فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهرام پروین گنابادی، حسن قادری صفحات 9-30
    از متون عرفانی این گونه فهم می شود که مشایخ صوفیه به رغم گفته های مناقب نویسان از عنوان نمودن خرق عادت و کرامت غیر طبیعی و ناباورانه پرهیز می کردند و اصولا در دوران اولیه پیدایش تصوف، قدرت خارق- العاده اولیاء نقش چندان مهمی در جایگاه شان نداشت. اما رفته رفته با پیدایش سلسله های صوفیه این امر از این جهت که هر یک از آنان برای اثبات ح قانیت خویش از آن بهره می گرفته اند، اهمیت فوق العاده ای می یابد و نوعی فخر فروشی با اثبات کرامات مشایخ، میان مریدان در میگیرد. در این مقاله قصد داریم به موضوع کرامت از منظر دو تن از برجسته ترین دانشمندان اسلامی - ابن سینا و ابن عربی - بنگریم. ابن سینا ، در نمط دهم کتاب اشارات و تنبی هات به ذکر اسرار کرامات و خوارق عادات عرفا می پردازد و با آوردن مثال هایی می کوشد این پدیده را از منظر عقلانی توجیه کند. ابن عربی نیز در آثار خود از کرامات صوفیانه نمونه های زیادی را نقل می کند و ضمن تقسیم بندی خوارق عادات به معجز ه، کرامات و سحر و جادو وقوع کرامات را پذیرفتنی و ممکن می داند.
    کلیدواژگان: کرامت، خوارق عادات، تصوف، ابن سینا، ابن عربی
  • ابوالقاسم پیاده کوهسار صفحات 31-55
    ادبیات مکاشفه ای 4 یکی از مهم ترین بخش های ادبیات دینی است. در این متون معمولا سخن از کشف و شهودها و رویاهایی است که فردی برگز یده آنها را تجربه کرده است. کمتر قوم یا دینی را می توان یافت که از را جدای «دنیای خدایان» نمونه های از این نوع ادبی بی بهره باشد. چنین پدید اری نتیج هاندیشه ای است که در موقعیتی فراتر می پندارد. جدایی و تقابل این دو دنیا، انسان را به این تفکر وا داش ته «دنیای آفریدگان» از است که چگونه م ی تواند پیش از مرگ به دنیای خدایان راه یابد و اسرار و رموز آن را کشف کند. این آرمان به عوالم «عروج» موجب شد تا در هر منطقه و در میان هر قوم و قبیل های مجموعه ای از باورها و آیین ها برای ماورائی بنیان گذاشته شود و انسان به واسط ه آن آیین ها، خود را در دنیای خدایان سهیم بداند. در دین زردشتی نیز مواردی از عروج به عوالم فرا دنیایی وجود دارد. عروج و ملاقات های هفتگانه زردشت با اهورامزدا و امشاسپندان، عروج گشتاسپ، عروج کرتیر، وزیر شهیر دوره ساسانی و عروج ارداویراف نمونه های این اندیشه در کیش ایرانی می باشند. در این پژوهش علاوه بر آگاهی از چگونگی این عروج ها با درونمایه های مکاشفه ای موجود در کیش زردشتی آشنا خواهیم شد.
    کلیدواژگان: دین زردشتی، عروج، ادبیات مکاشفه ای
  • فاطمه لاجوردی، زینب ابراهیمی صفحات 57-73
    رنج پدیدهای انسانی و فراگیر است که در طول تاریخ مورد توجه مکاتب فلسفی، عرفانی و روانشناختی بوده است. با نگاه به بحثهای مربوط به رنج با موضوع و یا پرسشی مشترک مواجه می شویم و آن این است که رابطه رنج و شر با خدای آفریننده و آفرینش مبتنی بر خیر چیست؟ خداباوران به این پرسش پاسخ های متفاوتی داده اند و کوشیده اند تا توجیه مناسبی برای این پرسش بیابند. یکی از آنان جلالالدین محمد بلخی 604 672 ق) است. موضوع رنج در اندیشه وی، با تاکید بر مثنوی معنو ی، از دو جهت دارای اهمیت ) است: نخست اینکه ریشه ها و مبانی فکری او که برگرفته از تفکر اسلامی است، و دوم تاثیر اندیشه های برهان الدین محقق ترمذی که طریقه اش بر پایه ریاضت و ملامت بود، و نیز شمس تبریزی، که بر عشق و جذبه تاکید داشت. مولوی، به عنوان مسلمانی دیندار، در مسیر شناخت انواع رنج و راه های مقابله با آنها از راه جهان بینی دینی وارد می شود. او ابتدا به آفرینش هدفمند الهی اشاره می کند، سپس با مطرح کردن بحث جبر و اختیار، که از یک سو با آفرینش، و از سوی دیگر با مفهوم رنج در ارتباط است، رنج حقیقی را برگرفته از عشق الهی توصیف می کند و راه درمان آن را به اختیار تسلیم جبر الهی شدن، و در نهایت، وصال با حقیقت مطلق میداند. استفاده مکرر وی از احادیث و روایات اسلامی، نشان دهنده تاثیر آموزه های اسلامی بر اندیشه اوست.
    کلیدواژگان: رنج، آفرینش، عشق، جبر، اختیار
  • سید نادر محمدزاده صفحات 75-98
    در کلیسای ارتدکس هدف عارف مسیحی از سلوک، شهود و رسیدن به مرتبه خداگونگی است. در هنگام شهود، قوا و تجلیات خدا برای سالک، مشهود و در عین حال ذات خدا، نامشهود و وصف ناشدنی است. از این رو، در الاهیات کلیسای ارتدکس خدا به دو صورت نور و تاریکی نمادپردازی شده است. آموزه خداگونگی، به معنای رسیدن به شباهت الاهی و دریافت موهبت تشبه به خدا و اتحاد الاهی، نقطه محوری الاهیات و عرفان مذهب ارتدکس است که با آموزه نجات مرتبط است ؛ در اینجا نیز تشبه با خداوند یعنی تشبه با قوای الاهی نه با ذات الاهی. در خداگونگی به طور همزمان فیض خداوند و اراده سالک مشارکت دارند.
    کلیدواژگان: شهود، خداگونگی، قوای الاهی، خدای نور، خدای تاریکی، فیض
  • طاهره مسگر هروی صفحات 99-124
    مفهوم «برتر از هستی» عنوانی است که فلوطین برای «احد» در نظر می گیرد، تا آن را از هر گونه تعین، انقیاد وکثرت متعالی سازد و این تعالی سازی چنان فاصله ای میان منشا و مبدا هستی (احد) و سایر باشندگان ایجاد می کند که محوری ترین عناصر عرفانی یعنی «ارتباط» و «عشق» را به چالش می گیرد. نگرش عارفانه فلوطین از بنیاد، فلسفی است و در رویکرد عارفانه او به فلسفه شو ر، شوق و ذوق عارفانه که از ویژگ ی های عرفان شاعرانه شرقی است، اثری به چشم نمی خورد. هر چند اندیشه فلوطین در این باره زمین هساز عرفان نظری و موثر در آراء فیلسوفان و عارفان مشرق زمین بوده است، اما عرفان او اساسا بر بنیاد اندیشه فلسفی یونان استوار است. مفهوم «برتر از هستی» برداشتی از ایده نیک در اندیشه افلاطون است و فلوطین این مفهوم راوامدار اوست، به کارگیری این مفهوم و نیز پیراستن «احد» از هر گونه ویژگی آشنای انسانی همانند، اندیشه، عشق، آگاهی، اراده، عنایت و بخشش، او را به مفهومی ناشناس، بیگانه و بی نهایت دور و نیز خدایی خاموشو سرد بدل می سازد. از سوی دیگر تعالی «احد» در کاربرد مفهوم برتر از هستی »مفهوم «آفرینش» را نیز به »فیض »بدل می سازد تا تبیینی برای عدم نیاز به اراده و آگاهی خداوند باشد. در فلسفه عرفانی فلوطین به تبع فقدان مفهوم «ارتباط» اثری از «ایمان» نیز به چشم نمی خورد، در واقع این هستی شناسی مبتنی بر خرد اوست که می خواهد خدا و انسان را به شیوه ای استدلالی تفسیر و تبیین کند. در به کارگیری مفهوم «برتر از هستی» می توان به دو نتیجه کلی رسید: 1- فقدان»ارتباط« دو سویه میان انسان و منشا هستی و به تبع آن فقدان شور و شوق، 2- طرد و نفی جهان جسمانی، و به تبع آن ب یاعتباری و بی ارزشی انسان و تمام دغدغه ها و تعلقات این جهانی.
    کلیدواژگان: برتر از هستی، احد، تعالی، ارتباط، عشق، آفرینش، فیض
  • محبوبه هادی نا صفحات 125-154
    گنوس واژ های است یونانی به معنی دانش و معرفت و گنوستیسیزم به معنی مذهب گنوسی، نا می است برای برخی مکاتب دینی و آئینی، که نجات انسان را در گرو دستیابی به نوعی معرفت پوشیده و سر ی می دانستند که تنها در اختیار برگزیدگان قرار داشت. این مکاتب از حوالی دو قرن پیش از میلاد تا قرن دوم میلادی در منطقه شامات، به ویژه اسکندریه در مصر، فعال بودند و آموزه هایشان به شدت بر الهیات یهودی، مسیحی تاثیر نهاد و توانست، در حدود هزار سال بعد، عرفان اسلامی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. برجسته ترین ویژگی نظری مکاتب گنوسی، اعتقاد به نوعی ثنویت بود که سر تا سر هستی از قلمرو الوهیت تا وجود انسان و ارکان جهان را در بر می گرفت. از این رو عقیده به دو خدا و تقابل میان روح و جسم انسان که معمولا با تشبی هات نور و ظلمت، خیر و شر و روح و ماده تبیین می شد، اساس آموزه های خداشناسی، انسان شناسی و جهان شناسی گنوسی را پایه گذاری نموده است. به رغم مطالعات گسترده درباره تعیین خاستگاه مکاتب و عقاید گنوسی، این موضوع همچنان مبهم و مورد اختلاف محققان است. علت این امر حضور عقایدو فرهنگ های مختلف مانند ادیان شرقی -رمزی یونانی، آرامی ، مصری، ایرانی و یهودی در آموزه ها ی گنوسی است. اما بسیاری از محققان آموزه های ثنوی-اشراقی گنوسی را حاصل تاثیر پذیری این مکاتب از ادیان ایرانی دانسته اند، که قابل تامل است. هدف از این نوشتار بررسی نظریات مختلف درباره تعیین ریشه و خاستگاه مذهب گنوسی و اساس آموزه های نظری آن در باب خدا، انسان و جهان است.
    کلیدواژگان: گنوس، ثنویت، معرفت، هبوط، رستگاری
  • محمد علی یوسفی صفحات 155-179
    زندگی انبیاء الاهی آن گونه که در کتاب های مقدس، روایات و قصص به تصویر کشیده شده، همواره زمین های مساعد برای بیان اندیشه ها و مضامین عرفانی بوده است. جیلی که خود از شاگردان مکتب عرفانی ابن عربی است به زندگی انبیاء الاهی از جمله موسی و عیسی (ع) نظر داشته، به تاویل و تطبیق آیات، روایات و حوادث زندگی آنان با حوادث نفسانی پرداخته است. جیلی در مجموع مباحث خود درباره زندگی موسی، بر فنای نفس بشری، حقیقت واحد الاهی، رفع دو گانگی و دوئی در نسبت وجود حقی و خلقی و در نهایت بر وحدت انسان کامل با خداوند تاکید دارد. او تورات را از تجلیات اسماء صفاتیه حق و انجیل را از تجلیات اسماء ذات می داند. خداوند تورات را در نه لوح بر موسی نازل کرد و او مامور به ابلاغ هفت لوح بود و دو بود در حوزه تبلیغ موسوی قرار نداشت، بلکه متعلق به عیسی بود و «قدرت و ربوبیت» لوح پایانی که لوح از سوی عیسی بود که موجب شد قوم عیسی به تثلیث قائل شوند و به «قدرت و ربوبیت» همین ابلاغ الواح قول جیلی و ابن عربی به گمراهی (ضلال) و خطا (اعتقاد نادرست) بیافتند. جیلی بر این باور است که انجیل ظاهری دارد و باطنی. ظاهر انجیل عبارات آغازین انجیل است که به نام است. قوم عیسی ظاهر این «بسم الله الرحمن الرحیم» شروع می شود، همچنان که اول قرآن «اب، ام و ابن» کلام را گرفتند و آن را بر عیسی، مریم و روح تطبیق دادند و از حقیقت انجیل که ظهور حضرت حق را در خلق و قیام ناموس لاهوتی را در وجود ناسوتی نشان می دهد غفلت کردند و به تجسیم و حصر منتهی شدند.
    کلیدواژگان: موسی (ع)، عیسی (ع)، جیلی، انسان کامل، تورات، انجیل
|
  • Pages 9-30
    According to the Islamic mystical texts, and in spite of the writings of the hagiographers, Sufi masters were not willing to do miracles andextraordinary practices. On the contrary, these extraordinary practices had no essential role in the development of early Sufism. But gradually when the Sufi orders were established, speaking about the miracles of the masters became prevalent among the naive adherents of Sufism. They used these stories as a proof of the superiority of their masters. However, some of the Muslim philosophers and mystics such as Ibn Sīnā and Ibn Arabī, speak about the possibility of these practices. Ibn Sīnā in the tenth chapter of Ishārāt wa Tanbīhāt surveys the mystery of non-prophetical miracles (kirāmāt) and extraordinary practices and he tries to give rational reasons to prove it. Ibn Arabī also brings many examples of Sufi miracles in his works. He categorizes extraordinary practices into miracles, non-prophetical miracles and magic. He insists on the possibility of non-prophetical miracles.
    Keywords: Non, prophetical miracles, extraordinary practices, Sufism, Ibn Sina, Ibn Arabi
  • Pages 31-55
    Apocalyptic Literature is the most important and the most widespread genre of religious literature. In these texts, mysterious revelations are revealed through visions or intuition to a chosen person. In many religious traditions the sky is abode of gods, and the earth is the home of creatures. As a result of this idea, it is believed that there is a gap between the “world of gods” and “world of creatures”. By separating these two worlds, man tries to find a way into the world of gods to become familiar with it before his death. This aspiration, in every tradition led to a series of beliefs and rituals, by which man seeks to share the realm of gods. In Zoroastrianism, like other ancient traditions, there are various examples of the ascension to the upper worlds; such as, the seven ascensions of Zoroaster and his meetings with Ahura-Mazda and Aməshaspəntas, the ascension of Goshtasp, the ascension of Kertir, the famous vizier of Sassanid dynasty, and the ascension of ArdaViraf. This article surveys these ascensions as well as the apocalyptic themes of Zoroastrianism.
    Keywords: Zoroastrianism, ascension, apocalyptic literature
  • Pages 57-73
    As a fact of sentient life, suffering is a concomitant problem of the human existence. Throughout the history people from different backgrounds and points of view, such as psychological, philosophical and mystical, have tried to solve this problem. Thus suffering, more than any other fact of human life, raises the philosophical questions that religion customarily tries to answer; questions such as: Is there any relation between suffering and evil? As the absolute Good, what is the role of God in relation to suffering and evil? What is the best remedy ofhuman suffering? Theists answered to these questions in different ways. Rumi was one of them who tried to find reasonable explanations. His reflections about suffering, as revealed in Mathnavī, can be traced back to his Islamic beliefs on the one hand, and to the teachings of Borhān Al-dīn Tirmadhī, a sufi master who emphasized the blame (malāma) and asceticism (riyada), and Shams Tabrizi, who stressed the importance of love in thariqah (the Path) on the other hand. As a Muslim, Rumi observed the suffering from the Islamic pointof view. Firstly, he referred to creation as the purposeful act of God and then by explaining the problem of freedom and determinism, described the true suffering as the sweet fruit of the Divine love, so much so that a true lover should willingly submit her/himself to it. Rumi’s frequent referring to Islamic sayings and traditions is the sign of the influence of religious teachings on him.
    Keywords: Suffering, creation, love, freedom of choice, Determinism
  • Pages 75-98
    Mystical vision and deification is the final goal of the mystics in the Orthodox Church. They believe that in the mystical vision Divinemanifestation or powers could be observed, but, the Divine essence remains inaccessible. Therefore, in the theology of the Orthodox Church God is symbolized in two forms: Light and darkness. Eastern theology interpreted the union of the divine and the human in Jesus as glorifying humanity and as preparing humanity for its deification. This doctrine is the cornerstone of the Eastern Orthodox Christianity. Here again the union with God means union with His powers. Not only the grace of God, but also the will of the mystic are taking part in deification.
    Keywords: deification, vision, Divine faculties, the lightness of God, the darkness of God, Grace
  • Pages 99-124
    Plotinus used the concept of “Beyond Being” for “The One”, in order to transcend it from any kind of definition, determination and multiplicity. Such transcendence causes a great gap between the source of existence and all beings, and it challenges the most important mystical elements such as “relation” and “love”. Plotinus, in his philosophical attitude, has no signs of mystical passion and enthusiasm which are the characteristics of the eastern poetic mysticism. Although Plotinus’ thinking has been the background of theoretical mysticism and has affected eastern philosophers and mystics, his mysticism essentially is based on Greek philosophical thinking. The concept of “Beyond Being” is very similar to the idea of “the Good” of Plato. In fact, Plotinus owes this concept to Plato’s theories. By Using this concept and by stripping “the One” from all familiar human characteristics such as thought, love, consciousness, will, and forgiveness, Plotinus describes “the One” as an unknown and unfamiliar concept; so it could be said that his God is a cold and silent one. On the other hand, the transcendence of "the One" in the idea of "Beyond Being" changes the concept of "creation" into "emanation"; so Plotinus did not need to explain about the absence of God’s attributes such as will and consciousness. Due to the absence of the concept of "relation", there is no sign of "faith" in mystical philosophy of Plotinus. In fact, by this ontology he tries to analyze and define God and human in an analytical way. By surveying the concept of "Beyond Being", we come to two general
    Conclusions
    1) There is no "relation" between men and the source of creation, and as a result, there is no passionate love and enthusiasm between them.
    2) The material world is worthless and vain; therefore, all the worldly desires are invalid.
    Keywords: Beyond Being, the One, transcendence, Relation, love, creation, emanation
  • Pages 125-154
    Gnosis (γνῶσις) is a Greek word which literally means 'knowledge', but technically and specifically refers to 'spiritual or esoteric knowledge of, or insight into the Divine'. Gnosticism is a common title assigned to a variety of Gnostic sects that flourished during the 2nd century AD, especially in Egypt and Alexandria, and lasted for several centuries thereafter. Gnosticism had major impact on the formation of mystical, cosmological and theological doctrines of Judaeo-Christian tradition and later, as some scholars believe, on the Islamic mysticism. The most prominent characteristic of the most Gnostic sects was the firm belief in an essential duality throughout the multiple states of being and universal existence, both macrocosmic and microcosmic. Various speculations made on the specific dualities, such as light and darkness, spirit and matter, good and evil etc., which are found in the majority of the Gnostic onto-cosmological doctrines, were in fact established on the basis of the above mentioned essential duality. Regarding the fact that different religious and esoteric trends in Greek, Persian, Aramaic, Egyptian and Jewish traditions could be traced back to the doctrines of various Gnostic sects, it would not be surprising that there are various perspectives on the origin(s) and nature(s) of Gnostic sects and that the issue has always been a matter of controversy among the scholars. However, many scholars believe that the Persian influences on the dualistic feature of Gnosticism is clearly evident. The present study tries to at investigate these variety of perspectives and surveys Gnostic doctrines on the Divine, man and the Universe.
    Keywords: gnosis, duality, knowledge, fall, Salvation
  • Pages 155-179
    The life of the prophets, as described in religious texts, was always an intersting subject of mystical thinking. Jīlī, who was a student of Ibn Arabī’s mystical school, studied the life of the divine prophets such as Moses and Jesus, which were revealed in Quranic verses and with allegorical interpretation he compared these stories with mental attitudes. Considering Moses’ life, Jīlī emphasizes the annihilation of human soul, unique truth of divinity, unveiling of duality in Divine creative being and at last the union of perfect man with God. He believes that Torah was the manifestation of qualitative names of God, while Gospel was the manifestation of essential name of God. God revealed Torah to Moses in nine tablets. He was permitted to preach seven tablets, but the other two tablets which were ''Power and Lordship'', belonged to Jesus. Jesus preached these two tablets to his people and as a result his people believed in Trinity and went astray. Jīlī believes that Gospel has esoteric and exoteric characteristics. According to him, the beginning verse of the Gospel, i.e. In the name of Father, Mother and Son, are the exoteric one. It could be compared with the beginning verse of Quarn, i.e. In the name of Allah, Most Beneficent, Most Merciful. The people of Jesus only comprehended the exoteric meaning of the verse and identified it with Spirit, Mary and Jesus. They ignored the esoteric meaning of the Gospel, that is the appearance of God in creation and the manifestation of divine names in bodily beings. Therefore they believed in anthropomorphism and restriction of the Infinite.
    Keywords: Moses, Jesus, Jīlī Perfect Man, Torah, Gospel