فهرست مطالب

جراحی استخوان و مفاصل ایران - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 51، بهار 1394)

مجله جراحی استخوان و مفاصل ایران
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 51، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید طباطبایی *، میرعماد میرعمارتی صفحات 57-62
    پیش
    زمینه
    پارگی رباط متقاطع جلویی، شایع ترین ترومای زانو در حین فعالیت های ورزشی است. هدف از این مطالعه، بررسی نتایج درمان پارگی رباط متقاطع جلویی به روش مینی آرتروتومی با استفاده از گرافت تاندون کشککی بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی، از بین مراجعین یک مرکز درمانی اهواز در طی دو سال، تعداد 57 بیمار (55 مرد، 2 زن) 20 تا 45 ساله مبتلا به پارگی رباط متقاطع جلویی که به روش مینی آرتروتومی با استفاده از گرافت تاندون کشککی درمان شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج براساس معاینه بالینی و نمره معیار «لی شلم» با میانگین زمان پیگیری 11/7 (28-7) ماه بررسی شدند.
    یافته ها
    تعداد 33 بیمار ضایعه در سمت راست و 27 نفر ضایعه سمت چپ داشتند. پس از عمل، 86% بیماران هیچ محدودیت حرکتی و 82% ناپایداری زانو نداشتند و 96% بیماران قادر به انجام فعالیت های قبلی بودند. تنها 44 درصد قادر به انجام فعالیت ورزشی در سطح قبلی فعالیت خود نبودند. میانگین نمره «لی شلم» 83/63 (93-69) بود.
    نتیجه گیری
    بازسازی پارگی رباط متقاطع جلویی به روش مینی آرتروتومی و با استفاده از گرافت تاندون کشککی دارای نتایج قابل قبولی از نظر درمان بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: رباط متقاطع جلویی، زانو، گرافت تاندون کشککی، بازسازی، اتوگرافت
  • فردین میرزاطلوعی *، حسین علیزاده صفحات 63-67
    پیش
    زمینه
    قرارگیری پیوند رباط متقاطع در محل غلط در سمت فمور می تواند باعث پارگی پیوند شود. با کارگذاری پیوند از طریق پورتال آنترومدیال در محل آناتونیک، می توان کینماتیک زانو را به حال اولیه برگرداند. اپروچ آنترومدیال با هر دو روش استفاده از «هدف یاب» و «دستی» میسر است. در این مطالعه، دقت در محل کارگذاری پین راهنما در پورتال آنترومدیال، با دو روش مقایسه گردید.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه آینده نگر، 22 بیمار در دو گروه 11تایی، با استفاده از دو روش «هدف یاب» و «دستی» جراحی شدند. برای بررسی وضعیت قرارگیری پین راهنما، فلوروسکوپی انجام شد. مختصات عمودی و افقی محل پین راهنما مشخص و با مختصات نقطه آناتومیک استاندارد پین راهنما مقایسه گردید.
    یافته ها
    در گروه استفاده از هدف یاب، مختصات محل پین راهنما از محور عمودی و افقی به ترتیب 41/33% و 33/49/% و در مقایسه با نقطه آناتومیک در هر دو محور عمودی (0/03=p) و افقی (0/02=p) تفاوت معنی دار بود. در گروه «دستی»، این مختصات به ترتیب 35/33% و 33/07% ، تفاوت محور پهنا با محل آناتومیک معنی دار (0/04=p)، و در این گروه، ارتفاع به محل آناتومیک بسیار نزدیک بود. مجموع خطاهای موجود در محور عمودی در گروه استفاده از ابزار 13/82 و در گروه دست آزاد 7/4درصد بود.
    نتیجه گیری
    کارگذاری محل آناتومیک از طریق پورتال آنترومدیال با دو روش استفاده از «هدف یاب» و «دستی» امکان پذیر است، ولیکن در محور عمودی، خطا در روش استفاده از ابزار بیشتر است
    کلیدواژگان: رباط متقاطع جلویی، زانو، بازسازی
  • امیرمحمد نوالی *، مهربان مهرآیین صفحات 68-73
    پیش
    زمینه
    رباط متقاطع جلویی از اجزای اصلی در بیومکانیک پایداری مفصل زانو است. پارگی این رباط، احتمال آسیب منیسک ها و غضروف مفصلی را افزایش می دهد. در این مطالعه، نتایج درمان بازسازی رباط متقاطع جلویی و آسیب غضروفی و پارگی منیسک، در بیمارانی که با تاخیر بیش از 7 سال درمان شده بودند، بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 43 بیمار (39 مرد، 4 زن) با میانگین سنی 38 سال که با تاخیر بیش از 7 سال تحت بازسازی رباط متقاطع جلویی قرار گرفته بودند، بررسی شدند. نتایج مقیاس های نمره دهی KOOS ،IKDG، «لی شلم» «تنگر»، و یافته های آرتروسکوپی بیماران از نظر آسیب منیسک و غضروفی، قبل از عمل و در زمان پیگیری نهایی مقایسه شدند. میانگین زمان پیگیری 34 ماه بود.
    یافته ها
    میانگین زمان بین آسیب اولیه تا درمان 121ماه بود. در 39 بیمار (90/7%) آسیب غضروفی در قسمت های مختلف سطح مفصلی بود که در 20 مورد، آسیب درجه I و II و 19مورد درجه III و IV بود. آسیب رباط در 35 بیمار (81/4%) با آسیب منیسک همراه بود. تنها در 2 مورد (4/6%) آسیب رباط بدون آسیب منیسک یا غضروف بود. بهبودی معنی داری در نمرات تمامی مقیاس ها پس از جراحی مشاهده گردید (0/001>p).
    نتیجه گیری
    علی رغم اینکه تاخیر در بازسازی رباط متقاطع جلویی، منجر به عوارضی از قبیل آسیب منیسک و غضروفی می گردد، لیکن بازسازی این رباط حتی با تاخیر چند ساله می تواند کیفیت زندگی و سطح فعالیتی بیماران را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: رباط متقاطع جلویی، زانو، بازسازی، منیسک تیبیا، غضروف
  • مینا ایروانی *، فرزام فرهمند، سهیل مهدی پور صفحات 74-81
    پیش
    زمینه
    استئوتومی بالای تیبیا یک روش معمول برای درمان ناهم راستایی محوری اندام تحتانی (بدشکلی های واروس-والگوس) است. موفقیت این جراحی به میزان اصلاح محور بارگذاری وابسته است. هدف از این مطالعه شبیه سازی جراحی استئوتومی بالای تیبیا در یک بیمار دارای بدشکلی واروس به منظور بررسی رابطه گوه استئوتومی با تغییرات محور مکانیکی و تغییرات پیکربندی مفصل بود.
    مواد و روش ها
    به این منظور یک مدل المان محدود از بیمار دارای بدشکلی واروس برای تحلیل در محیط آباکوس ایجاد شد. هندسه مدل با استفاده از تصاویر سی تی اسکن کل اندام تحتانی و ام آر آی مفصل زانو بازسازی شد. جراحی استئوتومی به صورت استئوتومی گوه بسته با قراردادن گوه هایی با زوایای مختلف در قسمت پروگزیمال تیبیا و اعمال تغییر امتداد بارگذاری ناشی از آنها در مدل شبیه سازی شد. در طی آنالیز، یک بار 600 نیوتنی در راستای محور مکانیکی مدل به مفصل ران اعمال شد و نتایج تغییرات در موقعیت فمور نسبت به تیبیا و توزیع نیرو در بافت های نرم مفصل مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    مطالعه نشان داد که میزان اصلاح واقعی محور مکانیکی همواره کمتر از مقدار پیش بینی شده بر اساس امتداد استخوان ها در پیش از جراحی است که در آن اثرات بافت های نرم بر پیکربندی مفصل پس از جراحی در نظر گرفته نمی شود.
    نتیجه گیری
    مدل سازی اختصاصی بیمار می تواند با شبیه سازی عمل جراحی پیش از اجرای آن و تعیین میزان بهینه اصلاح، به بهبود نتایج عمل جراحی استئوتومی بالای تیبیا کمک کند.
    کلیدواژگان: زانو، استئوتومی، تیبیا، لیگامان، مدل کامپیوتری
  • محمود کریمی مبارکه *، محسن مردانی کیوی، مسعود حاجی خانی صفحات 82-89
    پیش
    زمینه
    عمل تعویض مفصل زانو براساس راستای مکانیکی استوار است. در روش راستای کینماتیک، به اندازه ضخامت استخوان و غضروف فرسایش یافته و نیز ضخامت استخوان و غضروف و تیغ اره برداشته شده از دیستال و پشت کوندیل های فمور، فلز کمپوننت و سیمان فمور جایگزین می شود. در این مطالعه، نتایج دو روش در «تعویض مفصل زانو» مقایسه شدند.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی، بر روی 90بیمار (2 گروه 45 نفری)، دو روش راستای مکانیک و کینماتیک برای تعویض مفصل زانو بکار گرفته شد. یک سال بعد از عمل، بیماران دو گروه از نظر تعداد روزهای بستری، نمره «لی شلم»، میزان رضایت مندی و زمان کنار گذاشتن واکر مقایسه شدند.
    یافته ها
    73 بیمار در زمان پیگیری مراجعه نمودند (37 بیمار گروه کینماتیک و 36 بیمار گروه مکانیک). بین میانگین هموگلوبین قبل از عمل در دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت؛ ولی میانگین هموگلوبین بعد از عمل بین دو گروه معنی دار بود (0/001=p). بین میانگین رضایت مندی از عمل جراحی در دو گروه تفاوت معنی دار وجود نداشت در حالی که تفاوت میانگین نمرات معیار امتیازدهی «لی شلم» در دو گروه معنی دار بود (0/001=p).
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج نشان داد که در تعویض مفصل با روش کینماتیک، درد بیمار کمتر، برگشت به فعالیت روزمره زودتر، خونریزی عمل جراحی کمتر و رضایت مندی بیمار بیشتر است.
    کلیدواژگان: تعویض مفصل، زانو، کینماتیک، مکانیک
  • حمیدرضا سید حسین زاده، تهمینه مختاری، محمد قریشی* صفحات 90-100
    آرتروپلاستی کامل مفصل ران، جایگزین پروتزهای مصنوعی به جای مفصل ران است و یکی از موفق ترین جراحی های ارتوپدی محسوب می شود. مهم ترین چالشی که در این خصوص وجود دارد، سطوح تماسی ایمپلنت هاست که ارتباط نزدیکی با میزان بقای پروتز دارد. پس از ساخت اولین ایمپلنت موفق، تاکنون پیشرفت های زیادی در زمینه افزایش قدرت و کاهش میزان شکنندگی و سایش این سطوح صورت گرفته است؛ زیرا ساییدگی با ایجاد استئولیز، باعث کاهش بقای ایمپلنت می شود. این پیشرفت ها باعث به وجود آمدن سطوحی همچون فلز بر روی پلی اتیلن، فلز بر روی فلز و سرامیک بر روی سرامیک های پولی اتیلن همراه با نسل هایی با ویژگی های بهتر شده است تا بتوان از آنها علاوه بر افراد مسن که فعالیت کمتری دارند، در افراد جوان تر و فعا ل تر نیز استفاده نمود. در این مطالعه به بحث در زمینه انواع ایمپلنت ها و نسل های جدید آنها و همچنین مزایا و مضرات هر کدام از این سطوح پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مفصل ران، آرتروپلاستی، ایمپلنت پروتز
  • صفحات 101-105
    مجموعه مقالات نشست بین المللی «هم رایی» درباره عفونت مفاصل مصنوعی

    روسای جلسه: دکتر جواد پرویزی، دکتر تورستن گرک

    قسمت هشتم: محیط جراحی
|
  • Saeid Tabatabaei *, Miremad Miremarati Pages 57-62
    Background
    Rupture of the anterior cruciate ligament (ACL) is the most common knee injury during sport activities. The purpose of this study was to investigate the results of ACL reconstruction using middle 1/3 of the autologous patellar ligament by miniarthrotomy approach in young patients.
    Methods
    In a descriptive study, 57 patients (55 male, 2 female) at age of 20 to 45 years old, who were referred with ACL rupture and treated with ACL reconstruction using autograft bone-patellar-bone during a 2-year period in a training hospital in Ahvaz, Iran, were studied. The clinical results were investigated with an 11.7 months (7-28 months) follow-up, using Lysholm Knee Score, and physical re-evaluation.
    Results
    In 33 cases, right knee and in 24 left knee was affected. Eighty-six percent of the patients had no limitation in knee motion after surgery, and 82 percent had no knee instability. Ninety-six percent of the patients could return to the pre-injury sport activity. The mean Lysholm knee score was 83.63 (69-93).
    Conclusions
    Reconstruction of the anterior cruciate ligament using autograft bone-patellar-tendon with miniarthrotomy has clinically acceptable results.
    Keywords: Anterior cruciate ligament, Knee, Bone, patellar tendon, bone grafts, Reconstruction, Autograft
  • Fardin Mirzatolouei *, Hossein Alizadeh Pages 63-67
    Background
    Wrong placement of the ACL transplant especially in femoral site can result in early graft failure. Anatomical placement of the femoral tunnel results in restoration of knee kinematics closer to those of the intact knee. This placement could be performed by either using “aimer device” or with “free hand” methods. We compare the geometric position of femoral canal created by these two techniques.
    Methods
    In a prospective study, 22 patients were devided into two groups (11 patients) and operated by using femoral aimer instrument and “Free hand” techniques. Intra-operative fluoroscopy for femoral guide pin position was performed to determine the guide pin position. Vertical and horizontal coordinates of guide pins in both groups were outlined and compared with standard anatomical point of guide pins.
    Results
    in “aimer” group the coordinates of the guide pin location was 41.33% vertically and 33.49% horizontally and the difference with anatomic location in both vertical (p=.03) and horizontal (p=.02) vectors was significant. The coordinates for the location of the guide pin in the “free hand” group were 35.33% and 33.07% respectively and the difference between anatomical location and guide pin width was significant (p=.04), and in this group, difference in the height was observed. The sum errors in width and height plane in “aimer” and “free hand” groups were 13.82 and 7.4 respectively.
    Conclusions
    Anatomic positioning of guide pin is possible through both free hand and instrument techniques. The percentage of error in instrument technique is more than free hand method.
    Keywords: Anterior cruciate ligament, Knee, Reconstruction
  • Amir Mohammad Navali *, Mehraban Mehraeen Pages 68-73
    Background
    Anterior cruciate ligament (ACL) is a critical element in the biomechanics of knee joint stability. ACL tear increases the risk of meniscal and articular cartilage injury. This study evaluated the occurrence of meniscal and chondral injuries and the results of ACL reconstruction with more than 7 years delay in ACL reconstruction.
    Methods
    In a cross sectional study, 43 patients (39 men, 4 women) at mean age of 38 years, who underwent ACL reconstruction with a delay of more than 7 years, were studied. The Lysholm, IKDC, Tenger and KOOS scores were evaluated before surgery and at the last follow up. The observed meniscal or chondral lesions were collected from the patients’ arthroscopic records. The mean follow-up was 34 months.
    Results
    The mean time interval between primary trauma and ACL reconstruction surgery was 121 months. A total of 39 cases (90/7%) had chondral lesions which include 20 cases of grade I/II and 19 cases of grade III/IV lesions. In 35 patients (81.4%) meniscal tear was observed. Only two cases (4.6%) had isolated ACL tear. A statistically significant improvement in IKDC, Lysholm, KOOS, and Tegner score was observed following surgical treatment (p
    Conclusions
    Longstanding ACL tear leads to increase the occurrence of meniscal and cartilage injuries. Delayed ACL reconstruction in this group of patients can improve IKDC, Lysholm and KOOS knee scores and Tegner activity level.
    Keywords: Anterior cruciate ligament, Knee, Reconstruction, Tibial menisci, Cartilage
  • Mina Iravani *, Farzam Farahmand , Soheil Mehdipour Pages 74-81
    Background
    High tibial osteotomy (HTO) is a common surgical procedure for treatment of patients with varus malalignment. The success rate of the procedure is strongly dependent on the quality of correction. The purpose of this study was to simulate the HTO in a patient with varus deformity in order to explore the interactions between the wedge angle, the mechanical axis, and the knee joint configuration.
    Methods
    A finite-element model of the knee joint of a patient with varus deformity was developed. The geometry was obtained using the whole limb CT scans and the knee MR images. The bones were assumed as rigid bodies, the articular cartilage and the meniscus as elastic solids, and the ligaments as nonlinear springs. A 600N force was applied at the femoral head in the line of the mechanical axis and the resulting knee configuration was investigated. The HTO was simulated by insertion of wedges with different angles beneath the tibial plateau and application of the resulting alteration of the loading axis in the model.
    Results
    The results indicated that the actual change of the mechanical axes was always smaller than was predicted by a geometric pre-planning approach that does not consider the effect of soft tissue on the post-operative configuration of the knee joint.
    Conclusions
    It was suggested that subject-specific models can improve the results of the HTO by simulating the operation before surgery and determining the optimal wedge angle that locates the mechanical axis in the middle of the knee.
    Keywords: Knee, Osteotomy, Tibia, Ligament, Computerized models
  • Mahmoud Karimi Mobarakeh *, Mohsen Mardani Kivi , Masoud Hadjikhani Pages 82-89
    Background
    Knee arthroplasty has been traditionally based on mechanical alignment restoration. In the newer, “Kinematically aligned knee replacement”, the eroded bone and joint surfaces in addition to saw-blade thickness are removed and replaced by the components. This study compared the results of two techniques of knee arthroplasty.
    Methods
    In a clinical trial study, 90 patients who were candidates for knee arthroplasty were divided into 2 groups: 45 cases received knee arthroplasty by “mechanically aligned” and 45 by “Kinematically aligned” technique. The two groups were compared after 1 year by Lysholm score, hospitalization period, subjective satisfaction, and period of need for ambulatory aid.
    Results
    73 patients referred for follow up: 37 patients in the kinematic and 36 in the mechanical group. The mean hemoglobin drop was not significantly different between the two kinematic and mechanical groups; while the post operation mean hemoglobin drop difference was significant (p=.001). No significant difference in the patient satisfaction of the operation was observed between two groups. The difference of mean Lyshlom score was different between two groups (p=.000).
    Conclusions
    kinematically aligned” knee replacement is associated with less pain, earlier return to daily activity, lesser intra operative bleeding and more patient satisfaction.
    Keywords: Arthroplasty, Knee, Kinematics, Mechanics
  • Amid Reza Hseyyed Hosseinzadeh , Tahmineh Mokhtari, Mohammad Qoreishy * Pages 90-100
    Total hip arthroplasty (THA) is the replacement of the hip joint by artificial prosthesis. This surgery is one of the most successful orthopaedic surgeries. The most important challenge to the THA is bearing surface of these implants, which is closely related to the survival of the prosthesis. Following the introduction of the first successful implant in THA, there has been great progress in implant production, by increasing the power and reducing the friability and wear of the bearing surfaces. The wear particles can remain in the host tissue, generate osteolysis and reduce the implant survival. These problems with bearing surfaces have led to creation of other bearing surfaces such as metal-on-polyethylene, metal-on-metal, ceramic-on-ceramic and ceramic-on-polyethylene with improved characteristics. Such types of implants can be used for young and more active patient, in addition to the elderly who is less active. In the present review, the different type of bearing surfaces with their advantages and disadvantages has been discussed.
    Keywords: Hip, Arthroplasty, Prosthesis implantation
  • Pages 101-105
    Proceedings of the Internatoinal Consensus Meeting on Periprosthetic Joint Infection
    Chairmen: Javad Parvizi MD, FRCS; Thorsten Gehrke, MD
    Eighth Section: Operative Environment