فهرست مطالب

مطالعات قرآن و حدیث - سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1394)

نشریه مطالعات قرآن و حدیث
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد جانی پور صفحات 5-41
    تاکنون صدها مستشرق راجع به قرآن کریم تحقیق کرده و آثاری منتشر کرده اند که بسیار قابل تامل و بررسی است، اما در این خصوص توجه به یک نکته ضروری می نماید و آن علت گزینش هدفمند برخی موضوعات تحقیقی در خصوص قرآن کریم است. یکی از مهمترین مباحثی که خاورشناسان در پژوهش های قرآنی خود بدان توجه جدی نموده و به مطالعه و تحقیق در خصوص آن پرداخته اند، مسئله تاریخ قرآن می باشد که یکی از مهمترین زیرشاخه های متعلق بدان، مسئله جمع آوری قرآن، قرائات و وجود لهجه های مختلف در میان اعراب و نقش آن در به وجود آمدن اختلاف قرائات قرآنی است. این پژوهش به دنبال آن است که پس از بیان پیشینه تاریخی و احصاء اجمالی آثار مستشرقین در خصوص اختلاف قرائات قرآنی، به تبیین علل و انگیزه های ایشان از ورود به این عرصه تخصصی پرداخته و با ارائه یک دسته بندی کلی و تحلیل برخی آثار و جملات ایشان، نکات مهمی را در این زمینه بازگو نماید.
    کلیدواژگان: استشراق، علم القرائه، اختلاف قرائات، تحریف
  • حامد (فرهنگ) خانی (مهروش) صفحات 43-78
    از جمله رایج ترین رفتارهای عبادی در میان مسلمانان ذکر گفتن است؛ به یاد خدا بودن و ابراز این مرور ذهنی در قالب الفاظی آیینی و از پیش تعیین شده. همان قدر که ذکر گفتن از دیرباز در میان مسلمانان رفتاری رایج بوده، بحث درباره فضیلت شیوه های مختلف ذکر، اشکال بدعت آلود آن، و احیانا مرزبندی میان ذکر و رفتارهای عبادی دیگر نیز رواج داشته است. بدین سان، حجم گسترده ای از تالیفات دعایی عالمان مسلمان به بحث درباره شیوه های مختلف ذکر اختصاص یافته، و خاصه روایات فراوانی هم از بزرگان دین در این باره نقل شده است؛ روایاتی که بحث درباره اصالت آنها، تمییز میان اصیل و مجعولشان، و مشخص کردن زمینه تاریخی گسترش و رواج هر یک با مشکلات فراوانی روبه روست. یک راه حل قابل تصور برای تاریخ گزاری این قبیل روایات، مطالعه تاریخ تحول مفهوم ذکر در فرهنگ اسلامی است؛ کاری که در این مطالعه بناست بدان پردازیم. کوشش خواهیم کرد با مرور شواهد تاریخی و دسته بندی آنها تصویری واضح تر از تحولات این مفهوم در گذر زمان بازنماییم.
    کلیدواژگان: ذکر، ذکر جماعی، ذکر فردی، ذکر کثیر، کارکرد ذکر، اداره القرآن، قصص، وعظ، تاریخ زیارت
  • کیوان احسانی، اصغر طهماسبی بلداجی، لیلا قنبری صفحات 79-107
    ذهبی در کتاب التفسیر و المفسرون ضمن تائید «تفسیر به رای» به عنوان یکی از روش های تفسیر قرآن، آن را به ممدوح و مذموم تقسیم بندی کرده و پس از معرفی این روش، مصادیق هر کدام را جداگانه ذکر می کند و در این میان تفاسیر با صبغه اشعری را ممدوح و مابقی را مذموم تلقی می کند؛ بر همین اساس در بررسی تفاسیر دیگر فرق از جمله شیعه نمودهای عینی از تفسیر به رای مذموم را ذکر می کند؛ از جمله: آیه تطهیر، آیات ولایت و آیاتی که ناظر بر باورهای کلامی تشیع است. پژوهش ذیل با رویکردی تحلیلی در سه محور: اصل تقسیم بندی، مصادیق تفسیر به رای و نمودهای عینی از تفسیر به رای مذموم، باور ذهبی را مورد کنکاش قرار داده است. نتیجه آنکه: اصل تسیمه «تفسیر به رای» و تقسیم بندی آن معارض با اصول دینی می باشد. آیات، روایات، سیره معصومین(ع) و گفتمان اندیشمندان اسلامی به طور مطلق هرگونه تفسیر به رای را ناروا و مذموم بیان داشته؛ و تلقی نمودن برخی از تفاسیر در حیطه ممدوح و مذموم، دور از داوری علمی و ناشی از پیش داوری و عدم شناخت مبانی دیگر تفاسیر است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، تفسیر به رای، محمدحسین ذهبی، التفسیر و المفسرون
  • حسین شجاعی، حسین هوشنگی، محمد رضایی مقدم صفحات 109-136
    تفسیر عرفانی یکی از قدیمی ترین گونه های تفسیری است. جهان بینی مخصوص عرفا و سبک خاص نگارشی ایشان موجب شده این گونه ی تفسیری در دوران مختلف و از ابعاد متنوع مورد نقد قرار بگیرد. این تنوع انتقادات ریشه یابی به جا بودن یا صحیح نبودن انتقادات را کمی دشوار می نماید به همین خاطر با گونه شناسی این انتقادات در گام اول می بایست ریشه و منشا هر انتقادی که در این زمینه مطرح گردیده است را مشخص نمود و در گام بعدی با تحلیل هر کدام از این گونه ها اعتبار یا عدم اعتبار آن ها را تعیین کرد، تا نهایتا امکان تصمیم گیری نهایی در زمینه داوری در مورد این انتقادات فراهم آید. مقاله پیش رو با توجه به این دو گام به بحث و بررسی انتقادهایی که تاکنون در زمینه تفسیر عرفانی ارائه شده است پرداخته و شیوه نقدی متفاوت را در مواجهه با این تفاسیر پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: تفسیر عرفانی، گونه شناسی، تحلیل، تاویل
  • زهره اخوان مقدم صفحات 137-164
    یکی از قرائن مهم در فهم هر آیه، توجه به سیاق آن است. مفسران آنجا که پیوستگی نزول آیات ثابت گردد، در حجیت سیاق و تاثیر معنائی آیات در یکدیگر هم داستانند. اما آنجا که پیوستگی اثبات نشود، یک آیه یا یک مجموعه ایات را مستقل از سیاق شمرده و بدون توجه به بافت، تفسیر می کنند. گذشته از این دو، مقاله حاضر به شاخه سومی پرداخته که هر دو قسم فوق را شامل می شود. این پژوهش با روش تحلیلی ثابت می کند که در پرتو تعالیم اهل بیت(ع) هر پاره و بخشی از یک آیه، می تواند فارغ از کل آیه، مفید معنای دیگری هم باشد؛ و نیز هر آیه مرتبط با مجموعه ای از آیات که با هم نازل شده اند، می تواند علاوه بر مفادی که در کنار مجموعه خود دارد، مفید معنای مستقل دیگری هم باشد. البته در هر دو مورد، عدم تناقض معنای جدید با قرآن و سنت شرط اساسی است. این نظریه، که خود یک اصل و قاعده تفسیری مهم است، توسط اهل بیت(ع) طراحی و آموزش داده شده، و شواهد روائی فراوان دارد و عرصه تازه و بدیعی را در مباحث وجوه قرآن و باطن آن می گشاید. اگرچه سازوکارهائی دارد که باید مراعات شود و لذا در همه جا و همه گزاره ها، نمی توان چنین تعمیمی داد.
    کلیدواژگان: اهل بیت(ع)، تفسیر قرآن، استنطاق، سیاق، ظهر و بطن، تاویل، قاعده تفسیری
  • محمد تقی شاکر، محمد تقی سبحانی صفحات 165-191
    از میان آموزه های قرآنی که نقشی اساسی در مجموعه معارف الهی و زیربنایی برای شناخت انسان و معارف پیوند یافته با او دارد، موضوع روح از جایگاهی ویژه برخوردار است. نگاشته حاضر در تلاش است با روشی توصیفی‐ تحلیلی و با رویکری اجتهادی به بررسی آیاتی که در آن واژه روح به کار رفته است بپردازد. برای برداشت دقیق تر از آیات، با دسته بندی آیات روح، به تبیین هر یک از گروه های آیات با استمداد از دیگر آیات، اقدام و آنگاه با لحاظ ترتیبی مشخص، در سیر هر بخش به رابطه هر یک از شاخه ها با سایر آیات اشاره رفته است. برآیند این فرآیند اقرار به اشتراک معنایی روح در قرآن با دو مولفه حیات و اکمال، بعلاوه پذیرش وجود مراتب و مدارج گوناگون در این حقیقت است.
    کلیدواژگان: روح، روح القدس، وحی، آفرینش
  • نقد و بررسی فضائل اهل بیت(ع) در تفسیر الحدیث محمد عزه دروزه
    سید مهدی لطفی، عاطفه محمدزاده صفحات 193-224
    تفاوت دیدگاه فریقین در تفسیر آیات مربوط به فضائل اهل بیت(ع) از چند محور قابل بررسی است. در اغلب موارد اختلاف نظر مفسران به برداشت آنها از ظاهر آیات، سیاق آنها، روایات اسباب النزول و مستندات تاریخی برمی گردد. قرآن پژوهان شیعه با تکیه بر روایات صحیح معصومین(ع)، مصداق این آیات را خویشان نزدیک و خاص رسول اکرم(ص) می دانند. اما محمد عزه دروزه با استناد به ترتیب نزول آیات و سوره ها، سیاق آیات و نظر برخی از مفسران و محدثان اهل سنت، روایات شیعه را ساختگی و حاصل تعصب مذهبی آنها می پندارد. وی هر چند در لابلای مباحث، وجوب احترام اهل بیت(ع) را تذکر می دهد اما با اعتقاد به عدم مناسبت خاص در نزول برخی آیات و عمومیت مصداق آنها، هیچ گونه ارتباطی بین محتوای آنها با موضوع گرامیداشت اهل بیت(ع) نمی یابد. در این مقاله استدلال های دروزه با کمک شواهد درون متنی و برون متنی، تحلیل و با استفاده از منابع شیعه و سنی بررسی و نقد می شود.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، فضائل اهل بیت(ع)، نقد حدیث، دروزه، تفسیر الحدیث
|
  • Mohammad Janipoor Pages 5-41
    So far orientalists have researched a lot about the Holy Quran and have published very considerable works.But in this case, the essential point is that the purposeful selection of research topics in the Holy Quran. One of the most important issues of the orientalists in his Quranic researches have noted is history of Quran, which the following branches of the subject collection of the Quran, recitation, there are different dialects of the Arabs and the different readings of Quran.
    This article will explain the historical background of the issue and introduced the works of orientalists about the variant readings of the Quran, and to explain the reasons of entering Orientalists in this special issue
    Keywords: Orientalism, science Alqrayh, variant readings, falsification
  • Hamed (Farhang) Khani (Mehrvash) Pages 43-78
    Dhikr, remembering Allah with various prescribed words is, in different forms of it, a widely-practised ritual by Muslims. As prevalent as practising Dhikr has been among Muslims, there have always been discussions over the virtue of different forms of Dhikr, identifying the heterodox forms of Dhikr, and possibly determining (or establishing) the border between Dhikr and other Islamic customs. Therefore, Many Muslim scholars have dedicated their works to the genre, and a large number of traditions attributed to the prophet, his companions and Muslim saints are collected dealing with the ritual. Finding a way for dating Muslim traditions is in general a matter of dispute among both Muslim and modern scholars. When it comes to the study of Dhikr, one needs also to deal with the problem of authority and authenticity. It seems that a survey of the history of the Islamic "idea" of Dhikr is a practical method for dating Dhikr and other Islamic traditions involving Dhikr. This study has provided a survey of the history of the Islamic "idea" of Dhikr, as a seemingly practical method for dating Dhikr and other Islamic traditions involving Dhikr.
    To perform some kind of the Islamic rituals of dhikr - i. e. to remember Allah and express such an intrinsic mental concern applying various prescribed sacred words - is a prevalent custom among Muslims. The widespread liturgical literature available among every Muslim sect describes profoundly the different forms of the ritual, the heterodox dhikr performance that must be denied and not observed, and finally, the differences between various forms of a dhikr ritual and other Islamic costumes. Therefore, many Muslim scholars dedicated their works to the genre, as well as many others collected a large number of traditions attributed to the prophet, his companions and Muslim saints dealing with the ritual.
    Keywords: History of the Quran, orientalists, positive approach, negative approach
  • Keyvan Ehsani, Asghar Tahmaseby Boldajy, Leylla Ghanbary Pages 79-107
    Zahabi describes the concept of individual interpretation in two ways in the Book "Altafsir va Almofaserun": The praiseworthy interpretation and the blameworthy one. He mentions these two kinds evidently and then introduces the various commentaries belonged to the Ashāri's ideology praiseworthily and the others blameworthily. Moreover, Zahabi pointing to the commentators of other religions such as Shiēt besides investigating their interpretations, accuses them to impose their own individual reproachable ideas on verses; for example, according to his evaluation of the Tathir Verse commentary in the Book "Majmā Albayan", he considers the Tabresi's comment being related to the innocence or chastity of Ahl-e-Beit a blameworthy interpretation and believes this interpreter has imposed his private idea on the so-called verse.
    Categorization, the identification of evidence plus the case study of Tathir Verse are the main processes used in the recent article to criticize that opinion. At first, it should be noted that categorizing the individual interpretation concept to praiseworthiness and blameworthiness not only is not correct but also is opposed to reliably rational reasons; in other words, referring to different commentaries as praiseworthy or blameworthy ones results from a prejudgment or the condition with no scientific judgment or even recognition about the other basics of reproachable interpretations.
    Second, being wrong the viewpoint of Zahabi and his accusation to the Shiēt commentators in this field are proved through analyzing the Tathir Verse carefully in accordance with the valid references in different religions
    Keywords: The Holy Quran, Individual interpretation concept, Mohammadhosein Zahabi, Altafsir va Almofaserun
  • Hosein Shojaey, Hosein Hoshangy, Mohammad Rezaey Moghadam Pages 109-136
    Mystical interpretation is one of the most ancient exegetical approaches. Its specific worldview and style of writing have arisen various kind of criticism through the centuries. These verities of critiques based upon different foundations make the evaluation very difficult. Thus firstly with a typology and accurate classification of criticisms we can recognize the roots of problems and afterward by analyzing kinds of criticisms and study of their validity and invalidity we pave ground for deciding and determining the issue in question. Through this procedure and alongside of study of different critiques of mystical interpretation, a novel way of confronting with this kind of interpretation is laid down
    Keywords: mystical interpretation, typology, analyz, tavil (esoteric interpretation)
  • Zohreh Akhavan Moghadam Pages 137-164
    One of the most important indications for understanding any verse of the Quran is considering its context. Where the continuity of the revelation of the verses is proved, the commentators agree on the authenticity of the context and the influence of the meanings of the verses on each other. But where integration is not proved, a verse or a passage is considered independent from the context and will be interpreted without regarding the context. A part from these, this article focuses on a third branch that includes both the types above. Through an analytical method, this study affirms that according to the teachings of The AhlulBayt, each verse or part of a verse can have another meaning, independent from the whole verse. Also, a verse that is related to a complex of verses that have been revealed together can have another independent meaning, in addition to its content beside its complex. In both cases, as an essential term, the new meaning should not contradict with the Quran and Sunnah. This theory, which is an important principle and rule in interpretation, is designed and taught by the AhlulBayt, and has many narrative evidence and opens a new and innovative arena in the field of Quranic features and its internal content. However, it has mechanisms that must be observed and, therefore, it cannot be generalized everywhere and in all statements
    Keywords: Ahl al Bayt (AS), the interpretation of the Quran, the inquest, context, apparent, internal meaning, tavil (esoteric interpretation), interpretive rule
  • Mohammad Taghy Shaker, Mohammadtaghy Sobhani Pages 165-191
    From the Quranic teachings which play an important role among celestial and basic teachings in cognition of man, the issue of “soul” is of special position. This composition by a descriptive and analytical method and attitude of Ijtihad tries to study the verses in which this word is used. To have a more exact grasp of soul verses, they are grouped, and each group is explained by the help of other verses. Then in a defined order, the connection of each branch with other verses is showed. Acknowledgment of share semantic of soul in the Quran with two parameters of life and complementing and accepting existence of levels and degrees are resultant of this study.
    Keywords: Soul, Holy Spirit, Revelation, Creation
  • Review the Virtues of Ahl al-Bayt (AS) in the interpretation of the Hadith, Muhammad Darozeh
    Sayeed Mahdy Lotfy, Atefeh Mohammadzadeh Pages 193-224
    Two sect's differences of opinion in the interpretation of the verses of the virtues of Ahl al-Bayt (AS) can be checked in a multi-axis way. In most cases the difference in commentators comments dating back to withdraw from the appearance of the signs, their context, traditions and historical documents, and the situation of descent. Shia Quran scholars on the basis of proper accounts Infallibles (AS), know these versus to appreciate close relatives of the Holy Prophet Muhammad (pbuh). But according to the revelation of verses and chapters, and verses context and some Sunni commentators and traditionists Mohammad thinks these as to be fake and that it’s because they consider religious intolerance. Amidst many discussions, he warns the necessity of respect of Ahlul Bayt (AS), however, he believes there are not any relationship between the revelation of certain verses and general lack of special occasion in their case and their content with the honor of Ahlul Bayt (AS). In this article we analysis and review Darvazeh’s arguments with the help of the text and extra-textual evidence, and the Shia and Sunni sources.
    Keywords: the Holy Quran, the virtues of Ahl al Bayt (as), traditions, Darvazeh, Tafsir Al Hadith