فهرست مطالب

مهندسی عمران - سال چهل و یکم شماره 2 (زمستان 1388)

نشریه مهندسی عمران
سال چهل و یکم شماره 2 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 17
|
  • پرویز قدوسی، آرمین منیرعباسی صفحات 1-9
    کاهش حجم خمیر سیمان در بتن خود متراکم علاوه بر کاهش هزینه ساخت، در بهبود بسیاری از خواص دوامی آن نیز نقش بسزایی دارد. در این مقاله روش جدید طراحی مخلوط بتن خود متراکم ارائه شده است که علاوه بر کاهش حجم خمیر سیمان لازم نسبت به سایر روش ها و پیرو آن کاهش هزینه ساخت، به دلیل ایجاد روند اصلاح سیستماتیک مخلوط، زمان دستیابی به مخلوط مطلوب را کاهش می دهد. نتایج این تحقیق نشان داد که حداقل حجم خمیر سیمان لازم در بتن خود متراکم، به مقدار زیادی وابسته به دانه بندی سنگدانه ها و همچنین ترکیب خمیر سیمان است. همچنین در بتن خود متراکم ممکن است کمترین حجم خمیر سیمان لازم در ترکیبی از سنگدانه ها استفاده شود که بیشترین جرم حجمی انباشته را نداشته است.
    کلیدواژگان: بتن خود متراکم، روش طرح اختلاط
  • محمد علی لطف اللهی یقین، مهدی رستگار صفحات 11-18
    تعیین واکنشها و عملکرد شناورها در مقابل امواج دریا، از مسائل مهمی است که در صنعت کشتی سازی مورد توجه قرار می گیرد. از نظر اصول فیزیکی و دینامیکی سازه کشتی در امواج دریا بصورت یک تیر آزاد و بدون تکیه گاه بعنوان تیر ارتجاعی تحلیل می گردد. حل معادلات دینامیکی مربوطه، معمولا وقت گیر و مشکل بوده بنابراین در بررسی رفتار این سازه ها، استفاده از تحلیلهای عددی با کاربرد نرم افزارهائی ویژه برای مدلسازی و انجام تحلیلهای دینامیکی شناورها متداول است. بدلیل هزینه زیاد نرم افزارهای مربوطه و عدم دسترسی بدانها، در این مقاله از نرم افزار المان محدود 5.5ANSYS بعنوان یک نرم افزار عمومی برای بررسی اثر عوامل مختلف بر یک شناور فرضی استفاده شده است. در این راستا پس از تحلیل مودال شناور با تغییر در مشخصات آن، مدلسازی و تحلیل سازه در شرائط مختلف محیطی صورت گرفته و پاسخهای دینامیکی آن تعیین و مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته اند. یکی از واکنشهای مهم و موثر در طراحی کشتی ها، لنگر خمشی مقطع عرضی بخش میانی سازه می باشد که در این مقاله در ازای تغییرات سرعت شناور، سختی مقطع، این واکنش همراه با برش مقاطع مختلف طولی مورد توجه بوده و مقطع بحرانی برش نیز تعیین گردیده است.
    کلیدواژگان: سازه های شناور، آنالیز مودال، المانهای محدود، امواج دریا، لنگر خمشی، نیروی برشی
  • احمد طاهر شمسی، فرهاد ایمان شعار صفحات 19-26
    رودخانه های جاری در بسترهای آبرفتی همیشه دستخوش پدیده مئاندری شدن هستند. در این مقاله ارتباط بین مشخصات هندسی مئاندر و پارامتر سینوسیته که خود تابعی از شیب دره و شیب کانال است، به لحاظ نظری مشخص گردید. سپس بر اساس داده های میدانی مربوط به رودخانه سیستان که یک رودخانه مئاندری می باشد و بر اساس مدل ریاضی بدست آمده، مشخصات هندسی مئاندرهای این رودخانه محاسبه و تعیین شد.
    در پایان مقادیر محاسبه شده با مقادیرمشاهده شده در بازه های مختلف رودخانه سیستان، مقایسه شدند. این مطالعه نشان می دهد که نتایج مدل یاد شده، همخوانی مناسبی با داده های صحرایی این رودخانه دارند.
    کلیدواژگان: مئاندر رودخانه، ضریب سینوسیته، رودخانه سیستان
  • سهیل آل رسول، ابوالقاسم کرامتی صفحات 27-34
    امروزه تامین ایمنی با حداقل آسیب های جانی و مالی پس از زلزله های شدید ازجمله حداقل نیازهایی است که باید در طراحی ها رعایت گردد. استاندارد 2800 ایران دارای دو سطح زلزله بهره برداری و طراحی می باشد که سطح خطر دوم احتمال وقوع 10 درصد در 50 سال را برآورد می کند. دستورالعمل 356 FEMA- نیز سطح خطر MCE را به عنوان بزرگترین سطح خطر، برمبنای احتمال رخداد 2 درصد در 50 سال معرفی می نماید.
    در این مقاله سازه های بلند بتنی طراحی شده برمبنای استاندارد 2800 که بوسیله مهاربند فولادی مقاوم سازی شده اند، در مقابل سطح خطر MCE مورد ارزیابی قرار گرفته اند. برمبنای نتایج این تحقیق، ساختمان های مقاوم نشده در این سطح خطر، سطح کارکرد آستانه فرو ریزش و ساختمانهای مقاوم شده، سطح کارکرد ایمنی جانی را تامین نمی نمایند.
    کلیدواژگان: سطح کارکرد، میزان خطر، مقاوم سازی، سازه بلند، مهاربند فولادی
  • سیدعلی مقدسی موسوی، حسین حمزه لو، حمزه شکیب صفحات 35-42
    زمین لرزه ی آوج در تاریخ 1/4/1381 با بزرگی 5/6 بخشی از شمال غربی ایران را لرزاند. پس از استخراج مشخصات لازم برای مدلسازی جنبش نیرومند زمین، از قبیل طول و عرض صفحه ی گسل، امتداد و شیب گسل، محل چشمه، مختصات ایستگاه ثبت و غیره، رکوردهای مصنوعی به دو روش کاتوره ای و تابع نیمه تجربی گرین برای ایستگاه های آوج، بهار، کبودرآهنگ، شیرین سو و باکندی ایجاد شد و پارامترهایی مانند بیشینه شتاب زمین، مدت دوام موثر، طیف پاسخ شتاب و مقدار جذر متوسط مجذور خطا برای رکوردهای شبیه سازی شده و رکوردهای واقعی ثبت شده، با هم مقایسه گردیده است. در این مقاله روش تابع نیمه تجربی گرین برای شرایط ایران اصلاح شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که این روش می تواند برای نواحی دیگر مانند گسلهای تهران با سازوکاری مشابه گسل آوج بکار رود.
    کلیدواژگان: زلزله مصنوعی، تابع نیمه تجربی گرین، زلزله آوج
  • فرزاد شهابیان، مسلم مصباح صفحات 43-51
    تنش های پسماند ناشی از جوشکاری در بعضی از موارد مقادیر بسیار بالایی دارند و علاوه بر کاهش مقاومت قطعات جوش داده شده، می توانند باعث ایجاد ترک در جوش شوند. برای محاسبه این تنش ها لازم است که ابتدا یک تحلیل حرارتی برای بدست آوردن گرادیان حرارتی و سپس یک تحلیل مکانیکی از وضعیت حرارتی موجود به عنوان بارگذاری انجام شود. در این مقاله با استفاده از نرم افزار اجزای محدود ANSYS و انجام تحلیل حرارتی و مکانیکی جوش، تاثیر بعضی از پارامترها در جوشکاری مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه محاسبات انجام شده نشان می دهد که کم کردن سرعت جوشکاری در کاهش تنش های پسماند تاثیر چندانی ندارد، اما پیش گرمایش می تواند باعث کاهش تنش ها به میزان بیش از 20 درصد گردد. رعایت ترتیب مناسب در اجزای لایه های جوشکاری نیز می تواند تا 25 درصد مقادیر تنش ها را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تنش های پسماند جوشکاری، تغییر شکل های پسماند جوشکاری، تحلیل حرارتی جوش، تحلیل مکانیکی جوش
  • علیرضا رهایی، فرزاد حاتمی، محمدرضا سلیمی صفحات 53-61
    دیوارهای برشی فولادی از دهه 1970 میلادی در ساختمانهای مختلف به عنوان سیستم مقاوم در برابر بارهای جانبی مورد استفاده قرار گرفته اند. برتری ویژه این نوع دیوارها، قابلیت شکل پذیری بالا می باشد. در دیوارهای برشی فولادی با ورق نازک با کمانش ورق فولادی، میدان کشش قطری در دیوار تشکیل می گردد. دو راه حل کلی برای جلوگیری از کمانش ورق وجود دارد که یکی استفاده از سخت کننده های فلزی و دیگری بهره گرفتن از پوشش بتنی است که از طریق برشگیرها به ورق فولادی متصل می شود.
    در این تحقیق ضمن بررسی رفتار دیوارهای برشی با ورق فولادی و لایه بتنی جانبی با استفاده از روش های عددی برای بهینه سازی هندسی این دیوارها اقدام شده است. بدین منظور مدلهای مختلفی از این دیوارها انتخاب و با تغییر ضخامت پوشش بتنی و فاصله برشگیرها با روش اجزا محدود تحلیل شده اند، بر اساس نتایج حاصل مقاومت برشی دیوار باافزایش ضخامت پوشش بتنی نسبت مستقیم و با افزایش فاصله بین برشگیرها نسبت عکس دارد. نتایج تغییرشکل نمونه ها بر حسب تغییر در فاصله میان برشگیرها و ضخامت پوشش بتنی در قالب نمودار ارائه شده است و بر اساس این نتایج مقادیر ضخامت و فاصله مناسب پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: دیوار برشی فولادی، دیوار برشی مرکب، کمانش و پس کمانش، برشگیر
  • بابک پورسرتیپ، محمد زمان کبیر صفحات 63-71
    کمانش جانبی– پیچشی تیرها یکی از مواردی است که در طراحی تیرهای جدار نازک موثر می…باشد. وجود گشایش در تیرها، از پارامترهایی است که می تواند در این مورد مهم باشد. این گشایش…ها به دلیل عبور تاسیسات خاص، دسترسی به تیر و یا صرفه جویی در مصالح ایجاد می…شوند. در زمینه…ی اثر گشایش، در حالت رفتار الاستیک و مسئله کمانش جانبی- پیچشی، کمتر کار شده است.
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثر پارامترهای مختلف بر بار کمانش جانبی– پیچشی تیرورق…ها می…باشد. بار کمانش جانبی– پیچشی بیش از 700 تیرورق که حاوی گشایش…ها، ابعاد و مشخصات مختلف می…باشند، به کمک نرم…افزار5.4Ansys بدست آمده و نتایج آنها با یکدیگر مقایسه شده است. سه نوع گشایش مربعی، دایره…ای و شش…ضلعی…منتظم با ابعاد مختلف در نظر گرفته شده است. نحوه…ی تغییرات بار کمانش با تغییر ابعاد گشایش، تغییر ضخامت ورق…ها، شکل گشایش…ها، تغییر مساحت بازشوها، تغییر طول تیر و تغییر شرایط تکیه گاهی بدست آمده است. در پایان نیز موقعیت بهینه برای ایجاد گشایش در تیر با توجه به شرایط تکیه…گاهی و نوع گشایش مطرح شده است.
    کلیدواژگان: تیرورق، گشایش، کمانش جانبی- پیچشی، جان، جدار نازک، تکیه…گاه
  • سعید ابریشمی، سید مجدالدین میر محمد حسینی صفحات 73-83
    طراحی سازه های مهندسی نیازمند دانشی است که از طریق مدل سازی بدست می آید. مدل سازی فیزیکی، به عنوان بهترین نوع مدل سازی، اطلاعات کمی و کیفی درباره رفتار سازه های مهندسی در اختیار می گذارد که می تواند جهت بررسی درستی و تصحیح و ریزسنجی فرضیات و مدلهای تئوریک و عددی بکار رود. مساله مدل سازی فیزیکی به ویژه در مسائل ژئوتکنیکی بدلیل پیچیدگی های رفتاری و تاثیر پارامترهای فراوان از اهمیت خاصی برخوردار بوده، می تواند شناخت و اطلاعات مهمی را در اختیار قرار دهد.
    در این مقاله، چگونگی طراحی و ساخت سیستمی جدید، برای مدل سازی آزمایشگاهی مساله بارگذاری و ظرفیت باربری استاتیکی و سیکلی پی های نواری به تفصیل، تشریح گردیده است. چگونگی طراحی، مبنای انتخاب و عملکرد مورد انتظار قسمت های مختلف این سیستم بیان گردیده است. در ادامه، برخی نتایج بدست آمده از این مدل برای اثبات توانائی های آن آورده شده است. سیستم گسترش یافته توانائی مدل سازی و مطالعه خصوصیات و ظرفیت باربری پی های نواری در حالت کرنش مسطح، تحت بارگذاری های استاتیکی و سیکلی را دارا است. ابزار دقیق مورد استفاده در این مدل، امکان ثبت و پایش رفتار جهت تحلیل نتایج را در شرایط مختلف فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: سیستم آزمایشگاهی، مدل سازی فیزیکی، ظرفیت باربری، بارگذاری سیکلی، نشست های ماندگار
  • رضا پور حسینی، رضا مرشد، امیر حسین خواجه حسینی صفحات 85-92
    در این مقاله مقاومت پیچشی تیر های بتنی مسلح با آرماتور طولی و بدون خاموت، هنگام و بعد از ترک خوردگی، تحت پیچش خالص مورد بررسی آزمایشگاهی قرار گرفته است. بیشتر آیین نامه های رایج برای اعضای بتن مسلح تحت پیچش مقاومت پیچشی ناشی از بتن را در نظر نمی گیرند. با توجه به نتایج حاصل در صورت وجود آرماتور های طولی با نسبت متداول بمیزان 1% و بالاتر ، مقاومت پیچشی پس از ترک خوردگی (پس ماند) مناسبی نزدیک50% مقاومت ترک خوردگی فراهم می گردد. این مقاومت پس ماند می تواند مبنای تعیین مقاومت پیچشی ناشی از بتن قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تیر بتنی، آرماتور طولی، مقاومت پیچشی پسماند، آزمایشات پیچشی، مقاومت پیچشی ترک خوردگی
  • حسین گنجی دوست، احسان مرادآبادی، سهیلا جوادیان صفحات 93-103
    در این تحقیق شوینده های زیستی تولید شده در فرایند اصلاح زیستی و تاثیر آنها بر انتقال و حذف آلودگی نفتی از خاک مورد بررسیقرار گرفته است. از 88 ارلن cc100حاوی دوغاب خاک کائولینیت آلوده به ppm10000وppm50000 نفت خام به عنوان راکتور استفاده گردید. در تجزیه زیستی از میکروارگانیسمهای کشت مخلوط جدا شده از خاک آلوده اطراف تهران استفاده شد. با بررسی نتایج فرایند اصلاح زیستی در طی بیست روز نشان داده شد که تولید شوینده های زیستی بوسیله میکرواورگانیسمها باعث واجذبی و انحلال ترکیبات آبگریز نفتی از خاک شده و سبب افزایش کارایی فرایند اصلاح زیستی می گردند. با توجه به خاک انتخاب شده، تکان خوردن ظروف وهمچنین هوادهی تقریبا هیچ تاثیری در حذف آلودگی های نفتی نداشته ویا تاثیر آنها ناچیز است. با بررسی کل فرایند اصلاح زیستی در این تحقیق می توان نتیجه گرفت که 19 درصد از حدودا 40 درصد کل حذف نفت خام درخاک آلوده به ppm50000 آلودگی مربوط به نقش شوینده های زیستی تولید شده توسط میکروارگانیسمها و واجذبی و انتقال نفت خام توسط آنها است. این مورد در نمونه هایppm 10000 در حدود 7 درصد است.
    کلیدواژگان: شوینده ها، شوینده های زیستی، اصلاح زیستی خاکهای آلوده نفتی، خاکشویی
  • محمد علی گودرزی، سعید رضا صباغ یزدی صفحات 105-114
    در این مقاله بررسی اثرات همجواری و ساختمانهای جنبی بر توزیع فشار باد ناشی از جریان باد در اطراف برجهای خنک کن بکمک شبیه سازی عددی مورد مطالعه قرار گرفته است. مهمترین مساله در شبیه سازی رایانه ای یادشده، در نظر گرفتن اثر پشت بندها هندسه(Ribs) بر روی بدنه خارجی برج می باشد. در این تحقیق، از ابتکار معادل سازی پشت بندها با زبری معادل ماسه سطح زبر در روابط مربوط به قانون دیوار جریان آشفته استفاده شده است. برای ارزیابی مدل عددی، از نتایج آزمایشگاهی و معیارهای آیین نامه ای VGB آلمان استفاده شده است. پس از اطمینان از درستی عملکرد مدل عددی، تاثیر پدیده همجواری برجهای خنک کن با چیدمان نامنظم بر شکل گیری جریان آشفته باد مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای این منظور از چیدمان در نظر گرفته شده برای سه برج خنک کن نیروگاه کازرون استفاده شده است. نتایج حاصل از حل عددی برای مجموعه برجها، با توزیع فشار محاسبه شده برای برج تک و مقادیر آئین نامه مقایسه و ضرایب همجواری مربوطه استخراج شده اند. در پایان تاثیر سایر تاسیسات بزرگ و ساختمانهای جنبی موجود در محل احداث نیروگاه کازرون (که در جهت عمده وزش باد قرار دارند)، بر توزیع فشار اعمال شده روی پوسته خارجی این برجها بررسی شده اند و کیفیت نتایج مدلسازی عددی و تقریب های آئین نامه مورد بحث قرار گرفته اند.نتایج بر استفاده از شبیه سازی عددی در کنار استفاده از ضوابط آیین نامه تاکید دارد .
    کلیدواژگان: حل اجزای محدود، پشت بندها، فشار باد، جریان آشفته باد، برج های خنک کن
  • سید سجاد کلانتری، امیر رضا زراتی صفحات 115-125
    در این مقاله، الگوی جریان در یک تنگ شدگی، به واسطه ساخت کوله های پل مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور در فلومی به عرض 5/73 سانتیمتر با بستر فرسایش پذیر تنگ شدگی یک پل با ساخت کوله های آن ایجاد شده و پس از برقراری جریان و به تعادل رسیدن حفره آبشستگی الگوی جریان برداشت شده است. این آزمایش ها با یک دبی ثابت و دو عمق پایاب متفاوت انجام شده است.
    بدین منظور در شبکه نقاط بالادست محور تنگ شدگی سرعت جریان به صورت همزمان در سه جهت x،y،z، توسط دستگاه ADV، اندازه گیری و بر اساس تغییرات سرعتهای لحظه ای، شدت آشفتگی جریان نیز محاسبه شده است. بر مبنای اندازه و جهت بردارهای سرعت در شبکه نقاط اندازه گیری شده و همچنین مولفه های شدت آشفتگی جریان در سه جهت x،y،z، تحقیق حاضر به تجزیه و تحلیل الگوی جریان در بالادست تنگ شدگی در بستر فرسایش پذیر می پردازد .
    کلیدواژگان: جریان رو به پایین - گرداب نعل اسبی، جریان چرخشی ثانویه - حفره آبشستگی، شدت آشفتگی، کوله
  • علیرضا وفایی نژاد، علی اصغر آل شیخ، محمدرضا ملک، روزبه شاد، مهدی نشاط صفحات 127-136
    انسان موجودی اجتماعی است که بسیاری از فعالیت هایش در همکاری با سایر افراد و به صورت گروهی انجام می شود. انجام این فعالیت ها هم به مکان و هم به زمان وابسته می باشند. بنابراین برای تمامی عملکردها و سایر مواردی که در چرخه مدیریت بهینه فعالیت های گروهی بشری و چگونگی همکاری بین آنها بکار گرفته می شوند، باید هر دو جنبه مکان و زمان را با هم در نظر داشت. در این پژوهش تلاش شده که با مدلسازی مکانی - زمانی فعالیت های گروهی بشری راهی برای افزایش راندمان انجام فعالیت های دسته جمعی انسانها ارائه نماید. بدین منظور تئوری هاگرستراند را به عنوان مبنای مدلسازی در نظر گرفته و آنرا با استفاده از برنامه ریزی ابتکاری گسترش داده و در پایان، مدلی جدید برای مدلسازی فعالیت های گروهی بشری در بستر مکان و زمان ارائه کرده است. مدل پیشنهادی قابل پیاده سازی در سیستمهای اطلاعات مکانی بوده و باعث حل مسائل چندبعدی در فضای متناسب خود می شود. برای مشخص شدن کارایی مدل، فعالیت های دو گروه زنده یابی و آواربرداری از گروه های کاری امداد و نجات زلزله به دو صورت معمولی و در قالب مدل، شبیه سازی و ارزیابی شد. میانگین نتایج، بهبود 83/18 درصدی کارایی گروه ها در صورت استفاده از مدل را نشان می دهند .
    کلیدواژگان: مدلسازی فضا زمان، فعالیت های گروهی، نظریه هاگرستراند - سیستمهای اطلاعات مکانی
  • آرش نیری، کاظم فخاریان صفحات 137-146
    در این مقاله دستگاه آزمایش بیرون کشش ژئوگریدها که برای اولین بار در ایران بطور کامل طراحی و ساخته شده، معرفی می گردد. این دستگاه توانایی اعمال بارهای استاتیکی و سیکلی در شرایط کنترل بار و کنترل تغییرمکان، با فرکانس و اشکال مختلف موج دینامیکی را دارا است. علاوه بر تشریح مشخصات فنی دستگاه و آماده سازی نمونه، خلاصهای از نتایج آزمایش های پایه برای نمایش قابلیتهای عملکردی دستگاه ارائه شده است. در این مطالعه اثر تنش قائم، تراکم نسبی خاک و مسیرهای مختلف بارگذاری بر توزیع تغییرمکانها ومقاومت بیرون کشش ژئوگرید یک سویه پلیمری مدفون در ماسه سیلیسی، در آزمایشهای استاتیکی و سیکلی بررسی شده است.
    با افزایش تنش قائم و تراکم نسبی ماسه، مقاومت بیرون کشش استاتیکی افزایش می یابد. در آزمایش سیکلی و در تراکم نسبی پایین، افزایش مقاومت و با افزایش تراکم نسبی و تنش قائم، کاهش مقاومت بیرون کشش دیده شده، ولی این رفتار در آزمایشهای فعلی روند مشخصی ندارد.
    کلیدواژگان: جعبه بیرون کشش، ماسه سیلیسی، ژئوگرید یک سویه، مقاومت بیرون کشش، بارگذاری استاتیکی، بارگذاری سیکلی
  • اسماعیل افلاکی، رضا رحیم نژاد صفحات 147-156
    در این مقاله خصوصیات مقاومتی و تحکیم پذیری رس های بازسازی شده به عنوان چهارچوب اصلی و مرجعی برای تفسیر خصوصیات مشابه نهشته های رس طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند. ویژگی های رس های بازسازی شده وقتی با نام ویژگی های «ذاتی» بیان می شوند که برای خاک لاینفک و به حالات طبیعی خاک نیز وابسته نباشند. پارامتری که شاخص تخلخل نامیده می شود، به برقراری ارتباط بین خصوصیات ذاتی خاک های رسی گوناگون کمک می کند. مسئله اصلی به دست آوردن آن دسته از پارامترهایی است که بر اساس خواص تحکیم پذیری خاک بنا شده اند. شاید خواص ذاتی رس ها در حالت طبیعی با خواص آنها در حالت بازسازی شده متفاوت باشد و این بخاطر تاثیر بافت میکروسکپی و ماکروسکپی خاک است که در اثر دست خوردگی بافت طبیعی به وجود می آید.
    در این تحقیق نمونه ها با رطوبتی معادل 150 درصد رطوبت حد روانی بازسازی شده اند. مقدار آب اضافه شده به نمونه ها، به نوع رس و گستردگی لایه مضاعف کانی رس بستگی دارد.
    ترسیم نتایج در چهارچوب ارائه شده توسط برلند و قرارگرفتن خط فشار رسوبی (SCL)، زیر خط فشار ذاتی (ICL) بیانگر شدت سیلاب های جاری شده از رشته کوه البرز است که در هنگام تشکیل رسوب، نهشته ای غیرحساس را در منطقه تهران و به ویژه در جنوب تهران از خود برجای گذاشته اند.
    کلیدواژگان: رس، نمونه بازسازی شده، خصوصیات ذاتی، شاخص فشردگی، آماده سازی نمونه
  • محمد خندان بکاولی، محمد تقی احمدی، محمود یزدانی صفحات 157-169
    تکیه گاه و پی از آسیب پذیرترین اجزاء سدهای قوسی شمرده می شود، بنابراین شناخت نقاط ضعف آنها از اولویتهای اصلی خواهد بود. با توجه به اینکه نیروهای حاصل از تراوش تاثیری بسیار زیادی بر پایداری تکیه گاه دارد، شناخت پدیده تراوش در ساختگاه های سنگی از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد. از مهمترین پدیده های موجود در تراوش از محیطهای توده سنگی، اندرکنش هیدرومکانیکال درزه ها می باشد که اثر این پدیده بر روی تکیه گاه سدها و به طور خاص تکیه گاه سدهای بتنی قوسی کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. در این تحقیق، با تدوین الگوریتم مناسب و مدل کردن توده سنگ درزه دار با استفاده از مدل چندلایه پیوسته برای بیان رفتار مکانیکی و با فرض لایه ای بودن جریان تراوش در درزه سنگ ها و استفاده از قانون مکعب و مدل معادل و پیوسته آن در توده سنگ، اثر پدیده اندرکنش هیدرومکانیکال بر بازتوزیع تنش ها مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. نتایج عددی، نشان دهنده موفقیت روش و همگرایی موثر چشمگیر آن بوده و تراوش و یا اندرکنش یادشده، تاثیر بسیار زیادی بر تنشهای اصلی و میانگین تفاضل تنشهای اصلی داشته و حتی در مورد تنش های برشی تکیه گاه به میزان 40% اختلاف در نتایج مشاهده شده که بیانگر اهمیت این مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: سد قوسی، اندرکنش هیدرومکانیکال، توده سنگ درزه دار، اجزاء محدود
|
  • P. Ghoddousi, A. Monir Abbasi Pages 1-9
    Minimizing of cement paste volume not only decreases the cost of construction but also improves many of attributions regarding durability in self-consolidating concrete. In this paper, a mixture design method of Self-Consolidating Concrete based on minimum cement paste volume is proposed that descends cost of construction, more over because of creating a systematic modification process, achieving desired mixture is accelerated. It's understood from the results that amount of minimum required cement paste in self-consolidating concrete is dependable on aggregate size distribution and composition of cement paste, more over in self-consolidating concrete, it is probable that minimum amount of required cement paste is needed in aggregate composition that haven’t maximum packing density.
    Keywords: Self, žConsolidating Concrete, Mixture Design Method
  • M.A. Lotfollahi Yaghin, M. Rastgar Pages 11-18
    Determining the responses of floating structures the sea are the most important concerns in shipbuilding industry. In physical and dynamical principles a ship can be analyzed as a free elastic beam floating in sea without any supports. The analysis of corresponding dynamic equations are difficult and time-consuming, thus investigation on the behavior of floating structures can be done numerically using specific software. In this research, instead of using expensive specific software, ANSYS 5.5 as a typical finite element software is used for investigating the effect of various parameters on an assumed floating structure. In this way, after structural modal analysis, modeling and analysis of the structure with variation on its properties under different sea environment have been done and the responses are illustrated Amid-ship moment is one of the most important and effective parameters in ship design. In this paper, due to different ship speed and stiffness of cross section, amid-ship moment beside the shear force of various cross section along the ship are considered and the critical shear cross section is determined.
    Keywords: Floating structures, Modal analysis, finite element, Sea waves, Amid, ship moment, Shear force
  • A. Taher, Shamsi, F. Imanshoar Pages 19-26
    Running rivers in alluvial plains, always drawn to meandering process. In this paper, according to valley slope and river slope, the relationship between meander's geometric parameters and sinuosity factor revealed. Based on the field data of SistanRiver which is a meandering one, meanders geometric characteristics of this river were calculated and defined on the base of mathematical model.
    Finally, estimated results were compared with observed measurements in different reaches of Sistan River. This research demonstrates that acquired estimations and field measurements have a good correlation coefficient.
    Keywords: River Meander, Sinuosity Factor, Sistan River
  • S. Alerasoul, A.Keramati Pages 27-34
    Nowadays one of the primary demands in the design of structures is to provide life safety performance level with minimal of human and financial damage after severe earthquakes. The Iranian seismic standard (2800) has introduces possesses stipulates two hazard levels; the service level and design level. The latter is defined as an earthquake with 10% probability of occurrence in 50 years. Also the “FEMA-356”: define the MCE level as maximum hazard level that refers to an earthquake with 2% probability of occurrence in 50 years.
    This paper presents research on R.C. tall buildings designed based on the 2800 standard and retrofitted with steel bracing. The selected hazard level in this research is MCE level. The results indicated that unretrofitted buildings collapse at the selected hazard level. Additionally retrofitting of the buildings failed to provide life safety performance level.
    Keywords: Performance Levels, Hazard level, Retrofitting, Steel bracing, Tall building
  • A. Moghaddasi M., H. Hamzehloo, H. Shakib Pages 35-42
    The Avaj earthquake in June 22, 2002 with a magnitude of Mw=6.5 occurred in western north of Iran. The requirement characteristics for modelling of strong ground motion such as length and wide of fault plate, strike, dip, focal position, stations position and etc. is defined by field study. These parameters are used in order to generate artificial earthquake based on the semi-empirical Green’s function methods for Avaj, Bahar, Kabudar Ahang, Shirin Su and Bakandi stations. Then, some parameters such as peak ground acceleration, effective duration, acceleration response spectrum and root mean square error of the generated earthquake compared with the real records.
    In this paper, semi-empirical Green’s function method is further developed for Iran condition. The results of the study are shown that the method can be applied for the other region with the fault of same mechanism such as Tehran faults.
    Keywords: Synthetic earthquake, semi, empirical Green's function, Avaj earthquake
  • F. Shahabiyan, M. Mesbah Pages 43-51
    In welding process, stresses after cooling, which remain in body, are called residual stresses. Sometimes, the magnitude of stresses is high and reduces the strength of welded pieces, moreover, they cause crack in the weld. To predict welding residual stresses, it is necessary to do thermal and mechanical analysis.
    In this paper, some parameters which influence the welding using ANSYS software are investigated. Results show that even by decreasing the travel speed of torch, it makes no differences in the amount of residual stresses, but preheating causes decreasing the produced stresses about 22 percentages. Suitable welding sequences also, decreases residual stresses up to 25 percentages.
    Keywords: Welding Residual Stresses, Welding Residual Distortions, Thermal, Mechanical Welding Analysis
  • Alireza Rahai, Farzad Hatami, Mohammadreza Salami Pages 53-61
    Steel plate shear walls have been used in structures as a lateral load resisting system since 1970. Main advantage of thin steel plate shear wall is buckling of steel plate under tension field action. Generally, there are two methods to delay the steel plate buckling, using stiffeners or concrete cover which attached to the steel plate by shear connectors.
    In the present study, a numerical approach has been used to investigate the shear behavior of composite shear walls under lateral loading. Furthermore a geometrical optimization analysis was carried out by changing the concrete cover thickness and distance between shear connectors. The results of numerical analysis, show increasing concrete cover thickness will result decreasing stress concentration in steel plate and distributing them. Furthermore the result show that decreasing distance between shear connector will result increasing the strength and stiffness of shear panel. Finally studying the models deformation the optimum concrete cover thickness and distance between shear connectors are proposed.
    Keywords: Steel plate shear wall, Composite shear wall, Buckling, Post, buckling, Shear connector
  • B. Poursartip, M. Z. Kabir Pages 63-71
    One of the main challenges in designing of thin-walled open section beams is lateral-torsion buckling mode. Due to the access for piping, electrical and other devices, inserting cut-outs in web are inevitable.
    This paper deals with the effects of different parameters in lateral-torsion buckling of plate girders. Lateral-torsion buckling loads of more than 700 plate girders are calculated with opening in different shapes, dimensions and locations by Ansys5.4 . The study is performed using numerical approach and the results are compared together. Three kinds of cut-outs including square, circular and hexagonal are selected. An extensive parametric studies is conducted to study the influence of cut-out dimensions, thickness, area, location and distribution along the beam length. Finally optimum scheme is obtained in order to have better estimation load carrying capacity of open-section beam.
    Keywords: Plate girder, cut, out, Buckling, web, thin, wall, restrains
  • S. Abrishami, S. M. Mir Mohammad Hosseini Pages 73-83
    To design the engineering structures properly, some relevant information is required main part of which can only be obtained from modeling them. Physical modeling, if carried out carefully, can present such valuable information in connection with structural behaviors that may implement to calibrate the numerical modeling or to verify the designing assumptions. In geotechnical problems however, the physical modeling, due to their inherent complexity and dependency to many factors, are of great importance and may submit very useful and crucial data.
    In this paper, a new physical model capable for studying the behavior of strip footings on reinforced soil under monotonic and cyclic loadings is presented. The design criteria and specification of different parts of the model are explained and discussed. In order to control the ability and accuracy of the model, regarding the responses of strip footings subjected to different static and cyclic loadings, the results of some tests have been compared with other empirical and theoretical data. The consistency between the results shows the reliability of the developed model.
    Keywords: Physical Modeling, Bearing capacity, Strip Footing, Cyclic Loading, Permanent Settlement
  • R. Porhosseini, R. Morshed, A.H. Khageh Hosseini Pages 85-92
    In this paper, test and evaluation of torsional strength of concrete beams reinforced with longitudinal rebars and without transverse reinforcement, is considered. Most of concrete codes dose not consider any post cracking torsional strength for concrete element which are not reinforced with torsional reinforcement. It seems that ordinary concrete elements, reinforced for bending, have a post cracking torsion strength (TC), due to aggregate interlock and dowel action. According to the test results, beams which were reinforced by a moderate ratios of longitudinal rebars, showed a ductile torsional behavior in relatively high torsional rotations. A post cracking strength about 50 percent of (Tcr) is suggested for these beams.
    Keywords: Concrete beam, Longitudinal re, bars, Post cracking strength, Torsional test, Torsion strength
  • Hosein Ganjidoost, Ehsan Moradabadi, Soheila Javadian Pages 93-103
    This study considers mobilization and desorption effects of biosurfactant produced in biodegradation of hydrocarbon-contaminated soils. 88 erlens with 100cc volume containing slurry contaminated kaolinite soil with 10000ppm and 50000ppm crude oil concentrations used as reactors. Mixed culture microorganisms were isolated from contaminated soils collected from Tehran refinery with total petroleum hydrocarbon then cultured in mineral solution. Results indicated that production of biosurfactant by microorganism cause to desorption and mobilization of hydrophobic hydrocarbon compounds. Further more shaking and aeration have been negligible effect on desorption and mobilization. Results also have shown that 19% of total reduction of TPH (about 40%) in twenty days concerns biosurfactant effects for 50000ppm samples. This effect is about 7% for 10000ppm samples.
    Keywords: Bioremediation, Soil washing, Surfactant, Biosurfactant
  • M.A. Goudarzi, S.R. Sabbagh, Yazdi Pages 105-114
    In this paper, the interference effects of neighboring large structures located at upstream of the cooling towers group were numerically investigated. In order to assess the computed pressure field, the concept of using equivalent sand-grain roughness is utilized to simulate the physical effects of external ribs. The numerical solution results are compared with a set of reported laboratory measurements as well as VGB code of practice. Having a verified numerical model, the interference effects of a group of cooling towers were considered. In order to investigate the grouping effect, the lay out of a set of three cooling tower Kazeroun power station (South west of Iran) was used. The computed wind pressures on cooling towers in a group with irregular arrangement present different distribution from the pressure values suggested by VGB guideline. The effects were found more pronounced for lower parts of the cooling towers by considering the interference effects of upstream large structures.
    Keywords: Finite element analysis, surface roughness, Turbulent Wind Flow, Cooling Tower, Wind Pressure
  • S. Kalantari, A.R.Zarrati Pages 115-125
    In the present paper flow pattern at a constriction in an open channel is studied experimentally. A constriction as a model of bridge site is constructed in a flume 73.5 cm wide and with erodible bed. Measurements were carried out after the scour hole was reached to its equilibrium condition. Tests were conducted with one flow discharge and two tail waters. Flow velocity was measured in 3 directions simultaneously with an ADV. Based on instantaneous velocities, turbulence intensity was also calculated and analyzed. The effect of constriction on flow pattern was then studied based on velocity and turbulence measurements in x, y and z directions.
    Keywords: constriction_erodible bed_turbulence intensity_flow pattern – abutment – downflow
  • A.R. Vafaeinezhad, A.A. Alesheikh, M.R. Malek, R. Shad, M. Neshat Pages 127-136
    Humans are social creatures who interact with others in doing their activities. The social activities occur in space and time. Therefore, a proper model of human activities must consider the two dimensions of space and time simultaneously. This paper attempts to model human activities in spatio-temporal domain to improve the efficiency of group activities. For this purpose, Hagerstrand theory is evaluated and extended for managing human team activities in space and time. The suggested model can be implemented in a Geospatial Information System and helps resolving multidimensional problem in their proper environment. To assess the proposed model, activities of two teams: life-detection and collapse lifting in two forms of normal and simulation were assessed. The proposed strategy improved the activities by a factor of 18.83.
    Keywords: Spatio, Temporal modeling, Group activities, Hagerstrand theory, Geospatial Information System
  • Pages 137-146
    This paper presents a recently developed automated pullout apparatus for soil-geogrid strength and deformation behavior investigation. The new apparatus is capable of applying load/displacement controlled monotonic/cyclic loads at different rates/frequencies, different wave shapes and loading patterns, through a computer closed-loop system. An extruded uniaxial geogrid and silica sand are used throughout the experiments. The effects of normal pressure (surcharge) and relative density are investigated on displacement distributions and pullout capacity of the geogrid in both monotonic and cyclic tests.
    In monotonic tests, it is observed that with increase in relative density and surcharge, pullout resistance has increased. In cyclic tests, despite some minor observations of post-cyclic strength increased, no specific comment can be made at this stage on the post-cyclic strength.
    Keywords: Pullout box, Silica Sand, Uniaxial geogrid, Pullout capacity, Static load, cyclic load
  • E. Aflaki, Reza. Ahimnejad Pages 147-156
    The compressibility characteristics of reconstituted clays are used as a basic frame for interpreting the corresponding characteristics of natural sedimentary clays. Intrinsic properties are especially used for reconstituted soil which, are independent of natural state. Void index is a parameter which relates the reconstituted parameters of different clay soils. Burland 1990 suggested that the natural properties of clay soil may be different from that of reconstituted ones due to the influence of soil microscopic and macroscopic texture (fabric and bonding).
    In this research, clay specimens from Tehran region were prepared by water to 1.5 times the liquid limit and then reconstituted. The amount of additional water depends upon the clay content and the development of adsorbed water (diffuse double layer).
    Plotting the results in Burland's framework, show the SCL lies well below the ICL. This is related to the rates and modes of deposition of alluvium when, a freshet (high water) from wide valleys of Alborz Mountain spread out the flood plain providing deposits of low to insensitive clay soil. In this study the compressibility parameters were correlated as an aid to site investigation interpretation.
    Keywords: Clay, Reconstituted Sample, Intrinsic Properties, Compression Index
  • M. Khandan Bakavoli, M.T. Ahmadi, M. Yazdani Pages 157-169
    Abutments and foundation are among the most vulnerable parts of arch dams therefore, understanding their defects are of high priority. As far as seepage forces have a great effect on abutment stability, understanding the seepage in rock masses has a great importance. Joints hydromechanical interaction is a phenomenon that is not studied sufficiently. In this research, an effective algorithm is devised so that the mechanical behavior of jointed rock mass has been described and modeled by an equivalent continuum rock model with multilaminate concept and the hydraulic behavior assuming laminar flow with cubic law for joint systems. The hydromechanical interaction is thus modeled for a hypothetical arch dam and the effect of the phenomenon is studied on the stresses, their redistribution and in the rock mass abutments. It is concluded that disregarding the seepage effect or the H-M interaction may introduce significant errors in displacements and shear stresses of dam abutments.
    Keywords: Arch dam, hydromechanical interaction, jointed rock mass, finite element