فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 16 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود عباسی، مجید طاهری صفحه 11
    بعد از جنگ جهانی دوم و با توجه به مسائلی که در عرصه بین المللی پیرامون پژوهش هایانجام گرفته بر روی اسرای جنگی پیش آمد، جامعه جهانی به شدت تحت تاثیر جنایات انجام شده قرار گرفت و به همین علت کدهای اخلاق در پژوهش بر روی نمونه های انسانی در پایان جنگ و پس از آن در دادگاهی با نام نورنبرگ در سال 1947 به تصویب رسید. سپس این کدها بارها مورد بررسی قرار گرفتند و در اعلامیه های جهانی هلسینگی تکمیل شدند. در برخی کشورها مانند ایالات متحده کدهای ویژه ای تحت نظر کمیته ای که از طرف رییس جمهور آمریکا مشخص شده بود، ارائه گردید که در 1974 میلادی به گزارش بلمونت معروف شد. در جمهوری اسلامی ایران نیز با توجه به الزامات مذهبی و ملی لزوم تدوین کدهای مختص به کشور احساس می شد که نهایتا یک پروژه تحقیقاتی که در سال 1376 آغاز شد و منجر به تدوین کدهای 26گانه اخلاق در پژوهش های پزشکی گردید. با این وجود تنها ابلاغ این کدها نمی تواند تضمین کننده رعایت اصول و موازین اخلاقی در همه مراحل پروژه ها باشد و کمیته های اخلاق در پژوهش باید با ساز و کارهای اجرایی متناسب و با دقت کامل جایگاه خود را در مراحل حساس تصویب و نظارت بر پروژه ها باز یابند و بتوانند چه در مرحله طراحی و چه در مرحله اجرا و نهایتا انتشار نتایج حضور پررنگ داشته باشند، لذا مطالعه تطبیقیکدها و دستورالعمل های اخلاقی برای جلوگیری از انحرافات احتمالی در مسیر پژوهش ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر، مطالعه کتابخانه ای و از نوع مروری است که پس از بررسی ادبیات علمی موجود در داخل کشور مجموعه کدهای بین المللی موجود از جمله نورنبرگ، هلسینکی، بلمونت و... و نیز رجوع به مقالات و کتب داخلی و خارجی موجود در این زمینه بررسی می شود. یافته های این مطالعه مروری می تواند به سیاست گذاران تدوین کدهای اخلاقی کمک کند.
    کلیدواژگان: اخلاق در پژوهش، طرح های تحقیقاتی، کدهای اخلاقی
  • سیدعلی علوی قزوینی، حمید ستوده صفحه 41
    امروزه محور مباحث حقوق بشری، کرامت انسانی بوده و سایر قواعد در حقوق اساسی انسان ها منبعث از ارج نهادن به شخصیت آنان پدید آمده است. از این رو بررسی مبانی نظری کرامت انسانی در دو نظام فکری و حقوقی، یعنی اسلام و غرب، سبب تسهیل در فهم اقتضائات و منافیات کرامت انسانی در تحقیقات پزشکی خواهد بود. از دیدگاه اسلامی، انسان به موهبت نفخه الهی، برخوردار از عقل و صاحب اختیار و مستعد رشد و تعالی، و طبعا، مسوول حفظ کرامت معنوی خویش است و هر گونه رفتاری که منتهی به نقض این کرامت گردد، شایسته نیست؛ در حالی که در نگاه غربی، به تبع دیدگاه اومانیستی، حیثیت انسانی به خودی خود و بریده از منشا الهی، خاستگاه تقدس و تمتع از حقوق و آزادی های اساسی شده و هیچ تکلیفی را در این زمینه برنتابیده است. از این رو سوژه مورد تحقیق، به مثابه یک جاندار بیولوژیک محض تلقی می شود.
    کلیدواژگان: انسان، کرامت، قرآن، حقوق بشر، زیست پزشکی
  • سیدابوالقاسم نقیبی، میثم کلهرنیا گلکار، سیدمحمدعلی صدر طباطبایی صفحه 77
    یکی از ابعاد معنوی انسان گرایش به جمال و زیبایی است. از این رو بخش مهمی از زندگی انسان را جمال و زیبایی تشکیل می دهد. جاذبه معنوی زیبایی علاوه بر این که او را به گزینش مسکن، مرکب و لباس زیبا وامی دارد وی را به زیباسازی جسم و چهره اش فرامی خواند جراحی زیبایی در رهیافت چنین جاذبه نیرومندی پدیدار شده است تا بدن را حفظ و ارتقا ببخشد و ساختار اعضای بدن را متوازن تر و زیباتر نماید.
    فقی هان عمل جراحی ترمیمی را مشروع و مجاز دانسته اند، ولی آنان در زمینه عمل جراحی زیبایی محض اتفاق نظر ندارند برخی آن را حرام اعلام داشته اند ومبانی ای همچونتغییر در خلقت الهی، روایات متضمن قبیح بودن برخی تصرفات در بدن، دورشدن از رسالت انسانی، موجب فریب و تدلیس بودن، احتمال خطر و ضرر، عدم مالکیت انسانی نسبت به اعضای بدنش، ارتکاب محظورات را ادله حرمت جراحی زیبایی به شمار آورده اند و در مقابل بسیاری از فقی هان قائل به مشروعیت جراحی زیبایی شده اند.
    آنان برای اثبات نظریه خویش به اطلاق آیات، روایات متضمن حسن زینت و تجمل، اصل اباحه، عرف، دلیل روانشناختی و جامعه شناسی استناد جسته اند و معتقد می باشند جراحی زیبایی چنانکه توام با خطر شدید و عوارض جدی نباشد و به نیت آراستگی معقول ظاهری، محقق بشود و به بهبود کیفیت زندگی فرد بیانجامد با ممنوعیت شرعی روبرو نمی باشد.
    کلیدواژگان: جراحی زیبایی، جراحی ترمیمی، جراحی زیبایی محض، نظریه مشروعیت، نظریه حرمت
  • محمد عربشاهی، علیرضا آزاد، محمود حق بجانب صفحه 113
    هدف عمده پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین اخلاق پزشکی از منظر فقه امامیه و حقوق و تاثیر آن بر کاهش تخلفات پزشکی می باشد. بدین صورت پرسشنامه ای طراحی گردید. بعد از این که پایایی و روایی آن مورد بررسی و تایید قرار گرفت، پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شد که برابر 986/0 می باشد. پرسشنامه بین 40 نفر از پزشکان شاغل در بخش زنان، اطفال، اورژانس، جراحی داخلی، ارتوپدی، سی سی یو، آی سی یو که به صورت تصادفی انتخاب شد، توزیع گردید. یافته های به دست آمده از پرسشنامه با نرم افزار SPSSمورد بررسی قرار گرفت و نتایج آن بیان شده است. در جهت تحلیل داده های آماری، از روش های توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج حاصله از 29 نفر 5/72 درصد مرد و 11 نفر (5/27 درصد) زن نشان داد که سهم نسبی متغیرهای مستقل، احترام به حقوق بیمار (697/0)، احترام به همکاران تیم درمانی (953/0)، تعهد به رازداری (a949/0)، تعهد به عدالت (979/0)، ارتقا کیفیت مراقبت از بیمار (976/0) و وظیفه شناسی (819/0)، در کاهش تخلفات پزشکی تاثیر دارد که این رابطه در سطح آلفای 01/0 معنی دار است و pمی باشد که بیانگر معنی داری فرضیه های مورد تحقیق می باشد. در این پژوهش سعی شده رابطه بین اخلاق پزشکی از منظر فقه امامیه و حقوق و تاثیر آن بر کاهش تخلفات پزشکی مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق، پزشکی، فقه امامیه، حقوق، تخلفات پزشکی
  • محمود عباسی، علی اکبر پورفتح الله، ابوالفضل اصغری صفحه 143
    کدهای اخلاقی اهدا و انتقال خون به عنوان سندی فراملی هنجارهایی ایجابی و سلبی را با هدف تبیین حقوق و تکالیف داوطلبان اهدای خون، مراکز انتقال خون و بیماران نیازمند مقرر داشته است. می توان مدعی شد رعایت این هنجارها اولا هرچه بیشتر سلامت خون و فرآورده های اهدایی را تضمین می کند؛ ثانیا به تداوم اهدای خون از سوی افراد و تقویت انگیزش آن ها کمک خواهد کرد؛ ثالثا حقوق اهداکنندگان و دریافت کنندگان خون را از آغاز فرآیند غربالگری تا تزریق خون یا فرآورده مربوط تضمین و از نقض آن ها جلوگیری خواهد کرد.
    این سند همچنین با تدارک یک نظام اخلاقی مشترک، مبنایی را برای مواجهه با چالش های اخلاقی مرتبط با طب انتقال خون و اتخاذ تصمیم و راه حلی درخور به دست داده است.
    در این نوشتار تلاش خواهیم کرد با روش توصیفی تحلیلی، هنجارهای یادشده و مبانی آن را به بحث بگذاریم.
    به باور نویسندگان این نوشتار، انتقال خون به واسطه ماهیت و اقتضائات خاصی که داراست، مشابه برخی کشورها به ویژه ایالات متحده، در ایران نیز نیازمند رژیم حقوقی و جبرانی متناسبی است. در نوشتار پیش رو به فراخور به تبیین این وضعیت و مدعا نیز خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: کدهای اخلاقی اهدا و انتقال خون، حقوق بشر، داوطلبان اهدای خون، دریافت کنندگان خون
  • حسن رهنما صفحه 183
    فناوری های نوین مهندسی ژنتیک این امکان را در اختیار بشر قرار داده است تا بتواند اقدام به دست کاری ژنتیکی موجوات مختلف نماید. این موجودات که به موجودات تراریخته معروفند اهمیت زیادی در علوم مختلف از جمله پزشکی، داروسازی، صنایع، کشاورزی و... پیدا کرده اند. از جمله مهم ترین کاربردهای این موجودات در کشاورزی و تولید غذا است. گسترش محصولات تراریخته نگرانی هایی از جنبه اخلاقی، اجتماعی و ایمنی زیستی در جهت پذیرش این فراورده های غذایی جدید در بین عموم مطرح نموده است. در این میان، دیدگاه های مذهبی هم نقش قابل ملاحظه ای در پذیرش عمومی این فناوری دارد. بدیهی است دیدگاه ادیان مختلف و تاثیر آن ها در تصمیم گیری مصرف کنندگان متفاوت است. در این مقاله نظر سه دین بزرگ الهی (اسلام، مسیحیت و یهودیت) در زمینه موضوع چالشی محصولات تراریخته مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. نتایج این بررسی نشان می دهد که هیچ اجماع کلی در درون این سه دین در این زمینه وجود ندارد. با این وجود، در مجموع به نظر می رسد که تمایل عمومی در هر سه این ادیان به طور فزاینده ای به سمت پذیرش این فناوری و انجام تحقیقات در زمینه محصولات تراریخته و همچنین مصرف آن ها است، ولی تقریبا تمامی آنها به بررسی های دقیق علمی، اخلاقی و نظارتی در خصوص این محصولات و همچنین برچسب زنی آن ها تاکید دارند. همچنین عوامل متعدد دیگری مانند رسانه ها، فعالان محیط زیست، دانشمندان و صنایع غذایی و همچنین تمامی منابع اطلاعاتی مردم که بر درک و شناخت مصرف کنندگان نقش دارند هم بر تاثیر جنبه های مذهبی بر پذیرش محصولات تراریخته تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: اخلاق، ادیان الهی، محصولات تراریخته، مهندسی ژنتیک
|
  • Mahmoud Abbasi, Magid Taheri Page 11
    Medicine and ethics have increasingly more links caused by considerable progresses in biotechnology in different fields of medical diagnosis, treatment and prevention. The issue of research ethics is one of the most important subjects which have been emphasized by international and regional organizations, policy-makers, medical and religious professions, scientists and researchers in different countries in recent decade. Research ethics, as one of the main issues of modern bioethics, has attracted the interest of scientists and ethicists in various areas of science and technology around the world. Research Ethics Committees (RECs) have been established to improve putting ethics into practice in the field of research. A ‘Research Ethics Committee' (REC) is defined as a multidisciplinary, independent, body charged with reviewing research involving human participants to ensure that their dignity, rights and welfare are protected. Research ethics committees protect the welfare and rights of participants involved in research through reviewing research proposals, monitoring the conduct of research and dealing with complaints that arise from research. RECs, fortunately, have received a great deal of attention in different countries, and their mission, goals, and tasks have been described in many national and international guidelines. Ethical guidelines for biomedical research and RECs administrative regulations have been developed in Iran too. This manuscript will introduce you to the concepts underlying research ethics committees worldwide and in Iran. In this study, we present suggestions concerning course presentation and contents, which are provided by international assemblies. In view of the fact that many RECs in our country do not have specific plans for their member's primary training and continuing education, there seems to be a need for fundamental changes in the educational prerequisites for membership in this important organization. We hope the manuscript could enhance awareness of biomedical researchers about status and duties of research ethics committees and consequently strengthen the RECs in our country. Moreover, it is recommended that the Ministry of Health and Medical Education take more serious actions to establish and monitor ethics committees throughout the country.Therefore, a comparative study of ethical codes and guidelines is necessary to prevent the possible deviations in the course of research. This study is a literature review study and after reviewing the scientific literature in this field, review set of existing international codes such as Nuremberg, Helsinki, Belmont and... The findings of this review article can help developing policymakers of codes of ethics.
    Keywords: Medical Ethics, Research Proposals, Ethical Codes, Ethical Guideline
  • Ali Alavi Qazvini, Hamid Sotoudeh Page 41
    Nowadays, human dignity is the base of thehuman rights issues and the other rulesonhuman rights have originated it. Hence, the studyofthe theoretical foundations of human dignity in both intellectual and legal system, it means thatIslam and the west, facilitate understanding of the requirements and oppositions on human dignity in medical research. From an Islamic perspective, people for the reason of god’s inspire, ispossessed ofwisdomandauthority, subsequently is responsible forhis ownspiritualdignity and any behavior that leads to the violation of the dignity is not worthy, whilewesternlook, human dignity itselfandwithoutdivine origin, is the source of holiness and the enjoyment of fundamental rights and freedoms and has notacceptanyobligationin this area, hence maninmedical research is seen as abiologicalorganism.
    Keywords: Human, Dignity, Quran, Human, Rights Biomedical
  • Seyyed Abolghasem Naghibi, Meissam Golkar Kalhornia, Seyyed Mohammad Ali Sadr Tabatabai Page 77
    One aspect of the human being to beauty trends is therefore an important part of human life constitutes beauty.the balance of the body structure and more beautiful.leads to deception and misrepresentation of risk and loss, lack of human ownership of the members of his body, committing dilemma to have evidence of the sanctity of cosmetic surgery and the many scholars believe to have cosmetic surgery to their legitimacy to prove his theory refers verses, hadiths safeguards glamor and luxury, the permissibility, customs, psychological and sociological reasons that are cited have made cosmetic surgery with high risk of serious complications is not as good and reasonable appearance adornment, lead researcher and to improve quality of life is not a result of the ban on Islamic face.
    Keywords: Cosmetic Surgery, Reconstructive Surgery, Cosmetic Surgery Soon, Legitimacy Theory, The Theory of Respect
  • Mohammad Arabshahi*, Alireza Azad, Mahmoud Hagbejaneb Page 113
    The main objective of this study was to examine the relationship between medical ethics from the perspective of jurisprudence and law and its impact on the reduction of medical fraud. Therefore, a questionnaire was designed. After the reliability and validity were confirmed, reliability using Cronbach's alpha is equal to 0.986. Questionnaire among 40 physicians working in obstetrics, pediatrics, emergency, surgery, internal medicine, orthopedics, DC. C. Yo, yo Y.sy was chosen randomly, were distributed. The results obtained from the questionnaire were analyzed with SPSS software and the results are expressed. In order to analyze the statistical data, descriptive and inferential methods were used. According to the results, 29 (72.5%) men and 11 (27.5%) are women, the results showed that the relative contribution of independent variables, respecting the rights of patients (0.697), respect for colleagues treatment team (0.953), commitment privacy (0.949), commitment to justice (0.979), improving the quality of patient care (0.976) and conscientiousness (0.819) in reducing the impact of misconduct that this relationship was significant at 0.01 alpha level of p
    Keywords: Ethics, Medicine, Jurisprudence, Law, Medical Abuse
  • Mahmoud Abbasi, Aliakbar Pourfathollah, Abolfazl Asghari Page 143
    The Ethical Code of Blood Donation and Transfusion as a transnationaldocument have provided for affirmative and negative norms aiming at the explanation of the rights and duties of volunteers of blood donation, centers of blood transfusion and needy patients. It may be claimed that observing those norms firstly will guarantee the safety of donated blood and products; secondly, will help the continuance of blood donation by the people and enhance their motives; and thirdly, will guarantee the rights of blood donors and receivers from the outset of the screening process up to the blood injection and the related product and will prevent from their violations. This document has, also by providing for a common ethical system presented a basis for encountering ethical challenges related to the medicine of blood transfusion and taking decision and a proper solution. In this paper, we will seek to describe and analyze the mentioned norms within a legal framework and discuss on its bases.
    The writers of this paper believe that blood transfusion, due to its particular nature and requirements, needs a proportionate legal and compensatory regime within Iran too, like certain countries specially the US. We will also deal with the explanation of this situation and claim as it may be proper in the present paper.
    Keywords: Ethical Code of Blood Donation, Transfusion, Human Rights, Blood Donation Volunteers, Blood Receivers
  • Hassan Rahnama Page 183
    Today,human are able to use genetic engineering to create new organisms, which normally it is very difficult to do. These organisms that named genetically modified organisms (GMO) are very extensive applications in various sciences and technologies including medicine, pharmaceuticals, industry, agriculture… One of the most applications of these organisms is in agriculture and food production. Development of transgenic foods have made some concerns in many different aspects of ethical, social and biosafety and acceptance of the new foods.On the other hand, religious views have a significant role in the public acceptance of this technology. However, the views of various religions and their influence aredifferent on decision making of consumers. In the present paper, the divine views of three great religions (Islam, Christianity and Judaism) are discussed in the context of transgenic technology.The studies show that there is no general consensus on this issue within the three religions. Overall, however, it appears that mainstream theology in all three religions increasingly tends towards acceptance of GM technology per se, on performing GM research, and on consumption of GM foods. However, all of them are believed on there being rigorous scientific, ethical and regulatory scrutiny of research and development of such products, and that these products are properly labeled.Furthermore, the results show that several other factorsalso influence the religious aspects the acceptanceof genetically modified crops, such as media, environmental activists, scientists and food industries as well as all of information sources.
    Keywords: Ethics, Religions, GM Technology, Genetic Engineering