فهرست مطالب

یافته های نوین زمین شناسی کاربردی - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1394)

مجله یافته های نوین زمین شناسی کاربردی
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • امیرحسین صدر *، رضا علی پور، سحر قمریان صفحات 1-8
    در این پژوهش نقش ساختارهای چین خورده بر ریخت زمین ساخت منطقه آوج، براساس بررسی های مورفولوژی رودخانه ها و شاخص ریخت سنجی گرادیان – طول رودخانه (SL) مورد ارزیابی قرار گرفته است. منطقه مورد مطالعه در مرز پهنه های ساختاری ایران مرکزی و پهنه سنندج – سیرجان، در شمال باختر ایران واقع شده است. مهم ترین ساختارهای چین خورده در منطقه تاقدیس های آران و چاروق دره و ناودیس کارخانه با روند کلی شمال باختری – جنوب خاوری می باشند. گسترش جانبی این ساختارهای چین خورده باعث شده است که آبراهه ها در مسیر خود دچار انحراف شده و به سمت میل (دماغه) چین همگرا شوند و هم چنین گسترش جانبی این چین ها در منطقه سبب ایجاد آنومالی هایی در میزان شاخص SL در محل عبور آبراهه ها از ساختار های چین خورده گردیده است. نتایج حاصل از شواهد ریخت زمین ساختی و شاخص گرادیان – طول رودخانه در منطقه مورد مطالعه نشان می دهد که مورفولوژی آبراهه ها و روند آن ها از نیروهای فعال زمین ساختی تاثیر پذیرفته اند، که این حاکی از فعال بودن منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: آوج، ساختارهای چین خورده، ریخت زمین ساخت، شاخص ریخت سنجی، زمین ساخت فعال
  • فرشاد دارابی گلستان *، اردشیر هزارخانی، کیومرث سیف پناهی شعبانی صفحات 9-17
    در این مقاله با تلفیق آنالیز تطبیقی و هندسه فراکتال نتایج آنالیز نمونه های رسوب آبراهه ای منطقه خوسف مورد مطالعه قرار گرفته است. آنالیز تطبیقی که به بررسی همزمان متغیر و نمونه می پردازد بر روی داده های 170 نمونه رسوب آبراهه ای که برای 20 عنصر آنالیز گشته اند انجام شده است. بر اساس خاصیت آنالیز تطبیقی و اجرای آن جدا شدن یک یا چند عنصر از اجتماع دیگر عناصر، بر وجود مقادیر غیرعادی در منطقه مورد مطالعه دلالت دارد به کارگیری این روش نشان می دهد که بعضی مناطق نسبت به عناصر Pb، As و Cd دارای آنومالی احتمالی می باشد. پس از انجام آنالیز تطبیقی و شناسایی نوع آنومالی، یافتن موقعیت های آنومال با تخمین شبکه m1000× m1000 و به کارگیری هندسه فراکتالی بر روی داده های تخمین یافته صورت گرفته شد. در این راستا بهترین واریوگرام برای نمونه های برداشت شده در منطقه با استفاده از نرم افزار WinGslib محاسبه گردید. با استفاده از اطلاعات واریوگرام ترسیم شده، تخمین متناسب برای هر شبکه اعمال شد. به کارگیری روش فراکتال بر روی داده های تخمین یافته در شبکه جدید حاکی از وجود سه جامعه آماری در منطقه دارد که جامعه سوم تا حدودی برای عناصر Pb، As و Cd مقادیر آنومالی را نشان می دهد. حد جدایش این جوامع برای Pb در حدود ppm55 و برای As در حدود ppm2/7 و برای Cd دارای ppm88/0 ارزیابی می گردد.
    کلیدواژگان: آنالیز تطبیقی، حد جدایش، روش فراکتال، منطقه خوسف، واریوگرام
  • احمد احمدی خلجی*، مسعود کیانی، زهرا طهماسبی صفحات 18-31
    مجموعه افیولیتی نورآباد به عنوان بخش جنوبی افیولیت کرمانشاه در زون زاگرس مرتفع قرار می گیرد. زون زاگرس مرتفع دارای سه زیربخش شامل آهک بیستون، مجموعه افیولیتی و رادیولاریت های باختران است. در این میان، مجموعه افیولیتی از پایین به بالا شامل پریدوتیت های سرپنتینی، گابروهای لایه ای، گابروهای ایزوتروپ، پلاژیوگرانیت، مجموعه دایک های صفحه ای، گدازه های بازالتی، آندزیت و سنگ های رسوبی است. طبق مطالعات پتروگرافی، کانی های اولیه مجموعه افیولیتی از قبیل اولیوین، پلاژیوکلاز و پیروکسن به کانی های ثانویه از قبیل سرپنتین، آمفیبول، کلریت، سریسیت و اکسیدهای آهن تجزیه شده اند. هم چنین کانه های فلزی در این سنگ ها شامل کالکوپیریت، بورنیت، مالاکیت، آزوریت و تیتانومگنتیت است. در این سنگ ها دگرسانی های مختلفی نظیر سرپنتینی، اپیدوتی، سیلیسی، سریسیتیک، زئولیتی، کلریتی و کربناتی رخ داده است. نتایج تجزیه های ژئوشیمیایی مجموعه افیولیتی نورآباد گویای وجود تمرکز نسبتا بالای عناصر Cr، Ni، Mn، Ti، Cu و Ag است.
    کلیدواژگان: آنومالی ژئوشیمیایی، مجموعه افیولیتی نورآباد، زون زاگرس مرتفع
  • ایرج مغفوری مقدم* صفحات 32-38
    سازند گورپی در یال جنوب باختری تاقدیس خرم آیاد ( حوضه زاگرس) شامل 182 متر سنگ آهک خاکستری تا سبز رنگ و بین لایه های سنگ آهکی سیلتی است. در این ناحیه، سازند گورپی با ناپیوستگی فرسایشی بر روی سنگ آهک های سازند ایلام و در زیر نهشته های توربیدایتی سازند امیران قرار می گیرد. مطالعه روزنبران شناور منجر به شناسای شش بیوزون استاندارد قلمرو تتیس گردید. بیوزون اول (Diacarinella asymetrica Total range zone) نشان دهنده سن سانتونین پسین می باشد. بیوزون های دوم (Globotruncanita elevata Partial range)، سوم (Globotruncana ventricosa Interval zone)، چهارم (Radotruncana calcarata Taxon-Range zone)، پنجم (Globotruncanita stuartiformis Partial-Range Zone) و ششم (Globotruncana aegyptiaca Interval Zone) نشان دهنده سن کامپانین پیشین تا پسین می باشند. بیوزون هفتم (Gansserina gansseri) متعلق به اواخرکامپانین پسین تا بخش زیرین ماستریشتین پیشین می باشد.
    کلیدواژگان: سازند گورپی، ریز زیست چینه نگاری، روزنبران شناور، کامپانین، ماستریشتین
  • کامران مصطفایی*، حمیدرضا رمضی صفحات 39-48
    در این مقاله به بررسی کاربرد روش لرزه نگاری مهندسی در تعیین پارامتر های دینامیکی پرداخته شده است. منطقه مورد مطالعه شهر امیریه از توابع استان سمنان می باشد. تعیین پارامتر های دینامیکی از موارد اصلی و مهم در مطالعات ژئوتکنیکی می باشد هم-چنین پارامترهای دینامیکی زمین شناسی ساختگاهی، نقش مهمی در تشدید یا کاهیدگی امواج زمین لرزه دارند. برای برآورد پارامترهای دینامیکی، به ویژه سرعت امواج برشی در شهر امیریه از ترکیب روش های لرزه نگاری مهندسی به صورت پروفیل های سطحی و درون چاهی استفاده شده است. در نقاطی که چاه وجود داشته، برداشت های درون چاهی لرزه نگاری انجام شده و در بقیه موارد از پروفیل های سطحی استفاده شده است. پس از پردازش و تفسیر نتایج به دست آمده، تعداد، ویژگی های هندسی و دینامیکی هر یک از لایه ها و وضعیت زمین شناسی برای ژرفاهای مختلف در محدوده شهر امیریه تعیین شده است. سرعت امواج برشی از 140 تا 400 متر برثانیه و امواج فشاری از 250 تا 1200 متر برثانیه در لایه های سطحی تا عمیق ترین لایه متغیر است. با توجه به سرعت امواج برشی و سایر پارامترهای دینامیکی محاسبه شده، می توان گفت که محدوده مورد مطالعه بر روی یک آبرفت ریزدانه واقع شده است. آبرفت گفته شده دارای تراکم ضعیف در سطح بوده و در بخش های عمیق دارای تراکم متوسط می باشد. از نتایج به دست آمده از این مطالعات، می توان برای تعیین نوع خاک در نقاط مختلف براساس گروه بندی ارائه شده در استاندارد2800 ایران، مطالعات ژئوتکنیکی، زلزله شناسی مهندسی و برآورد خطر زلزله، طراحی ساختمان ها در برابر زمین لرزه، برنامه ریزی های شهری و مدیریت بحران استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ژئوفیزیک مهندسی، لرزه نگاری سطحی، لرزه نگاری درون چاهی، مدول های دینامیکی، امیریه
  • سیامک بهاروند*، سلمان سوری صفحات 49-57
    شناخت نواحی مستعد وقوع حرکت های توده ای و زمین لغزه ها یکی از گام های اولیه در مدیریت منابع طبیعی و برنامه ریزی های توسعهای و عمرانی است. حرکت های تودهای و زمین لغزه ها تحت تاثیر عوامل طبیعی و انسانی متعددی رخ می دهند که ارزیابی تاثیر هر یک از این عوامل، نقش بسزایی در پیش بینی احتمال وقوع حرکت های توده ای و پهنه بندی خطر آن ها دارد. در این تحقیق برای پهنه بندی خطر زمین لغزش در حوضه شیرین دره روش های آماری دو متغیره ارزش اطلاعاتی و تراکم سطح مورد ارزیابی قرار گرفته اند. به منظور بررسی پایداری دامنه ها در این حوضه؛ با تلفیق نقشه عوامل موثر بر لغزش با نقشه پراکنش زمین لغزش ها، تاثیر هر یک از این عوامل از قبیل شیب، زمین شناسی،کاربری اراضی، فاصله از گسل، رودخانه و جاده در محیط نرم افزار Arc GIS سنجیده شده است. برای ارزیابی و طبقه بندی نتایج خروجی مدل های مورد استفاده در برآورد خطر لغزش منطقه از شاخص جمع مطلوبیت استفاده شده است، نتایج بدست آمده نشان می دهد که مدل ارزش اطلاعاتی، روش کار آمدتری نسبت به مدل تراکم سطح در تهیه نقشه خطر لغزش های حوضه شیرین دره می باشد.
    کلیدواژگان: پایداری دامنه ها، تراکم سطح، ارزش اطلاعاتی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • مهناز پروانه نژاد شیرازی *، محمد بهرامی، سکینه قائدی کیا صفحات 58-65
    سازند کژدمی که در بخش زیرین گروه بنگستان جا دارد و گاهی آن را سازند عباد نیز اطلاق می کردند. برش مورد مطالعه در زون زاگرس چین خورده در شمال شیراز جای دارد. کوه سید محمد در مرودشت (شمال شیراز) واقع شده است. ضخامت سازند کژدمی در مقطع مورد مطالعه ، 5/136متر می باشد. مرز پایینی سازند کژدمی، با سازند داریان فرسایش یافته و با اکسید آهن همراه است و مرز بالایی با سازند سروک تدریجی می باشد. مشاهدات صحرایی و پتروگرافی نهشته های سازند کژدمی به شناسایی 8 ریزرخساره کربناته و 4 کمربند رخساره ای پهنه جزر و مدی (مادستون دولومیتی)، لاگون(بایوکلاستیک وکستون، بایوکلاستیک پلوئیدال وکستون، اینتراکلاستیک بایوکلاستیک اربیتولینا وکستون، بایوکلاستیک اربیتولینا وکستون / پکستون)، رخساره شول (بایوکلاستیک پلوئیدال پکستون/ گرینستون)، رخساره دریای باز (بایوکلاستیک اربیتولینا وکستون / فلوتستون، پلاژیک وکستون / پکستون) منجرگردیده است. بررسی رخساره ها در منطقه مورد مطالعه و مقایسه ی آن ها با محیط های رسوبی قدیمی و امروزی نشان داد که سازند کژدمی در پلاتفرم کربناته از نوع رمپ نهشته شده است.
    کلیدواژگان: کوه سید محمد، سازند کژدمی، ریزرخساره، شول، رمپ
  • محمدحسین قبادی *، پریا بهزادتبار صفحات 66-73
    روستای زمان آباد با توپوگرافی کوهستانی در جنوب همدان واقع است و در جنوب غرب این روستا شواهدی از خزش با پدیدار شدن ترک های کششی عمود بر جهت خزش بر روی دامنه و جاده ی بین دو روستای زمان آباد و کمری ملاحظه می شود. مطالعه شرایط زمین شناسی، وضعیت لیتولوژی و ساختاری ناحیه مورد پژوهش یک زون متشکل از گسل های راندگی را مشخص کرده است. امتداد گسل های مذکور عمدتا NW-SE و جهت شیب آن به سمت شمال شرق می باشد. جهت بررسی و اثبات خزش در این منطقه از دو روش میله گذاری و تغییر شکل ترک های کششی استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصله متوسط نرخ سالانه خزش در روش اول 3/4 سانتی متر در سال و در روش دوم 45/0 سانتی متر در سال می باشد. در نهشته های آبرفتی وجود واحدهای ناهمگن در حال خزش موجب ایجاد نرخ های مختلف خزش در ناحیه شده است. جهت غالب خزش به سمت شمال شرق است و وجود سطوح گسله همراه با عملکرد آب های زیر زمینی بر روی سطوح مذکور نرخ خزش را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: خزش، گسل های راندگی، زمان آباد
  • عبدالله یزدی*، رحیم دبیری صفحات 74-82
    از واژه های جدیدی که امروزه در علوم زمین مطرح گردیده و مورد توجه واقع شده است می توان به اصطلاح ژئودایورسیتی اشاره نمود که در این نوشتار به طرح جنبه های جدیدی از ژئودایورسیتی یا به عبارتی گوناگونی زمین شناختی پرداخته شده است. از جمله ی موارد قابل توجه در این مبحث، می توان به سرآغاز و توسعه ی تنوع زمین شناختی در زمین و وجود نقاط مهم اشاره کرد. هم چنین در بسیاری از کشورها، ژئودایورسیتی مبنایی است برای انتخاب مکان هائی که نیازمند حفاظت بیش تر هستند. می توان گفت که با بررسی جهان از منظر گوناگونی زمین شناختی می توان به درک بهتری از منابع طبیعی زمین رسید. این اصطلاح و مفهوم آن تا بدانجا اهمیت پیدا می کند که در مباحث مربوط به مکان هایی که نامزد قرار گرفتن در فهرست میراث جهانی ژئوپارک-ها محسوب می شوند، به کار رفته است. این نوشتار ضمن مقایسه رشد تنوع زیستی با تنوع زمین شناختی، به این مقوله مهم می-پردازد و شرایط مختلفی را که در گوناگونی زمین شناختی مورد بررسی قرار می گیرد به بحث می گذارد. به رغم اهمیت ژئودایورسیتی در ابعاد مختلف، این پدیده متاثر از فعالیت های انسانی در معرض تهدید است. بنابراین نیاز به حفاظت از گوناگونی زمین شناختی احساس می شود و این مهم، خود برای توسعه ژئوتوریسم ضروری است. اهداف و شیوه های حفاظتی باید عناصر مختلف تنوع زمین-شناختی یا ژئودایورسیتی را در نظر داشته باشد و متناسب با نوع ژئوسایت برنامه ریزی مناسب انجام شود. از اینرو می بایست در ژئودایورسیتی به ارزش ها، از جمله: ارزش های ذاتی، فرهنگی، زیباشناسانه، اقتصادی، عملکردی و... و هم چنین تهدیدهای این حوزه از قبیل: تراکم شهرنشینی مجاور ژئوسایت ها، ازدحام بازدیدکنندگان، کمبود آگاهی و... توجه ویژه نمود. هم چنین مدیریت در ژئوتوریسم، ژئوپارک ها و فعالیت های تفریحی مرتبط، می بایست متناسب با نوع تنوع زمین شناختی تنظیم و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: ژئودایورسیتی، ژئوتوریسم، ژئوپارک، گوناگونی زمین شناختی
  • ویدا اکبری گر صدفی*، منصور قربانی، فریبرز مسعودی، امیرعلی طباخ شعبانی صفحات 83-95
    منطقه مورد مطالعه بخشی از پهنه سنندج - سیرجان بوده و در شمال شهرستان سنقر واقع است. این منطقه شامل سنگ های دگرگونی مختلف، با پروتولیت رسوبی و آذرین می باشد. همه ی انواع سنگ های موجود تحت شرایط رخساره ی شیست سبز دگرگون شده اند. سنگ های دگرگون شده شامل متاگرانیت، متاولکانیک ها، مرمر، شیست، کالک شیست، کالک سیلیکات ها، شیست-سبز، اسلیت و فیلیت هستند. بافت سنگ های موجود غالبا بلاستوپورفیریک، گرانوبلاستیک و لپیدوبلاستیک است. بر اساس مطالعات ژئوشیمی در نمودارهای هارکر، با افزایش SiO2 مقدار K2O روند افزایشی و مقدار TiO2، MgO و FeOt روند کاهشی داشته است، بنابراین شاید بتوان گفت که فرآیند تفریق، فرآیند اصلی در تکامل شیمیایی سنگ های منطقه است. ماگمای مولد سنگ های آتشفشانی از نوع کالک آلکالن است، هم چنین غنی شدگی در عناصر لیتوفیل درشت یون مانند Rb، K و تهی شدگی از عناصر با شدت میدان بالا مانند Nb، Ti را نشان می دهند. توده های نفوذی از جنس گرانیت هستند و در میان سنگ های دگرگونی نفوذ کرده اند. متاگرانیت ها ماهیت پرآلومین ضعیف دارند و از نوع کالک آلکالن هستند. این گرانیت ها از نوع درون صفحه ای محسوب می-شوند. سنگ های منطقه هم چنین تحت تاثیر نیروهای تکتونیکی دگرشکل شده اند و ریزساختارهای مختلفی در آن ها شکل گرفته -است که نشان از وجود فازهای دگرشکلی مختلف در منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: پتروگرافی، پتروژنز، ریزساختار، ژئوشیمی، شمال شرق سنقر
  • محمدرضا قدسی *، محمد بومری، ساسان باقری، دایزو ایشی یاما صفحات 96-108
    گرانیتوئید مکسان بخشی از مجموعه گرانیتوئید بزمان است که در فاصله 140 کیلومتری شمال غرب شهرستان ایرانشهر، جنوب شرق ایران واقع شده است. سنگ های این توده متشکل از گرانیت، گرانودیوریت، کوارتز مونزودیوریت، مونزودیوریت، دیوریت و گابرو است که به درون سنگ های قدیمی تر از قبیل شیل، ماسه سنگ و سنگ آهک (سازند سردر) به سن کربنیفر و آهک و دولومیت (سازند جمال) به سن پرمین نفوذ کرده است. کانی های اصلی سازنده این سنگ ها، کوارتز، فلدسپار پتاسیم، پلاژیوکلاز، هورنبلند، بیوتیت و کانی های فرعی اسفن، زیرکن، آپاتیت، مگنتیت و ایلمنیت است. توده گرانیتوئید مکسان ماهیت متاآلومین تا کمی پر آلومین دارد و ویژگی های گرانیت های کالک آلکالن نوع I را نشان می دهد. دامنه وسیع اکسید سیلیسیوم نمونه ها (76-47 درصد وزنی)، A/CNK پایین، Na2O>K2O، غنی شدگی عناصر نادر خاکی سبک (LREE) و بی هنجاری منفی Nb و Ti وابستگی آن ها را به کمان ماگمایی وابسته به فرورانش تایید می کند. به نظر می رسد گرانیتوئید مکسان حاصل فرورانش پوسته اقیانوسی نئوتتیس به زیر بلوک لوت و نیز تشکیل گرانیتوئید مورد پژوهش در محیط آتشفشانی (VAG) باشد.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، کالک آلکالن، گرانیت نوع I، مکسان، بلوک لوت
  • مرضیه بداغی*، احمد نوحه گر، محمد کمانگر، بهروز احمدی دوست صفحات 109-119
    سنجش از دور از جمله فنون نوین در امر اکتشاف کانسارها می باشد. هدف از این تحقیق به کارگیری تحلیل های طیف مبنا با استفاده از باندهای مرئی و مادون قرمز موج کوتاه سنجنده ASTER جهت شناسایی زون های دگرسانی منطقه سیاه کوه در استان کرمان است. با به کارگیری روش هایی تحلیل مولفه های اصلی انتخابی (Crosta)، نقشه بردار زاویه طیفی (SAM) و روش فیلتر تطبیقی تعدیل شده (MTMF) نواحی دگرسان شده و بکر از هم جدا شده و مورد تحلیل قرار گرفت. استفاده از روش های ذکر شده منجر به شناسایی دگرسانی های مختلفی از جمله سریسیتیک، آرژیلیک، پروپیلیتیک شد. به منظور ارزیابی روش های ذکر شده بر اساس نقشه واقعیت زمینی که دگرسانی آرژیلیکی را شامل می شد، از ضریب کاپا استفاده گردید. نتایج نشان داد که روش فیلتر تطبیقی تعدیل شده (MTMF) با بیش ترین ضریب کاپا یعنی 78/65 درصد و دقت کلی 56/94 درصد مناسب ترین روش به منظور شناسایی و استخراج زون های دگرسانی می باشد.
    کلیدواژگان: دگرسانی، فیلتر تطبیقی تعدیل شده، کروستا، نقشه بردار زاویه طیفی، سیاه کوه
|
  • A. H. Sadr*, R. Alipoor, S. Ghamarian Pages 1-8
    In this research, role of the folded structures in tectonic morphology of Avaj region is evaluated based on morphological analyses of rivers and morphometric index of stream length-gradient (SL). The study area is located in the boundary of Central Iran and Sanandaj – Sirjan Structural Zones in northwest of Iran and the most important folded structures are the Aran and Charogh Dareh anticlines and Karkhaneh syncline with general northwest-southeast trend.Lateral propagation of these folded structures has caused derivation on driniages paths convergence toward the fold plunge and also lateral propagation of fold caused anomalies in SL index of driniages passing through the folded structures.The results of morphotectonic evidence and the SL index in the study area show that the morphology of drainages and their trends are influenced by active tectonic forces and show activity of the area.
    Keywords: Avaj, folded Structures, morphotectonic, geomorphometric index, active tectonic
  • F. Darabi Golestan*, A. Hezarkhani, K. Seifpanahi Shabani Pages 9-17
    In this paper, trying to study and combine fractal geometry and correspondence analysis for stream sediment samples of Khoosf area. About 175 stream sediment samples analyzed for 20 elements, by correspondence analysis samples and variables considered simultaneously. According to correspondence analysis, separation of one or several elements from another element is the reason for anomalous value in the study area, a lot of samples led to this anomaly and show tendency towards elements. According to correspondence analysis at Khoosf area, Pb, Cd and As elements have been determined as anomaly. After kind of anomaly recognition, finding situation of anomaly by 1000m×1000m grid estimation and then using fractal geometry method on estimated data was done. By variography the best model have been fitted at WinGslib user friendly software. Afterward an estimated grid sampling was designed in the region by varigram specification. Three statistical datasets were determined by fractal geometry, and third dataset show the anomaly for Pb, Cd and As elements. The separation value for Pb, As and Cd respectively about 55, 7.2 and 0.88 ppm was determined.
    Keywords: correspondence analysis, separation value, fractal method, Khoosf area, variogram
  • A. Ahmadi Khalaji*, M. Kiani, Z. Tahmasbi Pages 18-31
    The Nour Abad ophiolitic complex as south part of Kermanshah ophiolite is
    located in the high Zagros zone. The high Zagros zone is divided into three sections including Bisotoun limestone, ophiolitic complex, and Bakhtaran radiolarite. The ophiolitic complex from lower part to upper part is composed of serpentinized peridotites, layered gabbro, isotropic gabbro, plagiogranite, sheeted dike complex, basaltic lava, andesite and sedimentary rocks, respectively. The petrographical studies have been showed that the primary minerals of the ophiolitic complex such as olivine, plagioclase and pyroxene are altered to serpentine, amphibole, chlorite, sericite and Feoxides secondary minerals. Also, mineralization in these rocks is contains chalcopyrite, bornite, malachite, azurite and titanomagnetite. Various alteration occurred in this rocks includes serpentinite, epidotic, silisic, sericitic, zeolitic, chloritic and carbonate. The results of chemical analysis for Nour Abad ophiolitic complex shows high concentration of Cr, Ni, Mn, Ti, Cu and Ag elements.
    Keywords: geochemical anomaly, Nour Abad ophiolitic complex, high Zagros zone
  • I. Maghfouri Moghaddam* Pages 32-38
    The Gurpi formation at the southwestern flank of Khorram Abad anticline, Zagros Basin, consists of 182 m gray to green limestone and intercalation of silty limestone. In this area, Gurpi Formation overlies unconformably on the carbonate of Ilam Formation and is overlain by the turbiditic deposits of the Amiran Formation. The Study of planktonic foraminifera of the Gurpi Formation enables to find the most standard biozones defined in Tethyan domain. Six biozones were determined. Biozone I (Diacarinella asymetrica Total Range Zone) indicate Late Santonian, respectively. Biozonez II (Globotruncanita elevata Partial Range Zone), III (Globotruncana ventricosa Interval Zone), IIII (Radotruncana calcarata TaxonRange Zone), V (Globotruncanita stuartiformis Partial-Range Zone) and VI(Globotruncana aegyptiaca Interval Zone) suggest Early to Late Campanian. Biozone VII (Gansserina gansseri Interval Zone) belongs to upper part of Late Campanian to lower part of Early Masstrichtian.
    Keywords: Gurpi Formation, Microbiostratigraphy, Planktonic Foraminifera, Campanian, Masstrichtian
  • M. Mostafaei*, H.R. Ramazi Pages 39-48
    This paper was devoted to application of engineering seismic method in calculation of dynamic parameters. The study area is Amiriyeh tow, Semnan province. Dynamic parameters are the major part of geotechnical studies. Dynamic parameters of geological site have an important role in the resonant or attenuation of earthquake waves. To estimate the dynamic parameters, especially the velocity of shear waves, the combination of seismic engineering methods in the form of surface profiles with down-hole was used. In locations where wells exist, down-hole seismic survey was done and in the other cases surface profiles have been used. After processing and interpreting the results; number, geometry and dynamic properties of each layer and geological status in various depths in Amiriyeh area was determined. Wave velocity is increased from surface to depth –Vs: 140 to 400 m/s and Vp: 250 to 1200m/s-. According to wave velocity and other calculated parameters, it can be said that the study area is located on a fine grained alluvial. Mentioned alluvial in the surface layers has low compaction and in the deeper layers has medium compaction. The results of these studies can be used to determine the type of soils according to the Iranian 2800 standard in different parts, design of buildings, engineering seismology and earthquake hazard analysis, urban planning and management.
    Keywords: Engineering Geophysics, Surface Seismic, Down, hole Seismic, Dynamic Parameters, Amiriyeh
  • S. Baharvand*, S. Soori Pages 49-57
    One of the first steps in natural resource management and development planning, is the recognition of susceptible area to mass movements and landslides events. These phenomena occur under influence of many natural and human factors that evaluation of their effects have significant role in forecasting of probability of mass movements. In this research, the statistical bi-variant information value and density area model used for landslide hazard zonation in Shirin Dareh watershed. To investigate the stability of slopes in this basin by merging the factors affecting landslide maps with the landslide distribution map, the effect of each of these factors such as slope, geology, landuse, distance from the fault, river and the road is measured in Arc GIS software. The sum of quality index (QS) used for assessment and classification of model outputs in approximation of landslide hazard. The results show that, the information value model has more efficiency than density area model for landslide hazard mapping in Shirin Dareh watershed.
    Keywords: stability of slopes, density area, information value, Arc GIS
  • M. Parvaneh Nejad Shirazi*, M. Bahrami, S. Ghaedi Kiya Pages 58-65
    The Kazhdumi Formation is located at lower part of the Bangestan group, which sometimes called Ebad Formation. Studied area is located at Folded Zagros and north of Shiraz. Seid Mohammad Mountain is located in Marvdasht (north of Shiraz). Kazhdumi Formation has about 136.5 m thickness at studied area. Lower boundary of studied formation with Dariyan Formation is unconformable together with iron oxide and upper boundary with Sarvak Formation is gradualy. Observations and petrographic studies of Kazhdumi Formation deposits has led to identifcation of 8 carbonate microfacies and 4 facies belts including Tidal flat (Dolomitic udstone), Lagoon (Bioclastic Wackestone, Bioclastic Peloidal Wackestone, Intraclastic Bioclastic Orbitolina Wackestone, Bioclastic Orbitolina Wackestone/Packstone), Shoal (Bioclastic Peloidal Packstone/Grainstone) and open marine (Bioclastic Orbitolina Wackestone/Floatstone, Pelagic Wackestone/Packstone). The investigation of facies in the studied thin sections and comparison them with old and modern depositional environments showed that Kazhdumi Formation has been deposited in a ramp environment of a carbonate platform.
    Keywords: Seid Mohammad Mountain, Kazhdumi Formation, Microfacies, Shoal, Ramp
  • M.H. Ghobadi*, P. Behzadtabar Pages 66-73
    The Zaman-Abad village ,with mountainous topography, is located in the South of Hamedan , between the villages of Zaman-Abad and Kamari, are considered evidence of creep to tensile cracks appearing perpendicular to the direction of slopes creep on the road. The study of geology, lithology and structure of the research area has identified a zone of thrust faults. These faults are having NW-SE strike and their dip direction to north East ward. To investigate and prove of creep in the region two methods were used, roding and Measuring deformation of tensile cracks. The results indicated that the average annual rate of creep movement is 4.3 cm/year in the first and and 0.45 cm/year in second method. Heterogeneous Units in alluvial deposits in the region have caused the various rate of creep. The creep direction is dominant to side of North East and the present of fault zone in combination with ground water action could increase the rate of creep in the study area.
    Keywords: creep, thrust faults the zaman, Abad
  • A. Yazdi*, R. Dabiri Pages 74-82
    Geodiversity is one of the newly introduced terms in geoscience which by now has drawn considerable attention. In this paper, new aspects of geodiversity or in the other words diversity of geology will be addressed. Among the important cases of this issue, the start point of geological diversity development on earth and the existence of important points could be mentioned. Also, in many countries, geodiversity is considered as a basis for selection of the places requiring more care and protection. It can be said that by investigation of the world from different geodiversities, we can reach to better understanding of the earth natural sources. This concept and expression has found such an importance that is applied in choosing the places considered as a candidate for being in the list of global inheritance of Geo-parks. In this article, along with comparing the growth of biodiversity with geological diversity, this important issue would be covered and different situations in geological diversity would be investigated and discussed. In spite of geodiversity importance, this phenomenon is under threat of human activities. Therefore, it is needed to protect it, and this is also essential for geotourism development. The protection aims and methods must consider different elements of geodiversity and perform proper programs in relation to geosite type. In this content, the values such as: inherent, cultural, aesthetic, economic and functional values; and also the threats of this field including urban residence adjacent of geo-sites, visitors crowd, lack of awareness and so on should be considered. Moreover, management of geotourism, geoparks and related recreational activities must be designed and performed according to type of geodiversity.
    Keywords: geodiversity, geotoursim, geopark, geological diversity
  • V. Akbari Garsadafi*, M. Ghorbani, F. Masoudi, A. A. Tabbakh Shabani Pages 83-95
    The study area is the part of Sanandaj – Sirjan zone and is located in the north of Songhor. This area consists of various metamorphic rocks with igneous and sedimentary protoliths. All types of existing rocks are metamorphosed in the greenschist facies. The metamorphosed rocks consist of metagranite, metavolcanics, marble, schist, calc-schist, calc-silicates, green schist, slate and phyllite. The textures of present rocks are often blastoporphyric, granoblastic and lepidoblastic. On Harker diagrams, the K2O values are increasing while SiO2 increasing, whereas, TiO2, MgO and FeOt are decreasing, therefore, the differentiation is probably the most important process in the chemical development of the rocks. Volcanic rocks are calc- alkaline and enriched in large ion lithophile elements such as K, Rb and depleted in high field strength elements such as Ti, Nb. The intrusive bodies are granites intruding the metamorphic rocks. Granites are weakly peraluminous and calc-alkaline and according to tectonic diagrams belong to within-plate granites (WPG). The rocks were deformed by tectonic forces and different microstructures formed that is indicating the existence of different phases of deformation in the area.
    Keywords: petrography, petrogenesis, microstructure, geochemistry, northeastern of Songhor
  • M.R. Ghodsi*, M. Boomeri, S. Bagheri, D. Ishiyama Pages 96-108
    The Maksan granitoid is part of the Bazman granitoid complex and is located in 140 Km Northwest of Iranshahr (Southeast of Iran). It is composed six units including granite, granodiorite, quartz monzodiorite, monzodiorite, diorite and gabbro which intruded into older rocks such as shale, sandstone, and limestone (Sardar formation) in the Carboniferous age, and limestone and dolomite (Jamal formation) in the Permian age. Quartz, K-feldspar, plagioclase, hornblende and biotite are the major minerals; sphene, zircon, apatite, magnetite and ilmenite are main accessory minerals. The Maksan granitoid have metaluminous to slightly peraluminous nature and it displays feature typical of I-type granites. Wide range of SiO2 (47-76 wt. %), A/CNKK2O, LREE enrichment, Ti and Nb anomaly indicate that original magma formed in the continental margin and subduction zone. It seems that Maksan granitoid is result of subducting of Neotethyan oceanic crust beneath the lut block and studied intrusion body is classified as volcanic arc granite (VAG).
    Keywords: Geochemistry, Calc, alkaline, I, type granite, Maksan, Lut bolck
  • M. Bodaghi*, A. Nohe Gar, M. Kamangar, B. Ahmadidost Pages 109-119
    The use of remote sensing data for broad and integrated view and different wavelength ranges, are among the best methods of prospecting ore deposits. In recent years the use of this approach, has significantly help the advancement of geology goals including identifying and mining alteration zones. The present study aims to make use of spectrum-based analysis using visible and short-wavelength infrared bands ASTER sensor to detect alteration zones of Siah Kouh area in the Kerman province. By employing principal component analysis method of choice (Crosta), Spectral Angle Mapper (SAM) and a mixture tuned matched filter (MTMF) pristine and altered areas were separated and analyzed. With regard to the comparison of the reflectance spectra and their comparison with experimental spectra and also the use of the above methods led to the identification of several different alterations including Sericitic, argillic, propylitic. In order to evaluate the aforementioned methods based on ground truth map that only contained the argillic alteration, kappa coefficient was used. The results showed that the mixture tuned matched filter (MTMF) with the highest Kappa coefficient of 64.62% and overall accuracy of 97.12% is the most suitable method for the detection and extraction of alteration zones. Mixture tuned matched filter technique as a synthesized method gives results close to those of the ground truth map and can be used as an appropriate method in identifying and mining alteration zones.
    Keywords: alteration, mixture tuned matched filter, Crosta technique, spectral angle mapper, Siah Kouh