فهرست مطالب

نوآوری های مدیریت آموزشی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، تابستان 1393)

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر فتاح ناظم، افسانه صابر گرکانی، امیرحسین ناظم صفحه 7
    مقصود از این مطالعه پیدا کردن پاسخ برای این پرسش است که “آیا بین هوش سازمانی1 و بهره وری2 کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحدها و مراکز آموزشی رودهن، دماوند، فیروزکوه، پردیس و بومهن رابطه وجود دارد”؟ در این پژوهش، جامعه آماری را کلیه کارکنان بخش های مختلف دانشگاه آزاد اسلامی واحدها و مراکز آموزشی رودهن، دماوند، فیروزکوه، پردیس و بومهن تشکیل داده است. گروه نمونه تعداد 270 نفر برآورد شده است که از روش طبق بندی متناسب با حجم آماری استفاده شده است. ابزار سنجش در این پژوهش شامل پرسش نامه بهره وری که براساس مدل اچیو3 هرسی و گلد اسمیت4 تهیه شده است و دارای ابعاد توان، وضوح نقش، کمک، انگیزه، ارزیابی، اعتبار و محیط می باشد (93/0= α) و پرسش نامه هوش سازمانی آلبرشت5 که دارای ابعاد بینش راهبردی، سرنوشت مشترک، روحیه، هم سویی و تجانس، کاربرد دانش و فشار عملکرد است (84/0= α). نتایج حاصل از روش رگرسیون چند متغیری خطی و تحلیل مسیر نشان داد که:1. بین هوش سازمانی و ابعاد آن با بهره وری کارکناندانشگاه آزاد اسلامی منطقه 8 رابطه وجود دارد.
    2. از بین ابعاد هوش سازمانی متغیرهای بینش راهبردی، سرنوشت مشترک، میل به تغییر، روحیه، کاربرد دانش و فشار عملکرد با بهره وری کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 8 رابطه معنادار مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: بهره وری، هوش سازمانی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • کیوان مرادی، دکتر ابوالقاسم نادری، دکتر جواد پورکریمی صفحه 19
    هدف پژوهشحاضر، مقایسة چابکی سازمانی دبیرستان های پسرانه دولتی عادی و غیر دولتی شهر تهران بود . روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی است. جامعه آماری پژوهش، مدارس متوسطه پسرانه دولتی عادی و غیر دولتی شهر تهران می باشد ، که تعداد 79 مدرسه با استفاده از فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه چابکی سازمانی (پژوهشگر ساخته) است. پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (چابکی سازمانی «804/0») ارزیابی شد. برای روایی ابزار از تحلیل عاملی تاییدی بهره گرفته شد. شاخص های تحلیل عاملی نشان دادند که پرسشنامهبرازش خوبی دارد.به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد) و آمار استنباطی (آزمون های کولموگروف - اسمیرنف، تی تست تک نمونه ای، تیبرای دو گروه مستقل، تحلیل عاملی تاییدی) استفاده شد. یافته ها نشان داد که: (1) وضعیت چابکی سازمانی در مدارس متوسطه پسرانه دولتی در مولفه های هوشمندی، شایستگی و انعطاف پذیری و سرعت پایین تر از متوسط است. همچنین، وضعیت مدارس متوسطه پسرانه غیر دولتی در مولفه هوشمندی پایین تر از متوسط و در مولفه شایستگی و انعطاف پذیری و سرعت در حد متوسط است. به طور کلی مدارس دولتی عادی از نظر چابکی سازمانی در سطح پایین تر از متوسط و مدارس غیر دولتی در سطح متوسط قرار دارند. (2) وضعیت چابکی سازمانی مدارس دولتی و غیر دولتی تفاوت معناداری با یکدیگر دارند. به عبارت دیگر، مدارس غیر دولتی نسبت به مدارس دولتی عادی در وضعیت مناسب تری از نظر چابکی سازمانی قرار دارند.
    کلیدواژگان: هوشمندی، شایستگی، انعطاف پذیری و سرعت
  • دکتر نادر سلیمانی، فرشته معماریان صفحه 33
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی تعهد سازمانی2 دبیران بر اساس مولفه های عدالت سازمانی3 و امنیت شغلی4 آنان بوده است. پژوهش به شیوه توصیفی (همبستگی) انجام شده است. جامعه آماری، کلیه دبیران دوره متوسطه شهر گرمسار در سال تحصیلی 1392 به تعداد 205 نفر بودند. مطابق با جدول مورگان، حجم نمونه 133 نفر برآورد گردید که با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای تحقیق از سه پرسشنامه: 1. امنیت شغلی اولدهام و کولیک و استپینا و امبروز5 (1986) و 2. پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن6 (1993) و 3. پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و میر7 (1990) استفاده شده است. ضریب پایایی پرسشنامه ها (آلفای کرونباخ) به ترتیب 78/0و 83/0 و 87/0 بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که : 1. بین عدالت سازمانی و تعهد سازمانی رابطه مثبت معنادار وجود دارد. 2. بین امنیت شغلی و تعهد سازمانی رابطه مثبت معنادار وجود دارد. 3. بین عدالت سازمانی و امنیت شغلی با تعهد سازمانی همبستگی مثبت معنادار وجود دارد. 4. بین ابعاد عدالت سازمانی با تعهد سازمانی همبستگی مثبت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، امنیت شغلی، تعهد سازمانی، معلمان، مدارس متوسطه
  • دکتر فریده دوکانه ای فرد، نرگس اکبری صفحه 47
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین رهبری معنوی و یادگیری سازمانی باخلاقیت در کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب بوده است . جامعه آماری مورد مطالعه کلیه کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب بود،حجم نمونه آماری براساس جدول مورگان (460 نفر) در نظر گرفته شد. در این پژوهش روش نمونه گیری به صورت تصادفی چند مرحله ای انجام شد. روش جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه رهبری معنوی (فرای1) و یادگیری سازمانی(نیف2) و پرسش نامه خلاقیت عابدی مورد استفاده قرار گرفت و بر روی نمونه مورد نظر اجرا شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، واریانس و نمودار و... ) و به منظور آزمون سوال های پژوهش از آمار استنباطی (از آزمون آماری تحلیل رگرسیون چند متغییری و ضریب همبستگی پیرسون) استفاده شد. نتایج نشان داد: که بین رهبری معنوی و یادگیری سازمانی با خلاقیت در کارمندان دانشگاه رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، یادگیری سازمانی، خلاقیت، دانشگاه آزاد اسلامی
  • دکتر ناصر عباس زاده، حسن احمدی، صابر عبدالملکی صفحه 64
    تحقیق حاضر با هدف «بررسی رابطه رهبری توزیع شده با عملکرد سازمانی معلمان ابتدایی شهر تهران» به روش توصیفی – تحلیلی صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق 13734 نفر از معلمان ابتدایی شهر تهران بود که تعداد 322 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای و طبقه ای متناسب از بین مناطق و مدارس به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده های مربوط به رهبری توزیع شده از پرسش نامه ایلمور و صحرانورد که بیشتر سوال های آن محقق ساخته بود و برای جمع آوری داده های مربوط به عملکرد سازمانی از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است که پایایی آنها از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 95/. و 83/. به دست آمد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده گردید. نتایج آزمون همبستگی پیرسون حاکی از آن است که بین رهبری توزیع شده و عملکرد سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون همبستگی نشان داد که تمام مولفه های رهبری توزیع شده (ماموریت، اعتماد، فرهنگ مدرسه، توسعه حرفه ای، عمل رهبری، حمایت، تصمیم گیری) با عملکرد سازمانی رابطه مثبت و معناداری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از آن بود که از بین مولفه های سبک رهبری توزیع شده شش بعد ماموریت، اعتماد، فرهنگ مدرسه، توسعه حرفه ای، رفتار رهبری، حمایت، به عنوان متغیرهای پیش بین معیار ورود به معادله نهایی رگرسیون برای توضیح تغییرات عملکرد سازمانی (متغیر ملاک)، را دارا هستند و مولفه تصمیم گیری به دلیل نداشتن سهم معنادار در پیش بینی عملکرد سازمانی از معادله حذف گردید.
    کلیدواژگان: رهبری توزیع شده، عملکرد سازمانی، معلمان ابتدایی، شهر تهران
  • محمد نور رحمانی، جواد ایمانی صفحه 78
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی با رضایت شغلی است. جامعهآماری این تحقیقشاملتمامی 498 نفر معلمان شاغل در مدارس استثنائی استان هرمزگان در سال تحصیلی 91- 1390 است و نمونه ای به حجم 217 نفر به روش تصادفی ساده بر اساس فرمول کرجسی و مورگان جهت انجام پژوهش انتخاب شده اند. اینبررسی به روشتوصیفی از نوع همبستگی صورت گرفته وجهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه فرهنگ سازمانی (هافستد2، 2001)، رفتار شهروندی سازمانی (دی پائولا و موران3،2001) و رضایت شغلی JDI(اسمیت، کندال و هالین4، 1969) بهره گرفته شده است و برای تجزیه و تحلیل داده ها ازروش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفادهشد که نتایج حاصل نشان داد: هیچ گونه رابطه معنی داری بین دو متغیر فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی وجود ندارد و از بین ابعاد آن، فقط بعد مرد گرایی با رضایت شغلی رابطه ای معنی دار داشته و به تنهایی قادر به پیش بینی آن می باشد. از طرفی بین رفتار شهروندی و رضایت شغلی رابطه ای معنی دار وجود دارد و از بین ابعاد آن، ابعاد کمک کننده و اطاعت سازمانی با رضایت شغلی رابطه مثبت و معنی داری دارند. از بین ابعاد فرهنگ سازمانی، امتناع از ریسک و مرد گرائی با رفتار شهروندی رابطه داشته و در این بین متغیر مرد گرایی بیشترین قدرت پیش بینی را دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، رضایت شغلی، معلمان، مدارس استثنایی، استان هرمزگان
  • حسین صمدی میار کلایی، دکتر حسنعلی آقاجانی، موسی مشازمینی صفحه 96
    امروزه نقش یک دانشگاه کارآفرین در یک محیط پویا از اقتصاد دانش بنیان؛ حمایت از توسعه اقتصادی از طریق افزایش میزان و کیفیت تحقیقات (بنیادی و کاربردی) است، و انتقال سریع چنین دانش جدیدی به جامعه از طریق آموزش و کارآفرینی محقق می گردد. از طرفی هدف از پژوهش حاضر تبیین و بررسی وضعیت کارآفرینی دانشگاهی و شاخص های دانشگاه کارآفرین، شامل: مولفه های چشم انداز، ماموریت و استراتژی دانشگاه؛ حاکمیت و اداره دانشگاه؛ ساختار و طرح سازمانی؛ چند رشته ای، فرا رشته ای؛ قدرت نفوذ و استفاده از منابع متنوع؛ مدیریت ذینفعان و ارزش های جامعه؛ دانش آموختگان؛ انتقال دانش؛ مرکز رشد، تامین مالی مخاطرات در شرکت های مشتق از دانشگاه؛ بین المللی سازی، و در نهایت، آموزش کارآفرینانه و آموزش سرمایه گذاری، در آموزش عالی از طریق سیستم استنتاج فازی می باشد. روش این پژوهش از نظر نحوه گردآوری داده ها، روش پیمایشی و از نظر مقاصد پژوهش، کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش نیز اساتید، خبرگان و مسئولین دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر در امر کارآفرینی می باشند. در تحقیق پیش روی، برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد دانشگاه کارآفرین گیب2 (2012)، و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون فرضیه فازی استفاده شده است. یافته ها نشان داد که کارآفرینی دانشگاهی و ویژگی های دانشگاه کارآفرین در دانشگاه مورد مطالعه، در وضعیت نامطلوبی قرار دارند. در نهایت باید اشاره کرد که نظام علم اغلب کشورها در پاسخ گویی به نیاز فزاینده اجتماعی و اقتصادی به دانش و فناوری در حال تغییر و تحول هستند، و نظریه دانشگاه کارآفرین یکی از مدل های مطرح شده برای تبیین چهره جدید و متحول شده دانشگاه ها است.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، آموزش عالی، کارآفرینی، سیستم استنتاج فازی
  • ساناز مظاهری، ناهید اورک صفحه 115
    پژوهش حاضر که از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش ، توصیفی – همبستگی بود، به ارائه مدلی در جهت شناسایی ارتباط سرمایه فکری و توانمندسازی روانشناختی کارکنان زن واحدهای دانشگاه های آزاداسلامی در شهر تهران می پردازد. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان زن دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران (واحدهای علوم و تحقیقات، تهران شمال، جنوب و مرکز) بودند که تعداد 1600 نفر می باشند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و فرمول کوکران، تعداد 310 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود و برای تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار SPSS و PLS استفاده شد. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه ها نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین سرمایه های فکری سازمان و ابعاد آن از قبیل سرمایه های انسانی، سرمایه های ساختاری و سرمایه های ارتباطی با توانمندسازی روانشناختی کارکنان وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ارتباطی، توانمندسازی روانشناختی، دانشگاه آزاداسلامی
|
  • Page 7
    The purpose of the study was to find the relationship between organizational intelligence and social capital with the productivity of the staff employed in Islamic Azad University, Pardis, Firouzkouh, Damavand, and Roudehen Branches as well as Boumehen Center. The Population of the research consisted of all staff working in the above mentioned branches and center. The research sample consisted of 250 subjects chosen by applying clustering method based on the sample size. The research tools were the questionnaire of productivity designed based on ACHIEVE Hersi and Gold Smith Model and consisted of the dimensions of ability, clarity, help, incentive, evaluation, validity and environment (α=0.93); the questionnaire of Ebili and Ebili’s (2010) social capital which had cognitive, structural and relational dimensions (α = 0.89), and; the questionnaire of Albrecht’s organizational intelligence which consisted of the dimensions of strategic insight, common destiny, spirit, alignment and homogeneity, the application of knowledge and the pressure of performance (α=0.84). The results of using the linear multivariate regression method and route analysis showed that there is a relationship between organizational intelligence and the dimensions of staff’s productivity. There is also a relationship between social capital and the dimensions of staff’s productivity. In the pattern of route analysis which was presented based on the variables of organizational intelligence and social capital, it is shown that these two variables affect the productivity and common destiny and structural capital which are the dimensions of organizational intelligence and social capital respectively have the highest effect on the staff’s productivity.
    Keywords: organizational intelligence, social capital, productivity
  • Page 19
    The aim of this research is to comparison the organizational agility in private­ and public high schools of Tehran city. The research method is descriptive-­functional. Population of this study consisted of all private­ and public high schools of Tehran city equal to 411 schools. The sample for the present study was multiple clustery randomly selected from among the schools (79) schools. (­organizational agility questionnaire (Wrought Researcher)­ have been used for the collection of data. The questionnaire reliability was evaluated based on Cronbach’s alpha (organizational agility 0.804. )Utilized confirmatory factor analysis for determining construct validity of the scale .­CFA indices revealed good fitness of the questionnaire. The collection data were analyzed by using­descriptive(mean, standard deviation and percent) and in perennial statistics (Kolmogorov- Smirnov test methods, independent-samples t test and one-sample t test). The results in dictate that: [1] Organizational agility status in public high schools is lower than average in sharply, competency and flexibility components. In addition, the status of private highschool sin sharply component is lower than average, and averagely in organizational competency and flexibility. The public high schools are in unfavorable organizational agility condition, but the private high schools average level organizational agility condition. [2] There is a significant difference in the level of organizational agility among the private­ and public high schools.
    Keywords: sharply, competency, flexibility, quickness
  • Page 33
    The purpose of the present study was to predict teachers’ organizational commitment based on their organizational justice and job security. The research method was descriptive and correlational. The participants in this study were 133 teachers at secondary schools in Garmsar who were selected out of 205 through Morgan Table. Three instruments were used for data collection. The job security was measured through Oldehm and Colic Inventory; the organizational justice was measured via Newhef and Mormen Inventory; and the organizational commitment was measured through Alen and Myer Inventory. The reliability of the questionnaires was computed as 0.78, 0.83, and 0.87 respectively. The data was analyzed using the Pearson product-moment correlation technique, and multiple regression. The major findings were as follows: (a) there is a positive relationship between organizational justice and organizational commitment; (b) a positive relationship was found between job security and organizational Commitment; (c) a significantly positive multiple relationship was found between job security, organizational justice, and organizational commitment, and (d) there was a significant relationship between each dimension of organizational justice and organizational Commitment.
    Keywords: organizational justice, organizational commitment, job security
  • Page 47
    The purpose of this study, the relationship between spiritual leadership and organizational learning with creativity in employees is Islamic Azad University of South Tehran. In this study population included all employees of Islamic Azad University South Tehran, According to Morgan sample size (460 patients) were considered. The multi- stager and on sampling was performed. Data were collected through questionnaire spiritual leadership (above) and organizational learning (Nief) and Baedeker activity questionnaire was used and the sample was conducted, analyze the data, descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation, variance and diagrams...) And to examine the question of in perennial statistics(multi-variable regression analysis and Pearson correlation test) were used. The results showed that the spiritual leadership and organizational learning with creativity in employees University is a significant relationship.
    Keywords: Spiritual Leadership, Organizational Learning, Creativity, Islamic Azad University
  • Page 64
    The aim of this research was to study the relationship between distributed leadership and organizational performance of primary teachers in Tehran. The method and the research was analytical-descriptive method and the research population and the research population contained 13734 elementary teachers in Tehran. A sample of 322 teachers was selected from population using the multistage and stratified random sampling. To collect data for distributed leadership, Ilmore and Sahranavard questionnaires were applied, and for the organizational performance, a researcher-made questionnaire was used. The reliability of the questionnaires was computed as 95% and 83% through Cronbach alpha. To analyze the data, Pearson correlation and stepwise regression test were applied. The results showed that there was significant relationship between distributed leadership and organizational performance. The results also showed that all dimensions of distributed leadership (mission, trust, school culture, professional development, leadership action, support and decision making) had significant relationship with organizational performance. The results of regression analysis showed that all dimensions of distributed leadership except for decision making dimension, could predict significantly the organizational performance. Therefore, decision making dimension was omitted in the model since it had no significant contribution to predicting organizational performance.
    Keywords: distributed leadership, organizational performance, elementary teachers, Tehran city
  • Page 78
    The aim of this Study is to investigate the relationship between organizational culture, organizational citizenship behavior and job satisfactio population of this research includes all employed teachers in exceptional schools in ÇÓÊÇä Hormozgan Province (498 person) in the Academic year 2011 –12a sample of 217 teachers participated in this study. They were selected through random sampling via Morgans table. The research method is descriptive and of correlational type. Three questionnaires were use for data gathering Organizational culture Questionnaire( (Hofstede, 2001)¡, Organizational Citizenship behavior Questionnaire(( (DiPaula and Moran, 2001) 2001),æ and JobJDI satisfaction Questionnaire(( (Smith, Kendall & Hulin, 1969). For data analysis Pearson coefficient correlation and polygamist regressions were used, and the results indicate thatThere is not any Significant Relationbetween organizational culture and job satisfaction, from among organizational culture dimensions, only Male-orientation has Significant Relationship with job satisfaction and is able to predict it. On the other hand, there are significant relations between citizenship behavior and job satisfaction. And from among different Dimensions of citizenship behavior, helpfulness and organizational obedience have significant relationship with job satisfaction. Moreover, from different dimensions of organizational culture, there are only significant relationship between risk refusal, male-orientation, and citizenship behavior. Besides, male-orientation is the most powerful dimension for prediction.
    Keywords: Organizational Culture, organizational citizenship behaviour, job satisfaction, teachers, exceptional schools, Hormozgan Province
  • Page 96
    The role of an entrepreneurial university in the dynamic environment of the knowledge-based economy is supporting the economic development through increasing the quantity and the quality of research(basic and applied). The rapid transfer of the new knowledge to the community is possible through education and entrepreneurship. The purpose of the present research is exploration and investigating the condition of academic entrepreneurship and indexes of the entrepreneurial university, Including mission, strategy, governance, organization and organizational design, multidiscipline, transdicipline, leverage, applying different resources, public value and stakeholder management, alumni, knowledge transfer, incubation, cross all departmental spin offs venture funding, internationalization, and enterprise and entrepreneurship education in higher education through Fuzzy Inference System. The method used in this study is survey method (in terms of data collection) and an applied research (in terms of research purposes). Statistical population of the present study includes professors, specialists, and administrators of Islamic Azad University, Qaemshahr branch. Entrepreneurial university questionnaire designed by Gibb (2012) was used for data collection, and the Fuzzy Hypothesis Test was used for data analysis. Results showed that academic entrepreneurship and Indexes of entrepreneurial university in the intended were in undesirable status. Science systems in the world have been in transition for better responding to social and economic needs to knowledge and technology. Entrepreneurial university is one of the suggested models for describing a new and modified picture for universities.
    Keywords: Entrepreneurial University, Higher Education, entrepreneurship, Fuzzy Inference System
  • Page 115
    This study which is practical in terms of the objectives and descriptive – correlation in terms of research method, aims to propose a model for identifying the relationship between intellectual capital and employees’ psychological empowerment among female staff of Islamic Azad University (branches of Science and Research, North, Center, and South). Statistical population includes all female employees (1600) in different branches of Islamic Azad University in Tehran. Using the stratified random sampling and Cochran formula, 310 individuals were selected as the sample. A questionnaire was used for data collection and SPSS and PLS software packages were used to analyze data. The results revealed that there was a significant relationship between the employees’ psychological empowerment and the intellectual capital together with its dimensions and, including human capital, structural capital, and relational capital.
    Keywords: intellectual capital, human capital, relational capital, psychological empowerment, Islamic Azad University, female staff