فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل ابراهیمی صفحات 1-28
    در فلسفه دین و الهیات جدید مسیحی، درباره نسبت ادیان با یکدیگر، و موضوع کثرت و اختلاف ادیان دو موضع کلی وحدت گرایی و کثرت گرایی دینی وجود دارد و هر یک، قرائت ها و مبانی مخ تلف معرفت شناختی، دین شناختی و زبانشناختی خاصی دارند که موجب تمایز و اختلاف آنها شده است. در این مقاله، با طرح و بررسی برخی از مهمترین مبانی و نظریات کثرت گرایی دینی، می کوشیم تا به این پرسش ها پاسخ دهیم که آیا اختلاف و کثرت ادیان ذاتی و حقیقی است، یا صوری و مجازی؟ و این اختلاف و کثرت بر کدام مبانی استوار است؟ و بالاخره اینکه آیا امکان توافق، یا حداقل تفاهم، میان ادیان وجود دارد یا نه؟ از مجموع مباحث چنین استنباط می شود که مهمترین مبانی اختلاف و کثرت ادیان مبانی معرفت شناختی و زبانشناختی است که موجب می شود متعلق تجربه دینی یا ایمانی یعنی حقیقت مطلق یا امر قدسی که واحد است، به اشکال و صور مختلف فهم و تعبیر شود. درنتیجه، آن حقیقت مطلق دینی به اقتضای تفاوت نفوس و اذهان و زبان انسان ها به صور مختلف ادراک و تجربه می شود و در قالب تعابیر مختلف بیان می گردد و هم ین نقطه نظر مشترک می تواند مبنای اساسی و بسیار مهمی برای تفاهم ادیان، علیرغم کثرت و اختلاف آنها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کثرت گرایی دینی، انحصارگرایی دینی، حقیقت مطلق، تجربه دینی، معرفت دینی، تعبیر دینی، جان هیک
  • محمودرضا اسفندیار صفحات 29-58
    در این مقاله زندگی، تحصیلات و فعالیتهای تبلیغی هنری مارتین، کشیش و مبلغ انگلیسی که در اوایل عصر قاجار به منظور تبلیغ آیین پروتستان به ایران آمد، مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است. یکی از اهداف مارتین از سفر به ایران تصحیح و نشر ترجمه عهد جدید بود که پیش از این، یعنی از آغاز اقامتش در هند بدان دست زده بود. مارتین پس از ورود به ایران با برپایی جلسات مناظره با علما، تبلیغ در میان مردم کوچه و بازار، و نگارش رسا له هایی در رد نبوت خاصه و اعجاز قرآن، سخت می کوشید تا ایرانیان را به مسیحیت درآورد. این اقدامات با واکنش علما، مردم و حکومت قاجار مواجه شد و علمای مسلمان این دوره با نگارش جوابیه در مقام پاسخگویی به شبهات و ردیه های مارتین برآمدند.
    کلیدواژگان: تبلیغ، عهد جدید، عالمان شیعه، نبوت خاصه، ردیه، جوابیه
  • ابوالقاسم پیاده کوهسار صفحات 59-89
    در میان پرسش های انسان درباره هستی پیرامون خود، پس از سوال از چگونگی پیدایش جهان، پرسش از چگونگی برقراری و بقای کی هان، اساسی ترین پرسش او بوده است. یکی «نظم کی هانی» از عمومی ترین پاسخ هایی که به این مساله داده شده است، وجود یک اصل در هستی است که باعث می شود جهان با هماهنگی و استواری به پیش «قانون کی هانی» یا رود و بقاء و دوام یابد. در اعتقادات هند باستان، این اصل نظم یا قانون کی هانی با عنوان معرفی شده است. ریته و اشه هم به لحاظ «اشه» یا «ارته» و در ایران باستان با عنوان ، «ریته» مفهومی و هم به لحاظ زبان شناختی یکسان اند و هر دو، اعتقاد به وجود اصل نامتشخص نظم در هستی را، که مبنا و مجرای تمام نظامهای کی هانی، آیینی و اخلاقی در جهان است، نشان می دهد. ریته و اشه تحت نظارت و محافظت ویژ ه خدایان قرار دارند و بیرون رفتن از حدود آنها و شکستن حرمت و قوانین آنها با مجازات و شوربختی همراه خواهد بود. بنابراین همه دینداران و حتی خدایان می کوشند تا با این قانون کی هانی هماهنگ باشند و به راستی ) «اشون» دارنده ری ته) یا ) «ریتاون» بر طبق اصول آن رفتار کنند، تا شایسته عنوان پیوسته) گردند و به سعادت و نیکبختی بی زوال و همیشگی دست یابند.
    کلیدواژگان: نظم کیهانی، قانون کیهانی، ریته، اشه
  • طاهره حاج ابراهیمی، محمدرضا عدلی صفحات 91-126
    به راستی می توان عیسی را منادی آخرالزمان نامید. او پیامبری بود که تمام تعالیمش در راستای مفاهیم فرجام شناسانه قرار داشت. آراء عیسی در انجیلها بیشتر از سایر بخشه ای عهد جدید انعکاس یافته است. علاوه بر این، راویان انجیلها خود بخشهای دیگری را نیز بدان افزودند که همه اینها بازتابی از سنت عیسوی اولیه می باشد. در این مقاله کوشش بر آن است که جنبه های مختلف تعالیم عیسی با تاکید بر آموزه های فرجام شناسانه آن مورد بررسی قر ار گیرد، ضمن آنکه به پیشینه این مفاهیم در سنت یهودی نیز اشاره می شود. نتیجه ای که در پایان حاصل می شود بر محوریت موضوع آخرالزمان در تعالیم عیسی صحه می گذرد.
    کلیدواژگان: ملکوت خدا، بلایای آخرالزمانی، پاروسیا، پسر انسان، رستاخیز، داوری نهایی
  • داود داداش نژاد صفحات 127-165
    مسیحیت به عنوان دینی بزرگ همواره موضوع توجه متکلمان مسلمان بوده است. در این نوشتار ضمن بررسی مباحث عمده مسیحی در متون کلامی اسلامی تا قرن ششم هجری، به نوع نگاه و موضع گیری های متکلمان اولیه به عنوان طلیعه داران گفتگوی ادیان اشاره خواهیم کرد. متکلمان مسلمان با تکیه بر معلومات کسب شده از قرآن کریم، با دلایل و روش های مختلف به نقد عقاید و آموزه های مسیحی پرداختند. گروهی از متکلمان متن اناجیل را معیار نقد و بررسی این آموزه ها قرار دادند و عده ای دیگر علاوه بر مراجعه به انجیل ها به دلایل عقلی و منطقی استناد نموده اند. بیشترین حجم این نقد و بررسی ها به مباحثی چون خدا، ماهیت عیسی، اتحاد و اقانیم ثلاثه یا تثلیث اختصاص دارد و آنان حتی گاهی در نقد خود نیم نگاهی به فرق کلامی اسلامی، و شباهت این فرقه ها با فرقه های مسیحی نیز داشته اند.
    کلیدواژگان: مسیحیت، عیسی مسیح، اتحاد، تثلیث، الوهیت، اناجیل، مذاهب مسیحیت
  • سید سعید گلزار صفحات 167-197
    بررسی جغرافیای دینی دولت ساسانی یکی از مهم ترین مباحث در حوزه تاریخ ساسانیان است، زیرا دولت ساسانی با احیاء و تقویت دین زرتشتی و تبدیل آن به دین رسمی و دولتی ، این دین را از محاق چند صد ساله خود خارج کرد و آن را به عنوان دین رسمی کشور برقامت دولت خود پوشاند. بی شک این حادثه برای ادیان بیگانه کشور پیامدها و عواقب خواسته و یا نا خواسته بسیاری به همراه داشت و باعث ایجاد برخوردها و تصادم هایی بین متولیان دین دولتی با پیروان ادیان بیگانه گردید. در این مقاله، وضعیت اقلیت های دینی بودایی، یهودی و مسیحی در دوره ساسانیان، به منظور تبیین ابعاد حیات سیاسی - اجتماعی و دینی آنها مورد بررسی قرار گرفته و رویارویی ها، و نیز نتایج و پیامدهای آنها بین این اقلیت ها با سازمان دینی دولت ساسانی در سه بخش به تصویر کشیده شده است. همچنین زمینه های چالش ها و درگیری های پیروان این ادیان با دولت ساسانی، و نیز مراحل و فراز و فرودهای سیاست دینی دولت ساسانی مورد بحث قرار گرفته و در پایان چنین نتیجه گیری شده است: سیاست دینی دولت ساسانی متغیری بود که تحت تاثیر شرایط داخلی و خارجی قرار داشت و به نوبه خود موجب تشدید و یا تضعیف برخوردها می شد. مسایلی چون: تغییر شرایط بین المللی، تغییر دین دولت ها به ویژه دولت های متخاصم، قدرت و ضعف موبدان و پادشاهان، نیز عملکرد ها و کارویژه های این اقلیت ها ظاهرا از مهم ترین عواملی بوده اند که در رفتار دینی دولت ساسانی در برابر پیروان ادیان بیگانه، و تعقیب و آزار ایشان، نقش بسیار مهمی داشتند.
    کلیدواژگان: بودائیان، مسیحیان، یهودیان، چالش های کلامی
  • حمید محمودیان صفحات 199-130
    قدیس بوناونتوره بی شک یکی از شخصیتهای تاثیر گذار در عرفان مسیحی است. وی که به عنوان بانی دوم و معمار اصلی فرقه فرانسیسی شناخته می شود، توانست علاوه بر تبیین عرفان مسیحی به تشریح زندگی، آثار و ابعاد شخصیتی قدیس فرانسیس بپردازد. با آنکه جایگاه وی در میان فرانسیسیان، شبیه به جایگاه توماس آکویناس در میان دومنیکیان است، اما با این همه، جوانب شخصیتی او چندان روشن نیست. کتاب سفر روح به سوی خداون د او یکی از آثار ماندگار در عرفان مسیحی است. در این پژوهش کوشش بر آن است که پس از ارائه شرح مختصری از زندگی و آثار او، جهان شناسی و به ویژه دیدگاه عرفانی وی مورد بررسی قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، وحدت شهود، مراقبه، عرفان مسیحی، اتحاد، تزکیه، تثلیث، فنا، توحید
|
  • Abolfazl Ebrahimi* Pages 1-28
    In the modern and philosophy of religion, there are two general approaches, namely religious pluralism and unificationism, each of them has its own epistemological, linguistic and religious principles which have made them different and distinguished. In this article we consider some of the most important principles and theories of religious pluralism and attempt to answer these questions: Is the difference and plurality of religions inherent and realistic or superficial and formal? What is the nature of such differences and plurality? Is it possible to establish agreement or at least some understanding among religions or not? Finally we come to the conclusion that the most important difference between religions is the distinction of their epistemological and linguistic principles. Because of this difference, the single source of all religious experiences, the Absolute Reality or the Sacred, seems plural and multiple; as a consequence, It takes different shapes and forms. Nevertheless, the Absolute Reality could be perceived as a common element of different religions and It can establish agreement and understanding among them.
    Keywords: religious pluralism, religious exclusivism, the Absolute Reality, Religious Experience, religious cognition, religious expression, John Hick
  • Mahmoud Riza Esfandyar* Pages 29-58
    This article surveys the life, studies and activities of Henry Martyn, the British priest and missionary who came to Iran, in order to promote the Protestantism in early Qajar period. Martyn wanted to edit and publish the New Testament in Persian and it was one of the most important goals of his travel which he had started since he was in India. In Iran, Martyn established meetings, in which he debated with Muslim clergymen. He promoted his beliefs to common people and wrote treatises against the Islamic doctrines such as particular prophethood and inimitability of the Quran. He worked hard to convert Iranians into Christianity. In return, the Muslim clergymen, Qajar government and the common people reacted against his activities and wrote apologetics in order to reply to Martyn's ideas.
    Keywords: Promotion of Christianity, New Testament, Shiate clergymen, particular prophethood, apologetics
  • Abol, Qasem Piyadeh Kouhsar* Pages 59-89
    Among all questions which are asked about the nature of existence, after asking about the creation, the question about the order and permanence of the universe is the most essential question. A common answer to this question is that there is a Cosmic Order or Cosmic Law which protects the universe from disorder. This Cosmic Order was called rta in ancient India, and aša in the ancient Iran. It personifies the cosmic, social, ritual, and moral order. Rta and aša are synonyms and from the etymological point of view, were derived from a common root. Rta (or aša) is under the protection of gods; therefore, if someone transgresses its bounds, she/he will be punished. So all devotees and even gods should harmonize themselves with rta (or aša) and behave in accordance with its principles. If they act so, they will be qualified for the title of rtavan (those who possess rta) or ašavan (those who uphold aša) and will enjoy the everlasting bliss and prosperity.
    Keywords: Cosmic order, cosmic law, rta, aša
  • Tahereh Hajebrahimi*, Mohammad Reza Adli Pages 91-126
    Jesus was in fact an apocalyptic preacher and a herald of eschatological restoration. His message can be fairly characterized as apocalyptic eschatology. His own words were reflected in the Gospels more than any other parts of the New Testament. But the narrators of the Gospels added their own speculations to these words; however, these words and the speculations reflect the early Christian traditions.This article tries to survey the teachings of Jesus, considering its eschatological aspects. Moreover it reviews the Jewish background of the eschatological concepts. Finally it comes to this
    Conclusion
    apocalyptic eschatology constitutes the essential theme of the Jesu's teachings.
    Keywords: Kingdom of God, Catastrophical Tribulations, Parousia, Son of Man, Resurrection, Last Judgment
  • Davoud Dadashnejad* Pages 127-165
    Christianity, as a great religion has been the focus of Muslim theologian's attention and relying on the information derived from the Holy Quran, they tried to analyze and criticize Christian beliefs. They generally referred to the Gospels as the main reference of arguments and the major part of their analysis was concerned with the concept of God, the nature of the Christ, the Union and the Trinity. Furthermore, they also tried to give a fair survey the Islamic theological sects and compare them with certain sects of Christian sects. Therefore, this article deals with major Christian doctrines which were reflected in the Islamic theological writings; it moreover, brings into perspective the viewpoints of early Muslim theologians as the forerunners of the religious dialogue.
    Keywords: Christianity, Jesus Christ, union, Trinity, Divinity, Gospels, Christian sects
  • Sayyed Said Golzar* Pages 167-197
    The diversity of religions in the Sasanid period is one of the most important themes in the history of this dynasty. Sasanid emperors revived and strengthened Zoroastrianism and made it the formal religion of the country. Therefore, this action affected the adherents of the other religions who lived in Iran and brought about contacts and conflicts between the leaders of the state religion and the others. This article surveys the social conditions of the minority religions such as Buddhism, Judaism and Christianity in the Sasanid period and reviews the attitude of the state religion toward them. It also deals with the challenges and the conflicts which the adherents of the minority religions made against the Sasanid government. Beside that, it reviews the religious policies of the government and finally comes to this
    Conclusion
    The religious policies of the Sasanid emperors intensified or sometimes weakened these conflicts. However, these policies in their own turn were taken under the influence of the internal and external forces. The elements which affected the attitude of the Sasanid government toward minority religions were as fallow: The transformation of the international conditions, converting of the states – especially the enemies– into other religions, the power or weakness of the priests and kings, and the activities of the minorities.
    Keywords: Buddhists, Jews, Christians, Polemical Challenges
  • Hamid Mahmoudian* Pages 199-130
    St. Bonaventure is undoubtedly one of the most distinguished and effective figures in Christian mysticism. As the second founder of Franciscan order, he gives an account of St. Franci's biography and works; beside that, he deals with the Christian mysticism in his works. Although his place among the Franciscans is similar to the place of Thomas Aquinas among the Dominicans, the account of his life is not as clear as Aquina's biography. However, his works could help us to understand his character and thought. For example, his book entitled The Journey of the Mind to God (1259 C. E.) is one of the most important works on Christian mysticism. This article tries to survey his biography and his works as well as his ideology and his mystical point of view.
    Keywords: Oneness of being, Oneness of perception, meditation, Christian mysticism, union, purification, Trinity, annihilation, Divine Oneness