فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جمشید جلالی شیجانی صفحات 1-24
    موضوع ختم ولایت از مباحث مهم در عرفان اسلامی است که از دیرباز موضوع توجه برخی از عارفان مسلمان، از جمله حکیم ترمذی (سده 3ق) بود که نخستین بار به شکلی منسجم در کتاب ختم الاولیاء خود به آن پرداخت. از دیدگاه ابن عربی، ولایت همان معرفت باطنی و شهودی به خداوند است و خاتم ولایت کسی است که در بالاترین مرتبه ولایت قرار گرفته باشد. عبارات ابن عربی در زمینه ختم ولایت مبهم، متضاد و متشتت است. او گاه خود، و گاه عیسی (ع) و مهدی (ع) را خاتم اولیا می داند. نوربخش نیز بر این باور است که اگر کسی در جمیع مراتب مقامات و احوال و کمالات متصرف باشد، انسان کامل، قطب الاقطاب، امام الاولیا و… است. او برای بیان انتقال ولایت از آدم و انبیاء به اقطاب صوفیه، اصطلاح «بروز» را به کار می برد. به اعتقاد وی، در فرایند بروز، جسم شخص او محملی برای پذیرش روح محمد (ص) به شکل حقیقت محمدیه ازلی، و ارواح عیسی (ع) ، امام دوازدهم (ع) و مشایخ بزرگ تصوف شده است. این مقاله، دیدگاه این دو عارف را در این زمینه مورد تحلیل و مقایسه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ابن عربی، بروز، ختم ولایت، سید محمد نوربخش، مهدویت
  • حسین حیدری، محمد آقاجانی صفحات 25-45
    عیسی مسیح (ع) در مواعظ و سخنانش بارها ظهور زود هنگام ملکوت خدا را نوید می داد، اما از همان آغاز دعوت، هم یاران و هم دشمنان وی، ماهیت دقیق این مفهوم را درنیافتند و از آن برداشت سیاسی- اجتماعی کردند. مسیح برای تسهیل درک این مفهوم، از تمثیل و زبان مجاز بهره گرفت، اما دشمنانش با دستاویز قرار دادن موضوعاتی از این دست، مقدمات محاکمه او را فراهم کردند و او را به قیام برای برپایی سلطنت متهم ساختند. این نوشتار با رهیافت معناشناسانه نخست پیشینه مفهوم آخرالزمانی ملکوت خدا یا ملکوت آسمان در حال حاضر را در عهد قدیم و عهد جدید و آموزه های گنوسی بررسی می کند و به مقایسه آنها می پردازد. بر اساس یافته های مقاله، منظور عیسی مسیح از ملکوت خدا، استقرار سلطنت خداوند بر جهان هستی است. وی به رسالت برگزیده شد تا ضمن بشارت به ملکوت الهی، مقدمات استقرار پادشاهی مطلق و بی چون و چرای الهی بر زمین را، که اکنون در آسمان برقرار است، فراهم نماید. در فرجام جهان، اراده الهی بر دنیا حاکم، و سلطنت شیطان از هستی زایل می شود و در نتیجه، ملکوت و پادشاهی الهی به تمام معنا بر روی زمین حکمفرما می گردد. افزون بر دو معنای مذکور، این اصطلاح گویای مفهوم عرفانی شهود، و یقین افراد به قدرت تصرف مطلق خداوند است که در جهان کنونی تنها تعداد اندکی بدان عارف و واقف اند و همگان در پایان جهان آن را در خواهند یافت.
    کلیدواژگان: ملکوت خدا، ملکوت آسمان، عیسی مسیح (ع)، ابلیس، کتاب مقدس
  • بابک خاصه خان، حبیب بشیرپور صفحات 47-67
    با آنکه دیدگاه پولس در باره شریعت هسته اصلی الهیات او را تشکیل نمی دهد، اما این موضوع یکی از بحث برانگیزترین و در عین حال پردامنه ترین مباحث الهیاتی است. بسیاری از الهی دانان و متکلمان بر این عقیده اند که او منکر شریعت، و به ویژه شریعت موسوی بود و به تعبیری او شریعت را عامل رهایی نمی شناخت. برخی دیگر نیز او را تحریف کننده تعالیم مسیح می دانند. اما به واقع آرای او در باره شریعت برخاسته از نوع مسیح شناسی اوست و بدون توجه به این نکته، درک دیدگاه او در زمینه شریعت، درکی ابتر و ناقص خواهد بود. نکته دیگری که باید در نظر داشت آن است که چنانکه آندر هیل معتقد است، پولس را باید بیشتر یک عارف دانست تا یک متکلم و الهی دان عقل گرا. از این رو، او به موضوع شریعت از منظر یک عارف می نگریست و نه از منظر یک متکلم. هم چنین باید این نکته را در نظر داشت که او با باز تعریف مفاهیم دین یهود، به ویژه شریعت آن، در پی برقراری پیوند میان یهودیان و غیر یهودیان بود. در این مقاله تلاش شده است تا نشان داده شود که نفی شریعت توسط پولس امری نسبی است و نه مطلق، و این که میزان توجه افراد به شریعت با توجه به موقعیت قومی، دینی و ایمانی آنان تغییر می کند.
    کلیدواژگان: پولس، شریعت، مسیح شناسی، نفی شریعت، الهیات مسیحی
  • محمد صادق زاهدی، علی صداقت صفحات 69-90
    در الهیات ادیان، این مساله که سرانجام آدمی چه خواهد شد و نجات او از دردها و رنج ها چگونه ممکن است، همواره از پرسش های کلیدی بوده است. در مباحث کلامی قدیم و جدید در زمینه نجات اخروی انسان سه دسته نظریه عمده یافت می شود که زیر سه عنوان انحصارگرایی، شمول گرایی و کثرت گرایی جای می گیرند. این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که آیا می توان نظریه صدرالدین شیرازی درباره نجات را نیز در یکی از این دسته ها جای داد، یا این که همچون بسیاری از ابداعات او در فلسفه، ملاصدرا در اینجا نیز سخنی تازه دارد. این تحقیق نشان می دهد که صدرا، با تشکیکی دانستن مفهوم نجات، نظریه بدیلی در کنار نظریه های فوق ارائه می کند که می توان آن را «شمول گرایی فراگیر» نام نهاد.
    کلیدواژگان: انحصارگرایی، شمول گرایی، کثرت گرایی، نجات، ملا صدرا
  • مهدی لک زایی صفحات 91-110
    میرچا الیاده (1907-1986م) یکی از مهم ترین دین پژوهان و سرشناس ترین محققان در زمینه اسطوره شناسی و نمادگرایی است. وی مجموعه آثار بدیعی پیرامون موضوعات دینی در زمینه هایی چون یوگا و آیین های شمنی، و ریخت شناسی و الگوهای عام تجربه دینی پدید آورد. افزون بر این، الیاده نظراتی درباره امر مقدس و کارکرد خاص دین دارد. به باور او، کار خاص دین و شعائر دینی چیزی جز افزایش مواجهه آدمی با امر قدسی نیست. عملکرد دین کمک به ظهور امر مقدس است که در ظرف طبیعت، مظاهر طبیعی و تاریخ رخ می نماید. انسان ابتدایی استعداد ویژه ای در کشف امر قدسی در طبیعت داشت، چندان که از دیدگاه او جای جای طبیعت محل ظهور امر قدسی به شمار می آمد. این در حالی است که قوم عبرانی ظهور امر قدسی را نه در طبیعت، بلکه در تاریخ می یافت. در این چشم انداز جدید، امر قدسی خود را در فراز و نشیب های تاریخی بهتر می نمایاند و این مساله پیامدهای قابل توجهی دارد.
    کلیدواژگان: میرچا الیاده، امر قدسی، دین، طبیعت، تاریخ، اسطوره، تجربه دینی
  • عالیه نوری، محمد جواد شمس، محمد تقی فعالی صفحات 111-142
    نوشتار حاضر جستاری در زمینه کتابشناسی عارف نامدار سده 7 ق، شیخ سعدالدین حمویی (587- 650ق) است که در چهار بخش کتاب ها و رساله ها، اجازه نامه ها، نسبت نامه خرقه ها و نامه ها تنظیم شده و مشتمل بر اطلاعاتی در زمینه زمان و مکان تالیف، موضوع آثار و گزارشی از تالیفات اوست. افزون بر 54 کتاب و رساله ای که از وی برجای مانده، این پژوهش به ذکر آثاری از نسخه خطی 726 کتابخانه ینی جامع می پردازد که حاوی 8 اثر بدون عنوان و منسوب به سعدالدین، و 12 اثر دیگر ازوست که تاکنون نشانی از آنها یافت نشده است. همچنین در بخش اجازه نامه ها، نسبت نامه خرقه ها و نامه ها، برخی اشتباهات در ارجاعات منابع رفع شده و اطلاعات جدیدی از محل دقیق نگهداری آنها ارائه گردیده و 6 مورد از نامه ها برای نخستین بار معرفی شده است.
    کلیدواژگان: سعدالدین حمویی، آثار، کتاب ها و رساله ها، اجازه نامه ها، نسخ خطی، نسبت نامه خرقه ها و نامه ها
  • قربان ولیئی محمدآبادی، حوریه هاشمی کوچکسرایی صفحات 143-163
    یکی از عناصر بنیادین سلوک در عرفان اسلامی نفی خواطر است که به معنای پاکسازی ضمیر و ذهن از هر گونه اندیشه ها، واردات و صورت هاست. نفی خواطر از آموزه هایی است که سالک از ابتدای سیر سلوکی خویش تا آخرین منازل آن- که فنای فی الله است- ملزم به کوشش برای تحقق آن خواهد بود و تنها در صورت تحقق کامل نفی خواطر و تخلیه باطن است که وجود سالک شایسته پذیرش انوار و تجلیات الهی، و سزاوار رسیدن به منزل جانان خواهد شد. با درک نقش اساسی نفی خواطر در طریقت عرفانی، این مقاله در پی آن است که چرایی و چگونگی این مفهوم را بررسی کند و افزون بر ارائه روش هایی برای تحقق آن، ضمن بیان اجمالی ارتباط نفی خواطر با دیگر عناصر سلوکی، ثمرات و نتایجی را که نفی خواطر در مسیر رسیدن به مقصود به بار می آورد، تبیین نماید. از آنجا که لازمه پرداختن به نفی خواطر، شناخت ماهیت و انواع خواطر، و روش تشخیص آنها است، پیش از ورود به بحث، این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عرفان، سلوک عرفانی، سالک، خواطر، نفی خواطر
|
  • Jamshid Jalali Sheyjani Pages 1-24
    The concept of seal of sainthood (khātam al-awlÊyā") is an important issue in Islamic mysticism, which has been the subject of speculation and contemplation by many muslim mystics, such as \akÊm TirmidhÊ who systematically dealt with it in his book khatm al-awlÊyā".From the point of view of Ibn cArabÊ, vilāyah is the intuitive and esoteric knowledge of God, and khātam al-awlÊyā"or the seal of sainthood is someone who has attained the highest level of vilāyah. However, his views on instances of this concept is inconsistent and varied, so he mentions different persons, even himself as its instances. Nårbaksh on the other hand, holds that whoever attains all the states, stages and perfections is the perfect man, quãb al-aqãāb, and the leader of the saints. He uses the term “buråz” or making appearance for the process of transition of the vilāyah from Adam and other prophets to the Sufi masters. In his opinion, in this process the body of the saint becomes the bearer of Prophet’s spirit as the eternal Muhammadan Truth, as well as the spirits of Jesuse and the twelfth shici Imam. The present paper is going to deal with this subject in the works of Ibn cArabÊ and Siyyid MuÈammad Nårbakhsh.
  • Hossein Heidari, Muhammad Aqajani Pages 25-45
    In his teachings and words, Jesus frequently promised early advent of God’s kingdom. However, from the outset of his call, both his followers and opponents couldn’t get the exact meaning of this expression. So, they interpreted it as a political-social concept. When speaking about kingdom of God, Jesus tried to apply metaphors in order to teach this significant notion to his people. Nonetheless, his opponents employed such statements to charge him with leading a riot against Romans in order to gain power. Applying semantic approach, the present study attempts to investigate the background of the notion of kingdom of God (or kingdom of heaven) in the Old and New Testaments. Then, Gnostic teachings about evil, the governance of devil in the current world, the positive role of wisdom in saving man, and the duality of matter and spirit are notified. The findings indicate that the term kingdom of God in Jesus’s words refers to God’s governance in the universe. It is found that Jesus is chosen as a prophet in order to promise kingdom of god and provide the situation for absolute kingdom and kingship of God on earth, as it appears to be in the heaven. At the end of the world, God’s will and power will dominate and destroy devil’s governance. So, there will be an absolute kingdom and kingship of God. Beside aforementioned meanings, this concept is presumed to refer to the mystical notion of intuition and certainty about god’s absolute power and governance, to which some believe in current world and others finally will believe when the end comes.
    Keywords: Kingdom of God, Kingdom of Heaven, Jesus Christ, the Devil, the Bible
  • Babak Khasekhan, Habib Bashirpour Pages 47-67
    Despite the fact that Paul’s view on law does not constitute the core of his theology, the subject is nonetheless one of the most controversial and frequent issues of his theology. Many theologians hold that he denied the law, and in particular the mosaic law, and in other words, he didn’t regard it as an important factor in attaining salvation. Others consider Paul as distorting Jesus’ teachings. However, it should be considered that his views on law are indeed a natural result of his Christology and without having this point in mind, our understanding of his views is faulty and incomplete. From another point of view, as Underhill puts it, Paul is to be considered a mystic rather than a rationalistic theologian, and so he considered the concept of law from the point of view of a mystic, not a theologian. On the other hand, by redefining the Jewish religious concepts, and especially its law, he was trying to bring closer the Jews to gentiles. This paper is going to make the point that the negation of the law by Paul was relative not absolute, and in his view the degree of people’s observance of the law depends on ethnic, religious and personal factors.
    Keywords: Paul, the Law, Christology, Negation of the Law, Christian Theology
  • Mohmmad Sadeq Zahedi, Ali Sedaqat Pages 69-90
    The destiny of man and his liberation from pain and misery have been the key subjects of theology of religions. In old and new theological discussions concerning the final salvation of man, three types of theories as exclusivism, inclusivism and pluralism are put forward. This paper is going to investigate Sadr al-dÊn ShÊrāzʒs view on this subject, which as his many other philosophical innovations, seems quite new and peculiar to him. By considering the salvation as a relative concept, he puts forward a fresh view which might be called comprehensive inclusivism.
    Keywords: Inclusivism, Exclusivism, Pluralism, Salvation, Mulla Sadra
  • Mehdi Lakzaei Pages 91-110
    Mircea Eliade (1907-1986) was one of the most outstanding scholars on religious studies, mythology and symbolism. He wrote a number of important works on subjects such as yoga and shamanism, morphology and general types of religious experience. He also had some important theories on the Holy and special function of religion. In his view, bringing about of the encounter of man and the Holy is the main function of religion and religious rituals as a whole. Religion helps man to recognize manifestations of the Holy in nature and History. Primitive man had a special talent in discovering the Holy in nature, so much so that for him all nature was the mainfestation of the Holy, while for the Hebrews it was manifested in history rather than nature. In this view, the Holy shows himself in the ups and downs of history, which in turn brings about considerable consequences.
    Keywords: Mircea Eliade, the Holy, Nature, History, Myth, Religious Experience
  • Aliyeh Nouri, Mohammad Javad Shams, Muhammad Taqi Facali Pages 111-142
    The present paper is a brief introduction to the works of the famous presian sufi of the 7th century A.H., Shaykh Sacd al-dīn Hammuyyī, which is arranged in four parts: books and treatises, letters of authorization, texts containing the chains of masters, and letters. Each part includes the time and place of the writing, the subject matter and a short report of the extant manuscripts. Besides his extant 54 books and treatises, here the manuscript no.726 in the Yenī Jāmic library in Istanbul is presented, which contains 8 untitled works attributed to Sacd al-dīn and another 12 works of him which no trace of them is found. In the other three parts of this paper, a number of mistakes in the sources are corrected, more information about the places of the manuscripts is provided and 6 new letters are introduced.
    Keywords: Sacd al din Hammuyyi, Works, Letters of Authorization, Treatises
  • Gorban Valiei Mohammadabadi, Houriye Hashemi Kouchaksaraei Pages 143-163
    One of the fundamental elements of mystical journey in Taßawwuf is nafy al-Khawāãir (negation of thoughts), which means cleansing of the mind from all thoughts and images. The mystic has to work on this concept from the first stage of his journey up to the last, which is anihilation in God. Only with full negation of thoughts, can the mystic receive divine lights and manifestations. This essay attempts to emphasize the role of nafy al-khawāãir by investigating its cause, function, and consequences, and by introducing thoughts (khawāãir), their types, and the method of their recognition.
    Keywords: Mysticism, Mystical journey, Mystic, khawaair (thoughts), nafy al khawaair (the negation of thoughts)