فهرست مطالب

مطالعات روابط بین الملل - پیاپی 32 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 32 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • فریبرز ارغوانی پیرسلامی صفحات 9-41
    در چارچوب توجه سیاست خارجی دولت احمدی نژاد به گسترش روابط با کشورهای آسیایی در راستای سیاست نگاه به شرق، روابط با جمهوری خلق چین جایگاه ویژه ای پیدا کرد؛ اما برخلاف انتظار ایران، این روابط هیچ گاه به همکاری های فراگیر منجر نشد. این مقاله با هدف، یافتن پاسخ برای این پرسش که چرا باوجود جایگاه برجسته چین در «سیاست نگاه به شرق» ایران به ویژه در دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد همکاری فراگیر میان دو کشور شکل نگرفت؟ بر این نظر است که چالش نظری ضعف تئوریک سیاست نگاه به شرق از یک سو و چالش های ساختاری یا عملی موجود در روابط تهران و پکن سبب شد تا سیاست خارجی ایران در قالب این نگاه از روابط با پکن طرفی نبندد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که تلاش برای متنوع سازی منابع دیپلماتیک، پرهیز از القای حس ناگزیری برای گسترش روابط به طرف مقابل، انسجام در تصمیم گیری، گسترش فعالیت دیپلماتیک کشور با بهره گیری از دیپلماسی چندجانبه، دوری از تاکتیک نیروی سوم و تاکید بر ایجاد توازن در روابط با غرب و شرق می تواند دستور کارهای مهم آتی سیاست خارجی کشور در روابط با چین باشد. در راستای بررسی فرضیه، بعد از توجه به واقع گر ایی تدافعی به عنوان چارچوب نظری، ابتدا جایگاه چین در سیاست خارجی ایران بعد از انقلاب و به شکل ویژه دوره احمدی نژاد بررسی شده است؛ سپس با نگاهی آسیب شناختی دلایل شکل نگرفتن همکاری فراگیر از رهگذر چالش های نظری ناشی از سیاست نگاه به شرق و تاثیرات ساختاری مورد واکاوی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: احمدی نژاد، ایران، چین، نگاه به شرق، سیاست خارجی
  • اکبر اشرفی، امیر سعید بابازاده جودی صفحات 43-65
    با گذشت زمان، بحران سوریه به یکی از پیچیده ترین چالش های سیاسی و امنیتی در منطقه تبدیل شده است. از سوی دیگر تحولات سیاسی سوریه عرصه ای برای رقابت قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای فراهم کرده است. هر یک از این قدرت ها رویکردهای متفاوتی در قبال سوریه به کارگرفته اند که رویکرد آمریکا و روسیه به عنوان دو ابرقدرت جهانی اهمیت فراوانی دارد. از نگاه بیشتر تحلیل گران، سیاست خارجی آمریکا در برابر جنگ داخلی سوریه بسیار ابهام آمیز بوده است. ریشه این سردرگمی به استراتژی مبهم و نامشخص سیاست خارجی آمریکا در رابطه با رویارویی با بیداری اسلامی مربوط می شود که سردرگمی در سیاست خارجی را در سطوح منطقه ای و بین المللی به وجود آورده است. روسیه نیز در تحولات سوریه از حکومت اسد حمایت کرده و تقریبا با یک خط سیر کم نوسان موضع خود را دنبال کرده است. موضع روسیه در قبال تحولات سیاسی کشورهای عربی منطقه با نوعی شک و تردید آمیخته بوده و جابه جایی حکومت ها در منطقه را در شرایط کنونی چندان به نفع سیاست خاورمیانه ای خود ندیده و آن را برهم زننده ثبات منطقه می داند.
    کلیدواژگان: بحران سوریه، خاورمیانه، سیاست خارجی روسیه، سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا
  • زهره بالا زاده، امرالله اشرفی، فرهاد بارانی صفحات 67-90
    هدف اصلی این مقاله، بررسی مسئله تحریم ایران از سوی غرب و کنش سلبی ایران به این تحریم ها است. مسئله ای که از سال 2002 به این سو به چالشی اساسی میان ایران و غرب تبدیل شده بود. استدلال این نوشتار آن است که غربی ها با تحریم های گوناگون در مجاب سازی ایران در راستای اهداف راهبردی خود تلاش کرده اند. درعین حال، ایران نه تنها در برابر این تحریم ها از خود کنش ایجابی نشان نداده؛ بلکه به راهبرد کنش سلبی روی آورده است. درواقع، کشور های غربی و به ویژه آمریکا و اروپا در برخورد با ایران همواره بر ارزش های غربی همچون پیشینه سازی امنیت اسرائیل، مهار ایران و نادیده گرفتن حقوق هسته ای ایران تاکید داشته اند. در مقابل، ایران هم به کارگیری و تشدید این تحریم ها را عامل بی ثباتی سیاسی و تشدید کاهش ضریب امنیت ملی خود دانسته است؛ لذا نویسندگان در این پژوهش تلاش کرده اند تا این موضوع را در ورای نظریه سازه انگاری بررسی کنند.
    کلیدواژگان: تحریم ها، سازه انگاری، کنش سلبی، چالش ها، نوواقع گرایی
  • سید جواد امام جمعه زاده، مجتبی بابایی صفحات 91-114
    جریان شناسی و ریشه یابی تحریم های هسته ای آمریکا علیه ایران، بیانگر این نکته است که در طراحی سیاست های تحریمی آمریکا علیه ایران بین چهار بازیگر اتاق های فکر، لابی های اسراییل، رسانه های جمعی و معماران تحریم ایران در دولت و کنگره آمریکا نوعی هم سویی فکری - رویه ای و ارتباط متقابل وجود دارد. به گونه ای که اتاق های فکر با مفهوم سازی و سناریوپردازی کارویژه توجیه افکار عمومی و معماران تحریم نقش پیاده سازی و عملیاتی ساختن تحریم ها را بر عهده دارند. از آنجا که اتاق های فکر در آمریکا بازوی پژوهشی قانون گذاران این کشور در تصمیمی سازی هستند و با کمیسیون های کنگره ارتباط دائمی دارند و تغذیه فکری قانون گذاران مجالس سنا و نمایندگان کنگره را بر عهده دارند و کارشناسان آن ها به اظهارنظر کارشناسی پیرامون پیش نویس طرح ها و لوایح می پردازند؛ هدف ما در این مقاله بررسی نقش اتاق های فکر در آمریکا در اعمال تحریم های هسته ای علیه ایران است.
    کلیدواژگان: اتاق های فکر، برنامه هسته ای ایران، تصمیم سازی، سیاست خارجی آمریکا
  • گارینه کشیشیان، سیامک سیار صفحات 115-141
    جهانی شدن بارزترین وجه تمایز جهان دیروز و جهان امروز است. جهانی شدن اقتصاد که یکی از ابعاد جهانی شدن است، می تواند در گسترش فناوری و انتقال آن به کشورهای درحال توسعه و نقل و انتقال سریع سرمایه و منابع مالی نقش موثری ایجاد کند. تلاش شرکت های فراملیتی برای توسعه و یکپارچگی بازارهای خود و گسترش مبادلات تجاری در راستای گسترش و تعمیق وابستگی های متقابل بین کشورهای منطقه و اقتصاد ملی آنان می تواند با برداشتن بسیاری از موانع تجاری موجود در جهت مقررات زدایی و ایجاد اقتصادی باز از نتایج جهانی شدن اقتصاد باشد.
    موقعیت ژئواکونومیک ایران در منطقه جنوب غربی آسیا به عنوان تولید کننده انرژی، بازیگر تسهیل گر توزیع و یا یکی از حلقه های مکمل این نظام اقتصادی می تواند زمینه را برای سرمایه گذاری هرچه بیشتر در منطقه آماده کند. در این راستا با فراهم ساختن زیرساخت های اقتصادی، افزایش هر چه بیشتر ظرفیت های تولید و رشد و پیشرفت صنایع نفت و صنایع وابسته به آن را فراهم می کند. عواملی چون مشارکت در توزیع و گسترش فناوری و انتقال ذخایر، توسعه، تولید و افزایش ظرفیت تولید ناخالص ملی و رشد شاخصه های توسعه می تواند اقتصاد کشور را در سایه جهانی شدن به سوی اقتصادی پویا پیش ببرد.
    در این مقاله تاثیر جهانی شدن اقتصاد در منطقه جنوب غربی آسیا بر جایگاه ژئواکونومیک ایران، با روش همگرایی مورد بررسی قرار گرفته است. روش جمع آوری اطلاعات توصیفی – تحلیلی است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن اقتصاد، ژئواکونومی ایران، منطقه جنوب غربی آسیا، منطقه گرایی، همگرایی و توسعه اقتصادی
  • سید حسن میرفخرایی صفحات 143-175
    منطق رقابت های راهبردی پس از جنگ سرد جز در مناطق ویژه ای از جهان، دیگر از ماهیت نظامی پیروی نمی کند. رقابت های ژئوپلیتیک با افول جایگاه تقابلات نظامی، ماهیتی اقتصادی تجاری به خود گرفته اند. اتحادیه اقتصادی اوراسیا با گذراندن چندساله فرایندی که در اروپا چندین دهه به طول انجامید، ابزاری اقتصادی در خدمت اهداف رقابت های ژئوپلیتیک مهیا کرده است. منطق تعارض بر فراز کنش های اقتصادی این اتحادیه سیطره دارد و اهداف تجاری اعضای این اتحادیه را در تقابل با اتحادیه های دیگر و سایر واحدهای سیاسی پیگیری می کند. این پژوهش تلاش می کند تا جایگاه رقابت های ایران در پهنه منطقه اوراسیا را با گزاره های اقتصادی بیان کند. بنابر نظریه ژئواکونومی، پس از تشکیل اتحادیه اقتصادی اوراسیا ایران الزامات اقتصادی جدیدی پیش روی دارد که بدون توجه به آن ها توان رقابت های ژئوپلیتیک خود را در ماهیت نوین اقتصادی از دست خواهد داد. پرسش اصلی این پژوهش این است که الزامات ژئواکونومیک ایران پس از تشکیل اتحادیه اقتصادی اوراسیا چیست؟ پاسخ این پرسش را با تعیین جهت گیری های اقتصادی و تجاری ایران به شکلی که منافع کشور بیشینه شود ارائه می کنیم و به ذکر ابزارهای ژئواکونومیک ایران در اوراسیا می پردازیم . فرضیه پژوهش بر این اصل استوار است که تشکیل اتحادیه اقتصادی اوراسیا یک جهت گیری ژئوپلیتیک در چارچوب رقابت های اقتصادی است و برای ایران نیز در منطقه مجموعه ای از الزامات ژئواکونومیک به همراه دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد، اوراسیا، ایران، تجارت، ژئواکونومی، ژئوپلیتیک، یکپارچگی
  • حسین رفیع صفحات 177-211
    اتحاد شیخ وهابی و امیر سعودی در قرن هجدهم و تداوم تاریخی آن سبب شکل گیری دولت عربستان سعودی در قرن بیستم با مذهب رسمی وهابیت در این کشور شد. دولت سعودی از این مسلک هم برای جلب نظر روحانیون وهابی و هم به عنوان ابزار نفوذ و دیپلماسی خود در کشورهای اسلامی بهره برداری می کند. کشور پاکستان نیز، به دلیل برخی زمینه ها آمادگی نفوذپذیری وهابیت سعودی را دارد؛ نفوذی که می تواند برای تحدید نفوذ ایران رقیب و اختلال در روابط جمهوری اسلامی ایران و پاکستان، مورد بهره برداری قرار گیرد. این مقاله می کوشد تا زمینه های نفوذ وهابیت سعودی را در پاکستان بررسی کند و تاثیر این نفوذ را بر روابط پاکستان و جمهوری اسلامی ایران مورد واکاوی قرار دهد. در این زمینه، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از منابع معتبر کتابخانه ای، این فرض به آزمون گذاشته می شود که اشتراکات مذهبی و فقر اقتصادی و فرهنگی در پاکستان، در کنار قدرت مالی و مراکز آموزشی-تبلیغی در اختیار و نفوذ عربستان، زمینه ساز پیدایش و گسترش سلفی گری وهابی در پاکستان بوده اند. از سوی دیگر با توجه به تعارض شدید این مسلک با مذهب شیعه، سلفی گری وهابی برای مقابله با شیعیان و ایجاد چالش در روابط پاکستان با جمهوری اسلامی ایران فعالیت می کند.
    کلیدواژگان: روابط ایران و پاکستان، سلفی گری، سیاست خارجی عربستان، وهابیت
  • لیلا رئیسی زکی، مریم درخشنده صفحات 213-245
    تحولات نظام بین الملل در دوران اخیر، گسترش جایگاه حقوق بشر و تغییر ماهیت این حقوق را از مسئله ای فکری و ذهنی به رویکردی حیاتی و استراتژیک که با حیات سیاسی کشورها پیوند داشته را نشان می دهد. امروزه شاهد تعمیق جایگاه حقوق بشر در سیاست خارجی کشورها در معنای عمودی و به تبع آن، تحول حاکمیت مطلق دولت ها و تبلور آن در معنای مسئولیت دولت هستیم. مضامین و آموزه های لیبرالیستی که ریشه در سنت ها و ارزش های آمریکا دارد، حقوق بشر را به عنوان یکی از مولفه های مهم در سیاست خارجی این کشور نهادینه ساخته است. با این رویکرد در تحلیل سیاست خارجی آمریکا بر مبنای قدرت نرم، خاورمیانه در صدر سیاست خارجی حقوق بشری این کشور قرار می گیرد. تاریخچه خاورمیانه نیز با وجود داشتن تمدن،کانون گفتمان های متنوع فرهنگی و دینی بودن، به علت استبداد سیاسی و استعمار خارجی بر پیکره جامعه انسانی منطقه در رعایت نکردن حقوق بشر زخمی برجای گذاشته است که این مسئله دستاویز مناسبی برای اعمال فشار قدرت های بزرگ بر این منطقه شده است. در این زمینه، خاورمیانه به عنوان مخاطب اصلی سیاست حقوق بشری آمریکا در قالب سنت ویلسونیسم با رویکرد لیبرالی مطرح و به کارگیری قدرت نرم در چارچوب دیپلماسی عمومی به عنوان اصل سامان دهنده سیاست خارجی ایالات متحده صورت بندی شده است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، خاورمیانه، سیاست خارجی آمریکا، قدرت نرم
|
  • Fariborz Arghavani Pirsalami Pages 9-41
    In the framework of Ahmadinejad foreign policy to the Asian countries especially his look to east policy, china had highest status and influenced Iranian foreign policy but Iran-China relations never promoted to comprehensive cooperation level. This paper aims to find answers to the question that why Iran- china relations could not to improve comprehensive cooperation under Ahmadinejad? Argues theoretical Challenges related to the look to east policy and structural challenges are the main causes of the position. Some instructions such as diversification of the diplomatic resources, decision – making solidarity, attention to multiplicity of diplomacy and balancing in relations with the west and the east can improve Iran- china relations. To evaluate the hypothesis, the article have three section: theoretical framework with emphasis on defensive realism, China position in Iran s Foreign policy after Islamic Revolution in general and Ahmadinejad Presidency and evaluation of challenges toward the look east policy and structural impacts.
    Keywords: Iran, China, The Look East Policy, Foreign Policy, Ahmadinejad
  • Akbar Ashrafi, Amirsaeid Babazadeh Judi Pages 43-65
    With the passage of time, the Syrian crisis has become one of the most complex political and security challenges in the Middle East. The political development in the region and trans-regional powers provide an arena for Syria to follow in your equations and competition. Each of these powers has taken different approaches toward Syria that America and Russia approach as the global superpower is very important. In the views of most analysts, America's foreign policy against the Syrian civil war has been very passive and obscure. The root of the confusion has created an ambiguous foreign policy for the American Strategy dealing with the Islamic awakening in relation to the overall result of confusion on foreign policy, regional and international levels. Russia has supported the Assad government in Syria and almost with a little swing trajectory has followed its position. Russia's position regarding the political developments in the Arabic region has been kind of doubt and the replacement of governments in the region in the current situation is not in favor of his Middle Eastern policy and considers it destabilizing the region.
    Keywords: Russian Foreign Policy, America Foreign Policy, Syria Crisis, Middle East
  • Zohreh Balazadeh, Amrollah Ashrafi, Farhad Barani Pages 67-90
    The main objective of this paper is to examine the issue of sanctions on Iran by the West and Iran's negative action to these sanctions. Since 2002 onwards, the problem between Iran and the West that has become a major challenge. The argument of this article is that Westerns are trying to convince Iran with their various sanctions in line with its strategic objectives. But, Iran has not shown positive action against the Sanctions, so Iran has turned into a negative action. In fact, Western countries, especially America and Europe in dealing with Iran has focused on Western values, such as Considering Israel's security, containing Iran and ignoring Iran's nuclear rights.
    Against, Iran says these acts and increased sanctions are a step in direction of political instability and reduce their national security coefficient. So the authors tried to reviews this topic from the perspective of Constructivism.
    Keywords: Sanctions, Constructivism, Negative action, Challenges, Neo, realism
  • Seyed Javad Emam Jomezadeh, Mojtaba Babaei Pages 91-114
    An in depth review of US policies on Iran reveals that Congress, the Israeli lobbies, the White House, think tanks and the media are the key players in the country''s foreign policy and a kind of intellectual alignment - there are procedural and interaction. So that the concept of think tanks and processing scenarios justify public functions and role of architects’ sanctions are responsible for the implementation and operation of the sanctions and give them feedback or expert advice about draft bills. In this article we''re going to role of think tanks in America to impose nuclear sanctions against Iran.
    Keywords: Think tanks, US Foreign Policy, decision, making, Iran's nuclear energy program
  • Garineh Keshishyan, Siamak Saiyar Pages 115-141
    With the passage of time, the Syrian crisis has become one of the most complex political and security challenges in the Middle East. The political development in the region and trans-regional powers provide an arena for Syria to follow in your equations and competition. Each of these powers has taken different approaches toward Syria that America and Russia approach as the global superpower is very important. In the views of most analysts, America's foreign policy against the Syrian civil war has been very passive and obscure. The root of the confusion has created an ambiguous foreign policy for the American Strategy dealing with the Islamic awakening in relation to the overall result of confusion on foreign policy, regional and international levels. Russia has supported the Assad government in Syria and almost with a little swing trajectory has followed its position. Russia's position regarding the political developments in the Arabic region has been kind of doubt and the replacement of governments in the region in the current situation is not in favor of his Middle Eastern policy and considers it destabilizing the region.
    Keywords: Russian Foreign Policy, America Foreign Policy, Syria Crisis, Middle East
  • Seyedhasan Mirfakhraee Pages 143-175
    Post-Cold War logic of Strategic competitions does not follow the Logic of war anymore except in unfortunate regions of the globe. Geopolitical Competitions have gained an economic-commercial feature with declining position of militant confrontations. Eurasian Economic Union provides a set of economic instruments to serve Competitively Geopolitical Goals in only few years whereas European Union passed it in decades. The logic of Conflict predominates over actions of the Union and traces commercial goals of Eurasian member states in confrontations to other Unions and Political units. Geo economically, Iran will face new occasions after this Union formation and if those are not noticed, competitive strengths of Iranian Geopolitics will be lost. In this Article those Geo-Economic occasions are studied.
    Keywords: Geo, Economics, Geopolitics, Eurasia, Iran, integration, Economics, Commerce
  • Hossein Rafie Pages 177-211
    The alliance of Wahhabi Sheikh and the Saudi Emir in the 18th century and its historical persistence caused the establishment of the Arabia government in the twentieth century and the Wahhabism becomes the official religion of this country. The Saudi government exploits the publicity and propaganda of this sect to attract the views of Wahhabi clergymen and as its influencing and diplomacy tool in Islamic countries. The oil wealth has provided the necessary funds in this area for Saudi government. Pakistan has also been apt to the influence of Saudi Wahhabism due to some grounds, the influence that can be exploited to limit the influence of rival Iran and disturb the relations of Iran and Pakistan. This paper aims to investigate the grounds and influence of Saudi Wahhabism in Pakistan and analyse the effect of this influence on the relations of Pakistan and Iran. In this way, by employing the analytical-descriptive method and benefiting the credible library based resources, this assumption is exposed to test that the religious similarities as well as economic and cultural poverty in Pakistan alongside the financial power and the publicity-educative centres under the control and influence of Arabia, have been the ground maker of birth and expansion of Wahhabi Salafism in Pakistan. Considering the serious conflict of this sect with Shiite religion, the Wahhabi Salafism enters the action from confrontation gate against Shiites and creating challenge in the relations of Pakistan and Shiite Iran. The research data confirms the research assumption of this article.
    Keywords: Public diplomacy, Relations between Pakistan, Iran, Regional relations, Wahhabi Salafism, Foreign policy of Saudi Arabia
  • Leila Reisi Zaki, Maryam Derakhshandeh Pages 213-245
    Changes in the international system in recent years indicate the status of human rights and changing nature of these rights from an intellectual approach to a vital and strategic approach which is linked to the countries’ political life. So that today we see the deepening of human rights in foreign policy of countries in a vertical position and consequently, the absolute sovereignty of States is crystallized in the meaning of States responsibility. In the meantime, according to the liberalist themes and doctrines rooted in the traditions and values of the USA, human rights are institutionalized as critical component in the foreign policy of this country. With this approach in the analysis of foreign policy of the USA based on soft power, the Middle East is in the top of human rights policy of this country. In other words, given the history of the Middle East and its paradoxes, the cradle of civilization and the centre of cultural and religious discourse as intellectual, theoretical and philosophical capitals of human rights, and on the other hand, political sovereignty and foreign colonialism put an old wound on the body of human society of the region due to lack of respect for human rights and this is a good pretext to put pressure on the region by the major powers. In this context, the Middle East as the main audience of human rights policy of the USA is addressed in the form of Wilsonism tradition with liberal approach and the use of soft power in the context of public diplomacy as a governing principle of US foreign policy is emphasized.
    Keywords: Human Rights, Middle East, Soft Power, US Foreign Policy