فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 4 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمود عباسی صفحه 7
  • سید مصطفی محقق داماد صفحه 13
    خودکشی امری است که از دیرباز ذهن فلاسفه و علمای مذهبی را به خود مشغول کرده است. مکاتب اخلاقی در خصوص مساله خودکشی دیدگاه های مختلفی را ارائه داده اند که در این مقاله از میان آن مکاتب دیدگاه های مکاتب اصالت فایده و اصالت وظیفه مورد بررسی قرار می گیرد در فقه اسلامی نیز در این خصوص علمای شیعه و اهل سنت دارای نظرات مختلفی هستند. عده ای از آنها به طور مطلق قائل به حرمت این عمل بوده و در تایید نظر خود به آیات و روایات و دلیل عقل استناد کرده اند. از سوی دیگر عده ای معتقدند که حکم حرمت خودکشی در پاره ای موارد مشمول استثناء می شود و در تایید این مطلب مواردی را از باب مثال ذکر کرده اند. در مقاله حاضر این نظریات و دیدگاه ها بیان شده و مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: خودکشی، فلسفه اخلاق، فقه اسلامی، حکمت عملی
  • علی اکبر ولایتی صفحه 45
    گندی شاپور نقشی مهم در تاریخ طب ایران داشته است. تا پیش از ظهور اسلام، اعراب اطلاعات بسیاری از علوم تجربی و طب در اختیار نداشته و بیشتر معلومات آنان جز شرح هایی از تالیفات ارسطو نبود. در دوران اولیه ظهور اسلام، مسلمین در میان علوم طبیعی به علم طب بیش از دیگر علوم اهمیت می دادند و به همین مناسبت هنگامی که مسلمین بر بخش های غربی آسیا و شمال افریقا تسلط یافتند، مراکز علمی ایران و روم را به همان شکل دست نخورده نگاه داشتند و متعاقبا گندی شاپور به مرکز علمی حکومت اسلامی تبدیل گشت. در دوران حکومت اسلامی کتابهای بسیاری از این مرکز منتشر گردید که حاصل تفکرات اندیشمندان مسلمان ایرانی بود. این کتب چنان دارای اهمیت گردید که بعدها بارها در اروپا به چاپ رسید. انتشار این کتب در اروپا بر علم پزشکی و تمدن مغرب زمین تاثیر شگرفی گذاشت.
    کلیدواژگان: گندی شاپور، تاریخ پزشکی، تاریخ اسلام
  • لادن ترک مقدم، محمود عباسی، زکیه آزادانی صفحه 71
    معنای زندگی چیست؟ برخی از مردم به این خاطر جذب فلسفه می شوند که امیدوارند فلسفه بتواند پاسخی به این معمای قدیمی بدهد. اگر آنان به دنبال راه حلی ساده برای این معما باشند، به احتمال قریب به یقین ناامید خواهند شد. برخی فلاسفه معتقدند علت این که پاسخ گفتن به پرسش از معنای زندگی بسیار دشوار به نظر می رسد آن است که این پرسش اساسا غیرواقعی و دروغین است: معنا به جملات یا علامات تعلق دارد نه به چیزهایی از قبیل زندگی انسان. شاید چنان که فیلسوف بزرگ قرن بیستم، لودویگ ویتگنشتاین می گوید، حل مساله معنای زندگی در پاک کردن آن است.[1]
    با این وجود همه ما در زندگی به دنبال معنا هستیم و از احساس پوچی که می تواند همه چیز را در نظرمان کسل کننده، تکراری، یکنواخت و بی فایده سازد، وحشت داریم. اگرچه درگیر شدن با فعالیت هایی همچون داشتن یک شغل، ایجاد خانواده و... می تواند چنین احساسات منفی را از ما دور کند، اما آیا چنین مشغولیت های شخصی کافی است یا ما به هدفی بنیادی تر برای اعتبار بخشیدن به حیاتمان نیاز داریم؟ آیا حقیقت گریزناپذیر فناپذیری بشر، دستیابی به هر معنای واقعی و پایدار را ناممکن می سازد؟
    از آنجا که عمر چنین سوالاتی به اندازه عمر بشر است، به نظر نمی رسد که روزی به عنوان مسائلی حل شده به کنار نهاده شوند. با این وجود می توان با مطالعه روش های متنوعی که فلاسفه بزرگ در مواجهه با معمای هستی انسان به کار گرفته اند، درس های بسیاری آموخت. برخی از چهره های مهم تاریخ فلسفه به این پرسش پاسخ گفته اند اگر چه آنان نوعا مساله خود را با این بیان مطرح نکرده اند،اما مفاهیمی به کار می برند که مضمونش درباره سعادت واخلاق است اما دقیقا به عنوان اهداف نهایی تفسیر شده اند که انسان باید برای داشتن یک هستی معنادار آنها را تحقق بخشد.
    [1]- Wittgenstein، Ludwig، Tractatus Logico-Philosophicus، D.F. Pears and B.F. McGuinness (trans.)، New York: Humanities Press، 1961: 6.521.
    کلیدواژگان: معنای زندگی، فلسفه غرب، خدامحوری، اخلاق گرایی
  • سید ضیاءالدین تابعی، حکیمه پارسایی صفحه 107
    در این تحقیق سعی کردیم که با دید هستی شناسی به بررسی رابطه بیمار و پزشک بپردازیم لذا در ابتدا با توضیحی کوتاه از ارتباط انسان ها به ارتباط پزشک و بیمار رسیدیم. برای دست یابی به این امر در ابتدا به توضیح رابطه ایده آل و سپس با توضیح رابطه موجود به نقد آن پرداخته و با دسته بندی و توضیح هویت های وجودی انسان ها ارتباط ایشان را در قالب این هویت ها به بحث نهادیم. نتایج بدست آمده از بررسی ها و مطالعات انجام شده بر این مبنا قرار گرفته است که اولا هر رابطه ای نیاز به توجه و شناخت و اعتقاد به هویت معرفتی طرفین ارتباط دارد تا این رابطه در حد بالای انسانی خود بر قرار شود و در ثانی یک پزشک باید علاوه بر شناخت بیماری، انسان شناس نیز باشد تا بتواند با بیمار خود رابطه ای سودمند برقرار سازد.
    کلیدواژگان: ارتباط پزشک و بیمار، هویت وجودی انسان، هویت معرفتی، هویت عاطفی، هویت جمادی
  • سودابه جولایی، علی متولی زاده اردکانی صفحه 121
    هرچند که پیشرفت های چشمگیر ژنتیک پزشکی در حوزه تشخیص و درمان بیماری ها در سال های اخیر، فرصت های تازه ای را در جوامع ایجاد کرده، چالش های اخلاقی خاص خود را نیز به همراه آورده است. یکی از این چالش های اخلاقی بسیار مهم مسئله حفظ حریم ژنتیکی افراد است که به دلیل تاثیر گذاری زیاد بر بیمار و اعضاء خانواده مباحث زیادی را به خود اختصاص داده است. با تمرکز اطلاعات پزشکی و امکان دسترسی به این اطلاعات از طریق کامپیوتر، نگرانی دسترسی به اطلاعات ژنتیکی پیش روی پژوهشگران و دست اندرکاران این حوزه قرار گرفته است. از همین روست که امروزه در سرتاسر دنیا چگونگی جمع آوری و حفاظت از این اطلاعات مهم ترین مسئله ای است که برای پیشگیری از استفاده نادرست آن توسط افراد، سازمان ها و دولت ها بایستی مد نظر قرار گیرد. این مقاله به بحث پیرامون مسائل اصلی مرتبط با حریم اطلاعات ژنتیک پزشکی پرداخته است.
    کلیدواژگان: اطلاعات ژنتیکی، حریم اطلاعاتی، اخلاق
  • عبدالحسین کاظمی، جمیله ملکوتی، محمود عباسی صفحه 135
    در مطالعات مربوط به ژنتیک رفتاری، شاخه ای تخصصی تحت عنوان «ژنتیک خشونت» به ارزیابی استعداد ژنتیکی افراد برای ارتکاب اعمال ضداجتماعی، خشونت آمیز و هنجار شکن می پردازد و برخی حقوقدانان و وکلای مدافع سعی در یافتن شواهدی ژنتیکی برای تمایل به موضوعی را دارد که از آن به عنوان «سرنوشت ژنتیکی» یاد می شود.
    این افراد استدلال می کنند که هنجار شکنی و ارتکاب خشونت بوسیله موکلین آنها، ناشی از «سرنوشت ژنتیکی» و «فرامین ژنی» و بیولوژیکی بوده و آنان اراده ای برای عدم ارتکاب خشونت نداشته اند و نیت مجرمانه همانند سایر خلافکاران برای آنان قابل اثبات نمی باشد.
    البته تا کنون این گونه دفاعیات در محاکم و بوسیله قضات یا هیات منصفه مقبول واقع نشده و جامعه شناسان، روانشناسان، علمای تعلیم و تربیت، جرم شناسان، فعالان اخلاقی و مجامع مذهبی و حتی علمای علم ژنتیک، تلاش طرفداران «دفاعیه ژنتیکی» را، روشی برای مخدوش نمودن مجموع ارزشهای اخلاقی و مبانی مسئولیت مدنی جوامع انسانی و معیارهای حقوقی می دانند و مسلم است که موجه شمردن ارتکاب خشونت بر حسب سرشت و ژنتیک، به معنای عدم وجود اراده قابل کنترل در ارتکاب عمل بوده و در نهایت مستمسکی برای نفی مسئولیت مرتکبین اعمال ضد اجتماعی در قبال اعمال خود و خطری برای ارزش های اخلاقی و اجتماعی جامعه بشری خواهد بود.
    کلیدواژگان: ژنتیک خشونت، مسئولیت مدنی، اخلاق
  • محمد علی حیدرنیا صفحه 147
    کتاب چهار مقاله نظامی عروضی سمرقندی از کتب بسیار مهم پارسی در قرن ششم است . که حاوی چهار مقاله در فن، دبیری، شعر، نجوم و طب است.
    در مقاله طب و هدایت طبیب نکات بدیعی از اخلاق پزشکی بطور بسیار فشرده بیان شده است و این مطالعه با هدف بررسی اخلاق پزشکی دراین مقاله انجام شده است.
    روش
    این یک مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوی است. که مطالب مربوط به اخلاق پزشکی درمقاله طب و هدایت طبیب استخراج و مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است.
    یافته ها
    در مقاله طب و هدایت طبیب بر لزوم نرم خویی و خوشرفتاری، حاذق بودن، احترام به بزرگان علمی و متخلق بودن به اخلاق اسلامی تاکید شده است.
    نتیجه
    یافته ها نشان می دهد که طب سنتی ایرانی- اسلامی جایگاه ویژه ای برای اخلاق پزشکی قائل است و در پزشکی امروز در مسائل مربوط به حقوق بیمار و رابطه پزشک و بیمار می توان از این پشتوانه عظیم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، مقاله طب، چهار مقاله، نظامی عروضی سمرقندی
  • نقش اخلاق پزشکی در اقتصاد سلامت
    سید رضا موسوی، زهره مهدی خواه صفحه 159
    توجه به موضوع اقتصاد سلامت اخیرا بحث محافل علمی و دانشگاهی جهان است و این روند گسترش وسیعی داشته، بطوری که در ایران نیز شروع شده و رو به گسترش است. توجه به حوزه اقتصاد و ارتباط آن با سلامت جامعه که در حقیقت سرمایه اجتماعی است ضروری به نظر می رسد. مسائلی که در بهداشت و سلامت مطرح است، پشتوانه مادی (پول و تجهیزات) و سرمایه انسانی (نیروهای توانمند و متخصص) دو مولفه مهم هستند که در اقتصاد سلامت مطرح می باشند. اخلاق زیستی[1] و بطور اختصاصی تر اخلاق پزشکی[2] در شکل گیری و ارتباط دهندگی دو مولفه ذکر شده از اهمیت بسزایی برخوردار هستند.
    3- Bioethics
    4- Medical ethics
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، اقتصاد سلامت، اخلاق زیستی، سرمایه اجتماعی، اعتماد جامعه
  • احمد رضا همتی مقدم، محسن زمانی صفحه 171
    تحقیق درباره سلول های بنیادی و دستاوردهای آن در حال حاضر دانش پزشکی را با نتایج شگفت انگیزی همراه کرده است. اما این تحقیقات چالش های اخلاقی زیادی نیز برانگیخته است. مهمترین چالش اخلاقی در این زمینه مباحث مربوط به تخریب جنین دو تا پنج روزه است تا از توده سلولی درونی او برای رشد سلول های بنیادی استفاده کنند. در این مقاله استدلالی علیه این تحقیقات که بر مبنای اینهمانی شخصی طراحی شده نقد و بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: تحقیقات جنین شناسی، اینهمانی شخصی، نفس انسانی، جنین
  • شبنم بزمی، علی متولی زاده اردکانی صفحه 189
    ژن درمانی یا درمان ژنتیکی با اصلاح ژن روش نوینی در درمان و پیشگیری از بیماری های ژنتیکی و ارثی است.ایده اصلی ژن درمانی وارد سازی یک نسخه سالم از یک ژن جهش یافته به ژنوم فرد مبتلا است .با وجود گذشت حدود دو دهه از ارائه ایده ژن درمانی، عملی و کار آمد شدن این تکنیک هنوز در دوران کودکی به سر برده و در سطح بالینی ،کارآزمایی های مربوط به آن تنها در مراحل پژوهشی بوده و ملاحظات اخلاقی و قانونی بسیاری نیز بر انجام اینگونه روش ها متصور است که دراین مقاله به برخی از چالش های موجود در این زمینه اشاره شده است.
    کلیدواژگان: ژن درمانی، اصلاح ژنتیکی، اخلاق پزشکی، ژنوم انسانی
|
  • Seyed Mostsfa Mohaqeq Damad Page 13
    From a long time ago, the suicide issue has involved the mind of philosopher and religious scholars. The moral schools regarding to this issue, represent various approaches. In this article, among these schools, we study the attitude of utilitarian and deontological schools. In Islamic jurisprudence, the shiest and sonnies scholars have different opinions in this respect. Some of them believe that it is completely forbidden and for confirming their attitude invoke to the Quran and wisdom. In the other hand, the ethers believe that the prohibition of suicide is not absolute but rather in some cases their is exception and for confirming their view represent some example for this in this article we mentioned these opinion and attitude and then we criticize and study them.
    Keywords: Suicide, philosophy Ethics, practical wisdom, Islamic Jurisprudence
  • Ali Akbar Velayati Page 45
    Jundi Shapur have an important role in medical history of Iran. Before appearance of Islam, Arabs haven’t much information about science and medicine and almost all of their knowledge was the commentaries of Aristotle works. In early period of appearance of Islam, Muslims was most interested in medicine among other sciences and therefore when they dominate on western part of Asia and Iran they didnt destroy this scientific center and use this center for developing their science and society. And Gondi shaper became the scientific center of Islamic government. Then many books were published as Arab works that in reality were belong to Iranian. This books that published in Jundi Shapur has a great influence on western civilization.
    Keywords: Jundi Shapur, medical history, Islamic history
  • Ladan Tork Moghaddam, Mahmoud Abbasi, Zakiyeh Azadani Page 71
    What is the meaning of life? Some people are interesting in philosophy because they hope that it can answer this question. Some philosopher believes that the answer to this question is difficult because it is unreal, this meaning belong to the word and sentences not to the things such as life of human. Nevertheless all of us in our life seek meaning. We are afraid of nihilism that could make all things meaningless in our mind. Although involving in activities such as having a job or making a family could avoid such bad feelings but are such personal involving enough or we need more fundamental aim for validating our life. Some of famous philosopher answered to this question. They use notions that their implications are about happiness and morality and they are construed as a final goal that human for having meaningful existence must comply them .
    Keywords: meaning of life, western philosophy, monotheism, moralism
  • Seyed Ziyaoddin Tabeyi, Hakimeh Parsayi Page 107
    In this paper we studied Physician and patient relationship regarding to ontology perspective. First we generally explain human's relationship and in particular Physician and patient relationship. for achieving to this we first explained ideal relationship and then criticize and classify it. The result of this survey is based on that: first each relationship needs to pay attention to identifying and to believe to the nature of partie's cognitive relationship so that it could be made in high level of humanity. Secondly that physician moreover diagnosing disease must be anthropologist so that he could make good relationship with his patient .
    Keywords: Physician, patient relationship, identity, ontology, anthropology
  • Soodabeh Joolaee, Ali M. Ardekani Page 121
    In recent years the great advances in the field of medical genetics for diagnosis and treatment of diseases has provided a tremendous opportunities and at the same time many challenges in the social and ethical realms. The privacy issue in Medical Genetics is among the very important topics being discussed in the field of medicine throughout the world due to its wide impacts on patients and family members. The centralization of health information and computerization of access to medical information is of main concern to patients in future use of genetic information. Such information may be the total genetic information available about the individual and his/her family. Also complex ethical issues may arise due to certain knowledge derived from genetic diagnostic tests performed on individuals, family members and/or embryos. Currently, the most important issue in the field of ethics and genetics is the privacy issue related to genetic information about individuals and how to collect and safeguard that information from misuse by unauthorized individuals, organizations and governments throughout the world. In this article the main topics and concerns related to the privacy issue in medical genetics is discussed.
    Keywords: Genetic information, ethics, privacy
  • Abdolhassan Kazemi, Djamileh Malakoti, Mahmoud Abbasi Page 135
    The suggestion of individual blame for action is central to our idea of what it is to be a person. Behavioral genetic research may seem to call into question the idea of individual responsibility with probable implications for the criminal fairness scheme. These implications will depend on the understandings of a mixture of agencies and expert groups involved in responding to violent and anti-social behavior, and, the result of negotiations between them over resulting practice. The paper considers two kinds of approaches to the question of responsibility and 'criminal gene's arising from a sociological and philosophical perspective respectively. One is to consider the social context and possible practical implications of research into 'criminal gene's which will later be examined through interviews and discussions with a range of experts including lawyers and social workers. A second and different kind of approach is to ask whether the findings of behavioral genetics ought to have implications for attributions of responsibility. Issues of genetic influence are central to both approaches and therefore, this article would like to postulate that:(1) Criminal behavior, especially chronic criminal behavior, seems to be partly genetically predisposed.
    (2) An important task at this point is to attempt to determine the biological factors which predispose people to crime.
    (3) We have related some tentative initial steps being taken in the study of the autonomic nervous system as one possible heritable, biological basis for the failure of normal social learning forces in inhibiting criminal behavior. Early in this paper we discussed the tenability of asserting criminal responsibility on individuals whose criminal behavior has a partly genetic etiology. But this special consideration seems to set biological factors apart as being in some unique causal category. In fact, genetic, physiological, and biochemical factors are causal agents in the same sense as family, social class, or neighborhood factors. Of course, criminal behavior (like all other behavior) must be caused; one class of causal variables is the biological category. The legal doctrine of responsibility is not challenged by identifying biological factors as partially determining crime any more than it is by findings of social causation. Only in cases in which abnormal biological factors are exceptionally powerful influences might responsibility be challenged. Such cases will be quite rare.
    Keywords: Violence genetic, Social responsibility, Ethics
  • Mohammad Ali Heydarnia Page 147
    Introduction
    Chahar Maghaleh is a famous classical prose in Iranian literature that is written by Nezami Aroozi Samraghadi in the 6th century (Hejri or 12th Century B.S).This book contains four articles (discourses) in the field of Secretary, Poetry, Planetary and medicine. In medical article there are many interested points of medical ethics. In this study we described and interpreted these ethical points in this article.
    Method
    This is a quantitative study in the form of content analysis and in this way we studied the medical article from a reliable text of Chahar Maghaleh and conclude ethical points then described and interpreted these ethical points in the comparison of new medical ethics.
    Result
    The article emphasis on: debonair with patients, Good behavior with colleagues and teachers; acted wisely and intelligently as a physician; Believe and act to Islamic codes.
    Conclusion
    The results showed that traditional Iranian–Islamic Medicine paid more attention to medical ethics and we can utilize this background in Patients-Right and Patients-Doctors relationships.
    Keywords: Medical Ethics, Chahar Maghaleh, Nezami Aroozi Samarghandi
  • Ahmad Reza Hemmati Mogaddam, Mohsen Zamani Page 171
    Contemporary researches on embryonic stem cell and their outcomes have fascinated medical researchers. However, these researches have risen some moral questions, the most important of which concerns destruction of two-to-five-day-old embryos in order to harvest their inner cell mass, which is what is used for the development of stem cells. Some have argued that this destruction is immoral. I shall examine their argument and use the notion of personal identity to criticize it.
    Keywords: Embryonic Stem Cell, Personal Identity, embryo
  • Shabnam Bazmi, Ali M. Ardekani Page 189
    Gene Therapy or Genetic treatment using gene modifications is a new method for therapy and prevention of genetic and inheritable diseases in humans. The main idea in gene therapy is the delivery of a healthy gene to the genome of a person with a specific disease. Although two decades has passed since the introduction of the idea of gene therapy in medicine, the use of this technique in treatment of patients is at its early stages of implementation at the clinical settings. Most of the projects in gene therapies are still at research stage throughout the world and many ethical issues have surrounded the use of such technique in humans. In this article we have summarized the ethical issues and challenges which are faced by the medical communities throughout the world in using genetic technologies for therapies in humans.
    Keywords: gene therapy, medical Ethics, human genome, medical ethics