فهرست مطالب

جاویدان خرد - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1394)

نشریه جاویدان خرد
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/07/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نفیسه اهل سرمدی* صفحات 5-28
    ابن عربی و ملاصدرا خیال را در معانی مختلفی به کار برده اند که خیال منفصل و متصل، از شایع ترین موارد کاربرد آن است. سایر کاربردها عبارت است از خیال، «نامی برای ما سوی الله »، «هریک از موجودات»، «مرتبه ای در صقع ربوبی»، «نفس»، «یکی از قوای نفس» و «مرتبه ای از مراتب تکاملی نفس».
    در این مقاله که با عنایت به سه معنای اخیرشکل گرفته است، کوشش می شود تا تصویری از کارکردهای خیال در نفس شناسی و پس از آن در معرفت شناسی صدرا ترسیم شود. بدین ترتیب که یک بار از خیال شناسی تا نفس شناسی و سپس از آن تا معرفت شناسی حرکت می کنیم و بار دوم راه خیال شناسی را به طور مستقیم تا معرفت شناسی تعقیب می کنیم. با این بیان، خلاقیت نفس و حرکت جوهری آن که متاثر از حوزه خیال هستند خود پیامدهایی در باب معرفت شناسی دارند که از آن جمله است: رابطه صدوری نفس و صورت های ادراکی و حل اشکالات وجود ذهنی. به علاوه خلاقیت نفس در باب تعلیم و تربیت نقش برجسته ای ایفا می کند. تغییر در ملاک کلیت و جزئیت، علم به مادیات، اثبات و حل اشکالات وجود ذهنی و علم حضوری از جمله ثمرات تجرد مثالی در حوزه معرفت شناسی است. البته در تمامی این مباحث، توجه خاص نگارنده بر روشن نمودن تاثیر عرفان ابن عربی بر حکمت صدرایی است.
    کلیدواژگان: خیال شناسی، خلاقیت، تجرد مثالی، نفس، معرفت شناسی
  • محسن حبیبی* صفحات 29-50
    فارابی حق را به سه معنا مورد استفاده قرار داده و ابن سینا نیز به تبع او همین معانی را برای حق در نظر گرفته است. دو معنای وجودی و یک معنای معرفت شناسانه. حق به معنای وجود مطلق (دائم) و وجود بالفعل و حق به معنای صدق. قول یا اعتقاد (حکم) را هنگامی که مطابق واقع است صادق و هنگامی که واقع مطابق با آن است حق می نامند. فلاسفه مسلمان بالاتفاق مطابقت را به عنوان ملاک صدق در نظر گرفته اند.
    ضمنا ابن سینا از بعد عقل عملی نیز برای حکمت، شان عملی قائل است. عدالت به عنوان رکن اصلی عقل عملی است و او در حکمت عملی حق را ملاک عدل گرفته است.
    با وجود آنکه ابن سینا رویکرد استدلالی را در فلسفه اخذ کرده است اما به نحوی نگاهی اشراقی و عارفانه نیز دارد. سومین لحاظی که حق نزد ابن سینا مورد توجه قرارگرفته بعد شهودی و عرفانی حکمت است. ابن سینا در کنار اعتقاد راسخ به علم حصولی (مبتنی بر صورت ذهنی) به علم حضوری قائل است. نزد شیخ حق وجه وجودی نیز دارد، پس با اعتقاد به علم حضوری است که حق با بعد معرفت شناسانه اتصال و به معنای دقیق تر اتحاد می یابد.
    کلیدواژگان: حق، حقیقت، صدق، مطابقت، علم حصولی، علم حضوری، شهود
  • امیرحسین ساکت* صفحات 51-68
    انفصال ایده ها و اشیاء از یکدیگر که از آن با عنوان خوریسموس یاد می شود باعث بروز مشکلاتی در وجودشناسی و شناخت شناسی افلاطون شده است. در صورت قطع ارتباط ایده ها و افراد، در وجود شناسی با این مشکل مواجه می شویم که چگونه ممکن است ایده ها علت افرادی باشند که با آنها ارتباطی ندارند. در شناخت شناسی باید به این مساله پاسخ دهیم که اگر ایده ها با افراد ارتباطی نداشته باشند چگونه می توان از طریق اشیاء به شناخت ایده ها دست یافت. افلاطون و فیلسوفان بعدی هریک به نحوی می کوشند تا به مساله خوریسموس پاسخ دهند. پروکلوس در پاسخ به این مساله از دو اصل «حد وسط» و «وجود متقابل چیزها در یکدیگر» استفاده کرده است که اگرچه سابقه آنها به فیلسوفان قبلی و حتی به آثار افلاطون باز می گردد اما نخستین بار پروکلوس آنها را بسط داد و به طور گسترده به کار برد. بر طبق اصل اول واسطه هایی میان ایده و افراد وجود دارند که فیض ایده را به افراد می رسانند و همچنین امکان شناخت ایده را از طریق افراد فراهم می سازند. بر طبق اصل دوم صورتی از ایده در افراد تجسم می یابد و در عین حال افراد نیز به نحوی بالقوه در ایده متعالی وجود دارند.
    کلیدواژگان: پروکلوس، افلاطون، فلسفه نوافلاطونی، خوریسموس، صدور، نظریه مثل
  • ایمان شفیع بیک* صفحات 69-90
    هدف این پژوهش تبیین جنبه های گوناگون رازورزی و رمزگرایی، یا آنچه احتمال چنین برداشتی از آن می رود، در فلسفه افلاطون است. دستاورد این مقاله این است که افلاطون از برخی جنبه های رازورزی و رمزگرایی پیشینیانش تاثیر پذیرفته و آنها را به طریق خاصی در نظام معرفت شناختی و آموزشی خویش به کار برده است. نزد او، این جنبه ها را در (1) نمونه هایی از تفسیر باطنی و رمزی برخی گفته ها یا نوشته های رازآمیز، و (2) نشانه هایی از آموزش سری و محرمانه مراد به مرید، و (3) توصیه هایی به رازداری و خودداری از انتشار آموزه های سری به منظور پنهان داشتن آنها از عموم مردمان و نااهلان می توان یافت.
    کلیدواژگان: رازورزی، رمزگرایی، معرفت، باطنی گرایی، تفسیر رمزی، آموزش درون گروهی، رمزنویسی
  • بابک عالیخانی صفحات 91-112
    سهروردی در کتب خود از خمیره ازلی و ابدی یا خمیره مقدسه ای سخن به میان آورده که بدون اطلاع از آن نمی توان در زمره حکمای حقیقی جای گرفت. در کتاب مطارحات، «کلمه» نخستین را که همان خمیره ازلی است در دو رشته شرقی (خسروانی) و غربی (فیثاغورسی) ترسیم کرده است که سرانجام در یک نقطه جمع گردیده اند و سهروردی خود وارث این امانت گران بهاست. رنه گنون نیز به طریق مشابهی از خمیره ازلی(la Tradition primordiale) سخن گفته است که مظهر نخستینی دارد و مظهر بازپسینی: مظهر اول آن آیین هندو و مظهر آخر آن دین اسلام است. در این مقاله، با استناد به گفتاری از گنون درباره سناتنه دهرمه (خمیره ازلی و ابدی)، رای او با رای سهروردی برابر نهاده شده است.
    کلیدواژگان: خمیره ازلی، خمیره مقدسه، سناتنه دهرمه، ایران، هند، اسلام
  • علی اکبر علیخانی* صفحات 113-148
    این مقاله با مفروض گرفتن اینکه فلسفه اسلامی و فلسفه سیاسی اسلامی وجود دارد در پی تبیین این پرسش است که فلسفه سیاسی اسلامی به چه معنی است و چه تلقی هایی از آن وجود دارد و در ذیل این معانی و تلقی ها، چه مکاتبی در حوزه فلسفه سیاسی شکل گرفته اند. در تحلیل چیستی و معنای فلسفه سیاسی اسلامی، دیدگاه ها و تلقی های گوناگونی ارائه شده یا قابل ارائه است، برخی از این تلقی ها شبیه یا نزدیک به هم هستند، برخی نیز در مواردی هم پوشانی دارند یا فقط به یک بعد معطوف هستند. هدف مقاله تایید یا نقد اینها نیست، بلکه فقط به ارائه تصویری از تلقی ها و برداشت های موجود یا ممکن از چیستی فلسفه سیاسی اسلامی پرداخته است. ابتدا خوانش های فلسفه سیاسی اسلامی و سپس مکاتب آن آمده اند. خوانش ها و تلقی هایی که از فلسفه سیاسی اسلامی ارائه شده مربوط به عصر حاضر است و عمدتا توسط پژوهشگران کنونی فلسفه سیاسی مطرح شده یا قابل استنباط است. شاید تا دو دهه قبل نمی توانستیم چنین تلقی هایی را تقسیم بندی کنیم؛ ولی به مدد تلاش محققان و رشد علمی این حوزه، این امکان فراهم شد. البته مکاتب و نحله های مطرح شده در مقاله، مربوط به فلسفه سیاسی قدیم یا عمدتا دوره میانه در جهان اسلام است و خوانش ها و تقسیم بندی ها مربوط به پژوهشگران امروزی است.
    کلیدواژگان: اسلام، فلسفه سیاسی، دوره میانه، فاضله، مشاء، اشراق
  • مقالات انگلیسی
  • اسماعیل رادپور* صفحات 5-16
    اوپانیشادها که یکی از سه مجموعه متون اصلی سنت طریقتی ودانته است، و در حقیقت، کهن ترین و بنیادی ترین آنهاست، بحثی کم و بیش مفصل درباره خواب دیدن ارائه می کند، چه آنگاه که رویا موضوع حقیقی بحث باشد، و چه آنگاه که در مقام یک رمز به کار رفته باشد. با این حال، در میان طرق فلسفی گوناگون در سنت ودانته، جدل ها و سخت گیری های نظری در باب علم الرویا یا رویاشناسی که موضوع آن تفسیر و تاویل خواب ها، ماهیت مرتبه رویا، و راستی و ناراستی آن است، وجود داشته است. در این نوشتار، پس از نگاهی مختصر به رویاشناسی در ودا ها و اوپانیشادها، مباحث چهار فیلسوف مکاتب مختلف ودانته که عبارت اند از گودپاده، شنکره، رامانوجه، و مدهوه، درباره این مبحث بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: رویاشناسی ودانته، اوپانیشادها، گودپاده، شنکره، رامانوجه، مدهوه
  • عباس منوچهری* صفحات 17-32
    در اندیشه یونان کلاسیک مقوله «حق» با مقوله «حقیقت» هم معنا بود. منتهی، در دوران مدرن مقوله «حق» با تقدم «فردیت تملیکی» عجین شد. این تقدم، البته از ابتدا دچار چالش نظری شد. در اینجا، با توجه به این چالش ها و با فراخواندن همسانی های نظری میان شهاب الدین سهروردی و مارتین هایدگر، حق کمال به مثابه نظریه «حقوق بشر حداکثری» مطرح شده است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، کمال، اشراق، عقل سرخ، پرواز، گسست، تصمیم، سهروردی، هایدگر
|
  • Nafiseh Ahl, Sarmadi* Pages 5-28
    Ibn Arabi and Mulla Sadra have applied the term “imagination” in different connotations among which conjoined and disjunctive Imaginations are the most common ones. Other applications of this term include everything-other-than-God, any creature, a stage in God’s locations, Soul, one of the forces of soul, and a stage in soul’s perfection.
    The present paper is compiled based on three later concepts and attempts to represent applications of imagination in Mulla Sadra’s egologism and epistemology, in the way that we move from the study of imagination to egologism and reach epistemology eventually, and later on, the direct route from the study of imagination is followed toward epistemology. In this regard, creativity of the soul and its substantial motion affected by the realm of imagination will have epistemological outcomes like the emanative relationship between soul and ideas along with eliminating faults in conceptual being. Moreover, creativity of soul plays a crucial role in the field of education. The change in the criterion of wholeness and inclusion, the science of matter, proving and eliminating faults in conceptual being and intuition are among the outcomes of ideal detachment in epistemology. Nevertheless, the special attention of the author is paid to elaborate on the influences Ibn Arabi’s mysticism on Mulla Sadra’s theosophy.
    Keywords: The study of imagination, Creativity, Ideal detachment, Soul, Epistemology
  • Mohsen Habibi* Pages 29-50
    Farabi has used three (Two existential and one epistemological) meanings for Right and Avicenna also following him, has considered these three meanings for right. These meaning include absolute (permanent) existence, actual existence and the truth. if a proposition corresponds with reality, it is called true and if the reality corresponds with proposition, it is called right. All Muslim philosophers have considered correspondence as a criterion for truth.
    Furthermore, Avicenna believes in the practical status for the wisdom from the aspect of functional intellect. Justice is a fundamental principle in functional intellect and he deems right as a criterion for justice in practical wisdom.
    Although Avicenna has adopted argumentative approach in philosophy, he has illuminative and mystical view either. The third aspect that Avicenna took heed to the right is the intuitive and mystical aspect of wisdom. In addition to his firm belief in the representational knowledge, he believes in immediacy (presential) knowledge. To Avicenna’s view right has an existential aspect, so it is by the belief in presential knowledge that right will be linked with the epistemological aspect and even unites with it in strict sense.
    Keywords: Right, True, Truth, Correspondence, Representational knowledge, Presential knowledge, Intuition
  • Amirhossein Saket* Pages 51-68
    The separation between ideas and particulars, known as KHORISMOS, leads to some ontological as well as epistemological problems for Plato. On the supposition that Ideas and particulars are separated, we’ll face with a problem in ontology that how is it possible that Ideas be the cause of particulars which have no link with each other. In epistemology this question has to be replied that if the Ideas have no link with particulars, how is it possible to know Ideas through particulars? Plato and the following philosophers, applying their own methods and principles, suggest different solutions. To solve the problem, Proclus makes use of two principles which could be designated as “middle term” and “all in all but appropriately”, both of them have been preceded by the previous philosophers and even Plato, but he was the first who began to use them so vastly and explained them. According to the first principle, there are mediators between Ideas and particulars which transfer the emanation of Ideas to particulars and also prepares the possibility of knowing the former through the latter. According to the second principle, a form of the Idea corporifies in particulars and at the same time, particulars exist potentially in the transcendant Idea.
    Keywords: Proclus, Plato, Neoplatonism, Chorismos, Emanation, Idea
  • Iman Shafibeik* Pages 69-90
    This research focuses on various dimensions of (or what may be regarded as) the terms secrecy and symbolism in Plato’s philosophy. This article reveals that Plato inherited some aspects of these two concepts from his predecessors and adopted them in his epistemological and instructional system in an especial way. These aspects could be found in Plato’s works as (1) esoteric and symbolic interpretations of some words or scripts in order to unveil the hidden meaning of them, (2) indications of secret and confidential instruction of master to disciple, and (3) recommendations for trying to avoid disseminating and uncovering the secret messages for the purpose of concealing the secret knowledge from the incompetent and common crowd.
    Keywords: Secrecy, Symbolism, Knowledge, Esotericism, Symbolic interpretation, Intergroup study, Cryptography
  • Babak Alikhani Pages 91-112
    Suhrawardi in some of his treatises has written about the perennial tradition or a sacred tradition which without knowing it, one can’t be enumerated among the true sages. In his Mutârahât, he speaks of a primordial lost Word that is nothing but the primordial Tradition. This Word was divided into two branches, i.e. western tradition and eastern tradition; these two ultimately will be converged into one point. Suhrawardi regards himself as an inheritor of this precious tradition.
    The French metaphysician, René Guénon (1887-1951) in a similar way speaks of “la Tradition primordiale”, which has been manifested in Hindu and Islamic traditions. In this paper, the views of these two metaphysicians have been compared with each other.
    Keywords: The Primordial tradition, The Sacred tradition, Sanâtana Dharma, Mazdaism, Hinduism, Islam
  • Ali Akbar Alikhani* Pages 113-148
    This article assumes that Islamic political philosophy exists, so it responds to the main question of what does Islamic political philosophy mean, and what expressions, interpretations and schools have taken shape under this concept. The nature and meaning of Islamic political philosophy have been analyzed by a variety of opinions, viewpoints and schools, some of which are close or similar to others. Some of them have dealt with one dimension of Islamic philosophy. The purpose of this article is not to approve or critique these expressions and viewpoints. It is rather to discover and classify them and to understand what is the substance and boundaries of Islamic political philosophy. The expressions and interpretations of Islamic political philosophy belong to contemporary researchers, and the schools of Islamic political philosophy belong to the scholars of the early or medieval period.
    Keywords: Islam, Politics, Political philosophy, Islamic political philosophy
  • Esmaeil Radpour* Pages 5-16
    The Upaniṣads, as one of the trilogy of principal Vedāntic texts, the oldest and the most fundamental of them, have exposed a more or less detailed discussion on dreaming, taking it whether as the factual object of their discourse or as a symbol. However, there has been a debate between different schools of Vedāntic philosophy about oneirology, science of dreams and their interpretation, discussion of nature of the dream state, its reality and unreality. This paper, after a short study of oneirology in the Vedas and Upaniṣads, examines argumentations of four great philosophers of different Vedāntic schools, Gauḍapāda, Śaṅkara, Rāmānuja, and Madhva, pertaining to dreams.
    Keywords: Vedāntic oneirology, Science of dreams, Upaniṣads, Gauḍapada, Saṅkara, Ramanuja, Madhvacarya
  • Abbas Manoochehri* Pages 17-32
    In the classical Greek thought, the notion of “right” was concomitant with the “truth”. In the modern era, however, the notion of “right” became intertwined with the primacy of “possessive individuality”. This primacy was, however, from the outset intellectually challenged. In the light of challenges posed, and by invoking the commonalities between Shahaboddin Suhrawardi and Martin Heidegger, the right to excellence is envisioned here as a maximal theory of “human rights”.
    Keywords: Human rights, Excellence, Illumination, Red Reason, Flight, Rupture, Resoluteness, Suhrawardi, Heidegger