فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1394)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده مهلا حجازی، وجیهه آرمان مهر، امیر تربتی، نورالله مرادی کله لو، مسلم آرمان مهر * صفحات 1-28
    مقدمه
    برای پیشرفت و توسعه جامعه عنصر امنیت و تامین آرامش از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. با توجه به شرایط پیچیده و تغییرات روزافزون، جامعه برای برقراری امنیت نیازمند مدلها و ایده ها جدید و نوآورانه می باشد. بنابرین در این پژوهش، هدف شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر احساس امنیت با استفاده از نقشه های شناختی فازی می باشد.
    روش
    در این پژوهش ابتدا عوامل موثر بر احساس امنیت، در قالب پرسشنامهای تدوین و روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. سپس پرسشنامه به شیوه نمونه گیری خوشهای و بر اساس جدول مورگان در اختیار 384 نفر از ساکنان شهر گناباد قرار گرفت. در مرحله بعد تیم خبرهای تشکیل و از آنان درباره مهمترین عوامل و رابطه بین آنها نظرسنجی و به هر رابطه وزنی داده شد. سپس با کمک نقشه های شناختی فازی عوامل موثر بر احساس امنیت ترسیم شد.
    یافته ها
    در بین عوامل موثر بر احساس امنیت، انسجام و نظم اجتماعی، آسیب های اجتماعی، اجرای قوانین به طور عادلانه، برخورد قانونی و قاطع با مجرمان به ترتیب از مرکزیت بیشتری برخوردار بودند. درجه خروجی مفاهیم به معنای میزان تاثیرگذاری بر سایر عوامل است و عواملی که درجه خروجی بیشتری دارند عواملی تاثیرگذارترند. انسجام و نظم اجتماعی، اجرای قوانین بهطور عادلانه، برخورد قانونی و قاطع با مجرمان، عملکرد مناسب نیروی انتظامی، آسیبهای اجتماعی و میزان بیکاری در جامعه به ترتیب تاثیرگذارتر به شمار میآیند. بحث و نتیجه گیری  پژوهش نشان میدهد مردم بیشتر به عوامل فردی و میانی موثر بر امنیت مثل داشتن خانواده سالم و با ثبات، داشتن همسایه های خوب و عقاید مذهبی تاکید دارند. در حالی که خبرگان بیشتر بر روی عوامل کلان انگشت نهاده و آنها را موثر می دانند. بنابرین جهت ایجاد خانواده سالم و باثبات که مهمترین عامل مشترک از دیدگاه مردم و خبرگان می باشد، بایستی به تقویت بنیاد خانواده، امنیت و ثبات شغلی، کاهش آسیب های اجتماعی پرداخت.
    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت، عوامل موثر، نقشه های شناختی فازی
  • محمد پوراسدی، محسن میرانصاری صفحات 29-42
    مقدمه
    احساس امنیت یکی از ابعاد اساسی مفهوم امنیت درمعنای کلی آن است. وجود امنیت در فضاهای مختلف اجتماعی مانند مسیرهای کوه پیمایی یکی از شرایط ضروری حضور مردم در این مکان ها است. نیروی انتظامی متعهد به فراهم کردن شرایط لازم برای حضور مردم در این مکان ها است و تلاش دارد تا با کاستن از عوامل ایجاد ناامنی، رضایت خاطر شهروندان را فراهم نماید.این پژوهش،به ارزیابی عملکرد پلیس در افزایش احساس امنیت کوه پیمایان شمال شهر تهران پرداخته است.
    روش
    این مطالعه با روش پیمایشی انجام شد. به همین منظور 384 نفر از مراجعین به 5 مسیر کوه پیمایی شمال تهران (داراباد، دربند، درکه، توچال، جمشیدیه) مشخص و از هر مسیر77 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مورد پرسش قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که60 درصد پاسخگویان مرد،40 درصد پاسخگویان زن می باشند. همچنین بیشترین درصد مراجعین به کوهستان گروه های سنی کمتر از 33 سال هستند. علاوه بر این، نتایج تحقیق نشان داد اقدامات پلیس درسطح کوهستان بر میزان احساس امنیت کوه پیمایان، میزان حضور آنان در کوهستان و میزان کاهش حضور مجرمان تاثیر معنی داری دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بین اقدامات پلیس در سطح کوهستان بر میزان احساس امنیت کوه پیمایان، میزان حضور کوه پیمایان در سطح کوهستان و میزان کاهش حضو مجرمان در سطح کوهستان تاثیر معنی داری دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که پلیس می تواند با ارائه عملکردی مثبت و برخورد با هنجارشکنان و افراد متخلف احساس امنیت و میزان حضور کوه پیمانان را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: عملکرد پلیس، احساس امنیت، کاهش جرم، اوقات فراقت، کوهستان
  • اکرم گروسی *، حسین گروسی صفحات 43-54
    مقدمه
    شبکه های اجتماعی نقش پررنگی در دنیای امروز دارند و نمیتوان آنها را نادیده گرفت. شبکه های اجتماعی بر ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی افراد و در سطح کشورها و حتی بین الملل تاثیرگذارند و به همین دلیل در حال گسترش هستند و در آینده نقش به مراتب بیشتر و مهمتری را در زندگی بازی خواهند کرد.
    روش
    در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شده است. از بین دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبایی تعداد 150 نفر (90 زن و 60 مرد) به روش تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و با تکمیل پرسشنامه محقق ساخته در زمینه تاثیر شبکه های اجتماعی بر امنیت اخلاقی در این پژوهش شرکت کردند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد شبکه های اجتماعی بر امنیت اخلاقی تاثیرگذار هستند. از بین شاخص های ذکر شده در حوزه تاثیر شبکه های اجتماعی بر امنیت اخلاقی، شاخص اختلافات قومی دارای بالاترین میانگین رتبه و بعد از آن شاخص های، تبلیغات ضد دینی و القای شبهات و تهاجم فرهنگی و خودباختگی فرهنگی قرار دارند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به این یافته ها میتوان نتیجه گیری کرد که شبکه های اجتماعی بر امنیت اخلاقی میتواند به صورت بالقوه مخرب باشد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، امنیت اخلاقی، جرم شناسی
  • حسین ترکی *، حمید حسینی صفحات 55-68
    مقدمه
    احساس امنیت که ارتباط مستقیم با ذهنیت و درک مردم از امنیت دارد، تحت تاثیر عوامل مختلفی شکل میگیرد. رسانه ها بهعنوان منابع واسطهای کسب اطلاعات مردم قادرند احساس افراد از واقعیت و نگرش آنان را نسبت به محیط شکل دهند. بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیر استفاده از رسانه های جمعی بر احساس امنیت شهروندان تهرانی با تاکید بر فعالیتهای پلیسی میباشد.
    روش
    پژوهش حاضر به روش پیمایشی انجام شد. به همین منظور، از بین جامعه مورد مطالعه که افراد بالای 18 سال میباشند با روش نمونه گیری خوشهای طبقه بندی 380 نفر از آنان از پنج منطقه شهر تهران انتخاب و از آنان درخواست شد که پرسشنامه تحقیق را تکمیل نمایند.
    یافته ها
    نتایج نشان میدهد تفاوت معناداری بین میزان توجه به برنامه ها و اخبار پلیسی تلویزیون به لحاظ احساس امنیت وجود دارد و هرچه میزان استفاده از این برنامه ها بیشتر باشد میزان احساس امنیت کمتر است. همچنین نتایج نشان داد بین میزان توجه به برنامه های پلیسی تلویزیون با احساس ناامنی رابطه بیشتری وجود دارد تا مطالعه حوادث جنایی روزنامه با احساس ناامنی.
    بحث و  نتیجه گیری
    رسانه ها، بهویژه تلویزیون، با محتوای اخبار امنیتی- انتظامی و حوادث جنایی در کاهش احساس امنیت مخاطبان خود تاثیر دارند. با توجه به رابطه بین رسانه ها و احساس امنیت همچنین تاثیرگذاری محتوای خاصی از رسانه بر احساس امنیت مخاطبان، این موضوع هنوز بهطور جدی مورد توجه قرار نگرفته است وکمتر از این فرصت در جهت پیشبرد اهداف خود استفاده نموده است.
    کلیدواژگان: رسانه، احساس امنیت، تلویزیون، شهروندان تهرانی، پلیس
  • محرم مجرد، محمدرضا شهریاری صفحات 69-90
    مقدمه
    بر اساس آموزه های دینی و ارزشهای اسلامی، فساد امری مذموم است و کارگزاران در حکومت اسلامی موظف به مبارزه و ریشه کنی آن از همه شئون جامعه اسلامی هستند. این پژوهش با هدف سنجش ادراک مردم نسبت به وضعیت سلامت اداری در تهران بزرگ انجام شده است.
    روش
    تحقیق حاضر به روش پیمایشی انجام شده است. به همین منظور، از بین جامعه آماری نمونهای به حجم 650 نفر بر اساس فرمول کوکران به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که میانگین ادراک شهروندان نسبت به وجود سلامت اداری در فرماندهی انتظامی تهران بزرگ و میانگین نمره ادراک از وجود سلامت اداری در پلیس آگاهی بالاتر از حد متوسط میباشد.
    بحث و نتیجه گیری
    در این تحقیق به بررسی سلامت اداری پلیس بر اساس سازه ادراک پرداخته شد، که ناظر به طرز تلقی و تفسیر شهروندان نسبت به سلامت اداری است. با توجه به نتایج بهدست آمده ادراک شهروندان از سلامت، در تهران بزرگ و پلیس آگاهی در وضعیت نسبتا مطلوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: فساد اداری، سلامت اداری، مصادیق فساد، ادراک، پلیس آگاهی
  • عادل صلواتی، سوران مولایی * صفحات 91-120
    مقدمه
    امنیت و گردشگری، پارامترهای یک معادله هستند که نسبتی مستقیم با هم دارند. با ایجاد سفر، مسئله امنیت اهمیت خاصی را به خود خواهد گرفت، چون تا امنیت برقرار نباشد، سفری شکل نخواهد گرفت و سخن گفتن از گردشگری، بیهوده خواهد بود. در این میان، عوامل متعددی بر احساس امنیت گردشگران تاثیرگذارند. با این اوصاف، این پژوهش به شناسایی موثرترین عواملی که بر روی احساس امنیت گردشگران داخلی و خارجی شهر سنندج نقش دارند، میپردازد.
    روش
    این پژوهش به روش پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش، گردشگرانی است که در تابستان 1393، شهر سنندج را بهعنوان مقصد سفر خود انتخاب نموده و حداقل 24 ساعت در این شهر، اقامت داشتند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، اقدام به توزیع پرسشنامه گردید که درنهایت 374 پرسشنامه توزیع گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان میدهد که از بین عوامل موثر بر امنیت؛ عملکرد پلیس، عامل فرهنگی، عامل اقتصادی، و عملکرد رسانه ها، تاثیر معنی داری بر احساس امنیت در بین گردشگران داشته و در این میان عوامل اجتماعی و سیاسی، تاثیر معنی داری بر احساس امنیت نداشتهاند.
    بحث و نتیجه گیری
    برنامهریزی و مدیریت گردشگری، با شناسایی عوامل موثر بر احساس امنیت آنان و با پاسخدهی مناسب به تامین نیازهای گردشگری، رضایت گردشگران را در شهر سنندج فراهم میآورند.
    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت، گردشگران، شهر سنندج
  • پلیسی گری چند فرهنگی: جلوه ای از تقابل رویکردهای امنیت گرایانه و حقوق شهروندی
    عباس کریمی، محمد زارعی صفحات 121-146
    افزایش تعاملات اجتماعی، رشد آمار مهاجرت و پدیده جهانی شدن، ضمن قرار دادن فرهنگهای مختلف در کنار یکدیگر، عاملی جهت تفکیک افراد به گروه های اکثریت و اقلیت شدهاست. موقعیت اقلیتها، در نظام عدالت کیفری، به طور عام و در فرایندهای پلیسی به عنوان صف نخست نظام عدالت کیفری، به طور خاص، از اهمیت بالایی برخوردار است. یافته های پژوهشهای انجام شده در این حوزه نشان میدهد که رفتار نیروهای پلیس با اقلیتهای فرهنگی، تبعیضآمیز است و این گروه، آماج خشونتها و مداخله های پلیسی قرار میگیرد. این در حالی است که کثرتگرایی فرهنگی، توجه به هنجارهای فرهنگی را در رویه های پلیسی توصیه میکند. مسئله اصلی پژوهش حاضر این است که: تاثیر مبانی نظری کثرتگرایی فرهنگی بر نظام پلیس چیست؟ و الگوی راهبردی وظایف و خدمات پلیس در جوامع چندفرهنگی از چه مسیری محقق میشود؟ برای دست-یابی به این هدف، با شناسایی مبانی نظری کثرتگرایی فرهنگی، وظایف و خدمات پلیس را در جوامع چندفرهنگی، در پرتو رهیافتهای گفتمان چندگانگی فرهنگی بررسی کردیم. تحقیق حاضر با توجه به اهداف آن از نظر نوع تحقیق کاربردی و از منظر شیوه گرداوری داده ها، توصیفی- تحلیلی و از نوع کیفی است. بر اساس یافته های این پژوهش، تحقق الگوی دانش بنیان و حقوق بشری پلیسیگری در جوامع چندفرهنگی، از یکسو، منوط به توجه به هنجارهای فرهنگی تمامی گروه های فرهنگی در مرحله کشف و ثبت جرم و از سوی دیگر، رعایت اصل رفتار برابر، منع سوء استفاده از قدرت و پلیسیگری افراطی در قبال اقلیتهای فرهنگی است. با وجود این، برخی رویکردهای امنیت گرایانه در خصوص گروه های اقلیت و غیرخودی دانستن آنها در سامانه های مختلف نهادهای کیفری موجب می شود تا رویکردهای پلیسی گری چندفرهنگی در این فرایندها نقض شود.
    کلیدواژگان: کثرت گرایی فرهنگی، اقلیت های فرهنگی، سوء استفاده از قدرت، اصل رفتار برابر
|
  • Seyede Mahla Hejazi, Vajihe Armanmehr, Amir Torbati, Noorallah Moradi, Moslem Armanmehr * Pages 1-28
    Introduction
    Security and providing peace is an important element to promote and develop the society. Regarding complex security situation and increasing changes the society require new models and innovative ideas. Therefore, the good of this study is to identify and analyze the factors affecting security feeling using fuzzy cognitive maps (a case study in Gonabad).
    Method
    In this study at first factors affecting security, are admitted in the form of a questionnaire so the validity and reliability was approved. A questionnaire and cluster sampling method based on Morgan were distributed among 384 residents of Gonabad. Then an expert team was formed and asked them about the most important factors. Then the team drew effective factors on security feeling by the help of fuzzy cognitive maps(fcms).
    Findings
    Among effective factors on security feeling, some of them as fallows are more important: social order, social damages, fairly enforcement of laws, legal and decisive encounter to criminals. Output degree of concepts means affecting on other factors with higher output degree are more effective.
    Discussions and
    Conclusions
    Show that although experts highlight macro factors but people on personal factors such as having a healthy and stable family, good neighbors and religious believes affect. So to create a healthy and stable family as the most common cause from the people's point of view, it's better to support family, security , job stability, and reduction of social harm.
    Keywords: security feeling, risk factors, fuzzy cognitive maps
  • Mohammad Pour Asadi, Mohsen Miransarei Pages 29-42
    Introduction
    Feeling secure is one of the basic aspects of security concept as a whole sense. Existence of security in several social environments such as hiking routes is one of the critical conditions of people’s presence in such places. Police services are obliged to assure the reduction of security threats and trying to maintain civilian’s satisfactions. The paper is trying to assess the police’s efforts to provide safety of Northern Tehran hikers.
    Method
    This study is based on surveying approach. As, the number of 384 people were the subject of hiking in 5 different hiking routes, north of Tehran, and 77 people from each route have been chosen by using simple random methods and have been surveyed.
    Findings
    Results indicate 60% of people was men, and the remaining 40%, women. Also, the majority of them were youngs and below the 33 years old, and the presence of police force, had a meaningful impact on the growing number of hikers, and decline of crime rates.
    Discussions and
    Conclusions
    The results show that there’s a positive correlation between police presence and hiker’s safe feeling and the reduction of crime rates throughout the hiking routes. Therefore we can conclude that the role of police forces, by effective practices and dealing with criminals and wrong doers, can increase the sense of being safe among the hikers.
    Keywords: police performance, feeling of security, Being Safe, Crime Reduction, Hiking Routes
  • Akram Garosi *, Hossein Garosi Pages 43-54
    Introduction
    Nowadays, Social networks have a strong role in the world that would not be ignored. The social networks on different aspects of individual and social life and its influence in the country and even an international level is analyze also why these factors are expanding far greater role in the future and would play a critical role in today's human lif is studied..
    Method
    In the present study used Survey method among MA Student of Allameh Tabataba'i University, 150 (60 male and 90 female) were selected using the random sampling procedure and completed the self-made questionnaire on the impact of social networks on security morality.
    Findings
    The result indicated that A total of 55/9 percent of the sample in very low, too low at 91/21 percent, 61/30 percent moderate, high or 48/28 percent, 52/10 percent very much believe that according to statements the effect of social network on security morality is sogreat. Among the items listed on the influence of social networks on security morality, ethnic division's items with higher ratings are more important and then statements, anti-religious propaganda, instill doubts,cultural invasion and cultural Normal.are in next steaps. 
    Discussions and Conclusions
     Based on these findings, we can conclude that social networks could potentially be destructive to security morality
    Keywords: Social Networking, Security Morality, criminology
  • Hossein Torki *, Hamid Hoseini Pages 55-68
    Introduction
    Security feeling and people's perception of security is directly related to the mentality influenced by many different factors. By the media as sources of information people are able to show their attitude towards the environment. The purpose of this study was to evaluate the effect of mass media on citizens feeling safe with emphasis on police activity.
    Method
    The study was conducted through a survey. For this purpose, the study who are aged over 18 years with stage cluster sampling 380 students from five selected districts in Tehran and were request to complete questionnaire.
    Findings
    The results show a significant difference between the amounts according to police news TV programs and there is a sense of security and the use of these programs in greater sense of security is lower. The results showed that the amount of attention to television police programs there is more insecurity relation to criminal incidents reading the newspaper with a sense of insecurity.
    Discussions and Conclusions
    The media, especially television programs containing security news enforcement and criminal incidents are important in reducing the security feeling of audiences. Regarding the relationship between the media, and security feeling and the effect of the specific content of media on the audience security feeling, it is still not considered seriously. Lower the opportunity to further his own goals.
    Keywords: Media, Feel Safe, Television, Citizens, Police
  • Moharram Mojarrad, Mohammadreza Shahriari Pages 69-90
    Introduction
    Based on religious teachings and Islamic values, corruption is condemned and all employers in the Islamic state are obliged to fight and eradicate it from all aspects of Islamic society. This study aimed at measuring people's perception towards police propriety in Tehran (with emphasis on Criminal Investigation Department).
    Method
    This study is based upon research surveying. The population of the study is about 650 people who were selected randomly and based upon Kocran formulation. The questionnaire used in the study was individually constructed by the author.
    Findings
    The results indicated that the mean of the people's perception of the staffs' propriety in FATEB was 3.28, and the mean score of the people's perception of the existence of propriety in Tehran Criminal Investigation Department is 3.38 on a scale of to 5. Therefore the people's perceptions were in better condition in Tehran.
    Discussions and
    Conclusions
    In this paper, police propriety was assessed on the basis of perceptions construct (perceptions about propriety of Criminal Investigation Department’s staff) which is based on the perceptions and interpretations of the citizens about this subject. Considering the results, the perceptions of the citizens about propriety in FATEB and Police Criminal Investigation Department was in a relatively good condition.
    Keywords: Corruption, Police Propriety, Instances of Corruption, Perception, Tehran, Police Criminal Investigation Department
  • Adel Salavati, Soran Mowlaie * Pages 91-120
    Introduction
    Security and tourism are parameters of an equation with a direct relationship to each other. Since, no travelling will take place and talking about tourism is useless if security of tourism has not been provided; regarding this matter, security has been given an especial notice. Meanwhile different factors affect the security of tourism. Therefore, this study tries to identify the most influential that factors affect feeling of security in domestic and foreign tourists of Sanandaj City.
    Methodology
    This research has been carried out based on survey method. The research statistical population consists of tourists who selected Sanandaj City as their destination in summer of 2014 and stayed there at least for 24 hours. Using simple random sampling, finally 374 questionnaires were distributed.
    Findings
    Findings indicate that among factors affecting security, police performance, cultural factors, economic factors and media have a significant effect on tourists while social and political factors didn’t significantly affect on the sense of security.
    Discussions and Conclusions
    Tourism planning and management by identification the affecting factors of tourist's feelling about the security and good response to supply their needs, provides tourists satisfaction in Sanandaj city.
    Keywords: Sense of sSecurity, Tourists, Sanandaj City
  • Multicultural Policing: An Effect of Contrast between Security-oriented Approaches and Citizenship Rights
    Abbas Karimi, Mohammad Zarei Pages 121-146
    Increase of social interactions, growth of immigration statistics and globalization phenomenon, in addition to putting different cultures together, is a factor for separation of people to majority and minority groups. The situation of minorities in criminal justice system, in general, and in police processes as the first queue of criminal justice system, in particular is considerably important. The results of applied studies in this context demonstrate that the behavior of police forces to the cultural minorities is discriminatory and this group is the target of police violence and interventions, whilst the cultural pluralism recommends attentions to cultural norms in police procedures. The main problem of the present paper is analyzing the effect of theoretical fundamentals of cultural pluralism on the police system, and the way for realization of strategic model of police tasks and services in multicultural societies. For this purpose, upon identification of theoretical fundamentals of cultural pluralism, the police tasks and services in multicultural societies was analyzed in the light of cultural diversity discourse approaches. The present study in consideration of its objectives is an applied research and provided based on descriptive-analytical and qualitative research in the light of data collection procedure. Based on the findings of this study, realization of knowledge-based pattern and policing human rights in multicultural societies, from one side, is subject to the attention of cultural norms of all cultural groups at the crime detection and recording stage, and on the other side, compliance with the principle of equal treatment, prohibition of abuse of power and extremist policing to the cultural minorities. Nonetheless, a few security-oriented approaches about minority groups and assume them as outsider in different systems of criminal institutions result in breach of multicultural policing approaches in these processes.
    Keywords: Cultural Pluralism, Cultural Minorities, Abuse of Power, Principle of Equal Treatment