فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 17 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی کرباسی زاده، محسن شیراوند صفحه 11
    یکی از عمده مصائب عصر پسامدرنیسم بروز بحران های زیست محیطی است که عواملزیادی در تحقق این فاجعه جهانی دخیل می باشد. این بحران ها پیش از آنکه بحرانی زیستی باشد، بحرانی معرفتی است. در این بین نقش آرا و مبانی فلسفی در ایجاد این بحران ها و یا ارائه راه حل فلسفی جهت رفع آن بسیار مهم و ضروری است. بر این باور هستیم یکی از عوامل اصلی معرفتی در بروز بحران های زیست محیطی آرا و مبانی فلسفی فرانسیس بیکن است. از طرف دیگر آرا و مبانی فلسفی ملاصدرا از پتانسیل بسیار بالایی در حل این بحران ها برخوردار است. هدف این پژوهش تبیین نقش علل معرفتی در سه حوزه متدولوژی علمی، انسان شناسی و جهان شناسی در زایش بحران های زیست محیطی و نیل به راه حلی فلسفی جهت رفع این مشکل است. در واقع با تطبیق مبانی فلسفی این دو فیلسوف قرن شانزده راه حل عمیق فلسفی اسلامی بر اساس نظریات ملاصدرا فراروی اندیشمندان قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: بحران های زیست محیطی، فرانسیس بیکن، ملاصدرا، بحران معرفتی زیست
  • سهیلا صفایی، محمود عباسی صفحه 33
    اصل آسیب نرساندن یکی از اصول چهارگانه اخلاق زیستی است که گاهی با اصل سودرسانی تحت عنوان یک اصل مطرح شده است. این اصل در کنار سایر اصول اخلاق زیستی به عنوان یک کد و راهنمای اخلاقی در به کارگیری فناوری های نوین زیستی به ویژه دستاوردهای جدید در زمینه پزشکی تعیین شده است. اصل آسیب نرساندن بیان می دارد که کاربرد تکنولوژی های جدید زیستی نباید موجب آسیب رساندن به هیچ فردی از انسان ها و نسل بشریت و حتی طبیعت و حیوانات گردد. این اصل در شرع مقدس اسلام سابقه ای دیرینه، یعنی مقارن با تولد آن دارد و در فقه و حقوق اسلامی که از آن با نام قاعده لاضرر نام برده می شود نیز به عنوان قاعده و قانونی فراگیر بر سرتاسر فقه حکومت می کند. از آنجا که فقه ناظر بر همه تعاملات و روابط فردی و اجتماعی انسان هاست طبعا این اصل اخلاقی را نیز که مربوط به رفتار انسان در رابطه اش با خود و با همنوعانش می باشد، دربر می گیرد.
    کلیدواژگان: اصل آسیب نرساندن، قاعده لاضرر و لاضرار، اضرار به خویش، دفع ضرر محتمل
  • نیشتمان مومن پور، محمد حسنی، ابوالفضل قاسم زاده صفحه 65
    هدف از این پژوهش، بررسی نقش جو اخلاقی بر ابعاد درگیری شغلی کارکنان بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارمندان سازمان بهزیستی استان تهران در سال 1393 به تعداد 270 نفر بود. حجم نمونه با توجه به جامعه آماری 160 نفر در نظر گرفته شد که کفایت حجم نمونه بر اساس توان آماری بالاتر از 0/8 و سطح معنی داری نزدیک به صفر در تجزیه و تحلیل فرضیه ها مورد تایید قرار گرفت. روش نمونه گیری، نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی بود که بر اساس مرکز و نسبت محاسبه شده از هر یک از طبقات متناسب با حجم جامعه آماری، تعداد نمونه هر یک از مرکز معین شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه جو اخلاقی در سازمان (ویکتور و کالن، 1988 م.) و پرسشنامه مربوط به درگیری شغلی (شافلی، 2002 م.)، با مقیاس پنج درجه ای لیکرت بود. پرسشنامه های جو اخلاقی و ابعاد درگیری شغلی پایایی بالایی داشتند. طبق یافته های پژوهش حاضر جو اخلاقی رابطه علی مثبت و معنی دار بر ابعاد درگیریشغلی دارد. به عبارتی افراد در سازمان هایی با جو اخلاقی بالا دارای درگیری شغلی بالایی خواهند بود.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی، ازخودگذشتگی، قدرت، مجذوبیت
  • حسین اترک، مریم خوشدل روحانی صفحه 91
    یکی از مسائل چالش برانگیز در اخلاق پزشکی بحث ماهیت و قلمرو استقلال بیمار در فرایند درمان است. استقلال در لغت به معنای خودگردانی یا خودحکومتی است. احترام به استقلال بیمار، یعنی حق وی در انتخاب درمان و دیگر مراقبت های پزشکی که دو جنبه ایجابی و سلبی دارد: جنبه سلبی آن این است که تصمیمات مستقل بیمار نباید توسط دیگران نقض شود و جنبه ایجابی آن، دعوت به رفتار محترمانه در بیان اطلاعات و حقایق، رازداری، کسب رضایت آگاهانه، محافظت از درک و اراده بیمار و کمک به تصمیم گیری مستقل اوست. سوال مهم این است که قلمرو استقلال بیمار تا کجاست؟ به نظر می رسد اصل استقلال فردی اصلی مطلق نیست و در برخی شرایط می تواند توسط اصول دیگر لغو شود. اصل استقلال حداقل توسط دو اصل عدم آسیب زدن به خود و به دیگران می تواند لغو شود، گرچه بیمار از نظر اخلاقی حق ندارد با تصمیماتش به خود آسیب بزند، ولی از آنجایی که بحث اصلی در مساله استقلال بیمار در اخلاق پزشکی، درستی و نادرستی تصمیمات بیمار از منظر اخلاقی نیست، بلکه وظیفه پزشک در قبال تصمیمات بیمار است، بنابراین در جایی که تصمیم بیمار موجب ضرر به خود می شود، در صورت عدم انصراف وی از تصمیمش، دیگران حق ممانعت از انجام آن را ندارند. دلیل این دیدگاه آن است که از منظر اخلاقی، وظیفه حرفه ای پزشک در قبال بیمار در قالب وظیفه نیکوکاری تعریف می شود. تنجز وظیفه نیکوکاری بر فاعل اخلاقی در وهله اول منوط به درخواست کمک از سوی شخص نیازمند است. در جایی که امتناع از دریافت نیکی توسط شخص نیازمند وجود دارد، وظیفه ای در قبال او بر دیگران نیست. اساسا لازمه پذیرش اصل احترام به استقلال بیمار، احترام به هرگونه تصمیمی از سوی بیمار در قبال خویش است، حتی اگر آن تصمیم از نظر پزشک، ابلهانه یا مضر به خود باشد.
    کلیدواژگان: استقلال بیمار، پزشک، نیکوکاری، رضایت آگاهانه
  • عباس عباس زاده، محمد ترابی، فریبا برهانی، فرشید شمسایی صفحه 117
    مقدمه
    تقریبا همه رشته های مرتبط با سلامتی به خصوص پرستاران روزانه با بسیاریاز مسائل اخلاقی مواجهند که حل آن ها نیازمند برخورداری از توانایی استدلال اخلاقی است. هدف علم اخلاق در حرفه پرستاری بهبود مراقبت های پرستاری و ارتقای سلامت بیماران است. بی تردید آموزش اخلاق در پرستاری در ارتقای کیفیت مراقبت، مهارت حل مشکلات اخلاقی، فرایند تصمیم گیری و کسب هویت حرفه ای پرستاران نقش به سزایی دارد. این مطالعه مروری با هدف بررسی وضعیت آموزش اخلاق در نظام آموزش پرستاری در ایران انجام شده است.
    روش
    به منظور یافتن مقالات و منابع مرتبط با آموزش اخلاق در این پژوهش، واژگان کلیدی «اخلاق، آموزش، پرستاری، ایران» و کلمات ترکیبی در پایگاه های اطلاعاتی MagiranIrandocMedlineو CINAHLجستجو و انتخاب شدند.
    یافته ها
    پس از بررسی متون توجه به ضرورت آموزش اخلاق در پرستاری (افزایش توانایی حل معضلات اخلاقی، کسب هویت حرفه ای)، چالش های آموزش اخلاق (عدم وجود اساتید متبحر در زمینه آموزش، حذف واحد درسی اخلاق در پرستاری و...)، عوامل موثر بر آموزش اخلاق حرفه ای (ویژگی های شخصیتی، ارزش ها و کمبود آگاهی از کدهای اخلاق حرفه ای)، و شیوه های آموزش اخلاق (پرورش تفکر انتقادی، آموزش بین رشته ای، بحث گروهی و استفاده از مدل های تصمیم گیری اخلاقی و...) در نظام آموزش پرستاری در ایران ضروری است.
    بحث و نتیجه گیری
    لزوم اولویت اخلاق با توجه به تغییرات سریع اقتصادی و اجتماعی و تغییرات شگرف در حرفه پرستاری بیش از پیش مورد توجه است که این عوامل نیاز به پرستاران با صلاحیت حرفه ای با توانمندی بالا در تفکر انتقادی، تصمیم گیری بالینی و استدلال اخلاقی را افزایش می دهد. بی تردید نظام آموزش پرستاری با توسعه آموزش اخلاق می تواند سهم عظیمی در پیشبرد صلاحیت حرفه ای این رشته داشته باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، آموزش، پرستاری، ایران
  • سیدابوالقاسم نقیبی، سیدمحمدعلی صدر طباطبایی صفحه 147
    نکاح، از سنت های مهم اجتماعی در تمدن انسانی است که بقاع نوع انسانی و استمرارنسل آدمی به واسطه آن تحقق می گردد. از این رو در آموزه های اخلاقی و حقوقی اسلامی توالد و تناسل از مقاصد و اهداف نکاح به شمار آمده استبه نحوی که اطلاق عقد نکاح، اقتضای توالد و تناسل را دارد. لیکن امروزه روش های نوین ضد باوری که لازمه آن عدم فرزندآوری است، به صورت گسترده رواج یافته و موجب تغییر در شیوه زندگی انسان شده است. سبک زندگی نبی اکرم و ائمه علیهم السلام در توالد و تناسل الگویی مناسب برای نکاح دائم و تشکیل خانواده به شمار می آید تا شهروندان جامعه اسلامی با تاسی از سیره عملی معصوم نسبت مسوولیت خود در بقا نوع مبادرت نمایند و خانواده ای سرشار از طراوت، نشاط و پویایی را تحقق بخشند و با تولید و پرورش فرزندانی صالح به دارایی زندگی دنیوی خویش بیافزایند و پشتوانه ای برای باروری حیات اخروی تمهید نمایند.
    کلیدواژگان: توالد، تناسل، مقاصد شریعت، باروری، مقتضای اطلاق عقد، اخلاق اسلامی
  • محمدحسین عرفان منش، محمود عباسی، مهدی زاهدی صفحه 169
    یکی از موضوعات بحث برانگیز در مجموعه گفتمان مالکیت فکری استفاده از اختراع ثبت شده در تحقیقات آزمایشگاهی است. از آنجا که دانش و فناوری به کاررفته در اختراع منبع ارزشمندی برای پیشبرد تحقیقات و اکتشافات متعاقب است، بسیاری بر این عقیده هستند که قلمروی مجاز برای انجام آزمایش بر روی موضوع اختراع می بایست گسترش یابد. برخلاف این رویکرد، مقاله پیشرو ضمن مطالعه تطبیقی قوانین چند کشور چنین استدلال می کند که توسعه استثنائات بر حقوق مخترعین و افزایش محدوده استفاده از اختراع می تواند موجب برهم خوردن تعادل ایجادشده میان هزینه های صرف شده برای ابداع و ثبت آن از یکسو و حقوق اعطایی از سوی دیگر گردد و متعاقبا منجر به تضعیف مبنای وجودی و کارکرد اصلی نظام ثبت اختراع، یعنی ایجاد انگیزه و تشویق اعضای جامعه به نوآوری شود. بنابراین مصادیق استثنائات بر این حقوق می بایستی محدود نگه داشته شوند و به جای افزایش این استثنائات، نسبت به تقویت و ترویج سازوکارهای قانونی استفاده از اختراع که همراه با رضایت مخترع هستند، اقدام کرد. این مقاله برگرفته شده از طرح پژوهشی در مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران می باشد.
    کلیدواژگان: استفاده آزمایشگاهی، استثنائات بر حقوق ثبت اختراع، شرط افشای اختراع
|
  • Ali Karbasizadeh, Mohsen Shiravand Page 11
    One of the major disasters era of postmodernism is environmental crisis that many factors are involved in causing this global catastrophe. This crisis is a crisis of knowledge not a biological crisis.The role of ideas and philosophical foundations is in creating this crisis or provide a solution to solve the very important and necessary.We believe one of the main causes in creating this crisis is philosophical foundations and ideas of Francis Bacon. On the other hand Mulla Sadr's philosophical ideas and principles have high potential in solving this crisis .The aim of this research is to explain the role of cognitive reasons in the fields of scientific methodology, anthropology and cosmology at the birth of environmental crises and achieving philosophical solution to solve this problem.In fact, the implementation of the philosophical foundations philosophers of the sixteenth century scholars will be facing with an Islamic solution - according to Mulla Sadra.
    Keywords: Environmental Crises, Francis Bacon, Mulla Sadra, Cognitive Crisis of Life
  • Soheyla Safaei, Mahmoud Abbasi Page 33
    No harm is one of the four bioethics principles that sometimes it and beneficence are defined as one principle. This principle, beside other bioethics principles, is used as an ethics code in modern biotechnologies especially in new achievements in medicine. This principle states that use of modern biotechnologies should not harm to any person even the nature and animals. This principle has a long history in Islam so that we can say it is contemporaneous with it. In Islam it is called la-zarar act that governs all of Jurisprudence as a universal act. Since the jurisprudence supervises on all of interactions and personal and social relationships, naturally it involves this ethical principle that is related to human behavior wit himself / herself and with other congeners.
    Keywords: No Harm Principle, La, Zarar, La, Zerar Act, Harm to Him, Her Self, Remove Possible Harm
  • Nishtman Momenpur, Mohammad Hasani, Abolfazl Ghasemzadeh Page 65
    The aim of current research was to study the role of ethical climate (atmosphere) in staffs’ job involvement dimensions. The research method was descriptive (kind of correlation) and was based on structural equations modeling. The statistic universe consists of all staffs of Tehran welfare organization at 1393 that were 270 people. The sample volume was considered 160 people due to statistical universe that this volume was confirmed based on statistical power higher than 8/0 and significant level near to zero in analyzing hypotheses. Sampling method was relational ranged random that based on center and calculated amount from each range (class) proportional to statistical universe volume, the number of sample was defined for every center. The tools of collecting data included two questionnaires of ethical climate in organization (Vector and Cullen 1988) and job involvement (Schaufeli 2002) with Likert’s 5- degree scale. So all questionnaires had much reliability. According to research findings, ethical climate has meaningful and positive effect on job involvement dimensions. In other words, employers with high ethical climate (good ethics) in organizations have high job involvement.
    Keywords: Ethical Climate, Dedication, Vigor, Absorption
  • Hossein Atrak, Maryam Khoshdel Rohani Page 91
    One of the most challenging issues in medical ethics is the nature and scope of patient autonomy in treatment process. Autonomy that it usually is defined as independence or self-government, is the respect to independence of a patient and his right to choose the treatment and other medical attentions. Autonomy has two positive and negative aspects: The negative aspect is that the patient's independent decisions should not be violated by others; the positive aspect, on the other hand, includes a respectful behavior in the presentation of information and facts, confidentiality, informed consent, and helping the patient with enough understanding and support so as to protect his independent decision making. The important question is what is the scope of the patient's autonomy? It seems that the principle of individual autonomy is not an absolute principle but it can be overturned in some circumstances. The principle of autonomy may be revoked at least by the principle of non-harming oneself or others. Although the patient has no moral right to harm himself by his decision, the main argument in the question of patient's autonomy in medical ethics is not the moral value of the decisions made by the patient, but the doctor's responsibly regarding the patient's decisions. Thus, whenever the decision made by the patient harms to him, in the case of patient insisting on his decision, other people have no right to prevent him from exercising his will. This is because of a moral point of view that the professional responsibility of the doctor towards the patient is defined in terms of benevolence. For a person who wants to observe the moral code, being benevolent is a matter of a person who asks for help in the first place, and if/ when a person refuses to receive help or benevolence, other people have no obligation towards him. Indeed, the foundations of regarding the principle of respect for patient would be respect for whatever decision the patient may make, even if the decision might seem unwise or harmful as far as the doctor is concerned.
    Keywords: Patient Autonomy, Physician, Benevolence, Informed Consent
  • Abbas Abbaszadeh, Mohammad Torabi, Fariba Borhani, Farshid Shamsaie Page 117
    Background
    Almost all health-related disciplines, especially nurses daily faced with Ethical issues that for their resolve need to have ability for moral reasoning. The purpose of ethics in the nursing profession to improve health care and caring of patients. Ethics in Nursing Education has an important role in improving the quality of care, Ethical problem solving, decision making process and the acquisition of professional identity of nurses. This review article was conducted to examine the status of ethics education in nursing education in Iran.
    Methods
    Articles and related resources in this research using ethics,education, nursing and Iran keywords and fusion words from databases Magiran, Irandoc, Medline and CINAHL were searched and selected.
    Result
    After review of literature, attention to ethics education in nursing(Ability to solve ethical dilemmas, acquiring of professional identity), challenges of teaching ethics (lack of qualified teachers in the field of education, elimination of courses in nursing ethics…), Factors of influencing on teaching of professional ethics ( personality traits, values and Lack of awareness codes of professional ethics), methods of ethics education (critical thinking, interdisciplinary training, group discussions and using ethical decision making models) are essential.
    Discussion and
    Conclusion
    According to economic and social changes and the dramatic changes in the nursing profession more attention to ethics is inevitable. The factors may need to professional nurses with critical thinking, clinical decision making and moral reasoningincreased. Undoubtedly, the development ethics education can be a major contribution in advancing the professional competence in nursing.
    Keywords: Ethics, Education, Nursing, Iran
  • Seyyed Abolghasem Naghibi, Seyyed Mohammad Ali Sadr Tabatabai Page 147
    Marriage, of important social etiquette in human civilization that stability and continuity of the human species will be realized through it. Hence the moral teachings of Islamic law and reproduction of the purposes of marriage to come. But whether or not marriage is reproduction requirements, proposed two ideas that seem to refer to marriage, reproduction is demanded. But today, modern methods of childbearing anti belief that it is necessary, widely spread and causes changes in people's lifestyle. The lifestyle of the Prophet and the Imams (AS) suitable for permanent marriage and family formation reproductive pattern is considered to the Muslim community, following the example of the practical life of innocent citizens of their responsibility to engage survival of the speciesandA family full of freshness, vitality and dynamism to realize and increase production and raising children, competent to finance their worldly life and the Hereafter funded the provision of their reproductive life.
    Keywords: Birth, Reproduction, Religious Purposes, Reproductive RequirementsofApplicable Contract, Islamic Ethics
  • Mohammad Hossein Erfanmanesh, Mahmoud Abbasi, Mehdi Zahedi Page 169
    One of the controversial subjects in the context of intellectual property discourse is the use of patented inventions in research and experiment. Since the underlying knowledge and technology of an invention is a valuable source for furthering research and discoveries, many commentators hold the view that the scope of experimental use exception should be widened. Conducting a comparative study on a number of laws in four countries, this Article posits that such expansion and limiting the patent holders’ rights could upset the balancestruck between the costs of inventing and patenting on the one hand, and exclusive rights, on the other hand. This would subsequently undermine the rationale of the patent system which is to encourage innovation. Thus, exceptions should be kept minimum and legal mechanisms which entail inventors’ authorization should be upheld.
    Keywords: Experimental Use, Exceptions to Patent Rights, Disclosure Requirement