمی محققان همسو بوده و علاوه بر آن که نشان دهنده حقانیت قرآن در مورد مسائل علمی است، ما را به تفکر بیش تر در رابطه با آیات آن وا می دارد.
    کلیدواژگان: انار، قرآن، طب سنتی، آنتی اکسیدان، اثرات درمانی، پیشگیری و کنترل بیماری
  • محمد یوسف مقدم، فرزاد متولی حقی، محمود فاضلی دینان، نصیبه حسینی واسوکلایی، احمدعلی عنایتی صفحات 394-411
    سابقه و هدف
    پشه های آنوفل به د لیل این که ناقلین بیماری مالاریا می باشند، از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. در ایران 24 گونه آنوفل صید شده که 8 گونه از آن ها ناقل قطعی مالاریا می باشند. مالاریا به دلایل مختلف از جمله مقاومت آنوفل ها به حشره کش ها، هنوز در کشور حذف نشده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که به روش مروری انجام شد، با استفاده از کلمات کلیدی مانند آنوفل، مالاریا، مقاومت، ناقلین، حشره کش، مکانیسم های مقاومت و غیره و جستجو در اینترنت، سایت های مرتبط، مجلات معتبر پزشکی و بهداشتی، Google Scholar ،PubMed ،SID ، Ovid Medline، Web of Science، irandoc، سایت WHO و غیره، تعداد 160 مقاله و پایان نامه منتشر شده طی سال های 1300 تا سال 1394 دریافت و در نهایت تعداد 60 منبع انتخاب و مورد نقد، تفسیر، تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    آنوفل استفنسی نسبت به سموم DDT،Dieldrin و Malathion مقاوم و نسبت به دلتامترین به سمت مقاومت پیش می رود، هنوز گزارشی مبنی بر مقاومت An. Fluviatilis، An. Superpictusو An. Sacharovi نسبت به سموم DDT،Dieldrin ،Malathion و Deltamethrin در ایران وجود ندارد. هم چنین بررسی ها نشان از مقاومت این ناقلین به حشره کش DDT دارد.
    استنتاج: مقاومت به حشره کش ها به تهدیدی در برابر اثربخشی روش های مبارزه با ناقلین تبدبل شده است. این موضوع به خصوص با در نظر گرفتن برنامه حذف مالاریا در ایران دارای اهمیت ویژه ای است. بنابراین ارزیابی مقاومت به حشره کش ها در ناقلین مالاریا مورد تاکید است.
    کلیدواژگان: آنوفل، مقاومت، مالاریا، حشره کش، ایران
  • آذر شکری، مهدی فخار، جواد اختری، پوریا گیل صفحات 412-429
    شناسائی مواد در ابعاد نانومتری توسط میکروسکوپ های دقیق یا همان نانوسکوپی، به فهم بهتر فیزیولوژی سلول ها منجر شده و یکی از راه های موجود برای ارزیابی تغییرات ایجاد شده توسط عوامل فیزیکی و شیمیائی در سطح سلول می باشد. با توجه به پیشرفت های اخیر در حوزه نانو، ابزارهای نانوسکوپی برای بررسی خصوصیات فراساختاری، اقدامات تشخیصی و پژوهش های دارویی در حوزه انگل شناسی، به ویژه تک یاخته های بیماری زا مانند پلاسمودیوم و لیشمانیا، رشد چشمگیری داشته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی کاربردهای فناوری نانوسکوپی در مطالعات انجام شده بر روی عفونت های تک یاخته ای با تاکید بر انگل لیشمانیا انجام گرفته است. در این مطالعه که از نوع مروری غیر نظام مند می باشد، جستجو با کلید واژه های نانوسکوپی، AFM، STM، تک یاخته های پاتوژن، لیشمانیا، نانوتکنولوژی، به صورت تکی و ترکیبی در پایگاه های اطلاعاتی PubMed،GoogleScholar، Scopus ،Magiran ،Iranmedex ،Web of Science در یک بازه زمانی از سال 1988 تا سال 2014 انجام شد و مقالات مرتبط با موضوع، انتخاب و بررسی شدند. این بررسی نشان داد که فناوری های نانوسکوپی به ویژه میکروسکوپ نیروی اتمیAtomic Force Microscopy (AFM)، ابزار قدرتمند و کارآمد در تشخیص دقیق جزییات فراساختاری تک یاخته ها به ویژه انگل لیشمانیا می باشند. لذا از این روش ها می توان به عنوان روش های تکمیلی در کنار روش های قدیمی میکروسکوپ الکترونی مانند میکروسکوپ الکترونی روبشی(SEM) و عبوری (TEM) استفاده نمود.
    کلیدواژگان: نانوتکنولوژی، نانوسکوپی، AFM، تک یاخته، لیشمانیا
  • سعید هادی، پروین میرمیران، وحید هادی، سمیه حسین پور نیازی، سید محمد هادی امامت صفحات 430-442
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر نقش سیاه دانه در پیشگیری و درمان عوامل تشکیل دهنده سندرم متابولیک مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از مطالعه مروری سیستماتیک حاضر، بررسی اثر سیاه دانه بر عوامل تشکیل دهنده سندرم متابولیک می باشد.
    مواد و روش ها
    با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Science direct، Google scholar، SID، Iranmedex، Scopus و استفاده از کلید واژه«Nigella sativa»، «Timokinon»، «Type 2 diabetes»، «Insulin resistance»، «blood glucose»، «Lipid profile»، «Metabolic syndrome»، «body weight»، «Inflammation» و «antioxidant»، مقالات چاپ شده به زبان های فارسی و انگلیسی تا آگوست 2014 جمع آوری شدند.
    یافته ها
    مداخله با اشکال مختلف سیاه دانه سبب بهبود مقاومت به انسولین،کاهش قند خون، کاهش HbA1c، افزایش تولید انسولین، کاهش گلوکونئوژنز کبدی و کاهش جذب گلوکز روده ای می شود. سیاه دانه پروفایل لیپیدی سرم را نیز بهبود می دهد. این ماده مغذی سبب بهبود وضعیت التهابی (از طریق کاهش سایتوکین های التهابی و افزایش انواع ضد التهابی آن، مهار فاکتورNF-KB و نیتریک اکسید) و استرس اکسیداتیو (ازطریق افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و کاهش رادیکال های آزادی هم چون مالون دی آلدهید) در بیماری دیابت می شود. هم چنین سیاه دانه از طریق بهبود شاخص های تن سنجی، سبب تعدیل سندرم متابولیک مرتبط با دیابت نوع 2 می گردد.
    استنتاج: مصرف سیاه دانه اثرات مفیدی در کنترل عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی مانند اختلالات چربی خون، شاخص های التهابی و استرس اکسیداتیو دارد.
    کلیدواژگان: سیاه دانه، سایتوکین های التهابی، اختلالات چربی خون، شاخص های استرس اکسیداتیو
|
  • Ghasem Janbabaee, Mahmood Moosazadeh, Reza Agah, Soghra Khani, Asghar Nezammahalleh, Mohammad Fallah Pages 1-11
    Background and
    Purpose
    Investigating and forecasting the different methods of labor can improve the knowledge about health problems in the future and the ability to develop effective interventions and prepare relevant resources. This study aimed at determining the trend and forecasting for cesarean section (c-section) and natural child birth in Mazandaran province, Iran.
    Materials And Methods
    A longitudinal study was performed using all registered data regarding labors in governmental and private maternities in Mazandaran province. The number of childbirth from 2007 to 2014 were entered into SPSS 16 software. The best model was selected based on autocorrelation and partial autocorrelation diagrams in Ljung-Box significance level as well as the least AIC.
    Results
    The corresponding figures for 2007 to 2021 for cesarean and natural child birth were 19245, 15770 and 14382, 16385, respectively. The growth rate in private sectors was 17.7% (from 2007-2008). These rates were also observed to be 5.8% and 12.3% in 2013 and 2014, respectively. The results of forecasting revealed delivery growth in private sectors until 2021.
    Conclusion
    The c-section rate would decrease to 35% in 2021 if the healthcare reform interventions continue. This rate is still much more than the optimal c-section rate recommended by World Health Organization
    Keywords: natural childbirth, cesarean section, modeling, forecasting
  • Maryam Nabati, Ghasem Janbabai, Mohsen Faghihinia, Samaneh Borhani Pages 12-19
    Background and
    Purpose
    Anthracycline is a topoisomerase-interacting agent that is used in treatment of many cancers. We investigated the effects of anthracycline in adults using conventional echocardiography and pulse tissue Doppler imaging.
    Materials And Methods
    This observational before-after study was performed in 35 patients being recently diagnosed with cancer for whom ANT therapy was planned. Echocardiography studies were performed before chemotherapy and 6 months after initiation of the study. Additionally, troponin I and creatinine kinase-MB (CK-MB) were measured one month after the initiation of chemotherapy.
    Results
    Six months after anthracycline therapy, Changes were seen in the systolic and diastolic left ventricular (LV) function. LV ejection fraction significantly decreased (P
    Conclusion
    Altered LV systolic and diastolic function was observed after anthracycline chemotherapy.
    Keywords: diastolic function, anthracycline, cardiotoxicity, echocardiography
  • Amir Valizadeh, Dizajeykan, Kasra Ghanaat, Soheil Azizi, Majid Malekzadeh, Shafaroudi, Abbas Khonakdar, Tarsi Pages 20-32
    Background and
    Purpose
    Damage caused by ischemia/reperfusion (I/R) is one of the major causes of liver failure during surgeries. Endothelin as the main vasoconstrictor has two receptors; ETA and ETB. Increased number of ETB during ischemia-reperfusion, reduces tissue damages by sinusoidal dilation. This study investigated the effects of dexamethasone against liver endothelial glycocalyx injury and ETB receptor gene expression during hepatic ischemia/reperfusion in rats.
    Materials And Methods
    Thirty two male Wistar rats were divided into four groups; a SHAM-operated group that received normal saline, DEX; which had dexamethasone injection (10 mg/kg), the I/R; received normal saline during ischemia/reperfusion, and the DEX IR with I/R that received dexamethasone (10 mg/kg, 60 minutes before ischemia and immediately after reperfusion). After 1 hour of ischemia and 3 hours of reperfusion the blood samples and liver tissues were collected. The relative gene expression of ETB was assessed by real time PCR. Serum samples were used to measure the level of ALT and AST and hyaluronic acid (HA).
    Results
    The level of ALT, AST and HA significantly increased in I/R compared with those of the SHAM-operated group (P 0.05).
    Conclusion
    Dexamethasone decreased ETB receptor gene expression during liver I/R. In addition, it significantly protected the parenchymal cells and sinusoidal endothelial glycocalyx. Therefore, dexamethasone could play an important role in reducing liver injury during I/R.
    Keywords: ischemia, dexamethasone, endothelin, B receptor, Glycocalyx
  • Mohammadreza Rafati, Hasan Karami, Afshin Shiva, Fatemeh Babazadeh, Elham Motevallian Pages 33-42
    Background and
    Purpose
    Stress ulcer or stress related mucosal disease (SRMD) is an important cause of morbidity and mortality in intensive care units. No drug prophylaxis for SRMD increase the rate of morbidity and mortality. Unnecessary use of drugs results in adverse drug reactions and impose additional costs. The purpose of this study was to investigate the medications used for stress ulcer prophylaxis in pediatric intensive care unit (PICU) in Sari Bu-Ali Sina Hospital.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done in PICU patients who received stress ulcer prophylaxis during 2014. Data and physiologic parameters related to stress ulcer prophylactic drugs, the dosage, dosing interval, and duration of medications were recorded. SPSS16 was used for data analyses.
    Results
    Stress ulcer prophylactic drugs were used in 40 patients of all 78 cases and ranitidine was the most commonly used drug (85%). The most frequent indication to prescribe these drugs were sepsis (20%), NPO (nothing per oral) with seizure (20%), NPO (15%), intubation (12.5%), and coagulopathy (7.5%). According to the guidelines, stress ulcer prophylactic drugs were correctly prescribed only in 42.5% of the patients.
    Conclusion
    In this study, most of the cases received stress ulcer prophylactic drugs with no true indication. Therefore, more practical notice is needed to act according the guidelines for reducing the unnecessary administration of medication.
    Keywords: stress ulcer, intensive care units, pediatric, ranitidine, prophylaxis
  • Ghasem Janbabaee, Mahmood Moosazadeh, Zahra Asdaghi Jahrom, Masoumeh I. Rashedi Alashti Pages 43-51
    Background and
    Purpose
    Breast cancer is the most common cause of cancer-specific mortality among women worldwide. This study aimed at investigating the epidemiological, clinical, and pathological characteristics of breast cancer among patients attending Baghban Clinic in Sari.
    Materials And Methods
    The patients’ records (2008-2014) were used and data including age, gender, marital status, menopausal status, pregnancy and breast feeding, tumor size, type of tumor, number of involved lymph nodes, and metastasis were collected using a researcher-made checklist.
    Results
    The study population included 1019 patients (mean age: 50.1± 11.5 years) with breast cancer. The menarche age was 12-16 years in 77.8% of the patients. About 61.5% of patients had been diagnosed with breast cancer before menopausal age. The first pregnancy of 6.6% of the patients occurred after 30 years of age. Familial history of cancer was reported in 237 patients, 65.4% of which were breast cancer. The most common type of breast cancer was ductal carcinoma (90.7%) with moderate differentiation among 61% of the patients. The mean tumor size was significantly higher among patients that underwent total mastectomy compared to those with history of partial mastectomy (7.7±1.4 vs. 7.4±1.6, P=0.008).
    Conclusion
    Our study showed ductal carcinoma as the most common type of breast cancer among studied women and tumor size was found to be one of the main factors associated with total mastectomy.
    Keywords: Breast Cancer, Malignancy, Epidemiology
  • Hajar Ziaei Hezarjaribi, Zohreh Momeni, Mohammad Azadbakht, Bahman Rahimi Esboei, Mahdi Fakhar, Meshkat Akbarian Pages 52-59
    Background and
    Purpose
    Saponaria officinalis is a plant from the caryophyllaceae family and there are some contradictory reports about its antimicrobial effects. Metronidazole is commonly used in treatment of trichomoniasis but it has several side effects. On the other hand, finding an alternative drug from natural sources is very important. This study aimed at evaluating the hydroalcoholic extract of Saponaria officinalis leaf plant on the growth of Trichomonas vaginalis in vitro.
    Materials And Methods
    The plant was approved in herbarium and hydro-alcoholic extracts were prepared. The experiment was done using 24 wells cell culture plate. In each well, 200 microliter of TYM culture medium and 200 microliter of different concentrations of plant extract was added. Also metronidazole was added to positive control well. Then 100 µl TYM were added to all wells containing 500,000 parasites and the plates were incubated at 37 ° C. The experiment was performed as double blind and triplicate. The mean number of the parasites in different concentrations and times and effect of the extract were recorded.
    Results
    The number of parasites in 50, 100, 200, 400, 800 and 1600 micrograms per ml of the extract, during 24, 48, and 72 hr increased compared to the negative controls, while no growth of parasite was observed in positive controls (containing Metronidazole).
    Conclusion
    Saponaria officinalis leaf extract caused growth stimulation and increased the number of Trichomonas vaginalis, therefore, it could be used for mass cultivation of the parasite in vitro. However, further investigations are needed in future.
    Keywords: Saponaria officinalis, Leaf extract, In vitro, Trichomonas vaginalis
  • Anahita Nosrati, Zhila Torabizadeh Pages 60-68
    Background and
    Purpose
    Colorectal cancer (CRC) is the third most common cancer in men and fourth in women. In Iran, its prevalence rate is currently growing. Many risk factors are believed to be associated with this disease, but in recent years, the role of chemokines especially CXCR4 is outstanding. This study aimed at investigating the relationship between clinicopathological characteristics of patients and the rate of recurrence, metastasis, and death due to CRC by assessing the CXCR4 expression.
    Materials And Methods
    The expression of CXCR4 was studied by immunochemistry method (IHC) on 50 CRC paraffin blocks which were qualified for both tumor and adjacent normal colorectal mucosa (as control).
    Results
    Fifty paraffin blocks (from 25 male and 25 female, mean age: 64.57±13.9) were composed of 47 adenocarcinomas and 3 mucinous carcinomas. The CXCR4 expression was negative in 21cases (42%), cytoplasmic in 18 (36%), nuclear in 9 (18%), and both nuclear and cytoplasmic in 2 cases (4%). A significant relationship was found between CXCR4 expression and recurrence of CRC. But no association was found between the marker expression and other clinicopathologic parameters.
    Conclusion
    During the study on the chemokine expression, a relationship was found between CXCR4 and CRC recurrence. Therefore, after assessing more specimens, this chemokine marker could be used as a predictor of tumor recurrence in the future.
    Keywords: Colorectal neoplasms, Chemokine, CXCR4, recurrence
  • Zabihollah Yousefi, Reza Ali Mohammadpour Tahmtan, Farzad Kazemi Pages 69-80
    Background and
    Purpose
    Nitrate and Nitrite are the pollutants of groundwater resources which are mainly associated with agricultural and wastewater disposal areas. Fluoride is beneficial to human health in proper doses. The aim of this study was to determine the spatial and temporal variations of nitrate, nitrite and fluoride in drinking water resources in Ilam, Iran, using Geographic Information System (GIS).
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out in 20 drinking water sources in Ilam. The results of a 5-year archived analysis obtained from Water and Sewage Co was analyzed in GIS version 9.3 and SPSS version 16 applying one way ANOVA. Sampling was done according to the Standard method book.
    Results
    The best methods of interpolation for fluoride, nitrate and nitrite (considering the normal distribution of data) was ordinary Kriging and the Gaussian, exponential and spherical, respectively. Based on the maps, the highest values ​​of all parameters in most cases were found in central and eastern regions. The results of one way ANOVA showed a significant difference in average concentration of fluoride between different seasons (P= 0.025). Also, there were significant differences in mean verification parameters measured in different seasons and different years (compared to all seasons) (P
    Conclusion
    The results showed that in most regions the fluoride concentrations were lower than standard levels. According to the important role of fluoride on human health, authorities in Iran’s Ministry of Health should conduct programs for fluorination of water resources in low level area. To decrease the increasing rate of nitrate, some useful actions such as protecting the wells, construction of wastewater treatment plants, controlling the use of nitrogen fertilizers and continuous monitoring of water quality could be of great benefit.
    Keywords: fluoride, GIS, temporal, spatial, variation, nitrate, nitrite
  • Mostafa Tork, Mehdi Sharif, Jamshid Yazdani Charati, Isa Nazar, Seyyed Abdollah Hosseini Pages 81-88
    Background and
    Purpose
    Despite increasing awareness and developments in community health, intestinal parasitic infections are still a problem. There is no accurate statistics about the prevalence rate of intestinal parasites in west of Mazandaran province. The aim of this article was to investigate the present prevalence of intestinal parasites and survey of their risk factors in this region.
    Materials And Methods
    A cross-sectional research was carried out in 880 individuals attending rural and urban health centers in west of Mazandaran (Ramsar, Tonekabon and Chalus). Written consents were obtained and fecal specimens were collected from each person and tested by direct methods, formalin-ether, trichrome, and acid fast staining.
    Results
    The overall prevalence rate of intestinal parasitic infections was 13.8%. The prevalence rate of parasites in males and females were 6.5% (n=65) and 8.1% (n=56), respectively. The following parasitic infections were found: Blastocystishominis (6.3%), Giardia intestinalis (4.5%), Cryptosporidium (0.2%), Entamoeba histolytica/dispar (0.5%), Entamoeba coli (0.9%), Chilomastixmesnili (0.1%), Iodamoeba butchlii (0.2%), Strongyloides stercoralis (0.6%), Taenia saginata (0.2%), and Hookworm (0.1%). Also, mixed infection with Giardia and E.coli was observed in in one sample (0.1%).
    Conclusion
    The prevalence rate of intestinal parasites in Mazandaran province was reduced compared to the rates reported in previous studies. This might be due to increasing awareness of people, improved environmental health and wastewater treatment, and reducing parasitic contamination of vegetables.
    Keywords: prevalence, intestinal parasites, west of Mazandaran, risk factors
  • Mostafa Chashmpoosh, Hossain Babaahmadi, Rohallah Mosavidehmordi, Asma Mohammadi, Alireza Kheirollah Pages 89-97
    Background and
    Purpose
    Alzheimer’s disease (AD) is a neurodegenerative disorder which is the most common cause of dementia in elderly. Fibroblast growth factor 1(FGF1) selectively protects neurons against neurotoxic effects. This study aimed to evaluate the association between the G/A (rs34011) FGF1 gene polymorphism and Alzheimer’s disease in southwest of Iran.
    Materials And Methods
    A case-control study was conducted in which 89 AD patients and 73 healthy subjects enrolled. Genotypes were determined by the PCR–restriction fragment length polymorphism (PCR–RFLP) technique in two groups.
    Results
    The АА genotype frequencies were 11% and 4.3% in patients and controls, respectively. The А allele frequencies in AD patients and controls were 38.8% and 30.1% respectively. Significant differences were seen in the frequencies of AA genotypes and A-alleles between the patients and control group (P=0.028 and P=0.015, respectively). Also, when the samples were classified according to gender, significant differences were found in the frequencies of AA genotypes (P=0.033) and A-alleles (P=0.008) between female subjects in patients with AD and controls.
    Conclusion
    This study suggests that (G/A) (rs34011) FGF1 gene polymorphism could be associated with AD in southwest of Iran. Also, the FGF1 gene AA genotype frequency or A allele frequency might be a genetic risk factor for developing AD.
    Keywords: Alzheimer disease, FGF1 gene, single nucleotide polymorphism, Iran
  • Ramazanali Dianati Tilaki, Yousef Kor, Ghorban Firoozian Pages 98-104
    Background and
    Purpose
    Due to inadequate quantity and low quality of water resources in rural regions of Gomishan (Golestan province), local residents use cisterns for household water. Therefore, it is necessary to investigate the hygienic situation of these cisterns.
    Materials And Methods
    In this study, water samples were obtained from 31 villages using random sampling (two times; total number of samples=406). Bacteriological tests were carried out by standard methods. The relationship between hygienic situation of cisterns and bacteriological quality of water were statistically analyzed.
    Results
    A total of 406 water samples was examined by measuring total coliform and fecal coliform, in which. 94 samples (23.14%) showed total coliform and 28 sample (6.89%) showed fecal coliform. A significant relationship was observed between hygienic status of cisterns and bacteriological pollution (P
    Conclusion
    Microbial contamination in the studied cisterns calls for sanitizing the cistern in the region and changing the drinking water resources.
    Keywords: rainwater, microbiological quality, Gomishan
  • Haleh Hali, Fatemeh Jahanimoghadam, Mohammadreza Bazrafshani Pages 105-113
    Background and Purpose

    Several factors are involved in caries prevention in children. One of the most effective factors is the appropriate use of fluoride. Fluoride induces its main effects in caries prevention through antibacterial effects and topical contact with enamel. In this study the inhibitory effects of sodium fluoride (NaF) and acidulated phosphate fluoride (APF) gels on cariogenic microorganisms concentrations (Streptococcus mutans and Lactobacillus) were compared using Quantitative Real-Time PCR.

    Materials And Methods

    A single blind parallel clinical trial was performed in which plaque samples were investigated twice (before and after the use of fluoride). The plaque samples of 44 children were studied by quantitative Real Time PCR and the number of bacteria (lactobacilli and Streptococcus mutans) was counted in each sample. Then, APF gel (Fluoride 1.23% .98% phosphoric acid, pH 5.3) was randomly used for 22 children. All the teeth (primary and permanent) were covered with fluoride by applicator. For other children 2% NaF gel (neutral pH) were used. After the use of fluoride, the numbers of bacteria were measured again by quantitative real-time PCR. Finally, the variability of microorganisms before and after the intervention was compared. Mann-Whitney test was applied for data analysis using SPSS V.18.

    Results

    Significant reductions were observed in numbers of streptococcus mutans and lactobacillus after consumption of APF-gel (P

    Conclusion

    The APF gel exhibited more caries-preventive effect compared to NaF gel and could be used to benefit children’s oral health.

    Keywords: acidulated phosphate fluoride, sodium fluoride, Streptococcus mutans, Lactobacillus, quantitative Real Time PCR
  • Hamzeh Asadi, Reza Yari, Mohsen Zargar Pages 114-123
    Background and
    Purpose
    E. coli bacteria is detected by culture, serology and molecular methods. In molecular methods PCR products are created using little random primers. The main purpose of this research was to study the genetic diversity of Escherichia coli bacteria. Also, the propinquity of isolated bacteria with two common strains of EnteroPathogenic E. coli (St.1) and EnteroHaemorrhagic E. coli (St.2) was studied.
    Materials And Methods
    An experimental study was performed in which 50 E. coli bacteria were isolated from urine samples and re-identified using biochemical tests. DNA was extracted by a kit and PCR products were evaluated after electrophoresis. The matrix of one/zero of bands was entered in Excel and studied by NTSYSPC2.02 and MVSP 3.2 programs.
    Results
    Eight primers were used from which 129 bands were produced. The highest number of bands were produced by primer 2 (n=24). We observed 42 polymorphic bands, 10 common bands in all primers, and 22 special bands in each primer. The largest band appeared in primer 1 (17.3 kb) and the smallest band was observed in primers 7 and 8 (80 bp). Based on UPGMA dendrogram pattern and PCoA 3D ordination, four isolates including 33, 47, 48 and 50 showed relative genetic propinquity with St.1 and St.2.
    Conclusion
    Drawing PCoA 3D ordination showed high genetic diversity in isolates, indicating different pollution centers in spreading the bacteria. Fingerprinting of isolates showed high repeatability in technique illustrating its high degree of accuracy and reliability.
    Keywords: Escherichia coli, Random Amplified Polymorphic DNA Technique, genetic variation
  • Masoumeh Kordi, Maryam Fasanghari, Negar Asgharipour, Habibollah Esmaily Pages 124-134
    Background and
    Purpose
    Nulliparous women with unplanned pregnancy experience high levels of anxiety during pregnancy. Maternal anxiety endangers the mother-infant interaction and maternal role attainment. Current study aimed at determining the effect of a maternal role training program on postpartum maternal role competence in nulliparous women with unplanned pregnancy.
    Materials And Methods
    This clinical trial was conducted in 67 nulliparous women at 33 gestational age attending the Health centers in Mashhad, 2014-2015. They were randomly divided into intervention and control groups. Data was collected using a demographic questionnaire, London Measure of Unplanned Pregnancy (LMUP), Depression Anxiety Stress Scales (DASS-21), Edinburgh Postnatal Depression Scale, Parenting Sense of Competence Scale, and General Impressions on Infant Temperament Questionnaire. The intervention group undergone training programs in groups of 4-7 during 4 sessions at gestational weeks 34, 35, and 36 and before discharge, while the control group received usual care. Maternal role competence was evaluated before the intervention and four weeks after delivery.
    Results
    The mean scores for maternal role competence after the intervention were 39.26 ±4.598 and 35.91±5.526 in intervention group and control group, respectively, indicating a significant difference between the two groups ( P= 0.009).
    Conclusion
    Training the nulliparous women about maternal role during pregnancy and postpartum period could increase the maternal role competence in those with unplanned pregnancy.
    Keywords: unplanned, pregnancy, training, maternal behavior, psychological adaptation
  • Sahar Sadegh, Nejadi, Mohammad Aberomand, Mohammad Ali Ghaffari, Ghorban Mohammadzadeh, Amir Siahpoosh, Afrisham Reza Pages 135-146
    Background and
    Purpose
    Alpha-glucosidase inhibitors are used in treatment of type 2 diabetes because they decrease postprandial hyperglycemia. Consistent use of these drugs has undesirable side effects such as liver toxicity and gastrointestinal symptoms. The purpose of this study was to investigate the inhibitory effect of Ziziphus jujuba and Heracleum persicum on the activity of partial purified rat intestinal alpha-glucosidase enzyme.
    Materials And Methods
    Alpha-glucosidase enzyme was partially purified by gel filtration chromatography Sephadex G-200 from the rat intestine. The methanol extract of plants was prepared and IC50 value of extracts on alpha-glucosidase enzyme was obtained and compared with acarbose IC50. The polyphenolic content and antioxidant capacity of extracts were determined by Folin-Ciocalteu test and DPPH test, respectively.
    Results
    The specific activity of the enzyme was 59.1 U/mg. The IC50 values of Z. jujuba, H. persicum and acarbose for alpha-glucosidase inhibition were 815, 258 and 104 μg/ml, respectively. For inhibition of DPPH radical, IC50 values of extracts were calculated as 721 and 243 μg/ml, respectively. Total phenolic content of methanol extracts were 36.06±2.1 and 68.2±2.6 μg tannic acid equivalent/mg extract, respectively.
    Conclusion
    Z. jujuba is used in traditional medicine to treat gastrointestinal disorders, liver pain, diabetes and H. persicum is used as anti-flatulence. Antioxidant properties, polyphenolic content, saponin and remarkable inhibition of the alpha-glucosidase make them appropriate candidates in treatment of diabetic patients.
    Keywords: alpha, glucosidase, Ziziphus jujuba, Heracleum persicum, diabetes, enzyme inhibition
  • Seyed Ali Asghar Malek Hosseini, Seyed Sajjad Khoramrooz, Masoud Marashifard, Najmeh Parhizgari, Fariba Mansouri Pages 147-157
    Background and
    Purpose
    Staphylococcus aureus is one of the most common nosocomial pathogens especially among burn patients. Aminoglycoside is usually used in combination with other antibiotics for treatment of serious S. aureus infections. Resistance to aminoglycoside antibiotics is one of the most important problems in treatment of S.aureus infections. The aim of the present study was to determine the frequency of aminoglycoside resistance genes in S. aureus isolated from burn patients.
    Materials And Methods
    a total of 81 isolates of S.aureus were collected from burn wounds of patients hospitalized in Taleghani hospital in Ahvaz, Iran. Conventional laboratory tests were used for identification of S. aureus at species level and then confirmed by detection of nucA gene. Antimicrobial susceptibility pattern was tested against 11 different antibiotics by Disc Agar Diffusion Method. Frequency of aminoglycoside resistance genes (aac(6’)-Ie-aph(2’’)-I, aph(3’)-IIIa, and ant(4’)-Ia) were evaluated by multiplex-PCR method.
    Results
    Highest rate of resistance were observed against Penicillin (97.53%), Erythromycin (77.78%) and Ciprofloxacin (76.54%). None of the isolates were resistant to Vancomycin. MRSA detection rate was 87.65%. In isolates that showed resistance to Aminoglycosides, 28.57% have only aac(6’)-Ie-aph(2’’)-I gene and 46.03% have both aac(6’)-Ie-aph(2’’)-I and aph(3’)-IIIa genes simultaneously. None of the isolates were positive for ant(4’)-Ia gene.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of MRSA isolates and also aminoglycoside resistance gene in S. aureus, continuous surveillance in infection control policy is necessary in hospitals to prevent resistant bacteria spreading.
    Keywords: Staphylococcus aureus, burn patients, MRSA, aminoglycoside resistance
  • Fariba Davanian, Fariborz Faeghi, Sohrab Shahzadi, Zahra Farshid Far Pages 158-166
    Background and
    Purpose
    The most common primary tumors of the central nervous system are gliomas. The gold standard choice to determine grade of glial tumor is biopsy which is an invasive method. Accurate assessment of tumor grade is important for determination of appropriate treatment strategies. The purpose of this study was to evaluate the role of Diffusion Tensor imaging (as a non-invasive method) by fractional anisotropy (FA) in glial tumor grading.
    Materials And Methods
    A prospective study was performed in 20 patients with histologically confirmed gliomas. Patients underwent Diffusion Tensor Imaging by a 1.5-Tesla magnetic resonance scanner. In this study we defined two regions of interest (ROIs); white matter adjacent to the tumor and the homologous fiber tracts to first ROI in the contralateral hemisphere. The fractional anisotropy in these regions was calculated in SPSS and the relationship between FA and gliomas grade was determined.
    Results
    FAt values and ratio of the low-grade gliomas tended to be higher than those of the high-grade gliomas in the peritumoral fibers (P-value FAt=0.006 and,P-value FAt/n=0.02).
    Conclusion
    Our findings suggest that FA could be helpful in tumor grading.
    Keywords: Diffusion Tensor Imaging, Fractional anisotropy, Glioma
  • Mozhgan Keshtkar, Sina Dobaradaran, Iraj Nabipour, Saeed Tajbakhsh, Farshid Soleimani, Hossein Darabi, Hossein Ghaedi Pages 167-177
    Background and
    Purpose
    Adsorption is considered as one of the promising treatment methods for removal of heavy metals from aqueous solutions. The aim of this study was to determine the efficiency of Padina sanctae crucis in removal of manganese (Mn) from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    Biosorption was studied in a series of batch experiments at room temperature and the effects of experimental parameters such as biosorbent dose (0.1-10 g/L), contact time (3–120 min), pH (3, 5, 7, 8) and initial Mn concentration (0.5–100 mg/L) were studied.
    Results
    The highest removal biosorption of Mn was reached at 5 g/L biosorbent dose, 20 min contact time, and 20 mg/L initial Mn concentration (100% removal). Langmuir model was better fitted than Freundlich model that showed homogeneous biosorption surface and the possibility of monolayer biosorption of Mn by biosorbent. The biosorption kinetics was controlled by the pseudo-second order.
    Conclusion
    According to the results, Padina sanctae crucis could be used as an effective and low-cost biosorbent for Mn removal from aqueous solutions.
    Keywords: biosorption, isotherm, biosorbent, Manganese, Padina sanctae crucis, Persian Gulf
  • Zahra Memarian, Minoor Lamiyan, Seyyed Ali Azin Pages 178-182
    Background and
    Purpose
    Pregnancy has tremendous influence on sexual satisfaction and qualification of women's life, especially in third trimester of pregnancy. The aim of this research was to determine the level of sexual satisfaction and related factors in women during third trimester of pregnancy.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in 110 nulliparous Iranian women with no history of illness and complications during pregnancy attending Tehran hospitals, 2013-2014. Data was collected by the adjusted version of Index of Sexual Satisfaction (ISS) and a demographic-obstetric questionnaire. Data was analyzed in SPSS V. 19 using ANOVA test, Pearson and spearman correlation.
    Results
    The mean ages of women and their husbands and the median duration of marriages were 25.89±4.38, 30.96±6.22 and 3.22±2.23 years, respectively. The rates of sexual dissatisfaction was 0.9%, while low, moderate and high levels of sexual satisfaction were observed in 2.7%, 45.5%, and 50.9%, respectively. The results showed significant associations between levels of sexual satisfaction in third trimester and some factors such as age of women and their spouses, educational level of women, family economic situation, employment status, a planned pregnancy, and sexual desire (P
    Conclusion
    According to the relation between sexual satisfaction and level of education, a planned pregnancy, employment status, and economic status of the family, free and accessible training in sex education is recommended to increase the level of knowledge in women and enhance prenatal care.
    Keywords: sexual satisfaction, third trimester, pregnancy, nulliparous
  • Mohammad Shokrzadeh, Marziyeh Karimi, Hamidreza Mohammadi Pages 183-192
    Background and
    Purpose
    Pesticides are used in agriculture to increase crop production. Organophosphate pesticides are used more than other pesticides since they are inexpensive and more influential on a wide range of pests. Fish containing pesticides have significant human health consequences. In this study, three types of most consumed fish in the Caspian Sea were evaluated for Diazinon organophosphate levels.
    Materials And Methods
    Twenty seven samples of three species of fish (Rutilus frisii kutum, Cyprinus carpio, leaping mullet) were randomly collected from three stations in central coast of Caspian Sea. The samples were digested and extracted and Diazinon residues were extracted. Diazinon concentrations were determined using a Gas chromatography (GC-MS) method. All results were statistically analyzed using One-way analysis of variance (ANOVA) and t-test. Then Tukey-post test was applied to compare the pesticide residues levels in the samples.
    Results
    Diazinon was found detected in all samples. The leaping mullet samples collected from Babolsar and Khazarabad stations showed higher levels of Diazinon (55.25±48.03, 55.17±52.5 µg/kg, respectively) compared to others. ANOVA did not show any significant difference between all three types of fish in concentration of diazinon (P=0.33).
    Conclusion
    In this study, Diazinon was found at a high level in all samples (115.78 µ µg/kg) in leaping mullet sample from Babolsar region. However, it was not more than acceptable level determined by WHO (0.01 mg/kg). Hence, the three investigated species fish are considered to be safe for human consumption.
    Keywords: organophosphorous, pesticide residues, fish, Diazinon
  • Seyede Zahra Alibakhshi, Ahmad Alipour, Valiyollah Farzad, Mahnaz Aliakbari Pages 193-208
    Background and
    Purpose
    The aim of the present research was to investigate the mediating role of self-esteem, emotional eating and self-control in relation with attachment, anxiety, depression and parenting style on obesity and overweight in adolescent girls.
    Materials And Methods
    A descriptive study was conducted in all female students aged 14-17 years old living in Tehran. Cluster sampling was done by which 440 students were selected. Data was collected using Depression Anxiety Stress Scales (DASS), Baumrind parenting styles questionnaire, Harry self-esteem scale, Self-control scale, Inventory of parent and peer attachment (IPPA), and Emotional Eating Scale (EES). Data was analyzed applying Pearson's correlation, path analysis and structural equation model.
    Results
    The findings indicated a positive correlation between emotional eating style and obesity (0.84) and a negative correlation between mother, father, and peer attachments and obesity (-0.72, -0.71, and 0.70, respectively). An indirect relationship was found between reactionary parenting style and obesity. The results of path analysis indicate emotional eating as the mediator variant between parenting style, anxiety and depression with obesity and overweight and self-esteem is a mediator variant between parenting style with obesity.
    Conclusion
    This study showed cognitive mechanisms in incidence of obesity and overweight in adolescent girls. Therefore, considering these factors could help researchers and psychologists in preventing such problems and using appropriate treatments.
    Keywords: emotional eating, self, esteem, self, control, obesity
  • Zahra Dalir, Zakieh Reihani, Seyyed Reza Mazlom, Farveh Vakilian Pages 209-220
    Background and
    Purpose
    Heart failure is one of the most common chronic diseases with high mortality rate. Self-care training is effective in reducing the number of hospitalizations and improves the quality of life in these patients. However, the influence of such training was not found to be viable in previous interventions. This study was conducted to determine the effect of training based on teach back method on self-care in patients with heart failure.
    Materials And Methods
    In this clinical trial, 62 hospitalized patients with heart failure in Imam Reza and Ghaem hospitals in Mashhad (2014-2015) were randomly allocated into experimental and control groups. Subjects in the experimental group received individual self-care training for 3-4 days based on teach back method and the control group received usual self-care training. Self-care was measured using the European Heart Failure Self-Care Behaviour Scale (EHFScB Scale) before and one month after discharge. Data was analyzed using independent-samples t-test and paired t-test.
    Results
    Before the intervention no significant difference was seen in the mean score for self-care between the two groups, but after intervention, it significantly increased in the experimental group (P
    Conclusion
    Training based on teach back method was found to be more effective than usual training in promoting self-care among patients with heart failure. Therefore, it is recommended in care planning for these patients.
    Keywords: teach back, self, care, heart failure
  • Zahra Nikpendar, Saeed Khatamsaz, Reza Sadeghi Limanjoob Pages 221-229
    Background and
    Purpose
    Sulfur is an essential element used in the amino acids cysteine and methionine. Sulfur toxicity occurs due to its high concentration and volatile compounds in the environment. In various stages of human life, sulfur contaminants cause a variety of disorders in different parts of the body including the immune system. The embryonic period is the most critical stage of life cycle, so, this study investigated the effects of sulfur intoxication in pregnant rats on serum levels of immunoglobulin in their neonates.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 36 adult female Wistar rats were divided into three groups: a control, experimental group I with mild poisoning and experimental group II with severe intoxication. Before and during pregnancy the experimental groups I and II received a daily dose of 500mg/kg.bw sodium sulfide dissolved in drinking water for 15 and 30 days, respectively. Blood samples were taken from male and female newborns, 40 days after birth, and the serum levels of IgG and IgM were measured using nephelometric technique. Data was analyzed in SPSS ver. 17.
    Results
    The results indicated a significant increase in serum levels of immunoglobulin IgG and IgM in male and female neonates with severe maternal toxicity compared to the control group (P 0.05)
    Conclusion
    Sulfur contaminants or their metabolites can cross the placental barrier during pregnancy and increase serum levels of IgG and IgM in neonates through changes in the function of fetal immune system. Furthermore, these alterations are believed to be gender independent.
    Keywords: sodium sulfide, sulfur toxicity, newborn, rats, immunoglobulins
  • Mahmood Khaksary Mahabdy, Hossein Najafzadeh Varzi, Mohsen Taghizadeh, Mehrsa Nemati Pages 230-241
    Background and
    Purpose
    Cyclophosphamide (CP) as a teratogen can lead to congenital abnormalities in animals and humans. Many reports have shown the influence of antioxidant drugs in reducing the adverse effects of CP. Galbanum has antioxidant effects and Mesna (Sodium 2-mercaptoethane sulfonate) is used for decreasing the side effects of CP, especially hemorrhagic cystitis. This study aimed at investigating the effects of galbanum and mesna on cyclophosphamide-induced teratogenicity in rat fetuses.
    Materials And Methods
    This study was performed in 33 pregnant rats that were divided into five groups. A control group received normal saline and test groups received CP (15 mg/kg), CP plus mesna (100 mg/kg), CP plus galbanum (200 mg/kg) and CP plus mesna (100 mg/kg) plus galbanum (200 mg/kg) intraperitoneally on the 13th day of gestation, respectively. Fetuses were extracted on 20th day of gestation. Then, the weight and length of fetuses were measured and staining was done using Alizarin red - Alcian blue method. The teratogenic effects were investigated by stereomicroscope.
    Results
    The results showed that the incidence of cleft palate, exencephaly, micromelia, and omphalocele were 37.50%, 62.50%, 16.62%, and 9.37% in fetuses that received only CP which decreased to 28.57%, 28.57%, 3.57%, and 7.14% in the group that had received CP plus mesna (75 mg/kg) and to 18.51%, 14.81%, 3.7%, and 0% in the group which received CP plus galbanum (200 mg/kg), respectively. In treatment group that received CP plus mesna and galbanum the incidence of aforementioned abnormalities decreased to 18.64%, 11.86%, 3.38%, and 0%, respectively.
    Conclusion
    In this study galbanum significantly decreased teratogenicity induced by CP.
    Keywords: cyclophosphamide, galbanum, skeletal teratogenicity, rat
  • Omid Emadian, Zhila Torabizadeh, Homa Taheri Pages 242-250
    Background and
    Purpose
    Colorectal cancer is one of the most common types of cancers worldwide. Most of the times it is superimposed on an adenomatous polyp. Today, colonoscopy is the gold standard screening test for diagnosis of colorectal cancer which prevents developing cancer on the adenocarcinoma sequence path way. The goal of this study was to evaluate the gross and microscopic characteristics and the type of colonic polyps.
    Materials And Methods
    A descriptive cross-sectional study was performed using the information available in pathology department in Sari Imam Khomeini Hospital, 2004-2014. Data including age, gender, site of polyp, size and histologic type was recorded.
    Results
    There were 548 polyps of which 56.7% were seen in male patients. The patients were between 14 to 88 years of age. More than half of the polyps were found in those aged 50 to 70 years of old, but 15.1% were observed in cases under 40 years of age. 54.8% of the polyps were located in rectosigmoid and 16.5% were found in left part of the colon before splenic flexure. Histologic studies revealed different types of polyps including adenomatous (57.6%), hyperplastic (16.4%), juvenile (6%), retention (5.8%), adenocarcinoma (4%), high grade dysplasia (3.9%), no polyp (3.3%), and mixed hyperplastic adenomatous polyps (3.2%). Among adenomatous polyp, there were tubular (83.1%), tubulovillous (16.3%), and villous (2.4%) adenomas.
    Conclusion
    Adenomatous polyp, especially tubular adenoma was the most common colonic polyp and it was more common in rectosigmoid area among male patients aged 50-70 years old.
    Keywords: epidemiologic, colorectal polyp, histopathologic type
  • Mohammad Ali Zazouli, Jamshid Yazdani Charati, Seyed Mohsen Alavinia, Yahya Esfandyari Pages 251-260
    Background and
    Purpose
    Laundry is one of the main wastewater producing units in hospitals. Most of detergent materials are hardly degradable and cannot be broken fast in the conventional treatment facilities. This research aimed at studying the possibility of hospital laundry wastewater pretreatment by electrocoagulation method using aluminum electrodes.
    Materials And Methods
    Using composite sampling method, a total of 72 samples was taken from the effluent of a hospital laundry wastewater in Gorgan. The samples were analyzed according to standard methods of water and wastewater examination. After determining the quality of raw laundry wastewater, the wastewater was treated by electrocoagulation method with aluminum electrodes in different circumstances of pH, voltage and times. Process efficiency concerning the removal of COD, color, phosphate and surfactant was examined.
    Results
    In this study the mean density of COD, phosphate and surfactants in hospital laundry waste water were 848.8 ± 109.4, 1.03 ± 0.06 and 4.81 ± 0.93 mg per liter, respectively and the mean concentration of color was 759.3 ± 152.8 TCU. In optimal conditions, this process could remove 86, 98.8, 94.98, and 66.6% of COD, color, phosphate and surfactant, respectively. The efficiency removal of all parameters increased as the voltage and the contact time increased.
    Conclusion
    This study showed that laundry waste water was highly polluted and electrocoagulation process could be an efficient procedure in its pre-treatment.
    Keywords: electrocoagulation, wastewater treatment, laundry, hospital
  • Esmail Pakhereh, Mojtaba Rezaeirad, Bahram Tahmasbi, Fariba Akbarpour Pages 261-269
    Background and
    Purpose
    In urban health care system, pre-hospital emergency medical services are the first line to deal with critical patients. If a fast and accurate medical care is delivered, deaths and disabilities resulting from diseases reduce and trust of people to this system will increase. The purpose of this study was to determine the factors influencing the readiness of pre-hospital emergency care in Mazandaran province.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross sectional study the population included 362 staff in pre-hospital emergency settings in Mazandaran province of whom 191 were selected by simple random sampling. Data was collected using a researcher-made questionnaire. Data was analyzed applying one sample t-test and Friedman’s test.
    Results
    The most important effective factors on readiness of pre-hospital emergency care in Mazandaran province included human resources, equipment and logistics, training courses, information and communication technology, management and organization, and motivation. According to the staff in pre-hospital emergency care settings two factors including motivation (4.37 from 5) and human resources (2.26 from 5) had the most and least effects. Other effective factors included equipment and logistics (4.36), information and communication technology (3.30), training courses (3.19), and management and organization (3.15).
    Conclusion
    Motivation was found to be the most influencing factor affecting the readiness of pre-hospital emergency staff in Mazandaran province, therefore, policy-makers and managers should pay more attention to the incentives and all factors affecting the quality of services delivered.
    Keywords: readiness, emergency, pre, hospital
  • Tahura Etezadi, Parastoo Namdar, Aatefe Saffar Shahroudi Pages 270-277
    Background and
    Purpose
    The prevalence of maxillary missing lateral incisor (MMLI) is 1-2% which is responsible for 20% of all missing teeth. Increased knowledge about causes and clinical manifestations of cases with this situation can be helpful for diagnosis and treatment planning. The aim of the present study was to determine dental and skeletal features of patients with missing maxillary lateral incisors.
    Materials And Methods
    The material consisted of pre-treatment dental casts and cephalograms of 26 patients with unilateral or bilateral MMLI. The following parameters were measured on dental casts: the maxillary and mandibular intercanine width (ICW) and intermolar width (IMW), overjet, overbite, missing or anomalous of other teeth. Parameters that were measured on cephalogram included: SNA, SNB and ANB angle and Wits. The parameters were finally compared to a control group with normal occlusion using paired t-test.
    Results
    Eight subjects with MMLI had bilateral missing and in 18 subjects with unilateral missing, 66.67% (n=12) had lateral missing on the right side. MMLI was associated with other anomalies or congenital tooth absence in 12 subjects. The overject was significantly lower compared to that in the control group (P=0.05) and upper and lower ICW were smaller. Both ANB angle and Wits significantly decreased in this group (P=0.05).
    Conclusion
    Absence of maxillary lateral incisor was highly correlated with other tooth anomalies. Most of patients with this situation had skeletal and dental Class III tendency.
    Keywords: hypodontia, aplasia, absent teeth
  • Azam Habibollahi, Mohammad Soltanizadeh Pages 278-290
    Background and
    Purpose
    Body dysmorphic disorder is one of the common disorders in which adolescents pay excessive attention to their appearances. It causes disruptions to both individual and social life. This study investigated the efficacy of acceptance and commitment therapy (ACT) on body dissatisfaction and fear of negative evaluation in high school girls with body dysmorphic disorder.
    Materials And Methods
    An experimental study (pre-test, post-test design) was performed in which 30 female high school students with body dysmorphic disorder were recruited. The participants were selected using multistage random sampling and divided into experimental (n=15) and control (n=15) groups. The experimental group attended an eight-week ACT programme (1.5 hr) while the control group received no intervention. Structured Clinical Interview for DSM IV (SCID-I), body dissatisfaction questionnaire, and fear of negative evaluation questionnaire were used in pre-test and posttest stages.
    Results
    ACT produced significant reductions in body dissatisfaction (P
    Conclusion
    Based on this study, ACT therapy could be used as an efficient intervention for reduction of body dissatisfaction and fear of negative evaluation in high school girls with body dysmorphic disorder.
    Keywords: acceptance, commitment therapy, body dissatisfaction, fear of negative evaluation, body dysmorphic disorder
  • Akram Rezaeian, Elahe Ghayebie, Seyed Ali Jafari, Mehran Beiraghi Toosi, Farah Ashrafzadeh, Seyfollah Heidarabady Pages 291-301
    Background and
    Purpose
    Hypotonia and delay in gross motor are usually seen in toddlers with celiac disease. This study aimed at investigating the effect of a developmental stimulation program on toddlers’ gross motor development.
    Materials And Methods
    A clinical trial was performed in Ghaem and Doctor Sheikh hospitals, Mashhad, in which 50 children, aged 1-3 years, were randomly assigned into intervention and control groups (n=25 per group). Then, the developmental stimulation program was conducted in the intervention group for three seesions a week which lasted for 2 hr. Gross motor developmental age of the children was assessed by Bayley Scales of Infant and toddler Development, before the intervention, two and four months after the intervention. Data was analyzed using independent t-test, Mann-Whitney U and repeated measures in SPSS V.11.5.
    Results
    The mean age of the samples was 20.6±4.4. The median age of the gross motor in the intervention group (16±4.3 month) and control group (14.7±4.2 month) were not significantly different (P=0.312). After 2 months, there were significant differences in the average ages at which gross motor development were observed between the intervention (20.2±3.9 month) and control group (17.1±3.8 month) (P=0.015).
    Conclusion
    The developmental stimulation program was found to be effective on gross motor development in children, therefore, it could be administered in toddlers at risk of developmental delay such as those with celiac disease.
    Keywords: development, developmental stimulation, child, celiac disease
  • Farough Vatani, Zeynab Khanjani, Maryam Jabari, Amin Fouladi Pages 302-312
    Background and
    Purpose
    Previous studies have shown that smokers are deficient in social skills and it is possible that they have deficits in theory of mind. The aim of this study was to compare theory of mind and symptoms of attention deficit-hyperactivity between smokers and non-smokers.
    Materials And Methods
    This study was conducted in 160 man (80 smokers and 80 non-smokers) who were selected by convenience sampling. Data was collected using the Persian version of Reading Mind from Voice (FVRMFV), Conner's Adult ADHD Rating Scale and a demographic questionnaire. Data was analysed in SPSS V. 16 applying multivariate analysis of variance and independent t-test.
    Results
    The findings showed higher scores of smokers in attention deficit (P
    Conclusion
    Deficits in theory of mind is seen in smokers, therefore, deficits in social skills could be due to this reason in such groups.
    Keywords: theory of mind, attention deficit –hyperactivity, smoking, social skills
  • Nasrin Rahmani, Saied Namazi, Hashem Karimi Pages 313-317
    Background and
    Purpose
    Seroma formation is the most common complication after breast cancer surgery that cause prolonged therapy duration, increases the costs and infection rates. This study aimed at investigating the efficacy of local phenytoin application on reduction of serous fluid and drainage duration and seroma formation following modified radical mastectomy (MRM).
    Materials And Methods
    A randomized clinical trial was performed in 31 patients who had MRM and axillary lymph node dissection (ALND). They were divided into two groups. A placebo group received normal saline (15ml) under the skin flap whereas 1% phenytoin was locally used in treatment group one day after the surgery. In further examinations, the patients were evaluated for seroma formation, surgery site infection and other complications such as hematoma or necrosis.
    Results
    The mean duration of drain use in experimental group and placebo group were 3.94 and 5.92 days, respectively (P=0.01). The mean levels of serous fluid drainage were 128.3 and 210.7 ml in the group receiving phenytoin and placebo group, respectively (P=0.01). In a two-week follow-up, seroma formation were observed in both groups (treatment group: n=3 (16.7%) and placebos n=9 (69.2%)) (P=0.004).
    Conclusion
    Application of local phenytoin 1% following MRM could be effective in preventing seroma formation, reducing the amount of serous drainage and shortening the drainage duration.
    Keywords: mastectomy, radical, breast neoplasms, seroma, drainage
  • Farhang Babamahmoodi, Iman Sadeghian, Mohsen Aarabi, Fatemeh Ahangarkani, Mohsen Sheikhpour, Lotfollah Davoodi Pages 318-323
    Background and
    Purpose
    Infections are responsible for 30% of deaths in geriatric population. This study was conducted to investigate the epidemiology, etiology, and clinical and laboratory findings in geriatrics hospitalized due to infectious diseases.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, the records of patients over 65 years of age who were admitted to Razi Hospital (during 2012 -2013) have been studied. Data was collected including personal information, clinical findings, laboratory findings, and diagnoses. Data was then analyzed in SPSS V.16 applying t-test and Chi-square.
    Results
    A total of 447 patients’ records was investigated. The patients were 239 males (53.5%). The mean age of the patients was 77.82 ± 6.77 years. The most common presenting complaints of patients were cough, sputum, and fever. Pneumonia was found to be the most common diagnosis (39.14%), followed by skin and soft tissue infections (8.9%). Among the cases, 65.3% had an underlying disease. Diabetes was the most common underlying disease in 19% of the patients.
    Conclusion
    Due to the increasing number of geriatric people, screening of predisposing factors to infectious diseases such as diabetes and kidney failure are necessary. Also, awareness of the most common and major symptoms of the involved organs could be of great benefit in making a quick diagnosis and appropriate treatments and reducing the rate of fatalities in this population.
    Keywords: Geriatric, infection, hospitalization
  • Hamed Aminiahidashti, Farzad Bozorgi, Hossein Montazer, Farid Zeinali, Seyed Jaber Seyed Jaber Pages 324-328
    Background and
    Purpose
    Blood transfusion is one of the essential and important parts of modern medicine. Blood transfusions are life saving for some patients, but some risks such as body's response should always be considered. This study was conducted to determine the incidence of transfusion outcomes and identifying the relationship between demographic profile of patients and some properties of blood products.
    Materials And Methods
    This descriptive study was carried out in all patients being admitted to the emergency department in Sari Imam Khomeini hospital whom underwent blood transfusions (in 2014). After recording demographic data, the history of transfusion reactions, clinical signs and symptoms, severity of side effects, the numbers of blood infusion packs over the last 24 hours were evaluated. Statistical analyses were performed in SPSS ver. 16 applying T-test and Chi square test.
    Results
    A total of 961 patients had blood transfusion including 529 (55%) males and 432 (45%) females. Twelve patients (1.24%) developed acute blood transfusion complications. The most common reactions included chills (83%, n=10), fever (58%, n= 7), and dyspnea (58 %, n= 7). There were no significant correlations between the incidence of complications and other variables such as age, sex, initial hemoglobin level, previous medical history, and the age and number of injected blood products (P>0.05).
    Conclusion
    In this study, the incidence of acute transfusion reactions was lower than that in other studies in Iran. Reduction in the number of red blood cell packs injected into patients can be one of the reasons for reducing the risk of acute transfusion reactions.
    Keywords: blood transfusion, emergency service, complications
  • Nader Jafaribalalmi, Alireza Khalilian, Roben Poghosyan, Shokoh Navabinezhad Pages 329-334
    Background and
    Purpose
    Emotional intelligence skills could create and improve marital satisfaction. This study sought to evaluate the effect of skill-based emotional intelligence training program on marital satisfaction in married students.
    Materials And Methods
    A semi-experimental study was conducted in which 60 married students (in Mazandaran University, Iran) studying in undergraduate courses were randomly selected and assigned into experimental and control groups. The subjects in the experimental group received skill-based emotional intelligence training for 15 sessions. The ENRICH Marital Satisfaction Scale and emotional intelligence (EI) questionnaire were used and the results were evaluated in both groups, before and after the intervention.
    Results
    The mean level of emotional intelligence in experimental group significantly improved (343.70±43.21) compared to that before the intervention (327.76±44.66) and compared to that of the subjects who did not attend the training sessions (336.63±35.39) (P=0.000). Also, the training program increased the participant's marital satisfaction (P=0.002).
    Conclusion
    Acquiring skill-based emotional intelligence can greatly decrease the worries and concerns associated with the growth of marital problems and divorce among students and increase their marital satisfaction.
    Keywords: Emotional Intelligence, Marital Satisfaction, students, Mazandaran University
  • Seyed Zeynolabedin Hosseini, Khadijeh Panahandeh Vansofla, Bahram Mirzaian Pages 335-339
    Background and
    Purpose
    This study aimed to investigate the relationship between job stress, social support, and job satisfaction in the personnel of Mazandaran University of Medical Sciences, Iran.
    Materials And Methods
    In this study, 302 individuals were selected from 1400 staff in Mazandaran University of Medical Sciences using stratified random sampling. Data was collected using Berry Field and Ruth questionnaire of job satisfaction, Occupational Stress Inventory (OSI), and Social Support Appraisals (SS-A).
    Results
    There were inverse relationships between job satisfaction and job stress (r=-0.15), gender (r=-0.106), and marital status (r=-0.10). Positive relationships were observed between type of employment (r=0.07) and social support (r=0.80) and job satisfaction among employees. Job stress and social support were found to be responsible for 0.75% and 64% of the changes in job satisfaction.
    Conclusion
    According to the findings, incentives and social supports could increase job satisfaction and reduce job stress in the personnel of Mazandaran University of Medical Sciences.
    Keywords: social support, job satisfaction, job stress
  • Ghasem Rahmatpour Rokni, Abbas Zamanian, Mahnaz Sharifian Pages 340-344
    Background and
    Purpose
    Basal cell carcinoma (BCC) is the most common malignancy in human. The lesions are more prevalent in areas exposed to ultraviolet (UV) light and covered areas of the body. The purpose of this study was to investigate the clinical and histopathological subtype of BCC adjusted to anatomical location in Iranian patients (in west of the country).
    Materials And Methods
    A descriptive cross-sectional study was performed in patients who had BCC biopsy in Hamedan Farshchian Hospital, 2009-2011. Different data such as age, sex, duration of disease, anatomic location, size of lesions and risk factors were recorded using a questionnaire.
    Results
    There were 223 BCC patients (mean age: 62.90 ± 13.45) including 57.3% males and 42.7% females. Face and scalp were the most affected anatomical locations (92%) and 71.3% were nodular lesions.
    Conclusion
    According to this study, BCC occurred in areas exposed to sunlight, mainly head and face. This signifies the need for sun protection.
    Keywords: basal cell carcinoma, Squamous cell carcinoma, skin neoplasms
  • Zahra Sadeghi, Ali Mohammad Foroughmand, Gholamreza Mohammadian Pages 345-350
    Background and
    Purpose
    Microcephaly is reduced head circumference more than two standard deviation below the mean for the age and sex. Genetic microcephaly disorder is divided into two categories; isolated and syndromic microcephaly. The incidence of autosomal recessive primary microcephaly in consanguineous population is more than that in non-consanguineous population. So far, few studies are conducted on the common genes in microcephaly in Iran. The present study, reveals the necessity to study, and implementing programs for genetical and clinical prenatal diagnosis.
    Materials And Methods
    In this study, the records of more than 1500 families participating in genetic counseling (2003-2014 in Ahvaz Welfare Organization) were used. Depending on the type of disease and drawn pedigree, the frequency of isolated microcephaly was calculated among autosomal recessive patients. Data was analyzed applying Chi-square test.
    Results
    Microcephaly and isolated microcephaly were observed in 5.51% and 3.29% of autosomal recessive patients, respectively. The risk of isolated microcephaly in non-Arab ethnic was 3.56 times more than the risk in Arab ethnic. The risk of isolated microcephaly in double first cousin and first cousin offspring was 4.44 times more than the risk of it in the first cousin once removed and other consanguineous marriages offsprings.
    Conclusion
    Consultation for risk of isolated microcephaly is more necessary in non-Arab ethnic and in double first cousin and first cousin offspring.
    Keywords: prevalence, microcephaly, autosomal recessive diseases
  • Mina Galeshi, Mojgan Mirghafourvand, Seyedeh Msoomeh Abbasnezhad, Atousa Afsari Pages 351-356
    Background and
    Purpose
    Anxiety will increase the risk of postpartum depression if it persists too long thereby, affecting marital relationship. The present study was performed to determine the relationship between postpartum anxiety and depression and marital satisfaction.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was conducted in which 270 mothers (8 weeks postpartum) attending healthcare center in Tabriz, 2014-2015 were recruited. Marital satisfaction, Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) and the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI) were used to collect the data. Pearson correlation test was used to determine the relationship between marital satisfaction and postpartum depression and anxiety.
    Results
    The mean scores for depression, and state and trait anxiety in women were 9.7.4, 52.2.2, and 47.2.8, respectively. Mean marital satisfaction score was 111.0.6. There was a reverse correlation between total score of marital satisfaction and its aspects with depression, state and trait anxiety(r=0.976 to 0.647; P
    Conclusion
    The results indicated lower levels of marital satisfaction in women with higher scores in depression and anxiety, therefore, to increase the level of marital satisfaction and strengthening the family relationships interventions are needed so that depression and anxiety are prevented in women during pregnancy and postpartum period.
    Keywords: anxiety, depression, postpartum period, marital satisfaction
  • Mahdi Farzadkia, Simin Nasseri, Roshanak Rezaei Kalantary, Hosseinali Asgharnia, Mahmoud Reza Gohari, Ali Esrafili, Yousef Dadban Shahamat, Nematollah Ghanbari Pages 357-362
    Background and
    Purpose
    Quality of surface waters is important for different uses and identification of contaminated sites and pollutants leads to appropriate use of water. So, the aim of this study was to evaluate the quality of water Babolrood.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, sampling was conducted in ten stations during summer 2013. Data was analyzed using National Sanitation Foundation Water Quality Index (NSFWQI) and SPSS, and then the river’s path was zoned by Geographic Information System (GIS).
    Results
    Based on NSFWQI, the best status was found in second station (79, good) and the worst was observed in station 10 (52, moderate).
    Conclusion
    Based on NSFWQI, the quality of river was good in upstream and moderate in downstream, indicating human as the main responsible for low quality of water.
    Keywords: Babolrood river, NSFWQI, zoning, GIS, water quality
  • Mohsen Dehghani, Fatemeh Mosaferi Pages 363-367
    Background and
    Purpose
    Rice is one of the most widely consumed cereal, and one of the major components of the food basket of approximately 2.4 billion people in the world. In Iran it is the second staple crop after wheat. This study aimed at investigating the level of different heavy metals (cadmium, arsenic, and lead) in rice consumed in Hormozgan province, 2014.
    Materials And Methods
    An analytical cross-sectional study that was carried out in 75 samples of Iranian, Pakistani, and Indian rice consumed in Hormozgan province in 2014. The samples were randomly selected and analyzed.
    Results
    The mean concentrations of arsenic, lead and cadmium were 0.045, 0.057 and 0.022 mg/kg, respectively. The maximum level of arsenic was found in unauthorized Indian rice (0.033 mg/kg) and the maximum lead content was observed in unauthorized Pakistani rice (0.070 mg/kg).
    Conclusion
    Due to the high consumption of rice in the country and contamination of rice with heavy metals, it is important to choose safe products to avoid accumulative effect of these metals on human health.
    Keywords: rice, heavy metals, Hormozgan
  • Zahra Sadat Madani, Azam Hadadi Koohsar Pages 368-373
    This case report describes the healing of a large periapical lesion without apical surgery. In this paper, s 35 year-old female with a large lesion from the apices of her teeth 22-27 is presented. During treatment procedure 2.5% sodium hypoclorite solution was used for irrigation and calcium–hydroxide was used as intracanal anti-microbial dressing. Periapical healing was observed in radiographic examinations at 6-month and 1 and 2 year-follow-up visits.
    Keywords: Periapical Abscess, Calcium hydroxide, Root canal Therapy
  • Omolbanin Amjadi, Tahoora Mousavi, Alireza Rafiei, Mohammd Ali Afzali, Mohammad Yousefpour, Alireza Ghaemi Pages 374-393
    Background and
    Purpose
    Good nutrition is an important part of healthy lifestyle. Guidelines on nutrition are correlated with individual and public health and prevention or treatment of various diseases. Quran that covers all aspects of human life, provides guidance on nutrition too. Pomegranate is mentioned three times in Quran under the name of “Ar-Rumman”. The main aim of this study was to review the Quran and hadith quotes on pomegranate and its participation in traditional medicine, therapeutic effects and possible mechanisms of actions.
    Materials And Methods
    Electronic databases including Google scholar, Ovid, PubMed, ISI, and Medline were searched using the following keywords: pomegranate, Holy Quran, nutrition, traditional medicine, and medicinal plants. Relevant studies published until 2015 were identified. Therapeutic effects of pomegranate were extracted from traditional medicine and herbal remedies books such as Makhzan-al-Advia, Tohfeh al-Momenin, Ghanoun fi Alteb, and Al-AbniehAn-Hadaegh Al-Advieh. Islamic hadith and narrations were also collected from Islamic resources like Mostadrekol vasael.
    Results
    Pomegranate seeds, juice, and peels are rich in beneficial compounds. Pomegranate is a source of antioxidants which potentially prevent cancers (breast, prostate, lung, colon, and skin), cardiovascular diseases, dental plaque and gum diseases, Alzheimer, diabetes, bacterial and viral infection, and other diseases.
    Conclusion
    Islamic notifications and traditional remedies were found to be consistent with modern scientific findings. This signifies the truth of holy Quran’s scientific miracles and calls for more attention to Quran and its concepts and commentary.
    Keywords: pomegranate, holy Quran, traditional medicine, antioxidant, therapeutic effects, prevention, control
  • Mohammad Yousef Mogaddam, Farzad Motevalli Haghi, Mahmoud Fazeli, Dinan, Nasibeh Hosseini, Vasoukolaei, Ahmad Ali Enayati Pages 394-411
    Background and
    Purpose
    Anopheles mosquitoes are of particular importance because they transmit malaria. Implementing the malaria elimination program reduced its incidence in recent years in Iran. However, in the last decade, almost an annual average of 15 thousand cases was recorded. So far 24 species of Anopheles are collected in Iran of which 8 species are confirmed as malaria vectors. Despite the implementation of programs to combat malaria, it is still endemic in Iran due to various reasons including insecticide resistance among Anopheles.
    Materials And Methods
    A review of published literature (1921-2015) was performed in electronic databases including Google Scholar, PubMed, SID, Ovid Medline, Web of Science, Irandoc, and the World Health Organization (WHO) web site. The search keywords were Anopheles, malaria, resistance, vectors, and mechanisms. A total of 160 articles and thesis were found from which 60 met the inclusion criteria.
    Results
    Anopheles stephensi was found resistant to DDT, Dieldrin and Malathion and becoming resistant against deltamethrin. However, no reports have been found on resistance in An. Fluviatilis, An. Superpictus, and An. Sacharovi against DDT, Dieldrin, Malathion, and Deltamethrin. Different studies indicated that An. Maculipennis, An. Dthali, and An. culicifacies are resistant to DDT.
    Conclusion
    Insecticide resistance is becoming a serious thtreat to the effectiveness of malaria control measures, this is specially crucial as the country embarked on the malaria elimination programme, therefore, monitoring insecticide resistance in the main malaria vectors in Iran is of paramound importance.
    Keywords: Anopheles, resistance, malaria, insecticide, Iran
  • Azar Shokri, Mahdi Fakhar, Javad Akhtari, Pooria Gill Pages 412-429
    Identification of materials at the nanometer scale using microscope tools or nanoscopy helps in better understanding of cell physiology. It is one of the available methods in evaluating the changes caused by physico-chemical agents. In recent years, nanoscopic tools have developed greatly in ultrastructural studies or diagnostic purposes and drug screening for human protozoan infections including plasmodium spp. and Leishmania spp. The present study aimed at evaluating the application of nanoscopic technologies in studies carried out on protozoal infections, especially Leishmania parasite. A non-systematic review of published articles (1998-2014) was performed in electronic databases as PubMed, Google scholar, Scopus, Magiran, Iranmedex, and Web of Science. The search keywords included STM, AFM, protozoan pathogens, Leishmania, and nanotechnology. Our study revealed that nanoscopic technologies and on top of them atomic force microscopy (AFM) are effective and powerful tools for structural distinction of protozoan parasites, particularly Leishmania, which could be used alongside old methods such as Scanning Electron Microscopy (SEM) and Transmission electron microscopy (TEM).
    Keywords: nanotechnology, nanomicroscopy, atomic force microscopy, protozoan, leishmania
  • Saeid Hadi, Parvin Mirmiran, Vahid Hadi, Somayeh Hosseinpour, Niazi, Seyed Mohammadhadi Emamat Pages 430-442
    Background and
    Purpose
    In recent years the role of nutrition and herbal medicine are considered in the control of cardiovascular risk factors. The aim of this review was to evaluate the effect of nigella sativa on glycemic indices, lipid profiles, markers of inflammation, oxidative stress, and anthropometric indices.
    Materials And Methods
    An electronic literature search was conducted on websites such as Science direct, Google scholar, SID, Iranmedex, and Scopus using the following keywords: nigella sativa, Timokinon, type 2 diabetes, insulin resistance, blood glucose, lipid profile, metabolic syndrome, body weight, inflammation, and antioxidant. Published articles (until August 2014) in English and Persian were selected.
    Results
    Nigella sativa in various interventions improved insulin resistance, lowered blood sugar and HbA1c, increased insulin production, and decreased hepatic gluconeogenesis and glucose absorption in the intestine. Nigella sativa also showed improvements in lipid profile. It can improve the inflammatory status (by reducing the inflammatory cytokine and anti-inflammatory increase in the inhibition of NF-KB factor and Nitric oxide) and oxidative stress (by increasing the activity of antioxidant enzymes and reducing free radicals, such as Malondialdehyde) in treatment of diabetes. Nigella sativa modifies the metabolic syndrome associated with type 2 diabetes by improving anthropometric parameters.
    Conclusion
    Nigella sativa have a favorable effect on management of cardiovascular risk factors such as dyslipidemia, inflammatory markers, and oxidative stress.
    Keywords: nigella sativa, inflammatory cytokine, dyslipidemia, oxidative stress