فهرست مطالب

سراج منیر - پیاپی 19 (تابستان 1394)

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 19 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی مردانی، فاطمه معصومی* صفحات 7-24
    از زمان تالیف نهج البلاغه به قلم سید رضی تا به امروز، انتقادهایی درباره انتساب آن به امام علی(ع) و گردآورنده اش وارد شده است. برخی از ناقدان اهل سنت در تبیین این شبهه، توصیف های دقیق امام علی(ع) درباره آفرینش موجودات را به عنوان سند ادعای خویش مطرح نموده اند و چنین اظهار داشته اند که سبک این دست از سخنان امام(ع) مربوط به دوره عباسیان است و این گونه بیان ها در زمان حیات امام علی(ع) رایج نبوده است. لیکن با بررسی متون مختلف ادبی، روایی و نیز تحلیل تاریخی فضای صدور سخنان معلوم گردید که نه تنها در عصر امام علی(ع)، بلکه در دوره پیش از ایشان نیز این سبک از توصیف موجودات رایج بود و خطبا و شعرای عرب بدان توجه نشان داده اند. در این مقاله، پس از گردآوری ارزیابی و تبیین دیدگاه ناقدان، بر پایه مستندات تاریخی به نقد آنها پرداخته و اثبات شده است که شبهه یاد شده از مایه های علمی برخوردار نیست و صرفا به انگیزه تضعیف اعتبار نهج البلاغه بیان شده است.
    کلیدواژگان: شبهه های نهج البلاغه، تحلیل تاریخی، توصیف دقیق موجودات، خلقت حیوانات، خلقت انسان
  • محمد آهی، زهره سوری* صفحات 25-48
    ارتباطات از مباحث مهمی است که موضوع بحث اغلب رشته های علوم انسانی است و از این میان، بلاغت در ارتباط کلامی با تکیه بر قرآن از بحث های پرارزش بلاغی، ادبی و قرآنی است که در این مقاله مورد پژوهش قرار گرفته است. ارتباطات در زندگی انسان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده، به طوری که از ابتدا پیامبران الهی در آموزه های دینی خود به آن پرداخته اند و چگونگی برقراری ارتباط با دیگران را شرح داده اند. همچنین ارتباطات در میان فلاسفه جایگاهی خاص دارد و در عصر حاضر نیز به دلیل افزایش راه های ارتباطی و شکل گیری دهکده جهانی، اهمیت آن نمایان تر شده است و بسیاری از محققان به مطالعه علمی آن پرداخته اند. از این میان، اهمیت ارتباط کلامی از همه نمایان تر و آشکارتر است، به گونه ای که می تواند تاثیرهای مثبت یا منفی در زندگی انسان گذارد و مسیر او را دگرگون و یا واژگون سازد، چراکه انسان ناگزیر از ارتباط و در گرو ارتباط است. از این روی، قرآن کریم بدان اهتمام ویژه کرده است و حکیمانه و هنرمندانه به بلاغت ارتباط کلامی که کمال آن محسوب می گردد، پرداخته است که پژوهش های فراوان و گسترده ای را می طلبد. این مقاله دراین راستا و در ارائه بخش کوچکی از این حقیقت عظیم صورت گرفته است و در آن به بلاغت ارتباط کلامی، انواع آن و ویژگی هر یک پرداخته است تا بتواند فتح باب پژوهش های دیگر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بلاغت، ارتباط کلامی، انواع ارتباطات کلامی
  • اژدر شمخانی*، آریان نادر بیگدیلو، عسگر درویش صفحات 49-78
    سال 1392 از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال «حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی» نامگذاری شده است. بنابراین، اصلاح الگوی مصرف و پرهیز از اسراف به منظور یکی از ابعاد تحقق حماسه اقتصادی برای جامعه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، به طوری که فرهنگ مصرفی مناسب، امکان سرمایه گذاری را فراهم می کند و از این طریق می تواند موجب رشد و توسعه اقتصادی جامعه شود.آنچه پدیده اصلاح الگوی مصرف و پرهیز از اسراف را اولویت بخشیده، همانا اهمیت فاصله گرفتن از روند شکل گیری نوعی جامعه مصرفی است که الگوی مصرف در آن جامعه از شکل مصرف بهینه و منطقی منحرف شده است و فرهنگ مصرفی سیری ناپذیر مبتنی بر تجمل گرایی، اسراف و لذت طلبی بر آن حاکم گردیده است، به گونه ای که در چنین جامعه ای، انسان ها با مصرف، تنها به امید مصرف کردن زندگی می کنند. لذا پدیده مصرف زدگی که ویژگی آشکار چنین جوامعی است، ارمغان پیامدهای مصرف گرایانه نظام سرمایه داری، همسو با روند جهانی شدن در ابعاد اقتصادی و فرهنگی است که به واسطه رسانه های پرشتاب، دیجیتال و تکنولوژی های پیشرفته ارتباطاتی در گسترش اقتصاد جهانی و توسعه بازارهای مصرف ملی و بین المللی به ترویج فرهنگ مصرف گرایانه و تغییر رفتارهای مصرفی مردم پرداخته است. با توجه به اهمیت موضوع، هدف این پژوهش بررسی ابعاد گوناگون اصلاح الگوی مصرف (مدیریت مصرف) به عنوان یکی از عرصه های تحقق حماسه اقتصادی است. لذا نخست اهمیت و ضرورت اصلاح الگوی مصرف و پرهیز از اسراف مورد بحث قرار می گیرد و پس از آن، ضرورت اصلاح الگوی مصرف و پرهیز از اسراف از دیدگاه قرآن و روایات آورده شده است و در ادامه، نحوه شکل گیری و ترویج مصرف گرایی بررسی شده است و در پایان نیز پس از بحث درباره مصادیق اسراف و تبذیر و آثار آن، نتیجه گیری و پیشنهادها ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: اصلاح الگوی مصرف، حماسه اقتصادی، مصرف گرایی، مصرف، الگوی مصرف
  • محمد مولوی*، معصومه خلیلی صفحات 79-114
    قرآن کریم به عنوان کامل ترین کتاب آسمانی، برای هدایت انسان ها از فنون گوناگونی استفاده کرده است. از جمله این فنون، بهره گیری از اسلوب داستان است که در مواضع و مناسبت های گوناگون مطرح می کند. هدف قرآن در بیان این داستان ها، بیان داستان تخیلی نیست، بلکه سرگذشت پیشینیان را آیینه ای برای عبرت آیندگان قرار داده است و سراسر آن حق است. مفسران قرآن، به ویژه در دوران معاصر، به این بعد از قرآن توجه خاصی نموده اند تا جایی که از آن، با اعجاز غیبی یا اعجاز قصصی یاد می کنند. از جمله این مفسران رشیدرضا در تفسیر المنار و آیت الله مکارم شیرازی در تفسیر نمونه است که عبارت «اعجاز قصصی قرآن» در بسیاری از مجلدات آنها به صورت گسترده ای به چشم می خورد. بررسی این تفاسیر نشان می دهد که دیدگاه تمثیلی و تخیلی مفسران المنار نسبت به برخی از قصص قرآن باعث گردیده تا نظرات خاصی را مطابق عقل گرایی افراطی و سلفی خودشان به قصص تحمیل کنند. در مقابل، تفسیر نمونه با دیدگاهی معتدلانه، بی تاثیر از عقاید مذهبی خاص و با دلیل و برهان، واقعی بودن همه قصص را اثبات نموده است و تمثیلی دانستن آنها را با صراحت رد کرده اند. ایشان هدف عبرت آموزی و تربیتی از قصص قرآن را برخلاف تمثیل بودن آنها دانسته است.
    کلیدواژگان: قصص قرآن، رشیدرضا، مکارم شیرازی، تفسیر المنار، تفسیر نمونه
  • سروش شهریاری نسب، فرزاد دهقانی* صفحات 115-136
    رفتارهای بسیاری از ما تحت تاثیر انگیزه های مختلفی می باشد؛ انگیزه ی ناخودآگاه در واقع، یک عامل درونی است که برخی از رفتارهای انسان بر اساس همین نوع انگیزه رخ می دهد. در پی فهم اینکه فرایند درون سازی رفتار و ناخودآگاه چگونه می تواند زمینه گرایش های اعتقادی فرد را تحت تاثیر قرار دهند. در مرحله اول، با رویکردی دینی به بررسی تعاملات محیط و اثر آن بر تشکیل ناخودآگاه اقدام نموده، سپس عناصری چون خانواده، به عنوان ابتدایی ترین محیط تاثیرگذار بر ناخودآگاه و نیز گروه های مرجع و رسانه های جمعی را مورد توجه قرار داده ایم و در مرحله دوم، به هویت در حال ساخت با تاکید بر سه هویت اساسی و ارزشی «خانوادگی، جنسی، اعتقادی» متاثر از ناخودآگاه پرداخته شده است و از دیدگاه قرآن، نمونه هایی را از رویکردهایی اعتقادی که در تعاقب مراحل اول و دوم شکل می گیرند، بیان داشته ایم و در پایان، راهکارهایی را برای تشکل هویت سالم کودکان ارائه می شود.
    کلیدواژگان: ناخودآگاه، هویت اعتقادی، درونی سازی، گروه های مرجع، رسانه های جمعی
  • علی نقی فقیهی، حسن نجفی*، سمیه دریساوی صفحات 137-160
    روش برخورد و مواجهه با دیگران یکی از موارد مهم سبک زندگی، به ویژه سبک زندگی اسلامی پیشوایان و امامان معصوم(ع) است که تاثیر زیادی در جذب افراد به دین مبین اسلام دارد. هدف مقاله حاضر، تبیین سبک زندگی پیامبر(ص) و ائمه(ع) در مواجهه با اصناف مختلف می باشد. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است و با گردآوری داده ها از متون تاریخی مرتبط با موضوع، سبک زندگی اهل بیت(ع) در مواجهه با دیگران استخراج گردیده است. در این مقاله، پس از تعریفی که از سبک زندگی اسلامی داده شده به بیان نوع سبک های مواجهه پیامبر(ص) و ائمه(ع) با اقشار مردم به خصوص دانشمندان و بزرگان ادیان و مناظرهای علمی آنان با هدف رشد و تربیت مخاطب و با شیوه های مواجهه معرفتی، عاطفی و رفتاری مناسب پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، پیامبر(ص)، اهل بیت(ع)، مواجهه معرفتی، عاطفی و رفتاری
|
  • Mehdi Mardani, Fatemeh Masomi* Pages 7-24
    From the time the Nahj al-Balagha was compiled by Seyyed Razi till now, a lot of spurious doubts have been sown about its attribution to Imam Ali (AS) and its compiler. Documenting the detailed descriptions of Imam Ali (AS) about the creation of creatures as their argument, some of the Sunni critics claim that the style of Imam Ali (AS)’s speeches is of the Abbasid era, and that such descriptions were not common in Imam Ali’s life (AS). However, after studying different literary, narrative, and historical texts as well as the historical analyses of their climate , the researchers have come to the conclusion that not only was this style in describing creatures common in the age of Imam Ali (AS), but also it had been common prior to his life among the Arab poets and orators. Hence, the words of critics and their opinions are considered and classified, and consequently criticized based on the historical documents. Furthermore, their spurious doubts prove to be groundless, for they have merely been raised to undermine the credibility of the Nahj al-Balagha.
    Keywords: Spurious doubts on the Nahj al Balagha, Historical analysis, Detailed descriptions of Creatures, Creation of animals, Creation of man
  • Mohammad Ahi, Zohreh Sori* Pages 25-48
    Communication is one of the important issues extensively discussed in most of the fields of the humanities. From among the issues related to communication, rhetorical verbal communication—with the focus on the Quran—is one of the most valuable rhetorical, literary, and Quranic concerns examined in this article. Communication has been of great importance for human lives. It has been so important that from the beginning prophets have paid close attention to it and described different ways of communicating with others. It has also had a great and specific place in philosophy. Not surprisingly, these days because of the increase in different ways of communication and the formation of the global village, it has, to a large extent, found its due attention. That is why numerous researchers and scientists have examined it. From among different types of communication, the importance of verbal communication is more conspicuous, as it can have positive and negative impacts on human’s life or even change or end his life. This is so because man has no way but to communicate. More importantly, the Quran has profoundly focused on it; it has artfully and wisely considered rhetorical verbal communication, the perfect form of communication. A good many studies should be carried out in order to get to know it more. To this end, this article aims to present a small portion of this huge truth. In so doing, it deals with rhetorical verbal communication, different types of rhetorical communication, and its characteristics in order to open up new avenues for further research.
    Keywords: Quran, Rhetoric, Verbal communication, Species of verbal communication
  • Azhdar Shamkhani*, Arian Nader Bigdilo, Asgar Darvish Pages 49-78
    The year 2014 was named the year of political epic and economic epic by the Supreme Leader. Therefore, consumption pattern modification and extravagance prevention are considered to be of utmost importance for the implementation of the economic epic in the society. Obviously enough, suitable consumption culture paves the way for the investment and leads to the economic growth and development. Moreover, what makes the consumption pattern modification and extravagance prevention prominent is moving away from the consuming society where the consumption pattern which is deviated from logical and optimized consumption and insatiable consumption culture which is based on luxury, extravagance, and epicureanism rule. In such a society, individuals only live with the desire of consumption; therefore, the phenomenon of consumption, stemming from the capitalist system, is a blatant characteristic of such a society. This phenomenon is in line with the economic and cultural globalization, which promotes global economics, expands national and international consumption markets, encourages extravagance behavior culture, and changes people’s behavior of the consumption through the high-speed digital media and developed communication technologies. Thus, the present study aims to examine various dimensions of consumption pattern modification (consumption management) in order to implement the economic epic. First, the importance of consumption pattern modification and extravagance prevention is discussed; second, the importance of consumption pattern modification and extravagance prevention in the Quran and Hadith is mentioned, and then the formation and promotion of consumptionism are examined. Finally, instances and consequences of extravagance are mentioned, and some suggestions for further studies are made
    Keywords: Consumption pattern modification, Economic epic, Consumptionism, consumption, Consumption pattern
  • Mohammad Molavi *, Masoumeh Khalili Pages 79-114
    The holy Quran, as the most comprehensive divine book, has applied many techniques such as telling stories to guide human. The Quran is not to tell unreal stories, but rather, it tells the fates of ancient people to teach a lesson to posterity. The stories are absolute truth. The commentators of the Quran, especially in the modern period, regard this aspect of the Quran as a miracle. Both Rashid Reza in the al-Minar exegesis and Ayatollah Makarim in the Nimouneh exegesis have paid close attention to this miraculous aspect of the Quran. However, looking through these exegeses shows that the allegorical view of the al-Minar toward some Quranic stories may bring about the rejection of the reality of some Quranic stories. In contrary, in the Nemouneh exegesis the reality of all of the Quranic stories has been borne out through many reasons and examples. According to Makarim, the allegorical view of Quranic stories stands in contrast to the guiding aim of the Quran.
    Keywords: Quranic stories, Rashid Reza, al, Minar exegesis, Ayatollah Makarim, Nimouneh exegesis
  • Soroush Shahriari Nasab, Farzad Dehghani* Pages 115-136
    Much of our behavior derives from various types of motivation. Subconscious motivation is an internal factor that underlies some of human behavior. The present study aims to investigate how the subconscious internalization of behavior can affect a person’s ideological orientation. From a theological perspective, in the first step, the researchers study environmental interactions and their effect on the formation of the subconscious. Then, the effects of the family, as the most basic environment affecting the subconscious, reference groups, and the mass media are taken into consideration. In the second step, the researchers address identity development by emphasizing three pivotal forms of identity – familial, gender, and ideological – as deriving from the subconscious. Then, in pursuance of the first two steps, examples of ideological approaches are given from the Quran. Finally, the researchers propose strategies for controlling the healthy identity formation of children.
    Keywords: Subconscious, Ideological identity, Internalization, Reference groups, mass media
  • Ali Naghi Faghihi, Hassan Najafi*, Somaye Derisavi Pages 137-160
    The method of treating and encountering others is one of the important factors of a lifestyle, particularly the Islamic lifestyle of the fuglemen and Imams (PBUT), which has a great influence on attracting people to Islam religion. The article aims to explain the Holy Prophet (PBUH) and Imams (PBUT)’s lifestyle in encountering various guilds. The research method is descriptive-analysis, and in order to explain Ahl al-Bayt (PBUT)‘s lifestyle in encountering others, the data have been extracted from the relevant historical texts. In this article, after defining Islamic lifestyle, the researchers discuss the way the Holy Prophet (PBUH) and Imams (PBUT) treated different groups of people, especially scientists and religious grandees, along with their scientific debates. This has been done to make the addresses grow and educate through the appropriate cognitive, emotional, and behavioral encountering methods.
    Keywords: Lifestyle, Holy Prophet (PBUH), Ahl al Bayt (PBUT), Cognitive, Emotional, Behavioral encountering