فهرست مطالب

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1394)

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی ایزدی، سید سجاد طباطبایی نژاد*، سید محمدرضا رضازاده صفحات 7-24
    «ایمان» و «نگرش» به ترتیب از محوری ترین مفاهیم در آموزه های دینی و روان شناسی اجتماعی می باشند. برایند پیوندی نزدیکی میان حوزه موضوعی نگرش در روان شناسی اجتماعی، تعلیم و تربیت کاربردی و مباحث قرآنی در حوزه ایمان، اصطلاح «نگرش ایمانی» را ساخت می دهد. نگرشی که با رویکردی قرآنی و مبتنی بر الگوهای تکوین نگرش های افراد در روان شناسی، نسبت به متعلقات ایمان شکل گرفته است. مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیلی و پایبندی به لوازم یک مطالعه میان رشته ای و تفسیر علمی از قرآن کریم، مبتنی بر یکی از الگوهای پرکاربرد روان شناسی اجتماعی «الگوی احتمال تفسیر» برای تکوین و تغییر نگرش های افراد، که قبول عام در میان روان شناسان یافته است، از رهگذر مسیر اصلی معرفی شده از سوی این الگو، به استخراج عوامل موثر بر تکوین نگرش ایمانی مخاطبان قرآن می پردازد و از داده های این الگو جهت فهم دقیق تر آیات هدایتی قرآن به سوی ایمان بهره می جوید. بر اساس یافته های این پژوهش، قرآن عواملی چون «ارائه برهان و استدلال»،«معرفت شناسی آیه ای»،«معجزات انبیاء»،«ایجاد نگاه معرفتی صحیح نسبت به متعلقات ایمان»،«تذکر و یادکرد از مبدا و معاد» و «توجیه شناختی نسبت به آثار ایمان گروی» را از جمله عوامل موثر در تکوین نگرش ایمانی مخاطبان از طریق مسیر اصلی در این رهیافت معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: ایمان، روان شناسی اجتماعی، نگرش، نگرش ایمانی
  • احمد پاشازانوس، علیرضا نظری، مریم فولادی صفحات 25-42
    پیوند زبان شناسی با تحلیل و بررسی متون به ویژه متن ادبی بسیار عمیق و به هم تنیده است. در این بین، زبان-شناسی متن و عوامل متنی از جمله انسجام، از اهمیت بالاتری برخوردار است. بحث انسجام به معنای اصطلاحی آن نخستین بار توسط هالیدی و حسن مطرح گردید، به طورکلی در سه سطح واژگانی، دستوری و آوایی قابل بررسی است؛ ولی به سبب گستردگی این مباحث، پژوهش حاضر، صرفا سطح آوایی در تعدادی از عوامل آوایی چون سجع، جناس، موازات، التزام، ترصیع و تصدیر، مدنظر قرار داده و تلاش کرده است تا کارکرد انسجامی این عوامل را با توجه به تاثیری که در یکپارچگی متن دارند، در چند سوره از قرآن مورد بررسی قرار دهد، چرا که بررسی متن قرآن، از منظر انسجام آوایی آن، کمتر در میان پژوهش ها دیده می شود. از این رو این عوامل با استقراء تام در سوره های قمر، رحمن و واقعه، به روش توصیفی- تحلیلی مورد تحلیل قرار گرفته و به کمک داده های آماری، بسامد و نسبت هر یک از این عوامل در انسجام بخشی به متن سوره ها، مشخص گردیده است، یافته ها نشان می دهد که سجع از مهم ترین عوامل انسجام آوایی در این سوره هاست که نقش بسزایی در ارتباط میان آیات و در نتیجه یکپارچه ساختن تمام متن سوره داشته است و در مقابل، ترصیع کمترین نقش را در انسجام متن داشته است و عوامل آوایی التزام، موازات، جناس و تصدیر نیز به ترتیب در مراتب بعدی از اهمیت انسجامی قرار داشته اند.
    کلیدواژگان: قرآن، متن، زبان شناسی، انسجام، ساختار آوایی
  • زهرا محققیان*، اعظم پرچم، رضا شکرانی صفحات 43-68
    یکی از موارد مهم در تفسیر آیات قرآن کریم، توجه به سیاق است. تاکنون پیرامون سیاق، تعریف آن، کارکردها، محدوده و شرایط استفاده از آن، تحقیقات متعددی انجام گرفته؛ نوشتار حاضر صرف نظر از تمامی آنها، به بررسی کارکرد سیاق و انواع قرائن موجود در آن، جهت تفسیر و تبیین علت اختلاف آن دسته از آیات متشابه لفظی پرداخته که از ناحیه تعریف و تنکیر اسماء با یکدیگر متفاوت اند. مورد مطالعه این نوشتار، آیات 126 سوره بقره و 35 سوره ابراهیم هستند که در تمامی واژگان، همانند یکدیگر بوده و تنها از ناحیه تعریف و تنکیر واژه «بلد» با یکدیگر اختلاف دارند. واکاوی سیاقی هر یک از این آیات و بررسی انواع قرائن موجود در آنها، حاکی از آنست که تکرار این دو آیه، ناشی از تفنن در کلام نبوده و هر یک معنایی متفاوت با دیگری را افاده می نمایند. مطابق یافته های این پژوهش، در تبیین علت اختلاف این آیات، توجه به قرائن مختلف سیاقی همانند قرائن لفظی و نیز قرائن غیرلفظی همانند مقام کلام و مکان نزول این آیات، نقش ویژه ای را ایفا کرده و راهگشای موثری هستند. بنابراین جهت تفسیر و تبیین آیات متشابه لفظی، می بایست به تمامی ابعاد سیاق توجه نمود و از تمامی قرائن موجود در آن بهره برد.
    کلیدواژگان: قرآن، آیات متشابه لفظی، سیاق، قرائن لفظی، قرائن غیرلفظی
  • مهیار خانی مقدم *، محمد تقی دیاری بیدگلی صفحات 69-88
    پژوهش حاضر با استفاده از روش «تحلیل محتوا» به واکاوی کمی و کیفی رابطه ی میان زمینه های اصلی و معیارهای اجتهاد طبری در بررسی و ترجیح آراء متفاوت تفسیری در «جامع البیان عن تاویل القرآن» می پردازد. بر اساس تتبع نگارنده، طبری در 1952 مورد، به ذکر آراء مختلف تفسیری پرداخته و نظر اجتهادی خود را بیان می کند که برجسته-ترین نتایج پژوهش درباره ی زمینه و معیار آنها بدین قرار است: 1- طبری در چهار زمینه ی اصلی شامل بر «اسباب نزول»، «قرائت»، «عبارات قرآنی» و «مفردات قرآنی» به بیان آراء مختلف تفسیری و انتخاب نظر برگزیده ی خود پرداخته است. 2- وی استفاده ی متعددی از شش معیار «سیاق و ظاهر آیات»، «شهرت و اجماع»، «کلام عرب (نحوی، بلاغی و لغوی)»، «اصالت تعمیم»، «روایت صحیح از پیامبر(صلی الله علیه واله وسلم)» و «رسم المصحف قرآن» و همچنین استفاده ی معدودی از چهار معیار «عقل»، «نظر صحابه»، «احکام فقهی» و «تاریخ» در ترجیح میان آراء تفسیری داشته است. 3- طبری در مجموع از سه معیار «سیاق و ظاهر آیات»(701مورد)، «کلام عرب»(603مورد) و «شهرت و اجماع» (456مورد) بیشترین استفاده را کرده است. 4- وی در زمینه ی «اسباب النزول» بر معیار «سیاق و ظاهر آیات» (51درصد)، در زمینه ی «قرائت» بر «شهرت و اجماع»(64 درصد)، در زمینه ی «عبارات قرآنی» بر «سیاق و ظاهر آیات» (53درصد) و در زمینه ی «مفردات قرآنی» بر «کلام عرب»(44 درصد) عنایت بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: روش تحلیل محتوا، اجتهاد، جامع البیان، ابن جریر طبری
  • محسن دیمه کار گراب*، علی ملاکاظمی صفحات 89-106
    قصص قرآن ظرفیت ویژه ای در تبیین مسائل تفسیر کلامی دارد که در متون روایی، تفسیری و کلامی فریقین نمونه هایی از آن وجود دارد؛ لیکن در عرصه تفسیر و استنباط کلامی از قرآن، پیش از هر امر دیگری باید کارآمدی و درستی این نحوه از استدلال به قرآن کریم ثابت شود لذا این نوشتار با توجه به گستره مباحث کلامی، در صدد آن است که ادله کارآمدی تفسیر کلامی از قصص قرآن را در باب امامت واکاوی نماید. لذا با بهره گیری از میراث علمی فریقین در ابتدا مهم ترین ادله کارآمدی استدلال به قصص قرآن در موضوع امامت بیان می شود. در ادامه گونه های ارتباط قصص قرآن با مباحث کلامی امامت مورد بررسی قرار می گیرد. افزون بر آنچه بیان شد گونه های استدلال به قصص قرآن در عرصه تفسیر کلامی در باب امامت پژوهی با عناوینی چون جواب نقضی، جواب حلی و مفهوم اولویت از دیگر مباحث این نوشتار به شمار می رود.
    کلیدواژگان: قصص قرآن، تفسیر کلامی، استنباط کلامی، امامت
  • معصومه آگاهی*، عبدالهادی فقهی زاده صفحات 107-130
    یکی از مبانی خاص تفسیر اخلاقی، اخلاقی بودن محتوای مفاهیم قرآنی و زبان تخاطب در قرآن است؛ چنان که می توان محتوای قرآن را از جهات گوناگون از جمله انطباق آموزه ها و مفاهیم قرآنی با فطرت انسان، اهداف تربیتی و اخلاقی رسالت پیامبر اکرم(صلی الله علیه واله وسلم) و نزول قرآن و وجود آیات صریح در رعایت موازین اخلاقی، محتوایی اخلاقی برشمرد. از این رو، قرآن کریم افزون بر اشتمال بر محتوای اخلاقی، در مقام بیان و انتقال این مفاهیم ابزارهای اخلاقی نیز استخدام کرده است. التزام قرآن به رعایت زبان اخلاقی در همه سطوح کلام و در جایگاه ها و مظاهر گوناگون، قابل ملاحظه است؛ چنان که واژگان، تعابیر و جملات مورد استفاده خود را از میان انبوه گزینه های ممکن انتخاب کرده و در هر مورد، از نظر اخلاقی، بهترین گزینش را داشته است: وقتی تصریح به مطلبی را خلاف داب اخلاقی ملاحظه کرده، به کنایه سخن گفته است. گاهی نیز با ایجاد تغییر در ساختار نحوی جملات، انسجام اخلاقی قرآن را حفظ کرده است. در این نوشتار همچنین از طرق گوناگون به نقدهایی پاسخ داده شده است که استعمال برخی واژگان یا تعابیر قرآنی را صراحتا یا تلویحا مغایر ادب و خروج از دایره اخلاقی برشمرده اند؛ طرقی مانند: ارجاع به معنای واژه در عصر نزول، کنایی نشان دادن برخی عبارات، تفکیک معنای لغوی و معنای اصطلاحی و توجه به ساختار نحوی عبارات. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که عناصر زبانی قرآن مجموعا در جهت اهداف تربیتی و اخلاقی آن به گزینی شده اند تا در تعامل این کتاب الهی با مخاطبان هرگز از حریم اصول اخلاقی خارج نشود.
    کلیدواژگان: تفسیر اخلاقی، زبان قرآن، زبان اخلاقی، زبان تخاطب
|
  • Mahdi Izadi, Sajjad Tabatabainejad *, Muhammadreza Rezazadeh Pages 7-24
    "Faith" and "attitude" are pivotal concepts in religious teachings and social psychology. The outcome of close links between the fields of attitude in social psychology, education and practical issues in the Quranic issues, had made the term "attitude of faith". An attitude that the Quranic approach based on models developed in psychological attitude toward faith is formed. This paper uses analytical methods and commitment to tackle an interdisciplinary study and interpretation of the Quran, based on the patterns applied social psychology "The elaboration likelihood model " for development and change of attitude, were introduced by the main path through the model, the effective factors on the development of the attitude of the audience faith Quran and the model data for better understanding the verses of the Quran to believe guidance rivals. Based on the findings of this study, factors such as the Quran, "presented argument and reasoning", "epistemology verse," "Miracles of the Prophets", "create the look of true knowledge of the faith", "reminding and recalling the origin and Resurrection" and "justified Faith-oriented cognitive effects, "including the factors affecting the formation of attitude of faith in this approach introduces the audience through the main path.
    Keywords: Faith, social psychology, Attitude, attitude of faith
  • Ahmad Pashazanoos, Alireza Nazari, Maryam Fooladi Pages 25-42
    Link of linguistics with the literature analysis and review of it, especially literary text is very deep and intertwined. In between text linguistics and textuality factors such as cohesion is more important. The issue of cohesion was first raised by Holiday and Hassan. It can be approached to three levels; vocabulary, grammar, and phonetics; still given the breadth of the topic, the present paper focuses on phonetic level of few phonetic factors such as rhyme (Saje), parallelism (Muvazat), paronomasia (Jinas), Iltizam, Tarsie, and Tasdir. It has been tried to survey the effects of these factors in cohesion of some of Sura of the Holy Quran. It is notable that there is a paucity of studies on phonetic structure of the Holy Quran. Thereby, the mentioned factors were analyzed in some of the Sura (Qamar, Rahman, and Vaqia) through general induction reasoning. To this end, statistical data were used to measure frequency of each factor and their effect on cohesion of the text. As the findings recommended, rhyme, was the key factor in phonetic cohesion of the Sura and played key role in establishing relationship between the verses and general cohesion of the text. On the other hand, Tarsie had the least role in cohesion of the text. Phonetic factors Iltizam, parallelism, paronomasia, Tasdir is the next issues.
    Keywords: Quran, textuality, linguistics, cohesion, phonetic structure
  • Zahra Mohagheghian*, Aazam Parcham, Reza Shokrani Pages 43-68
    Context is the most important issue in the interpretation of the Holy Quran. So far, the context, definition, functions, scope and conditions of its use, several studies have been conducted. This article Regardless of all of them, with the functions and types of evidence in its context, to interpret and explain the difference between those verses that addressed similar words is different from the definition and indefinite names.
    The study of this paper, Q 2:126 and Q 14:35, who were all exactly the same words and only the definite area and indefinite word "Balad " disagree. Analyze the context of each of these verses and the types of evidence contained in them, suggest that repeated these two verses, the word is not in any sense of work of art have the meanings are different from the other. According to the study, in explaining the cause of these verses, due to the different way in evidence as circumstantial evidence of verbal and non-verbal as well as the words and place of the revelation of this verse, played a special role and pave the way for effective. So to interpret and explain the ambiguous verbal verses should be considered the context and used all evidence in it.
    Keywords: Ambiguous verbal verses, context, Verbal evidence, non, Verbal evidence
  • Mahyar Khanimoqaddam*, Mohammadtaqi Diari Bidguli Pages 69-88
    The present study using the "content analysis" to analyze quantitative and qualitative criteria fields and Ijtihad of "Muhammad ibn Jarir al-Tabari" and would vote in the study interpreted differently in "Jami al-Bayan" pays attention to the example of Islamic ijtihad to interpretation of the Quran and the use of the criteria of interpretation, preferring to explain the interpretation votes. According to the writer, Tabari in 1952 noted the different interpretation votes and commentary of their choice, the most prominent results of research on his interpretation main backgrounds and criteria, is as follows: (1) the main areas of al-Tabari, including "means of revelation" , "reading", and "Quranic terms".(2) Several of the six criteria he uses is "context and appearance of verses", "fame and consensus", "Arab language (syntax, rhetorical and literal)", "authenticity generalization", "true hadith of the prophet," and " Writing the Quran scripture" as well as a few of the four criteria of "reason", companion's viewpoint", "jurisprudential rules" and " history" has been interpreted in favor of the viewpoint.(3) Tabari is most widely used of the three criteria; "context and appearance of verses" (701 cases), "Arab Language" (603 cases) and "fame and consensus" (456 casess). (4) He in the field of "means of revelation" has more attention to "context and appearance of verses" (51%); in the field of "reading" to "fame and consensus" (64%); in "Quranic terms to "context and appearance of verses" (53%) and in "Quranic words" to "Arab Language" (44%)
    Keywords: Content Analysis Method, Ijtehad, Jame al Bayan, Ibn Jarir al Tabari
  • Muhsen Deymekar Gurab *, Ali Mullakazemi Pages 89-106
    Quranic stories have interpretive capacity in Kalam issues that being in the Sunni and Shiite traditional, exegetical, and theological sources, as well as those of Quranic sciences and explaining the domain of theological deductions. This article is an attempt to indicate the extent and level of the efficiency of relying on the Divine Book in theological deductions from Quranic stories and narratives in the field of Imamate, and then introduce the special place of referring to Quranic narratives towards proving the theological issues concerning Imamate as one of the efficient theological methods. The theological aspect, particularly theological issues concerning Imamate, has not been properly investigated. The large volume of verses on narratives and semantic consistency of narrative verses and non-narrative ones particularly on Imamate, and theological deduction of Imamate issues from Quranic narratives based on the Hadith of the holy prophet and his Household, his companions, and exegetical views of Shiite as well as Sunni scholars all indicate the necessity of investigation in this field.
    Keywords: Quranic Stories, narratives, Kalami Interpretation, theological deduction, Imamate, exegetical traditions
  • Maasumeh Agahi *, Alhadi Feqhizadeh Pages 107-130
    One of the specific principles of moral exegesis is the morality of Quran’s teachings and language, in a matter that Quranic teachings could be considered moral as it matches with Fethrah, educative and moral goals of the messenger’s mission and revelation, and direct verses in observing moral rules. Thus Quran not only includes moral teachings, but also uses moral devices to convey its doctrine. Quran obligation to observe moral language in all language levels and different situations is considerable. Quran has chosen all the words, phrases and sentences it wants among infinite possible choices, and each time it has had the best choice. Where affirmation is not proper and does not fit the moral character of Quran, it has used allusion. In some cases it has maintained moral unity of the text by changing the structure of sentences. This essay also answers some criticism about some words or phrases used in Quran which seem to contradict etiquette and morality, by referring to the meaning of words in revelation era, indicating the allegorical meaning of some phrases, distinguishing between lexical and idiomatic meaning, and considering sentence structure. Thus we can conclude that language components have been chosen to accomplish educative and moral goals, so that in the relationship of the divine book with its addressees observe moral principles.
    Keywords: moral Interpretation, language of Quran, moral language, Dialogue Language