فهرست مطالب

شخصیت و تفاوت های فردی - سال چهارم شماره 10 (زمستان 1394)

فصلنامه شخصیت و تفاوت های فردی
سال چهارم شماره 10 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن آب روشن، فرهاد خرمایی* صفحه 9
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی نیاز به شناخت بر اساس ویژگی های شخصیتی و باورهای معرفت شناختی دانشجویان بود. برای رسیدن به این هدف 200 دانشجوی پسر پردیس شهید رجایی (دانشگاه فرهنگیان) شیراز در سال 1393-1392 به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. در این پژوهش برای سنجش ویژگی های شخصیتی از مقیاس پنج عامل بزرگ شخصیت گلدبرگ (1999)، برای ارزیابی باورهای معرفت شناختی از پرسشنامه باورهای معرفت شناختی شومر (1998) و به منظور ارزیابی نیاز به شناخت از مقیاس نیاز به شناخت کاسیوپو، پتی و کائو (1984) استفاده شد. یافته ها نشان داد که از بین ویژگی های شخصیتی، عامل روان نژندگرایی به صورت منفی و عامل گشودگی در تجربه به صورت مثبت نیاز به شناخت را پیش بینی می کردند. همچنین در بین ابعاد باورهای معرفت شناختی، یادگیری سریع، توانایی ثابت و دانش ساده به صورت منفی و معنی داری پیش بینی کننده نیاز به شناخت در دانشجویان بودند. به دلیل کمبود پژوهش درزمینه ی نیاز به شناخت، پیشنهاد می شود دیگر متغیرهای پیش بینی کننده نیاز به شناخت موردبررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نیاز به شناخت، ویژگی های شخصیتی، باورهای معرفت شناختی، دانشجویان
  • مریم کتانی نجف آبادی، مریم فاتحی زاده*، عذرا اعتمادی، رضوان سادات جزایری صفحه 27
    این پژوهش با هدف پیش بینی تعارض زناشویی (زوج های در معرض طلاق و زوج های عادی) از طریق ویژگی های شخصیتی و جمعیت شناختی اجرا شد. پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری دو گروه زوج های در معرض طلاق و زوج های عادی بودند. از میان زوج های عادی 160 زوج به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی و از میان زوج های در معرض طلاق 160 زوج به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه 16 عاملی شخصیت کتل (کتل، 1975) و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی محقق ساخته بود. داده ها از طریق تحلیل رگرسیون گام به گام (لوجستیک) تحلیل شد. یافته ها نشان داد که از میان متغیرهای پژوهش (ویژگی های شخصیتی و جمعیت شناختی)، از متغیرهای روان شناختی، متغیرهای سن، فاصله سنی و تعداد فرزندان و از متغیرهای شخصیتی عامل های گرمی(A)، سلطه گری(E)، سرزندگی (F)، استدلال انتزاعی (B)، گوش به زنگ بودن (L) و تنش (Q4) وارد معادله شده است و نشان می دهد که این عوامل توان پیش بینی در معرض طلاق قرار گرفتن را دارند.
    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، ویژگی شخصیتی، ویژگی جمعیت شناختی
  • مصطفی نجمی، علی مشهدی*، سیدمحمدمهدی مشیریان فراحی، رضا نظام پور، حامد غفاریان مسلمی صفحه 49
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه هوش معنوی و طرح واره اولیه ناسازگار در افراد مجرم سابقه دار، مجرمین بدون سابقه و افراد عادی است.
    مواد و روش ها
    طرح این مطالعه در مقوله علی - مقایسه ای قرار می گیرد. نمونه ها شامل 35 نفر مجرم سابقه دار، 35 نفر مجرم بدون سابقه و 35 نفر از افراد عادی (بدون سابقه کیفری) که به صورت در دسترس در سال 1393 از زندان وکیل آباد انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، آزمودنی ها پرسشنامه های فرم کوتاه طرح واره یانگ (1988) و هوش معنوی 29 سوالی را تکمیل کردند.
    یافته ها
    در حوزه بریدگی و طرد و عملکرد مختل افراد مجرم با بزه اولیه نمرات بیشتری نسبت به مجرمان سابقه دار و افراد عادی کسب کردند و همچنین نمرات مجرمان سابقه دار از افراد عادی بیشتر بود. در حوزه محدودیت مختل نمرات مجرمان سابقه دار از افراد بزهکار اولیه (بدون سابقه) و افراد عادی بیشتر بوده است. در زیر مقیاس های هوش معنوی تفاوت معنی داری بین گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مجرمان از سطوح بالای طرح واره ناسازگار اولیه رنج می برند ولی در خصوص هوش معنوی بین سه گروه نیز تفاوت معناداری نداشت.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، طرح واره ناسازگار، مجرم سابقه دار، مجرم بدون سابقه
  • جعفر حسنی*، طیبه شاه مرادی فر صفحه 65
    اختلال در نظم جویی هیجان به عنوان عامل خطرناک و حفظ کننده پریشانی روان شناختی شناسایی شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش نظم جویی فرایندی هیجانی در پریشانی روان شناختی بود. بدین منظور، 22 نفر (13 زن و 9 مرد) از دانشجویان دانشگاه خوارزمی به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. افراد انتخاب شده به صورت گروهی، به مدت ده جلسه تحت آموزش راهبردهای نظم جویی هیجان قرار گرفتند. تمام افراد در سه مرحله (قبل از آموزش، میانه آموزش و بعد از آموزش) توسط مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS؛ لاویباند و لاویباند، 1995) ارزیابی شدند. برای تجزیه تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بون فرنی استفاده شد. نتایج بیانگر این بود که آموزش نظم جویی فرایندی هیجان منجر به کاهش افسردگی، اضطراب و استرس در شرکت کنندگان شده است. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت آموزش نظم جویی فرایندی هیجان با به کارگیری راهبردهای سازش یافته، می تواند گزینه مناسبی برای کاهش پریشانی روان شناختی باشد.
    کلیدواژگان: نظم جویی فرایندی هیجان، پریشانی روان شناختی، اضطراب، افسردگی، استرس
  • عباس ابوالقاسمی، نیلوفر میکائیلی، مینا طاهری فرد*، آذرکیامرثی صفحه 81
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه صفات شخصیتی سایکوپاتیک در دانش آموزان با و بدون نشانه های اختلال سلوک است. روش پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری، شامل کلیه ی دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی شهر اردبیل می باشد (28750=N). نمونه ی آماری پژوهش شامل 224 دانش آموز (112 دانش آموز دارای نشانه های اختلال سلوک و 112 دانش آموز بدون نشانه های اختلال سلوک) است که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه علائم مرضی اختلال سلوک (شافر، فیشر و لوکاس، 2007) و مقیاس تجدیدنظر شده سایکوپاتی کودکان و نوجوانان (لینام، 1997) استفاده شد. داده ها از طریق آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که بین دانش آموزان دارای اختلال سلوک و دانش آموزان بهنجار ازلحاظ صفات شخصیتی سایکوپاتیک تفاوت معنی داری وجود دارد. با توجه به یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که دانش آموزان دارای اختلال سلوک، صفات شخصیتی سایکوپاتیک بیشتری در مقایسه با دانش آموزان بهنجار دارند. لذا توجه به این صفات شخصیتی ناسازگارانه و کنترل آن ها در برنامه های پیشگیری، آسیب شناسی روانی و خدمات مشاوره ای ضروری است.
    کلیدواژگان: صفت شخصیتی سایکوپاتیک، دانش آموز، اختلال سلوک
  • کیومرث ارجمند قجور*، علی اقبالی صفحه 97
    هدف پژوهش حاضر مقایسه تاب آوری، حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی و انگیزه پیشرفت در دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی خانواده های طلاق و عادی بود. طرح پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای یا پس رویدادی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی شهرستان تکاب بود که از بین آن ها 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت و همکاران 1998)، پرسشنامه خودکارآمدی عمومی (شرر و آدامز، 1983) و پرسشنامه انگیزه پیشرفت (هرمنس، 1970) بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد بین تاب آوری، حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی و انگیزه پیشرفت در دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی خانواده های طلاق و عادی تفاوت معنی داری (001/0 P<) وجود دارد و دانش آموزان خانواده های طلاق ازلحاظ متغیرهای پژوهش در سطح پایین تری در مقایسه با دانش آموزان عادی قرار دارند. با توجه به یافته های پژوهش، می توان با ایجاد محیط های آموزشی و تربیتی مناسب سطح تاب آوری، حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی و انگیزه پیشرفت را در دانش آموزان خانواده های طلاق افزایش داد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی و انگیزه پیشرفت
  • آذین پهلوان*، حمیدرضا نوری امامزاده صفحه 119
    یکی از مهم ترین تفاوت های فردی، ترجیحات صبحگاهی- شامگاهی است. فردی که در صبح عملکرد بهتری دارد و زود بیدار می شود «صبحگاهی»، کسی که در غروب احساس و عملکرد بهتری دارند و دیر به رختخواب می رود «شامگاهی» نامیده می شود. هدف از پژوهش حاضر مقایسه ی ویژگی های شخصیتی افراد دارای ترجیحات صبحگاهی- شامگاهی در بزرگسالان ساکن شهر اصفهان می باشد. بدین منظور، تعداد 100 نفر از زنان و مردان بزرگسال ساکن در شهر اصفهان در سال 93 با توجه به نمره آنان در پرسشنامه ترجیحات صبحگاهی و شامگاهی (MEQ) هورن و استبرگ (1976) (50 نفر تیپ صبحگاهی و 50 نفر تیپ شامگاهی، میانگین سنی: 2/36 سال) به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در مقیاس 5 عامل بزرگ ویژگی شخصیتی (NEO) کاستا و مک کرا (2003) مورد آزمون قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل یافته ها با استفاده از روش واریانس چند متغیره (مانوا) صورت گرفت و نتایج پژوهش نشان داد که در خرده مقیاس های برون گرایی، گشودگی، توافق پذیری و وجدان گرایی بین افراد صبحگاهی و شامگاهی تفاوت معنادار وجود دارد (05/0P<). به نظر می رسد خاصیت تفکر گرایی (توجه به تجربه) صبحگاهی ها و عملکرد منطقی و تحلیل گرایی (نه احساسات و ارزش های شخصی) ایشان بر شخصیت این افراد تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: ترجیحات صبحگاهی - شامگاهی، ریتم شبانه روزی، پنج عامل بزرگ شخصیت
  • سهراب امیری *، ابوالقاسم یعقوبی، سمیرا قره ویسی صفحه 137
    هدف پژوهش حاضر بررسی روابط بین هوش هیجانی، سیستم های فعال سازی رفتاری (BAS) و بازداری رفتاری (BIS) با صفات سه گانه تاریک شامل پسیکوپاتی، ماکیاولیسم و خودشیفته بود. به همین منظور ابتدا 246 نفر از دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا به صورت نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب گردیدند، سپس به منظور بررسی اهداف و فرضیه های پژوهش، مقیاس صفات سه گانه تاریک (جان و پائلوس، 2014)، پرسش نامه هوش هیجانی (مایر، سالووی، کاریسو، 1999) و مقیاس سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری (کارور و وایت، 1994) بین شرکت کنندگان پژوهش توزیع گردید. داده های جمع آوری شده به منظور بررسی اهداف پژوهش، با استفاده از شاخص های توصیفی، ضرایب همبستگی، رگرسیون چندگانه هم زمان و آزمون تی جفت شده مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج بیانگر این بود که بین هوش هیجانی با هر سه صفت ماکیاولیسم، خودشیفته و پسیکوپات روابط منفی وجود داشت که این رابطه در صفت پسیکوپات روابط منفی معناداری به دست داد. روابط مثبت معنادار بین سیستم فعال ساز و بازداری رفتاری با صفت پسیکوپات از صفات سه گانه تاریک و هوش هیجانی با سیستم فعال ساز رفتاری نشان داده شد. مقایسه دختران و پسران در صفات شخصیتی تاریک و هوش هیجانی نشان داد که دو گروه تفاوتی در صفات سه گانه تاریک نداشتند بااین حال، دختران نسبت به پسران نمرات بالاتری در هوش هیجانی داشتند.
    کلیدواژگان: پسیکوپات، خودشیفته، ماکیاولیسم، سیستم فعال ساز، سیستم بازداری، هوش هیجانی
|
  • Abroshanh., Khormaei, F.* Page 9
    The aim of the present study was to predict university students’ need for cognition based on their personality characteristics and epistemological beliefs. The sample consisted of 200 male students from Farhangian University in Shiraz (2013-2014); Who selected randomly through cluster sampling. They were asked to complete the Questionnaire of need for cognition (Cacioppo, Petty & Kao, 1984), the Big Five Personality Questionnaire (Goldberg, 1999) and the Epistemological Beliefs Inventory (Schommer, 1998). The results of this study indicated openness to experience as the best reverse predictor, and neuroticism as the best direct predictor of need for cognition. The results also revealed that among epistemological beliefs, quick learning, fixed (innate) ability and simple knowledge significantly were reverse predictors of need for cognition. Because of limited research in domain of need for cognition, we suggested to study other variables predict the need for cognition. Result of this research is expected to give the worthwhile information in the field of the need for cognition.
    Keywords: need for cognition, personality characteristics, epistemological beliefs, students
  • Katanim., Fatehizadehm.*, Etemadio., Jazayeri, R Page 27
    The purpose of this research was to predict marital conflicts (of divorce prone and normal couples) through personality, psychological and demographic characteristics. To conduct this correlational study, using two- stage cluster sampling method, 320 couples (160 normal and 160 divorce prone couples) were selected randomly. The assessment tools included sixteen personality factor Questionnaire (16PF), and The Demographic Questionnaire. The data were analyzed using stepwise regression analysis (logistic). The results showed that among the personality and demographic variables, six personality factors namely; A, B, E, F, L, Q4, and three demographic variables namely; number of children, age, and couples’ age gap significantly predict marital conflict.
    Keywords: marital conflict, personality characteristics, demographic characteristics
  • Najmim., Mashhadia.*, Moshirian Farahi, M.M., Nezampourr., Ghfarian Moslemi, H Page 49
    Introduction
    The aim of this study was to compare spiritual intelligence and early maladaptive schemas among persistent offenders, first offenders, and normal individuals.
    Materials And Methods
    To conduct this Ex-Post Facto study, 35 persistent offenders and 35 first offenders were selected randomly among the prisoners of the Vakil-Abad prison. Furthermore, 35 individuals were selected from ordinary (Non-criminal) people. The participants were asked to complete Young Schema Questionnaire (short form, 1998) and Spiritual Intelligence Questionnaire.
    Results
    The results of the current study indicated that the first offenders compared with persistent offenders and normal individuals got higher scores at disconnection and rejection area, and also impaired autonomy and performance area. The results also revealed that the persistent offenders compared with first offenders and normal individuals got higher scores at impaired limits area. Regarding with the spiritual intelligence there was no significant differences between the three groups.
    Conclusion
    The results showed that offenders compared with normal individuals suffer from high levels of early maladaptive schemas, but there was no significant differences in spiritual intelligence of the participants in the three groups.
    Keywords: spiritual intelligence, maladaptive schemas, persistent offender, first offender
  • Hasanij. *, Shahmoradifar, T Page 65
    Deficits in emotion regulation have been identified as a risk factor for maintenance of psychological distress. The purpose of the present study was to assess the effectiveness of emotion regulation strategies training on psychological distress. To conduct the study, 22 university students (13 males and 9 females) from Kharazmi University were selected voluntary. The participants took part in a 10-session workshop of emotion regulation strategies training. All individuals in the three stages of training (prior to the training, while receiving the training and subsequent to the training) were assessed using the scale of depression, anxiety and stress (DASS, Lovibond & Lovibond, 1995). Data were analyzed using repeated measurement and Bonferroni post-hoc test. The results indicated that, procedural emotion regulation training leads to the decrease of depression, anxiety and stress in the participants. With regard to the results of the present research, it can be concluded that procedural emotion regulation strategies training could be an effective procedure for reduction of psychological distress.
    Keywords: Procedural Emotion Regulation, Psychological Distress, Depression, Anxiety, Stress
  • Abolghasemia., Mikaeilin., Taherifardm.*, Kiamarsi, A Page 81
    The purpose of the current research is to compare the psychopathic personality traits in students with and non-symptoms of conduct disorder. The present research is causal-comparative. The population is consisted of all male students of middle school in the city of Ardabil (N=28750). The research participant is consisted 224 students (112 students with symptoms of conduct disorder and 112 students without symptoms of conduct disorder) who were selected by multi-stage cluster sampling. To collect data, the Conduct Disorder Pathological Symptoms Inventory (Schaffer, Fisher and Lucas, 2007) and Children/ Adolescents Psychopathic Scale (Lynam, 1997) were used. Data was analyzed using MANOVA. Multivariate analysis of variance showed that the between students with conduct disorder and normal students are significant differences in terms of psychopathic personality traits and its dimensions. According to the findings of this study, it can be concluded that the psychopathic personality traits in students with conduct disorder are higher than normal students. Therefore, attention to maladaptive and psychopathic personality traits of students with conduct disorder and control them is essential in programs of prevention, psychopathology and consulting services.
    Keywords: Psychopathic personality trait, Student, Conduct disorder
  • Arjmand Ghujurk.*, Eghbali, A Page 97
    The purpose of this research was to compare resiliency, perceived social support, self-efficacy and achievement motivation of male students in divorced and ordinary families. To conduct this ex-post facto study, 40 male students from divorced families and 40 male students from ordinary families, who were studying at middle schools in Takab township in 1392-93 academic year, were selected randomly. Research tools included resiliency scale of canner & Davidson (2003), perceive social support questionnaire (Zimet and et al, 1998), self-efficacy questionnaire (Shere and Adams, 1983) and achievement motivation questionnaire (Hermans, 1970). The data were analyzed using multivariate analysis of covariance. Results showed that students from divorced families compared with students from ordinary families get significantly higher scores in resiliency, perceived social support, self-efficacy and achievement motivation. Regarding with the results of the current study, it could be conclude that it is essential to pay special attention to psychological problems of students from divorced families.
    Keywords: Resiliency, Perceived Social Support, Self, Efficacy, Achievement Motivation
  • Pahlavana.*, Nooriemamzadeh, H.R Page 119
    One of the main differences in individuals is difference in morningness-eveningness preferences. A person who wakes up early in the morning and has a better performance in the morning is called "Morningness" and a person who feels and performs better in the evening and goes to bed late is called "Eveningness". The aim of this study was to compare the Personality Characteristics of People with Preferences for Morning and Evening in the city Isfahan. To conduct the study, using convenience sampling method, and based on participants scores at morningness-eveningness questionnaire (Horne and Ostberg, 1976) 50 morningness preferences and 50 eveningness preferences (age: 20 to 60 years) were selected and were asked to complete the Five Factor Inventory (NEO) Costa and Mac Lycra (2003). The data were analyzed using Multivariate analysis of variance (MONOVA). The results showed significant differences between morningness preferences and eveningness preferences individuals in four personality dimentions, namely; Extroversion, Openness to experience, Agreeableness, and Conscientiousness. It seems that morningness preferences individuals are more rational and analytical oriented, and these characterestics affects their personality.
    Keywords: Morningness, eveningness preferences, Circadian Rhythm, The Big Five Personality Traits
  • Amiris.*, Yaghobia., Ghare Veysi, S Page 137
    This study investigated the relationships between Emotional intelligence, behavioral activation system (BAS) and behavioral inhibition system (BIS) with dark triad traits including Machiavellianism, Narcissism, and Psychopathy. For this purpose, multi-stage cluster sampling, 246 students from the Bu Ali Sina University were selected randomly and then were asked to complete Dark Triad Traits Scale (Jones & Paulhus, 2014), Emotional Intelligence Questionnaire (Mayer, Salovey, & Caruso, 1999) and Behavioral Activation and Inhibition Scale (Carver & White, 1994). The collected data were analyzed using descriptive indicators, correlation coefficient, simultaneous multiple regression and paired t-test. The results showed not significant relationship between emotional intelligence with the traits Machiavellianism and narcissism, but significantly negative relationship between emotional intelligence with psychopathy trait. A significant positive correlation was shown between behavioral activation and behavioral inhibition systems with psychopathy trait of dark triad traits and emotional intelligence. Comparing the women and men in dark personality traits and emotional intelligence showed that the two groups had no differences in dark triad traits, however, women had higher scores in emotional intelligence than men.
    Keywords: psychopathy, narcissistic, Machiavellianism, Activation system, Inhibition system, Emotional intelligence