فهرست مطالب

زراعت و فناوری زعفران - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1395)

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله عملی پژوهشی
  • علیرضا کوچکی*، پرویز رضوانی مقدم، حمیدرضا فلاحی، مهسا اقحوانی شجری صفحات 3-18
    انتخاب و تهیه بنه مناسب از عوامل مهم کسب عملکرد مطلوب در زراعت زعفران می باشد. به منظور مطالعه اثر برخی فاکتورهای زراعی بر رشد بنه های دختری زعفران، آزمایشی در فاصله سال های 90-1388 به صورت کرت های دو بار خردشده بر مبنای طرح پای بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل تاریخ کاشت (اول خرداد، اول مرداد و اول مهرماه سال 1388)، مدیریت آبیاری (آبیاری و عدم انجام آبیاری پس از هر تاریخ کاشت و تکرار آن در سال دوم به عنوان آبیاری تاخیری بهاره، آبیاری تابستانه و آبیاری زودهنگام پاییزه) و کاربرد گیاهان همراه در مزرعه زعفران [شبدر ایرانی (Trifolium resupinatum)، خلر (Lathyrus sativus) و شاهد] بودند. در پایان چرخه دوم رشد زعفران (بهار سال 1390) نمونه برداری از بنه های دختری صورت گرفت و پاسخ رشدی آن ها به فاکتورهای آزمایشی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با تاخیر در کاشت از خرداد به مهرماه، تعداد بنه های دختری و تعداد ریشه های انقباضی در هر کلون به ترتیب 25 و 33 درصد افزایش یافت. با این وجود، مقادیر وزن کل بنه های دختری در هر کلون، تعداد جوانه گل دهنده در هر بنه، تعداد کل جوانه ها در هر بنه و نیز وزن و قطر هر بنه دختری در تاریخ کاشت خردادماه به ترتیب 21، 70، 40، 32 و 37 درصد بیشتر از تاریخ کاشت مهرماه بود. تیمار آبیاری، موجب افزایش 12 درصدی تعداد بنه های دختری و ریشه های انقباضی در هر کلون و کاهش 19 درصدی تعداد جوانه گل دهنده، کاهش 11 درصدی تعداد کل جوانه ها و نیز کاهش 19 درصدی وزن تک بنه و کاهش 8 درصدی قطر هر بنه دختری شد. کاربرد گیاهان همراه نیز بر برخی از خصوصیات زراعی بنه های دختری زعفران مانند وزن کل بنه های دختری موجود در هر کلون (8 درصد)، نسبت وزن بنه به پوشال (14 درصد)، تعداد جوانه های گل دهنده (10 درصد) و وزن متوسط هر بنه دختری (10 درصد) تاثیر مثبت داشت. در مجموع، کاشت بنه های زعفران در طول دوره استراحت حقیقی، عدم انجام آبیاری پس از کاشت، پرهیز از آبیاری تابستانه در اول مردادماه و کاربرد گیاهان همراه، متوسط وزن بنه های دختری تولیدشده به عنوان مهم ترین عامل اثرگذار بر عملکرد زعفران را افزایش داد.
    کلیدواژگان: آبیاری تابستانه، جوانه گل دهنده، خلر، خواب حقیقی، شبدر ایرانی
  • رامین نظریان*، حسین صحابی، حسن فیضی، احمد احمدیان صفحات 19-27
    جهت بررسی اثر تراکم کاشت بر عملکرد گل و بنه دو نوع زعفران ((Crocus sativus L. اسپانیایی و ایرانی آزمایشی طی دو سال زراعی (94-93، 93-92) در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. فاکتور A نوع بنه (ایرانی و اسپانیایی) و فاکتور D تراکم کاشت (40، 48 و 60 بنه در مترمربع) در نظر گرفته شد. نتایج آزمایش نشان داد که اثرات تراکم های مختلف کاشت و نوع بنه بر تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک (کلاله + خامه) و تعداد بنه های دختری تولیدشده معنی دار بود (P<0.01). درحالی که اثرات نوع بنه بر وزن تر و خشک بنه های دختری تولیدشده معنی دار نبود. بیشترین تعداد گل (25/30 در مترمربع)، وزن تر گل (125/15 گرم در مترمربع) و وزن خشک کلاله + خامه (16/0 گرم در مترمربع) مربوط به تراکم کاشت 48 بنه در مترمربع (d2) بود. همچنین بیشترین تعداد گل (21/27)، وزن تر گل (58/13 گرم در مترمربع) و وزن خشک گل (144/0 گرم در مترمربع) را بنه های ایرانی تولید کرد. درحالی که بیشترین تعداد بنه های دختری (83/222 بنه در مترمربع) با وزن تر (92/694 گرم در مترمربع) و وزن خشک (32/270 گرم در مترمربع) متعلق به نوع اسپانیایی بود. اثر سال نیز بر شاخص های گل و بنه زعفران معنی دار بود به طوری که بیشترین مقادیر در سال دوم آزمایش حاصل شد.
    کلیدواژگان: بنه دختری، تراکم بنه، عملکرد زعفران
  • حمیدرضا توکلی کاخکی*، علی مختاریان، محمدحسین بیناباجی، حسن حمیدی، رامین اسمی صفحات 29-40
    به منظور بررسی اثر تراکم و وزن بنه مادری بر ویژگی های زراعی و رفتار بنه های دختری زعفران آزمایشی طی سال های 93-1389 به صورت اسپلیت پلات در زمان در قالب بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی به اجرا درآمد. عامل های مورد بررسی در آزمایش شامل سه سطح تراکم بنه (40،،80 و 160 بنه در مترمربع) و چهار سطح وزن اولیه بنه های مادری شامل (3 ≥، 6-3، 9-6 و 12-9 گرم) بودند که به صورت فاکتوریل در کرت های اصلی و عامل زمان در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر تراکم، وزن بنه مادری و سال بر وزن بنه های دختری، معنی دار بود. اما اثر متقابل تراکم × وزن بنه مادری و همچنین اثر متقابل تراکم × وزن بنه مادری × سال برای اکثر صفات اندازه گیری شده معنی دار نبود. نتایج مقایسه میانگین اثر تراکم × وزن بنه مادی بر تعداد بنه های دختری نشان داد که در بین تیمارهای مورد آزمایش استفاده از بنه های مادری 12-9 گرم با تراکم 160 بنه در مترمربع بیشترین تولید تعداد کل بنه های دختری (771 در مترمربع) در واحد سطح را به همراه داشت. بنه های مادری با وزن بالاتر، تعداد بنه های دختری بیشتری در گروه های وزنی مختلف تولید نموده اند. همچنین نتایج نشان داد که بنه های مادری در گروه های وزنی کمتر قادر به تولید بنه های دختری با وزن بیشتر از وزن بنه مادری اولیه بودند. با افزایش تراکم و وزن بنه مادری تعداد گل، وزن گل و عملکرد کلاله خشک به طور معنی داری افزایش یافت، به طوری که بیشترین وزن خشک کلاله زعفران در واحد سطح (65/0 گرم بر مترمربع) از بنه های مادری با وزن 12-9 گرم به دست آمد.
    کلیدواژگان: بنه دختری، تعداد بنه، وزن بنه، وزن خشک کلاله، وزن گل
  • حسین خزیمه نژاد *، همایون فرهنگ فر، محمد علی بهدانی، مجتبی حسن پور صفحات 41-50
    زعفران کاران استان خراسان جنوبی اگرچه زحمت زیادی برای تولید هرچه بیشتر این محصول، متحمل می شوند، اما به اندازه مطلوب، برداشت ندارند. این امر می تواند ناشی از عدم اطلاعات کافی آنان در رابطه با کشت علمی گیاه زعفران باشد. در این تحقیق، هدف آن است که با ارزیابی دانش بومی کشاورزان منطقه در مورد مسائل مرتبط با آبیاری زعفران، نقاط ضعف و قوت آنان مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان از طریق انتقال یافته های این پژوهش به متولیان و کشاورزان، قدم های موثری در جهت افزایش عملکرد، برداشت. برای بررسی این موضوع، پرسشنامه ای محقق ساخت (شامل 11 پرسش در مورد مسائل مرتبط با آبیاری زعفران و 14 پرسش پیرامون اطلاعات عمومی و سوالات ترویجی) به تعداد 235 عدد در بین جامعه آماری زعفران کاران استان خراسان جنوبی به صورت تصادفی (برای اینکه نمونه، نماینده جمعیت تحت مطالعه باشد) توزیع گردید. متغیر وابسته، نمره کل آزمودنی ها برای پاسخ صحیح آن ها بود. مقایسه آماری بین میانگین سطوح مختلف هر یک از متغیرهای مستقل (با اثر معنی دار) با استفاده از نرم افزار SAS و روش توکی-کرامر انجام شد. کسانی که در کلاس های ترویجی شرکت نموده بودند، افرادی که بومی استان خراسان جنوبی بودند و همچنین کسانی که محصولات خود را بیمه کرده بودند در سطح معنی دار 1 درصد، به سوالات بیشتری، پاسخ صحیح دادند. افرادی که در روستا زندگی می کردند در سطح معنی دار 5 درصد، به سوالات بیشتری، پاسخ صحیح دادند. با توجه به نتایج تحقیق حاضر، افزایش سطح دانش کشاورزان منطقه از طریق برنامه ریزی های کوتاه مدت و بلندمدت، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آبیاری، تحقیق مشاهده ای، گیاه نقدینه، عملکرد، سطح آگاهی
  • عباس جلالی، رضا اسفنجاری کناری*، سمیه شیرزادی لسکوکلایه صفحات 51-62
    در مطالعه حاضر کارایی سود زراعت زعفران و عوامل موثر بر آن با استفاده از رهیافت تابع تولید مرزی تصادفی و تخمین همزمان مدل سود رفتاری در مزارع زعفران شهرستان تربت حیدریه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای انجام تحقیق از اطلاعات 81 کشاورز در سال 1393 که به صورت تصادفی مورد مصاحبه قرارگرفته اند، استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین کارایی سود مزارع زعفران برابر با 4/61 درصد می باشد و 3/51 درصد از مزارع دارای کارایی سود پایین تر از 50 درصد هستند. بر اساس یافته های حاصل از تابع سود مرزی هزینه سموم دارای اثر منفی بر میزان سود واحدها بوده است. هزینه آب، هزینه ماشین آلات، سابقه کار، اندازه واحد زراعی و شرکت در کلاس های آموزشی- ترویجی دارای اثر مثبت و معنی داری بر کارایی سود می باشند. بر اساس نتایج مطالعه، فراهم کردن شرایط لازم جهت دسترسی آسان تر و ارزان تر کشاورزان به تجهیزات مدرن و همچنین ترغیب کشاورزان به تخصیص بهینه نهاده ها و کاهش هزینه ها گامی موثر در جهت افزایش سودآوری کشاورزان خواهد بود.
    کلیدواژگان: سودآوری، سود رفتاری، مدل مرز تصادفی
  • خدیجه بوذرجمهری، فهیمه شیخ احمدی، خدیجه جوانی* صفحات 63-73
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات اجتماعی، اقتصادی زعفران بر خانوارهای روستایی با روش توصیفی- تحلیلی و توسط مطالعات میدانی و کتابخانه ای صورت گرفته است. جامعه آماری موردنظر تمام خانوارهای 13 روستای دهستان بالاولایت شهرستان باخرز (2908N=) می باشد که از این میان 272 خانوار به صورت تصادفی انتخاب شده اند. پرسشنامه ای جهت گردآوری اطلاعات تنظیم شد و بر اساس جمعیت روستاهای دهستان در روستاها توزیع شد. روایی پرسشنامه توسط اساتید گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی و ترویج و آموزش کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. ضریب اعتبار پرسشنامه نیز توسط نرم افزار SPSS برابر با 81/0 بدست آمد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که شرایط زیست محیطی منطقه برای کشت زعفران مناسب می باشد، زیرا سطح معنی داری هر سه متغیر در نظر گرفته شده «شرایط کم آبی منطقه و نیاز کم زعفران به آب»، «کیفیت مناسب خاک برای کشت زعفران»، «فصل مناسب برداشت» برابر با 000/0 که از 05/0 کمتر است. همچنین نتیجه آزمون T-Test نشان می دهدکه سطح معنی داری برای شاخص های انسانی، آموزش و ترویج کشت زعفران و داشتن تجربه و دانش بومی زعفران کاری برابر با 000/0 بدست آمده است. در ادامه اثرات مثبت اجتماعی- اقتصادی کشت زعفران بر خانوارهای روستایی به اثبات رسیده است به طوری که درآمد زعفران در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی خانوار با سطح معنی داری برابر با 000/0 و میانگین بالای 3 (38/3) تایید شده است.
    کلیدواژگان: اثرات اجتماعی، اثرات اقتصادی، پایداری کشاورزی، زعفران، شهرستان باخرز
|
  • Alireza Koocheki*, Parviz Moghaddam, Hamid, Reza Fallahi, Mahsa Aghhavani, Shajari Pages 3-18
    Selection of suitable mother corms is an important factor for achieving optimum yield in saffron. In order to investigate the effect of some agronomic factors on the growth of replacement corms of saffron, an experiment was done at the Faculty of Agriculture, the Ferdowsi University of Mashhad, Iran during 2009-2011. The experimental treatments consisted of planting on the following dates (22 May, 22 July and 22 September, 2009), irrigation management (Irrigation and no irrigation after each planting date and repeating them in the second year in late spring, summer and early autumn irrigations) and companion crops [Persian clover (Trifolium resupinatum), Bitter vetch (Vicia ervilia) (Lathyrus sativus) and control), that were arranged in a split-split plot experiment based on a randomized complete block design with 3 replications. Sampling of replacement corms was done after the second growth cycle of saffron in May, 2011. The results showed that with delay in corm planting from May to September, the number of replacement corms and percentage of corms with contractile root increased by 25 and 33%, respectively. However, the amounts of total weight of replacement corms per clone, mean number of flowering buds per corm, mean number of total buds per corm, mean weight and mean diameter of replacement corms planted in July were 21, 70, 40, 32 and 37% higher than those planted in September, respectively. Irrigation increased the amount of contractile roots and number of replacement corms per clone (12%), but decreased the amount of mean number of flowering buds (19%), mean number of total buds (11%) and mean weight (19%) and diameter (8%) of replacement corms. Moreover, application of companion crops had a partially positive impact on the indices of growth of replacement corms of saffron such as follows: the total weight of replacement of corms per clone (8%), corms to scales weight ratio (14%), number of flowering buds (10%) and mean weight of replacement corm (10%). Overall, mother corm planting during real dormancy, no irrigation after planting and during summer as well as application of associated crops have a positive effect on the mean weight of replacement corms as the main important factor in saffron flowering.
    Keywords: Flowering bud, Bitter vetch, Persian clover, Real dormancy, Summer Irrigation
  • Ramin Nazarian*, Hossein Sahabi, Hassan Feizi, Ahmad Ahmadian Pages 19-27
    In order to study the effect of planting density on flower and corm yield of Spanish and Iranian saffron (Crocus sativus L.) types, an experiment was arranged in factorial with randomized complete block design with three replications. This experiment was conducted on the Research Farm of the Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in 2013-15. The saffron corm type was considered in two levels (a1: Iranian corm and a2: Spanish corm) and the planting densities were in three levels (d1:40, d2:48 and d3:60 corm.m-2). The two year results showed that the effect of different planting density and saffron corm types on the number of flowers, flower fresh and dry weight (stigma style) and number of replacement corms were significant (P
    Keywords: Replacement Corms, Corm density, Saffron yield
  • Hamid Reza Tavakkoli Kakhki*, Ali Mokhtarian, Mohammad Hossein Binabaji, Hassan Hamidi, Ramin Esmi Pages 29-40
    In order to investigate the effect of planting density and maternal corm weight on some characteristics of daughter corms and agronomic characteristics of saffron (Crocus sativus L.) a field experiment was conducted at the Agricultural and Natural Resources Research Center of Mashhad. This experiment was carried out as a factorial split plot in time based on complete block design with three replications and 12 treatments during the years 2010-2014. The experimental factors were 3 levels of density (40, 80 and160 corm in m2) and 4 levels of mother corm weight (≤3, 3-6, 6-9 and 9-12 g per corm) as a main plot and time as a sub plot. The results showed that density, maternal corm weight and year had significant effects on daughter corm’s weight, but the effect of interaction density × corm weight and density × weight × year were not significant for the most characteristics. The mean comparison of interaction effect of density × weight for number of daughter corm showed that maternal corm weight (9-12 g) × planting density (160 m2) had the highest number for daughter corms (771 m2). Maternal corms with higher initial weight produced the highest number of corms in different corm classes. In addition, the results showed that maternal corm with lower initial weight produced heavy daughter corms compared to other maternal corm weight classes. Flower weight and stigma dry weight of saffron (m2) were increased by increasing planting density and maternal corm weight flower number. The highest dry stigma (0.65 g.m-2) yield was produced by maternal corm (9-12 g per corm) weight class.
    Keywords: Corm weight, Corm number, Daughter corm, Dry stigma weight, Flower weight
  • Hossein Khozeymehnezhad*, Homayoun Farhangfar, Mohammad Ali Behdani, Mojtaba Hassanpour Pages 41-50
    In spite of lots of work performed by saffron farmers in the Southern Khorasan province, a desirable yield has not been obtained which is partly attributed to the lack of scientific knowledge. This investigation is aimed to assess the indigenous knowledge of saffron farmers on the issues related to irrigation, and also to examine their strengths and weaknesses for taking effective steps to increase crop productivity. A questionnaire (researcher made) including 11 questions about the issues related to irrigation and 14 questions on general information and extensional items were randomly distributed to 235 subjects in the population of farmers of the Southern Khorasan province. The dependent variable was the score of the subjects for the correct answers. Statistical comparison between the levels of each of the independent variables (with significant effect) was undertaken by Tukey-Kramer test using the SAS software. The findings revealed that the groups of subjects participating in the extension courses who were either natives in the South Khorasan province, or had insuring their products answered a greater number of questions correctly with a significant level of 1%. However, the subjects living in the villages had more correct answers at a significance level of 5%. Overall, the results suggest that short-term and long-term programming are needed for the region's farmers to gain appropriate scientific knowledge about saffron planting.
    Keywords: Cash crop, Irrigation, yield, Knowledge level, Observational research
  • Abbas Jalali, Reza Esfanjari Kenari*, Somaye Shirzadi Laskookalayeh Pages 51-62
    In this study, profit efficiency and its influence factors were analyzed using stochastic frontier production approach and simultaneously estimating the behavioral profit model of saffron farms. For this purpose, information from 81 farmers that were interviewed randomly in 2014 was used. The results showed that the average profit efficiency of saffron farms was 61.4 percent and 51.3 percent of saffron farms have lower profit efficiency than 50 percent. Based on the results of the frontier profit function, pesticide costs have a negative effect on the profit of saffron farms and the cost of water, machine, labor cost, years of experience, farm size and participation in promoting class are positive and have a significant effect on profit efficiency. Based on the results of this study providing the necessary conditions along with easier and cheaper access to modern equipment and also encouraging farmers to use optimal allocation and reduce costs is an effective step to improve the profitability of saffron farms.
    Keywords: Profitability, Behavioural profit, Stochastic frontier approach
  • Khadijeh Bouzarjmehri, Fahimeh Ahmadi, Khadijeh Javani* Pages 63-73
    This study has been carried out with the goal of investigating the social and financial impacts of saffron on rural families. In this research, descriptive analysis has been implemented through field and library studies. The statistical population used were all the families of 13 villages in Balavelayat rural district in the city of Bakharz (=2908N) where 272 families were chosen randomly among the families there. To gather data, a questionnaire was designed and distributed in villages based on the number of the families there. The reliability of the questionnaire has been tested by professors in geography, rural planning and agricultural education. The reliability coefficient of the questionnaire has been estimated using SPSS software and its amount was found to be 0.81. The results of the research show that the environmental conditions of the region for cultivating saffron are suitable because the level of significance of each three variable was 0.000 which was less than 0.50. These variables include: “lack of water in the region and the fact that saffron needs low water”, “proper soil conditions for saffron cultivation” and “suitable season for harvesting”. Also the results of T-Test show that the level of significance for indices like human, saffron cultivation training and experience and local knowledge equals 0.000. Then the positive social-financial impacts of saffron cultivation on rural families have been proved, in such a way that saffron income in comparison with other agricultural products has a 0.000 level of significance and a high mean of 3 (3.38).
    Keywords: Social Impacts, Financial Impacts, Sustainable Agriculture, Saffron, Bakharz City