فهرست مطالب

هنر و تمدن شرق - پیاپی 8 (تابستان 1394)

مجله هنر و تمدن شرق
پیاپی 8 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر براتی صفحات 3-10
    رویکردهای پدیدارشناختی و پساساختارگرایی در حوزه معماری آخرین تلاش های قابل توجه برای تفسیر مفهوم «مکان» است. بااین حال، پدیدارشناسی، با تاکید بر طبیعت هستی شناسانه و ایستای مکان ها، در مطرح کردن جنبه های فرهنگی اجتماعی در ایجاد مکان ها با شکست مواجه شده است. از سوی دیگر، نسبیت پساساختارگرایی و زنجیره بی پایان مفاهیم مستتر در آن بیشتر از آنکه برای طراحان راهنمای مفیدی باشد، گیج کننده است؛ بنابراین، هدف این مقاله ارائه تعریفی جامع از «مکان» است که علاوه بر درنظرگرفتن تجربیات انسان ها بیشتر بر جنبه های اجتماعی و فرهنگی مکان توجه دارد. این موضوع باعث می شود تا این تعریف برای طراحان قابل استفاده تر باشد. برای رسیدن به این هدف در این مقاله عمدتا از رویکرد معناشناسی استفاده شده است. در نتیجه گیری این مقاله بحث درباره مفهوم مکان از نقطه نظر نمادشناسی چندلایه و مطالعه حوزه معنایی «فضا و مکان» در زبان فارسی برای درک خواسته ها و تجربیات مردم از مکان در فرهنگ ایرانی به عنوان نمونه موردی دنبال شده است.
    کلیدواژگان: مکان و فضا، علم تحول لغات، زبان، فرهنگ، پدیدارشناسی
  • مینا جلالیان صفحات 11-18
    انسان، موقعیتی ویژه در میان خالق و طبیعت مخلوق دارد؛ فاعل مطلق و خالق معنی نیست، اما واسطه ای خودآگاه در معنابخشی به طبیعت و تاویل معناست. نفس ناطقه انسانی به عنوان منشا علم پیشینی روح و ذوق سلیم، محیط بر عقل و خیال و حس است و ارتباط بین عین و ذهن، اذهان، انسان و خدا را باعث می شود. ذوق سلیم، منشا احساسات ناب بشری و نفس حیوانی، منشا غرایز زیستی انسان است. کارکرد هنر، تزکیه، تعالی ذوق، هدایت و تعادل غرایز است. روند بسته و پیوسته آفرینش هنری، علاوه بر ارتباط و وحدت ارگانیک عناصر آن (هنرمند- اثر هنری- مخاطب)، ارتباط هر جزء را با کل (معنی) نیز تبیین می کند. اثر هنری، تجسم شهود معنی، احساسات متناظر با آن در هنرمند و محصول کنش زیبایی شناسانه او و آغازگر کنش مخاطب و تاویل است که دایره ظهور و عمل معنا را تکمیل می کند. کارگاه اصلی هنرمند و منشا اثر هنری، خیال خلاق هنرمند است که در آن، صورت و معنی جمع می آیند. هنر، ماهیت بازتابی دارد و صفات زیبایی شناسانه، محصول وجود آثار کیفی معنا در روح شناسا و ارزیابی اوست که به اشیایی که آثار کمی همان معنا را دارند منتسب می شود و به آن ها روح و معنا می بخشد.
    کلیدواژگان: معنا، انسان، ذوق، خیال، تجربه زیبایی شناسانه، صفات زیبایی شناسانه، کارکرد هنر (کاتارسیس)
  • بهرام آجورلو صفحات 19-24
    بازمانده های باستان شناختی فرهنگ شکار و یا منسوب به دستگرد در ایران باستان که تاکنون کاوش و معرفی شده اند را می توان به دو گروه اشکانی و ساسانی طبقه بندی کرد؛ و در این نوشتار، ایده اصلی نویسنده این است که معماری شکارگاه ها و ساخت دستگرد در ایران باستان، اصالتا ساسانی است؛ و از دوران اشکانیان و هخامنشیان، هنوز شواهد روشن و تردیدناپذیری ندارد. هرچند شواهد باستان شناختی از رواج سنت شکار در میان طبقه اشرافی پارتی به دست آمده است، اما درباره آثار دستگرد و کوشک های شکارگاهی در عهد اشکانی هنوز نمی توان به یقین سخن گفت؛ با این حال، شاید بتوان بنای چهارتاقی کوهستانی معروف به پاوویون قلعه ضحاک در آذرآبادگان را گونه ای دستگرد پنداشت؛ که البته اثبات و یا انکار این فرضیه نویسنده، نیازمند کاوش های بیشتر در آینده است. پس از عهد اشکانی، نمایش صحنه های شکار و نخجیر در هنر ساسانی نمود بیشتری یافته است که البته ریشه در نمایش شکار گراز در هنر اشکانی دارد؛ اما صرف نظر از آثار هنری مرتبط با سنت نخجیر و شکارگری منسوب به عهد ساسانی، شواهد باستان شناختی از ناحیه کرمانشاهان بر وجود نخجیرگاه های سلطنتی و دستگرد های متناسب با سنت و فرهنگ شکار در بارگاه ساسانیان تاکید می کند؛ که در این نوشتار، سه محوطه باستانی تاق بستان و کنگاور و فرهادتراش بیستون به عنوان شکارگاه سلطنتی و دستگردهای ساسانی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ایران باستان، چهارتاقی قلعه ضحاک، دستگرد تاق بستان کرمانشاه، دستگرد کنگاور، دستگرد فرهادتراش بیستون
  • فریدون آورزمانی صفحات 25-32
    در فرهنگ ایران زمین، زن نماد مهر و عشق، سازندگی و باروری، پاکی و عفاف بشمار می رود. از گذشته های دور شکل گیری و بنیاد خانواده بر دوش زنان بوده است، مادرانی که با سخت کوشی، فداکاری، تدبیر و عاقبت اندیشی مردان و کودکان را سرپرستی کرده، با درایت و عنایت خداوندی و به نیروی مهر و عاطفه خانه و خانواده را سر و سامان می دادند. کشف صدها تندیسه از حفریات باستان شناسی در شوش، تپه سراب کرمانشاه، تورنگ تپه و سایر نقاط ایران و به دنبال آن پرستش ایزدبانوان باروری در طول تاریخ بیانگر بزرگداشت و ارج گذاری به زن به عنوان نیروی سازنده و زندگی بخش او بوده است. خوشبختانه باورهای نیکو و مقدس در بستر تاریخ هرگز زادگاه خود را فراموش نمی کنند بلکه همواره بالنده و پیشرو در دل و جان مردم زنده می مانند. بزرگداشت ملکه ها، ایزدبانوان، زنان مقدس از نسل ائمه و معصومین و صدها زیارتگاه در سرزمین ایرانی- اسلامی نشانه های تداوم، بزرگداشت و احترام به زن در بستر پاک و نورانی تاریخ در طی هزاره ها و سده هاست. نقش برجسته، سکه و مهرها، همچنین نقوشی که از ظروف و اشیاء و پارچه های این دوره باقی مانده از منابع و مآخذ مهمی بشمار می روند که تاریخ و فرهنگ سیاسی– مذهبی ساسانیان را به تصویر کشیده اند.
    کلیدواژگان: اناهیتا، زن، ساسانیان، باروری، آیین و بارور، هنر و فرهنگ، تاریخ ایران زمین
  • آیدا آل هاشمی* صفحات 33-46
    زیرساخت های آبی در شهرهای حوزه فلات ایران بدون شک از قابل توجه ترین مولفه های منظر شهری به شمار می روند؛ مولفه هایی که متناسب با نوع سیستم آبی با نمودهای مختلفی در منظر و ساختار شهرهای ایران ظاهر شدند و نقشی چندبعدی در ساختار شهر بازی می کردند. امروز بازخوانی تاریخی نحوه ظهور و حضور رابطه چندوجهی و چندعملکردی این زیرساخت ها با شهر و استخراج اصول حاکم بر شکل گیری و توسعه آن، می تواند ما را در بازتعریف رابطه تک بعدی حاکم بر زیرساخت های آبی مدرن شهرهای امروز یاری کند.
    یکی از پیشرفته ترین نمونه های پیوند همه جانبه شهر و سیستم آبی، در کشور ازبکستان و در شهر بخارا شکل گرفته است. سیستمی توسعه یافته براساس بهره گیری از آب های جاری که امروز نیز، با وجود نابودی تقریبا 90 درصدی، بازمانده های آن در بافت قدیم شهر، مهم ترین مولفه های منظر شهر بخارا به شمار می روند.
    سوال اصلی این نوشتار نه نحوه شکل گیری، بلکه نحوه و چرایی تداوم حضور سیستمی آبی در سطح شهر است؛ سیستمی که با هوشمندی کامل در پیوند چندجانبه با شهر بخارا توسعه یافته بود و به زیرساختی منظرین برای شهر تبدیل شده بود. به این منظور این پژوهش با برشمردن اصول حاکم بر شکل گیری و توسعه شبکه آبی بخارا در طی 10 قرن دوران اوج حضورش در شهر بخارا، در سنجش معکوس با زمینه های زوال و انحطاط سیستم در آغاز قرن 20، زمینه های تبدیل زیرساخت آبی بخارا به زیرساخت منظرین برای شهر بخارا را مورد پژوهش قرار می دهد. نتایج این بررسی دو نکته مهم و مرتبط باهم را در مورد شبکه آبی شهر بخارا نشان می دهد : نخست اینکه شبکه آبی شهر بخارا در لایه های مختلف، ارتباط تنگاتنگ و عمیقی را با ساختارهای کالبدی و اجتماعی شهر در مقیاس های متنوع (از عمومی تا خصوصی) برقرار ساخته و همین مسئله موجب شده است که این شبکه نقشی کلیدی را در درک شهر بخارا بازی کند و از یک شبکه زیرساختی با نقش معیشتی و خدماتی صرف به شبکه ای منظرین با نقش سمبولیک برای شهر بخارا ارتقا یابد. دوم اینکه نیاز کارکردی به این شبکه، شرط لازم در پیوند و حضور مولفه های شبکه آبی در فضاهای شهری و زندگی مردم بخارا بوده است و نه شرط کافی تداوم حضور آن. در واقع پیوند ذهنی میان این شبکه و مولفه های آن با مردم و زندگی آن ها به صورت مستقیم بر نحوه و کیفیت حضور پایدار شبکه آبی بخارا و مولفه های شکل دهنده به آن تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: بخارا، سیستم آبی بخارا، زیرساخت منظرین، ساختار فضایی، ساختار سمبلیک
  • لیلا سلطانی، علیرضا سیاوشی صفحات 47-54
    مطالعه نظام فضاهای مذهبی در متن شهرها، به عنوان یکی از لایه های نشانه شناسی، مولفه موثری در شناخت منظر شهری به مثابه یک ساختار اجتماعی فضایی پایدار است. تبیین نحوه حضور فعالیت های مذهبی در محیط شهر که مترتب از مفاهیم معنوی و فرهنگی حاصل از جهان بینی حاکم بر جامعه است؛ ابزار مناسبی برای قرائت ساختار اجتماعی فضایی شهر و نیز شکل گیری فضای جمعی است. این نوشتار در پی آن است که از طریق بررسی فضاهای مذهبی در نظام نشانه شناسی شهر، تاثیر آن بر شکل گیری فضای جمعی در شهر را بررسی نماید. بدین منظور با تکیه بر مطالعات میدانی انجام شده، ضمن انتخاب سه نمونه فضای مذهبی، براساس مولفه های هر فضا به تبیین جایگاه فضای مورد نظر، به عنوان نقطه عطف یا نشانه شهری در شبکه نشانه شناسی شهر می پردازد؛ و تاثیر آن فضا، در ایجاد فضای جمعی شهر را بررسی می نماید. با توجه به اینکه جامعه هند بستر تنوع ادیان مختلف و حضور گسترده و عمیق فعالیت های مذهبی متنوع در فضای شهری است، سه نمونه از شهرهای هند بستر مکانی این پژوهش انتخاب شده اند که ضمن بهره گیری از برداشت های میدانی، با روش تحلیلی توصیفی مورد مطالعه قرار می گیرند. در روند بررسی مشخص می شود که بین فضای جمعی و نقاط عطف شهری، رابطه معناداری برقرار است. به نحوی که هرگاه فضای مذهبی به یک نقطه عطف شهری تبدیل شده، منجر به ایجاد یک فضای جمعی در شهر شده است؛ درحالی که فضاهای مذهبی، صرفا به عنوان نشانه در سطح شهر مطرح هستند و بستر بروز چنین فضایی قرار نگرفته اند. می توان چنین نتیجه گرفت که شاخص های موثر در ایجاد نقاط عطف شهری، پیش زمینه تشکیل فضای جمعی نیز هستند.
    کلیدواژگان: فضای مذهبی، نشانه شهری، نقاط عطف، فضای جمعی، هند
|
  • Nasser Barati Pages 3-10
    Phenomenological and poststructuralist approaches in the field of architecture are among the latest considerable efforts to define the concept of "place". Phenomenology, however, by emphasizing the static ontological nature of places, fails to consider socio-cultural aspects in the production of places. On the other hand, poststructuralist relativity and endless chain of signification are more confusing for designers rather than useful. Thus, the purpose of this paper is to introduce a holistic definition of the concept of "place" which gives more attention to the socio-cultural aspects of places –in addition to considering human experience– so that it can be applicable for designers. In order to achieve this purpose, the article mainly takes advantage of the semiotic approach. The article concludes with a discussion of the concept of place from the standpoint of layered semiotics and the study of semantic field of "space and place" in Persian language to understand people’s desires and expectations of places in Iranian culture as a case study.
    Keywords: Place, Space, Semiotics, Language, Culture, Phenomenology
  • Mina Jalalian Pages 11-18
    Human being has a special status to the creator and the created nature, he is not the absolute subject and creator of meaning; however, he is a conscious mediator in giving meaning to nature and interpreting meaning. Human rational soul as a source of prior knowledge of the spirit and as an intact desire, circumscribes intellect and imagination and generates relationship between subject and object and the minds of man and God. Intact desire is the source of pure human feelings and animal soul is the origin of human instincts. The Closed and constant process of artistic creation explains both the organic unity of communication and its elements (artist-artwork-addressee) as well as the relationship of each component with the whole (meaning). Artwork, is the visualization of meaning intuition, corresponding feelings of the artist and his aesthetic outcome, and the initiator of interaction and interpretation of the addressee which fully completes the embodiment of meaning. The main workshop of the artist and the origin of his work is the artist's creative imagination, in which form and meaning are combined. Art has a reflective nature and aesthetic characteristics are the product of meaning quality in the identifying spirit as well as evaluating the meaning attributed to things with the same meaning and offering them with spirit and meaning.
    Keywords: Meaning, Human, Desire, Aesthetic Experience, Catharsis desire
  • Bahram Ajorloo Pages 19-24
    The archaeological remains pertaining to hunting tradition and Destagerd, i.e. royal hunting grounds, thus far discovered and published from ancient Iran may be divided into two groups of Parthian and Sassanid. The main argument in the present work is that the architecture of royal hunting ground palaces or hunting pavilions is essentially a Sassanid phenomenon, and that there is currently no definitive evidence on analogous complexes from the Parthian or Achaemenian periods. While there are archaeological data attesting to the popularity of hunting practice among the Parthian aristocracy, nothing can currently be said of the presence of hunting ground pavilions with certainty in this time.
    However, the monumental tetrapylon known as the pavilion of Qala Zah’hak in Azerbaijan may be construed as a sort of Destagerd, though of course the hypothesis needs to be examined by conducting further excavations at the site. In the wake of the Parthian period, representing hunting scenes becomes more common in the Sassanid art, though it in reality had its roots in the representation of boar chasing in the Parthian traditions. However, apart from the artworks relevant to hunting tradition from the Sassanid era, archaeological finds from the Kermanshahan region highlight the existence there of royal hunting grounds and hunting pavilions in line with the hunting tradition of the Sassanid court. Here, the three archaeological sites of Taq-e Bostan, Kangavar and Farhad Tarash of Bisotun are theorized to represent potential Sassanid palaces in royal hunting grounds.
    Keywords: Ancient Iran, Tetrapylon of Qala Zahhak, hunting pavilion of Taq, e Bostan, hunting pavilion of Kangavar, hunting pavilion of Farhad Tarash
  • Fereydoun Avarzmani Pages 25-32
    Women in Iranian culture are considered as a symbol of affection and love, creation and fertility, purity and chastity. From long time ago, the family form and foundation have been on the shoulders of women, mothers who by hard work, dedication, tact and farseeing managed men and children, by wisdom and God’s grace and the power of affection and sympathy organized their home and family. Discovering hundreds of statues from archaeological digs in Shoush, Tappeh Sarab in Kermanshah, Toorang Tappeh and other parts of Iran and then worshiping fertility goddesses throughout the history indicated respect and celebration of women as her constructive and life-giving force. Fortunately, good and holy beliefs’ hometown is never forgotten in the history context but always rising and survive in the hearts and lives of the people progressively. Respecting queens, goddesses, saints and saints and holy women was since the generation of Imams and hundreds of shrines in Iranian-Islamic land are marks of continuity, honor and respect for the woman in pure and bright history context over the millennia and centuries.
    The remaining figures, coins and stamps, as well as figures of containers and objects and fabrics of the period are considered as important sources that have depicted political- religious history and culture of Sasanian.
    Keywords: Anahita, Woman, Sassanian, Fertility, Rituals, Fertile, Art, Culture, The history of Iran
  • Ayda Alehashemi* Pages 33-46
    The water in Iranian plateau and its environs have a main role in urban landscapes; complicate structures which shaped according to the hydraulic situations and played a multi-purpose role in the urban spatial structure. today with the new environmental and social concerns about modern infrastructures, rereading the historic semi-natural infrastructures and their multifaceted integration with urban structures, will contribute to redefine the dominant one-dimensional characteristic of water infrastructures in the modern era.
    One of the most considerable examples for the multi- dimensional integration between water infrastructure and urban structure was situated in Bukhara in Uzbekistan. A system, developed on current water, with a vital role in the urban landscape of Bukhara, which remains till now, in spite of more than 90 percent of destructions.
    The main question that this paper tries to answer is not the formation of the system, although it’s important by itself, but the way this system resist through the centuries. How to promote this system from common semi-natural infrastructure to the landscape infrastructure with the most influential effect of the urban structure of Bukhara? For this purpose, the research focuses on the way the water system arises in integration with the urban structure of Bukhara in its started pointing in the 19th century and its expansion till the 20th century, and also it falls in start of the modern era in Bukhara in the early of 20th century.
    The survey shows two important and related facts about water system of Bukhara: first, the water system of Bukhara made a tangible relation to the physical and social structure of the city in various scales (from public to private) which made the system as a key player in the urban landscape of Bukhara and promote it from a mere subsistent infrastructure to the landscape infrastructure with a symbolic role in Bukhara. Second, Although the functional role, was the necessity of the existence of the system and its relation to the urban life, but it’s not the mere requirement for its continuation through centuries. in fact, the subjective integration between the water system and its components with the city has the equivalent role as the objective integration between system and urban structure in the resistance and continues of system in common language more than ten centuries.
    Keywords: Bukhara, water infrastructure, landscape infrastructure, urban spatial structure, social, cultural structure
  • Leila Soltani, Alireza Siyavoshi Pages 47-54
    Study of religious spaces in the city`s system, as one of the layers of semiotics, is effective in understanding the urban landscape as a sustainable social-spatial structure. Religious activities are related to spiritual and cultural concepts base on dominant ideology of the society; so recognizing their influence on city is an expedient switch for understanding social- spatial structure and the formation of public place. This research is followed by reviews of religious sites in the city`s semiotics system, and its impact on public place.
    Therefore, based on field studies conducted, three of the religious atmosphere is selected and has defined their station based on the characteristics of each space, as the city symbol or a focal point in city`s semiotics system, and is explored their effect on the creation of public place. Indian community is the context of different religions with variety religious activities in urban space. So three religious urban spaces of Indian cities have been selected for this study. The review process demonstrate a significant relationship between the public place and civic focal point. The religious-based focal points will form public place; while religious sites in the city are considered merely as symbol, areas have not been bed. Study conclude that the effective index of the focal points in the city, are foreground the public place.
    Keywords: Religious urban space, Public place, India, Focal point, Symbol