فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1394)

پژوهشنامه ادب حماسی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سجاد آیدنلو صفحات 11-24
    مصراع «شب تیره و گرزهای گران» در شاهنامه دو بار از زبان رستم تکرار شده است. بخش دوم این مصراع در نسخه های شاهنامه «کرزهای کران» نوشته شده است و تقریبا همه چاپ کنندگان و مصححان این متن آن را «گرزهای گران» خوانده اند که ترکیبی آشنا و پر کاربرد در سخن فردوسی است. یکی از مصححان شاهنامه در چاپ خویش این ترکیب را به «کرزه های گران» تصحیح قیاسی کرده و «کرزه» را در معنای «کشت زار» ناظر بر خوید و سبزه زار مذکور در هفت خان رستم دانسته اند. نگارنده با استفاده از دقت و توجه این مصحح و رعایت نهایت احتیاط و احتمال علمی، صورت «کرزهای گران» را پیش نهاد کرده و به اقتراح صاحب نظران گذاشته است. «کرز» (karz) از واژه های گویشی خراسان (متداول در قاین) و در معنای «شکاف بزرگ در کوه» است و «کرزهای گران» به معنی «گودال ها و شکاف های صعب العبور کوه ها» می تواند به گذشتن رستم از ناهمواری ها و مغاک ها و کوه های مازندران در داستان هفت خان اشاره داشته باشد.
    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، تصحیح قیاسی، لغات گویشی
  • احسان برزگر، محمود طاووسی، مهدی ماحوزی صفحات 25-56
    دیوان حافظ چنان با باورهای ملی در پیوند است که می توان گفت پس از شاهنامه هیچ اثری در حوزه ادب فارسی بیش از دیوان حافظ پرتوافکن روح ایرانی نبوده است. دیوان حافظ از لحاظ لفظ و معنی بی بدیل، از حیث ادبی پرتوان و از نظر هنری بی نظیر است. دیوان حافظ، قدرت خارق العاده حافظ را در بیان واقعیت های عصر خود نشان می دهد. حافظ با دقتی فراوان و دیدی موشکافانه مسائل عصر خویش را در می یابد و آن ها را به گونه ای هنرمندانه در شعر خویش جای می دهد و روح اصیل ایرانی را در آن بارور می سازد. حافظ به تاریخ و فرهنگ گذشتگان نگاهی عمیق و با متن های کهن ادب فارسی آشنایی دقیق داشته است و متاثر از آموزه های ادبی و هنری آن ها از هر حیث قرار گرفته که شاهنامه فردوسی یکی از آن آثار است. حافظ در قالب الفاظ حماسی و صحنه سازی آن در میدان های رزم و بزم، آمیزش غنا و حماسه را چنان به زیبایی در جای جای دیوانش به تصویر کشیده که گویی خود یکی از آن شخصیت های حماسی بوده و در میدان نبرد عشق و جنگ حضور داشته و زورآزمایی کرده است. حافظ توانسته با کاربرد واژگان و ترکیبات حماسی چون اسم، صفت، فعل و ترکیبات آن ها فرهنگ گذشته خویش را با روحیه مبارزه طلبی خود به نوعی متفاوت با دیگران آشکار کند. او به یاری زیورهای هنری چون اغراق، ای هام، تشبیه، تشخیص، تلمیح، تناسب، کنایه حماسی و... بسیاری از واژگان غنایی را با واژگان حماسی در هم می آمیزد و نوعی غزل – حماسه بوجود می آورد. این پژوهش در پی آشکار کردن این جلوه های شعر حافظ است.
    کلیدواژگان: حافظ، حماسه، واژه، زیورهای هنری
  • رضا رفایی قدیمی مشهد، ابوالقاسم ابوالقاسم قوام صفحات 57-71
    تقابل های زبانی یکی از مهم ترین شاخص های آفرینش معنا در هر نظام گفتمانی بشمار می رود. نگارندگان در این پژوهش، تقابل های زبانی را مهم ترین عامل آفرینش معنا در «روایت فریدون و ضحاک شاهنامه» می دانند و به این منظور، در این داستان، در تحلیلی نشانه- معناشناختی چگونگی شکل گیری معنا بر اساس تقابل ها را بررسی می کنند. در این پژوهش، نشان خواهیم داد که تقابل ها در چه سطحی و با چه کیفیتی، در شکل گیری نظام معنایی داستان ضحاک و فریدون موثر است. پس از بررسی ابعاد مختلف تقابل ها در روایت، خواهیم دید که تقابل های زبانی را که گفته پرداز بکار می برد، در حقیقت رمزی است بر بنیان فرهنگ و تاریخ و ارتباط مخاطب با ساختار روایی متن که مستلزم آگاهی او از بستر فرهنگی و تاریخی روایت است. دستاورد دیگر این پژوهش، نمایان ساختن چگونگی کارکرد تقابل شخصیت های مهم روایت در روند شکل گیری آن است. کارکرد تقابلی شخصیت های تاثیر گذار در روند داستان، به دو شکل نمود یافته است: در ارتباط با خود و در ارتباط با دیگر شخصیت ها.
    کلیدواژگان: نشانه، معناشناسی، شاهنامه، تقابل زبانی، ضحاک، فریدون
  • مریم سعیدی، امیرحسین ماحوزی، شهین اوجاق علی زاده صفحات 73-90
    داستان «برداشتن تاج از میان دو شیر» یکی از روایت های نمادین است که در اثر جاوید حکیم فردوسی و حکیم نظامی با شباهت های فراوان و تفاوتی اندک نقش بسته است. در این مقاله با بهره گیری از نظریه «ژیلبر دوران» به بررسی کارکرد تخیل شیر در دو منظومه شاهنامه فردوسی و هفت پیکر نظامی پرداخته شده است. نگاه ژیلبر دوران به اسطوره نگاهی ویژه است و کارکردی متفاوت دارد. از نظر او اسطوره ها مهم ترین تجلی تخیل است و تخیل نیز از تصاویر نمادین تشکیل شده است. در این جستار با استفاده از منظومه ها و ساختارهایی که ژیلبر دوران، نظریه پرداز بزرگ معاصر، ترتیب داده، تصاویر نمادین داستان «برداشتن تاج از میان دو شیر» و هم چنین چگونگی تخیلی که موجب بوجود آمدن این تصاویر در ذهن سرایندگان شده، شرح شده است.
    کلیدواژگان: بهرام گور، شیر، تصاویر نمادین، اسطوره، تخیل
  • محمود عالی پور، حسین آقاحسینی صفحات 91-103
    شاهنامه، حماسه بزرگ ادب فارسی، همواره توجه بسیاری را به خود جلب کرده و درباره آن فراوان نوشته اند. شرح بیت های دشوار یا بیت هایی نیز که بر سر فهم آن اختلاف بوده است، توجه صاحب نظران را به خود معطوف داشته است. گاهی بیتی ساده بنظر می رسد و ظاهرا بر سر آن اختلاف دیدگاهی دیده نمی شود، اما با دقت نظر می توان دریافت که از این گونه بیت ها نتیجه ای مطلوب تر و روشن تر می توان استنباط کرد که از جمله آن دو بیت زیر است:

    همه خواسته گیو را داد شاه / ابی تیغ تو تاج روشن مباد


    بدو گفت کای نام دار سپاه / چنین باد و بی بت برهمن مباد

    معنی این دو بیت که در داستان کی خسرو آمده است، تقریبا در همه شرح ها یک سان است. بیش تر شارحان صرفا به محور افقی داستان توجه و از دیگر جنبه ها غفلت کرده اند. به همین دلیل در شرح و فهم بیت کاستی هایی دیده می شود که در این پژوهش سعی شده است شرح های گوناگون بررسی و نقد شود، سپس با توجه به محور عمودی داستان معنی تازه از آن بدست داده شود. آن چه در این پژوهش مطرح شده این است که در این بیت ها برخلاف نظر برخی شارحان و شاهنامه پژوهان، «گیو» است که به مانند دیگر پهلوانان به ستایش کی خسرو پرداخته است و بنا بر شواهد «نام دار سپاه» در بیت اول کی خسرو است.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، شرح های شاهنامه، کی خسرو، گیو
  • محبوبه علی حوری صفحات 105-132
    همای نامه از منظومه های پهلوانی نه چندان شناخته شده متعلق به قرن ششم یا هفتم ادب فارسی، از نویسنده ای ناشناس است. پشتوانه نظری این پژوهش، روش «ولادیمیر پراپ»، «آرتور آسا برگر» و «پل ریکور» از ساخت گرایان معروف در ریخت شناسی داستان ها و قصه های عامیانه، اساطیری و پهلوانی است. نتایج تحلیل نشان می دهد که این داستان دربردارنده وضعیت آغازین، روی دادهای ناشی از کم بود و شرارت و پایانی خوش برای قهرمان تشکیل یافته است. می توان توالی کنش ها در منظومه را بر مبنای عناصر مهم شخصیت، انگیزش، کارکرد، حرکت و تکرار، ریخت شناسی کرد. هفت شخص این داستان با در نظر گرفتن چند وجهی بودن شخصیت آنان، شامل اشخاص یادشده در نظریه پراپ است؛ با این تفاوت که به جای «قهرمان دروغین»، شخصیت «جانشین قهرمان» حضور دارد. تعداد عناوین کارکردهای اصلی با تکرار، هشتاد و سه کارکرد است، با این تاکید که بعضی از آن ها در مقایسه با نظریه پراپ تازه است و در تعدادی کارکردها با عنوان مشابه، مفاهیم جدید ارائه شده است. کارکرد «جنگ» و «پیروزی» بیش ترین عناصر تکرارشونده داستان است و حرکت ها از ترکیب سه شیوه حرکت های داستانی و الگوی حرکت «برگر» بهره برده است. بنابراین، می توان به نمونه ای از ساختار منظومه های پهلوانی بخصوص عاشقانه- پهلوانی (رمانس پهلوانی) دست یافت و آن را در آثار مشابه جست وجو کرد.
    کلیدواژگان: همای نامه، ریخت شناسی، پراپ، برگر، ریکور، منظومه عاشقانه، پهلوانی
  • زهرا فرج نژاد فرهنگ صفحات 133-166
    علی نامه، منظومه ای رزمی- مذهبی است که شاعری با نام یا تخلص ربیع در قرن پنجم هجری، به تقلید از شاهنامه فردوسی، سروده است و موضوع آن مناقب و مغازی علی بن ابی طالب است. یکی از ویژگی های اشعار حماسی، تاکید بر برخی از تصاویر و صحنه هاست که سبب حماسی تر شدن فضای شعر می شود. تاکید، گاهی به صورت «تکرار» عناصر سازنده شعر صورت می گیرد که موجب برجسته شدن تصاویر می شود. این هنرسازه، سهمی جالب توجه در تاثیر زبان اثر بر خواننده دارد. در این جستار پس از طرح جنبه های زیباشناختی «تکرار»، عناصر سازنده شعر، واکاوی شده و پس از استخراج، به ذکر نمونه هایی از آن ها پرداخته شده است. پرکاربردترین عنصر تکرار به ترتیب واژه، واج، مصراع، جمله، واژگان ترکیبی، مضمون، بیت و هجا را شامل می شود.
    کلیدواژگان: علی نامه، شعر حماسی، هنرسازه، تکرار
|
  • Sajjad Aydenloo Pages 11-24
    The following hemistich "dark night and heavy maces" was repeated twice on behalf of Rostam in Shahnameh. The next part of this hemistich in other Shahnameh editions is written as "Karzhay-e geran", yet almost all publishers and editors of this text read this as "gorzhay-e geran" which is a more familiar compound and highly employed in Ferdowsi's speech. In one edition of Shahnameh one of its editors had corrected this compound as "korzehay-e geran" and assumed the meaning of "sown field" for "korz" on the basis of that in Haft Khane Rostam. The writer of this article with all due respect to the above interpretation suggest the form "karzhay-e geran" and hence leave the judgement to the authorities. "karz" is a dialectical word popular in Qayen in Khorasan Province which means great crevice in the mountain, and hence "karzhay-e geran" could refer to Rostam's passing these highly dangerous crevices in the mountains of Mazandaran in the story of Haft Khan.
    Keywords: Shahnameh, Ferdowsi, Analogical Edition, Dialectical words
  • Ehsan Barzegar, Mahmoud Tavoosi, Mehdi Mahoozi Pages 25-56
    Divane Hafez is so intertwined with national beliefs that it can be said after Shahnameh no work in the domain of Persian literature could reflect the Persian spirit more than Hafez's Divan. In terms of diction, literary and artistic sense it is unparalleled. Hafez perceives with thorough inspection and immaculate vision the problems of his time and integrate them delightfully to breathe new life to the noble Persian spirit. His all encompassing command over the history and culture of his predecessors and his accurate inquiry into the ancient texts of the Persian literature puts him in a position to draw inspiration from all their literary and artistic gifts and Shahnameh Ferdowsi doubtless is one such sublime work. Hafez depicts the scenes in battle fields and festivities by employing epic diction, intermingling lyricism with epic to its utmost beauty throughout his Divan. Hafez could revive his past culture by choosing a figurative language and a variety of literary devices, incredible parts of speech to invent novel compounds and this reveals his challenging spirit in a unique manner. Choice of diction and literary devices such as hyperbol, ambivalence, similes, personification, allusion and variety of ironies all provides him with the ingredients to create a genre of lyric epic.
    Keywords: Hafez, epic, word, literary devices
  • Reza Refaee Ghadimi Mashhad, Abolghasem Ghavam Pages 57-71
    Linguistic oppositions are considered as one of the most significant features of meaning production in any discourse system. This study acknowledges the linguistic features to be the most important cause of meaning production in the “Narrative of Fereydoon and Zahak” in Shahnameh. To fulfill such a goal, the above mentioned study, through a semiotic analysis, sets out to consider the formation of meaning based upon the oppositions within the narratives. In this study, the researchers have demonstrated the fact that the oppostions have been influential to the extents of levels and qualities in the formulation of semantic system of the story entitled as Zahak and Fereydoon. Considering the different dimensions of such oppositions in narrative, it will turn out that the linguistic oppositions employed by discourse are in fact codes that are contigent upon culture and history.Reader’s link with narratological structure of a text entails their awareness of the cultural and historical context of a narrative. Another finding of this very research is the portrayal of how the function of main characters’ opposition operates within the narrative in its formation. Oppositional function of the influential characters within the process of story has been appeared in two ways: in relation to the themselves and to the others.
    Keywords: Semiotic analysis, Shahnameh, Linguistic Opposition, Zahak, Fereydoon
  • Maryam Saidi, Amir Hossein Mahoozi, Shahin Ojagh Alizadeh Pages 73-90
    One comes across the story of "Removing the crown in between two lions" as a symbolic narrative in two eternal works of Hakim Ferdowsi and Nezami with striking similarities and slight differences. This research studies the function of Lion's imagery in Shahnameh Ferdowsi and Haft Paykar Nezami based on Gilbert Durand's theory. Durand's view towards myth is a particular one and has a different function. According to him myths are the most significant manifestation of imagination, and imagination is also composed of symbolic imagery. Applying the structures delineated by this great contemporary theoretician to this story in both Shahnameh and Haft Paykar, the symbolic imagery of the story is described and also how the imagination led to the creation of these imageries in the mind of their composers is accounted on.
    Keywords: Bahram Gur, lion, symbolic imagery, myth, imagination
  • Mahmoud Aalipoor, Hossain Aghahosaini Pages 91-103
    The purpose of this research is to cast a new look upon a couplet in Shahnameh in the story of Kay Khosrow. A couplet being so controversial that various commentaries been produced and virtually all paid due attention to the horizontal axis of the story and neglected other aspects. This paper attempts to study and criticize such commentaries to clarify the misunderstandings of the meaning of the couplet by referring to other couplets as evidence. Then the story in the vertical axis is assessed to derive at a novel meaning of the couplet in discussion according to the Moscow edition of Shahnameh:"The king granted all wishes of Giv
    Said to him O commander of the army
    Without your sword would not be bright crown
    Let be such sword and May no Brahman be without an idol"
    Unlike the views of certain commentators and Shahnameh scholars, Giv the warrior has praised Kay Khosrow like other warriors, and based on some presented evidence the commander of the army in the first couplet is Kay Khosrow.
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, Shahnameh's commentaries, Kay Khosrow, Giv
  • Mahboubeh Alihouri Pages 105-132
    Homay Nameh is a barely known heroic epic belonging to about sixth or seventh century in Persian Literature whose anonymous composer makes it worthy of analysis. This research is based on the methods put forward by the prominent structuralists such as Vladimir Propp, Arthur Asa Berger and Paul Ricoeur in the domain of morphology of stories, folk, mythic and epic tales. The outcome of the analysis shows that the story is composed of a general framework encompassing the starting point, events arising from shortcomings and evil doings and a happy ending for the hero. The morphological analysis of Homay Nameh can be embarked upon on the basis of significant elements such as character, motivation, function, movement, and repetition in order to follow the sequence of actions in this epic. The seven multifaceted characters in the story is reminiscent of characters in Propp's theory with one difference that in place of "false hero" the character of "hero's successor" is present.
    The number of main functional titles considering the repetition is eighty three. It must be emphasized that some functions in comparison with Propp's theory are new and some similar titles present novel concepts. The functions of "war" and "victory" are among the most repetitive elements of the story and from the movement point of view the story makes use of the combination of three manners of story movements and that of movement pattern proposed by Berger. Once the structure of a heroic epic, in particular epic romance found, one can seek the format in other similar works.
    Keywords: Homay Nameh, Morphology, Propp, Berger, Ricoeur, epic romance
  • Zahra Faraj Nezhad Farhang Pages 133-166
    Ali Nameh is an epic religious poetry composed by an unknown poet whose pseudonym is Rabi in the fifth century AH, in imitation of Shahnameh Ferdowsi and its subject matter revolves around the virtues and battles of Ali ibn Abi Talib. One feature of epic poetry is emphasis upon some images and scenes which tends to incline the atmosphere of the poem more towards epic. This emphasis manifests itself at times by "repetition" of the basic structure of poetry which leads to highlight the imagery. This element of repetition contributes significantly in influencing the reader by the linguistic effect of the work. This research first puts forward the aesthetic aspects of "repetition", then inspects the structural elements of poetry and finally provides examples for each element. The most recurrent element of repetition include word, phoneme, hemistich, sentence, compound words, theme, line, and syllable.
    Keywords: Ali Nameh, epic poetry, Fine art, repetition