فهرست مطالب

پژوهش های آموزش و یادگیری - سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

دوفصلنامه پژوهش های آموزش و یادگیری
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/09
  • تعداد عناوین: 15
|
  • رضا مجیدی *، منیجه شهنی ییلاق، جمال حقیقی مبارکه صفحات 1-18
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه علی میان متغیرهای هوش عمومی و هوش هیجانی و عملکرد تحصیلی با میانجی گری اضطراب امتحان و سازگاری در دانش آموزان سال اول دبیرستان های دولتی شهرستان بروجرد بوده است. نمونه پژوهش متشکل از 395 دانش آموز (197 پسر و 198 دختر) بوده که با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، انتخاب شده اند. آزمودنی ها پرسشنامه های اطلاعات شخصی، آزمون هوشی ریون، مقیاس هوش هیجانی پترایدز و فورنهام، مقیاس اضطراب امتحان اسپیل برگر و مقیاس سازگاری دانش آموزان دبیرستانی را تکمیل کرده اند. عملکرد تحصیلی دانش آموزان از معدل پایان سال تحصیلی آن ها به دست آمده است. روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری بوده است. نتایج نشان داد؛ مدل پیشنهادی، برازنده داده ها است و مسیرهای مستقیم از هوش عمومی به عملکرد تحصیلی و سازگاری، مسیر مستقیم از سازگاری به عملکرد تحصیلی مثبت و معنی دار است. مسیر مستقیم هوش هیجانی به عملکرد تحصیلی منفی و معنی دار است. مسیر مستقیم هوش هیجانی به سازگاری نیز مثبت و معنی دار است. مسیرهای مستقیم هوش هیجانی و هوش عمومی به اضطراب امتحان منفی و معنی دار است هم چنین مسیر مستقیم اضطراب امتحان به عملکرد تحصیلی منفی و معنی دار است. نقش میانجی گری سازگاری نیز تایید شده است. تحلیل رگرسیون متغیرهای پیش بین روی عملکرد تحصیلی نشان داد؛ مجموع متغیرهای هوش عمومی، هوش هیجانی، اضطراب امتحان و سازگاری توانستند 0.59 واریانس عملکرد تحصیلی را تبیین کنند همچنین مشخص شد که نقش هوش عمومی در مقایسه با هوش هیجانی در پیش بینی عملکرد تحصیلی، برجسته تر است.
    کلیدواژگان: هوش عمومی، هوش هیجانی، عملکرد تحصیلی، اضطراب امتحان، سازگاری
  • محبوبه البرزی * صفحات 19-30
    نگرش، نقش به سزایی در بروز رفتارهای مختلف دارد. پژوهش حاضر نقش واسطه ای هسته کنترل در خلاقیت اجتماعی کودکان را با توجه به نگرش های خلاقانه آنان، بررسی کرده است. نمونه پژوهش تعداد 105 نفر دانش آموز دختر و پسر کلاس پنجم ابتدایی شهر شیراز بوده اند که به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از میان چهار ناحیه ی آموزش و پرورش شهر شیراز، انتخاب شده اند. خلاقیت اجتماعی بر اساس روش ماچیراد و لوبارت، هسته کنترل از طریق مقیاس هسته کنترل درونی و بیرونی نویکی و استریکلند و نگرش به خلاقیت نیز با پرسشنامه نگرش خلاقانه اسکافر و بریجز، اندازه گیری شد. روایی و پایایی ابزارها نیز بررسی و تامین شده است. نتایج حاکی از آن است که نگرش خلاقانه، پیش بینی کننده منفی و معنادار هسته کنترل و هسته کنترل نیز پیش بینی کننده منفی و معنادار خلاقیت اجتماعی است. نتایج حاصل تاکیدی بر نقش مثبت و معنادار نگرش به خلاقیت برخلاقیت اجتماعی با توجه به نقش واسطه ای، هسته کنترل است.
    کلیدواژگان: نگرش به خلاقیت، خلاقیت اجتماعی، هسته کنترل
  • یحیی معروفی *، مظفر مولودی صفحات 31-44
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر روش تدریس بدیعه پردازی بر پرورش خلاقیت دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی انجام شده است. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بوده است. از جامعه ی آماری دانش آموزان پایه ی پنجم ابتدایی روستاهای منطقه اورامان استان کردستان دو کلاس پایه پنجم به روش نمونه گیری تصادفی ساده، به ترتیب شامل 15 و 18 نفر دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری آزمون استاندارد خلاقیت تورنس تصویری (فرم ب) بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و نیز استنباطی به کمک آزمون تحلیل کوواریانس انجام شده است. یافته های پژوهش نشان داد؛ بین میزان خلاقیت دانش آموزان آموزش دیده با روش بدیعه پردازی و دانش آموزان با روش تدریس سنتی، تفاوت معنی دار وجود دارد. روش تدریس بدیعه پردازی موجب افزایش خلاقیت دانش آموزان گروه آزمایش شده است. میزان توانایی ابتکار و بسط دانش آموزان آموزش دیده با روش بدیعه پردازی به طور معنی داری بالاتر از دانش آموزان با روش سنتی است ولی تفاوت بین میزان سیالی و انعطاف پذیری دانش آموزان دو گروه معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: روش تدریس بدیعه پردازی، خلاقیت، دانش آموزان پایه ی پنجم
  • حسین حسنی *، ایراندخت فیاض، حسن ملکی صفحات 45-66
    پژوهش حاضر در راستای تحلیل محتوای مولفه های درون فردی هوش هیجانی در کتب بخوانیم دوره تحصیلی ابتدایی با تاکید بر دیدگاه بار- ان (خودآگاهی هیجانی، جراتمندی، خودتنظیمی، خودشکوفایی و استقلال) انجام شده است. روش تحلیل، مقوله-ای (مولفه ای) بوده است. جامعه پژوهش، کلیه کتب فارسی بخوانیم دوره تحصیلی ابتدایی بوده و تمامی محتوای شش کتاب بخوانیم مربوط به شش پایه دوره ابتدایی مورد بررسی قرار گرفته اند. واحد تحلیل نیز جمله و مضمون بوده است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی تحلیل شده اند. نتایج نشان داد؛ با افزایش حجم محتوای کتاب درسی (بجز پایه ششم)، میزان توجه محتوا به عوامل درون فردی هوش هیجانی افزایش یافته به گونه ای که میزان توجه در پایه اول به میزان (98/1%)، در پایه دوم (33/9%)، در پایه سوم (24/18%)، در پایه چهارم (67/18%)، در پایه پنجم (11/31%) و در پایه ششم (65/20%) بوده است. بیشترین میزان توجه به عامل خودشکوفایی و کمترین توجه به عامل جراتمندی بوده است بنابراین به برخی از مولفه ها کمتر توجه شده است. با توجه به نظریه هایی همچون منطقه تقریبی رشد، پیشنهاد می شود تا حدی به همه مولفه ها در هر پایه تحصیلی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تحلیل محتوا، کتاب فارسی، مولفه درون فردی، دوره ابتدایی
  • سکینه زاهدی، زهرا فخری * صفحات 67-82
    هدف پژوهش حاضر تحلیل ساختار عاملی سیاهه راهبردهای یادگیری و مطالعه وین اشتاین و پالمر (2002) بوده است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی بوده اند که با روش نمونه گیری خوشه ای600 نفر انتخاب و به سیاهه 80 سوالی راهبردهای یادگیری و مطالعه، پاسخ داده اند. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی بررسی شدند. نتایج نشان داد؛ تحلیل عاملی اکتشافی مبین مدل اندازه گیری پنج عاملی شامل؛ هدفمندی تحصیلی، خودتنظیمی تحصیلی، توجه و تمرکز، پردازش اطلاعات و خودآزمایی است. قرارگیری گویه های جدید در پنج عامل از الگوی عاملی جدیدی خبر می دهد. لازم است پژوهشگران به بافت فرهنگی مرتبط با راهبردهای یادگیری و مطالعه و ابزار سنجش آن و نیز رواسازی ابزارهای مناسب با فرهنگ که در جوامع مختلف برای سنجش این راهبردها، تدارک دیده شده اند، توجه نمایند.
    کلیدواژگان: دانشجویان، راهبردهای یادگیری و مطالعه، ساختار عاملی، سیاهه
  • ملیحه صفرعلی زاده *، یوسف ادیب صفحات 83-96
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر یادگیری مشارکتی در تعامل با سبک های یادگیری (وابسته به زمینه و نابسته به زمینه) بر پیشرفت تحصیلی درس ریاضی دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان شهرستان ارومیه، انجام گرفته است. روش پژوهش نیمه آزمایشی و براساس طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان شهرستان ارومیه بوده اند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایتعداد 124نفر از آنان به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند (چهارکلاس درس؛ دو گروه آزمایشی و دو گروه کنترل). محتوای درس در گروه آزمایشی به شیوه یادگیری مشارکتی و در گروه کنترل به شیوه سنتی ارائه گردیده است. جهت اندازه گیری میزان پیشرفت تحصیلی از آزمون پیشرفت تحصیلی با ملاحظات تامین روایی و پایایی، استفاده گردیده است. برای اندازه گیری سبک های یادگیری وابسته به زمینه و نابسته به زمینه، از آزمون گروهی اشکال نهفته ویتکن استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد؛ پیشرفت تحصیلی گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل به طور معناداری بیشتر بوده است. روش مشارکتی با در نظر گرفتن سبک یادگیری بر نمرات پیشرفت تحصیلی درس ریاضی، تاثیر مثبت داشته است همچنین در شرایطی که سبک یادگیری آزمودنی ها وابسته به زمینه باشد، روش مشارکتی نسبت به روش سنتی، تاثیر بیشتر بر میزان پیشرفت تحصیلی آزمودنی ها دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، پیشرفت تحصیلی، سبک های یادگیری
  • پروین احمدی، مهدی سبحانی نژاد *، مهدی امیری صفحات 97-122
    پژوهش حاضر به دنبال تبیین ماهیت برنامه درسی میان رشته ای و نسبت آن با اثر بخشی محتوای برنامه درسی مدارس است. سازمان دهی میان رشته ای؛ ارتباط دادن و درهم آمیختن محتوا و فرایندهای برنامه درسی به منظور انسجام و تعمیق تجربیات یادگیری فراگیران است. روش انجام پژوهش توصیفی از نوع تحلیل اسنادی و به منظور گردآوری داده های لازم جهت پاسخ گویی به سوال های پژوهش، اسناد و مدارک موجود و مرتبط با استفاده از فرم گردآوری داده جمع آوری و به شیوه کیفی، تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان داد؛ صاحب نظران هر یک تعریف خاصی از سازماندهی میان رشته ای داشته و معتقدند؛ سازمان دهی میان رشته ای جزو روش های سازماندهی با محوریت رشته است که می توان آن را درهم آمیختن محتوا، فرایندها و مهارت های برنامه درسی به منظور انسجام تجربیات یادگیری، تعریف نمود. عمده ترین مولفه های مبین برنامه درسی اثربخش شامل؛ معناداری محتوای برنامه درسی، فعال بودن یادگیرنده در فرایند ارائه محتوا، ارتباط محتوا با زندگی، درگیر شدن یادگیرنده با محتوا، قابلیت فهم و تناسب محتوا با استعدادهای یادگیرنده است. نمونه های تجربی بهره گیری از سازماندهی میان رشته ای به منظور اثربخش سازی محتوا را می توان در گزارش های؛ اشمیت (1983)، فرند (1984)، آشباخر(1991)، لیوتان(1991)، ویلت(1992)، سیمانو و کلوتس(1997)، ملنیک و شوبرت(1997)، اریکسون(1998)، تاپ، گراندگنت، استلر، پاولوسکی و بوندی(1998)، سوزان(1998) و پنا، براون، آدامز، دکر(1999) یافت. نتایج مبین اثربخشی سازماندهی میان رشته ای برنامه درسی در زمینه هایی چون؛ یادگیری معنادار، به فعالیت واداشته شدن یادگیرندگان، پرهیز از حفظ طوطی وار، انطباق محتوا با زندگی، رعایت اصل قابل فهم بودن، تناسب محتوا با مختصات یادگیرنده و زمینه سازی برای یادگیری های آتی دانست.
    کلیدواژگان: سازماندهی، میان رشته ای، برنامه درسی، اثر بخش سازی، محتوای برنامه درسی
  • زهره مهدی زاده بیدگلی، محمدحسن میرزا محمدی *، اکبر رهنما صفحات 123-138
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل دیدگاه انسان شناختی هایدگر در خصوص فناوری و استنتاج دلالت های آن در تعلیم و تربیت انجام گرفته است. روش مورد استفاده در این پژوهش، «روش تحلیل مفهومی» بوده است. بر اساس هدف و روش تحقیق، سه سوال پژوهشی به این شرح، صورت بندی شده است : الف ) نگاه انسان شناختی هایدگر به فناوری چگونه است ب ) دیدگاه های موافق و مخالف درباره نگاه انسان شناختی هایدگر به فناوری کدام اند ج ) دلالت های تربیتی دیدگاه انسان شناختی هایدگر به فناوری چه می باشند ؟. یافته های حاصل از پاسخ به سئوال اول نشان می دهد که :از نظر هایدگر، فناوری از دازاین انسان خارج شده و فرهنگ خاص خود را بر وی حاکم کرده است. هایدگر راه برون رفت از این مشکل را روی آوردن به هنر می داند. یافته های حاصل از پاسخ به سئوال دوم نشان می دهد که : برخی فیلسوفان مانند لیوتار و مارکوزه نسبت به دیدگاه تقدیرگرای هایدگر به فناوری موافق هستند و برخی دیگر مانند برگمن، دریفوس، یاسپرس، هابرماس و فینبرگ، با این دیدگاه هایدگر موافق نبوده و آن را تعدیل کرده اند. آنان با کاربرد فناوری در زندگی، با لحاظ شرایطی، موافق هستند. یافته های حاصل از پاسخ به سئوال سوم نشان می دهد که : اگر چه کاربردهای فناوری در تعلیم و تربیت امروز رو به گسترش است لیکن، لازم است در استفاده از این پدیده، اصالت و فردیت شاگردان و معلمان حفظ شود، گستره فناوری در معنای واقعی آن ( که شامل هنر هم می شود) مورد نظر قرار گیرد، زبان فناوری گفتمان غالب در تعلیم و تربیت نگردد و شاگردان و معلمان در سیطره فناوری قرار نگیرند.
    کلیدواژگان: فناوری، فلسفه، تعلیم و تربیت، انسان، هایدگر
  • حسین حسنی *، جواد جهاندیده صفحات 139-150
    پژوهش حاضر در راستای بررسی تاثیر روش تدریس همیاری بر خلاقیت دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی در درس علوم تجربی در شهرستان کبودرآهنگ انجام شده است. روش پژوهش نیمه آزمایشی بود. تعداد40 نفر دانش آموز از دو آموزشگاه با روش نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. آزمودنی ها به مدت شش جلسه 45 دقیقه ای در طول یک ماه و نیم در معرض برنامه مداخله آموزشی (دروس 6-1 علوم تجربی) قرار گرفته اند. ابزار اندازه گیری آزمون خلاقیت تورنس قبل و بعد از آموزش در مورد هر دو گروه، استفاده گردیده است. نتایج با استفاده از آمار توصیفی(میانگین، انحراف استاندارد و واریانس) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس) تجزیه و تحلیل شده است.. نتایج نشان داد؛ روش تدریس همیاری باعث افزایش خلاقیت دانش آموزان می گردد و نتایج مولفه های خلاقیت (سیالی، انعطاف پذیری، اصالت) نشان دهنده برتری روش تدریس همیاری نسبت به روش تدریس سنتی در پرورش خلاقیت است ولی در مورد مولفه بسط تفاوت چندانی بین دو روش تدریس همیاری و روش تدریس سنتی وجود ندارد و این عدم تفاوت احتمالا به دلیل شرایط فرهنگی و محیطی دانش آموزان مورد بررسی می باشد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، روش تدریس، همیاری، علوم تجربی
  • مرجان کیان * صفحات 151-164
    پژوهش حاضر نحوه ی گذران اوقات فراغت دانشجویان ساکن پردیس کرج دانشگاه خوارزمی و نیز رابطه ی آن با متغیر جنسیت را در سال تحصیلی 93-92 بررسی کرده است. پژوهش از نظر ماهیت کمی و نیز توصیفی از نوع پیمایشی است. از جامعه آماری دانشجویان ساکن خوابگاه با جمعیت بالغ بر3000 نفر، نمونه آماری به تعداد340 نفر بر اساس جدول کرجسی و مورگان، برآورد و با روش نمونه گیری تصادفی، انتخاب شده است. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته با 61 سوال بسته پاسخ بوده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. داده ها در دو سطح آماری توصیفی و نیز استنباطی به کمک آزمون خی دو و آزمون تی مستقل، انجام شده است. یافته ها نشان داد؛ دانشجویان بیشترین زمان فراغت خود را به هم صحبتی با دوستان و شنیدن موسیقی اختصاص می دهند همچنین در زمینه فعالیت های ورزشی و هنری میان دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنادار وجود دارد به گونه ای که دانشجویان پسر بیشتر به فعالیت های ورزشی مانند فوتبال و بدن سازی می پردازند در صورتی که دانشجویان دختر اوقات فراغت خود را صرف شعرخوانی و نقاشی می کنند. بر اساس یافته ها، به منظور غنی سازی زمان فراغت دانشجویان، مسئولین و برنامه ریزان دانشگاهی باید فرصت مناسب تری را ایجاد کنند و اطلاع رسانی در این زمینه را تقویت نمایند. باید در طراحی برنامه های فرهنگی، هنری و ورزشی برای دانشجویان دانشگاه ها به ویژه دانشجویان ساکن خوابگاه، تدابیر جامعی اندیشید تا اوقات فراغت مهم ترین گروه سنی جامعه یعنی جوانان به نحوی شایسته، طی شود.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، دانشجویان، فعالیت های ورزشی و هنری، جنسیت
  • عاطفه فلاح، پروین احمدی *، فاطمه بیگم رضازاده شیراز صفحات 165-182
    پژوهش حاضر با هدف بررسی صلاحیت های حرفه ای مربیان پیش دبستانی از دید مربیان و مدیران دوره پیش دبستانی با روش توصیفی از نوع پیمایشی انجام شده است. از بررسی پیشنه پژوهش دوازده مولفه (حوزه) اصلی و 98 زیر مولفه صلاحیت حرفه ای مربیان پیش دبستانی استخراج و پرسشنامه تدوین گردیده است. جامعه آماری پژوهش مربیان و مدیران دوره پیش دبستانی شهرستان های میبد و اردکان به تعداد 246 نفر (128 مربی و 118مدیر) بوده اند که از بین آنها 200 نفر(100 مربی و100 مدیر) بر اساس جدول کرجسی و مورگان به روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شده اند. یافته ها نشان داد؛ از نظر مربیان وضعیت موجود صلاحیت های حرفه ای مربیان در مولفه های حرفه ای، فکری و فناوری پایین تر از متوسط و از نظر مدیران در مولفه های فکری، مدیریتی، رشد و توسعه کودک، فناوری و حرفه ای پایین تر از متوسط است. هم چنین بین نظرات مربیان و مدیران در رابطه با میزان صلاحیت های حرفه ای مربیان در مولفه های؛ آموزشی، هنری، مدیریتی، ارتباطی، اجتماعی، شخصیتی- رفتاری و اخلاقی، تفاوت معنادار وجود دارد. نتایج حاصل از ارزیابی مربیان نشان داد؛ مربیان شرکت کرده در دوره های کارآموزی در مولفه های آموزشی و حرفه ای میانگین بالاتر از مربیان شرکت نکرده داشته اند. مربیان شرکت نکرده در دوره های کارآموزی در حوزه صلاحیت فکری خود را بالاتر از مربیان شرکت کرده در این دوره ها، ارزیابی نموده اند. از نظر مدیران، مربیان شرکت کرده در دوره های کارآموزی از عملکرد و میانگین بالاتری در مولفه های صلاحیت ؛ آموزشی، فناوری و حرفه ای برخوردارند و در سایر مولفه ها تفاوت معناداری بین آنها وجود ندارد.
    کلیدواژگان: دوره پیش دبستان، مربیان پیش دبستان، صلاحیت های حرفه ای
  • مصطفی ظهیری نیا، بهروز بهروزیان *، علیرضا عبدی الوار صفحات 183-194
    پژوهش حاضر با هدف دست یابی به میزان توجه به مهارت های اجتماعی در محتوای کتاب های علوم اجتماعی دوره دوم متوسطه با بهره گیری از روش تحلیل محتوا، انجام شده است. جامعه پژوهش، کتاب های جامعه شناسی دوم، سوم و چهارم رشته علوم انسانی بوده است. برای بررسی مهارت های اجتماعی در کتاب های فوق، پیش نویسی از مهارت های اجتماعی تهیه و روایی صوری و محتوایی آن نیز توسط متخصصان تایید گردیده است. تجزیه و تحلیل داده ها به شیوه توصیفی بوده هم چنین از آزمون خی دو، استفاده شده است. یافته ها نشان داد؛ تعداد و درصد مهارت های اجتماعی در کتاب چهارم بیش تر از کتاب سوم و کتاب سوم بیش تر از کتاب دوم، بوده است. توزیع میزان توجه به مهارت های اجتماعی درک اجتماعی و شناسایی ارزش ها (82/45 درصد)، مهارت های جرئت ورزی (44/13 درصد)، مهارت های خود گردانی (87/11 درصد)، مهارت های مقابله ای (3/6 درصد)، مهارت های همکاری و مسئوایت پذیری (9/4 درصد)، مهارت های ارتباطی (6/3 درصد) و مهارت های آشنایی با قوانین (78/0 درصد) بوده است هم چنین نتایج آزمون خی دو نشان داد؛ تفاوت معناداری در میزان توجه به مولفه های مهارت اجتماعی در کتاب های علوم اجتماعی، وجود دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، مهارت های اجتماعی، کتاب های جامعه شناسی، رشته علوم انسانی، دوره دوم متوسطه
  • علی اکبر عجم * صفحات 195-210
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه مهارت رایانه ای اعضای هیئت علمی دانشگاه پیام نور با دیدگاه آنان درباره یادگیری ترکیبی بوده است. روش تحقیق توصیفی از نوع مقایسه ای بوده و داده ها با بکارگیری آزمون های مناسب آماری تجزیه و تحلیل شده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه اعضای هیئت علمی دانشگاه پیام نور ایران بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 110 نفر برآورد شد. ابزار جمع آوری داده ها؛ پرسش نامه محقق ساخته مشتمل بر مهارت رایانه ای طبق پرسش نامه لین (2008) و نیز دیدگاه اعضای هیئت علمی درباره رویکرد یادگیری ترکیبی، بوده است. روایی ابزار از طریق روایی محتوایی و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ برابر با 93/0 بوده است. نتایج پژوهش نشان داد؛ اعضای هیئت علمی دیدگاه موافقی به رویکرد یادگیری ترکیبی در دانشگاه پیام نور دارند. بین دیدگاه اعضای هیئت علمی نسبت به رویکرد یادگیری ترکیبی بر حسب جنسیت، تفاوت معنادار مشاهده شد ولی دیدگاه اعضای هیئت علمی نسبت به رویکرد یادگیری ترکیبی بر حسب مدرک تحصیلی، سابقه تدریس و مهارت رایانه ای، تفاوت معنادار نداشته است. مهارت های رایانه ای اعضای هیئت علمی در حد متوسط و بالاتر از متوسط قرار دارد. بین میزان مهارت رایانه ای اعضای هیئت علی و دیدگاه آنان درباره رویکرد یادگیری ترکیبی، تفاوت معنادار مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: یادگیری ترکیبی، متغیرهای فردی، مهارت رایانه ای، دانشگاه پیام نور
  • مهدی سبحانی نژاد *، ابراهیم صالحی عمران، حسین چهارباشلو صفحات 211-234
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل میزان توجه به مولفه های شهداء و ایثارگران هشت سال دفاع مقدس در کتاب های درسی دوره ابتدایی، انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل محتوا بوده و جامعه پژوهش نیز کلیه کتاب های درسی دوره شش ساله ابتدایی بوده اند. نمونه پژوهش، 26 جلد کتاب درسی در پنج عنوان؛ فارسی (بخوانیم)، فارسی (بنویسیم)، هدیه های آسمانی، هدیه های آسمانی (کتاب کار) و تعلیمات اجتماعی دوره ابتدایی در سال تحصیلی 1392-1391بوده است. ابزار گردآوری داده، چک لیست تحلیل محتوای محقق ساخته بوده و داده های حاصل نیز به دو شیوه کمی (بهره گیری از شاخص آماری توصیفی و آنتروپی شانون) و کیفی، تحلیل شده است. یافته ها نشان داد؛ در بین کتاب های درسی، کتاب فارسی پایه پنجم با 3/16درصد فراوانی، بیشترین میزان توجه و کتاب های فارسی دوم و چهارم ابتدایی با 1/1 درصد فراوانی، کم ترین میزان توجه را به مولفه های شهداء و ایثارگران دفاع مقدس، داشته اند. بیشترین ضریب اهمیت مربوط به مولفه جهاد در راه خدا و کمترین ضریب اهمیت مربوط به مولفه تعامل مطلوب اجتماعی است. در بین پایه های دوره ابتدایی در ارتباط با اشاره به مولفه ها، بیشترین ضریب اهمیت مربوط به پایه ششم و کم ترین ضریب اهمیت مربوط به پایه اول و دوم می باشد. یافته های حاصل از تحلیل داده های کمی و کیفی نشان داد؛ به مولفه های شهداء و ایثارگران در محتوای کتاب های درسی به طور جامع و متعادل، توجه نشده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، شهدا و ایثارگران، دفاع مقدس، مولفه، برنامه درسی، دوره ابتدایی
  • محبوبه فرزین یزدی *، افسانه حاضری صفحات 235-248
    پژوهش حاضر در راستای بررسی نگرش دانشجویان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه یزد به آموزش الکترونیکی انجام شده است. روش پژوهش پیمایشی بوده است. تعداد 100 نفر دانشجو به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفته اند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، گردآوری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شده است. نتایج نشان داد؛ نگرش دانشجویان مساعد برای آموزش الکترونیکی است و این وضعیت می تواند با فراهم آوردن تجهیزات لازم توسط دانشگاه و توجه به سایر عوامل مشوق از جمله برگزاری کارگاه های آموزشی، بهبود یابد. از دیدگاه دانشجویان، ابزارهای یادگیری الکترونیکی بیشترین تاثیر را بر روی دروسی که دانشجو را در استفاده از کامپیوتر و اینترنت توانمند می سازند و نیز دروسی که به شناخت انواع و نمونه های منابع اطلاعاتی کمک می کنند، دارند. از دیدگاه دانشجویان ابزارهای یادگیری الکترونیکی کمترین تاثیر را بر دروسی چون فهرست نویسی، رده بندی و نمایه سازی دارند که به سازماندهی انواع منابع در کتابخانه ها مربوط هستند.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آموزش از راه دور، دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه یزد
|
  • Reza Majidi Pages 1-18
    The purpose of this research is to specify the causal relationships of IQ and emotional intelligence with school performance mediated by test anxiety and school adjustment of grade-one students in Borujerd’s high schools. This sample consisted of about 395 students (197 boys & 198 girls) who were selected randomly in several processes by multiple method sampling. In this research the students completed Personal Information Test, Raven Test, Emotional Intelligence Petrides and Furnham Inventory, Test Anxiety of Speilberger Inventory and the Adjustment Inventory for school students. The school performance of students was the averages of their final exams of that year. The statistical method was structural equations modeling. The results showed that the proposed modeling was fit for data and direct paths from IQ to school performance and adjustment was positive and significant. Direct path from adjustment to school performance was also positive and significant. Direct path of emotional intelligence to school performance was negative and significant. Direct path of emotional intelligence to adjustment was also positive and significant. Direct paths of emotional intelligence to test anxiety and school performance were become negative and significant. The relationship of IQ to test anxiety was also negative and significant. Also, the relationship of IQ to school performance was positive and significant. The mediating role of adjustment was also confirmed.
    Keywords: general Intelligence, Emotional Intelligence, school performance, test anxiety, adjustment, structural equation modeling
  • Mahbobe Alborzi* Pages 19-30
    Attitudes have an important role in various behaviors. This study investigated the role of locus of control as a mediator over the social creativity of children according to their creativity attitudes. One hundred five male and female elementary students in Shiraz city participated in the study. Children’s social creativity assessed by Mouchiroud& Lubart. Also Students completed Nowicki – Strickland Internal- External Control Scale and Creativity Attitude Survey. Reliability and validity were obtained. Results of path analysis revealed that creative attitudes were significant negative predictor of locus of control and locus of control was significant negative predictor social creativity. Also there was a significant difference between girls and boys in social creativity and locus of control.Overall, the findings showed a significant positive correlation between attitude to creativity and social creativity. This can be explained with internal locus of control.
    Keywords: Social Creativity, Creativity Attitude, Locus of control
  • Yahya Maarufi Pages 31-44
    The main objective of this study was investigated the effects of synectic teaching method on fostering fifth grade students creativity. Research method was quasi-experimental, with pretest-posttest design and control group. Statistical population were of fifth grade students rural areas schools in Sarouabad city of Kurdistan province. 33 students in two classrooms were selected with random sampling method as sample. Data gathering by Torrance Creativity Test (B form). Data analysis through descriptive statistics indexes and ANCOVA test. Results showed that there are significant difference between students who have been trained by synectic teaching method and traditional method and synectic teaching methods increased creativity of the students in the experimental group. However, the rate of innovation and elaboration ability of students who have been trained using synectic method, significantly higher than students who were trained with traditional method, but the difference between these two groups of students at fluency and flexibility ability is not significant.
    Keywords: synectic theaching method, students creativity, fluency, flexibilty
  • Hosein Hasani Pages 45-66
    This study analyzes the content of primary school's reading books on the basis of the intrapersonal components of emotional intelligence from the viewpoint of Bar-On. The method adopted to perform this study is componential. In addition to the lesson texts, the exercises, word pictures, and fluent reading have been analyzed. The population is the whole reading books of primary school. Given the variable issues and different methods of presentation, it did not seem reasonable to utilize sampling. Therefore, the enumeration method was used and the whole content of the reading books of the six grades of the primary school were analyzed sentence by sentence. The history of emotional intelligence and its related literature has been explained and different typologies of emotional intelligence introduced by the scholars of the field have been described. Then, emotional intelligence and its components have been set out. The results have been analyzed by using descriptive statistics, tables and graphs. The research results indicate that, given the increase in the content of textbooks of the grades and the resulting increase in the number of sentences and words, poems, pictures, exercises, activities, and the lengthening of the texts through the lessons -except grade six, the intrapersonal components of emotional intelligence gains more attention. The collected data which involved 707 sentences extracted from the reading books of the six grades showed that Intrapersonalcomponents of emotional intelligence have been considered by 1.98% in grade one, 9.33% in grade two, 18.24% in grade three, 18.67% in grade four, 31.11% in grade five, and 20.65% in grade six, demonstrating the ascending attention to these components in the six grades.
    Keywords: emotional intelligence, content analysis, reading books, intrapersonal component, primary school
  • Zahra Fakhri Pages 67-82
    Abstract Aim:This study aimed to determine the factor structure of the learning and study strategies inventory standardization Waynestein and Palmer (2002) was conducted for the students.
    Method
    this study was correlational.Shahid Beheshti university student population consisting of 600 participants were randomly selected by cluster sampling and questionnaires answered 80 questions about learning and study strategies. data were analyzed through exploratory factor analysis.
    Results
    exploratory factor analysis revealed a five-factor measurement model. these include targeted education, education self-regulation, attention, information, processing and self-examination.
    Conclusion
    taking in to five different tales of the emergence of a new report shows the 5 factor and researcher's attention to the cultural context of learning and study strategies related to assessment and also validated tools to Measure learning strategies and study the culture in other societies are built stressed.
    Keywords: factor structure, inventory, learning, study strategies, students
  • Malihe Safaralizade* Pages 83-96
    This research aims to study the effect of cooperative learning whit cognitive styles on developing of students academic achiviment in mathematices in high school.the research method is a kind of experimental research design (Pre and Post test)whit control group and randomly choosing strategy.the target population is consisted of the whole student ofgirl high school in Ourmea among which 124 numbers of female students was selectedso as to measure therahe of academic achevemant , and cognitive styles, the researchers have been used academic achevament test and Vitcins grouped embedded figures(GEFT).For deta analysis used (ANCOVA).the results of the analysis deta indicated that the development of academices achievement in ex perimental group using cooperative learning method were more than control group.using cooperative learning with cognitive styles have been positive effect on academic achievement .when the cognitive styles of student was Field dependent the development of academics achievement of using cooperative learning method was more than traditional learning method
    Keywords: cooperative learning, academic achievement, cognitive style
  • Mohammadhasan Mirzamohammad* Pages 123-138
    This research tried to explore Heidegger's anthropological views on technology and its implications for education. The methodology was conceptual analysis Based on research objective and methodology, tree research questions were formulated as follows: What is Heidegger's anthropological look on technology? What are the opposing and approving views about Heidegger's anthropological look on technology? What are the educational implications of Heidegger's anthropological perspective on technology? The findings resulted from the answers given to the first question show that the technology freed itself from man authority and imposed its culture on him. In his views, Heidegger believes that through art we can tackle this problem. Findings related to two question reveal that philosophers as Marcuse and Lyotard agree with Heidegger's determinism view, but some others like Borgman, Dreyfus, Jaspers, Habermas and Finberg opposed to this view and try to modify it. They favor applying technology in life under specific conditions. The findings related to third question indicate that although technology have a growing application in today's education, it is necessary to preserve the genuineness and individuality of students and teachers., the scope of technology (including Art), in its real meaning, should be considered, the technological language should not be a dominant discourse in education and teachers and students should not be dominated by technology.
    Keywords: Technology, Philosophy, Education, Human, Heidegger
  • Hosein Hasani Pages 139-150
    Aimed to investigate the effect of collaboration on creativity primary school fifth grade female students in city Kabudarahang is 1390-1391. For this purpose, a one- stage cluster sampling a total of 40 students from two schools were divided into test and control groups. The six sessions of 45 minutes a month and a half during the intervention schedule (lessons 6-1 Science) were used. Research methods, the Semi experimental and taking measurements and gathering data for Torrance creativity tests before and after training in both groups and Results using descriptive statistics (mean, standard deviation and variance) and inferential statistics (analysis of covariance) were analyzed. Analysis results show that the Collaboration methods of teaching enhances students creative and creative components results (fluids, flexibility, originality) represents a contribution to creativity fostering the Collaboration methods of teaching excellence are, but little difference between the two methods of extending the component does not have the creativity fostering and the lack of the difference is probably due to the cultural and environmental conditions of the children.
    Keywords: Creativity, teaching, Collaboration, Science
  • Marjan Kiyan Pages 151-164
    This study investigated the lesisure times among the students of kharazmi University and determine its relationship with the variable gender in the academic year 93-92. The research method was quantitative in natre, and descriptive-survey in type. All students of the university was the population of research, about 3,000 dormitory students in the 93-92 year. The sample consisted of undergraduate students (male and female) living in dormitories that are based on the sample size was determined based on Morgan 340 is set to a random sampling method. The research instrument was a questionnaire with 61 questions the validity and reliability have been confirmed. Data analysis based on descriptive statistics, chi-square test and t-test was performed using spss statistical software version 20. Results showed that students with more leisure time to devote to being with friends and listening to music. Also in the field of sport and art, there is a significant difference between male and female students. Male students are more sporting activities such as football and fitness. Female students spend their leisure time reading and painting them. Based on the findings, in order to enrich their leisure time students, university officials and planners need to create more opportunities and information to strengthen this area. It should be decided the design of cultural, artistic and sports for university students, especially students of comprehensive measures to leisure to ponder the age group of the young to be a worthy manner.
  • Parvin Ahmadi Pages 165-182
    The main target of this research is inspection on existentstatus (extent of benefiting) and the desirable (extent of importance) and the professional qualifications of preschool’s teachers on the view of teachers and managers of preschool’s period, and it has been done by descriptive survey method.With reviewing the texts and research’s background, 12 domain (main component) and 98 subordinate components werebrought out and on that basis the enquiries were organized. The Statistical society in this investigation is teachers and managers of preschools in Method and Ardakan which the number of them is consist of 246member’ (128 teachers and 118 managers) .200 members by chance on the basis of Kerjesy and Morgan’s table, were selected.The analysis of data in two methods of description and conception (variable t, dependent t, independent t), was done, indicating there is meaningful differences between existence and ideal status of qualifications of preschool professional teachers. In the view of trainers, the extent of benefiting (existent situation) , the professional qualifications of preschool’s teachers in the domain of personal qualities- behaviors, moral, social, communicative, educative and management is over than average. And in artistic domain, affairs related to the growth and development and health of the child is at the average degree, and in the professional, mental and technology qualifications, is at the lower level of average. In the view of managers the extent of teacher’s professional quality’s benefiting in order in the communication, sociable, artistic, and morality is over and in the domains related to the health, education and personality, is at the average level and in some domains related to the mentality, management, growth and development of child, technology and professional, is assessed under the average level. Between the ideas of teachers and managements about the extent of professional qualities of teachers, in the domains of educational, artistic, management, communications, sociable, personal-behavioristic, professional, growth and development of child, affairs related to the health , mental and technology qualifications, are in order from one to ten . Theresults of teacher’s assessments indicate that trainers who attend in the probation’s period in comparison to whomthose don’tattend to these kinds of periods, in the educational and technological qualifications are in above place. But out of our exception those who don’t attend in these classes, just in mental qualifications assess themselves above than others. Also in the view of managers, the teachers who pass these courses and those who don’t pass it have better function and also have upper average in the educational, technological, and professional domains, and in other components there are no meaningful differences between them.
    Keywords: Preschool, preschool's teachers, professional qualifications
  • Behruz Behruziyan* Pages 183-194
    The current research has been conducted in order to obtain the amount of the high school social sciences books contents in creating the social skills, applying the content analysis method. The population included second, third and fourth grade sociology high school books. In order to studying the skills in the above mentioned books, social skills draft was prepared. It’s content validity was confirmed by expertise and it’s reliability base on the two researchers agreement was 0.81. The statistical method of this study was data descriptive analysis, base on which the data were gathered, classified and organized. To analysis the hypothesis chi square test was utilized, also. According to the results, the amount of the social skills in the sociology books totally is at average rate and the number and the percentage of the social skills categories in fourth grade book is more than the amount in third grade book, and the amount in third grade book is more than the amount in second grade book. The amount of social skills that are considered in the mentioned books, include: social comprehension and understanding the values skills (%53.34), assertiveness skills (%15.65), autonomy skills (%13.82), coping skills (%6.23), cooperation and responsibility skills (%5.77), contact skills (%4.25) and familiarity with rules (%0.91). Base on the chi square test result, there is a significant difference in accordance with the social skills components in social sciences books
    Keywords: content analysis, social skills, sociology books, high school
  • Aliakbar Ajam* Pages 195-210
    In recent decades, electronic learning has attracted remarkable attention. But due to the defects and weaknesses of merely electronic learning, the blended learning approach has gradually come to existence, and worldwide tendency to use this new approach is increasing, because of its advantages and positive features. Considering the importance of the views of scientific staff members of the blended learning approach and due to effectiveness of their views on design and implementation of curriculums, the purpose of the present research has been to make a comparison between computer skills of scientific staff members of Payame Noor University and their views of the blended learning approach. The research method was of the descriptive-comparative type, and the data were analyzed using proper statistical tests. The population of this research has included all scientific staff members of Iran’s Payame Noor University. Using Cochran’s formula, the sample size was set to be 110 people. The data collection instruments have included the researcher-made computer skills questionnaire, adjusted based on Lin’s (2008) questionnaire, and the researcher-based questionnaire for views of scientific staff members of the blended learning approach. The validity of the instruments was determined through content validity. To determine the reliability of the research instruments, use was made of Cronbach’s Alpha method, on which basis Cronbach’s Alpha coefficient was obtained as 0.93. The findings of the research demonstrated that scientific staff members have an agreeing view of the blended learning approach in Payame Noor University. A significant difference was observed between views of scientific staff members in terms of gender (p
    Keywords: blended learning, computer skills, faculty members, payam nor university
  • Mahdi Sobhaninejhad* Pages 211-234
    This research has surveyed in five questions to know of attention rate to intentions of martyrs and immolates of eight years holy defense in elementary course lesson books. The used method in this research is description of context analysis kind and research society is also all of elementary books. Statistical sample are five books: Persian (reading), Persian (writing), celestial gifts, celestial gifts(work book) and social educations of elementary course. Measurement tools were checklist of context analysis structured by researcher and research findings with two
    Methods
    quantitative (using descriptive statistics index) and qualitative. Some results are 1.persian book with 53.7 % redundancy highest attention, celestial gift with 14.8 % redundancy lowest attention to intentions of martyrs and immolates between surveyed books. 2. Results in quality part show that axes and contextual factors related to intentions of martyrs and immolates of holy defense are not drawn well between surveyed lesson books as logical and organized and is very few and unscientific .
    Keywords: Context analysis, martyrs, immolates, holy defense, axe, factor, lesson program, elementary course
  • Mahbube Farzinyazdi Pages 235-248
    Today, with the development of information and communication technologies, the use of distance learning programs and facilities is rapidly increasing. Following the application of these new educational channels in many universities, it is vital to get some insights into the attitudes of different involving groups, including students. This study aims to investigate the attitudes of Yazd University Library and information science students towards e-learning and hope that it can be Key to the application of e-learning facilities in this discipline. In this research work, 100 students were studied, conducting a survey method. Data was collected by a researcher -designed questionnaire and analyzed with SPSS software using a descriptive method. Results suggest a relatively favorable attitude towards e-learning education and provide an appropriate base to implement this type of education. According to the findings, this situation may get improved with providing necessary equipments and by considering other incentives such as running workshops. Findings also showed that the application of e-learning systems is most effective for courses that are related to the use of computers and the internet, Courses on information sources and Courses that are associated with the application of new technologies in libraries.
    Keywords: E, learning, Distance education, Library, Information Science Students, Yazd University