فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا اسدپور صفحات 9-48
    «خطبه البیان» نام یکی از خطبه های منسوب به مولا علی (ع) است که درباره صحت انتساب آن به امام در طول تاریخ دیدگاه های مختلفی وجود داشته است. در این خطبه کلمات آغاز می شود و به شرح حال ایشان به «انا» مسجعی بر زبان حضرت جاری شده که با ضمیر عنوان ولی و انسان کامل در حالت فنای فی الله اشاره دارد. از این رو، این خطبه به شطحیات اهل تصوف شباهت دارد و همواره از یک سو مورد توجه صوفیان و فرقه های شیعه و باطنیه، و از سوی دیگر، مورد مخالفت مخالفان تصوف بوده است ، که صحت انتساب آن را رد کرده اند. در این مقاله ابتدا کتاب شناسی خطبه با تقسیم بندی نوع شناسانه آن معرفی می شود و سپس نسخه شناسی شروح آن از نظر می گذرد. پس از آن، تحلیل تاریخی و نسبت آن با شطحیان اهل تصوف مورد کنکاش قرار می گیرد. برای تحقق این امر، معانی مختلف شطح از م نظر تصوف، و پیشینه شطح گویی در اسلام بررسی شده و دیدگاه روزبهان بقلی و برخی از شارحان این خطبه، نظیر میرشریف نقطوی، دهدارشیرازی، عبدالصمد همدانی، راز ذهبی، میرزای قمی و… نیز آمده است. در پایان با استناد به نظرات افراد یاد شده خبطه البیان به مثابه شطح شمرده می شود.
    کلیدواژگان: علی (ع)، خبطه البیان، شطح، فنا، تصوف، محو، سکر
  • سیدلطف الله جلالی صفحات 49-76
    در اواخر قرن هیجده میلادی، چند دهه پس از نهضت روشنگری در مغرب زمین، در میان یهودیان اروپا نیز جنبشی شکل گرفت که محتوای آن همان روشنگری با درونمایه و صبغه یهودی بود. این نهضت توسط موسی مندلسون، متفکر برجسته یهودی عصر روشنگری از آلمان، و به ویژه از برلین آغاز شد و به تدریج در دیگر شهرها و کشورهای اروپای مرکزی و شرقی، از جمله در فرانسه، انگلیس، اتریش، لهستان، ایتالیا و سرانجام روسیه نیز رونق گرفت و حدود یک قرن از حیات یهودیت را پوشش داد. طرفداران این نهضت مس کیل (مسکیلیم) خوانده می شدند، که به معنای روشنگر و روشنفکر است. محور اندیشه این جنبش عقلانیت، و نقد اندیشه و حیات سنتی یهود بود و در عرصه عمل به انزوازدایی از یهودیت و همگون شدن آنان با جوامع غیر یهودی گرایش داشت. از این رو، با آن دسته از مظاهر حیات یهودی که باعث انزوای یهودیان می شد، در تقابل بود. عقلانیت، انتقاد و فلسفه محوری، ترویج آموزش علوم غیردینی و سکولار، کوشش برای ترویج زبان های محلی و زبان عبری و مبارزه با زبان ییدش در میان یهودیان، ترویج مشاغل مولد و تلاش برای همگون سازی یهودیان با غیر یهودیان از مشخصه های هسکله به شمار می رود.
    کلیدواژگان: هسکله، روشنگری یهودی، مسکیلیم، موسی مندلسون، زبان عبری، زبان ییدش، همگسون سازی، و مشاغل مولد
  • کیومرث چراغی صفحات 81-108
    اصطلاح « انسان کامل« یکی از اصطلاحات بسیار مهم و کلیدی عرفان اسلامی است که نخستین بار محی الدین ابن عربی، از عارفان برجسته مسلمان قرن هفتم هجری آن را به کار برده است. پس از ابن عر بی، شاگردان و پیروان مکتب عرفانی او، و نیز شخصیت های دیگری همچون عبدالکریم گیلانی و عزیز بن محمد نسفی، به این مفهوم پرداختند و آن را به کمال خود پروردند. نسفی در آثار خود به طور مبسوط به آن پرداخته و انسان کامل را بر دو قسمدانسته است: انسان کامل و انسان ک امل آزاد. از دیدگاه نسفی، انسان کامل آن است که او را چهار صفت اقوال نیک، افعال نیک، اخلاق نیک و معارف به کمال باشد. به تعبیری دیگر، انسان کامل فردی است که در شریعت، طریقت و حقیقت کامل باشد. انسان کامل آزاد که مرتبه ای بالاتر از انسان کامل دارد، آن است که به هشت صفت اقوال نیک، افعال نیک، اخلاق نیک، معارف، ترک، عزلت، قناعت و خمول آراسته باشد. این مقاله بر آن است که این مفهوم کلیدی عرفان اسلامی را از دیدگاه عزیز نسفی مورد بحث و بررسی قرار دهد، شخصیتی که تاکنون توجهی در خور به آثار و آراء او نشده است.
    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، انسان کامل، انسان کامل آزاد، عزیز بن محمد نسفی، جامعیت انسان، عالم صغیر، عالم کبیر
  • عبدالحسین لطیفی صفحات 109-128
    دین مزدایی همانند دیگر ادیان بر تداوم نسل از طریق ازدواج تاکید فراوان دارد. این دین در مقوله ازدواج، ارزش و حقوق نسبتا برابری برای مرد و زن قائل است و در پاره ای از احکام حقوقی دینی، زن را همسنگ مرد دانسته است. شروط ضمن عقد در این دین از این قراراند: مزدایی بودن، بلوغ سنی، خالی بودن طرفین از موانع ازدواج، سلامت، رضایت طرفین و حضور یک موبد و هفت یا در صورت عدم امکان، دو شاهد. این دین پیوند ازدواج را صرفا به رضایت والدین منوط نمی داند و از نظر آن، زنا باعث انحراف فرد، سستی خانواده و بی ثباتی جامعه می گردد. از این رو، این عمل به شدت منع شده و برای آن مجازاتهای سختی در نظر گرفته اند. طلاق نیز از دیدگاه این دین عملی ناشایست تلقی می شود و تنها به دلایلی چون زنا، نازا بودن و درست انجام ندادن وظایف زناشویی، ممکن است با مراجعه به دادگاه انجام شود. در دین مزدایی ازدواج یک فریضه است و در حقیقت نخستین تکلیف اجتماعی فرد پس از بلوغ به شمار می آید، زیرا از رهگذر تداوم و فزونی اشونان، نیکی در برابر بدی تقویت می شود.
    کلیدواژگان: ازدواج، طلاق، عروس، داماد، محارم، زنا، بلوغ
  • فتح الله مجتبایی، پریا الیاسی صفحات 129-161
    شیواپرستی از گرایش های مهم دین هندویی است که پیروان بسیاری را به خود اختصاص می دهد. این گرایش بر پرستش شیوا، خدای کهن که مفاهیم متباینی را در خود دارد ، متمرکز است. شیوا خدایی پیش از آریایی است که در طی گذاری نسبتا طولانی، از تمدن پیش آرایی تا دین هندویی متاخر، جایگاه ویژه ای در دین هندویی به دست آورد. این سیر تحول با توجه به متون مقدس اصلی هندو قابل درک است. افزون بر این، می توان مشاهده کرد که بقایای فرهنگ تمدن باشکوه پیش از آریایی، به ویژه تمدن شهرهای موهنجودارو و هاراپا، که پس از استیلای اقوام هندواروپایی و انقراض تمدن های شهرنشین آن دیار به کلی محو نشده بود و در قشرهای پایین و پست جامعه دینی هند و در میان اقوام بومی دراویدی نژاد آثاری از آن باقی ما نده بود، رفته رفته سر برآورد و بسان مکتب یوگا و شیواپرستی، ارکان مهم دین هندویی امروز را تشکیل داد. شیواپرستی اشکال نظام مند بیشتری در فرقه های شیوایی به خود می گیرد که هر یک با وجود برداشت متفاوت خود، اصول اعتقادی ویژ های دارند.
    کلیدواژگان: رودره، شیوا، تمدن دره سند، شکتی، پشوپتی، بهکتی
  • ارسطو میرانی صفحات 163-181
    حسیدیسم، آخرین جنبش عرفانی در تاریخ یهودیت است که در نیمه دوم قرن هیجدهم میلادی ظهور و گسترش یافت. صدیق، محور و کانون جماعت حسیدی، و بارزترین وجه تمایز عرفان حسیدی از دیگر گرایش های عرفانی در فرهنگ یهو د است. در عرفان حسیدی صدیق انسان کامل و واسطه بین خداوند و حسید یا مرید می باشد، به این معنا که برای گناهان مریدان خود شفاعت می کند، دعاها و عبادات آنها را به بارگاه خداوند انتقال می دهد و از سوی دیگر فیض و رحمت الهی نیز از طریق او به مریدان می رسد. پس صد یق پیر و رهبر است. البته رفتار و کردار او بیشتر از تعالیم و موعظه های او مورد توجه حسیدان است. صدیق از قداست فراوان و شخصیتی فره مند برخوردار است که نتیجه مقام معنوی و قرب او به بارگاه الوهی است، نه دانش او درباره تورات و شریعت.
    کلیدواژگان: یهودیت، حسیدیسم، صدیق، حسید
  • محبوبه هادی نیا صفحات 183-209
    شکتی در زبان سنسکریت به معنای نیرو و توان، و در متون مقدس هندو، به ویژه تنترهای، عنوانی است برای نیروی خلاق مونث که منشا واحد تمام اشکال نیرو در عالم است. در مکاتب دینی تنترهیی، شکتی تنها وجود حقیقی، معرفت محض و سعادت مطلق است که سراسر هستی با تحدید نیروی او شکل گرفته است. از این رو، مانند برهمن در مکتب ادویته ودانته، سچیداننده 1 خوانده میشود و همانند برهمن با تنزل از مرتبه اطلاق و تجلی در اشکال و صور مختلف، عالم هستی را میآفریند در حجاب کثرات، پنهان می شود و به سیطره درک هیچ دانشی «مایا» و «وهم» و به کمک در نمیآید. شکتی حرکت و نیروی عالم هستی را اداره میکند و در پایان زمان، همه یروهای عالم را بهسوی خود می کشد و بدینترتیب، عالم هستی را محو و نابود میسازد. از این رو، شکتی نیروی آفرینش، و در عالیترین مفهوم علی خود، خدا مادری است که همه عالم از زهدان پاک او جاری میگردد و در تکمیل سیر وجودی خود میل بازگشت به سوی او دارد.
    کلیدواژگان: شکتی، شیوا، لینگه، یونی، تنتره
|
  • Pages 9-48
    "Khutbah al-Bayān" is a sermon ascribed to Imam Alī which consists of a group of rhythmical sentences which begin with the pronoun "I". It describes Imam Alī as a Perfect Man, who is ready to annihilate in God (fanā’). Since "Khutbah al-Bayān" is similar to the Sufi's ecstatic utterances (shaths), it has been welcomed by the followers of the esoteric sects of Islam, some groups of Shi‘ites and Sufis. On the other hand, there are some other Muslims, specially the opponents of the Sufis, who do not recognize in the originality and authority of this sermon. Therefore, there have been diverse viewpoints about "Khutbah al-Bayān" in the Muslim world. This essay begins with a bibliographical account of the "Khutbah al-Bayān" in accordance with typological divisions; it then, surveys the different versions of the sermon and finally deals with the history of the "Khutbah" and its relation with the shaths. In doing so, this essay tries to explain the multiple meanings of the shaths and observe the background of this concept in Sufism. Therefore the viewpoints of Rūzbihān Baqlī other of the exegetes of the "Khutbah" such as Mīrsharīf Nuqtawī, Dihdār Shīrāzī, ‘Abd al-Samad Hamadānī, Rāz Dhahabī and Mīrzā Qumī are mentioned. Finally, this essay comes to this conclusion that "Khutbah al-Bayān" could be treated as a shath.
    Keywords: Ali, Khutbah al Bayan, shath, fana, Sufism, intoxication (sukr)
  • Pages 49-76
    In the late 18th Century C.E., decades after the Western Enlightenment, an Enlightening movement appeared among the European Jews. This movement was established by the important Jewish thinker, Moses Mendelssohn in Germany and particularly in Berlin. Then it gradually spread to other cities and countries in Central and Eastern Europe, including France, England, Austria, Poland, Italy and Russia and lasted more than one century. The adherents of this movement were called Maskil (pl. Maskilim) that means "an intellectual and open-minded". The central theme of the movement was rationality and criticism of traditional Jewish life and thought. In practice, it was going to remove seclusion of the Jews and to assimilate them in the non-Jewish societies. Therefore, the Maskilim struggled with those symbols of Jewish life which caused their separation and isolation from the rest of the society. The specific characteristics of Haskalah were rationality, critical and Philosophical-mindedness, opposition to Yiddish language, promotion of secular education and secular sciences, promotion of local languages along with Hebrew, encouraging productive occupations, moving towards assimilation of the Jews in non-Jewish societies of Europe and trying to involve them in social and political issues of their country.
    Keywords: Haskalah, Maskil (Maskilim), Jewish Enlightenment, Moses Mendelssohn, Hebrew, Yiddish, assimilation, productive occupations
  • Pages 81-108
    "Perfect Man" is a significant term in Islamic mysticism which was used for the first time by Muhī al-Dīn ibn al-Arabī, a prominent Muslim mystic of 13th century C.E. After ibn al-Arabī, this concept was received and developed by his disciples and the followers of his mystical school. Nasafī, in his works, focuses on this concept and in its exposition, he considers two degrees or two variants for the Perfect Men in the hierarchy of human perfection: Perfect Men and free Perfect Men. For Nasafī Perfect Man is one who perfectly possesses these four qualities: good speech, good deed, good moral and good cognition. Therefore a Perfect Man should be perfect in Islamic law (sharī‘ah), mystical path (tarīqah) and the truth (haqīqah). The free Perfect Man is a higher degree than the Perfect Man. He should possess eight qualities: good speech, good deed, good moral, good cognition, voluntary abstinence (tark), living in seclusion (‘uzlah), contentment (qinā‘t) and inactivity (khumūl). This essay tries to survey the significant concept of "Perfect Man" from the viewpoint of Azīz Nasafī, a mystic who mostly has been ignored in the scholastic studies.
    Keywords: Islamic mysticism, Perfect Man, free Perfect Man, Azīz ibn Muhammad Nasafī inclusiveness of human being, microcosm, macrocosm
  • Pages 109-128
    Mazdaism, like other great religions, emphasizes the continuity of human generation through marriage. In this religion, men and women enjoy relatively equal rights, not only in their marriage but also in some other religious laws. In Mazdaism, the conditions of the marriage contract are as follows: being Mazdian, maturity, not having any forbidden conditions of marriage, healthiness, agreement of the both sides, presence of one priest and seven or at least two witnesses. Therefore, the consent of the bride's parents is not simply enough for a girl to marry. In Mazaism adultery is strongly forbidden and is followed by severe punishments, because it causes the individual distortion, family weakness and social corruption. From Mazdian point of view, divorce is an improper act and just on the condition of adultery, childlessness and not performing the husband and wife duties, it is permitted by the court. According to the Mazdian religion, marriage is a religious duty and in fact, it is the first social duty of a mature man or woman, because, through increasing Ashavans (righteous men and women), the good will be strengthened and the evil will be defeated.
    Keywords: marriage, Divorce, bride, groom, adultery, close relatives, maturity
  • Pages 129-161
    Śaivism, a major sect of Hinduism, enjoys many devotees in India. Śiva, a god with paradoxical attributes, is devotionally worshiped in Śaivism. Śiva is, in fact, a pre-Vedic god which developed in a relatively long period, from pre-Vedic civilization to later Hinduism, and finally became a prominent god of India. This development istraceable in the Hindu scriptures. Besides, the remnants of the glorious pre-Vedic civilization, especially in Mohenjodaro and Harappa, cast some light on the study of this development. Some scholars believe thatpre-Vedic teachings and religious practices survived among the lower classes of the Hindu society and was gradually transmitted to other classes. These pre-Vedic beliefs mingled with the Vedic religion and finally brought forth the Yoga school and Śaivism. Therefore, in later Hinduism, we can see several Śaiva sects with their specific beliefs and practices.
    Keywords: Rudra, Siva, Indus valley civilization, Sakti, Pasupati, Bhakti
  • Pages 163-181
    Hasidism, the last mystical movement in Judaism, emerged and developed in the second half of the 18th century C.E. Tsaddiq or Zaddik is the cornerstone of Hasidic community and as a concept, it is the distinguishing quality of Hassidic mysticism compared with other Jewish mystical trends. In Hasidism, Zaddik is a perfect man who intercedes with god on behalf of his followers and conveys their prayers to Him. He is believed to be a channel from God to men, through which the divine grace flows and brings blessings to his followers. Zaddik is the teacher and spiritual leader of the community. His followers pay more attention to his acts and behavior than what he teaches and preaches. Zaddik is believed to be highly holy and enjoys a charismatic personality, which is not resulted from his knowledge of Torah and religious precepts, but from his spiritual state and his proximity to god.
    Keywords: Judaism, Hasidism, Zaddik, Hasid
  • Pages 183-209
    Śakti, from Sanskrit shak, means sacred power and energy. In Hindu scriptures, it means the "efficient energy" of the Supreme Principle, or the feminine aspect of the Supreme Principle, which is responsible for every act of creation. According to Tantric doctrines, the supreme Śakti is the only feminine substance behind the well-known triple-aspect of The Reality i.e. Sat, Chit, Ānanda. Thus, similar to Brahman in Advaita Vedānta, Śakti is also regarded as "Satchidānanda", and like Brahman, it descends into the world of manifestation, while keeping herself concealed and unperceivable behind the veil of universal illusion, i.e. the Māyā. Śakti is also responsible for the world's final destination, so much so that the whole manifestation is supposed to be reintegrated into its single substance, i.e. the Śakti. Therefore, Śakti is the supreme creative substance, the divine-mother, from her sacred womb the whole manifestation comes forth and to her, the world strongly desires to return.
    Keywords: Sakti, Siva, Linga, Yoni, Tantra