فهرست مطالب

نوآوری های مدیریت آموزشی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1392)

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر مصطفی عسکریان، دکتر سیدفرهاد افتخارزاده، لیلا خسروی مراد* صفحه 7

    پژوهش حاضر تحت عنوان «رابطه انواع فرهنگ سازمانی با استقرار مدیریت دانش در صندوق تامین اجتماعی» انجام شده است. هدف این پژوهش بررسی رابطه انواع فرهنگ سازمانی با مدیریت دانش است. که با نمونه 248 نفری متشکل از کارشناسان چهار معاونت (اداری مالی، فنی درآمد، حقوقی امور مجلس و اقتصادی برنامه ریزی) که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعیین و به روش طبقه ای نسبتی، به طور تصادفی انتخاب گردیده است. در این پژوهش از پرسشنامه فرهنگ سازمانی کامرون کویین برای ارزیابی فرهنگ سازمانی (گروهی، ادهوکراسی، بازار، سلسله مراتبی) و پرسشنامه مدیریت دانش شرون لاوسون استفاده شده است. داده های این پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و ضریب سامرز و و آزمون فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که فرهنگ سازمانی رابطه مثبت، مستقیم، قوی و معناداری با مدیریت دانش دارد و با توجه به آزمون فریدمن فرهنگ سازمانی غالب فرهنگ ادهوکراسی می باشد. یافته ها این پیشنهاد شده است که ارتقاء هرچه بیشتر سطح فرهنگ سازمانی به ویژه فرهنگ گروهی در سازمان به استقرار مدیریت دانش بهتر کمک می کند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، صندوق تامین اجتماعی
  • دکتر پریوش جعفری، زهرا مجیدی مقدم صفحه 22
    هدف از این مطالعه همبستگی، بررسی رابطه حمایت سازمانی ادراک شده، سرمایه روان شناختی و رفتار شهروندی سازمانی در بین کارکنان دانشگاه آزاد سلامی واحد علوم و تحقیقات تهران بود. به این منظور، سه پرسش نامه حمایت سازمانی ادراک شده آیزنبرگر و همکاران (1986) تعدیل شده برای محیط های آموزشی توسط لاماسترو (2000)، سرمایه روان شناختی لوتانز (2007) و رفتار شهروندی سازمانی پادساکف و همکاران (1990) بازبینی شده توسط نت میر و همکارانش (1997) بعد از تایید پایایی (از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 81/0، 85/0، 79/0)، و روایی (روایی صوری از طریق اجرای آزمایشی و روایی محتوایی از طریق قضاوت خبرگان) مورد استفاده قرار گرفت. پرسش نامه ها بین 234 نفر که با استفاده از جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از میان 611 نفر کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران انتخاب شده بودند اجرا شدند. داده ها با آزمون های آماری کولموگروف- اسمیرنوف، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج نشان داد که بین حمایت سازمانی ادراک شده و رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنادار (27/0=r) وجود دارد، هم چنین بین سرمایه روان شناختی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنادار (40/0=r) وجود دارد، علاوه بر این، بین حمایت سازمانی ادراک شده و سرمایه روان شناختی نیز رابطه معنادار (21/0= r) وجود دارد.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، سرمایه روانشناختی، رفتار شهروندی سازمانی
  • دکتر محمدعلی نادی، دکتر رضا ابراهیم زاده، زهره مشایخی صفحه 37
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین جامعه پذیری سازمانی و هویت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی در بین کارکنان ستادی آموزش و پرورش شهر اصفهان در سال 1392 به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. از جامعه 742 نفری کارکنان ستادی 254 نفر تعیین و بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی حجم نمونه هر ناحیه آموزش و پرورش مشخص گردید. ابزارهای پژوهش پرسشنامه جامعه پذیری سازمانی تائورمینا (1994)، پرسشنامه هویت سازمانی مائیل و آشفورث (1992) و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی وانگ (2004) بود. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی (05/0≥p) حاکی از رابطه مثبت و معنادار بین جامعه پذیری سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی، بین هویت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی و تاثیر جامعه پذیری سازمانی به واسطه هویت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی بود. بر اساس شاخص های نیکویی برازش ، تعدیل شده برازندگی و جذر واریانس خطای تقریب مدل معادلات ساختاری از برازش مناسب برخوردار بود.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، جامعه پذیری سازمانی، هویت سازمانی
  • ناهید دانشوریان، دکتر سیدعلی سیادت، دکتر محمدتقی محمودی صفحه 51
    هدف از این تحقیق تعیین رابطه سرمایه فکری و جهت گیری ارزشی در بین دبیران شهر شهرکرد بود. با توجه به اهمیت جهت گیری ارزشی در بین معلمان و گرایش بیش از اندازه در برخی از موارد به آن و یا عدم توجه به آن، تحقیقی در این زمینه در سطح استان و یا مرکز استان لازم و ضروری به نظر می رسید. برای انجام تحقیق، 285پرسش شونده در این مطالعه شرکت کرده و پرسشنامه ها را تکمیل کردند. با توجه به اطلاعات به دست آمده توسط پرسشنامه که حاصل فرضیه های برگرفته از نظریه های علوم انسانی و طی انجام مراحل تجزیه و تحلیل آماری و استفاده از آزمون های مناسب با توجه به سطوح سنجش سوال های پرسش نامه بوده، نتایج زیر را می توان ارائه نمود: با توجه به نتایج به دست در سطح 05/0 >p، همبستگی مثبت و معناداری بین سرمایه فکری و جهت گیری ارزشی دبیران وجود ندارد. بین سرمایه فکری در بعد سرمایه (انسانی، ساختاری و ارتباطی) با جهت گیری ارزشی رابطه وجود ندارد. بین سرمایه فکری با جهت گیری ارزشی از بعد (زیباشناختی – نظری- اقتصادی- اجتماعی- سیاسی و مذهبی) رابطه وجودندارد. هم چنین در دو گروه زن و مرد این رابطه تقریبا یکسان بوده و تفاوت معناداری با همدیگر ندارند. متغیرهای دموگرافیک (جنس- سن– سنوات خدمت- مدرک تحصیلی) بر جهت گیری ارزشی دبیران تاثیری ندارد. هم چنین جنسیت و سن بر مولفه های سرمایه های فکری تاثیر ندارد ولی سابقه و مدرک تحصیلی بر مولفه های سرمایه های فکری تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، جهت گیری ارزشی، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه ارتباطی
  • حسین تقوی قره بلاغ، دکتر مظفرالدین واعظی، دکتر کمال خرازی صفحه 64
    تحقیق حاضر با هدف شناسایی رابطه مدل پنج عاملی شخصیت و رهبری تحول آفرین و مشخص نمودن میزان پیش بینی پذیری رفتار رهبری تحول آفرین براساس ابعاد پنج گانه شخصیت و سهم تبیینی هر کدام از آنها در پیش بینی رهبری تحول آفرین انجام شده است. فرضیه های تحقیق حاضر دلالت بر پیشبینی رهبری تحول آفرین براساس ابعاد روان رنجورخویی، برون گرایی، همسازی، وظیفه شناسی و گشودگی به تجارب داشت. داده های تحقیق حاضر حاصل اجرای دو پرسش نامه بود. ابعاد شخصیت به وسیله نمرات خود ارزیابی مدیران و با استفاده از «فرم کوتاه شخصیت سنج نئو» سنجیده شد. رفتارهای رهبری تحول آفرین مدیران نیز توسط زیردستان و با استفاده از «پرسش نامه چند عاملی رهبری» مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحلیل داده های حاصل از مطالعه 56 مدیر و 148 نفر از زیردستان آنها در مناطق نوزده گانه آموزش و پرورش شهر تهران نشان داد که برون گرایی و گشودگی به تجارب جدید به طور مثبت رهبری تحول آفرین را پیش بینی می کند. وظیفه شناسی نیز رابطه معناداری با رهبری تحول آفرین دارد ولی نمی تواند رهبری تحول آفرین را پیش بینی کند. هم چنین رابطه بین دو بعد دیگر یعنی روان رنجورخویی و همسازی با رهبری تحول آفرین معنادار نبود. بنابر نتایج تحقیق حاضر می توان گفت: رفتارهای رهبری به وسیله بعضی ویژگی های شخصیتی قابل پیش بینی است و برخی تفاوت های رفتاری رهبران تحول آفرین می تواند نشات گرفته از ویژگی های شخصیتی باشد.
    کلیدواژگان: شخصیت، رهبری تحول آفرین
  • دکتر سعید مشتاقی، فاطمه سلطانی فر صفحه 81
    این پژوهش با هدف ارزیابی کیفیت خدمات آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول از دیدگاه دانشجویان انجام شد. به روش تصادفی طبقه ای تعداد 393 نفر از دانشجویان دانشکده های مختلف دانشگاه انتخاب شدند. با استفاده از مدل سروکوال داده های لازم در دو زمینه ادراک و انتظار گردآوری شد. گردآوری داده ها بر مبنای پرسش نامه استاندارد سروکوال با پنج عامل تایید شده از طریق تحلیل عاملی انجام شد. نتایج نشان داد که در تمامی ابعاد کیفیت خدمات آموزشی، شکاف کیفیت وجود داشت. بیشترین میانگین شکاف کیفیت در بعد همدلی (34/2-) و بعد از آن به ترتیب در ابعاد تضمین (95/1-)، پاسخگویی (86/1-) و اطمینان (68/1-) مشاهده شد و کمترین میانگین شکاف مربوط به بعد ملموس (54/1-) بود. هم چنین، بین شکاف کیفیت در بعد ملموس با متغیر جنسیت رابطه معنادار آماری مشاهده شد (05/0>p). در مجموع، انتظارهای دانشجویان از درک آنها از وضعیت موجود بیشتر است و در هیچ کدام از ابعاد کیفیت خدمات آموزشی، انتظارهای آنها برآورده نشده است. در راستای بهبود کیفیت خدمات آموزشی، کلیه ابعاد به ویژه بعد همدلی باید در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدل سروکوال، ارزیابی آموزشی، کیفیت آموزش عالی
  • دکتر زهره سعادتمند، شهناز محققیان صفحه 95
    امروزه در بین مطالعات مربوط به سازمان، مفهوم رفتار شهروندی سازمانی توجه مدیران و محققان زیادی را به خود جلب کرده است؛ رفتارهایی که توجه به آن می تواند یکی از راه های اساسی در افزایش اثربخشی سازمان ها باشد. تعهد سازمانی نیز بیان گر نیرویی است که فرد را ملزم می کند تا در سازمان بماند و با تعلق خاطر در جهت تحقق اهداف سازمانی وظایف خود را انجام دهد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش رفتار شهروندی سازمانی بر تعهد سازمانی کارمندان سازمان رفاهی و تفریحی شهرداری کاشان بود. جهت دست یابی به این هدف از روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارمندان سازمان رفاهی و تفریحی شهرداری کاشان بود که60 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها دو پرسش نامه محقق ساخته شامل 43 و 24 گویه براساس طیف لیکرت تهیه و توزیع گردید. پایایی پرسش نامه براساس ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 95/0 و 87/0 برآورد شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (درصد، فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کوواریانس، آزمون لوین، آزمون F) تحلیل گردید. در این پژوهش تاثیر آموزش رفتار شهروندی سازمانی بر پنج عامل تعهد هنجاری، تعهد عاطفی، تعهد سازمانی، و تعهد مداوم مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه پژوهش نشان داد که آموزش رفتار شهروندی سازمانی بر افزایش تعهد هنجاری و تعهد عاطفی و تعهد سازمانی کارمندان در پس آزمون موثر بوده است اما بر تعهد مداوم کارمندان موثر نبوده است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد مداوم، تعهد هنجاری
  • ناهید بخشی صفحه 107
    هدف این پژوهش ارزشیابی مهارت های مدیریت زمان و استرس شغلی معلمان مدارس راهنمایی شهرستان سبزوار می باشد.پژوهش به روش توصیفی (همبستگی) می باشد. جامعه آماری، کلیه معلمان مدارس راهنمایی دخترانه دولتی شهرستان سبزوار به تعداد 627 نفر در سال 90-91 می باشد، که تعداد 180 نفر از آنها با بهره گیری از روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. از دو پرسش نامه ی مهارت های مدیریت زمان کرمی مقدم و استرس شغلی وندردوف به عنوان ابزار پژوهش استفاده گردید، که ضریب پایایی پرسش نامه ها به ترتیب مهارت فردی مدیریت زمان 73/0 ، مهارت سازمانی 83/0 و پرسش نامه ی استرس شغلی وندردوف 82/0 برآورد شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری همبستگی دو متغیره و رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج نشان داد که: 1. بین فقدان استرس شغلی با مهارت فردی و مهارت سازمانی همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. 2. نتایج تحلیل رگرسیون هم زمان نشان داد که مهارت های فردی و سازمانی مدیریت زمان پیش بین مناسبی برای استرس شغلی می باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت زمان، مهارت های مدیریت زمان، استرس شغلی
|
  • Page 7

    This Study aimed at in investigating the relationshipbetween different types of organizational culture and knowledge management in the social security fund in Iran.248 subjects, inducing the expert in four different directorships of social security fund, who were selected through stratified random sampling participated in this Study ,Cameron Queen of organizational culture questionnaire for the assessment of organizational culture (group, Adhvkrasy, market, hierarchical) and Inventory Management Shriven Lawson were used in this Study. Data analysis wan done through Pearson correlation coefficient and Summers and Friedman tests. The results of Data analysis revealed that organizational culture has direct positive relationship with knowledge management. Therefore, improving the organizational culture, particularly group culture, will have a positive effect on knowledge management.

    Keywords: Organizational Culture, knowledge management, social security organizations
  • Page 22
    The purpose of this study was to investigate the relationship between perceived organizational support, psychological capital and organizational citizenship behavior among the employees of Islamic Azad University, science and Research Branch of Tehran. In this correlation study, three questionnaires were used (a) Eisenberger et al perceived organizational support (1986), adjusted for educational environment by Lamastro (2000), (b) Luthans psychological capital (2007), (c) Padsakoff organizational citizenship behavior (1990), reviewed by Net Meyer et al (1997). the reliability of the questionnaires was estimated 0.81, 0.85, 0.79 respectively through the Cronbach's alpha coefficient. A sample of 234 employees who were selected through stratified random sampling completed the questionnaires. The data was analyzed through descriptive (mean and standard deviation) and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov, Pearson correlation coefficient, Durbin-Watson and simple linear regression) using SPSS software. Results showed that there was a significant correlation between organizational citizenship behavior and perceived organizational support (r=0.27). There was also a significant relationship between psychological capital and organizational citizenship behavior (r=0.40). In addition, there was a significant relationship between perceived organizational support and psychological capital (r=0.21).
    Keywords: perceived organizational support, psychological capital, organizational citizenship behavior
  • Page 37
    The purpose of this research was to determine the relationship between organizational socialization, organizational identification with organizational citizenship behavior among the employees of the ministry of education in Isfahan, Iran (2012-2013). The method in the study was correlation and the population included the employees of the ministry of education in Isfahan (742 people).ýA sample size of 254 people was selected through stratified random sampling method; and the sample population was divided based on Isfahan education ministry’s regions. Data collection instruments were Taormina (1994) Organizational Socialization Questionnaire, Mael and Ashforth (1992) Organizational Identification Questionnaire, and Wang (2004) Organizational Citizenship Behavior Questionnaire. Data analyzing was performed at two levels: descriptive statistics and inferential statistics. Findings from this research (), indicated a significant positive relationship between organizational socialization, organizational identification with the organizational citizenship behavior and mediating role of organizational identification in the relationship between organizational socialization and organizational citizenship behavior. Based on the measured goodness-of-fit index (GFI) and adjusted goodness of fit index (AGFI) and also the square of root mean squared error (RMSEA), the structural equations had appropriate goodness-of-fit.
    Keywords: organizational citizenship behavior, organizational socialization, organizational identification, education, Isfahan
  • Page 51
    The purpose of these study was to investigate the relationship between intellectual capital and value orientation among high school teachers in Shahrekord. Considering the importance of value orientation among teachers and the excessive tendency in some cases lack of attention to it, the researcher it necessary to conduct this study.285 participated in the study and completed questionnaires. After collecting the completed questionnaires, developed based on humanistic theories , and analyzing the data through data analysis procedures , the following results were obtained: a) There was no significant relationship between intellectual capital and value orientation at p
    Keywords: intellectual capital, value orientation, human capital, structure capital
  • Page 64
    This study was carried out in order to identify the link between the 5-factor model of personality (the Big 5) with transformational leadership and also to identify the extent of predictability of the transformational leadership in terms of five different facets of personality. Neuroticism, extraversion, agreeableness, conscientiousness and openness to experience were hypothesized to predict transformational leadership. Two questionnaires were used for data collection. Personality was measured through managers/ leaders’ self ratings using the NEO-FFI while subordinates rated their leaders’ behavior, using MLQ. Results based on 56 leaders and 148 subordinates from 19 Educational Districts of Tehran Metropolitan revealed that extraversion and openness to experience positively predicted transformational leadership. Conscientiousness was also positively correlated with transformational leadership, but cannot predict transformational leadership behaviors. Moreover there was no significant relationship between neuroticism and agreeableness, and transformational leadership. Accordingly, the results indicate that leadership behaviors can be predictable based on some personality traits. Also some behavioral differences among transformational leaders may originate from some personal traits.
    Keywords: Personality, transformational leadership, education
  • Page 81
    The purpose of this study was to evaluate the quality of educational services from the viewpoint of the students of Islamic Azad University, Dezful branch. 393 students were selected through stratified random sampling to participate in this study. By using the SERVQAL model, the research data on the quality of educational services in two aspects of perception and expectation were collected. Data collection was conducted through a questionnaire that had been developed by researchers using five factors confirmed through factor analysis. Findings indicated that there was a quality gap in all dimensions of educational service quality. The highest gap has been found in the empathy aspect (-2.34) and then, there were aspects of guarantee (-1.95), accountability (-1.86), and confidence (-1.68). The lowest gap was found in tangibles aspect (-1.54). There was a statistically significant relationship between the quality gap in tangible aspect and gender variable (p
    Keywords: SERVQUAL Model, Educational Evaluation, Quality of Higher Education, Islamic Azad University, Dezful branch
  • Page 95
    Nowadays, the concept of organizational citizenship behavior (OCB) has attracted managers and researcher’s affection. Taking these behaviors into account can be one important of increasing way effectiveness in organizations. The aim of the present study was investigating the effect of organizational Citizenship Behavior on the Organizational Commitment of employees in welfare-recreation organization in Kashan. The design of this study was the quasi-experimental, pretest-posttest with control group. The sample included 60 employees of welfare- recreational organization in Kashan. Measurement instruments used in this study ware two research-made questionnaires including (43 and 24) themes based on Likert scale. Reliability of the questionnaires ware estimated as 0.92 and 0.72 respectively using the Cronbach Alpha. The data was analyzed at levels of descriptive (mean‚ digression‚ frequency, percent) and inferential (f test, Levine’s test, co-variation). Effect of OCB on factors such as Normative Commitment, Emotional Commitment, Continuous Commitment, and organizational Commitment was studied. The results indicated that OCB was effective in this research for increasing Organizational Commitment, Normative Commitment, and Emotional Commitment; however, but it had no significant effect on Continuous Commitment.
    Keywords: organizational citizenship behavior, organizational commitment, normative commitment, emotional commitment, continuous commitment
  • Page 107
    The purpose of this study was to access the time management skills and job stress of teachers in secondary schools of Sabzevar. The research is descriptive and of correlational type. 180 out of 627 teachers in secondary schools for girls in Sabzevar participated in this study. They were selected through cluster sampling. Karami moghadams questionnaire of time management and vanderdofs questionnaire of job stress were used for data collection. The reliability questionnaires were 0.73 for time management, 0.83 organizational skills, and 0.82 for vanderdofs questionnaire. For data analysis, bivariate correlation and regression methods were used. The results showed that there was a positive and significant relationship between the lack of job stress and interpersonal skills and organizational skills. The results of regression analysis also showed that both personal and organizational skills of time management stress can be good predictors of job stress.
    Keywords: Time management, Skills time management, Job stress, teachers, secondary school