فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1394)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا حاجی هاشمی *، رضا موحدی، حشمت الله سعدی صفحات 1-16
    توسعه و ترویج فرهنگ کار آفرینی در بین مردم به خصوص قشر روستایی و کشاورزان از راهبرد هایی است که امروزه اندیشمندان به آن تاکید ویژه ای دارند. البته این راهبرد در گذشته نیز چه آگاهانه و چه غیر آگاهانه مورد استفاده برخی دولت ها بوده است. ضرورت پرداختن به مقوله حساس کار آفرینی و نقش تعاونی های کشاورزی در توسعه و ترویج آن در شرایط کنونی جامعه ایران بیش از پیش احساس می شود. آنچه باعث اذعان همگان به اثر بخشی این رویکرد در توسعه جوامع می گردد، اثرات مثبت کار آفرینی است. پژوهش حاضر، درصدد است تا نقش تعاونی های کشاورزی در اقتصاد کشور، اشتغال، توسعه و ترویج کار آفرینی و هم چنین عوامل و شاخص های موثر بر توسعه و ترویج کار آفرینی از طریق تعاونی ها را مورد توجه قرار دهد. نتایج حاصل از مطالعات وسیع و گسترده کتابخانه ای و جستجو و بررسی منابع اینترنتی نشان داد که تعاونی های کشاورزی می توانند در اجرای فعالیت های کارآفرینانه ای از قبیل فعالیت های تحقیقاتی، آموزشی و مشاوره ای، تامین منابع مالی، وسایل و امکانات تولید محصولات کشاورزی، تامین وسایل مورد نیاز برای صنایع دستی، و بازار رسانی محصولات نقش موثری داشته باشند. علاوه بر این، از جمله مهم ترین اقدامات و فعالیت هایی که از طریق تعاونی ها باعث ترویج کار آفرینی می شوند، شامل سازماندهی منابع و امکانات، احداث کارگاه، خطر پذیری در فعالیت های تولیدی، ایجاد خود اشتغالی، خلاقیت و نو آوری در کار، ایجاد اشتغال، پیش بینی عرضه و تقاضا و شناسایی و برآورد نیاز ها می باشد.
    کلیدواژگان: کشاورزی، تعاونی، ترویج کار آفرینی، توسعه کار آفرینی
  • جابر پاریاب*، عبدالرحیم غیاثی صفحات 17-33
    انرژی سنگ بنا و پایه و اساس اقتصاد صنعتی مدرن است. انرژی یک عنصر ضروری برای تقریبا تمام فعالیت های انسانی فراهم می کند. هیچ کشوری نتوانسته است به توسعه ای فراتر از یک اقتصاد معیشتی دست یابد، بدون آنکه بخش وسیعی از جمعیت در آن کشور حداقل دسترسی به خدمات انرژی را داشته باشند. از ابعاد مطرح شده در توسعه پایدار، استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر همچون انرژی خورشیدی، باد، زمین گرمایی، زیست توده، هیدروژن و سایر مواردی از این دست است. با توجه به میزان جمعیت روستایی کشور، پراکندگی جوامع روستایی و هزینه بر بودن اتصال آن ها به شبکه سراسری انرژی از یک سو و عدم بهره مندی روستاها از سیستم بهداشتی دفع فاضلاب و آلودگی های زیست محیطی ناشی از آن از سوی دیگر، استفاده از فناوری بیوگاز در مقیاس روستایی در طی چند دهه ی اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله که بصورت مروری تدوین شده است با بررسی منابع و متون داخلی و خارجی، پس از تشریح اهمیت و نقش انرژی های نوین و تجدیدپذیر در جهان امروز، به بررسی مشکلات روستاهای سیستان در رابطه با تامین انرژی پرداخته می شود. در ادامه با توجه به پتانسیل منطقه سیستان برای استفاده از بیوگاز، مزایای استفاده از بیوگاز در مناطق روستایی سیستان و نقش و تاثیر آن بر کارآفرینی و ایجاد اشتغال پایدار و در نهایت توسعه روستایی مورد بحث قرار گرفته است. در پایان پیشنهادات کاربردی و راهکارهای عملی برای استفاده از این انرژی پاک، ارزان و با ارزش در روستاهای سیستان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: روستا، کارآفرینی، انرژی، بیوگاز، سیستان
  • عبدالحمید پاپ زن، نعمت الله شیری*، فاطمه پورقاسم، مژگان خوش مرام، فاطمه قربانی، مریم تاتار صفحات 35-52
    پژوهش حاضر با هدف کلی شناسایی نگرش های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی با استفاده از روش شناسی کیو انجام شد. پارادایم حاکم بر پژوهش تلفیقی (کیفی- کمی) بود. جامعه مورد مطالعه پژوهش شامل تمام دانشجویان سال چهارم کارشناسی رشته های کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه بودند که به صورت هدفمند و با تکنیک بحث گروهی متمرکز تعداد 30 نفر از آن ها برای مطالعه انتخاب شدند. براساس مصاحبه های انجام شده با دانشجویان در قالب گروه های بحث متمرکز تعداد 36 عبارت استخراج شد که در قالب یک پرسشنامه متشکل از 36 کارت و یک پاسخ نامه (نمودار کیو) در اختیار دانشجویان مورد مطالعه قرار گرفت که میزان موافقت یا مخالفت خود را با آن ها مشخص نمایند. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با انجام تحلیل عاملی اکتشافی نوع کیو با استفاده از نرم افزار SPSSWin20 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که نگرش های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دانشگاه رازی دارای پنج بعد شامل؛ نگرش تلاش گر، خلاق، ریسک پذیر، مسئولیت پذیر و مدیرگرا می باشد. نتایج این مطالعه دستاوردهای مناسبی برای برنامه ریزان نظام آموزش عالی کشاورزی به منظور تقویت نگرش های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، نگرش کارآفرینانه، کسب و کارهای کشاورزی، روش شناسی کیو
  • نگین فلاح حقیقی صفحات 53-74
    هنوز دانش سیستماتیک کمی در زمینه میکروکارآفرینی در اقتصاد کشورهای در حال توسعه وجود دارد. هرچند میکروکارآفرینی، پتانسیل کاهش فقر و توسعه ملی را دارد، اما در کشورهای در حال توسعه، صرفا به عنوان یک استراتژی کاهش فقر به کار گرفته می شود. طبیعت میکروکارآفرینی در کشورهای در حال توسعه با کشورهای توسعه یافته متفاوت است. در کشورهای توسعه یافته افراد با سرمایه انسانی بالا به سمت ایجاد بنگاه های خرد حرکت می کنند اما در کشورهای در حال توسعه، بنگاه های خرد در بخش غیررسمی و با تکیه بر سرمایه انسانی پائین، سرمایه مالی شخصی یا خانوادگی، نیروی کار خود فرد یا خانواده او و سرمایه اجتماعی پائین شکل می گیرند. این مقاله، نقش برنامه های توسعه کسب وکار در میکروکارآفرینی را بررسی می کند، طبیعت میکروکارآفرینی در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته را مورد مقایسه قرار می دهد و در نهایت روی سازوکارهای موفقیت کارآفرینان خرد در کشورهای در حال توسعه بحث می نماید. از آن جمله می توان به ویژگی های فردی کارآفرین خرد و خانواده هایشان، دسترسی به منابع مالی، تامین سرمایه انسانی مناسب، سرمایه اجتماعی، عوامل بیرونی مرتبط با وضعیت خرد و کلان اقتصاد کشور و کیفیت زیرساخت ها و نهادهای درون یک کشور اشاره کرد.
    کلیدواژگان: میکروکارآفرینی، کشورهای در حال توسعه، چالش ها، عوامل موفقیت
  • سمیه محترم*، محمدرضا محبوبی، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 75-92
    یکی از فعالیت های اساسی کمیته امداد امام خمینی(ره)، انجام فعالیت هایی است که به ایجاد روحیه خوداتکایی و اعتماد به خود، علاقه و استقبال از کار منجر می شود به نحوی که افزایش حجم این گونه فعالیت ها در مقایسه با سال های قبل را می توان به عنوان نشانه ای از اهمیت این موضوع تلقی کرد. هدف این فعالیت ها نیز کمک به درآمد خانوارها و ایجاد مشاغل مکمل جهت بهبود رفاه خانوارهای تحت پوشش است. بنابراین بررسی میزان استقبال و تمایل مددجویان نسبت به طرح های اشتغال زای کمیته امداد می تواند منجر به اثربخشی چنین طرح هایی در راستای توسعه کارآفرینی اقشار فقیر جامعه شود. در تحقیق حاضر ابتدا تاثیر وام های خرد کمیته امداد بر اشتغال زایی از طریق بررسی مبانی نظری و ادبیات پیشین بررسی شده است، سپس از طریق یک مطالعه موردی با کسب اطلاعات از تعدادی از مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان گرگان دیدگاه آنها در خصوص عوامل موثر بر استقبال از طرح های اشتغال زا بررسی شده است. نتایج بیانگر این است که مهم ترین عوامل موثر بر استقبال مددجویان از طرح های اشتغال زا، شامل آگاهی مددجو از وجود طرح ، تجربه خوب سایر مددجویان، مناسب بودن مدت بازپرداخت وام اشتغال، اعتماد و اطمینان مددجو نسبت به پرداخت وام، رسیدن به خودکفایی در زمان کوتاه، رضایت از روند آسان دریافت وام های اشتغال و ایجاد مهارت های کارآفرینانه در مددجو بودند. شفاف سازی و روشن کردن اهداف طرح های اشتغال زا برای مددجویان، دریافت ضمانت های قابل ارائه و راحت برای مددجویان وام گیرنده توسط بانک ها از جمله پیشنهادهای این مطالعه در راستای عوامل موثر بر استقبال از طرح های اشتغال زا توسط مددجویان است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، مددجویان، کمیته امداد امام خمینی (ره)، طرح اشتغال زایی، خودکفائی
  • سعید کریمی صفحات 93-111
    برنامه های آموزش کارآفرینی به علت نقش مثبت شان در ارتقای نگرش و مهارت های کارآفرینانه ی دانشجویان، مورد ستایش و تمجید قرار گرفته اند. مطالعات مختلف هم حاکی از اثربخشی برنامه های آموزش کارآفرینی می باشد. ولیکن در زمینه بررسی و بهبود محیط یادگیری در این گونه برنامه ها، مطالعات بسیار اندکی انجام شده است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی ادراک دانشجویان کشاورزی از محیط یادگیری در دروس کارآفرینی می باشد و رابطه بین ابعاد مختلف این محیط و میزان رضایت دانشجویان از دروس با صلاحیت شناسایی فرصت های کسب و کار مورد مطالعه قرار می گیرد. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه از 105 نفر دانشجو در دو دانشگاه کشور (کردستان و شهر کرد) جمع آوری گردید. به طور کلی، پاسخگویان محیط یادگیری را نسبتا مطلوب ارزیابی کردند، ولیکن ابعاد مختلف محیط یادگیری به بهبود و اصلاح نیاز داشتند. تحلیل همبستگی نشان داد که ادراک دانشجویان از محیط یادگیری با میزان رضایت آنها از دروس کارآفرینی و همچنین صلاحیت شناسایی فرصت های کسب و کار رابطه مثبت معنی داری دارد. نتایج حاصله همچنین بیانگر آن بود که رضایت دانشجویان و صلاحیت شناسایی فرصت های کسب و کار به طور معنی داری در دانشجویانی بیشتر بود که تشویق در محیط آموزشی را بالاتر ارزیابی کرده بودند. استفاده از نتایج این مطالعه می تواند به برنامه ریزی درسی و بهبود محیط یادگیری دروس کارآفرینی کمک نماید.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، محیط یادگیری، فرصت کسب و کار، دانشجویان کشاورزی
  • غلامحسین حسینی نیا*، احمد یعقوبی فرانی، مژگان ایرانی صفحات 113-130
    نظام های تحقیق و توسعه نقش موثری در خلق دانش و فناوری، پیدایش ایده ها و اندیشه های نوآورانه، بازسازی فرایندها و شیوه های کاری و فراهم شدن فرصت های جدید کارآفرینی و توسعه کسب و کار دارند. بر همین اساس در بنگاه های اقتصادی و تولیدی، تمایل زیادی به ایجاد و توسعه نظام های تحقیق و توسعه به وجود آمده است. این موضوع در صنایع غذایی نیز مورد توجه قرار گرفته و در اکثر واحدهای تولیدی صنایع غذایی بزرگ، واحد تحقیق و توسعه بعنوان یکی از بخش های موثر در فرایند تولید ایجاد شده است. بر مبنای پژوهش های انجام شده، موفقیت نظام های تحقیق و توسعه مستلزم وجود برخی زیر ساخت ها و فراهم بودن مجموعه ای از عوامل درون و برون سازمانی است. در مقاله حاضر به بررسی ماهیت و کارکردهای نظام های تحقیق و توسعه و تبیین عوامل و شرایط موثر بر کارآمدی این نظام ها، به بررسی تاثیر مولفه های سازمانی بر موفقیت نظام های تحقیق و توسعه در واحدهای صنایع غذایی کشور پرداخته شده است. در این پژوهش به منظور بررسی وضعیت مولفه های سازمانی در نظام های تحقیق و توسعه، دیدگاه های جمعی از مدیران واحدهای تحقیق و توسعه در بنگاه های صنایع غذایی کشور مورد بررسی قرار گرفته است. بر مبنای نظرات مدیران مورد نظر، عوامل انسانی، شرایط مرتبط با وضعیت ساختار سازمانی و چگونگی فرایندهای سازمانی، تاثیر معناداری بر موفقیت نظام های تحقیق و توسعه در بنگاه های صنایع غذایی دارند. بر این مبنا پیشنهاداتی برای اصلاح و بهبود وضعیت عوامل مذکور برای دستیابی به سطح بالاتری از اثربخشی در نظام های تحقیق و توسعه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، سازمان، فرایندهای سازمانی، ساختار سازمانی، صنایع غذایی
|
  • Z. Haji Hashemi*, R. Movahedi, H.A. Saadi Pages 1-16
    Development and promotion of entrepreneurial culture among people in particular rural people and farmers is one the strategies that are particularly stressed by the scholars. In the past, these strategies have been used by some governments consciously or unconsciously. Necessity of considering the entrepreneurship as a sensitive issue in Iranian society and the role of agricultural cooperatives in the development and promotion of the entrepreneurship are perceived more than past. What acknowledged the effectiveness of this approach in the development of the communities are positive effects of entrepreneurship. The present study, which is a review one, aims at both addressing the importance of entrepreneurship in the cooperative sector, the role of agricultural cooperatives in country’s economy, in employment, development and promoting of entrepreneurship, and identifying factors and indicators affect the development and promotion of entrepreneurship through cooperatives. The results showed that agricultural cooperatives can play a significant role in entrepreneurial activities such as research and educational activities, advisory services, access to credits, access to equipment and facilities of agricultural productions, providing the necessary tools for handicrafts, and marketing products. Moreover, the most important majors and activities that may promote entrepreneurship through cooperatives includes organizing the resources and possibilities, workplace establishment, risk-ability in productive activities, selfemployment, creativity and innovation at work, employment, predicting and identifying supply, demand and needs.
    Keywords: Agricalture, Cooperative, Promotion of Entrepreneurship, Development of Entrepreneurship
  • J. Pariab*, A. Ghiasi Pages 17-33
    Energy is a foundation stone of the modern industrial economy. Energy provides an essential ingredient for almost all human activities. No country has managed to develop much beyond a subsistence economy without ensuring at least minimum access to energy services for a broad section of its population. One of the main aspects of sustainable development is the use of renewable energy sources such as solar, wind, geothermal, biomass, hydrogen and other cases of this kind. Due to the large population in rural areas of the country, scattered villages and the high cost of transporting gas to the villages, lack of sanitation in rural areas and environmental pollution, the use of biogas technology in rural areas over the past few decades is considered. This review paper has used internal and external literature reviews of the biogas after explain the importance and the role of new and renewable energies in the world, investigate the problems of villages of Sistan related to energy supply. Then due to the potential of using biogas in Sistan region, its advantages, role of biogas in rural areas and its impact on entrepreneurship and create sustainable jobs and the role of biogas in rural development were discuses. Finally the some practical recommendations for using this clean, cheap and value energy in the villages of Sistan are provided.
    Keywords: Village, Entrepreneurship, Energy, Biogas, Sistan
  • A.H. Papzan, N. Shiri*, F. Poorghasem, M. Khoshmaram, F. Ghorbani, M. Tatar Pages 35-52
    The main purpose of this study was to identifying entrepreneurial attitudes of agriculture students by using Q methodology. The dominant paradigm of this study was mixed methodology (qualitative - quantitative). The study population of this study consisted of all the fourth year undergraduate agriculture students at Razi University that 30 of whom were selected for the study by using purposefully method and focus group discussion technique. Based on interviews with students in the focus groups discussion, 36 statements were extracted that in the form of a questionnaire consisted of 36 cards and a letter of response (Q diagram) was presented to the students in order to determine the extent of their agreement or disagreement with them. The data was analyzed by using SPSSWin20 software and Q exploratory factor analysis. The results of this study revealed that entrepreneurial attitudes of agriculture students at Razi University was consisted five dimensions; effort oriented, creative, risk-taking, responsible, and manager oriented. Results of this study have applications for planners of higher agricultural education system in order to improving the entrepreneurial attitudes of agricultural students.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial Attitude, Agribusiness, Q Methodology
  • N. Fallah Haghighi Pages 53-74
    There is a little systematic knowledge in the field of micro-entrepreneurship in the economy of developing countries. Although, micro-entrepreneurship has the potential for poverty reduction and national development, but in developing countries, have been used solely as a poverty reduction strategy. The nature of micro-entrepreneurship, in developing countries is different of developed ones. In developed countries, individuals move towards to creation micro-enterprises, with high human capital, but in developing countries, micro-enterprises form in informal sector and relying on low human capital, low personal or family financial capital, individual or family labor work and low social capital. This paper investigates the role of business development programs in micro-entrepreneurship and compares the nature of micro-entrepreneurship in developing countries with developed ones and Finally, discusses on mechanisms of micro-entrepreneur's success in developing countries that among which, we could point to individual characteristics of micro-entrepreneurs and their families, access to financial resources, providing appropriate human capital, social capital and external factors related to micro and macroeconomic situation of the country and the quality of infrastructures and institutions in the country.
    Keywords: Micro, entrepreneurship, Developing countries, Challenges, Success factors
  • S. Mohtaram*, M.R. Mahboubi, Gh.H. Abdollahzadeh Pages 75-92
    One of significant approaches pursued by Imam Khomeini Relief Foundation is to perform tasks leading to independence, self-confidence and enthusiastic to job, so the increasing of such activities in the recent years compare to previous years signifies its importance. The aim of these activities helps families’ income and create complementary job in order to increase families’ welfare. Therefore, studying the clients’ inclination towards the job creation plans of the Imam Khomeini Relief Foundation, can figure out the extent of effectiveness of such plans regarding the development of entrepreneurship for the poor groups. The present study firstly seeks to examine the effects of micro-loans of Imam Khomeini Relief Foundation on job creation via studying the theoretical foundations and literature review. Then by the case study with data gathered from some of Gorgan’s clients of the Imam Khomeini Relief Foundation, their views about inclining to job creation plans are studied. The results show that the most significant factors for inclination towards these plans include clients’ awareness of the plans, good experience of other clients’ related to plans, appropriateness of deadlines for loan repayments, clients’ trust on loan payment, reaching self-sufficiency in short-time period, satisfaction about ease of loan payment and creation of entrepreneurship skills in clients. The study provides some recommendation include clarification of goals relating to the job creation plans and asking the clients for affordable bank letters of guaranty.
    Keywords: Entrepreneurship, Clients, Imam Khomeini Relief Foundation, Job creation plans, self, sufficiency
  • Saeid Karimi Pages 93-111
    Entrepreneurship education programs have been lauded for decades for their role in fostering students’ entrepreneurial attitudes and skills. However, there is a scarcity in the literature exploring learning environment in these programs. Therefore, the purpose of the present study was to examine agricultural students’ perceptions of their classroom environment in entrepreneurship courses and to investigate relationships between these perceptions and students’ satisfaction with the courses and their perceptions of opportunity identification. Perception data were gathered by questionnaire from 105 agricultural students at two Iranian universities. Overall, respondents assessed the learning environment as average. Therefore, improvements are required across all seven dimensions of the learning environment. Correlation analysis revealed that students’ perceptions of their learning environment in entrepreneurship were significantly associated with their course satisfaction and opportunity identification perceptions. Especially, the results revealed that students’ satisfaction and opportunity identification perception were significantly greater in students who highly valued encouragement by education. The study discusses these findings and provides some recommendations on how to improve the learning environments and learning outcomes.
    Keywords: Entrepreneurship Education, Learning Environment, Business Opportunity, Agricultural Students
  • Gh.H. Hosseininia*, A. Yaghoubi Farani, M. Irani Pages 113-130
    Research and Development (R&D) units have an important role in creation of knowledge and technology, emergence of innovative ideas, reforming processes and technical methods and providing bases for entrepreneurship development in all kind of businesses. Accordingly, economical firms and businesses tend to the creating and developing R&D. In food industries also, managers paid attention to the importance of R&D and tried to create new R&D units. Based on previous researches, different kinds of internal and external factors affecting the success of R&D units. In this study, the concept and functions of R&D units have been discussed and in another part, the most important factors affecting the success of R&D units in Iranian food industries have been assessed. The statistical population consisted of managers of R&D units in food industry enterprise countrywide. 72 persons were selected as sample using random sampling. Also, a questionnaire was used as the major tool for data gathering that its validity was confirmed by panel of expert. The principal components consisted of three main intra-organizational factors: Human factors, procedural factors and structural factors. Based on the main research findings, it was recommended some suggestions for improvement of the factors to achieve a higher degree of effectiveness in the related R&D systems in food industry in Iran.
    Keywords: Research, Development, Organization, Organizational processes, Organizational structure, Food industries