فهرست مطالب

مطالعات روش شناسی دینی - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1394)

مجله مطالعات روش شناسی دینی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا برنجکار، مهدی سالکی* صفحات 9-17
    متکلمان برای استنباط آموزه های کلامی از دو روش عقلی و نقلی استفاده می کنند. در روش نقلی، استفاده از نقل متواتر و قطعی چندان مورد اختلاف نیست، لکن بیشتر میراث نقلی از طریق اخبار آحاد به دست ما رسیده که بهره گیری از این اخبار در مسائل اعتقادی مورد نقد و نظر می باشد. این مقاله با رویکرد تحلیلی به بررسی این مسئله می پردازد که جایگاه خبر واحد در استنباط آموزه های کلامی نزد فاضل مقداد چگونه است؟ ایشان در اصول اعتقادی از خبر واحد استفاده نمی کند. همچنین در استفاده از خبر واحد در استنباط فروع کلامی به شروطی مانند عدم مخالفت با حکم قطعی و معتبر بودن سند و اتقان دلالت بر مدعا قائل است.
    کلیدواژگان: روش نقلی، خبر واحد، استنباط، فاضل مقداد
  • قاسم پورحسن صفحات 18-33
    تفسیر فلسفی ملاصدرا را باید در درون مکتب اصفهان مورد ارزیابی قرار داد. سنخ نقد او در آثارش از روش های تفسیری رایج تا زمان او نشان می دهد که وی با ابتناء بر رهیافت فلسفی، آنها را نابسنده می داند. می دانیم که کوشش های پژوهشی صورت گرفته درباره مکتب اصفهان بر محور دستاوردهای عقلی بوده و رویکردهای حدیثی، تفسیری و کلامی آن مورد غفلت واقع شده است. کمتر تحقیقی وجود دارد که شروح حدیثی مانند الرواشح السماویه میرداماد یا شرح اصول کافی ملاصدرا را بکاود و نقش آنها را در رویکردهای عقلی آن مکتب بررسی نماید. روش تفسیری ملاصدرا با نقد مناهج سه گانه رایج آغاز شده و در پرتو نوعی رویکرد زندآگاهانه زبانی، به تامل در باب سرشت سخن، زبان وحی، ظاهر و باطن، روش دست یابی به معنای پنهان، ماهیت کلام قدسی، مرآتی معنای آیات، اعتبار ظواهر و ضرورت غور در بواطن، رنجوری روش های حدیثی و کلامی صرف، تاکید بر رهیافت فلسفی در تفسیر، معیار درستی تفسیر با ابتناء بر ضابطه های ده گانه عقلی و نیز کشفی و شهودی و بالاخره تاکید بر روش تفهیم باطنی می پردازد. در این مقاله می کوشیم تا ابتدا ویژگی های بنیادین روش تفسیری ملاصدرا را با ایضاح خصلت های اساسی مکتب اصفهان شرح داده و سپس نقدهای وی بر سایر روش های تفسیری را بیان کرده و سرانجام روش خاص او را تبیین نماییم.
    کلیدواژگان: روش تفسیری، ملاصدرا، زبان قرآن، نقد روشی، رویکرد فلسفی، تفهیم باطنی
  • طاهره صاحب الزمانی صفحات 34-45
    متون مقدس مهم ترین منبع برای شناخت احکام و معارف اسلامی به شمار می آیند؛ اما درباره چگونگی فهم این متون میان صاحب نظران اختلاف عقیده وجود دارد و هر گروهی از دیدگاه خاص خود به آنها نگریسته اند. چنانکه تاویل عارفانه به جنبه های باطنی و معنوی متون قدسی و کشف اسرار و اشارات آن می پردازد. به این معنا که عرفا با دیدگاهی متفاوت از سایرین، شیوه صحیح فهم متون را از طریق باطن، امر ممکن دانسته و در صدد فهم متون از راه تاویل برآمده اند. پژوهش حاضر به بررسی و تطبیق سبک احمد غزالی و ابن عربی بر اساس قواعد و ضوابط تاویل می پردازد. این فیلسوفان در کانونی ترین نقطه بحث خود به موضوع «فهم»با تاکید «فهم متن» می پردازند و مباحث مطرح شده از سوی آنان، واجد استعداد بسیاری است که می تواند در ساز و کار و روش نواندیشان مسلمان موثر افتد. در این خصوص آیا می توان گفت میان آرای تاویلی احمد غزالی و ابن عربی اشتراک یا تفاوتی وجود دارد؟ برآیند تحقیق در پاره ای از موارد، نشان از وحدت سبک تاویل غزالی و ابن عربی و حتی هرمنوتیک جدید دارد. در برخی موارد در دیدگاه احمد غزالی شیوه هایی وجود دارد که منحصر به خود اوست.
    کلیدواژگان: تاویل و تفسیر، احمد غزالی، ابن عربی، هرمنوتیک، مقایسه و تطبیق، زبان
  • ابراهیم فتح اللهی صفحات 46-56
    برای نقد حدیث، روش های مختلفی وجود دارد. یکی از روش های نقد حدیث، بررسی سند آنهاست که اصطلاحا آن را نقد سند محور گویند. صحت سند حدیث به تنهایی موجب پذیرش آن نمی شود. چنانکه اثبات ضعف سند حدیث نیز معیار کافی برای کنارگذاشتن حدیث نیست. بنابر این علاوه بر نقد سند محور به روش های دیگری نیز نیاز داریم که یکی از این روش ها، نقد متن محور است که با دو ملاک ادله نقلی و ادله عقلی انجام می گیرد. در مقاله حاضر، نقد متن محور براساس ادله عقلی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. منظور از ادله عقلی، عقل و سایر قرائنی هستند که به نوعی عقلائی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: نقد، نقد سند محور، نقد متن محور، ادله نقلی، ادله عقلی، رجال، درایه، مرجحات، الفاظ نقد متن
  • عباس مصلایی پور صفحات 57-76
    مقوله فرهنگ، موضوعی بسیار پردامنه است که در گرایش های مختلف علمی مورد بررسی قرار گرفته است. سیاست گذاری فرهنگی در واقع نوعی برنامه ریزی راهبردی دراز مدت است که از آرمان ها و ارزش های جامعه الهام می گیرد و برنامه ریزی میان مدت و کوتاه مدت را هدایت می کند. هدف این پژوهش که بر مبنای روش شناسی توصیفی - تحلیلی است، تبیین الگوی سیاست گذاری فرهنگی مبتنی بر قرآن کریم و ارائه راهکارهای پیشنهادی متناسب، در موضوع سیاست گذاری فرهنگی است. در این پژوهش مبانی نظری و اصول سیاست گذاری فرهنگی، و روش های سیاست گذاری فرهنگی بر اساس آیات قرآن کریم تبیین شده است. در این پژوهش، بیشتر آیات مربوط به حضرت موسی علیه السلام و بنی اسرائیل زمان آن حضرت مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. بر اساس یافته های تحقیق، غایت نظام اسلامی، ساختن انسان و جامعه اسلامی به منظور رساندن انسان ها به سعادت این جهانی و آن جهانی است. مبارزه با مادی گرایی و ارزش های غیر الهی، استقلال و آزادی، اعتدال و پرهیز از افراط و تفریط و امید بخشیدن و ترسیم آینده ای روشن از مهم ترین اصول سیاست گذاری فرهنگی حضرت موسی علیه السلام است. مبارزه قاطع با جریان انحرافی، دعوت به اتحاد و نهی از تفرقه، تذکر، اصلاح راس حکومت و تعامل مستقیم با مردم از مهم ترین روش های سیاست گذاری فرهنگی حضرت موسی علیه السلام است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، قرآن کریم و سیاست گذاری فرهنگی، سیاست گذاری فرهنگی، برنامه ریزی راهبردی، قرآن کریم و برنامه ریزی راهبردی، حضرت موسی علیه السلام
  • حسن مهدی پور صفحات 78-100
    عطار نیشابوری و امام خمینی، همچون سایر عرفاء، بر ملازمت علم و عمل یا سلوک عالمانه تاکید دارند و معتقدند سالک الی الله باید به عنوان مقدمه یا شرط سلوک در کسب علم سلوک بکوشد تا سلوک عملی اش قرین توفیق باشد. در اندیشه عطار مراد از این علم، دو علم شریعت و علم طریقت است که اولی را باید با رجوع به سنت پیامبر، فقهاء، مفسران و محدثان و دومی را از شیخ طریقت اخذ کرد و غیر از آن هیچ علم دیگری، از جمله علم عقلی - چه در مقام نظر و چه در مقام عمل - معتبر نیست. امام خمینی از سه علم سخن می گوید، علم به معارف نظری، علم اخلاق یا علم تهذیب نفس و سلوک الی الله ، علم آداب و سنن و اوامر و نواهی شرعی یا علم فقه. منبع معارف نظری، انبیاء و اولیاء و حکما و منبع علم اخلاق یا علم سلوک علاوه بر انبیاء و اولیاء، عالمان اخلاق و اصحاب ریاضت و منبع علم فقه بعد از انبیاء و اولیاء، فقهاء و محدثان هستند. بدین ترتیب، امام علاوه بر علم شریعت و علم طریقت، علم عقلی را هم در مقام نظر و هم در مقام عملی در سلوک معتبر می داند و با آنکه در تاکید بر علم شریعت و علم طریقت با عطار اشتراک نظر دارد، در قول به علم عقلی اختلاف نظر دارد.
    کلیدواژگان: عطار، امام خمینی، سلوک عالمانه، علم شریعت، علم طریقت، علم عقلی
  • سید ابوالقاسم نقیبی صفحات 101-117
    فقه تطبیقی روش علمی است که به منظور مقایسه مذاهب فقهی و توصیف و تبیین نقاط اشتراک و افتراق آنها بکار می رود. فقه پژوه در این رویکرد خود را از حصار منابع، ادله و روش های فهم شناخته شده در مذهب خاص فراتر می برد و فهم عمیق مسئله مورد پژوهش را در دیدگاه ها، روش ها و ابزارهای متفاوت مذاهب برای خود فراهم می آورد. وی برای انجام مطالعات تطبیقی در فقه اسلامی مراحلی را طی می نماید: 1- مسئله یابی و مسئله شناسی، 2- تعیین گستره تطبیق، 3- ارایه فرضیه و استخراج موارد شباهت ها و تفاوت ها در آراء به مبانی و ادله، 5- تبیین مشابهت ها و تفاوت ها در آرای فقهی، اهم مراحل پژوهش تطبیقی در فقه اسلامی است.
    کلیدواژگان: روش شناسی، فقه اسلامی، فقه تطبیقی، مذاهب فقهی، جعفری، مالکی، شافعی، حنبلی، حنفی
|
  • Reza Berenjkar, Mahdi Saleki* Pages 9-17
    The scholars apply two intellectual and narrative methods for inferring discursive teachings. In the narrative method, there is no disagreement over using the successive and absolute narration; however, most of the narrative legacy has been obtained through news sections where utilization of such bits of news with regards to doctrinal issues is subject to criticism and viewpoints. This paper via an analytical approach is concerned with the issue of the position of identical news in inferring discursive teachings from the view of Fazel Meghdad. He does not utilize the identical news in doctrinal principles. Also, he attaches importance to such conditions as lack of opposition with the absolute ruling and validity of the document and certainty over the claims while using the identical news in inferring discursive adjuncts.
    Keywords: Narrative method, identical news, Inference, Fazel Meghdad
  • Ghasem Poorhasan Pages 18-33
    Molla Sadra's philosophical interpretation needs to be evaluated in the Isfahan's school. His criticism genre in his works ranging from interpretative method up to his rime indicates that he considers them as indecent on the basis of the philosophical approach. We already understand that the research efforts with regards to the Isfahan's school have been centered over intellectual accomplishments and Hadith based, interpretative and discourse approaches have been neglected. There are few researches which search elaboration of Hadiths like Al-Rawasheh Al-Amavye or elaboration of Molla Sadra Usool Kafi and thus examine their roles on intellectual approaches of that school . Molla Sadra's interpretive method starts with criticizing the triad Manahej and under t5he light of a linguistic approach deals with thinking about the Speech's Nature Chapter, Language of Revelation, Inward and Outward, the way one can attain the latent meaning, nature of Divine discourse, meanings of verses, validity of appearance and necessity of understanding the inwards, emphasis on philosophical approach in interpretation, benchmark for the truthfulness of interpretation based on four fold intellectual criteria and intuitional approaches and finally with emphasis on the esoteric understanding methodologies . In this paper, we make efforts to elaborate the fundamental characteristics of the Molla Sadra's interpretative method via explaining fundamental features of the Isfahan's school and to express his criticisms of interpretive methods and to explain a social methodology of his. The fact is that the Sadr Al-Motaahelin's interpretative method must be named as a philosophical-intellectual method which is based on his spiritual foundation. His Koranic interoperations and thinking which is though Discursive, it is in a strong bond with intellectual intuition and divine inspirations as well as fundamental, approach of an esoteric understanding.
    Keywords: Interpretative method, Molla Sadra, Koranic language, Methodological, criticism, Philosophical approach, Esoteric understanding
  • Tahere Sahebal, Zamani Pages 34-45
    The Scared Texts are the most valuable source for recognizing Islamic rules and knowledge; however, there is disagreement over the way these texts are understood in between Scholars where each group has looked at them from their own special standing point as the mystical interpretation deals with esoteric and spiritual aspects of the Divine Texts and discovery of secrets and references. This means that mystics, with perspectives different from others have come to realize the proper understanding of the texts through the inward and have sought to realize through interpretation. The present research deals with investigation and comparison of the Ahmad Ghazali and Ibn Arabi's styles based on rules and criteria of interpretation. These philosophers deal with the issue of "understanding" with emphasis on "understanding texts" within their most focal point of their discussions. The issues raised by them involve huge qualification that could fall effective in the mechanisms and ways of the Muslims neothinkers. In this respect, can we state that there is a difference or a similarity between the views of Ghazali and those of Ibn Arabi? Consequence of the research in some points implies a unity of interpretational style between Ghazali and Ibn Arabi and some sort of hermeneutic modality. In some cases, there are ways in which the Ahmad Ghazali's perspectives are unique of him. Mirzaye Qomi as one of the great " Osuliyun " based on the same basis of canonists were not optimistic about philosophy and tightly take the cavil to them. He has deal with practical mysticism amd associated withfamous mystics of his time; and he counts " spirituality " and " pure monotheism " the culmination of the evolution of mystical and summary and deep extracts and wondrous and wonder of pure Islam.
    Keywords: Interpretation, hermeneutics, Ahmad Ghazali, Ibn Arabi, Hermeneutics, Comparison, collation, Language
  • Ebrahim Fathollahi Pages 46-56
    To criticize Hadith, there are various ways. One of the ways for criticizing Hadith is to examine their documents which are called document based criticism. Authenticity of the document cannot alone result in its acceptance, in as much as the weakening of the document is not the sufficient criterion for removing the Hadith. Therefore, in addition to the document centered criticism, we need more other methods where one of the methods is the text centered criticism which is performed with two narrative and intellectual reasoning. In the current paper, the text based criticism is examined based on the intellectual reasoning. By intellectual reasoning, it is the reason and other evidence which are consider to be intellectual.
    Keywords: Criticism, Text based criticism, Narrative reasoning, Intellectual reason, Rejal, Intellect, Preferences, Wording of text's criticism
  • Abbas Mosallayi Poor Pages 57-76
    The category of culture is a far-reaching subject that has been investigated in various scientific disciplines. Cultural policy making is in fact a long term strategic planning which is inspired by the society values and ideals and navigates the midterm and long term planning. This research which is based on an analytical-descriptive methodology aimed to explain cultural policy making paradigm based on the holy Koran and to present appropriate proposed guidelines on the subject of the cultural policy making. In this research, the theoretical basics and cultural policy making principles and its methods were explained based on the Koran's verses. The main and direct source for collecting the data was the holy Koran which is the most valid and flawless text available to mankind. In this research, most verses relating to Prophet Moses (Peace be upon him) and the Israel's Household by the time of that prophet were investigated. According to the research findings, the end of the Islamic system was to create a human and an Islamic society in order to promote man to happiness in this world and the Hereafter. Fighting materialism and nondivine values, independence and freedom, moderation and avoiding going to extremes, inspiring hope and illustrating a clear future were the most important cultural policy making principles of Moses (Peace be upon him). A decisive fight against deviant processes, invitation to unity and forbidding from schism, admonition , reforming the top of the government and direct interaction with people were among the most important cultural policy making procedures by Moses (Peace be upon him).
    Keywords: Holy Koran, Holy Koran, Cultural policy making, Cultural policy making, Strategic planning, Prophet Moses (Peace be upon him)
  • Hassan Mahdi Pour Pages 78-100
    Attar Neishaboori and Imam Khomeini, like other mystics have placed emphasis on the togetherness of knowledge and practice or scholarly conduct and maintain that the Mystic of Allah should as the precursor or the condition of conduct while acquiring the knowledge of conduct seek to become successful when acting within his conduct. For Attar, by knowledge, it is two bodies of knowledge of Sharia and knowledge of the Path where the former should be acquired through reference to the tradition of the Prophet, scholars, interpreters and the Narrators of Hadith and the latter needs to be learnt from the Sheikh of the Path. Except for these two bodies of knowledge, no other knowledge, including rational –either theoretically or practically- is credible. Imam Khomeini speaks of three types of knowledge; knowledge of theoretical theology, knowledge of morality or knowledge of self-purification and conduct in the way of God, knowledge of customs and traditions and bids to good and forbid from evil or the knowledge of Fiqh. The source of theoretical theology includes saints and the sage, the source of ethics or the knowledge of conducts includes scholars of morality and followers of austerity in addition to prophets and saints and the source of the Fiqh knowledge includes scholars and hadith narrators after the prophets. Hence, Imam, in addition to the knowledge of Sharia and that of the Path considers as credible the rational knowledge both practically and theoretically within the conducts and while they both lay emphasis on the knowledge of Sharia and knowledge of Path together, they are in disagreement with rational knowledge.
    Keywords: Attar, Imam Khomeini, Scholarly conduct, Knowledge of Sharia, knowledge of Path, Rational knowledge
  • Seyed Abolghasem Naghibi Pages 101-117
    The comparative Fiqh is a scientific method which is applied for comparing Fiqh religions and describing and explaining commonalities and their differences. The Fiqh researcher, in this approach transcends from the fences of sources, arguments and ways of understanding in a special religion and provides for a detailed understanding of the issue under research within perspectives and different tools. To do comparative studies in the Islamic Fiqh, he goes through stages: 1. Finding issues and knowing issues 2. Determining a scope of comparison, 3. Presenting hypotheses and extracting of similarities and differences in the views in reference to basics and reasons, 5. Explaining similarities and differences in Fiqh views, are among the major stages in the comparative stages in the Islamic Fiqh.
    Keywords: Methodology, Islamic Fiqh, Comprative Fiqh, Fiqh religions, Jafari, Maleki, Shafei, Hanbali, Hanafi