فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1394)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسن نبوی، علیرضا ثابتی فرد، داود غیاثوند*، شادی قریشی صفحه 1
    به طور قطع یکی از دلایل اصلی پیشرفت سریع توسعه فناوری در کشورهای توسعه یافته صنعتی، توجه به فرآیند تجاری سازی نتایج پژوهش های داخلی بوده است. از این رو، میتوان نتیجه گرفت اساس فرآیند تجاری سازی، مشارکت بخش پژوهشی و صنعت در تبدیل نتایج پژوهش ها به نوآوری و محصول جدید است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر منابع شرکت و متغیرهای محیطی در تجاری سازی محصول جدید به ویژه بررسی تاثیر عواملی مانند طراحی غالب، افزایش ناهمگونی بازار و آثار جانبی شبکه در مرکز علوم و فنون لیزر ایران انجام شد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی- پیمایشی است و در آن، برای بررسی ادبیات موضوع از روش کتابخانه ای و برای جمع آوری داده های پژوهش، از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا و سازه و پایایی آن با کمک روش محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. روش های آمار استنباطی مورد استفاده، آزمون رگرسیون خطی دومتغیره و مدلسازی معادلات ساختاری بودند. یافته های پژوهش نشان داد که طراحی غالب، نگرش کسب فناوری و افزایش ناهمگونی بازار تاثیر معنی داری بر تجاری سازی محصول جدید در مرکز ملی علوم و فنون لیزر ایران دارند؛ این در حالی است که منابع شرکت و آثار جانبی شبکه تاثیر معنی داری بر تجاریسازی محصول جدید در این مرکز نداشته اند.
    کلیدواژگان: منابع شرکت، متغیرهای محیطی، تجاریسازی محصول جدید، مرکز ملی علوم و فنون لیزر ایران
  • سید عباس دادور*، منوچهر منطقی، ابوالفضل باقری صفحه 25
    در کشور ما، هر یک از صنایع دفاعی با روش متفاوتی ارتباط میان خود و دانشگاه ها را برقرار و از توانمندی های آنها، برای پیشبرد اهداف و ماموریت های خود استفاده می کنند. در برخی موارد این روش ها چندان اثربخش نیست. دلیل اصلی این امر را می توان، نبود شناخت کافی از عوامل موثر بر موفقیت همکاری بین صنعت و دانشگاه دانست. پژوهش حاضر، سعی دارد با مطالعه مدلهای ارتباط میان دانشگاه و صنعت در جامعه های پیشرفته و بررسی عوامل موثر بر موفقیت این تعاملات، عامل های کلیدی و میزان تاثیر هر یک بر موفقیت همکاری را در قالب مدلی ارائه نماید. بدین منظور، با مرور ادبیات موضوع، 19 عامل کلیدی موثر در موفقیت همکاری در قالب چهار بعد شناسایی و در یک مدل ارائه گردید. سپس نظر اساتید و خبرگان با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شد. با تحلیل داده های بدست-آمده، موثربودن با نبودن هر بعد یا عامل بر موفقیت همکاری دانشگاه و صنایع دفاعی مشخص گردید. در ادامه، پرسشنامه دیگری برای کاربران طراحی و توزیع گردید و به وسیله تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر، تاثیرگذاری تمامی عامل ها بر موفقیت همکاری، تحلیل و تایید شد. در پایان، با استفاده از نتایج حاصل از مدل سازی معادلات ساختاری، فرضیه ها و مدل پیشنهادی تایید و راهکارها و پیشنهادات کاربردی جهت بهبود همکاری های دانشگاه ها و صنایع دفاعی کشور ارائه گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت فناوری، ارتباط صنعت و دانشگاه، مارپیچ سه گانه، نوآوری، عامل های موفقیت
  • احمد کریم پور کلو*، محمدرضا آراستی، محمدرضا اکبری جوکار، مهدی شیخ زاده صفحه 53
    با افزایش پیچیدگی در محصولات و نیز لزوم توسعه و کاربرد فناوری های پیشرفته در آنها، امروزه محصولات، فرآیندها و نیز فناوری های مرتبط با آنها با مشارکت تامین کنندگان و در گستره زنجیره تامین یک بنگاه طرح ریزی، طراحی و ساخته می شوند. عدم توجه بنگاه های مادر به توانمندی های فناورانه زنجیره-تامین در زمان تدوین راهبرد فناوری، آنها را در اجرای راهبردهای توسعه محصول و فرآیند دچار مشکلات زیادی مینماید. پژوهش حاضر با هدف طراحی مدلی یکپارچه برای تدوین راهبرد فناوری های محصول در گستره زنجیره تامین یک بنگاه مادر براساس توانمندی های فناورانه تامین کنندگان و با رویکرد کیفی و در دو مرحله انجام شد. ابتدا پس از مرور ادبیات و بررسی پیشینه پژوهش و نیز مطالعه مستندات بنگاه های خودروسازی، داده های اولیه از طریق انجام مصاحبه های عمیق اکتشافی با گروهی از خبرگان صنعت خودروسازی ایران که بصورت نظری نمونه برداری شده بودند، جمع آوری و سپس با استفاده از روش تحلیل زمینه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در ادامه براساس زمینه های شناسایی شده و کشف ارتباطات بین آنها، یک مدل مفهومی طراحی شد. در مرحله دوم، اعتبار مدل طراحی شده با استفاده از روش گروه کانونی با تعداد دیگری از خبرگان صنعت یادشده مورد تصحیح و تصدیق قرار گرفت. مدل طراحی شده این امکان را برای بنگاه های مادر فراهم میآورد که آنها بتوانند با مشارکت زنجیره تامین و بصورت یکپارچه به تدوین راهبرد فناوری بپردازند.
    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، مدیریت راهبردی فناوری (SMOT)، فناوری محصول، معماری محصول، زنجیره تامین فناوری، ارزیابی فناوری
  • حسام زندحسامی، زینب آشتیانی پور، ثریا پورعبداله* صفحه 87
    رقابت و حفظ موقعیت در بازار پیچیده کنونی، نیازمند انتخاب راهبرد مناسب جهت پیشبرد اهداف و آگاهی از توانمندی ها و قابلیت های درونی سازمان است. ارزیابی آمادگی سازمان، یک رویکرد مناسب برای آگاهی از سطح فعلی قابلیتهای آن جها طراحی و اجرای راهبرد محسوب میشود، که به شناسایی حوزه هایی که نقاط ضعف سازمان به شمار می آیند نیز کمک بسیاری خواهد کرد. فناوری و راهبردهای توسعه فناوری، از مهمترین عوامل موثر در پیشبرد موفق اهداف سازمان هستند. برای اجرای موفق راهبردهای توسعه فناوری، آگاهی از قابلیت های درونی سازمان موجب شناخت بیشتر فرصت های توسعه فناوری و در نهایت دستیابی به رشد و مزیت رقابتی میشود. به این منظور در پژوهش حاضر، پس از مطالعه منابع، عوامل کلیدی موثر بر آماده سازی سازمان برای اجرای موفق راهبردهای توسعه فناوری در سازمان شناسایی و از طریق مدل ساختاری تفسیری در چهار سطح ارائه شدند. در این پژوهش با استفاده از روش ISM، عوامل موثر بر آماده سازی سازمان برای اجرای موفق راهبردهای توسعه فناوری بصورت سطحمند، اولویت بندی گردید و روابط میان عوامل نیز مشخص شد. با بهره گیری از روش دیماتل، میزان اولویت و اهمیت عوامل و همچنین شدت روابط میان عوامل نیز محاسبه گردید و در نهایت در مدل تلفیقی ISM-DEMATEL عوامل بصورت سطح مند اولویت بندی و میزان اهمیت آنها نیز بصورت کمی مشخص شد.
    کلیدواژگان: آمادهسازی سازمان، راهبردتوسعه فناوری، مدل تلفیقی ISM، DEMATEL
  • سید محمد میرکمالی، صهبا رضاییان* صفحه 109
    امروزه نوآوری یکی از مزیت های اصلی برای حیات سازمان های آموزشی بویژه دانشگاه ها است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تفاوتهای موجود در دانشگاه های مختلف ایران در نوآوری سازمانی و تاثیر ساختار و فرهنگ انجام شد. به این منظور، بر اساس اهداف و ماموریت های تعریف شده، دانشگاه های ایران به 4 گروه آزاد اسلامی، پیام نور، جامع علمی-کاربردی و دانشگاه های دولتی طبقهبندی شدند و مدیران و کارکنان سازمان مرکزی این دانشگاه ها جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. مدل مفهومی و فرضیه های پژوهش با مطالعه ادبیات موضوع طراحی گردید و جمع آوری داده ها، آزمون مدل و فرضیه ها، با ابزار پرسشنامه و روش معادلات ساختاری انجام شد. نتایج نشان داد که در دانشگاه پیام نور میان تمامی متغیرها، ارتباط دو به دو مثبت و معنادار وجود دارد. در دانشگاه علمی-کاربردی میان نوآوری-فرهنگ و نوآوری-ساختار ارتباط معنادار مشاهده شد و در دانشگاه تهران (به عنوان نماینده دانشگاه های دولتی) ارتباط مثبت و معنادار بین فرهنگ و نوآوری وجود داشت. در مورد دانشگاه آزاد، تنها میان فرهنگ و نوآوری ارتباط معنادار مشاهده گردید. با اجرای مدلسازی معادلات ساختاری، میزان تاثیر متغیرهای مکنون (ساختار) بر متغیرهای مکنون درونزا (فرهنگ و نوآوری) مورد بررسی قرار گرفت که نتایج نشان میداد ساختار به طور مستقیم بر نوآوری در سازمان مرکزی این دانشگاه ها تاثیر ندارد اما تاثیر معنادار ساختار بر فرهنگ و از سوی دیگر تاثیر بسیار معنادار فرهنگ بر نوآوری سازمانی به این نتیجه منتهی شد که ساختار سازمانی به واسطه تاثیر بر فرهنگ، میتواند بر نوآوری سازمانی در سازمان مرکزی دانشگاه های ایران تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: نوآوری سازمانی، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، سازمان مرکزی دانشگاه، ایران
  • محمد فروزنده*، سیدمهدی قنادیان، محمدرضا هوشمند صفحه 133
    انتقال فناوری، امکان دسترسی و کسب فناوری جهت کاربرد موثر آن برای توسعه اقتصادی و رشد فناورانه صنعت و بهبود کیفیت و کارآمدی را فراهم می نماید و زمانی در یک سازمان محقق می شود که برای آن مدلی یکپارچه و نظام مند و متناسب با سطح بلوغ فناوری و ماهیت آن وجود داشته باشد تا فناوری درست شناسایی شود، انتقال یابد و بکار رود. هدف این مقاله، شناسایی عوامل موثر بر انتقال فناوری از بخش تحقیق و توسعه به صنعت در صنایع دفاعی و ارائه مدل بومی برای آن میباشد. برای این منظور، پس از بررسی ادبیات موضوع و مدل های رایج انتقال فناوری و مصاحبه با صاحب نظران و متخصصان صنایع دفاعی، عوامل موثر بر انتقال فناوری در 6 بعد راهبردی، انتقال دهنده، فناوری، انتقال گیرنده، نتایج و دستاوردها و روش انتقال دسته بندی شدند. در ادامه با استفاده از مصاحبه و نظرسنجی از 10 نفر از متخصصان و همچنین با توزیع پرسش نامه در بین 40 نفر از کارشناسان مرتبط و اجرای آزمون تی، تاثیر این عوامل بر انتقال فناوری در صنایع دفاعی بررسی گردید. در نهایت با توجه به عوامل شناخته شده و بر اساس مصاحبه با کارشناسان مرتبط با موضوع، مدل نهائی و بومی این پژوهش طراحی گردید. بر اساس نتایج این پژوهش، انتقال فناوری باید فرآیندی از ابتدای فاز امکان سنجی پروژه در نظر گرفته شود و در کنار آن، تداوم همکاری انتقال دهنده با گیرنده جهت ارتقای سطح عناصر منتقل شده باید مورد تاکید قرار گیرد. بکارگیری مدل این پژوهش میتواند به موفقیت پروژه انتقال فناوری کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: انتقال فناوری، عوامل موثر بر انتقال فناوری، تحقیقوتوسعه، صنایع دفاعی
|
  • Seyed Hasan Nabavi, Alireza Sabetifard, Davoud Ghiyasvand*, Shadi Ghoreishi Page 1
    Certainly one of the main reasons for fast growth of technology development indeveloped countries ispaying attention to commercialization process of internal researches’ results. It can be concluded that the basis of commercialization process is the cooperation of research and industrial divisions in conversionof researches’ results into innovations and developing new products. In this survey, it hasbeen tried to study the impact of resources and environmental variables in commercialization of new product development, specially study the impact of variables like “dominant design”, “increase in heterogeny of market” and “network’s side effect” as the Research Hypotheses in Iranian National Center of Laser Science and Technology. This survey has an applied objective and is descriptive-survey in nature. After reviewing the literature through library research, a researcher-made questionnaire was applied in order to test the research hypotheses. The validity and reliability of questionnaire was reviewed using the content and construct related validities and “Cronbach’s alpha” respectively. “Bivariate linear regression” and “structural equation modeling” were used as the inferential statistics methodology. Findings implied that “dominant design”, “acquire technology attitude” and “increase in heterogeny of market” have significant effects on commercialization of new product in Iranian National Center of Laser Science and Technology; Whereas “the company’s resources” and “network’s side effect” do not have any significant effect on commercialization of new product in this center.
    Keywords: Company Resources, Environment Variables, New Product Commercialization, Iranian National Center of Laser Science, Technology
  • Seyed Abbas Dadvar*, Manuchehr Manteghi, Abolfazl Bagheri Page 25
    There is an institutionalized connection between industry and university in developed countries. However, in Iran, despite the great emphasis on establishing and strengthening connections between defense industries and universities, there is no specific process to build an effective collaboration, and the current policies are not highly sufficient for existing needs. The main reason is lack of proper identification of critical success factors in industry-university collaboration. So, the main purpose of this article is to identify the critical success factors of defense industry and university collaboration. In this regard, 19 critical success factors are identified and extracted in four dimensions as Interactions design, knowledge, social, and collaboration success by literature review through which the research model and hypotheses are proposed consequently. A questionnaire is designed to collect the experts’ opinions. The four dimensions and their factors are measured through frequency tables, mean and standard deviation. In addition, effectiveness of each factor on the collaboration is determined through one sample test. Also, another questionnaire (including 36 items) is designed and distributed among users, and its questions are assessed and confirmed via Conformity Factor Analysis. Then, effectiveness of all success factors is verified by path analysis, and the research model and hypothesis are confirmed through the findings resulted from structural equation modeling. Finally, some solutions and practical suggestions are made to improve and enhance the collaborations between university and defense industries.
    Keywords: Technology management, Industry, university collaborations, Triple helix, Innovation, success factors
  • Ahmad Karimpour*, Mohammad Reza Arasti, Mohammad Reza Akbari Jokar, Mehdi Sheikhzadeh Page 53
    With the increasing complexity of products and the necessity for development, today’s products, processes and also the relevant technologies, are planned, designed and finally manufactured with the participation of suppliers in the wide range of the corporation’s supply chain. The lack of attention of corporations to the technological capabilities of the supply chain has made them to experience different problems for implementing the product development strategies as well as process. This paper tries to design an integrated model for formulation of strategy of technology for product in the supply chain according to the technological capabilities of its suppliers. The research is conducted with the qualitative approach in two stages. First of all, after literature review and studying the documentation of automotive companies, the preliminary data is gathered through in depth interviews with the panel of experts of Iranian automotive industry and then the collected data is analyzed by using the Theme methodology. So, based on the identified themes and exploring the relations between them, a conceptual model is designed. At the second phase, the validity and reliability of the designed model, are studied and confirmed using the methodology of focus group with a number of other panel of experts of the industry. The designed model makes it possible for corporations to codify the strategy of technology with the participation of supply chain, seamlessly.
    Keywords: New Product Development, Strategic Management of Technology (SMOT), Product Technology, Product Architecture, Technology Supply Chain, Technoligy Evaluation
  • Hessam Zandhessami, Zeinab Ashtianipour, Soraya Pourabdolah* Page 87
    Competition and maintaining the competitive position in the current complex market situation, require the selection of an appropriate strategy to advance the goals and knowledge of the capabilities and capacities within the organization. Evaluation of Organizational Preparation is a good approach toreconnoiter the current level of organization’s capabilities in order to design and implement strategies. Technology and technology development strategies are important factors for promoting organization goals. To implement the technology development strategies successfully, being aware of the organization’s internal capabilities helps the managers to notice technology development opportunities more, and lead the organization to the growth direction and achieving competitive advantage. This research is descriptive – analytical and functional if we consider its aim. Data collection was done by reviewing existed literature, interviews with experts and scholars and questionnaires. Then data were analyzed through interpretive – structural modeling(ISM) technique and DEMATEL then the relation and sequence of dimensions and criteria were obtained. Finally the Integrated Model of ISM- DEMATEL was extracted.
    Keywords: Technology development strategies, Integrated Model of ISM, DEMATEL, Organizational Preparation
  • Seyed Mohammad Mirkamali, Sahba Rezaeian* Page 109
    Nowadays innovation is regarded as one of the main merits for the liveliness of educational organizations, especially universities. The present research is carried out for examining the differences in various universities of Iran respecting organizational innovation and the impact of structure and culture. Accordingly Iran’s universities categorized into four main groups; Islamic Azad University, Payam-e Noor, Comprehensive Scientific-Applied University and state universities. The statistical population for this research is comprised of managers and employees of central organization of these universities. Conceptual model and research hypotheses were shaped by studying related literature. Data collection, hypothesis and model testing were done via questionnaire tool and structural equation model. In Scientific-Applied University, meaningful relation was witnessed between innovation-culture and innovation-structure; and in University of Tehran, there was a positive and meaningful relationship between culture and innovation. In Islamic Azad University, a meaningful relationship existed only between culture and innovation. Through executing structural equations modeling, the impact of Latent variables (structure) on introvert Latent variables (culture and innovation) were examined which it results show that the structure does not affect innovation in central organization of these universities directly. But meaningful impact of structure on culture and on the other hand the very meaningful impact of culture on organizational innovation lead to this conclusion that organizational structure can be influential via affecting the culture.
    Keywords: Organizational Innovation, Organizational Culture, Organizational Structure, Central Organization of the University, Iran
  • Mohammad Forozandeh*, Seyed Mahdi Ghanadian, Mohammadreza Hooshmand Page 133
    The transfer of technology, the possibility of access and acquiring the technology provides its effective application to economic and technological growth of industry, improve the quality of the work and when an organization is in its integrated and systematic model fits with technology maturity levels exist to right technology to be identified convert and work. The purpose of this article is identifying the factors affecting the transfer of technology from research and developing the industry sector in defense industries and providing a native model for it. For this purpose, after surveying the literature of the subject and the current models and technology transfer with industry experts, the factors affecting the sixth strategic dimension, the transferor, receiver technology results and achievements and the method of the transfer category. It continued on with the use of an interview and poll of 10 people from the experts and also by distribution of a questionnaire among 40 experts and the implementation of T-Test, the effect of these factors on the transfer of technology in the defense industry. Finally, with respect to known factors based on interviews with the subject, the final and native model of this research was designed. Based on the results, the transfer of technology from the beginning of a project’s feasibility phase should be considered. Moreover, the continuation of the cooperation with the recipient to the transferor to promoting level of elements should be emphasized. Using this model can transfer technology research project success and it is an important aid.
    Keywords: Technology Transfer, Effective factors on technology transfer, research, development, Defense Industries