فهرست مطالب

حقوق بشر - پیاپی 15-16 (بهار و تابستان 1392)

نشریه حقوق بشر
پیاپی 15-16 (بهار و تابستان 1392)

  • 240 صفحه، بهای روی جلد: 65,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/02/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات
  • احمد بستانی* صفحه 3
    جهانشمولی از مهم ترین ویژگی های حقوق بشر محسوب می شود و بحث از نسبت اصول جهانشمول حقوق بشر و زمینه های جزئی که این اصول بر آن تطبیق داده می شود از اهمیت فراوانی برخوردار است. مقاله حاضر به بحث از مبانی فلسفی و هرمنوتیکی جهانشمولی حقوق بشر اختصاص دارد و می کوشد دو قرائت از جهانشمولی را با یکدیگر مقایسه کند. تفکیک بین دو رهیافت «تکلیف گرا» و «غایت گرا» هرچند ابتدا در فلسفه اخلاق مطرح شده است، در رویکرد هرمنوتیکی معاصر به عنوان دو نگرش تفسیری متمایز مورد تفسیر مجدد قرار گرفته اند. نگرش تکلیف گرای کانت جهانشمولی حقوق بشر را برمبنایی فرمالیستی تفسیر می کند و طیف گسترده ای از روایت های مدرن از اصول جهانی حقوق بشر متاثر از این دریافت از جهانشمولی هستند که با خالی کردن اصول از هرگونه محتوای ارزشی و محلی می کوشد جهانشمولی آن را تضمین کند. مقاله از دریافتی غایت گرا از جهانشمولی حقوق بشر دفاع می کند که برگرفته از هرمنوتیک فلسفی معاصر به ویژه اندیشه های پل ریکور است. این نگرش مقدمات فلسفی مناسب را برای تعامل میان جهانشمولی حقوق بشر و محتوای فرهنگی و ارزشی جوامع مختلف فراهم ساخته و دریافتی «پرمایه» از اصول حقوق بشر عرضه می دارد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، جهانشمولی، هرمنوتیک، تکلیف گرایی، غایت گرایی
  • محمدحسین طالبی* صفحه 23
    قبل از اثبات هر نوع حق برای بشر باید ابتدا بشر را شناخت. بهترین شیوه شناسایی بشر استفاده از معارفی است که خدای متعال به عنوان خالق بشر در اختیار ما قرار داده است. او بهتر از هرکس بشری را که ساخته است می شناسد. این مقاله درصدد نشان دادن این امر است که بشری که دارای حقوق (بشر) است، آن بشری نیست که ما با نگاه تجربی رایج آن را می شناسیم، بلکه موجودی است که همواره با هدف رسیدن به مقام انسان کامل در مسیر حرکت به سوی کمالات مطلق قرار دارد. در این نگارش برای اثبات این امر ابتدا با نگاه معرفت شناسانه و هستی شناسانه به مفهوم حق نظر دوخته شده است. آنگاه مفهوم بشر و دین از نظر می گذرد. در پایان انواع حق صاحبان حق مورد بحث قرار گرفته اند که یکی از آن ها حقوق بشر است. حقوق بشر حق هایی هستند که برای بشر از آن رو که بشر است ثابت می شود.
    کلیدواژگان: حق، حقوق بشر، انواع حق، صاحبان حق، حقوق بنیادین
  • ناصر قربان نیا* صفحه 41
    بی بهرگی حقوق بشر از مبانی فلسفی و انسان شناختی مایه ضعف، سستی و آسیب پذیری آن است. به این پرسش که از لحاظ منطقی چگونه از انسان بودن انسان به صاحب حق بودن او می رسیم، پاسخ های متعدد داده شده است. باور به حقوق طبیعی توجیهی است که طرفدارانی صاحب نام دارد. البته بر سر راه مدافعان حقوق طبیعی چالش های بعضا جدی وجود دارد؛ اما در عین حال می توان با اعتقاد به حقوق طبیعی به عنوان یک مبنای حقوق بشر، دسته ای از حقوق بشر را روایتی نو از آن دانست. ادعای این مقاله آن نیست که میان حقوق طبیعی و حقوق بشر نسبت «این همانی» وجود دارد. مفهوم حقوق بشر متفاوت از حقوق طبیعی است. سخن در رابطه وثیقی است که میان حقوق بشر امروزی و نظریه اولیه حقوق طبیعی که رد پای آن را در حقوق اسلام نیز می توان دید، وجود دارد. تا جایی که می توان حقوق طبیعی را مبنا و توجیه گر بسیاری از حق های مصرح در اسناد بین المللی حقوق بشر دانست.
    کلیدواژگان: حقوق تطبیقی، حقوق بشر، مبنای حقوق بشر، حقوق بنیادین، قوانین جهانشمول
  • محمد جواد جاوید* صفحه 59
    انسان شناسی حقوق طبیعی بشر و روان شناسی آن می توانند همسو باشند. چرا که حقوق انسانی به دو بعد ثابت و متغیر قابل تقسیم است که هر دوی این قسم در تاسیس حقوق بشر و شهروندی شریکند؛ اما آن بخشی از حقوق آدمی که در جمع هویت یافته و صیقل می خورد در گذر زمان و مکان ثابت نیست و هر جامعه ای مبتنی بر اولویت های سعادت جمعی خویش می تواند عناصری را بر دیگری ترجیح دهد که لزوما نه تعمیم پذیر است و نه تجربه پذیر؛ و از جامعه ای به دیگری ممکن است متفاوت باشد. یگانه عنصر جاودانه در این حقوق، حقوق بنیادین بشری است که این حقوق هم در شرایط جمعی فقط قابل تحدید و تضییق است. این بیان، بنیان نظریه نسبیت در حقوق شهروندی در خصوص حقوق طبیعی بشر را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق شهروندی، آزادی، دولت، اسلام، جامعه مدنی
  • فرهاد طلایی، فرزانه پورسعید* صفحه 85
    این مقاله به بررسی تاثیر متقابل حقوق بشر و صلح بر یکدیگر می پردازد. تجربه تاریخی جوامع بشری نشان داده است که صلح و حقوق بشر ارتباط تنگاتنگ با یکدیگر داشته اند. چنین تجربه ای در دوران معاصر به گونه ای رشد و توسعه یافته است که ملت ها و دولت های جهان به این باور رسیده اند که حقوق بشر و صلح لازم و ملزوم یکدیگر هستند؛ به گونه ا ی که نمی توان بدون رعایت حقوق بشر به صلح واقعی و پایدار دست یافت؛ و بدون وجود صلح نیز نمی توان انتظار داشت که حقوق بشر به طور کامل مورد احترام و رعایت قرار گیرد. از سویی دیگر در دوران معاصر این ارتباط به گونه ای رشد و توسعه نموده است که برخورداری از صلح خود به عنوان یکی از نمونه های برجسته نسل سوم حقوق بشر مطرح بوده و حق برخورداری از صلح به عنوان یکی از حقوق بنیادین بشر مطرح شده است؛ به گونه ای که تحقق عملی دیگر حقوق بشر وابسته به وجود آن در نظر گرفته می شود. به بیانی دیگر حق برخورداری از صلح اساس دیگر حقوق بشر را تشکیل می دهد؛ چرا که بدون تحقق حق برخورداری از صلح امکان اجرای نسل اول حقوق بشر (حقوق مدنی و سیاسی) و نسل دوم حقوق بشر(حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی) و حتی نسل سوم حقوق بشر (حقوقی همچون حق توسعه و حق برخورداری از محیط زیست شایسته) وجود ندارد.
    در این راستا است که این مقاله با بررسی اسناد بین المللی همچون منشور سازمان ملل متحد، اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق های بین المللی سازمان ملل متحد راجع به حقوق بشر، قطعنامه های مربوطه مجمع عمومی سازمان ملل متحد (به ویژه اعلامیه حق مردمان در برخورداری از صلح - قطعنامه 11/39 مورخ 12 نوامبر 1984 میلادی، و قطعنامه ترویج صلح به عنوان یک الزام اساسی برای برخورداری کامل همگان از تمامی حقوق بشر - قطعنامه 163/62 مورخ 18 دسامبر 2007میلادی)، و قطعنامه های مربوطه کمیسیون حقوق بشر و شورای حقوق بشر نشان می دهد که چگونه حقوق بشر و صلح به عنوان مفاهیمی وابسته به یکدیگر در نظر گرفته شده اند به گونه ای که تحقق یکی، بدون دیگری به طور کامل امکان پذیر نمی باشد. در نهایت این مقاله نتیجه می گیرد که احترام به حقوق بشر و رعایت کامل این حقوق بدون صلح امکان پذیر نمی باشد و دستیابی به صلح پایدار و واقعی نیز بدون احترام به حقوق بشر و رعایت کامل این حقوق امکان پذیر نمی باشد. بر این اساس همه ملت ها و دولت ها باید کوشش نمایند تا از طریق احترام بیشتر به حقوق بشر در جهت تامین و تقویت صلح در جهان بکوشند و با خودداری از اقداماتی که صلح و امنیت بین المللی را به خطر می اندازند نقش خود را در جهت تحقق کامل حقوق بشر در سطح جهان ایفاء نمایند. بدیهی است در جهانی که دولت ها در صلح و آرامش با یکدیگر به سر می برند، حقوق بشر پویاتر و موثرتر مورد احترام و رعایت قرار خواهد گرفت و در چنین جامعه جهانی است که منافع همه ملت ها تامین و تضمین خواهند شد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، حق برخورداری از صلح، مجمع عمومی، شورای امنیت، کمیسیون حقوق بشر، شورای حقوق بشر، یونسکو، سازمان بین المللی کار
  • بابک نادرپور، مجتبی مقصودی* صفحه 123
    حقوق بشر دال مرکزی گفتمان جامعه بین المللی است. علیرغم غلبه گفتمانی این دال؛ رویکردها و قرائت های متفاوتی در فهم و اجراء آن وجود دارد که در دو سر طیف آن می توان از جهان گرایان و نسبیت گرایان قرار دارند. در دهه های اخیر در چارچوب پذیرش و احترام به تفاوت های دینی و قومی به عنوان یک واقعیت موجود، موضوع حقوق بشر به ویژه از زاویه ”حقوق اقلیت ها“ هم از جهت عدم تبعیض و اعمال حقوق و آزادی های اساسی و هم از حیث حفظ هویت مذهبی، فرهنگی و قومی مورد توجه جدی جامعه بین المللی و افکار عمومی قرار گرفته است.
    این مقاله ضمن اشاره ای به مفهوم اقلیت، جایگاه حقوق بشر و حقوق اقلیت ها را از دو بعد یعنی؛ اسناد بین المللی و از منظر اسلام مورد طرح و بررسی قرار داده، در ادامه به حقوق اقلیت ها در اسلام از چشم انداز عدم تبعیض و اعمال حقوق و آزادی های اساسی و همچنین حفظ هویت مذهبی، فرهنگی و قومی آنها پرداخته و مفاهیمی نظیر آزادی، تساوی در برابر قانون، منع شکنجه، حق مشارکت در اداره امور کشور را در قانون اساسی جمهوری اسلامی مورد مداقه داده است.
    بخش پایانی مقاله به دستاوردها و چالش های حقوق اقلیت های دینی و قومی در سطح کشور و در سطح بین المللی و نیز بایسته ها و الزامات مدیریت سیاسی- حقوقی اداره جامعه و وظایف دولت جمهوری اسلامی در این زمینه ها می پردازد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، هویت، اقلیت، قانون اساسی، اسلام، قومیت
  • سیدعلی میرموسوی* صفحه 163
    از هنگام تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر گام های بسیاری در راستای فراگیرشدن آن برداشته شده و ادیان و مکاتب ناگزیر از موضع گیری در برابر آن شده اند. جریان های فکری اسلامی و اندیشمندان مسلمان نیز با رویکردهای متفاوتی به این پدیده نگریسته و آموزه های گوناگونی را طرح کرده اند که حقوق بشر اسلامی یکی از رایج ترین و برجسته ترین آن ها است. هرچند این آموزه در چارچوب گفتمان های مختلف، معناها و تفسیرهای متفاوتی یافته است و طیفی گسترده از برداشت ها را در برمی گیرد ولی تفسیر محافظه کارانه از آن بیشترین ناسازگاری را با حقوق بشر مدرن دارد. این رویکرد درپی ارائه صورتبندی خاصی از حقوق بشر است که با برداشت های سنتی از تعالیم و ارزش های اسلامی سازگار باشد. این تفسیر بر پیش فرض هایی استوار است که مهم ترین آن ها امکان حقوق بشر دینی است. نوشتار حاضر در پی تحلیل شرایط امکان این آموزه و دشواری هایی است که فرا روی آن وجود دارد. از دیدگاه این نوشتار حقوق بشر اسلامی در معنای خاص گرایانه و محافظه کارانه اش که مرز های جدی و روشنی با برداشت پذیرفته شده از حقوق بشر در جهان مدرن دارد، با ناسازواری روبرو است.
    کلیدواژگان: اسلام، حقوق بشر، محافظه کاری، نواندیشی، حقوق بشر اسلامی
|
  • Ahmad Bostani* Page 3
    Universality is considered as one of the most important characteristics of human rights principles. The crucial problem is how the universal principles of human rights could be applied to the particular situations. This article aims to discuss on philosophical and hermeneutic basis of human rights, comparing two versions of universality, which are based on “deontological” and “teleological” conceptions. Although the distinction between these two trends is primarily current in moral philosophy, in the contemporary hermeneutics they have been accepted as two interpretative approaches. Kant’s deontological approach requires the universality of human rights interpreted within a formalistic and content-free framework, which has constituted the basis of mainstream conceptions of Universal Declaration of Human Rights. Criticizing the deontological view, this article defends the teleological approach toward the universality of human rights, based on contemporary philosophical hermeneutics specially Paul Ricoeur’s outlook. I argue that this approach can provide the philosophical requirements for interaction between the universality of human rights on one hand and the cultural and local contents of various societies on the other hand and offers a “thick” conception of human rights principles.
    Keywords: Human Rights, Universality, Hermeneutics, Deontology, Teleology
  • Mohammad Hossein Talebi* Page 23
    Before establishing any kind of rights for human being, the man should be first known. The best approach to know human being is to utilize the knowledge and teachings that God has given us as the Creator of man. He knows better than anyone else the man whom He has created. This article tries to show that the Man who has (human) rights is not that human being as we are used to know him by popular experimental view, but is an existent that is constantly moving on the path of absolute perfection with the aim of achieving the status of the perfect man. To prove this, at this writing, first the concept of right has been studied with an epistemological and ontological look, and look then the concepts of human and religion will be considered.and investigated. Finally, different kinds of the rights of right owners, which one of these rights is human rights, are discussed. Human rights are those rights that belong to every individual because he/she is a human being.
    Keywords: Right, Human Rights, Kinds of Rights, Right Owners, Fundamental Rights
  • Nasser Qorban Nia* Page 41
    Any human rights bereft of philosophical and anthropological foundations are susceptible to weakness and vulnerability. The question as to how from a logical point of view we arrive at the conclusion that the fact of being a human accords us with rights is one that has been provided with several answers. Belief in the natural rights is justification for some prominent proponents. However, in spite of serious challenges facing the proponents of natural rights, it is possible to consider them as one of the foundations of human rights and, in turn, view certain human rights as a modern interpretation of natural rights. In this article, we do not advance the claim that the relationship between human and natural rights is one of identity. The notion of human rights is distinct from natural rights. None the less, it is possible to detect a close relationship between the modern human rights and the ancient theory of natural rights whose traces may be recognized in Islamic law, so much so that belief in natural rights may be said to constitute the foundation and justification for many explicit rights in international human rights documents. The author tries to demonstrate that seeds of human rights have been scattered in the rich soil of the theory of natural rights, being effective in flourishing human rights; therefore, not be separated from its roots, not needless to it.
    Keywords: Natural Rights, Human Rights, The Foundation of Human Rights, Fundamental Rights, Universal Law
  • Mohammad Javad Javid* Page 59
    Anthropology of the natural rights of man and the psychology of it can be compatible. Since the rights of man can be divided into two fixed and variable dimensions which both types share in the establishment of human rights and civil rights, that part of human rights that finds meaning in social affairs as well as polishes up is not time and place fixed. Any society based on the priorities of its collective prosperity would prefer some elements to the other elements that may not be necessarily generalizable or experienceable to other settings or situations and may vary from a community to another community. The only abiding element in these rights is fundamental rights of human being which such right is only restrictable and limitable in a collective situation. This statement forms the foundation of the theory of relativity in civil rights and natural rights of man.
    Keywords: Human Rights, Civil Rights, Freedom, Government, Islam, Civil Society
  • Farhad Talaie, Farzaneh Poursaeed* Page 85
    This paper studies how human rights and peace affect each other. The historical experiences of human societies have indicated that peace and human rights have had close connections to each other. These experiences have developed in the modern times so that nations and states are in the view that human rights and peace are complementary. Accordingly, achieving real and sustainable peace is impossible without respecting human rights and it cannot expect that human rights are fully respected if there is no peace. This interrelation has developed nowadays in a way that today the right to peace has become one of the examples of the third generation of human rights and a fundamental human right. This means that it is not possible to realise other human rights without realising such a right. In other words, the right to peace constitutes the basis of other human rights. This is because the first generation of human rights (that is civil and political rights) and the second generation of human rights (that is economic, social and cultural rights) and even the third generation of human rights (such as the right to development and the right to a healthy environment) cannot be realised if the right to peace is not respected. It is in this context that this paper examines such documents as the Charter of the United Nations (UN), The Universal Declaration of Human Rights, the UN Covenants on Human Rights, related resolutions of the UN general Assembly (in particular Declaration on the Rights of People to Peace – Resolution 39/11, 12 November 1984, and Resolution on Promotion of Peace as a Vital Requirement for the Full Enjoyment of All Human Rights by All –Resolution 62/163, 18 December 2007) and resolutions of the UN Human Rights Commission and of the UN Human Rights Council in order to demonstrate how human rights and peace have been considered as dependent on each other so that the existence of one depends on the existence of the other. Finally, this paper concludes that full respect of human rights is not possible without peace and it is impossible to achieve sustainable and real peace in the world without fully respecting human rights. Accordingly, nations and states should make their best efforts to strengthen peace in the world through respecting human rights and to pave the way for realisation of human rights in the world by maintaining international peace and security. It is certain that human rights can be respected more effectively when states are in peace with each other. It is in such universal society that the interests of all nations are guaranteed and safeguarded.
    Keywords: Human Rights, Right to Peace, The UN General Assembly, The UN Security Council, The UN Commission on Human Rights, The UN Human Rights Council, The UN Educational, Scientific, Cultural Organisation (UNESCO), The International Labour Organisation (ILO)
  • Babak Naderpour, Mojtaba Maghsoudi* Page 123
    The concept of “Human rights” is the main signifier of the discourse of international community. Despite its growing use, widespread resonance and hegemony, there are different approaches and debates for its understanding ranging from universalism to relativism. In recent decades, the issue of human rights has seriously promoted and encouraged universal respect and observance especially from the perspective of “minority rights” including all fundamental freedoms for all, without any discrimination, as well as safeguarding religious, cultural and ethnic identities. This paper referring to the understanding of the concept of “minority” argues and investigates the stand of human and minority rights from two dimensions of international documents and Islam. Then, it focuses on the issue of minority rights in Islam reviewing indiscrimination, fundamental freedoms and rights as well as religious, cultural and ethnic identities of the minorities considered in Islam. The concepts like freedom, equal rights, no torture and mistreatment, and participation right of the minority groups included in the constitution of the Islamic Republic of Iran are the next issues discussed by the researcher. At the end, the fruits and challenges of the rights of the religious and ethnic minorities are discussed at the national and international levels and the obligations of legal-political management and the official duties and commitments of the Islamic Republic of Iran are mentioned.
    Keywords: Human Rights, Identity, Minority, Constitution, Islam, Ethnicity
  • Seyed Ali Mirmousavi* Page 163
    Since the ratification of UDHR, Many steps have been passed, to universalize it, and religions and schools have been necessitated to take their position about it. Islamic trends and thinkers, also, have been considered it form different perspectives and approaches that, "Islamic human rights" is among the most prominent and current of them. Although within different discourses, this idea has been interpreted differently and includes many conceptions, but its conservative interpretation has the most contradiction with modern human rights. This approach seeks to find an especial formulation of human rights, which is compatible with traditional view of Islamic teachings and values. This approach has been relied on several premises that, religious human rights is the most important of them. This article tries to analyze the conditions for possibility of this doctrine and difficulties which is faced with them. From this article' s point of view, Islamic human rights, in its particularistic and conservative meaning, which has district and clear distinction with the accepted sense of human rights in the modern world, is a self- contradicted doctrine.
    Keywords: Islam, Human Rights, Conservative, New Thinking, Islamic Human Rights
  • Communal Dimension of the Right to Freedom of Religion
    Mohammad Habibi Modjandeh Page 1
  • Human Rights, Feminism and the Muslim Womans Identity
    Ali H. Al Hakim Page 13
  • Identity and Human Rights in the Muslim World: Negotiating Norms in the Age of Globalization
    Mahmood Manshipouri Page 37