فهرست مطالب

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 24 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا قدس ولی، محسن مختاریان*، حمید بخش آبادی، محمد مهدی نعمت شاهی صفحه 1
    در این پژوهش خصوصیات هندسی شامل طول، عرض، ضخامت، میانگین حسابی و هندسی قطر، سطح جانبی، مساحت تصویر و ضریب کرویت و خصوصیات ثقلی شامل وزن هزار دانه، حجم، دانسیته ی واقعی و توده و تخلخل سه نوع دانه ی نخود (ارقام آرمان، هاشم و 93-93) و تاثیر میزان رطوبت روی آنها مورد بررسی قرار گرفت. طرح آماری مورد استفاده، طرح کاملا تصادفی در قالب آزمایش فاکتوریل با سه سطح رقم و چهار سطح رطوبت (4×3) بود. همچنین در این پژوهش، وزن هزار دانه ارقام مختلف دانه نخود بر حسب تابعی از رطوبت و ابعاد محوری (طول، عرض و ضخامت) با کمک الگوریتم ژنتیک بهینه سازی گردید. تاثیر رقم روی تمامی خصوصیات فیزیکی دانه ی ارقام نخود مورد تحقیق به جز ضخامت و تخلخل معنی دار (05/0 و 01/0P<) بود. میزان رطوبت روی تمامی خصوصیات فیزیکی دانه ی ارقام نخود به جز ضریب کرویت (01/0P<) معنی دار گردید. مدل الگوریتم ژنتیک توانست وزن هزار دانه ارقام آرمان، هاشم و 93-93 نخود را به ترتیب با 70، 30 و 70 نسل ژنتیکی بهینه نماید. مقادیر ضریب تبیین بعد از بهینه سازی برای ارقام آرمان، هاشم و 93-93 نخود به ترتیب 985/0، 993/0 و 984/0 پیش بینی گردید.
    کلیدواژگان: نخود، خصوصیات فیزیکی، الگوریتم ژنتیک، رطوبت
  • لیلا آقابابایی، سید علی مرتضوی، مجید جوانمرد داخلی*، امیرحسین الهامی راد، سید محمد مشکانی صفحه 15
    در این تحقیق، تاثیرهمزمان پوشش دهی بامتیل سلولزوعصاره آویشن شیرازی برروی کیفیت وانبارمانی انگور موردارزیابی قرارگرفت. سطوح متیل سلولزمورداستفاده 1/0 ، 3/0 و5/0 گرم وعصاره آویشن شیرازی درغلظتهای 0، 125و250 میکرولیتراستفاده شد. درتهیه محلول های پوشش دهی ازگلیسرول خوراکی درمقادیر 25، 45 و65 درصدمیزان متیل سلولزبه عنوان پلاستی سایزراستفاده گردید. پوشش دهی حبه های انگور به روش غوطه وری انجام شد. تیمارها در دمای 1±6 درجه سانتی گراد با رطوبت نسبی 70 درصد نگهداری شدند ودر طی مدت زمان 21 روز با فواصل زمانی 5 روز مورد آزمایش قرارگرفتند. آزمایشات انجام گرفته شامل اندازه گیری درصد افت وزن، موادجامدمحلول(TSS)، اسیدیته کل(TA)، سفتی میوه و اندازه گیری رنگ می باشد. پس از تجزیه وتحلیل آماری تیمارهای آزمایش شده به روش سطح پاسخ(RSM)، مشخص شدکه افت وزن میوه کاهش یافته وسفتی میوه و تغییرات رنگ آن درطی مدت نگهداری حفظ گردید. فرمولاسیون های پوشش دهی برروی حفظ میزان موادجامدمحلول تاثیرکم و برروی اسیدیته کل بی تاثیر بودند. مقادیر بهینه فرمولاسیون پوشش دهی برای دستیابی به بهترین پاسخ ها، به ترتیب 1/0 گرم متیل سلولز، 99/499 میکرولیترعصاره آویشن شیرازی و 1/0 میلی لیتر گلیسرول بدست آمد. این پوشش خوراکی توانست ماندگاری میوه انگور را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، متیل سلولز، پوشش خوراکی، انگور، روش سطح پاسخ
  • افشین سلیمانی رامبد *، شهین زمردی، سیدعلی مرتضوی، اصغر خسروشاهی اصل صفحه 25
    تاثیر اسیدی کردن مستقیم شیر روی قابلیت زیستی بیفیدوباکتریوم لاکتیس (LAFTI B94) و خواص کیفی و حسی پنیرسفید ایرانی بررسی گردید. تیمارها عبارت بودند از کنترل I حاوی استارتر تجاری و بدون باکتری پروبیوتیک (C1)، کنترل II دارای اسید لاکتیک و بدون باکتری پروبیوتیک (C2)، تیمار حاوی استارتر تجاری به همراه بیفیدوباکتریوم لاکتیس (BL)و تیمار حاوی اسید لاکتیک و بیفیدوباکتریوم لاکتیس (BLA). نمونه های تولیدی در دمای1±5 درجه سانتی گراد به مدت 60 روز نگهداری شدند. در طول نگهداری قابلیت زیستی بیفیدوباکتریوم لاکتیس، pH، درصد نمک، خاکستر و چربی، رنگ و خواص حسی پنیرها تعیین گردید. نتایج تجزیه آماری داد ها نشان داد که در طی نگهداری، تعداد بیفیدوباکتریوم لاکتیس در نمونه های پنیر BLA و BL به ترتیب حدود 5/1 و 1/2 سیکل لگاریتمی کاهش یافت (05/0P<). در تمام نمونه های پروبیوتیک تعداد باکتری های زنده مانده بیش از حداقل مقدار توصیه شده لازم برای ایجاد اثرات مفیدی در سلامتی انسان (7 10-6 10 کلنی در گرم) بود. با اسیدی کردن مستقیم شیر مقدار pH و درصد نمک به طور معنی داری افزایش نشان داد (05/0P<). با توجه به نتایج تعیین رنگ، در انتهای دوره نگهداری، پارامترهایL* و a* و b* به طور معنی داری افزایش یافت (05/0P<). همچنین بین نمونه های پنیر از نظر خواص حسی اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0P>). لذا روش اسیدی کردن مستقیم شیر می تواند به عنوان روش جایگزین استفاده از استارتر تجاری در تولید پنیر سفید ایرانی پروبیوتیک باشد تا قابلیت زیستی باکتری های پروبیوتیک در محصول افزایش یابد.
    کلیدواژگان: پنیر سفید ایرانی، پروبیوتیک، قابلیت زیستی، بیفیدوباکتریوم لاکتیس
  • سید ابراهیم حسینی *، عاطفه اصفهانی مهر، وجیهه فدایی نوغانی صفحه 33
    یکی از مهمترین مشکلات همبرگرهای با درصد گوشت بالا جنبه های کیفی محصول تولیدی به ویژه تردی آن می باشد. در این پژوهش، به منظور بهبود کیفیت خوراکی همبرگر از اسید لاکتیک در سه سطح 5/0، 1 و 5/1% جهت ماریناد کردن 40% از گوشت ران مصرفی به مدت 15 ساعت در دمای C°4 استفاده گردید. سپس تیمارها از نظر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی با نمونه شاهد مقایسه شدند. نتایج آزمون های انجام شده نشان داد که pH تیمارهای تولید شده، با افزایش درصد اسید، به طور معنی داری کاهش یافت. میزان رطوبت ، با افزایش درصد اسید از 5/0 تا 1% افزایش و سپس کاهش معنی داری داشت و برای میزان چربی عکس این نتایج مشاهده شد. در میزان پروتئین تفاوت معنی داری مشاهده نگردید، درحالی که خاکستر افزایش معنی داری در تیمار 5/0% نشان داد. قرمزی در تیمارهای 5/0و 1% افزایش معنی داری داشت. زردی تفاوت معنی داری نشان نداد ولی روشنایی در تیمار 5/1% کاهش معنی داری نشان داد. میزان نیروی برشی در تیمار 5/0% به طور معنی داری کاهش یافت و از نظر پذیرش کلی تیمار 5/0% افزایش معنی داری داشت. بر اساس نتایج تحقیقات در نهایت تیمار 5/0% به عنوان بهترین نمونه انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: همبرگر، ماریناد کردن، اسید لاکتیک، تردی
  • سمیه سادات مهرزاد *، علی محمدی ثانی صفحه 39
    دراین پژوهش از ترکیب 1-متیل سیکلو پروپن به عنوان یک عامل مهار کننده اتیلن استفاده شد و اثر غلظت های مختلف محلول 1-متیل سیکلو پروپن ، برخصوصیات حسی، بافتی و تغذیه ای گوجه فرنگی رقم راپسونا در طول زمان انبارداری 4 هفته، در دمای 2 ± 12 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 تا 90% و زمان های تماس 12 و 24 ساعت بررسی گردید. تیمارها عبارت بودند از تیمار اول: نمونه بدون اعمال محلول MCP (نمونه کنترل)، تیمار دوم: نمونه با اعمال محلول MCP با غلظت μL/L 35/0، تیمارسوم: نمونه با اعمال محلول MCP با غلظت μL/L 7/0، تیمار چهارم: نمونه با اعمال محلول MCP با غلظت μL/L 1 و تیمار پنجم: نمونه با اعمال محلول MCP با غلظت μL/L 5/1. نمونه برداری به صورت هفتگی از هر یک از تیمارها انجام و متغیرهای سفتی بافت، رنگ و ویتامین ث سنجیده شدند. این آزمایش در غالب طرح آماری کاملا تصادفی بر پایه آزمون فاکتوریل در 3 تکرار انجام شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS تحت آنالیز واریانس قرار گرفتند. طبق نتایج، تیمار 1 و پس از آن μL/L 7/0محلول MCP به شکل مناسبی اثر اتیلن موجود در محیط محصول گوجه فرنگی را کنترل و روند رسیدگی این محصول را با تاخیری 12 تا 18 روزه مواجه کردند. با این حال موضوع نرم شدن بافت میوه در هفته سوم و خصوصا چهارم دوره نگهداری وهمچنین کاهش میزان ویتامین ث و عدم یکنواختی رنگ در نمونه ها، با افزایش غلظت محلول MCPمسئله ای است که قضاوت در مورد کاربرد این ترکیب در کنترل رسیدگی گوجه فرنگی را با تامل روبرومی کند.
    کلیدواژگان: 1- متیل سیکلوپروپن، گوجه فرنگی، مهارکننده اتیلن، خصوصیات حسی، بافتی و تغذیه ای
  • حمید توکلی پور*، محسن مختاریان، لیلا زیرجانی صفحه 47
    هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر پارامترهای روش آبزدایی و نوع پیش فرآیند، دمای و زمان خشک کردن بر روی فرآیند آبزدایی فلفل قرمز چیلی می باشد. فرآیند آبزدایی فلفل قرمز در دو روش هوای داغ (در سه دمای 55، 65 و 75 درجه سانتی گراد) و آفتابی همراه با پیش تیمارهای آنزیم بری با آب جوش، کربنات پتاسیم و اتیل اولئات انجام گرفت. نتایج نشان داد که به کارگیری روش پیش فرآیند آنزیم بری با آب جوش و دمای هوای 75 درجه سانتی گراد، توانست سرعت خشک کردن را به بیشینه مقدار خود برساند که تحلیل آماری نشان داد هیچ گونه اختلاف آماری معناداری با تیمارهای (آنزیم بری با آب جوش و دمای هوای خشک کردن 65 درجه سانتی گراد)، (اتیل اولئات و دمای هوای 75 درجه سانتی گراد) و (کربنات پتاسیم و دمای هوای 75 درجه سانتی گراد) مشاهده نگردید (01/0>p). بنابراین با توجه به اینکه در دمای کمتر خصوصیات تغذیه ای محصول تولیدی بهتر حفظ می گردد، بنابراین نمونه فلفل قرمز تیمار شده با (آنزیم بری با آب جوش و 65 درجه سانتی گراد) به عنوان بهترین تیمار معرفی گردید. نتایج مدلسازی نشان داد که مدل لگاریتمی به دلیل بالاترین R2 و کمترین χ2 و RMSE به عنوان بهترین مدل جهت پیش بینی منحنی خشک کردن فلفل قرمز چیلی انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: فلفل قرمز، پیش فرآیند، مدلسازی، سینتیک خشک کردن
  • حمیده نوروزبابایی، علی محمدی ثانی *، ساسان رضایی، منان حاجی محمودی صفحه 59
    با توجه به مخاطرات جدی سم آفلاتوکسین به ویژه سرطان زایی و حضور آفلاتوکسین M1 در شیر و فراورده های لبنی از یک طرف و پتانسیل سویه های میکروبی با خاصیت پروبیوتیکی در حذف این توکسین از طرفی دیگر، هدف از این مطالعه بررسی و تعیین توان سویه های پروبیوتیک مورد استفاده در تولید پنیرهای پروبیوتیکی در ایران در حذف آفلاتوکسین بود. بدین منظور تعداد 64 نمونه پنیر شامل 38 نمونه پنیر سفید (17 نمونه مربوط به برند A و 21 نمونه مربوط به برندB (و 26 نمونه پنیر پروبیوتیک (10 نمونه مربوط به برند A و 16 مورد مربوط به برند B) از سطح توزیع در فصل زمستان و به روش تصادفی جمع آوری و تا زمان آزمون به روش الایزا در دمای یخچال نگهداری گردید. نتایج نشان داد که بین پنیرهای سفید و پروبیوتیک هر کارخانه از نظر میزان آفلاتوکسین M1 اختلاف معنی داری وجود دارد. میزان آفلاتوکسین M1 در پنیر سفید و پروبیوتیک برند A به ترتیب ppt 36/40±91/71 و ppt27/22±52/29 تعیین شد. در مورد برند B میانگین آفلاتوکسین M1 پنیر سفید ppt52/43±65/177 و در پنیر پروبیوتیک ppt85/43±51/131 تشخیص داده شد. اختلاف میانگین آفلاتوکسین M1 در پنیرهای سفید معمولی( ppt 58/67±35/130) با پنیرهای پروبیوتیک (ppt39/62±28/92) معنی دار بود (p<0.05). با توجه به نتایج بدست آمده می توان نتیجه گیری کرد که در پنیرهای پروبیوتیک میزان آفلاتوکسین M1 حدود30 درصد در مقایسه با پنیرهای سفید کمتر است. باکتری های پروبیوتیک که خواص مفیدی بر روی سلامتی انسان دارند می توانند میزان آفلاتوکسین را در محصول کاهش دهند، بنابراین مناسب است که صنایع لبنی برای تولید این محصولات تشویق گردند و آگاهی عمومی مصرف کنندگان در زمینه مصرف این محصولات افزایش یابد.
    کلیدواژگان: پنیر سفید، پروبیوتیک، آفلاتوکسین M1، الایزا
  • راحله تاجیک *، محمدحسین حداد خداپرست، اورنگ عیوض زاده صفحه 67
    با توجه به مصرف گسترده محصولات غذائی سرخ شده در سطح جهان تحقیقات زیادی مبنی بر به کارگیری آنتی اکسیدان های طبیعی در روغن ها انجام شده است که اغلب آن ها تاثیرات چشمگیر این ترکیبات را بر افزایش ماندگاری و بهبود پایداری روغن ها نشان داده اند. بر همین اساس در این پژوهش، ابتدا عصاره متانولی برگ تمشک سیاه تهیه شد. سپس میزان کل ترکیبات فنولی موجود در عصاره با روش فولین سیو کالچو و ترکیبات توکوفرولی با روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شدند. نتایج، بیانگر این مطلب بود که مقدار این ترکیبات در عصاره متانولی به ترتیب 31/97 برحسب میلی گرم اسید گالیک موجود در گرم ماده خشک و 5/756 میلی گرم برگرم بود. در مرحله ی بعدی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ تمشک سیاه در جلوگیری از اکسایش روغن آفتابگردان طی شرایط حرارت دهی در دمای 180 درجه سانتیگراد از طریق اندازه گیری عدد اسیدی، عدد کربونیل، عدد کونژوگه و مقدار کل ترکیبات قطبی مورد ارزیابی قرار گرفت و با آنتی اکسیدان سنتزیTBHQ مقایسه شد. مقایسات میانگین تیمارها نشان داد که بین تمام غلظت های عصاره و نمونه شاهد، اختلاف آماری معنی داری در سطح 05/0 وجود داشت. براساس نتایج به دست آمده تیمار حاوی ppm 800 عصاره برگ تمشک سیاه بالاترین درصد فعالیت آنتی اکسیدانی را در جلوگیری از افزایش شاخص های اکسایش روغن آفتابگردان در مقایسه با سایر غلظت های آن و همچنین آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: برگ تمشک سیاه، روغن آفتابگردان، فعالیت آنتی اکسیدانی، حرارت دهی
  • دلنیا فرجی، کرامتالله رضایی، مهناز هاشمی روان، مریم کلانتری*، اکرم شریفی، محمد تقی گلمکانی، سهیلا فرجی صفحه 77
    در این مطالعه اثر نوع منبع کربنی (گلوکز، اتانول و اسید استیک) ، شدت نور (0/2، 5/3، 0/5 کیلو لوکس)، روش کشت (بچ و فدبچ) و دما بر میزان تولید رنگدانه فایکوسیانین از اسپیرولینا بررسی شد. آزمایش هایی مطابق با روش فاکتوریل کامل در دو شرایط ثابت و متغیر بر روی 36 نمونه انجام گردید. نتیجه حاصل این بود که افزایش نور باعث افزایش تولید رنگدانه، درحالی که افزایش دما موجب کاهش تولید آن گردید. روش فدبچ نسبت به روش بچ مناسب تر بود و همچنین منبع کربنی گلوکز نیز نسبت به منابع اتانول و اسید استیک تاثیر بهتری بر تولید رنگدانه داشت. نتایج بدست آمده نشان داد که بهینه شرایط رشد جهت تولید این رنگدانه شامل روش کشت فد بچ، دما°C 30 درجه سلسیوس و شدت نور 5 کیلولوکس و منبع کربنی گلوکز (میلی لیتر بر لیتر) است که به حداکثر تولید فایکوسیانین(94/43) منجر شد. همچنین نور به عنوان مهمترین فاکتور موثر بر تولید رنگدانه پروتئینی مد نظر قرار گرفت. دما، روش کشت و نوع منبع کربنی به ترتیب در درجه های بعدی اهمیت قرار داشتند.
    کلیدواژگان: اسپیرولیناپلاتنسیس (Arthrospira platensis)، فایکوسیانین، روش کشت بچ و فدبچ
  • میتراپارسی، سید ابراهیم حسینی *، سید مهدی سیدین اردبیلی، هما بهمدی، علیرضا نوروز پژند صفحه 89
    دراین پژوهش، ابتدا ضایعات حاصل از صنایع تبدیلی گوجه فرنگی جمع آوری، خشک و آسیاب گردید. سپس پودر تفاله گوجه فرنگی در مقادیر 1، 2، 3، 4 و 5 درصد به فرمولاسیون سوسیس 60 درصد گوشت افزوده شد که به ترتیب تیمارهای 1 تا 5 نامگذاری شدند. به منظور بررسی تاثیر اضافه کردن پودر تفاله گوجه فرنگی بر خواص شیمیایی، میکروبی و حسی نمونه های سوسیس، میزان پروتئین، خاکستر و pH نمونه ها مورد ارزیابی قرار گرفت. دراین مرحله شمارش کلی میکروارگانیسم ها، کپک و مخمر، استافیلوکوکوس ارئوس، کلستریدیوم ولشای، اشریشیا کلی ، کلی فرم و سالمونلا مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد، افزودن پودر تفاله گوجه فرنگی به فرمولاسیون سوسیس سبب افزایش معنی داری در میزان پروتئین (از 45/15 در نمونه شاهد به 40/17 درصد در تیمار 5)، خاکستر (از 16/2 در نمونه شاهد به 62/2 در تیمار 5 و کاهش pH(از 31/6 در نمونه شاهد به 80/5 در تیمار 5) گردید. شمارش کلی میکروارگانیسم ها در نمونه شاهد کمتر از سایر تیمارها بود. همچنین تمامی فرمول ها، شمارش کلی میکروبی خیلی پایین تری از حد مجاز استاندارد ملی ایران داشتند. از دیدگاه گروه ارزیاب تیمار حاوی 4 درصد پودر تفاله گوجه فرنگی بالاترین امتیاز را از نظر پذیرش کلی کسب کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، تفاله گوجه فرنگی، سوسیس، ضایعات
  • مریم کلانتری *، علی فضل آرا، اکرم شریفی، سارا بوستانی، سیمین اسدالهی، شهرام شکرفروش صفحه 97
    در این تحقیق تاثیر جایگزین کردن ساکارز با شیره انجیر در دو سطح 20% و 40% بر کیفیت کیک جعبه ای بر صفات فیزیکی خمیر کیک مانند وزن مخصوص و قوام خمیر و صفات کیک مانند میزانpH ، حجم، دانسیته ظاهری و جسمی، تخلخل، رطوبت و فعالیت آبی، رنگ پوسته و مغز و سفتی بافت کیک مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شیره انجیر باعث افزایش وزن وزن مخصوص و قوام خمیر کیک شدند. جایگزین کردن ساکارز با شیره انجیر کاهش معنی داری در میزانpH ، حجم، دانسیته جسمی، تخلخل و سفتی بافت و افزایش معنی داری در دانسیته ظاهری، رطوبت و فعالیت آبی کیک نشان داد. با افزایش میزان شیره انجیر میزان پارامتر L* ( تیرگی محصول) و میزان a* ( قرمزی) در پوسته و مغز کیک افزایش پیدا کرد و میزان b* (زردی) کاهش پیدا کرد. بررسی نتایج آزمون های حسی نشان داد که جایگزینی تا سطح 20 و 40 درصد تاثیر معنی داری بر ویژگی رنگ، طعم، بافت، احساس دهانی و پذیرش کلی در مقایسه با نمونه شاهد داشته است. نمونه کیک با درصد شیره انجیر 20% به عنوان بهترین نمونه شناخته شد.
    کلیدواژگان: کیک جعبه ای، شیره انجیر، جایگزین ساکاروز، رنگ، سفتی بافت
  • مینا حسنی *، علی محمدی ثانی، اکرم شریفی، بهرام حسنی صفحه 109
    ماست یک فرآورده لبنی تخمیری است که در سراسر جهان مورد توجه می باشد. در چند سال اخیر با بکارگیری باکتری های پروبیوتیک، محصولی به نام ماست پروبیوتیک تولید شد که به عنوان یک ماده غذایی سلامتی بخش و (فراسودمند) شناخته شده است. در این پژوهش به منظور افزایش تنوع فرمولاسیون ماست، از عصاره میوه زرشک بیدانه به میزان 4و 5 درصد وزنی جهت تهیه ماست پروبیوتیک طعم دار قالبی و همزده استفاده شد. ویژگی های حسی، قدرت رنگی، ترکیبات فنولی، فعالیت آنتی اکسیدانی ومیزان آنتوسیانین نمونه های ماست پروبیوتیک طعم دار بهینه شده و ماست پروبیوتیک ساده طی 21 روز نگهداری بررسی شد. نتایج حاصل نشان داد که ماست همزده حاوی 5 درصد عصاره زرشک از نظر آزمون های حسی بالاترین امتیاز را توسط ارزیابان نسبت به نمونه های دیگر حاصل کرد. همچنین عصاره زرشک موجب شد تا ترکیبات فنولی محلول در آب و فعالیت آنتی اکسیدانی آن در طول مدت زمان نگهداری بیشتر از ماست ساده باشد. به طوریکه بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به ماست قالبی و همزده حاوی 4درصد عصاره زرشک در روز صفر بود. و بیشترین میزان ترکیبات فنولی در نمونه های ماست قالبی و همزده حاوی 5درصد عصاره زرشک در روز هفتم مشاهده شد. علاوه بر این کاهش معنی دار ترکیبات آنتوسیانین با افزایش مدت زمان ماندگاری قابل ملاحظه بود که بالاترین میزان آنتوسیانین مربوط به نمونه ماست همزده حاوی 5 درصد عصاره زرشک در روز صفر بود.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، ترکیبات فنولیک، عصاره زرشک، فعالیت آنتی اکسیدانی، ماست پروبیوتیک طعم دار، ویژگی های حسی
|
  • A. R. Qodsevali, M. Mokhtarian*, H. Bakhsh Abadi, M. M. Nematshahi Page 1
    The effect of moisture content (7.1 - 28.5 %w.b.) and pea cultivars (Arman¡ Hashem and 93-93) were studied on the geometrical properties such as length¡ width¡ thickness¡ geometric and arithmetic mean diameters¡ area¡ sphericity and gravimetrical properties including 1000 kernel mass¡ volume¡ bulk and particle density and porosity. The statistic result was carrier out with completely randomized design (CRD) base on factorial arrangement with three cultivar and four moisture content (3×4). As well¡ thousand kernel mass of different pea seed cultivars were optimized basis of the function of moisture content and axial dimensions (length¡ width and thickness) by using genetic algorithm (GA) approach. The effect of cultivar on all physical properties of pea cultivars were significant¡ except thickness and porosity (P
    Keywords: Pea, Physical properties, Genetic algorithm, Moisture content
  • L. Aghababaei, S. A. Mortazavi, M. Javanmard Dakheli*, A. H. Elhamirad, S. M. Meshkani Page 15
    In this paper¡ the simultaneous effect of coating with methylcellulose and Zataria multiflora Boiss extract on the quality of grapes has been studied. The methylcellulose was used in 0.1¡ 0.3¡ and 0.5 g and Zataria multiflora Boiss extract was used in 0¡ 125¡ and 250 µL. Glycerol was used in preparing coatings with the percentage of 25¡ 45¡ and 65 in proportion to the amount of methylcellulose used as plasticizer. After preparation of the different treatments with the aforementioned densities¡ the coating of grapes was started with the dipping method. Treatments were done in 6± 1 degrees centigrade and 70% relative humidity. The grapes were examined every 5 days for 21 days. The examinations included the evaluation of weight loss percentage¡ TSS¡ TA¡ Hardness¡ color¡ and appearance. After statistical analysis of the findings by response surface methodology (RSM)¡ a decrease in weight loss of the fruit was seen. Fruit firmness and color has not changed during this period. The coating formulations in this study had low effect on TSS and no effect on TA. The results for optimized quantities of coating formulation to achieve the best responses¡ 0.1 g methylcellulose¡ 499.99 microliters extract and 0.1 ml glycerol¡ respectively. From the results¡ it was concluded that the use of this edible coating leads to increased grape shelf life.
    Keywords: Zataria multiflora Boiss, Methylcellulose, Edible coating, Grape, Response surface methodology (RSM)
  • A. Soleimani Rambod*, Sh. Zomorodi, S. A. Mortazavi, A. Khosrowshahi Asl Page 25
    The effect of direct acidification of milk on the survival Bifidobacterium lactis (LAFTI B94) and qualitative and chemical properties was investigated in Iranian white cheese. Treatments were: control I containing commercial starter cultures and without probiotic (C1)¡ control II containing lactic acid and without probiotic (C2)¡ containing commercial starter and Bifidobacterium lactis (BL) and containing lactic acid and Bifidobacterium lactis (BLA). Produced samples were ripened at 5±1 °C for 60 days. Viability of cultures and also pH¡ salt¡ ash¡ fat in solids and color were determined during storage. Statistical analysis of the results showed that the counts of probiotic bacteria were decreased approximately 1.5 and 2.1 logs in BLA and BL cheeses respectively during ripening (P0.05). Therefore Direct acidification of milk can be use as a ingrained method for usage commercial starter cultures in manufacture of probiotic Iranian white cheese untile increase viability of Bifidobacterium lactis in product.
    Keywords: Iranian white cheese, Probiotic, Viability, Bifidobacterium lactis
  • S. E. Hosseini*, A. Esfahanimehr, V. Fadayee Novghani Page 33
    Tenderness is one of the most important problems of beef burgers with high percentage meat. In this research¡ in order to improve eating quality of beef burgers lactic acid at three concentration (0.5¡1¡1.5%) was used for marinating 40% of shin beef for 15h at 4 °C. Evaluation of physicochemical¡ textural and sensory properties of beef burgers indicated that treatments pH had significant decrease with increase of acid percentage. Moisture content had significant increase with increase in concentration to 1% acid and significant decrease with increase that to 1.5% and observed reverse results for fat content. There was no significant change in protein content. Also¡ ash content showed significant increase in 0.5% treatment. The a* values had significant increase in 0.5 and 1% treatments. There was no significant change in b* values. The L* values showed significant decrease in 0.5% treatment. Shear force values showed significant decrease in 0.5% treatment. Overall acceptable had significant increase in 0.5% treatment. According to the results best sample choosed is 0.5% lactic acid treatment.
    Keywords: Beef burger, Marination, Lactic acid, Tenderness
  • S. Mehrzad *, A. Mohamadi Sani Page 39
    In this study 1-methyl cyclopropene was used as an ethylene inhibitor. The effect of different concentration of 1-methyl cyclopropene propene was evaluated on sensory¡ texture and nutritional characteristics of tomato type «Rapsuna” during 4 weeks of the storage time at 12 ± 2 ° C and relative humidity of 85% to 90% and the time of exposure 12 and 24 hours. The first sample group¡ was without applying MCP solution (control group) ¡ the second group¡ was applied the MCP solution with the concentration of 0/35 μL/L¡ the third group was applied the MCP solution with the concentration of 0/7μL/L¡ the fourth group was applied the MCP solution with the concentration of 1μL/L and the fifth group was applied the MCP solution with the concentration of 1/5μL/L. Samples from each treatments were selected and firmness¡ color and vitamin C were measured¡ weekly. This test is based on Factorial experiment based on completely randomized design with three replications. Data were analyzed by ANOVA using SPSS software. The results¡ represent that MCP solutions with 1 μL/L and then¡ 0/7 μL/L concentration can control the ethylene effect ¡and led to12 to 18 days delay in the tomato ripening process. However¡ the¡ firmness of fruits on the third week and especially on the fourth week of the storage time¡ and also the reducing level of vitamin C and color uniformity of the samples with the increasing MCP concentration¡ are the fact that face with reflection the judgment about the use of this combination for control tomato ripening.
    Keywords: 1, MCP, Tomato, Ethylene inhibitor, Sensory, Textural, nutritional properties
  • H. Tavakolipour*, M. Mokhtarian, L. Zirjani Page 47
    The main object of this study was investigation the effect of dehydration methods and type of pretreatment¡ drying time and temperature parameters on dehydration process of red chilli pepper. Red chilli pepper dehydration process was carried out at two methods of hot air (55oC¡ 65oC and 75oC) and open sun drying along with various pretreatments such as blanching with boiling water¡ potassium carbonate and ethyl oleate. The results illustrated that¡ pretreated peppers with boiling water and dried at 75°C had highest drying rate so that it hadn’t significant difference with pepper pretreated with “blanching in boiling water and then dried at 65°C”¡ “ethyl oleate and then dried at 75°C”and “potassium carbonate and then dried at 75°C” (p
    Keywords: Red chilli pepper, Pretreatment, Modeling, Drying kinetics
  • H. Noroozbabae, A. Mohamadi Sani*, S. Rezae, M. Hajimahmodi Page 59
    Background And Aim
    Due to the serious hazard of aflatoxin especially carcinogenic effects and the presence of Aflatoxin M1 (AFM1) in milk and milk products in one hand and the potential of probiotic bacteria strains to elimination toxins on the other hand¡ the aim of this study is evaluation and determination of the ability probiotic strains used to produce probiotic cheeses in Iran to remove the toxin.
    Materials And Methods
    In this study 64 samples were collected from Iran food market include 38 white cheese (17 samples of brand A and 21 samples of brand B) and 26 probiotic cheese(10 samples of brand A and 16 samples brand B) randomly. Samples were purchased in the winter and keep cold in refrigerator since determined AFM1by ELISA.
    Results
    The results were showed significant differences in amount of AFM1 between white cheeses and probiotic cheeses in each factory. The average of AFM1 in white cheese and probiotic cheese of brand A were determined 71/91±40/36ppt and 22/27±52/29ppt respectively. A bout brand the average of AFM1in white cheese and probiotic cheese 177/65±43/52ppt and 131/51±43/85ppt were detected. The average of AFM1in white cheeses (92/28±62/39ppt) and probiotic cheeses (130/35±67/58) were significantly different (p
    Conclusion
    As a conclusion¡ probiotic bacteria whit beneficial property on human health can reduce AFM1 which has deleterious effects in low doses¡ so it is appropriate to encourage dairy industry to produce these products and raise public consumer awareness for use probiotic products.
  • R. Tajik*, M.H. Haddad Khodaparast, O. Eyvazzadeh Page 67
    Considering the widespread consumption of fried food products in the world¡ many studies based on the use of natural antioxidants on improvement of the stability of oils has been done. In most cases the results indicated this natural ingredients were efficient in the extension of shelf life and oxidative stability. Therefore¡ in this study¡ methanolic extract of blackberry leaf was prepared. Total amount of phenolic and also Tocopherol compounds present in the extract were measured by Folin Ciocalteau method and spectrophotometry . Results revealed that amount of phenolic compound was 97.31 g/mg galic acid in dry matter and amount of Tocopherol compounds was 756.5 mg/g. In the next step¡ the antioxidant activity of methanolic extract of blackberry leaf for preventing oxidation of sunflower oil during heating was studied by determining of some parameters like conjugated dien value¡ carbonyle value¡ acid value¡ and total polar components and then compared with the oil containing TBHQ. Comparisons between treatment means showed that there were significant differences with 0.95 confidence level between concentrations of the extract and control samples. Based on the results¡ blackberry leaf extract at concentration of 800 ppm had the highest antioxidant activity to inhibit sunflower oil oxidation and also had better effect than synthetic antioxidant TBHQ.
    Keywords: Blackberry leave, Sunflower oil, Antioxidant activity, Heating
  • D. Faraji, K. Rezaei, M. Hashemi Ravan, M. Kalantari*, A. Sharifi, M. Golmakani, S. Faraji Page 77
    In current study¡ effect of carbon sources type (glucose¡ ethanol and acetic acid ) light intensity (2.0¡ 3.5¡ 5.0 klx ) and cultivation methods (Batch and Fed Batch) and temperature was investigated on the production of phycociyanin from Spirulina algae. The experiments were done according to Full Factorial method in both of fixed and variable conditions on 36 samples. The result showed increase of light was led to increase of pigment production while increase of the temperature was led to reduce its production. Fed Batch method is more suitable than the batch method and also Glucose as carbon source had better effect on the pigment production than ethanol and acetic acid sources. The results showed that optimum conditions of growth for production of this pigment including fed batch cultivation methods¡ 30°C temperature¡ 5 klx light intensity¡ and the glucose carbon source (ml/l) that causes maximum phycocyanin production . Also¡ light as the most important factor -protein pigment production were considered. Temperature culture method and carbon source¡ respectively¡ were important in the next degree.
    Keywords: Spirulina platensis (Arthrospira platensis), Phycocyanin, Batch, Fed Batch
  • M. Parsi, S. E. Hosseini*, S. M. Seyedain Ardebili, H. Behmadi, A. Norooz Pazhand Page 89
    In this study waste product obtained from tomato process technology was collected¡ dried and milled. Tomato pomace powder was added in levels 1%¡ 2%¡ 3%¡ 4%¡ and 5% to the sausage formulation with 60% meat (treatments were named T1 to 5¡ resp.). To study the effect of tomato pomace powder on chemical¡ microbial and sensory properties of sausage samples¡ protein content¡ ash¡ and pH of samples were evaluated. Microbial test of product was done according to the standard number: 2303 of Institute of Standard and Industrial Research of Iran (ISIRI). Total count of microorganisms¡ mold and yeast¡ Staphylococcus aureus¡ Clostridium welchii¡ Escherichia coli¡ Coliform¡ and Salmonella were tested. Organoleptic test was done by 10 trained panelists using hedonic method. Results showed that adding tomato pomace powder to the sausage formulation led to a significant increase in protein (from 15.45 in control to 17.40 in T5) and ash (from 2.16 in control to 2.63 in T5) content. Moreover¡ it reduced the pH of samples¡ from 6.31 in control to 5.80 in T5. Microbial results showed that the control had lower total count than other treatments. Furthermore¡ all samples had much lower total count than Iran standard limit. Moreover¡ the sample containing 4% of tomato pomace powder got the highest score of acceptability.
    Keywords: Sausage, Sensory evaluation, Tomato pomace, Waste
  • M. Kalantari*, A. Fazl Ara, A. Sharifi, S. Boostani, S. Asadollahi, Sh. Shekarforoosh Page 97
    In this research¡ effect of sucrose replacements with fig extract was studied. Physical properties of cake batter such as consistency and specific gravity and cake characteristics such as pH¡ volume¡ apparent density¡ solid density¡ porosity¡ symmetry and uniformity¡ moisture¡ water activity¡ crust and crumb color and textural firmness were evaluated. Results showed that fig extract caused an increase in specific gravity and consistency. Sucrose replacement with studied fig extract gave less pH¡ volume¡ porosity¡ solid density ¡and and textural firmness and more apparent density¡ moisture¡ and water activity compared to those of control sample. By increasing amount of fig extract parameter L * (darkness product) and a * (redness) of the cake crust and crumb color increased and b * (yellowness) decreased. Results indicated that sensory properties showed that Replacement of up to 20 and 40 percent had significant effect on the characteristics of color¡ taste¡ texture¡ mouth feel and¡ total acceptance samples compared to the control. Cake sample with 20% fig syrup as the best example was identified.
    Keywords: Box cake, Fig extract, Sucrose replacement, Color, Hardness
  • M. Hassani*, A. Mohammadi Sani, A. Sharifi, B. Hassani Page 109
    Yoghurt is a fermented dairy product that is widely concerned all around the world. Over the past few years the use of probiotic bacteria¡ a product called probiotic yoghurt was produced that is known as a healthy and functional food. In this survey¡ in order to rise the variety of yoghurt formulations¡ barberry extract with 4% and 5%( w/w) were substituted to the formulation to prepare set and stirred flavored yoghurt. The sensory¡ color¡ antioxidant activity¡ anthocyanin and total phenolic contents characteristics of flavored probiotic yoghurt were evaluated in 21days. .The result showed that stirred yoghurt containing 5% extract of barberry had the highest score of samples obtained by assessment of sensory tests in comparison with others. Moreover barberry extract was caused that the enormous amounts of anthocyanin and phenolic compounds of flavored yogurt samples are more higher than simple yoghurt during storage period. Despite the highest antioxidant activity was achieved for set and stirred yoghurt containing 4% and 4% of extract in zero day of storage and the widest total phenolic content was observed for set and stirred yoghurt containing 5% and 5% of extract on seventh day. furthermore reduction of anthocyanin compounds were considerable with increasing in during storage time . Whilst the highest anthocyanin compounds was related to stirred yoghurt containing 5% of barberry extract in zero day of storage.
    Keywords: Anthocyanin, Antioxidant activity, Barberry extract, Flavored probiotic yoghurt, Phenolic compounds, Sensory features