فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات و دانش شناسی - پیاپی 4 (زمستان 1393)

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
پیاپی 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ملیحه سلیمیان ربزی*، عاصفه عاصمی، رحمت الله فتاحی صفحات 13-26
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای قابلیت های نرم افزارهای همترازخوانی سامانه های مدیریت محتوای نشریات ملی و بین المللی به منظور شناسایی ویژگی های ضروری انجام شده است.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع پیمایشی- کاربردی بوده و روش گردآوری اطلاعات به روش میدانی و مرور سیستم، مشاهده، مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از سیاهه وارسی محقق ساخته، بوده است. جامعه پژوهش، شامل سامانه های مدیریت پایگاه نشریات داخلی و خارجی و تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح تحلیلی و توصیفی انجام شده است.
    یافته ها
    در بخش اول پژوهش، قابلیتهای همترازخوانی سامانه های مدیریت پایگاه نشریات در قالب جداولی ارائه شدند. در بخش دوم پژوهش با استفاده از سیاهه وارسی محقق ساخته بر اساس یافته های بخش اول و یک سری اطلاعات دیگر، میزان حضور قابلیتها در سامانه های نمونه بررسی شد و در مرحله سوم پژوهش با مقایسه سامانه های انتخابی این نتیجه حاصل شد که بیشترین امتیاز دریافتی از امکانات موجود مربوط به سامانه های مدیریت محتوای پایگاه نشریات سه سامانه بین المللی ای. ای. اس[1]، ای. ام[2]، ا. جی. اس[3] بود. از بین سامانه های داخلی سامانه مدیریت نشریات شرکت یکتاوب با اختلاف جزئی با سیستم های بین المللی هم سطح بود و امکانات موجود در سامانه مدیریت نشریات شرکت یکتاوب نسبت به دو سیستم داخلی (شرکت های توسعه انفورماتیک ایران و پژوهشگران سلامت) بالاترین امتیاز را دارا بود.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد، کلیه امکانات موجود در سامانه های مدیریت محتوای نشریات ادواری به منظور حذف هزینه های اضافی موجود در روش های سنتی و همچنین کاهش بازه ی زمانی ارسال مقاله تا چاپ و ایجاد رابطه تعاملی بین کاربران می باشد.
    کلیدواژگان: سیستمهای اطلاعاتی، سامانه مدیریت محتوای نشریات، فرایند همترازخوانی
  • فرامرز سهیلی*، سعید نورایی، محمدتوکلی زاده راوری، عباس عسکری ندوشن صفحات 27-36
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل استنادی مقاله های منتشر شده حوزه جمعیت شناسی ایران است.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع مطالعات کاربردی است که با استفاده از شیوه علم سنجی و فن تحلیل هم استنادی مقوله های اسمی انجام شده است. جامعه پژوهش کلیه تولیدات علمی در حوزه جمعیت شناسی، با محوریت فعالیت های انتشاراتی انجمن جمعیت شناسی ایران از آغاز فعالیت رسمی انجمن تا به امروز می باشد که شامل کلیه مقالات چاپ شده در 11 شماره نخست مجله نامه انجمن جمعیت شناسی ایران و مجموعه مقالات منتشر شده چهار همایش از شش همایش برگزار شده انجمن تا زمان اجرای مطالعه می گردد. برای استناد فقط نام نویسنده اول مورد نظر قرار گرفت. با استفاده از نرم افزارهای یو سی آی نت و راور ماتریس روابط هم استنادی بین مدارک مذکور محاسبه و ترسیم شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که کلیه نویسندگان (افراد و سازمان های) مورد استناد را می توان در سه دسته کلی جای داد. گروه مرجع، دسته پراستناد و دسته کم استناد. از جمله مهم ترین افراد در دسته مراجع می توان به جمعیت شناسانی همچون حبیب الله زنجانی، محمد میرزایی، محمدجلال عباسی شوازی، شهلا کاظمی پور، حسن سرایی، مهدی امانی و مانند آن را نام برد، همچنین «سامانه مرکز آمار ایران» به عنوان پراستادترین ها شناخته شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نیز این فرض را تایید می کنند که میزان دریافت استناد نشانه تاثیرگذاری است. نتایج این پژوهش نشان داد که با کمک تحلیل استنادی می توان برجستگان رشته را شناسایی و معرفی نمود. کاربرد این روش هم استنادی در حوزه جمعیت شناسی توانست به صورت عینی تاثیرگذاران این رشته علمی را بدون اعمال سلیقه های ذهنی نشان دهد.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، هم استنادی، نقشه علمی، گرایش موضوعی، جمعیت شناسی ایران
  • هاجر ستوده*، محبوبه سادات میرلوحی صفحات 37-49
    هدف
    پژوهش حاضر که به هدف بررسیکیفیت خدمات کتابخانه های دانشگاه شیراز صورت گرفته است می کوشد تا وضعیت موجودخدمات و همچنین انتظارات کاربران از این کتابخانه ها را در دو سطح حداقل و حداکثردر هر یک از ابعاد لیب کوال («تاثیر خدمات»، «کنترل اطلاعات» و «کتابخانه به عنوانمکان») بررسی کند.
    روش شناسی: روش پژوهشپیمایش است. نمونهمورد بررسی متشکل از365دانشجو به روش نمونه گیری در دسترس و به کمک جدول مورگان انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامهاستاندارد لیب کوالگردآوری و با استفادهاز آزمون های آماری ناپارامتری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در هر سه بعد مدل لیب کوال، سطحکیفیت خدمات کتابخانه ها از حداقل و حداکثر انتظارات کاربران پایین تر است. بعد «تاثیر خدمات» در بین دو بعد دیگر از وضعیت بهتری برخوردار بوده است. به عبارتیشیوه برخورد و رفتار کتابداران کتابخانه های دانشگاه شیراز توانسته است حداقلانتظارات کاربران این کتابخانه ها را برآورده سازد. همچنین بعد «کنترل اطلاعات» دربین ابعاد وضعیت ضعیفی داشته است.
    نتیجه گیری
    دانشگاه شیراز نیازمند ارتقایکیفیت جنبه های مختلف خدمات کتابخانه های خود به ویژه از ابعاد فناوری ها، منابعاطلاعاتی و فضای کتابخانه ها است. برگزاری دوره های آموزشی برای کتابداران وکاربران، تقویت نظام مدیریت مشارکتی، ایجاد سامانه های اطلاعاتی پیشرفته، تقویتتوان بازاریابی کتابخانه و رفع چالش های کنسرسیوم ملی تامین منابع علمی، انطباقمعماری و طراحی داخلی کتابخانه ها با اصول علمی می تواند از راهکارهای بهبود کیفیتکتابخانه ها باشد
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، کتابخانه، دانشگاه شیراز، لیب کوال
  • علی بیرانوند* احمد شعبانی، علی اکبر خاصه صفحات 50-61
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی عوامل تاثیرگذار درامکان ایجاد نظام امانت بین کتابخانه ای و خدمات تحویل مدرک در کتابخانه های عمومیاستان فارس صورت گرفته است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوعکاربردی و به روش پیمایشی- توصیفی می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است که در میان 254 نفر از مدیران و کتابدارانکتابخانه های عمومی استان فارس توزیع شده است. با کمک نرم افزار آماریSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها
    یافته هایحاصل از پژوهش نشان می دهد که اکثریت قریب به اتفاق پاسخگویان (کتابداران 69/94درصد و مدیران 9/95 درصد) ضرورت اجرای امانت بین کتابخانه ای و خدمات تحویل مدرکرا در حد «زیاد»ارزیابی کرده اند. یافته های پژوهش در خصوص محدودیت هاو مشکلات احتمالی در اجرای طرح از دیدگاه جامعه مورد مطالعه بیانگر آن است که مهم ترین محدودیت ها و موانع به ترتیب عبارتند از: نبود تضمین برای جلوگیری از آسیبرسیدن به منابع (3/97 درصد)، نبود مقررات یکسان برای استفاده از خدمات امانت بینکتابخانه ای (95 درصد)، عدم تخصیص بودجه برای همکاری بین کتابخانه ها (1/92درصد)، عدم همکاری بین کتابخانه های عمومیدر زمینه امانت بین کتابخانه ای (3/91 درصد)، هزینه های زیاد همکاری بین کتابخانه هاو عدم تامین اعتبار سازمان مادر (4/89 درصد)، نبود تجهیزات از قبیل کامپیوتر، اسکنر، زیراکس، فکس و... (89 درصد)، آشنا نبودن کتابداران با فناوری شبکه ها وبانک های اطلاعاتی (9/83 درصد)، نبود متخصصین کتابداری در زمینه امانت بین کتابخانه ای و خدمات تحویل مدرک (80 درصد) و نبود مرکز وسیستمهماهنگ کننده بین کتابخانه ها برای انجام طرح (80 درصد).
    اصالت/ ارزش: امانتبین کتابخانه ای و خدمات تحویل مدرک به ویژه در میان کتابخانه های عمومی باعث تعامل بیشتر بین کتابخانه ها و کاربرانشانمی شود، که به نوبه خود سبب آگاهی بیشتر از موضوعات، مسائل مشترک و یافتن راه حل های مناسب برای دسترسی به ایده های جدید برای خدمات دهی بهتر، برنامه های مدون وبودجه بندی مناسب می گردد. مهم تر اینکه اجرای طرح امانت بین کتابخانه ای و خدماتمدرک بسیاری از نگرانی های کاربران برای تامین منابع اطلاعاتی مورد نیازشان را ازبین می برد.
    کلیدواژگان: همکاری بین کتابخانه ای، امانت بین کتابخانه ای، خدمات تحویل مدرک، کتابخانه عمومی، استان فارس
  • اورانوس تاج الدینی، علی سادات موسوی، * مهدی علیزاده صفحات 62-68
    هدف
    هوش اخلاقی، یکی عواملی است که شدت یا ضعف آن در افراد می تواند موجب افزایش یا کاهش میزان مشارکت کاری آنها شود. هوش اخلاقی ظرفیت و توانایی درک درست از اشتباه، داشتن اعتقادات اخلاقی قوی، عمل به آنها و رفتار در جهت صحیح و درست می باشد. در عصر حاضر مشارکت کاری کارمندان به یک واقعیت غیرقابل انکار در افزایش اثربخشی سازمانی تبدیل شده است. هدف از انجام این تحقیق سنجش میزان هوش اخلاقی و مشارکت کاری میان کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاهی و بررسی رابطه بین این دو متغیر می باشد.
    روش شناسی: روش مورداستفاده در این پژوهش توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری این تحقیق عبارت از کلیه کتابداران شاغل در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی مستقر در شهر تهران است.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق حکایت از آن دارد که هوش اخلاقی بیش از 73 درصد کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاهی بالا بوده اما مشارکت کاری حدود 51 درصد از کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاهی پایین است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله حکایت از این امر دارد که بین دو متغیر هوش اخلاقی و میزان مشارکت کاری کتابداران رابطه ای مثبت و معنی دار وجود دارد ولی در عین حال مشارکت کاری ایشان پایین است که امر نشان دهنده میزان دلبستگی روانی بسیار پایین کارمندان مذکور به شغلشان بوده و آنها بهجای علاقه و دل بستگی بهکار بیشتر نسبت به شغلشان احساس جدایی می کنند.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، درگیری شغلی، مشارکت کاری، کتابداران
  • علی اکبر خاصه*، مریم سلامی صفحات 69-76
    هدف
    هدفاصلی پژوهش حاضر آن است که پس از ارائه برخی اطلاعات علم سنجانه در حوزه بازیابیاطلاعات، به تحلیل موضوعی این مقالات پرداخته و زیرشاخه های فعال آن را مشخص کند.
    روش شناسی: روش پژوهش حاضرتحلیل محتوایی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه مقالاتی که در عنوان آنهاعبارت «بازیابی اطلاعات» آمده و بین سال های 1993 تا پایان 2012 در نمایه نامه هایاستنادی آی. اس. ای تحت موضوع علوم کتابداری و اطلاع رسانی نمایه شده اند تشکیلمی دهد.
    یافته ها
    داده های پژوهش نشان داد که در دو دهه اخیر تعداد389مقاله تحت عنوان بازیابی اطلاعات مربوط به حوزه کتابداری و اطلاع رسانی درپایگاهWeb of Science نمایه شده است که بالغ بر 30 درصد آن در مجلهInformation Processing Management به چاپ رسیده است. نتایج مربوط به تحلیل محتوا نیز مشخص نمود کهزیرشاخه های «بازیابی تعاملی اطلاعات»، «بازیابی اطلاعات بین زبانی»، و «ربط»مباحثی بوده اند که بیشترین تحقیقات حوزه بازیابی اطلاعات را به خود منعطف نموده اند.
    نتیجه گیری
    باتوجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد پژوهشگران حوزه بازیابی اطلاعات توجه خاصیبه جنبه های تعاملی در حوزه بازیابی اطلاعات دارند. همچنین با توجه به نفوذ فناوریدر اکثر کشورها و تنوع زبان در سطح جهان، تحقیقات رو به گسترشی در حوزه بازیابیاطلاعات بین زبانی در حال انجام است
    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، کتابداری و اطلاع رسانی، تحلیل محتوا، تولید علم، علم سنجی
  • مهناز محسنی، امید علی پور* صفحات 77-86
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی عملکرد انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران از دیدگاه اعضای هیات مدیره و مسئولین شاخه های استانی این انجمن است.
    روش شناسی: روش پژوهش حاضر مطالعه آمیخته (ترکیبی) است که در بخش کمی از پرسشنامه چند گزینه ای و در بخش کیفی از سوالات تشریحی (باز پاسخ) استفاده شده است. گروه مورد مطالعه، اعضای هیات مدیره انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران و شاخه های استانی آن است. از 55 نفر عضو این گروه، 28 نفر به پرسشنامه الکترونیکی پاسخ دادند. داده های گردآوری شده در بخش کمی از طریق پرسشنامه محقق ساخته گردآوری و بر اساس آمار توصیفی تحلیل شده است. پس از آن در بخش کیفی داده های مورد نیاز از طریق پاسخ های تشریحی جامعه پژوهش با رویکرد کیفی تحلیل شده اند.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که عملکرد انجمن در برگزاری کارگاه ها و همایش ها، ارتباط با خبرگزاری ها و رسانه ها، وب سایت انجمن کتابداری و اطلاع رسانی خیلی خوب و خوب ارزیابی شده است. ارتباط با اساتید، دانشجویان و فعالان این رشته، ارتباط با مسئولین، ارتباط با کتابخانه ها، معرفی و تقدیر از پیشکسوتان رشته، گسترش شاخه های استانی و... در حد متوسط و ارتباط با شاخه های استانی، تعامل با سایر رشته ها و حرفه ها، ارتباط و شناساندن مفاهیم و کارکردهای رشته به جامعه، امکانات، تسهیلات و حمایت های ارائه شده توسط انجمن به اعضای خود، حل مشکل اشتغال فارغ التحصیلان رشته، درآمدزایی و... نیز در حد ضعیف ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    علی رغم محاسن ذکر شده، انجمن کتابداری و اطلاع رسانی دارای نقاط ضعف و مشکلات زیادی است که باید در رفع آنها کوشید. عدم تلاش در رفع این مشکلات، موجودیت انجمن را با چالش جدی مواجه می کند.
    کلیدواژگان: انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران، عملکرد، سنجش کارآیی
  • امیررضا اصنافی*، هما ارشدی، مریم میرزایی صفحات 87-96
    هدف
    هدف کلی این پژوهش، شناسایی اثربخشی درسکتابخانه و اصول کتابداریاز دیدگاه دانشجویان رشته علوم تربیتی دانشگاهشهید بهشتی و ارائه راهکارهایی جهت بهبود ارائه این درس است.
    روش شناسی: نوعپژوهش حاضر، کاربردی و روش آن پیمایشی است که با رویکرد توصیفیانجام شده است. جامعه این پژوهش، شامل 58 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی رشتهعلوم تربیتی دانشگاه شهید بهشتی است که طی سه سال اخیر درس آشنایی با کتابخانه واصول کتابداری را گذرانده بودند. برایگردآوری اطلاعات مورد نیاز، پرسشنامه ای محقق ساخته تهیه و تدوین شد. پرسشنامهشامل 19 سوالات بسته و بر اساس طیف لیکرتطراحی شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت توصیفی و با استفاده از نرم افزار آماریSPSS انجام شد.
    یافته ها
    پژوهشحاضر نشان داد که برگزاری کلاس درس آشناییبا کتابخانه و اصول کتابداری برای دانشجویان رشته علوم تربیتی، تاحدودی برای آنهااثربخش بوده است. بیشترین اثربخشی این درس، به اصول چکیده نویسی، شیوه تنظیم فهرستمنابع، آشنایی با ابزارهای پیشرفته جستجو در محیط وب و مهارتهای بهره گیری ازکتابخانه مرتبط بوده است.
    نتیجه گیری
    اصلی ترین رسالت کتابداری که یک حرفه مشتری مدار است، تسهیم و تسهیل در دسترسی به دانشی است که مشتری به آن احتیاج دارد. ارائه درس آشنایی با کتابخانه و اصول کتابداری، می تواند نقش قابل تاملی در آموزش مهارتهای بهره گیری از کتابخانه و شناساندن وظایف کتابدار به کاربران داشته باشد.
    کلیدواژگان: دانشگاه شهید بهشتی، اثربخشی، اصول کتابداری، دانشجویان رشته علوم تربیتی
  • قاسم آزادی احمد آبادی صفحات 97-111
    هدف
    مصورسازی رویکرد جدیدی است که توانایی تصمیم گیری برمبنای داده را سریع تر، دقیق تر و همراه با تلاش شناختی کمتر فراهم می سازد و نیاز به آموزش برای درک اطلاعات را کاهش می دهد. مصورسازی، ابزار سودمند و کاربردی است که با رشته علم اطلاعات و دانش شناسی مرتبط بوده و لازم است به آن توجه وی‍ژه شود. به این ترتیب پژوهش حاضر به منظور بررسی زمینه های به کارگیری تکنیک مصورسازی در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی انجام گرفت.
    روش شناسی: پژوهش حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای و جستجو در منابع و تحقیقات مرتبط و با تکنیک اکتشافی با مطالعه در زمینه ادبیات مصورسازی و بررسی مزایای آن انجام گرفته است.
    یافته ها
    در مورد زمینه های به کارگیری مصورسازی در حوزه های مرتبط با علم اطلاعات و دانش شناسی، این نتیجه حاصل شد که استفاده از این تکنیک در زمینه کتابخانه های دیجیتال (مصورسازی منابع اطلاعاتی متنی و غیرمتنی، مصورسازی فرایند بازیابی اطلاعات، مصورسازی نتایج بازیابی، بصری سازی دانش و مصورسازی رابط کاربری)؛ نتایج جستجوی وب؛ رابط های کاربری؛ آرشیوها[e1] ؛ بازیابی اطلاعات؛ علم سنجی؛ محیط وب و تحلیل شبکه های اجتماعی قابل استفاده و بکارگیری است.
    نتیجه گیری
    براساس این تحقیق، آشنا شدن کتابداران با تکنیک های مصورسازی و بهره گیری از آن در زمینه های مختلف ارائه خدمات اطلاع رسانی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: علم اطلاعات و دانش شناسی، مصورسازی، تحلیل اطلاعات، تعامل میان انسان و رایانه
|
  • M. Salimianrizi Pages 13-26
    Purpose
    The present study aims to identify and compare the features and capabilities of Content Management Systems’ peer judgment among Iranian and international journals in order to identify the essential features.
    Methodology
    A survey was used and data were collected through a review of systems (web-based survey), observation, library studies and a researcher-made checklist. The population consisted of national and international journal database management systems and the selected sample included three domestic journals database management system (Yekta Web Shargh, Anformatic systems, Pajooheshgaran-e-Salamat) and three foreign systems (OJS, EM, EES). Data analysis was performed in two phases (analytical and descriptive).
    Findings: In the first part, the capabilities and features of the selected samples’ peer judgment mechanism were identified and presented (in tables). In the second part, based on the findings from the first phase, the aforementioned checklist was developed. Then, the presence of the features and facilities in the selected samples’ systems were analyzed. In the third stage of research, by comparing these systems, it was observed that the highest score from available resources was related to international periodical content management systems (OJS, EM, EES). Moreover, Yekta Web Afzar Shargh Company system seemed to have little differences with those of international systems.
    Conclusion
    The findings showed that the features in the journal database management systems paves the way to remove the additional costs of traditional methods and help reduce the time between the paper submission and publication. Using these systems seem to create interactive relationships between different users
    Keywords: Database management, Journals Management
  • F. Sohieli Pages 27-36
    Purpose
    The current research aims is citation analysis of papers that are published in the field of demography in Iran.
    Methodology
    The research can be regarded as an applied one and is based on a scientometrics approach. The research population consists of the whole scientific productions in the field of demography in Iran. The citation analysis is based on the first author of papers. Mapping the relationship between the cited authors was done through the Ravar-Matrix and UciNet as two software programs.
    Findings: The findings show that the cited authors can be divided into three groups: reference authors, highly frequented, and rarely frequented. The reference authors are the well-known persons in the field of demography in Iran, like Zanjani, Mirzai, Abbassi, Kazemi-Pour, Sarai, Amani, and etc. The website of Iranian Statistics Center was the most cited resource by demographers.
    Results
    The Findings confirms the hypothesis that being cited is an indicator for scientific impact. The findings also show that the citation analysis is a way for determination of outstanding persons in the field of demography of Iran.
    Keywords: Citation Analysis, Co, Citation, Scientific Map, Demography Iran
  • H. Sotode Pages 37-49
    Purpose
    The purpose of the present study was to assess service quality at Shiraz University Libraries using LibQUAL Model. To achieve this aim, the minimum- desired and maximum- perceived levels of users’ expectations were examined in three dimensions of library service quality including "the effect of service", "the library as a place", and "the information control".
    Methodology
    Using a survey method, the present study investigated the viewpoints of a sample of 365 users via libQUAL questionnaire and the data were analyzed using non-parametric statistics.
    Findings: In all the three libQUAL model dimensions, the librarie's service quality was lower than the minimum and the desired levels of the users’ expectations. The "effect of service" dimension gained the highest rate compared to the two other dimensions. In other words, the emotions and behaviors of the librarians met the minimum expectations of the library users. Also, the "information control" dimension received the lowest rating among the three dimensions.
    Conclusion
    Shiraz University libraries need to improve the quality of their services in various aspects of service quality; especially, in ICT, information materials and library spaces. Among the main solutions, one may observe holding training courses for librarians and users, creating participatory management atmospheres, implementing advanced information systems, strengthening library marketing, eradicating the deficiencies of the National Consortium, and changing library architecture and interior designs in accordance with scientific principles
    Keywords: Service Quality, Libraries, Shiraz University, LibQUAL
  • Ali Biranvand Pages 50-61
    Purpose
    The aim of this study was to analyze barriers to effective implementation of the inter-library loan and document delivery in public libraries at Fars province.
    Methodology
    A questionnaire survey was used to carry out the study. Administrators and librarians of public libraries in Fars province constitute the population of the current study. The total population of full-time administrators and librarians in Fars public libraries at the time of this study was 254. Data analysis was accomplished using SPSS software.
    Findings: Findings showed that the overwhelming majority of respondents notified the necessity and importance of implementing an effective inter-library loan and document delivery service. Results indicated that the main limitations and barriers to implement an effective inter-library loan and document delivery included: No guarantee to prevent damage to resources (97. 3 percent); Lack of uniform regulations (95. 00 percent); Lack of funding for collaborative agreements between libraries (92. 1 percent); Lack of cooperation among public libraries in inter-library loans (91. 3 percent); The high cost of cooperation between libraries and lack of funding by parent organizations (89. 4 percent); Lack of equipment such as computer, scanner, etc. (89 percent), librarians’ unfamiliarity with databases and network technologies (83. 9 percent); Lack of library professionals in the field of inter-library loans and document delivery services (80 percent); and Lack of coordinator center among libraries (80 percent).
    Conclusion
    Inter-library loan and document delivery services can lead to the most interaction among public libraries and their users, which, in turn, will lead to greater awareness of the topics, common issues, and finding solutions and ideas for better services. More importantly, the implementation of inter-library loan and document delivery services can effectively meet the users’ information needs.
    Keywords: Collaboration among Libraries, Interlibrary Loan, Document Delivery Services, Public Libraries, Fars Province
  • Ali Moosavi Pages 62-68
    Purpose
    Moral intelligence’ strength or weakness is one of the factors that can increase or decrease the contribution among people. Moral Intelligence is the capability of understanding right from wrong, having strong moral beliefs, acting according to them and behaving accurately. In this era of increased participation among employees has become an undeniable reality in organizational effectiveness. The aim of this study was to assess the moral intelligence and business partnerships among academic libraries and librarians regarding the relationship between these two variables.
    Methodology
    A correlational study was used. The study population consisted of all the librarians working at public libraries located in Tehran.
    Findings: The finding of this study indicated that the moral intelligence of librarians was more than 73% , while their professional collaboration was about 51% which seems not to be satisfactory.
    Conclusion
    The results of this study indicate that there is a positive and significant relationship between moral intelligence and professional collaboration. However, there is low interest and psychological attachment among the people participating in the study towards their work.
    Keywords: Moral Intelligence, professional Collaboration, Psychological Attachment, Librarians
  • Aa Khasseh Pages 69-76
    Porpuse: The main objective of this study was to analyze the content of “information retrieval” among papers indexed in WoS.
    Methodology
    Using quantitative and qualitative content analysis, this study tried to give a complete overview of papers in which “information retrieval” has been tackled. The time period considered in this study was 1993-2012.
    Findings: The results of the content analysis showed that out of 389 articles in the field of “information retrieval”, 30% were published in the journal of “Information Processing Management”. Moreover, subcategories of “interactive information retrieval”, “cross language information retrieval”, and “relevance” are the most frequently used themes in these papers.
    Conclusion
    The findings indicate that information retrieval researchers paid a special attention to the interactive aspects of information retrieval. On the other hand, due to the influence of technology in most countries, and language diversity in the world, a growing interest in research in the field of cross-language information retrieval can be observed.
    Keywords: Information Retrieval, Library, Information Sciences, Content Analysis
  • Omid Alipour Pages 77-86
    Objective
    This research aimed to evaluate the performance of LIS Association based on the views obtained from board members and managers at the provincial branches.
    Methodology
    The methodology of the present study was a mixed-method which used a questionnaire along with a written open-ended questionnaire. The target group included board members and officials at the provincial branches. Among 55 members of this target group, 28 of them filled out an electronic questionnaire. The data collected through the questionnaire were descriptively analyzed and then the descriptive questions were analyzed qualitatively.
    Findings: The results show the association performance in holding workshops and conferences, in communication with the press and media and the web site of LIS to be “very good” and “good” respectively. However, their communication with faculty members, with students and practitioners in the field, with officials and libraries, with introducing and respecting older members and with the development of the provincial branches were observed to be average. Moreover, their performance in communication with provincial branches, their interaction with other fields and professions, their attempts in introducing the concepts and functions of field to the society, along with the provision of facilities and support to its members, as well as their endeavors to solve the employment problem of graduates etc. were assessed as weak.
    Conclusion
    Despite the advantages mentioned above, the Association of LIS has many weaknesses and problems that need to be resolved. The lack of sufficient attempt to solve these problems call forth serious challenges against the Association.
    Keywords: Iranian Library, Information Sciences Association, Performance, Efficiency Measurement
  • Amirreza Asnafi Pages 87-96
    Purpose
    The aim of the present study was to identify the effect of passing the course of familiarity with Library and Library Science principles on Education Science students’ views in Shahid Beheshti University. It was also aimed to present some solutions to improve teaching this course.
    Methodology
    The current research was a survey and a descriptive approach was used. Fifty eight BA students of Education Sciences in Shahid Beheshti University that passed the “Library and Library Science principles” course during the past 3 years took part in the study. A researcher-made questionnaire was used to gather data. The questionnaire included closed questions based on a Likert scale. Descriptive analysis of the data was performed using SPSS statistical software.
    Findings: The study revealed that library orientation and the principles of organizing the classroom library for the students of Educational Sciences was somewhat effective for them. The maximum effectiveness of this course related to abstracting principles, adjusting the resources list, introducing advanced search tools on the Web and skills for using related libraries.
    Conclusion
    Library Science is a costumer oriented profession the mission of which is facilitating access to knowledge that users need. It has a noticeable role in training users for using library skills and in introducing librarian tasks to them.
    Keywords: Information Management
  • Ghasem Azadiahmadabadi Pages 97-111
    Purpose
    Visualization is a new approach that provides more accurate and precise decision-making abilities with less cognitive efforts on the basis of data and decreases the need for the instruction of information perception. Information visualization is a useful and practical tool and relevant to knowledge and information science and seems to require special attention. Therefore, this research was done to study usable instances of visualization techniques in the field of knowledge and information science.
    Methodology
    The method used in this research was documentary and search in the related sources. Investigatory and explanatory techniques were used to learn about the related literature in visualization.
    Findings: The results of studying usable instances of visualization techniques in the field of knowledge and information science indicate that this tool is helpful in areas such as digital libraries (Textual and non-textual information resources visualization, information retrieval visualization, search results visualization, knowledge visualization and user interface visualization), web search results, user interfaces, archives, information retrieval, scientometrics and social networks.
    Conclusion
    Based on the findings of this research, familiarizing librarians with visualization techniques and using them in various settings seems to be necessary.
    Keywords: Visualization Techniques, Knowledge, Information Science, Information Analysis