فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 2 (بهار 1389)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/03/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود عباسی صفحه 7
  • محمدفرید سراج الدینی صفحه 11
    سرزمین ایران در اعصار مختلف تاریخ همواره از کانون های مهم علوم گوناگون به خصوص داروسازی و کشت و پرورش گیاهان دارویی بوده است. دانش پزشکی در ایران باستان پیش از دوره اوستایی وجود داشته است و با ظهور زرتشت که خود از پزشکان برجسته بوده است، گسترش این دانش و همچنین علوم مختلف، دامنه وسیع تری یافت که دامنه وسعت آن، تمدن های دیگر را نیز تحت تاثیر قرار داده است، اما تاثیرپذیری اقوام و ملل دیگر از دانش ایرانیان، متاسفانه مرجع مهم باستانی در تاریخ طب ایران برجای نمانده است و در گذر حوادث تلخ تاریخی مانند هجوم یونانیان و نابود کردن و به آتش کشیدن پایگاه های فرهنگی و اسناد تاریخی، امروزه بسیاری از موارد تاریخی این مرز و بوم به محاق گراییده است. از جمله این موارد، می توان به تاریخ پزشکی ایران باستان اشاره کرد که به جز مواردی اندک در اوستا و چند کتاب پهلوی و اشاره هایی محدود در آثار یونانیان، متاسفانه تاکنون مرجع و سند یا کتابی در باب پزشکی ایران برجای نمانده است. از این رو، تاریخ پزشکی ایران زمین به علت کمبود منابع مکتوب به سه دوره محدود شده است: دوره نخست، از عصر پیش اوستایی و اوستا تا ظهور ساسانیان؛ دوره دوم، از آغاز تا انقراض امپراطوری ساسانی و دوره سوم، از آغاز اسلام تا عصر حاضرکه از آن به دوران طلایی دانش ایرانی یاد می شود. نوشتار حاضر، پژوهشی مختصر در باب دوره نخست دانش پزشکی در ایران است که با استناد به اوستا از نخستین پزشک آریایی فریدون شروع می شود و تا آغاز امپراطوری ساسانی ادامه می یابد.
    کلیدواژگان: پزشکی ایران باستان، گیاه درمانی، تخصص های پزشکی در اوستا
  • رضا دادگر صفحه 35
    پزشکان دوره اسلامی بیشتر برای درمان بیماری ها از گیاهان دارویی و سایر درمان های غیر جراحی استفاده می کردند؛ به همین دلیل در میان نگاشته های علوم پزشکی متون مرتبط با ابزار و وسایل جراحی در تاریخ علوم پزشکی دوره اسلامی نسبت به سایر نگاشته های این دوره کمتر دیده می شود. این پژوهش که به شیوه توصیفی تحلیلی و به روش کتابخانه ای انجام شده است، مقدمه ای بر ابزارشناسی جراحی در دوره اسلامی است که در آن تاریخچه و سیر نگاشته های این موضوع و دانش جراحی در دوره اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش نشان می دهد که نگاشته های مرتبط با دانش جراحی و ابزارآلات آن در علوم پزشکی دوره اسلامی در مقایسه با سایر شاخه های آن، جایگاه ویژه ای داشته و البته در دوره های مختلف دارای فراز و فرودهایی بوده است. به علاوه مولف مقاله حاضر نتیجه می گیرد که دانش جراحی به عنوان شاخه ای از علوم پزشکی در دوره اسلامی از زوایای گوناگون به گسترش این علوم کمک کرده و این مددرسانی در بررسی نگاشته های علوم پزشکی این دوره در زمینه ابزارآلات جراحی مشهود است.
    کلیدواژگان: تاریخ علوم پزشکی دوره اسلامی، نگاشته های علوم پزشکی، نگاشته های ابزارآلات جراحی، ابتکارات در نگاشته های ابزارآلات جراحی
  • عبدالناصر کعدان، محمود عنجرینی ترجمه: فرزانه غفاری، هانیه مرتضی صفحه 55
    سرزمین اندلس را می توان مهم ترین چهارراه انتقال علوم طب عربی و اسلامی به اروپا دانست. این موقعیت منحصر به فرد به این حقیقت برمی گردد که شهر طلیطله در ابتدای قرن یازدهم میلادی مرکز مهم فرهنگ عربی و اسلامی بود. مترجمین اندلسی در انتقال این حرکت بزرگ علمی از جمله پزشکی، نقش به سزایی داشتند. ریموند طلیطلی، جرارد کریمونی، مرقس طلیطلی و دومنگو گونسالوو از مترجمینی بودند که آثار ارزشمندی از کندی، ابن سرابیون، رازی، زهراوی، ابن سینا، ابن وافد، ابن جزار و... را از زبان عربی به زبان لاتین ترجمه کردند. آنها دروازه های گنج های علمی عربی و یونانی را به روی اروپای لاتین گشودند و این راه را برای آیندگان نیز ترسیم نمودند.
    کلیدواژگان: تاریخ طب، طب اسلامی، طلیطله، جرارد کریمونی، اسقف اعظم ریمون
  • محمد مهدی اصفهانی صفحه 69
    طرح مساله طب اسلامی با نگاهی همه سو نگر و با الهام از آموزه های امام علی بن موسی الرضا (ع) ضرورت و اهمیتی خاص دارد تا به دور از افراط و تفریط با پای نهادن در جای پای رهنمودهای پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت مکرمشان علیهم السلام و به ویژه با خوشه چینی از خرمن آموزه های پزشکی حضرت ثامن الحجج علیهم السلام تصویری روشن تر از سامانه طب اسلامی ارائه شود و همان گونه که در صلوات شعبانیه آمده است نه پیشاپیش و نه دور و وامانده از حرکت معصومین علیهم السلام بلکه همراه کاروان هدایت آنها حرکت کنیم که:«المتقدم لهم مارق و المتاخر عنهم زاهق و اللازم لهم لاحق.»
    کلیدواژگان: طب اسلامی، آموزه های پزشکی اهل بیت (ع)، رساله ذهبیه
  • یوسف بیگ باباپور صفحه 93
    ابن جزله یکی از اطبای بسیار مهم و طراز اول دوره اسلامی در قرن پنجم هجری قمری است که شهرت جهانی یافته و در اروپا به عنوان یک پزشک حاذق و طراز اول از او یاد می کنند. آثار وی الگو و منبع بسیاری از آثار بعد از خود شد. مهم ترین اثر او تقویم الابدان است که یکی از آثار برجسته علمی در شیوه طب مجدول به شمار می رود. در این کتاب به بیش از یکصد بیماری اشاره شده و طرز درمان های گوناگون هر یک طی جداولی آورده شده است. طب مجدول یکی از شیوه های ابداعی دانشمندان دوره اسلامی است که با تقویم الصحه ابن بطلان بغدادی در حفظ تندرستی و صحت شروع شده و در تقویم الابدان ابن جزله به حد اعلای پختگی و کمال رسیده است.
    در این مقاله ضمن معرفی مختصر ابن جزله و آثارش، بیشتر سعی شده است تا نوآوری های ابن جزله در تدوین و تالیف کتب طبی، بالاخص طب مجدول و تاثیری که وی به آثار پس از خود داشته، برجسته و پررنگ نشان داده شود. در پایان مقاله، نسخ خطی موجود از آثار ابن جزله نیز فهرست وار ذکر شده تا زمینه تحقیق برای محققین فراهم گردد.
    کلیدواژگان: ابن جزله، آثار ابن جزله، طب مجدول، نسخه های خطی
  • مسعود کثیری صفحه 121
    شکل گیری و فرایند اقتدار امپراطوری هخامنشی در جهان باستان، پدیده ای بود که جنبه های زیادی از تاریخ سیاسی، اجتماعی و علمی دنیای قدیم را تحت تاثیر قرار داد. در جنبه سیاسی منجر به تشکیل حکومتی فراگیر و مقتدر شد که پهنه وسیعی از شرق را زیر پرچم واحدی گرد آورد و با تامین امنیت نسبی، زمینه های تعامل موثر بین فرهنگ های مختلف را فراهم آورد.
    اما وجود چنین تمرکزی در قدرت، با فعالیت آزاد گروه های مذهبی به جای مانده از گذشته، از جمله مغان زرتشتی که بزرگان دربار ماد بودند، در تعارض قرار گرفت و بروز دشمنی ویژه پادشاهان هخامنشی با آنان باعث گشت تا عرصه فعالیت آنها محدود گردد.
    این نوشتار بر این است که توضیح دهد اولا مغان و پیشوایان مذهبی، وارثان چه جنبه هایی از فرهنگ و علوم ایران باستان بوده و ثانیا ایجاد محدودیت برای آنها چگونه باعث انتقال دانش طبی ایرانیان قدیم به دنیای غرب و یونان شد.
    کلیدواژگان: طب ایرانی، طب جالینوسی، زرتشت، هخامنشی، مزاج های چهارگانه
  • محسن گنج بخش زمانی صفحه 145
    در دوره قاجاریه ما شاهد رویکردی جدید نسبت به پزشکی و بهداشت در سیر تحولات اجتماعی ایران می باشیم که در برخی موارد از طریق تاسیس نهادهایی نظیر مدرسه دارالفنون این تحولات شتاب بیشتری به خود می گرفت اما در عین حال با توجه به چالش های فراوانی که ناشی از گفتمان سنتی در برابر این رویکرد نوپا به وقوع می پیوست، روند تحول خواهی در عرصه های علمی با مشکلات جدی مواجه می گردید به خصوص آنکه تحولات علمی و نواندیشانه در دوره قاجاریه عمدتا در میان طیف انگشت شماری از نخبگان فکری و سیاسی در جریان بود.
    حال این نوشتار می کوشد تا بخش اندکی از موانع موجود بر سر راه تحولات بهداشتی و پزشکی در ایران دوره قاجاریه را از نگاه اسناد به دست آمده مورد بازیابی قرار دهد. موانعی که از جانب فرهنگ سنتی عموم مردم، طبیبان سنتی و حکام محلی در تقابل با رویکرد پزشکی مدرن ایجاد می گردید و این محدودیت ها، روند نوخواهی در عرصه های علمی را کندتر می نمود. همچنین لازم به ذکر است در تالیفی (در دست چاپ) از نگارنده همین مقاله، تحولات پزشکی در ایران دوره قاجاریه با تفصیل بیشتری مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تاریخ، پزشکی، اسناد تاریخی، دارالفنون، بهداشت، چالش های فرهنگی
  • محمدحسین عزیزی صفحه 173
    نخستین انجمن تاریخ علوم و پزشکی در ایران به نام «انجمن ایرانی تاریخ علوم و طب» به همت جمعی از دانشوران و پزشکان، در سال 1341ش/ 1961م در تهران برپا شده است. هدف اصلی این انجمن، بررسی تاریخ علوم مختلف و دانش پزشکی در ایران و شناساندن آثار علمی دانشمندان و پزشکان برجسته ایرانی در طول تاریخ بوده است. در این مقاله، افزون بر «پیشینه انجمن ایرانی تاریخ علوم و طب» نخست، به طور گذرا به تاریخچه پزشکی، به ویژه پزشکی نوین در ایران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ علم، تاریخ پزشکی، انجمن علمی، ایران
|
  • Mohammad Farid Seraj Al Dini Page 11
    In different eras, Iran has always been the center of various sciences especially pharmacy and herbalism. Origin of Iranian medical sciences backs to Avestan period and by emergence of Zoroaster, who was a noble physician. Extense of this knowledge along with others had been expanded which, in turn, had influenced other nations. However, despite impressionability of other nations from Iranian sciences, unfortunately no ancient source for the history of medicine in Iran remained, and all documents regarding these issues had been destroyed due to fire arisen from invasions and wars which burnt down Iranian cultural databases and historical documents. From among these issues, we can mention Iranian traditional medicine which merely exists in Avestan and some Pahlavi books and there are a few point-outs in Greek documents, and unfortunately, there have not yet been any documents and sources in Iranian medicine. Hence, Iranian medical history is divided into three distinct periods: The first period, from pre-Avestian and Avestian eras to emergence of Sassanid Empire; second from beginning to extinction of Sassanid dynasty, and the third, from emergence of Islam up to now, which is known as the golden ages of Iranian sciences. This article is a brief research on the first period of Iranian medicine which begins with Avestian citation to Fereydun (the first physician,) and will continue up to the beginning of Sassanid Empire.
    Keywords: Ancient Iranian Medicine, aromatheraphy
  • Reza Dadgar Page 35
    Physicians often used pharmaceutical plants and other non-surgical therapies in Islamic era. This is the reason that texts related to surgical instruments can be seen in medical history of Islamic era compared to other written texts of the same era. This descriptive-analytic study which is based on the review of literature, is an introduction to become familiar with surgical instruments in Islamic era throught which background and the trace of writing this subject and surgery in Islamic era were conducted. This study shows that written texts related to surgery and its instruments in medical sciences in Islamic era have a special status compared to its other fields and it had some ups and downs in different eras. Furthermore, the author of the present article concludes that surgery, as a branch of medical sciences in Islamic era helped these sciences to develop in different aspects and this is obvious in studying text of medical sciences on surgical instruments.
    Keywords: Written texts on surgical instruments, innovations in the texts, the history of medical sciences in Islamic era, the trace of medical texts
  • Abdolnaser Kadan, Mahmoud Angarini, Translated By: Farzaneh Ghaffari, Hanieh Morteza Page 55
    Andalusia can be considered as the most important cross road to transport Islamic and Arabic medical sciences to Europe. This unique situation originates from the fact that the city of Toledo was an important center for Islamic and Arabic cultures. Andalusian translators played an important role in transporting this great scientific movement including medicine. Reymond Toledoian, Jerard Kerimoni, Merghes Talitali and Domeng Gonsalo translated valuable works written by Kendy, Ibn Sarabiun, Razi, Zahravi, Avicenna, Ibn Vafed, Ibn Jazar and others from Arabic into Latin. They opened the gates of scientific Latin and Arabic treasures to Latin Europe and paved the way for future generations.
    Keywords: History of medicine, Talitaleh, Jerard Krimoni, Bishop Reymon
  • Mohammad Mehdi Esfahani Page 69
    A comprehensive consideration of Islamic Medicine along with inspiration from teachings of Imam Reza (PBUH) seems to have a particular importance and necessity in order to present a vivid and unbiased illustration of Islamic Medicine System. Also, as it was mentioned in the Prayers of Shabaniyeh, their followers must neither surpass nor must they fall behind the motion of the infallable (PBUH), but instead, their followers ought to move beside them according to following honest statement: «The one who advanced them will be apostate and the delayed one will vanish and so accompanying them is a must.»
    Keywords: Islamic medicine, teachings of medicine related to the projeny of prophet (PBUH), Zahbieh thesis
  • Yusef Beig Babapour Page 93
    Ibn Jazlah was one of the most notable and classy physicians of the Islamic era in the 5th century (Hijri) whose famousness has always been reminded in Europe due to his proficiency and exellence. His works were thereafter utilized as models and resources for many other works. His most significant book, Taqwim al-Abdan fi Dadbir al- Insan (Dispositio corporum de constittutione hominis, [Tacuin agritudinum] or The disposition of the bodies out of the constitution of man), as the man implies, consists of tables in which diseases are arranged like the stars in astronomical tables. In this book, more than hundreds of diseases were noted and various methods of their treatments were tabularized. Tabularized medicine is the innovation of scholars in Islamic era which was initiated by Ibn Butlan in the Taqwim al-Sihhah (The maintenance of health) and experienced its maturity by Ibn Jazlah in Taqwim al-Abdan. In this article, along with presenting a brief introduction to Ibn Jazlah and his works, the author mostly had attempted to illuminate his significant role and also his innovations in writing and compiling medical books, especially tabularized medicine and the aim is also to show his influence on later works, as well. At the end of the article, the existing manuscripts of Ibn Jazlah were listed to pave the way for researchers to condut their studies.
    Keywords: Ibn Jazlah, Ibn Jazlah's works, tabularized medicine, written manuscripts
  • Masoud Kasiri Page 121
    The author of the present article has tried to explain about the primary origin of medicine and the features of Galenic medicine at first and then has dealt with the medical principles of Zoroaster’s religion and its relation with good and evil forces and four elements. Discussing about the Achaemenian Kings’ religion, the auther of this article pointed out to their relation with them and Zoroastrian magicians. Also, it was explained how they conflicted with each other which reduces their influence and possibly made them to migrate around and as a result, transformed the base of Iranian traditional medicine and caused its transmission to neighbouring countries. In the last part of this writing a brief study of the status of Greek traditional medicine was presented. The author tried to explain how people of old Greece were deprived of principles of the medicine which was based on the four forces and tastes and and indicated that these principles which had been borrowed from elsewhere, were brought up in Galenic medicine.
    Keywords: Iranian medicine, Galenic medicine, Zoroaster, Achaemenian, four tastes
  • Mohsen Ganjbakhsh Zamani Page 145
    We have observed a new approach to medicine in its modern concept in the Qajar dynasty specially after the foundation of Dar al-Fonoon School. In other words, foundation of the above-mentioned school is a pivotal point and a glorious and historic revolution in the process of social and scientific revolution of the society. It is worth mentioning that foundation of this School alongside other factors paved the way to trespass from tradition to modernity although with a lot of shortcomings. These factors are as follows: Increase of international communications (whether at governmental or individual levels), trips taken abroad, increase in dispatching students abroad, increase in foreign advisors and attending physicians and generally, the appearance of modernistic and open-minded discourses among ideational and political elites and some of advocates of western culture. Regardless of these accepted criticisms concerning structural changes, the process of changes in all social and specially scientific fields can be observed including medicine and public health. Therefore, in this era one can find out efforts to replace modern medicine with traditional medicine in a tangible way. The importance of medical developments in these eras become more clear when we compare Iranian society with many eastern and Asian societies. Nevertheless, there is less possibility of understanding changes related to those eras due to the shortcoming in documents and scientific sources in the process of medical changes in Iran and finally, we will reach a superficial judgment concerning medical and health changes in Iran merely based on the sources most of which are repetitive. For example, one of such sources which is one of the best ones, is a book entitled Iranian Medical History written by an English author Seril Elgod. Although it provides the reader with a lot of information, this book contains a lot of exaggerations concerning the effects and roles the English played in the development of Iranian health system which can only be proved through documented and certain sources. In the book entitled Iranian Medical History in Qajarian Dynasty authored by Seril Elgod, a lot of detailed documents regarding Iranian Health and medical changes in Qajarian dynasty have been presented with a critical nature. The present article contains a small sample of those written documents.
    Keywords: Dar al Fonoon school, developments, health, history, medicine, culture, tradition, historical, documents, Qajar dynasty
  • Mohammad Hossein Azizi Page 173
    This article briefly discusses the historical background of the first society of history of sciences and medicine in Iran which was established by several scholars in 1960. The main objective of this society was introduction of the scientific works of great Iranian scientists and physicians throughout the history of Iran.
    Keywords: Iran, history of science, history of medicine, scientific society