فهرست مطالب

نوآوری های مدیریت آموزشی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، بهار 1393)

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر سیروس قنبری، دکتر فخرالسادات نصیری ولیک بنی، شوبو عبدالملکی صفحه 7
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش معنوی مدیران با سلامت روانی و درگیری شغلی آنان در مقاطع مختلف تحصیلی شهر سنندج به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. از جامعه 256 نفری مدیران مدارس دخترانه مقاطع مختلف تحصیلی شهر سنندج، 165 نفر براساس روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. ابزارهای پژوهش پرسش نامه هوش معنوی کینگ (2008)، پرسش نامه سلامت گلدبرگ (1972) و پرسش نامه درگیری شغلیکانونگو (1982) استفاده شد. پایایی پرسش نامه ها براساس آلفای کرونباخ 93/0 پرسش نامه هوش معنوی، 83/0 پرسش نامه سلامت روان، 82/0 پرسش نامه درگیری شغلی به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای ، آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و رگرسیون استفاده گردید. نتایج نشان داد که هوش معنوی و مولفه های آن در مدیران مدارس، بالاتر از حد متوسط و سلامت روان و درگیری شغلی مدیران مورد مطالعه، بالاتر از متوسط می باشد. بین هوش معنوی مدیران و مولفه های آن و سلامت روان مدیران همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. بین هوش معنوی مدیران و مولفه های آن و درگیری شغلی مدیران همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. هم چنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سلامت روان و درگیری شغلی مدیران از طریق هوش معنوی و ابعاد آن در مدیران قابل پیش بینی می باشد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، سلامت روانی، درگیری شغلی، مدیران، مدارس دخترانه، سنندج
  • دکتر هوشنگ تقی زاده، عبدالحسین شکری صفحه 25
    هدف این مطالعه بررسی روابط ما بین مولفه های رفتار شهروندی سازمانی در آموزشگاه های تدریس زبان های خارجی ناحیه چهار شهرستان تبریز می باشد. شاخص های به کارگیری موثر بر رفتار شهروندی سازمانی که در تحقیقات قبل شناسایی شده اند به عنوان متغیرهای این تحقیق هستند. روش تحقیق توصیفی بوده و جامعه آماری این تحقیق شامل 48 نفر از مدیران آموزشگاه ها تدریس زبان های خارجی ناحیه چهار شهرستان تبریز می باشد. به دلیل محدود بودن اعضای جامعه آماری، کل اعضای آن مورد بررسی قرار گرفته است. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. جمع آوری داده ها نیز توسط پرسش نامه محقق ساخته انجام پذیرفته که روایی و پایایی آنها به ترتیب با روایی محتوایی و آزمون مجدد مورد بررسی قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش دیماتل بهره گیری به عمل آمده است. هم چنین تجزیه و تحلیل نهایی داده ها توسط نرم افزارMATLAB انجام شده است. نتایج نهایی حاکی از این است که، مولفه «جوانمردی» با بالاترین میزان اثرپذیری و مولفه «نوع دوستی» با بالاترین میزان اثرگذاری شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، دیماتل، اثرگذاری و اثرپذیری
  • دکتر عبادالله احمدی، سعیده اقتصادی، احمد ایزدی صفحه 44
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین هوش هیجانی و کیفیت زندگی کاری با خودکارآمدی در بین کارکنان آموزش و پرورش ناحیه 3 شهر شیراز به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه مورد پژوهش کارکنان آموزش و پرورش ناحیه 3 شیراز بودند و نظر به این که تمامی کارکنان را شامل شده است روش سرشماری انتخاب گردید. از 126 نفر جامعه آماری تعداد 112 نفر از کارکنان پرسش نامه ها را تکمیل نموده و عودت دادند. ابزارهای پژوهش: پرسش نامه هوش هیجانی شوت1 (1998)، پرسش نامه کیفیت زندگی کاری قاسم زاده (1384) و پرسش نامه خودکارآمدی شرر2 (1982) بود. ضریب پایایی هرکدام از پرسش نامه ها با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که به ترتیب 74/0، 95/0 و 75/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و از روش های آماری در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید. نتایج حاصل از بررسی فرضیه های پژوهش نشان داد که بین هوش هیجانی و کیفیت زندگی کاری با خودکارآمدی رابطه معنا داری وجود دارد، بین تمامی مولفه های هوش هیجانی با خودکارآمدی رابطه معناداری وجود دارد و بین تمامی مولفه های کیفیت زندگی کاری با خودکارآمدی نیز رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین تمامی مولفه های هوش هیجانی و کیفیت زندگی کاری به طور معناداری قادر به پیش بینی خود کارآمدی هستند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، کیفیت زندگی کاری، خودکارآمدی، شیراز، آموزش و پرورش
  • دکتر محمود قربانی، سهیلا پرتونیا صفحه 59
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین سکوت سازمانی و ابعاد مختلف اعتماد سازمانی کارکنان در سازمان آموزش و پرورش استان خراسان شمالی انجام یافته که از نوع پژوهش های کاربردی، توصیفی، تحلیلی و زمینه یابی است. جامعه آماری 701 نفر از کارکنان سازمان آموزش و پرورش خراسان شمالی و ادارات تابعه می باشد که از این تعداد 260 پرسش نامه به طور کاملا طبقه ای و تصادفی در هر اداره توزیع که در نهایت 250 پرسش نامه تکمیل و عودت داده شد. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه سکوت سازمانی با 23 گویه و پرسشنامه ابعاد اعتماد کارکنان با 11 گویه بود که پایایی هریک از این مولفه ها با ضریب آلفای کرونباخ 8217/0 و 8131/0تعیین گردید و سپس برای بررسی نرمال بودن متغیرها از آزمون کولموگروف اسمیرنف و از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی رابطه بین فرضیه ها استفاده شد و نتایج تجزیه و تحلیل نشان دادند که بین ابعاد جو سکوت (نگرش مدیریت عالی به سکوت، نگرش سرپرستان به سکوت و فرصت های ارتباطاتی) و ابعاد اعتمادکارکنان (اعتماد شناخت مدار و عاطفه مدار) رابطه معناداری است، به طوری که بین نگرش مدیریت عالی با اعتماد شناخت مدار یک همبستگی مثبت وجود دارد، اما بین نگرش مدیریت عالی با اعتماد عاطفه مدار یک همبستگی مثبت وجود ندارد. از طرفی، بین نگرش سرپرستان و فرصت های ارتباطاتی کارکنان با ابعاد اعتماد کارکنان نیز یک همبستگی منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، اعتماد کارکنان، سازمان آموزشی، استان خراسان شمالی
  • حمید سینا، دکتر صمد کریم زاده، دکتر فتاح ناظم، دکتر عبادالله احمدی صفحه 72
    هدف پژوهش حاضر ارائه مدل ساختاری پیش بینی فرسودگی شغلی مدیران دانشگاه آزاد منطقه یک براساس ابعاد کیفیت زندگی کاری، تعهدسازمانی و مدیریت دانش است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری مورد بررسی این تحقیق شامل 660 نفر از مدیران دانشگاه آزاد اسلامی منطقه یک که در سال تحصیلی 92-91 مشغول به خدمت بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، و با استفاده از جدول مورگان تعداد 250 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های تحقیق، از سه پرسش نامه فرسودگی شغلی مسلک و جکسون (1981)، کیفیت زندگی کاری والتون (1973)، تعهد سازمانی می یر (1990) و مدیریت دانش شرون لاوسون (2003) استفاده گردید که با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ پایایی کلیه پرسش نامه ها محاسبه گردید. نتایج ضریب همبستگی، رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر نشان داد که: 1. کلیه ابعاد کیفیت زندگی کاری قادر به پیش بینی متغیر فرسودگی شغلی بود. 2. دو بعد تعهد عقلانی و تعهد هنجاری به ترتیب به میزان 44/0 و 39/0 قادر به پیش بینی فرسودگی شغلی بودند. 3. تنها سه بعد مدیریت دانش، (دانش آفرینی، جذب دانش و کاربرد دانش) به ترتیب قادر به پیش بینی فرسودگی شغلی بودند. 4. ارائه مدل ساختاری پیش بینی فرسودگی شغلی مدیران براساس کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی و فرسودگی شغلی.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی، مدیریت دانش، دانشگاه آزاد اسلامی، مدیران
  • جواد ایمانی صفحه 91
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و مدیریت مشارکتی با توسعه سازمانی بود که جامعه آماری آن را تمامی دبیران مقطع متوسطه شهرستان بندرعباس در سال تحصیلی 93 – 1392 (868 نفر) تشکیل دادند و حجم نمونه مورد پژوهش تعداد 266 نفر بود که به روش تصادفی ساده براساس جدول مورگان انتخاب شده بودند. این بررسی به روش توصیفی از نوع همبستگی صورت گرفته و جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه فرهنگ سازمانی، مدیریت مشارکتی و توسعه سازمانی بهره گرفته شده بود وجهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و ضریب رگرسیون چند متغیره استفاده گردید و نتایج حاصل نشان داد: بین فرهنگ سازمانی و ابعادش با توسعه سازمانی رابطه معناداری وجود دارد. و از ابعاد فرهنگ سازمانی، ابتکار فردی، حمایت مدیریت، کنترل، نظام پاداش و مسولیت پذیری، قادر به پیش بینی توسعه سازمانی می باشند. بین مدیریت مشارکتی و ابعادش با توسعه سازمانی رابطه معناداری وجود دارد. و از ابعادآن، تنها تصمیم گیری قادر به پیش بینی توسعه سازمانی می باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت مشارکتی، توسعه سازمانی، آموزش و پرورش، بندرعباس، دبیرستان، دبیران
  • علی امینی، مهدی عزیزی، سیدابوالقاسم هاشمی، سیدجواد حسینی صفحه 111
    پژوهش حاضر رابطه بین سرمایه اجتماعی و تعهدسازمانی معلمان مدارس ابتدایی شهرستان بابل را مورد بررسی قرار می دهد. برای رسیدن به این هدف، از روش تحقیقی توصیفی- تحلیلی و از پرسش نامه های استاندارد شده سرمایه اجتماعی و تعهد سازمانی استفاده شده است. گروه نمونه شامل 180 نفر از معلمان مدارس ابتدایی شهرستان بابل در سال تحصیلی 92-1391 بوده که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و نیز آمار استنباطی شامل رگرسیون چند متغیره و همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین سرمایه اجتماعی و تعهد سازمانی رابطه مثبت و معناداری در سطح (01/0 p<) وجود دارد. و ابعاد سرمایه اجتماعی به خوبی می توانند مولفه های تعهد سازمانی را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تعهدسازمانی، معلمان، مدارس ابتدایی، بابل (شهرستان)
  • رقیه شکراللهی، دکتر محسن فرمهینی فراهانی، رضا رافتی صفحه 123
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین ابعاد هوش سازمانی با یادگیری سازمانی در بین دبیران و مدیران زن مدارس مشکین شهر بود. پژوهش حاضر برحسب عنوان و با توجه به نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان و مدیران زن مدارس مشکین شهر بود که برای معلمان برابر با 480 نفر و برای مدیران برابر با 50 نفر که ازطریق جدول مورگان 213 نفر به عنوان نمونه آماری برای معلمان و44 نفر به عنوان نمونه آماری برای مدیران به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از دو پرسش نامه یادگیری سازمانی نینف1 و هوش سازمانی آلبرخت2 استفاده گردید. داده های به دست آمده ازپژوهش، با روش آمار توصیفی - تحلیلی و نیز روش های آمار استنباطی و هم چنین با استفاده از نرم افزار تحلیل داده ها در علوم اجتماعی (SPSS) نسخه 16و به کمک ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و هم چنین نتایج رگرسیون چند گانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. براساس یافته های پژوهش، بین یادگیری سازمانی با هوش سازمانی در سطح اطمینان (05/0α=) رابطه معناداری وجود دارد. بین هر یک از مولفه های هوش سازمانی با یادگیری سازمانی، رابطه معناداری وجود دارد. به منظور استنباط در مورد این که هر کدام از متغیرهای مستقل تا چه اندازه متغیر وابسته را پیش بینی می کنند، از رگرسیون چندگانه همزمان استفاده شده است که نتایج حاصل حاکی از آن است که در سطح معناداری (01/0≥p) متغیرهای توضیحی جهت گیری استراتژیک در مدیران و دبیران هر یک حدود 48/0؛ سرنوشت مشترک مدیران 42/0 و دبیران 52/0؛ میل به تغییر مدیران 58/0 و دبیران 79/0؛ اتحاد و توافق مدیران 52/0 و دبیران 79/0؛ روحیه مدیران 49/0 و دبیران 32/0؛ کاربرد دانش مدیران 48/0 و دبیران 54/0 و فشار عملکرد مدیران 57/0 و دبیران 33/0 از تغییرات یادگیری سازمانی را تبیین می کنند. بنابراین میل به تغییر را مناسب ترین مولفه در جهت یادگیری سازمانی می توان در نظر گرفت که میزان 76% از کل واریانس موجود در یادگیری سازمانی را به تنهایی پیش بینی می نماید.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، هوش سازمانی، دبیران، مدیران، مدارس، مشکین شهر
|
  • Page 7
    The purpose of this study was to investigate the relationship between spiritual intelligence and mental health and job involvement managers at different levels of education and job involvement in Sanandaj. The research is descriptive and of correlational type. 165 out of 256 managers at different levels of education in Sanandaj participated in this study. They were selected through Random sampling. Spiritual intelligence questionnaire to collect data from King (2008) and Goldberg Health Questionnaire (1972), and to measure job involvement questionnaire kanvngv (1982) were used for data collection. The reliability questionnaires were 0/93 for Spiritual intelligence questionnaire, 0.83 Health, and 0.82 for job involvement questionnaire. For data analysis, single-sample t test, Pearson correlation test, ANOVA and simple regression were used. The results showed that between the components of spiritual intelligence and mental health administrators and managers significant positive correlation there. Spiritual Intelligence and its components as well as between the directors and the manager's job involvement and significant positive correlation there. Regression analysis also showed that mental health and job involvement by intelligence managers spiritual dimensions of the managers is predictable.
    Keywords: Emotional Intelligence, Mental Health, Job Involvement
  • Page 25
    The aim of this study was to investigate the relationships between the components of organizational citizenship behavior in Tabriz Foreign Language Teaching Institutes, zone four. The variables in this study were the effective implementation of organizational citizenship behavior components which have been identified in previous researches. The research type is descriptive and the statistical population includes 48 managers of the institutes. Due to the limited number of the population members, all of them were selected. For data collection, two researcher-made questionnaires were used. After determining the content validity of the questionnaires, their reliability were estimated through test – retest method. DEMATEL method was also used for data analysis and the final analysis of data was done through the use of MATLAB software. The results show that "magnanimity” has been identified as the most influenced indicator and "altruism" as the most influential one.
    Keywords: organizational citizenship behavior, DEMATEL, Influential, influenced components
  • Page 44
    The present study was intended to investigate the relationship between emotional intelligence and quality of work life with self-efficiency of staff in teaching and training office in shiraz, zone three. Research method was descriptive and correlational. Research community was the staff of teaching and training office in zone three of Shiraz that was 112 out of 126 members of staff completed and submitted questionnaires. In order to collect data three type of questionnaires, Shout's (1998) Emotional Intelligence, Ghasemzade's (1384) Quality of Work Life, and Sherer's (1982) Self-efficiency, were adopted. Cronbach's alpha reliability coefficient was used to calculate the reliability of each of the questionnaires as 0.74, 0.95, and 0.75 respectively. For data analysis, SPSS software and descriptive and inferential statistics were used. The results have shown that there is a meaningful relationship between emotional intelligence and self-efficiency. There is a meaningful relationship between quality of work life and self-efficiency. More over, all elements of emotional intelligence and quality of work life could predict self-efficiency.
    Keywords: emotional intelligence, quality of work life, self, efficiency, shiraz, teaching, training office
  • Page 59
    This study aims to investigate the relationship between organizational silence and different dimensions of employees’ trust in educational organization in Khorasan-e- Shomali. The study is used applied, descriptive, analytical and survey research methods. Two standard questionnaires were used to test the hypotheses. The first questionnaire consisted of 23 questions on organizational silence. The second questionnaire includes 11 questions on the dimensions of employees’ trust and 5 demographic questions. SPSS and Lisrel software programs were used to analyze the collected data. The sample size consists of 250 employees of North Khorasan Province Department of Education. Using the aforementioned software programs, both Kolmogorov-Smirnov and Pearson Chi-Squared tests were conducted to analyze the data. The results show that there is a significant relationship between dimensions of a climate of silence (top management’s attitudes about silence, supervisors’ attitudes about silence and communication opportunities) and dimensions of employees’ trust (cognition-based trust and affect-based trust). More specifically, there is a positive correlation between cognition-based trust and top management’s attitudes about silence. However, no positive correlation was found between top management’s attitudes about silence and affect-based trust. On the other hand, there is a negative correlation between communication opportunities and dimension of employees’’ trust. Moreover, supervisors’ attitudes about silence and dimensions of employees’ trust are also negatively correlated.
    Keywords: Organizational silence, Employee's trust, educational organization, North Khorasan Province
  • Page 72
    The present study aims at presenting a structural model predicting managers job burnout Islamic Azad University (Zone One) based on quality of work life, organizational commitment and knowledge management. The research method applied in this study was descriptive and of correlational. 250 out of 660 managers at Islamic Azad University, District One, were selected as partici pants through cluster sampling, using Morgan Table. To collect the data, four questionnaires were used: (a) job burnout (Maslach and Jackson, 1981), (b) the quality of work life (Walton, 1973), (c) organizational commitment (Meyer, 1990), and (d) the knowledge management (Lawson, 2003). The reliability of all the four questionnaires were calculated. The Cronbach Alpha and the results of data analysis revealed that: (a) all of work life dimensions were able to predict job burnout, (b) two dimensions of the intellectual commitment and normative commitment were able to predict job burnout to the extent of 0.44, and 0.39, (c) the only three dimensions of the knowledge management, (knowledge, knowledge absorption and knowledge use) were able to predict the able to predict job burnout, and (d) the three quality of life (work place health and safely, legalism of the organization, and the overall atmosphere) were able to predict the job burnout.
    Keywords: job burnout, quality of work life, organizational commitment, knowledge management, Managers
  • Page 91
    The aim of this Research is to find out the relationship between high school teachers organizational development and their organizational culture and participative management. Statistic Society of this Research is all employed teachers in high school in Bandar Abbas city, in 2013-2014 academic Year, the total sample of 266 high school teachers in Bandar Abbas were randomly selected out of 868 through Morgan's table. The research method was descriptive and of correlational type. The questionnaires of Organizational Culture, Participative Management and Organizational Development were used for data collection. And for data analysis Pearson coefficient correlation and multi variate coefficient polygamist regressions were used. The results showed that: there were significant relation ship between different dimensions of organizational culture and organizational development. Moreover, from among different dimensions of organizational culture, individual initiative, management support, control, reward system, and accountability are able to predict organizational development. There were also significant relation between different dimensions of participative management and organizational development, and only decision making was able to predict organizational development.
    Keywords: Organizational Culture, participative management, organizational development, education, Bandar Abbas, high school, teachers
  • Page 111
    The study investigation the relationship social capital and organizational commitment of primary schools teachers Babol, Iran. To achieve this objective, the study applied a descriptive –analytical research method and two standardized questionnaires social capital and organizational commitment. The sample consisted of 180 primary school teachers in Babol, Iran. Selected through stratified random sampling in 2012- 2013. For data analysis, descriptive statistics and inferential statistics including multiple regression, t-test and Pearson correlation were used. The results indicate a significant positive relationship between social capital and organizational commitment 0.01 level of significance. Dimensions ofsocial capitalcan wellpredict thecomponents oforganizational commitment.Moreover social capital is able to predict organizational commitment components.
    Keywords: social capital, Organizational Commit, teachers
  • Page 123
    The purpose of the present study was to investigate any relationship between organizational intelligence dimensions and organizational learning among female teachers and principals in Meshkinshahr, Iran. The present research with respect to data collection procedure, is descriptive and correlational. The statistical population contained all female teachers and principals in Meshkinshahr, including 480 teachers and 50 principals. 213 teachers and 44 principals were randomly selected through Morgan table Nenf organizational learning questionnaire and Albrekht organizational intelligence questionnaire ware used for data collection. The collected data was analyzed through descriptive –analytic statistics, using the spss16 software, Pearson product-moment correlation coefficient, and Multiple Linear Regression analysis.
    The results indicated that there was a significant relationship between organizational learning and organizational intelligence at 0/05 Alpha level of significance. There ware also significant relationships between any of organizational intelligence dimension and organizational learning. In order to understand the extent to which each of the independent variables were able to predicted the dependent variable at p
    Keywords: organizational intelligence, Organizational Learning, teachers, Principals, Meshkinshahr city