فهرست مطالب

پژوهشهای محیط زیست - سال ششم شماره 12 (پاییز و زمستان 1394)

مجله پژوهشهای محیط زیست
سال ششم شماره 12 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/20
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مقالات علمی
  • سیدعلی جوزی، نرجس خاتون فاضلی، نسرین مرادی مجد صفحه 3
    پسماندهای بیمارستانی با توجه به ماهیت عفونی و خطرناک بودن آن ها در صورتی که با پسماندهای شهری مخلوط شده و تمهیدات مناسب به منظور دفع اصولی آن صورت نگیرد، تبعات و خطرات بهداشتی و محیط زیستی گسترده تری داشته و سلامت و حیات انسان و موجودات زنده و به طور کلی محیط زیست را به خطر خواهد انداخت. در این تحقیق که از دی 1389 تا اردیبهشت سال1390 انجام پذیرفته است. در ابتدا به منظور ارایه برنامه مدیریت محیط زیستی پسماندهای بیمارستانی شهر بندرعباس با استفاده از روش خبرگان عوامل داخلی و خارجی تعیین و دسته بندی شد. تعداد افراد این گروه50 نفر در هر بیمارستان درنظرگرفته شد. سپس با استفاده از روش SWOT به عنوان یکی از مناسب ترین فنون برنامه ریزی به تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید در زمینه پسماندهای بیمارستانی پرداخته شد. پس از بررسی های انجام شده، امتیاز ماتریس داخلی93/2 و امتیاز ماتریس خارجی95/2 محاسبه شد. در این پژوهش، موقعیت منطقه مطالعاتی در محدوده SO یا رقابتی قرار گرفت. هم چنین،، با توجه به ماتریس راهبردی کمی (QSPM) بهترین استراتژی از بین گزینه های موجود براساس نمره کسب شده جذابیت، گزینه گسترش فرهنگ کاهش پسماند با استفاده از آموزش تفکیک زباله با امتیاز 41/5 می باشد. در نهایت، می توان بیان کرد که با استفاده از مدل های برنامه ریزی استراتژیک و ارزیابی، از جمله SWOT و QSPM می توان نسبت به تجزیه و تحلیل ایده ها و افکار ایجاد شده در فاز خلاقیت و انتخاب ایده های قابل اجرا و دارای اولویت برای بسط و گسترش مدیریت پسماندهای بیمارستانی اقدام نمود.
    کلیدواژگان: پسماندهای بیمارستانی، برنامه ریزی استراتژیک، روش SWOT، جدول برنامه ریزی کمی راهبردی، شهر بندرعباس
  • عذرا طارمی، سعید متصدی زرندی، زهرا عابدی، بهاره علی‬پناهی صفحه 15
    بخش حمل و نقل بیشترین بخش مصرف کننده فرآورده های نفتی می‬باشد. با توجه به افزایش مصرف بنزین در ایران طی سال های اخیر، این امر موجب افزایش آلودگی های هوا از جمله گرم شدن زمین بر اثر تولید گازهای گلخانه‬ای شده است. گاز ‬طبیعی به علت سازگاری با محیط زیست می تواند به عنوان سوخت قالب در بخش حمل و نقل تبدیل شود. در این مطالعه، با استفاده از فرمول های پیشنهادی مکانیسم توسعه پاک، میزان انتشار گازهای گلخانه‬ای حاصل از بخش حمل و نقل، سپس هزینه های خارجی و اجتماعی حاصل از تولید گازهای گلخانه‬ای، صرفه جویی های اقتصادی حاصل از گازسوز کردن خودروها از دید مالک و دولت و ظرفیت کنونی جایگاه های سوخت‬رسانی CNG شهر زنجان جهت جایگزینی CNG به جای سوخت فسیلی در سناریوهای مختلف (افزایش خودروهای دو‬گانه‬سوز به ترتیب 25 درصد، 50 درصد، 75 درصد و 90 درصد) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج، بیشترین میزان انتشار گازهای گلخانه‬ای را مربوط به خودروهای شخصی فقط بنزین‬سوز با 1011×08/2 معادل تن CO2 در سال با هزینه های خارجی و اجتماعی به ترتیب 1016× 6/1 و 1016× 9/6 ریال در سال و کمترین میزان انتشار گازهای گلخانه‬ای مربوط به خودروهای شخصی دوگانه‬سوز با سوخت CNG برابر با 109× 4/3 معادل تن CO2 در سال با هزینه های خارجی و اجتماعی به ترتیب 1014× 7/2 و 01015× 1/1 ریال در سال نشان داد. همچنین، صرفه‬جویی های اقتصادی از دیدگاه دولت و مالک خودرو کاملا محسوس می‬باشد. ظرفیت کنونی جایگاه های سوخت‬رسانی CNG جهت جایگزینی با سوخت فسیلی پاسخگوی خودروهای گازسوز فعلی شهر می‬باشد و ظرفیت جایگزینی را در سناریوهای مختلف ندارند مگر، با احداث جایگاه های جدید سوخت رسانی CNG که این خود نیاز به مطالعه و برآورد اقتصادی دارد.
    کلیدواژگان: بخش حمل و نقل، گازهای گلخانه‬ای، هزینه‬های خارجی، هزینه‬های اجتماعی، گاز طبیعی فشرده
  • مصطفی بنی اسدی، محمدرضا زارع مهرجردی صفحه 25
    با توجه به رشد همزمان فعالیت های صنعتی و آلودگی هوا، بررسی رابطه متقابل این دو متغیر می تواند در برنامه ریزی و تبیین سیاست های حفظ محیط زیست حایز اهمیت باشد. در این مقاله، با استفاده از آزمون استاندارد علیت گرنجر و آزمون علیت گرنجر هیشائو، رابطه علیت بین انتشار گاز دی اکسیدکربن به عنوان شاخص آلودگی هوا و ارزش افزوده بخش صنعت طی سال های 1346 الی 1389 مورد بررسی قرار گرفته است. داده های این مطالعه، از طریق داده های سری زمانی در دوره زمانی 1389- 1346 از بانک مرکزی جمهوری اسلامی، داده های بانک جهانی و ترازنامه انرژی ایران به دست آمده است. براساس نتایج به دست آمده از این مطالعه، وجود رابطه علیت دو طرفه بین این دو متغیر به اثبات می رسد. با توجه به تاثیر رشد بخش صنعت بر انتشار گاز دی اکسیدکربن، پیشنهاد می شود صنعت کشور با ارتقای بهره وری در مصرف نهاده ها به سمت تکنولوژی های سازگار با محیط زیست حرکت کند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، صنعت، علیت گرنجری، روش هیشائو
  • سعید حسنلو، صادق خلیلیان، حمید امیرنژاد صفحه 39
    یکی از چالش های فراروی دولت ها در این قرن، بحران های محیط زیستی می باشد. دولت ها و سیاست گذاران با سیاست ها و برنامه های خود تلاش می کنند تا بر مشکلات به وجود آمده در حوزه محیط زیست فایق آیند و آثار منفی و زیان بار کارکردها و عملکردهای انسان بر محیط زیست را کاهش دهند. یکی از راه های کنترل و کاهش تخریب محیط زیست، استفاده از ابزارها و روش های اقتصادی می باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف برآورد مالیات سبز مناسب بر انتشار دی اکسیدکربن (مالیات کربن) در صنعت سیمان صورت گرفته است. برای برآورد مالیات سبز مناسب، تابع هزینه ترانسلوگ برای صنعت سیمان برآورد شد. معادلات تابع هزینه و سهم هزینه ها نیز به صورت سیستمی و با روش (ISUR)، برآورد شد. نتایج حاصل از برآورد پارامترهای الگو نشان دهنده معناداری همه متغیرها به جز متغیر اثر متقابل هزینه پرسنلی با هزینه تعمیر و نگهداری تجهیزات، می باشد. ضریب تعیین تابع هزینه بیانگر آن است که 79% از تغییرات هزینه کل تولید سیمان توسط متغیرهای مستقل وارد شده در الگو توضیح داده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، نرخ مالیات سبز بر انتشار دی اکسیدکربن در صنعت سیمان به ازای هر تن تولید برابر با 15 درصد می باشد. پیشنهاد می شود: سازمان حفاظت محیط زیست کشور، با بررسی زیرساخت های موجود در کشور و مهیاسازی شرایط، از مالیات سبز به عنوان یک ابزار اقتصادی برای کنترل و کاهش آلودگی های محیط زیست استفاده نماید.
    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، تابع هزینه ترانسلوگ، دی اکسید کربن، روش اقتصادی، مالیات سبز
  • امیر بهروزی، مهرداد نظریها، محمدحسین نیک سخن صفحه 51
    در این مقاله، به منظور شبیه سازی کمیت و کیفیت وضعیت موجود نهر فیروزآبادی، حجم جریان و آلاینده های موجود در نهر از نرم افزارEPA SWMM و از تعدادی بهترین راه کارهای مدیریتی نظیر جوی باغچه و روسازی نفوذپذیر استفاده شده است. هدف از طراحی این نوع راه کارهای مدیریتی، کاهش حجم رواناب، کاهش پیک جریان، کاهش آلودگی های با منبع غیرمتمرکز از طریق تبخیر و تعرق، نفوذ آب و تصفیه یا عملیات بیولوژیکی و شیمیایی می باشد. از آنجایی که به نظر می رسد هر یک از این راه کارها به تنهایی قادر به بهبود قابل توجهی در کمیت رواناب نباشند، باید با ترکیب نمودن آن ها، مناسب ترین ترکیب که بالاترین اثربخشی را درکنترل حجم رواناب داشته باشد را به دست آورد. در این تحقیق، از دو مدل اصلی استفاده شده است: مدل شبیه سازی بارش- رواناب و مدل بهینه سازی. مدل SWMM شبیه سازی کمی و کیفی رواناب را انجام می دهد و مدل بهینه سازی MOPSO جانمایی BMPs را به منظور کاهش دبی رواناب در آن بهینه می کند. نتایج مدل شبیه سازی- بهینه سازی نشان می دهند که این راه کارها توانایی کاهش 8 تا 15 درصد دبی پیک خروجی از حوزه برای بارش با دوره بازگشت 5 ساله را دارند.
    کلیدواژگان: بهترین راه کارهای مدیریتی، رواناب شهری، نهر فیروزآبادی، SWMM، MOPSO
  • فاطمه قنبری، نیلوفر عابدین زاده، حمیده آلیانی صفحه 63
    محل دفن پسماندهای شهر رشت از جمله مراکزی است که بدون انجام فرایند مکان یابی برای دفن در نظر گرفته شده است. بار آلودگی ناشی از این محل، که در کنار یکی از سرشاخه های رودخانه سیاهرود احداث شده است، در تالاب انزلی تخلیه می شود. هدف این مطالعه، سنجش این محل با استفاده از روش های مکان یابی موجود به منظور شناسایی آثار نامطلوب محیط زیستی و مقایسه معیارهای مکان یابی از نظر شناسایی آثار ناسازگار می باشد. در این بررسی از متدهای مکان یابی اولکنو، دراستیک و روش منوری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که این محل بر اساس مدل الکنو در طبقه خوب، برمبنای روش دراستیک در محدوده متوسط و بر اساس مدل منوری در طبقه غیرقابل قبول قرار گرفته است. مقایسه مدل ها، اختلاف چشم گیری را در نتایج نشان می دهد. علت این اختلاف، تفاوت در تعداد پارامترهای در نظر گرفته شده برای هر مدل می باشد. هم چنین نتایج حاصل نشان می دهد که لحاظ نمودن پارامترهای بیشتر در سنجش محل های دفن آثار نامطلوب بیشتری را آشکار می سازد. هر چند که در نظر گرفتن وزن نیز برای هر یک از پارامترها می تواند آثار را به صورت واقعی تر جلوه گر سازد. براساس این بررسی، روش هایی قدرت شناسایی آثار بیشتری را خواهند داشت که از هر دو معیار وزن دهی و تعدد پارامترها برخودار باشند.
    کلیدواژگان: آثار محیط زیستی، معیارهای مکان یابی، محل دفن، آلودگی، الکنو، دراستیک
  • نادیا عباس زاده تهرانی صفحه 71
    گسترش آثار منفی فعالیت های انسانی و در نتیجه از بین رفتن بخش عمده ای از ساختار و عملکرد اکوسیستم های مهم در سراسر جهان، از مهمترین مباحث محیط زیستی قرن حاضر محسوب می شود که ضرورت ارزیابی و کنترل روند های مخرب مذکور را نمایان می سازد. ارزیابی و پایش سلامت اکوسیستم به معنای بررسی مستمر عملکرد کلی سیستم شامل: نظارت بر وضعیت پایایی و پایداری ساختار و عملکرد و فرایندها و میزان قدرت بازگشت پذیری آن پس از بروز آشفتگی و تنش است. سلامت اکوسیستم همواره با تدوین شاخص هایی کمی و بررسی تغییرات آنها در طول زمان پایش می شود. به نظر می رسد پتانسیل های موجود در فناوری سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی و تلفیق آنها توانایی ایجاد داده های فضایی (با تواتر بالای زمانی، مکانی و طیفی و غیره) می تواند در تدقیق و بهبود شاخص های به کار رفته درپایش و ارزیابی سلامت اکوسیستم مفید باشد. بنابراین، تحقیق حاضر به بررسی و امکان سنجی ایجاد یک روش نوین جهت پایش و ارزیابی سلامت اکوسیستم با تکیه بر شاخص های مکانمند حاصل از فناوری سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که از میان شاخص های سنجش از دوری ارزیابی سلامت و پایداری اکوسیستم ها، نقشه پوشش گیاهی با تواتر زمانی مناسب و شاخص های گیاهی مانند NDVIوLAI بیشترین نقش را در برآورد سلامت اکوسیستم ایفا می نماید. این تحقیق، به کارگیری متریک های منظر و تنوع زیستی، همچنین تلفیق شاخص های غیر سنجش از دوری (مانند برآورد فشار محیط زیستی در مقایسه با ظرفیت برد منطقه) با شاخص های عنوان شده را جهت براورد دقیق تر سلامت اکوسیستم پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: سلامت اکوسیستم، سنجش از دور، شاخص، توان، ساختار، تاب آوری
  • فاطمه آرزم، علیرضا صفاهیه، مهدی محمدی، معصومه محمودی صفحه 85
    به دلیل وجود فعالیت های صنعتی، کشتیرانی و استخراج نفت در آب های استان بوشهر، موجودات این منطقه و از جمله صدف تیغ های Solen roseomaculatus در معرض آلودگی نفتی حاصل از این فعالیت ها قرار می گیرد. هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs) به عنوان مهم ترین گروه هیدروکربن های موجود در نفت و شاخصی از میزان آلودگی نفتی می باشند. امروزه، استفاده از دوکفه ای ها به عنوان پایشگر آلاینده های موجود در محیط بسیار متداول شده است. بدین منظور و برای مطالعه همبستگی بین مقادیر PAHs در رسوبات و دوکفه ای S.roseomaculatus درسواحل استان بوشهر، نمونه برداری از رسوبات و دوکفهای ها، از پنج ایستگاه به نام های کالو، بردخون، پیازی، بوپاتیل و هاله در اردیبهشت ماه سال 1388، انجام شد. نمونه رسوب و صدف پس از جمعآوری و انتقال به آزمایشگاه همگن شده و PAHs موجود در آن ها به روش سوکسله استخراج و با استفاده از دستگاه GC-MS اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که میزان کل هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقه ای (tPAHs) رسوبات سواحل کالو، بردخون و خور های پیازی، بوپاتیل وهاله به ترتیب 7/63، 1/45، 4/17، 1/172 و 9/28 نانو گرم بر گرم بوده است. همچنین، میزان این ترکیبات در دوکفهای S. roseomaculatus در ایستگاه های نامبرده به ترتیب 3/490، 7/321، 2/90، 2/759 و 9/111 نانو گرم بر گرم به دست آمده است. رسوبات و دو کفه ای های مذکور در سواحل و خور های استان بوشهر به نسبت آلوده میباشند. بین مقادیر کل PAHs در رسوبات و بافت نرم دوکفهای ها همبستگی مستقیم و معنی داری مشاهده شد (P<0.05). به نظر میرسد دو کفه ای مورد مطالعه گونه مناسبی جهت پایش زیستی ترکیبات PAHs در منطقه خلیج فارس (استان بوشهر) باشد.
    کلیدواژگان: هیدروکربن های آروماتیک چند حلقهای، Solen roseomaculatus، پایش زیستی، بوشهر، خلیج فارس
  • فاطمه صیادی، رضا مقدسی، حامد رفیعی صفحه 97
    با توجه به تقاضای روزافزونی که نسبت به تفرج گاه ها و مساله تفریح در کشور احساس می شود، تجزیه و تحلیل آن از نقطه نظر اقتصادی و اجتماعی و بررسی صنعت اکوتوریسم از تمامی جهات به ویژه درآمد های کلانی که از این راه عاید کشور خواهد شد، در آینده کاری است که با وجود دشواری به علت ضرورت باید انجام پذیرد. روش های متعددی برای تعیین ارزش رضایت از محیط زیست ارایه شده است. اما، کارایی هر یک از این روش ها در مطالعات موردی کمتر مورد بحث قرار گرفته است. در این مطالعه، جهت بررسی ارزش رضایت از محیط زیست منطقه گردشگری سد طالقان، ارزش تفرجی این منطقه برآورد شد. بنابراین، پژوهش حاضر با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و کاربرد مدل هکمن دومرحله ای به تعیین عوامل موثر بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان منطقه تفریحی سد طالقان و برآورد متوسط تمایل به پرداخت آن ها جهت استفاده از منطقه مذکور پرداخته است. داده های مورد نیاز در بهار و تابستان 1392، از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با 314 بازدیدکننده از این منطقه جمع آوری شد. نتایج نشان می دهد که 86 درصد افراد تحت بررسی در این مطالعه، برای تفریح وگردش حاضر به پرداخت مبلغی بودند. با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط متوسط تمایل به پرداخت برای هر فرد در هر بازدید برابر 9/3026 ریال به دست آمد و متغیرهای قیمت پیشنهادی، درآمد ماهیانه خانواده، سطح تحصیلات، میزان رضایت، بومی بودن، تمایل جهت بازدید مجدد، فصل بهار و تابستان و میزان رضایت، از عوامل اثرگذار بر میزان تمایل به پرداخت در این روش می باشند. هم چنین، میانگین تمایل به پرداخت افراد، با استفاده از روش هکمن دومرحله ای 57/274 ریال به دست آمد و درآمد ماهیانه خانواده، سطح تحصیلات، میزان رضایت، دفعات بازدید از مکان های رقیب سد طالقان و میزان رضایت، از عوامل اثرگذار بر میزان تمایل به پرداخت افراد در این روش هستند. روش بهینه برای تعیین ارزش تفریحی سد طالقان در این مطالعه هکمن دو مرحله ای می باشد.
    کلیدواژگان: رضایت محیط زیستی، هکمن دو مرحله ای، ارزش گذاری مشروط، سدطالقان
  • سارا تیموری، مجید مخدوم، جهانگیر فقهی، نادیا عباس زاده تهرانی صفحه 109
    با توجه به وجود عوامل متفاوت و پیچیدگی اثر گذاری آن ها بر سلامتی و پایداری جنگل های شهری، این تحقیق تلاش کرده است که با تفکیک مشخصه های اثر گذار در یک اکوسیستم و تقسیم بندی اکوسیستم جنگلی دست کاشت سرخه حصار به واحدهای همگن از لحاظ عوامل طبیعی (شیب، جهت، ارتفاع، عمق خاک) و عوامل انسانی (میزان آبیاری و شدت تفرج)، اثر آن ها بر پایداری اکوسیستم را مورد بررسی قرار دهد. کیفیت سوزنی برگان پارک که شامل کاج تهران، سرو نقره ای و زربین می باشند، مورد مطالعه قرار گرفت. معیارهای سنجش واحدهای همگن در این بررسی ارتفاع، رویه زمینی، قطر تاج، تقارن تاج و شادابی درختان، تراکم پوشش علفی و درجه تاج پوشش بودند. به منظور بررسی اثر تفرج بر کوبیدگی خاک، وزن مخصوص ظاهری و تخلخل خاک در دو عمق 0 - 15 و 15 - 30cm اندازه گیری شدند. نتایج تحلیل ها نشان داد که مجموعه ای از عوامل بر سلامتی و پایداری رویشگاه اثرگذار است، در حالی که که شیب و عمق خاک از مهم ترین فاکتورهای محدودکننده می باشند. در حقیقت، با کاهش عمق خاک و افزایش شیب و قرارگیری آن در آستانه بیشتر از 15 درصد، با اختصاص عرصه به کاربری تفرج متمرکز، رویشگاه به شدت به سوی ناپایدار شدن پیش خواهد رفت. در عین حال بررسی ها نشان دادند، گونه زربین در شرایط مشابه پایدارتر از دو گونه کاج تهران و سرو نقره ای عمل نموده است.
    کلیدواژگان: پایداری، تفرج، جنگل شهری، شادابی، کوبیدگی خاک
  • لیلا سلیمان نژاد، جهانگیر فقهی، مجید مخدوم، منوچهر نمیرانیان صفحه 123
    اهمیت فضای سبز در محیط شهری به ویژه در شهرهای بزرگ و صنعتی، تا آن حد است که به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع مطرح و در عین حال معیاری برای ارتقای کیفیت زندگی محسوب می شود. از این رو، توزیع و پراکنش متعادل آن در سطح شهر از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در پژوهش حاضر، سعی شده است تا با مطالعه نحوه ترکیب و توزیع مکانی انواع پارک ها که از جمله مهم ترین فضاهای سبز شهری محسوب می شوند، بحثی فراتر و کامل تر از سطح و سرانه در مورد پارک ها مورد تحلیل واقع شود. برای این منظور، ابتدا نقشه پارک ها و مرز مناطق بیست و دو گانه شهر تهران، با استفاده از اطلس رقومی بوستان های شهر تهران، به کمک نرم افزارهای ArcMap و IDRISI تهیه شده است، پارک ها در سه دسته محله ای، ناحیه ای و منطقه ای گروه بندی شدند. سپس، به کمک سنجه های منتخب سیمای سرزمین (شامل: سطح بر اساسه، تعداد لکه، تراکم لکه، درصد مساحت از سیمای سرزمین، میانگین سطح لکه، سنجه بزرگ ترین لکه، سنجه شکل سیمای سرزمین، میانگین فاصله اقلیدوسی نزدیک ترین همسایه، میانگین سنجه شکل لکه، تنوع شانون، تنوع سیمپسون تغییر یافته، یکنواختی شانون، یکنواختی سیمپسون تغییریافته) اطلاعاتی در زمینه الگوی مکانی پارک های شهر تهران به صورت کمی و با استفاده از نرم افزار Fragstats حاصل شد و نحوه ترکیب و توزیع فضایی، وسعت و پیوستگی پارک ها مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا، مناطق بیست و دو گانه از لحاظ وضعیت هر یک از معیارهای پارک و سپس از لحاظ کلیه پارک های موجود در آن صرف نظر از معیار پارک، مورد مطالعه قرار گرفت. در مجموع، پارک های موجود در مناطق یک، هفده، چهارده، بیست و یک، بیست و دو الگوی مکانی مشخصی را به ترتیب از لحاظ گسستگی، ارتباط، تنوع، یکنواختی و چیرگی نشان داد. هم چنین پارک های محله ای در منطقه ده و بیست به ترتیب بیان گر بیشترین چیرگی و ارتباط و پارک های ناحیه ای منطقه نوزده دارای بالاترین چیرگی و ارتباط بود. پارک های منطقه ای در منطقه پانزده از بیش ترین ارتباط برخوردار بود. به طورکلی، نتایج کمی به دست آمده از محاسبه سنجه ها در سه دسته معیار و در مناطق بیست و دو گانه، بیان گر الگوی مکانی مطلوب تر در پارک های محله ای و در مقابل نامناسب ترین وضعیت در پارک های منطقه ای است.
    کلیدواژگان: سنجه های سیمای سرزمین، پارک، الگوی مکانی، فضای سبز، تهران
  • مهری محمودخانی، جهانگیر فقهی، مجید مخدوم صفحه 135
    ایجاد فضاهای فعال و زنده شهری در کنار شهرها، امری اجتناب ناپذیر می باشد. آمایش سرزمین در مکان یابی عرصه های مناسب برای توسعه جنگل و فضای سبز براساس ویژگی اکولوژیکی آن ها به ما کمک می کند. انتخاب گونه های درختی در سطح شهر از وظایف مهم کارشناسان فضای سبز و جنگلداری شهری می باشد و در این میان انتخاب گونه های گیاهی مناسب از اساسی ترین بخش های یک طرح فضای سبز موفق است. منطقه مورد مطالعه در دامنه های البرز جنوبی در حریم شهر تهران در قسمت شمال شهر واقع است که شامل 12 زیرحوزه آبخیز از حوزه آبخیز مرکزی است. به طورکلی، در این تحقیق ابتدا به شناسایی منابع اکولوژیکی و تفسیر و جمع بندی داده ها و ایجاد واحد نقشه سازی پرداخته شد. سپس با توجه به منابع شناسایی شده، مدل ویژه منطقه با توجه به مدل کلی جنگل کاری تهیه شد. در نهایت، ارزیابی توان اکولوژیک منطقه با توجه به مدل طراحی شده برای کاربری جنگل کاری انجام گرفت. در مرحله بعد، سیاهه گونه های درختی و درختچه ای بومی منطقه و گونه های مناسب جهت کاشت در شمال تهران و در کمربند سبز تهیه شد. سپس، با توجه به ویژگی های اکولوژیکی یگان های محیط زیستی اقدام به پیشنهاد گونه های درختی و درختچه ای مناسب در سطح هر یگان و در نهایت نقشه جنگل کاری با گونه های پیشنهادی تهیه شد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، ارزیابی توان اکولوژیک، کمربند سبز، مکان یابی، یگان محیط زیستی، مدل ویژه
  • سیدعلی جوزی، افسانه علیپور اقدم صفحه 145
    هدف از این مطالعه، بررسی تغییرات فضای سبز با تاکید بر تغییرات سرسبزی فضای سبز منطقه 1 شهرداری تبریز در یک دوره زمانی 21 ساله (1389-1368) با استفاده از سامانه سنجش از دور می باشد. در این پژوهش، برای مدل سازی توسعه فیزیکی منطقه یک شهر تبریز از روند تغییرات فضای سبز تصاویر چند زمانه ای سنجنده TM و ETM+ در سال های 1368 تا 1389 همراه با نقشه های رقومی استفاده شد. نقش تخریبی گسترش کاربری مسکونی و شبکه حمل و نقل شهری در کاهش چشمگیر فضای سبز منطقه یک تبریز بسیار حایز اهمیت بوده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد، در دوره 21 ساله (1368-1389) تحت بررسی، مساحت فضای سبز منطقه موردنظر از 61/255 هکتار در سال 1368 به 45/180 هکتار در سال 1389 تقلیل یافته و به عبارتی نشان دهنده کاهش تقریبی 30 درصدی فضای سبز این منطقه است. این رقم، کاهش کاربری فضای سبز در حالی است که در این دوره زمانی بلوک های ساختمانی (اراضی ساخته شده) از مساحت 19/702 هکتار در سال 1368 به 14/958 هکتار در سال 1389 و هم چنین شبکه حمل و نقل شهری در این منطقه از 61/101 هکتار در سال 1368 به 24/291 هکتار در سال 1389 رشد داشته است. بدین منظور، راهکار های مدیریتی در راستای بهره گیری از فرصت های موجود و توسعه فضای سبز منطقه یک تبریز ارایه شد که از مهم ترین این اقدام ها می توان به تدوین طرح جامع فضای سبز شهر تبریز اشاره کرد.
    کلیدواژگان: روند تغییرات فضای سبز، طرح جامع، سنجش از دور، شاخص NDVI، منطقه یک شهر تبریز
  • حمیده حیدرزاده، افشین دانه کار صفحه 159
    برنامه ریزی و تشریح کیفیت فضاهای سبز شهری مساله ای نگران کننده برای برنامه ریزی است. برنامه ریزی فضاهای سبز با محافظت و گسترش زیستگاه های طبیعی و مصنوعی در شهرها تلطیف محیط را به همراه دارد. برای دستیابی به یک چشم انداز و تامین هدف های بلند مدت از برنامه ریزی راهبردی فضاهای سبز شهری استفاده شد. در این روش، اقدام هایی در چارچوب امکانات درونی و محدودیت های بیرونی برای بهبود روش ها و ارتقای بازده فعالیت ها صورت گرفت. چنین رویکردی تا کنون در حوزه مدیریت فضاهای سبز شهری استفاده نشده و این مطالعه تلاشی است تا با تکیه بر روش شناسی مربوطه، اقدام هایی مدیریتی درخور را برای فعالیت های توسعه ای فضاهای سبز شهری منطقه 2 شهرداری کرج ارایه دهد.
    منطقه 2 شهرداری کرج، 1196 هکتار وسعت و 107027 نفر جمعیت دارد. فضاهای سبز عمومی در این منطقه، 245/85 هکتار محاسبه شده که مشتمل بر 17 پارک، 6 میدان سبز، 29 بلوار سبز، 26 قطعه لچکی و 7 قطعه جنگل کاری است. در این مطالعه، از روش تجزیه و تحلیل SWOT برای شناسایی عوامل محیطی (نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید)، اولویت بندی عوامل، ارایه راه کار و راهبرد با هدف مدیریت فضای سبز منطقه 2 کرج و ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) برای اولویت بندی راهبرد ها استفاده شد. نتایج این بررسی به معرفی 6 راهبرد انجامید که از بین آن ها «توسعه پارک ها ی موضوعی و الگوهای نوین احداث فضاهای سبز عمومی و خصوصی»، «توسعه و ارتقای شبکه انتقال آب برای توسعه فضای سبز» و «برپایی برنامه های توانمندسازی جوامع محلی در توسعه، نگهداری و بهسازی فضاهای سبز شهری» اولویت بالاتری داشتند.
    کلیدواژگان: فضای سبز، تجزیه و تحلیل SWOT، ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM)، شهر کرج
  • وحید امینی پارسا، امیررضا شهابی نیا، حمیدرضا جعفری، امید کرمی، علی عزیزی صفحه 173
    رودخانه لیقوان چای واقع در استان آذربایجان شرقی به دلیل تنوع در ویژگی های طبیعی برای استراحت، سرگرمی و فرصت های تفریحی در قالب گردش، اردو زدن در کنار رودخانه و چشمه ها جهت گذراندن اوقات فراغت و لذت از مناظر از مناطق تفریحی و گردشگری مهم استان می باشد. با توجه به این که کالاها و خدمات محیط زیستی بیشتر جزو کالاهای عمومی با دسترسی آزاد می باشند، به علت عدم آگاهی اکثر بازدیدکنندگان از ارزش واقعی محیط های مذکور که سبب عدم استفاده بهینه و مطلوب از این محیط ها و در نهایت منجر به تخریب محیط زیست می شود؛ بنابراین انجام تحقیقاتی با موضوع برآورد ارزش محیط زیستی، کمک شایانی به سیاست گذاران در اتخاذ تصمیمات می نماید. در این تحقیق که در فصل تابستان 1391 انجام شد، با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و پرسش نامه دوگانه-دوبعدی، ارزش حفاظتی رودخانه لیقوان چای محاسبه شد. متغیرهای قیمت پیشنهادی، در سطح یک درصد، وضعیت تاهل و میزان رضایت از خدمات رفاهی در سطح پنج درصد و دفعات مراجعه و تعداد افراد خانواده در سطح ده درصد، در الگوی لاجیت معنی دار شدند. متغیر قیمت پیشنهادی، دارای اثر نهایی 00003/0- می باشد که نشان می دهد، با افزایش یک واحدی قیمت، میزان تمایل به پرداخت معادل 00003/0 واحد کاهش می یابد. در این تحقیق، این میزان با استفاده از نرم افزار Shazam10 برای حفاظت از این منطقه، 5730 ریال معادل 4584/0 دلار در ماه به ازای هر نفر برآورد شد. از طرفی میانگین تعداد افراد خانواده 22/4 می باشد که در نهایت متوسط تمایل به پرداخت ماهانه هر خانوار 24180 ریال معادل 9344/1 دلار می باشد. همچنین، متوسط ارزش حفاظتی هر خانواده به منظور حفاظت رودخانه لیقوان چای 290161 ریال معادل 6343/27 دلار در سال محاسبه شد. بنابراین، پیشنهاد می شود: تشکلی جهت حفظ منطقه مورد مطالعه تشکیل شود. از طرفی، با توجه به تاثیر مثبت متغیر دفعات بازدید، دسترسی به منطقه از طریق بهبود راه های ارتباطی برای اهالی استان تسهیل شود.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، ارزش حفاظتی، الگوی لاجیت، آذربایجان شرقی، رودخانه لیقوان چای
  • اردوان زرندیان، احمدرضا یاوری، حمیدرضا جعفری، حمید امیرنژاد صفحه 183
    تنوع زیستی، به عنوان یک خدمت اکوسیستمی پشتیبان حیات، به دلیل تبدیل و تخریب زمین در پاسخ به نیازهای فزاینده انسان به انواع توسعه، در حال کاهش است. اگرچه، پیش بینی چگونگی تغییر بر کیفیت زیستگاه در اثر تغییر در پوشش / کاربری زمین، یک نیاز ضروری در مواجهه با چنین چالشی است، اما انجام این کار در بسیاری از موارد به دلیل فقدان روش های متناسب و داده های مکان دار فضایی، با مشکلاتی مواجه می شود. در این مقاله، با کاربست دو مدل فضایی: سناریوساز و تنوع زیستی، از مجموعه مدل های یکپارچه ارزشیابی اقتصادی خدمات اکوسیستمی (InVEST) و تلفیق نتایج اجرای آن ها، با در نظر گرفتن الگوی فعلی توزیع فضایی انواع پوشش/ کاربری زمین، آثار تغییرات آن ها بر کیفیت زیستگاه به عنوان یک شاخص برای تنوع زیستی، در سرزمین جنگلی سرولات و جواهردشت مورد پیش بینی قرار گرفت. در این راستا پس از تعیین کمیت های تغییر انواع پوشش/کاربری زمین بر اساس سناریوی پیش بینی، درجه تخریب سرزمین و کیفیت زیستگاه در شرایط جاری و آتی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تغییرات در خارج از منطقه حفاظت شده، به عنوان منابع جدید تهدیدات و محرکه های بیرونی تغییر، بر کیفیت زیستگاه در درون منطقه اثر سوء خواهد داشت. از آن جا که، خدمات اکوسیستمی پشتیبان حیات و به طور خاص تنوع زیستی، اغلب در برنامه ریزی سرزمین به دلیل ماهیت پیچیده نظام های طبیعی و سختی کار تحلیل آن مورد چشم پوشی قرار می گیرد. خروجی های مدل های ذکر شده که به صورت نقشه های مکان دار فضایی و با کمیت های معین برای هر یک از متغیر های دخیل در کار ارزیابی می باشند، می تواند به صورت موثری به درک شفاف الگوی های توزیع کیفیت زیستگاه و به تبع آن تنوع زیستی کمک نماید و منجر به تصمیم گیری سازگار با شرایط طبیعی در سطح سرزمین شود.
    کلیدواژگان: مدل سازی، تنوع زیستی، سرولات و جواهر دشت، کاربری زمین، InVEST
  • شیوا غریبی، عبدالرسول سلمان ماهینی، حسین وارسته صفحه 195
    این پژوهش، جهت بررسی تاثیر صدای ترافیک و متغیرهای محیط زیستی بر فراوانی جامعه پرندگان در شهریور ماه 1391 در طول جاده آسیایی در پارک ملی گلستان انجام شد. تعداد 76 واحد نمونه برداری با روش سیستماتیک- تصادفی در فواصل مختلف از جاده و در محدوده 250- 0 متری انتخاب شدند. شمارش پرندگان و ثبت متغیرهای محیط زیستی در فاصله شعاعی 25 متری از هر یک از این نقاط انجام شد. در هر یک از ایستگاه های نمونه برداری هم زمان با شمارش پرندگان، متغیرهایی مانند: دما، رطوبت نسبی، میزان صدای ناشی از ترافیک، تعداد خودروها (به تفکیک خودروهای سبک، نیمه سنگین و سنگین)، تعداد بوق ماشین ها، ارتفاع از سطح دریا، ارتفاع موانع حاشیه جاده، عرض موثر جاده، شیب منطقه، فاصله از جاده و جهت های جغرافیایی درون پلات های دایره ای و به مرکزیت نقاط نمونه برداری اندازه گیری شدند. ثبت تمامی داده ها در طول یک هفته از سال که بیشترین بار ترافیکی و آلودگی صوتی بر این منطقه وارد می شود، صورت گرفت. پرندگان مشاهده شده به عنوان متغیر وابسته بر اساس نوع آشیانه به سه گروه پرندگان آشیان حفره ای اولیه، آشیان حفره ای ثانویه و غیرآشیان حفره ای تقسیم شدند و بر این اساس، 3 مدل پیش بینی توسعه یافت. نتایج آنالیز رگرسیون چند متغیره در حالت خطی برای این مدل ها نشان داد که در تمامی این مدل ها بیشترین عامل موثر بر حضور پرندگان، میزان صدای ناشی از ترافیک بوده است.
    کلیدواژگان: مدل سازی، پارک ملی گلستان، پرندگان، جاده، صدای ترافیک، متغیرهای محیط زیست
|
  • Jozi, S.A., Fazeli, N.K., Moradi Majd, N Page 3
    Hospital waste due to the nature of the infectious and dangerous materials if mixed with municipal waste have a border consequences and risks that would endanger the health and human life and living things, and generally environment.This research was conducted from Dec. 2010 to May 2011, to provide environmental program management of hospital waste at Bandarabbas using experts methods for internal and external factors. Number of people group considered 50 patients in each hospital. Then, using the SWOT method with the most appropriate techniques to analysis program dealt with strengths, weaknesses, opportunities and threats in the field of hospital waste. After analysing score the internal matrix 2.93 and the external matrix 2.95. esulted. In this study, the study area were within SO or competitive position, for (QSPM) the best strategy among the options available under attitude is attractive, option to reduce waste and segregation for training promote waste with score of 5.41. Finally, it can be stated that using strategic planning and evaluation models, including SWOT and QSPM ability to analysis ideas and thoughts in a creative phase and selection of ideas applicable and priorities for action to develop the management of hospital waste is possible.
    Keywords: Hopital waste, Strategic planning, SWOT method, QSPM table, Bandarabbas
  • Taromia., Motesaddis., Abediz., Ali Panahi, B Page 15
    Transportation sector is the major consumer of oil products. Since consumption of gasoline has increased during the recent years, pollution of air and warming up of the earth as result of the production of green house gases, has increased. Natural gas, due to its environment friendliness as one of its characteristics, can become the dominant fuel in the transportation sector. In this study, we have evaluated the amount of Green House Gases produced from transportation sector using Clean Development Mechanism formuala. Then external and social costs from produced Green House Gases, the economies of the owner`s and governmental view and the present capacity of CNG stations to replace the CNG for other conventional fuels in zanjan city, were studied according to the variety of sceneries (increasing amount of bi-fule vehicles 25%, 50%, 75%, 90%, respectedly). The results show that the most amount of Greenhouse Gasses (GHGs) belong to the vehicles with conventional petrol engines which exceeds 2.08×1011 CO2 tonnage in a year imposing external and social costs which amount to $2.9×1012 and $1.6 ×1012, respectively, in just one single year. The least amount of (GHGs) belong to the CNG fueled vehicles with 3.4×109 CO2 tonnage in a year imposing external and social costs that would be $1×1010 and 1.4 ×1011, respectively, in just one single year. This study implies that the cost is mounting up, in the owner`s and governmental view. The present capacity of CNG stations to replace the CNG for other conventional fuels is just suited to the existing conditions in this city and the number of bi-fuel vehicles, but in other sceneries which requires that the city must be provided with other stations, should be disused in an independent study.
    Keywords: Transportation sector, Green house gas, Social costs, External costs, Social costs, Compressed natural gas
  • Baniasadim., Zare Mehrjordi, M. R Page 25
    Due to the growth of industrial activities and air pollution simultaneously, to investigate the relationship between these two variables in planning and environmental policy could be important. In this paper, using standard Granger causality test and Granger causality Hisao test, Causal relationship between air pollution (emissions of CO2) and value added of the industrial sector during the 1968 to 2011 were studied. The data of this study obtained from Central Bank of Iran, World Bank data and the Iran energy balance sheet for the period 1968 to 2009. According to the results, two- sided causality between two variables is proved. According to effect of value added of the industrial sector to emissions of CO2, it is proposed that to enhance the efficiency in use of industrial inputs to move towards environment friendly technologies.
    Keywords: Air pollution, Industry, Granger causality, Hisao method.
  • Hassanloos., Khalilians., Amirnejad, H Page 39
    Environmental crisis is one of the governments challenges in the recent century. Governments and policymakers through plans and policies attempt to overcome challenges in environment area until to decrease man destructive effects on environment. Controlling economics methods is one of the tools of environmental degradation reduction. The aim of this study was to estimate suitable green tax on carbon dioxide emission (carbon tax) in cement industry. Translog cost function, estimated for cement industry to assess suitable Green Tax. Cost function equations and costs share were estimated with ISUR systematic method. The Results show all variables were significant in model parameters estimation, beside the interaction variable of wage cost with maintaining cost. The cost function determination coefficient show that 79% of total cost variation of cement production determined by dependent variables in equation. Also according to results, green tax rate on CO2 emission in cement industry determined was 15 percent. It is suggested environmental protection organization use green tax as an economics tool to control and decrease environmental pollutions with examination of country infrastructure and present conditions.
    Keywords: Carbon dioxide, Economics method, Environmental pollution, Green tax, Translog cost function
  • Behroozia., Nazariham., Niksokhan M.H Page 51
    In this article, the amount of pollutants and water discharge in Firouzabadi drainage channel were estimated to be able to simulate the existing and future quality and quantity of the channel, using EPA Storm Water Management Modeling (SWMM). In addition, several best management practices (BMPs) such as; swales and porous pavements were utilized. The goal of using such techniques were to reduce runoff peak flow and non-point source pollution through evaporation, filtration, and chemical or biological treatments. It is obvious that non of above techniques alone, could not improve the runoff quality effectively. It sounds wise to combine two or more techniques together to reach the optimum efficiency in controlling the amount of runoff. In this research, two main models were used: rainfall-runoff model and optimization model. SWMM was applied to simulate quality and quantity of runoff. Nevertheless, Multi Objective Particle Swarm Optimization (MOPSO) was used to optimize the BMPs layouts so that the peak flow will be minimized effectively. The results show that in additon to improve the quality of runoff, BMPs can reduce the peak discharge flow between 8 to 15 percent for 5-year return period.
    Keywords: BMPs, Urban runoff, Firouzabadi channel, SWMM, MOPSO
  • Ghanbarif., Abedinzadehn., Aliani, H Page 63
    Landfill of Rasht has been selected without any site selection process. Pollutants from this site, which is located near to Siahroud River, are discharged into Anzali Wetland. This research aims to evaluate landfill of Rasht by current methods for identifying impacts. In this study, landfill site selecting methods such as Oleckno, Drastic and Monavari method was used and compared together. The results show that this site was classified as a good category in Oleckno Method, moderate in Drastic method and unacceptable category in Monavari method. Comparing the results shows a heavy variation. The reasons of this differ in number of parameters and also for the lack of weighting in some methods. Also the results show that considering more parameters in evaluating of landfills can reveal more negative impacts. This research reveals that, the methods whit both specific weight and abundance of parameters show more reasonable results.
    Keywords: Environmental impacts, Site selection criteria, Landfill, Pollution, Oleckno, Drastic
  • Abbaszadeh Tehrani, N Page 71
    Widespread impacts of human activities have been the most important environmental issues of the current century that resulted in the loss of major parts of the structures and functions of important ecosystems around the world. This dilemma, clarifies the need to assess and control these destructive trends. Assessment and monitoring of ecosystem health, means a continuous assessment of overall performance, including: monitoring of sustainability and stability of the structure, function and process of the ecosystem and its resilience after the occurrence of a disturbance or stress. Ecosystem health has been recently monitored by establishing quantitative indicators, detecting and monitoring their changes over a long period of time. Current research illustrates how ecological problems ranging from biodiversity loss to land-use change have benefited greatly from advances in geospatial technologies such as GIS and remote sensing, both in the provision of data and access to spatial data analysis tools. This research intend to study and suggest a new method for monitoring and assessing the environmental health by using spatial indicators based on remote sensing and GIS technologies. The result of the study indicates that among the indicators of ecosystem health based on remotely sensed data, land cover maps with suitable temporal resolution and vegetation indices like NDVI and LAI are the most suitable indicators for ecosystem health estimation. This research also suggests the integration of landscape and biodiversity matrixes as well as non-remote sensing indicators (like carrying capacity and environmental loads estimation) are to be proposed indicators in order to estimate ecosystem health with more accuracy.
    Keywords: Ecosystem health, Remote sensing, Indicators
  • Arazmf., Safahieha., Mohammadim., Mahmoodi, M Page 85
    In Bushehr sea waters the coastal organisms such as Razor clam (solen roseomaculatus) are exposed to oil pollutions, because of the industrial and shipping activities, as well as oil production. Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in oil the most important group of hydrocarbons content, which are marker of oil pollution. Nowadays the bivalve are used in bio monitoring studies, a lot. In order to bio monitor as well as study correlation of PAHs concentration in sediment and S. roseomaculatusin in Bushehr coasts, sampling of sediment and clams were Carried out from five different stations in April 2009. The samples were homogenized and their PAHs content were measured by GC-MS after extracted by soxhlet apparatus. Results showed that tPAHs concentration in stations Kalo, Bardkhon, Piazi, Bupatil and Haleh were 63.7, 45.1, 17.4, 172.1 and 28.9 ng g-1 respectively. Concentrations of PAHs in S.roseomaculatusin from above stations were 490.3, 321.7, 80.2, 759.2 and 111.9 ng g-1 respectively. Sediment and clams from Bushehr Khors are partly high contaminated by PAHs. A significant correlation was observed between sediment and clams PAHs concentration (P
    Keywords: Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, Solen roseomaculatus, Bio monitoring, Bushehr, Persian gulf
  • Sayadif., Moghadasir., Rafiee, H Page 97
    Because of the increasing need to recreational centers in our country, study of ecotourism is a necessity. Several methods of evaluating the environmental satisfaction have been introduced. But the efficiency of each method has not been much discussed in case-studies. In this research, the recreational value of the district was determined in order to study the satisfaction value of the recreational district "Taleghan dam". So, in the present study, the effective elements of willing to pay in Taleghan dam 's visitors and also the average estimation of their willing to pay were determined by contingency valuation method and two-stage Heckman model. The necessary data were gathered through filling the questionnaire and verbal interview of 314 visitor in spring and summer 2011. The results show that 86 % of under-studt visitors had the willing to pay for recreation. Using the contingency valuation method, the willingness to pay per person per visit was estimated $1. The variables of the recommended cost, monthly revenue of family members, educational level, satisfaction rate, nativeness, the willingness to revisit, the seasons of spring and summer, satisfaction level are effective elements of the willingness to pay in this method. Also, by means of two-stage Heckman method, the average rate of the willingness to pay was 1 cent. Monthly revenue, educational level, satisfaction rate, occasions of visiting the competitor places of Taleghan dam and satisfaction rate are the effective elements of people 's willingness to pay in this method. The results show optimized method for determining the recreational value of Taleghan dam was two-stage Heckman method.
    Keywords: The environmental satisfaction, Heckman two, stage method, contingent valuation method, Taleghan Dam
  • Teimouris., Makhdoum, M. F., Feghhij., Abbaszadeh Tehrani, N. Page 109
    Due to the different factors and complexity of their effects on health and sustainability of urban forest, this study has been tried to determine the effective factors in ecosystem health by dividing Sorkhe Hesar man made forest park to homogeneous units according to natural factors (slope, aspect, high, soil depth) and human factors (amount of irrigation and outdoor recreation intensity). Conifers quality including Pinus eldarica, Cupressus arizonica and Cupressus sempervirens were studied. Evaluation criteria of homogeneous units were height, basal area, crown diameter, crown simultaneity, vitality, herbal layer density and canopy density. In order to study visitor Impact on soil compactness, soil block density and porosity were measured in both 0-15 and 15-30 depth of soil. Analyses of results showed complexity of factors have been affected on site health and sustainability, while slope and soil depth are the most important limiting factors. In fact with decreasing soil depth and increasing slope above 15 percent, to intensive recreation usage, would disropt ecosystem intensely. Also, researches showed that in the similar condition Cupressus sempervirens is more sustainable than Pinus eldarica and Cupressus arizonica.
    Keywords: Recreation, Soil compactness, Sustainability, Urban forest, Vitality
  • Soleiman Nejadl., Feghhij., Makhdoum, M. F., Namiranian, M Page 123
    The importance of Green spaces in urban areas, especially in large industrial cities is an index of social development, which increases the quality of life. Thus distribution of urban green space in a city is very important .This research is more perfect than the study of green space areas because it focuses on distribution. In this research first maps of parks and border of regions were depicted by digital atlas of Tehran parks and parks were classified to Neighborhood, district and regional classes, by using of ArcMap and IDRISI software. Then park maps in twenty-two regions of Tehran, by using the selected landscape metrics including (CA, NP, PD, PLAND, MPS, LPI, LSI, MNN, Shape-MN, SHDI, MSIDI, SHEI, MSIEI), were resulted. Thus Composition, configuration, expanse and continuity of parks were also analyzed by using of Fragstas soft ware. At first twenty-two regions of Tehran were analyzed according to the park classes and then every park was analyzed without belonging to any classes. The regions of one, seventeen, fourteen, twenty one and twenty two indicated the most amount of the fragmentation, connectivity, diversity, evenness and dominance respectively. Neighborhood parks in ten and twenty regions had the most amount of dominance and connectivity respectively. District parks in nineteen region had the most amount of both dominance and connectivity. Regional parks in fifteen region had the most amount of the connectivity. Neighborhood parks have the best spatial pattern in comparison with other classes and spatial pattern of regional parks were unfavorable in comparison with neighborhood and district parks.
    Keywords: Landscape metrics, Park, Spatial pattern, Twenty two urban regions, Tehran
  • Mahmoudkhanim., Feghhij., Makhdoum, M. F Page 135
    Creating active and urban living spaces in cities, is vital. Land use planning help us in locating suitable spaces for forest development and green space based on its ecological characteristics. Selection of tree species in urban is an important goal for green space and urban forestry experts and the selection of suitable plant species is the most importance parts of a successful landscape plan. The study area is 12 sub-watersheds of catchment area on the southern slopes of Alborz in the north buffer of Tehran city. In this research, first the ecological resources were surveyed and analysed to build mapping units. Then with the identified resources, special model of area based on the general model of afforestation (the Iranian model of Makhdoum) was prepared. Finally, ecological capability evaluation with special model was conducted for afforestation. Then the list of indigenous trees and shrubs species and suitable species for planting in northern Tehran and in the green belt were prepared. Finally, with ecological characteristics of the environmental units to suitable species of trees and shrubs were selected in every unit and finally, afforestation map was prepared with the proposed species.
    Keywords: Land use planning, Ecological capability evaluation, Green Belt, Site selection, Environmental unit, Special model
  • Jozi, S. A., Alipour Aghdam, A Page 145
    The current study aims to investigate the changes in green space of District 1 of Tabriz City in a 21-year time period (1989 to 2010) using remote sensing techniques. In this research, multi-temporal images of LANDSAT Satellite, sensors TM and ETM쇪 used to model physical development and changes in green space of the district during the years 1989 to 2010. Destructive role of expansion of urban areas and transport network have been so significant in dramatic loss of green space in District 1 of Tabriz City. The obtained results revealed that during the studied period (1989 to 2010), the green space area of the district has been decreased from 255.61 ha in 1989 to 180.45 ha in 2010 representing approximate 30% loss of green space area. At the same time, built-up areas have been expanded from 702.19 ha in 1989 to 958.14 ha in 2010 while urban transport network area of the district has been developed from 101.61 ha in 1989 to 291.24 ha in 2010. Finally, some management sterategies were recommended towards taking advantage of available opportunities for developing the green space of the District 1 of Tabriz City of which the most important is "compilation of comprehensive green space management plan".
    Keywords: Green space change ditection_Comprehensive plan_Remote sensing_NDVI_District 1 of Tabriz City
  • Heydarzadehh., Danehkar, A Page 159
    Urban green space planning and describing its quality is a matter of concern for planning. Green space planning with protection and development of natural and artificial habitats in cities brings placid environment. To achieve the vision and providing long-term goals, strategic planning of urban green spaces were used in this study. In this method, the features in the context of internal and external constraints were carried out to improve the accuracy and improving the efficiency of activities. Such an approach has not been used in the management of urban green spaces in Iran and this study is an attempt to focus on the methodology, offer appropriate management practices for development of urban green spaces in the region two of Karaj.
    Karaj municipality`s region 2, is 600 ha with population of 107027 people. Public green spaces in the area, calculated 40 ha, includes 17 parks, 6 green fields, 29 Green Boulevards, 26 pieses of green buffer areas, 7 pieces of plantations. In this study, SWOT analysis was used to identify environmental factors (strengths, weaknesses, opportunities, and threats), to prioritize, strategies with the purpose of green space management in region 2 of Karaj and Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) was used for prioritization of strategies. The results of this study led to the introduction of 6 strategies with " Development of theme parks and new models of public and private green spaces construction", "Expanding and improving water transmission networks to develop green space" and "Establishing programs to empower local communities in the development, maintenance and improvement of urban green spaces" have higher priority.
    Keywords: Green space, SWOT analysis, Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM), Karaj
  • Amini Parsav., Shahabinia, A. R., Jafari, H. R., Karamio., Azizi, A Page 173
    Lighvan Chay River in East Azerbaijan province named as one of the important tourism zone of the province because of its many natural places for leisure, entertainment and recreational opportunities like field trips and camping. Environmental goods and services are more open access public goods. Lack of awareness of the actual value of the environment is one of the important factors of ignoring the environmental issues and causes environmental deteoration. Therefore, the issue of estimating the environmental value can be helpful to policy-makers and practitioners involved in the conservation and management of natural resources. The aim of this research is to estimate the conservation value of the Lighvan Chay River with the use of contingent valuation method and Double–Bounded Dichotomous Choice (DDC). Results from 149 questionnaires were completed from visitors (in the summer of 2012). Estimating logit model shows that the price offer variable at 1%, marital status and satisfaction of utilities variables were significant at the 5% level and numbers of visits variables was significant at the 10% level. The offered bid variable has marginal effect -0.00004 shows that an increase a unit of bid makes 0.00003 unit decrease in WTP. In this paper willings to pay to protect the area was calculated $2 per month per person by using Shazam 10. Since the average family size was 4.22, so average willings to pay of each family per month was $1.9340. Finally, Mean willingness to pay for each family per year, was calculated $1. Therefore, the formation of the association to preserve the area is recommended. However, according to the positive effect of numbers of visits variable, to facilitate the area’s accessibility by improving road networks is recommended.
    Keywords: Contingent valuation, Preservation value, Logit model, Lighvan Chay River
  • Zarandiana., Yavari, A. R., Jafari, H. R., Amirnejad, H Page 183
    Biodiversity as a supporting service of forest ecosystems is declining globally due to land conversion and degradation in response to human needs for food production and settlements. To make informed decisions, evaluation of change impacts under stakeholder-defined scenarios is considered to be an appropriate method which considers the consequences of decline. While land use/cover change modeling is an urgent need, it usually is faced with obstacles due to the methodological problems and lack of explicit spatial data. In this paper, we applied two spatially explicit tools, The Scenario Generator and The Habitat Quality from the InVEST (Integrated Valuation of Ecosystem Services and Tradeoffs) suite of models, to project the future changes of the Sarvelat and Javaherdasht mountain system in northern Iran, based on land suitability and stakeholder's interests. We also explored the existing spatial patterns of habitat quality as a proxy for biodiversity and predicted its changes in plausible future. In this regard, after quantification of land use/cover changes based on predictive scenario, the degrees of land degradation and habitat quality under both current and future situations were compared. The results showed that any changes outside of protected boundaries, can impact habitat quality inside of the protected areas, as the new threat sources as well as external driving forces of the change occure. Since, the ecosystem supporting services specifically the biodiversity, is usually ignored in landscape planning due to its complex nature of the analysis, the mapped quantified outputs of these models can effectively make easier for decision makers, to understand the distribution patterns and existing richness of biodiversity across a landscape and make compatible policies based on multiple ecosystem services capability.
    Keywords: Modeling, Biodiversity, The sarvelat, javeherdasht, Land use, InVEST
  • Gharibi, Sh., Salmanmahinya., Varaste, H Page 195
    This paper examines the likely relationship between traffic noise and other environmental variables and bird distribution. The study was conducted in September 2012, along Asian Highway in Golestan National Park. The sampling stations were selected in 76 points using Systematic-Random method at various distances between 0-250 meters from the road. Birds and environmental variables were sampled in a radius of 25 meters from each point. In each of the sampling points and in the center of the plot, birds and other variables such as temperature, relative humidity, traffic noise, number of vehicles (light, heavy and medium-weight vehicles), number of horn beeping, height, the sound barrier height, width of the road, slope and the geographical size were measured. All data were recorded during a week of the year with the heaviest traffic and noise pollution. The birds as dependent variables were divided into three guilds namely Primary Cavity Nesting Birds, Secondary Cavity Nesting Birds and non Cavity Nesting Birds and accordingly, three prediction models were developed. The result of multivariable linear regression analyses showed that in all of these models the most important factor affecting birds is traffic noise.
    Keywords: Modeling, Golestan National Park, Birds, Road, Traffic noise, Environmental variable