فهرست مطالب

پژوهش نفت - پیاپی 85-1 (بهمن و اسفند 1394)

مجله پژوهش نفت
پیاپی 85-1 (بهمن و اسفند 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/03
  • تعداد عناوین: 16
|
  • فائزه پورآهنگریان، محمدتقی صادقی*، محمد امین ثباتی صفحات 4-15
    در سال های اخیر، سنتز فیشر- تروپش به عنوان یک فرآیند مهم شیمیایی برای تبدیل گاز سنتز به سوخت های مایع با ارزش مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش یک مدل گزینش پذیری محصول همراه با هیدرودینامیک راکتور دوغابی برای پیش بینی توزیع محصولات سنتز فیشر- تروپش در راکتور دوغابی به کار برده شده است. نتایج مدل سازی نشان می دهد که عوامل مختلفی مثل دما، فشار عملیاتی، ماندگی کاتالیزور و سرعت ظاهری گاز روی میزان تبدیل گاز سنتز و توزیع محصولات هیدروکربنی تاثیر مهمی دارد. در این مطالعه، بهینه سازی پارامترهای عملیاتی برای به حداکثر رساندن تولید محصولات هیدروکربنی با الگوریتم های ژنتیک، شبیه سازی تبرید و روش های مبتنی بر گرادیان انجام شده است. نتایج نشان می دهد در نسبت H2/CO زیاد و ماندگی کم کاتالیزور، تولید محصولاتی مثل نفتا، دیزل و واکس افزایش می یابد. همچنین برای به حداکثر رساندن تولید الفین ها نسبت به سایر محصولات به نسبت H2/CO کم و ماندگی زیاد کاتالیزور نیاز است. لازم به ذکر است که برای به حداکثر رساندن تمامی محصولات، فشار بالایی مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: سنتز فیشر، تروپش، راکتور دوغابی، بهینه سازی، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم شبیه سازی تبرید
  • امیرحسین عنایتی بیدگلی*، حسین رحیم پور بناب صفحات 16-30
    تراوایی یکی از مهم ترین پارامترهای مخزنی است که از نظر پیش بینی و تخمین نرخ تولید و شناسایی افق های مخزنی با بیشترین تولید، اهمیت زیادی دارد. معمولا این پارامتر، براساس آنالیز مستقیم مغزه های حفاری، اندازه گیری می شود. در چاه های بدون مغزه نیز بر حسب نوع داده های موجود، روش های متنوعی برای پیش بینی این پارامتر تاثیرگذار مخزنی ارائه شده است. در این تحقیق نیز سعی شده تا بر اساس دو رویکرد مختلف، ضمن بررسی قابلیت کاربرد این روش ها در توالی های مخزنی دالان- کنگان، ارزیابی کیفی و کمی از وضعیت تراوایی این توالی ها به عمل آید. همچنین به منظور پیش بینی تراوایی به روش کمی، رده بندی معروف ارائه شده توسط لوچیا در سال 1995 نیز مورد ارزیابی و اعمال اصلاحاتی قرار گرفت که با توجه به معیارهای افزوده شده در تعیین رده های پتروفیزیکی، تفکیک بهتری از این رده ها در توالی های دالان بالایی -کنگان، امکان پذیر گردید. در نهایت، نتایج نشان داد که روندهای تغییرات تراوایی در توالی های پرمین- تریاس، در مقایسه با مقادیر واقعی، به خوبی قابل شناسایی بوده و این روش ها نیز در این سازندها قابلیت کاربرد دارند
    کلیدواژگان: تراوایی، رده های پتروفیزیکی، رده بندی لوچیا، پرمین، تریاس
  • افشین زهدی، سیدعلی معلمی*، سید رضا موسوی حرمی، اسدالله محبوبی صفحات 31-47
    در این تحقیق، به منظور بررسی خصوصیات انواع مختلف دولومیت ها و تاثیر آنها در کیفیت مخزنی سازند جهرم، از دو برش تحت الارضی در میدان های گازی سرخون (چاه 14) و نمک غربی (چاه 1)، به همراه دو رخنمون سطحی (تاقدیس های فینو و خوش) استفاده شده است. بخش های قاعده ای سازند جهرم در اکثر برش های منطقه بندرعباس توسط سیالات دولومیت ساز شدیدا تحت تاثیر قرار گرفته است. بر اساس شواهد پتروگرافی و استفاده از میکروسکوپ های پلاریزان، کاتدولومینسانس و الکترونی، چهار نوع دولومیت، در سازند جهرم تشخیص داده شده است. مطالعات صورت گرفته، بیان می کند که سازند جهرم در برش هایی می تواند به عنوان یک سنگ مخزن مناسب در نظر گرفته شود که در قاعده این سازند فرآیند دولومیتی شدن به میزان گسترده اتفاق افتاده باشد، و به دنبال تاثیر فرآیند دولومیتی شدن، به میزان قابل توجهی تخلخل قالبی حاصل از انحلال فرامینیفرهای بنتیک ایجاد گردد.
    کلیدواژگان: دولومیتی شدن، کیفیت مخزنی، سازند جهرم، بندرعباس و رخنمون سطحی
  • ونوس شاکر، محمدرضا جعفری نصر*، محمدرضا مقدم صفحات 48-63
    در این مطالعه، بازیافت حرارت تلف شده در یک ایستگاه تقویت فشار گاز با استفاده از چرخه های تولید برق آلی رانکین (ORC)، مورد بررسی قرار گرفته است. بازیافت حرارت به صورت مستقیم در دو سناریوی انبساط اشباع و انبساط فوق گرم و بازیافت حرارت به صورت غیر مستقیم (استفاده از چرخه میانی روغن حرارتی)، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که راندمان حرارتی چرخه رانکین آلی در سناریوی انبساط فوق گرم از 14 تا 17% و کار تولید شده نیز از 4000 تا kW 7000 بسته به دمای جریان گاز خروجی از تبخیرکننده متغیر خواهد بود. در صورتی که این دامنه راندمان در سناریو انبساط اشباع از 10 تا 13% و کار تولید شده نیز از 3000 تا kW 6500 متغیر خواهد بود. در سناریوی انبساط فوق گرم، استفاده از این سیستم، سبب افزایش راندمان کلی ایستگاه از 26% به 40% خواهد شد. در بازیافت حرارت غیر مستقیم نیز کار تولید شده با افزایش درجه فوق گرمایش از 5500 تا kW 6400 و راندمان حرارتی از 5/12 تا 14% متغیر خواهد بود. به علاوه در این مطالعه تحلیل اکسرژی به روش گراف اکسرژی، انجام شده است. نتایج نشان می دهد که با افزایش دمای جریان گاز خروجی از تبخیرکننده، راندمان اکسرژی در تبخیرکننده و چگالنده کاهش می یابد. بنابراین راندمان اکسرژی کل سیستم نیز کاهش خواهد یافت. در نهایت به عنوان نمونه تحلیل اقتصادی سناریوی انتخابی بازیافت حرارت مستقیم در حالت انبساط فوق گرم با فرض نرخ جهانی برق مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ایستگاه تقویت فشار گاز، توربین گاز، چرخه آلی رانکین، گراف اکسرژی، بازیافت حرارت
  • حمیرا شریعت پناهی*، فرح سرابی، محمد میرعلی، رادا زراسوند اسدی، مرجان یوسفی صفحات 64-74
    تکنولوژی شبنم خورشیدی روشی برای تصفیه آب های شور آلوده به مواد نفتی با بهره گیری از انرژی تجدیدپذیر خورشیدی می باشد. غشاء به کار رفته در این سامانه، غیر متخلخل و آب دوست بوده و به علت ویژگی عدم تخلخل، مانع نفوذ نمک در خلل و فرج غشاء و جرم گرفتگی آن می گردد. در پژوهش حاضر ساخت غشاء مورد استفاده در این سامانه و ارزیابی آن مد نظر قرار گرفته است. به این منظور غشاء ساخت شرکت Akzo Nobel در سیستم پایلوت شبنم خورشیدی مستقر در پالایشگاه گاز سرخون که توسط پژوهشکده محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت طراحی و برپا شده، به عنوان مرجع در نظر گرفته شد. پس از شناسایی غشاء، ماده اولیه آن تهیه و غشاء به روش دمش فیلم تهیه گردید. سپس خواص فیزیکی، مکانیکی و عبورپذیری در برابر بخار غشاء تهیه شده مورد ارزیابی قرار گرفت. نهایتا آنالیز آب عبوری از غشاء برای آب دریا و پساب نمکی نفتی پالایشگاه گاز سرخون بررسی و نتایج با سیستم بدون غشاء مقایسه گردید. بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی، بیان گر مقاومت کششی، ضربه ای و ازدیاد طولی بالای غشاء است. نتایج بالای نفوذپذیری این غشاء در برابر بخار آب در مقایسه با غشاء های متخلخل، بیان گر کارایی بالای این غشاء جهت کاربرد در سامانه تراوش تبخیری است. با توجه به ویژگی های سیستم شبنم خورشیدی، می توان از آن به عنوان یک گزینه مناسب برای تصفیه آب سازند حاصل از استخراج نفت در مناطق جنوبی کشور استفاده نمود.
    کلیدواژگان: غشاءهای غیرمتخلخل، تصفیه پساب نفتی، سامانه شبنم خورشیدی، کوپلی اتر آمید، دستگاه دمش فیلم
  • شیما کثیری*، منیر دودی، میترا سادات طباطبایی صفحات 75-85
    هدف از این پژوهش شناسایی باکتری های تجزیه کننده آلاینده های نفتی برای زیست پالایی پساب های آلوده به نفت است. تحقیق حاضر با هدف جداسازی و شناسایی باسیل های تجزیه کننده نفت خام انجام شد. به منظور بالا بردن احتمال جداسازی باسیلوس ها از نمونه های برداشت شده بر روی محیط کشت اختصاصی (MSM) کشت داده شد و به آن 1% نفت خام به عنوان تنها منبع کربن اضافه گردید. با کشت باکتری ها روی محیط بلاد آگار باکتری های مولد بیو سورفاکتانت جداسازی و خالص شد. تست کشش سطحی بر روی باکتری های دارای همولیز بتا که مولد بیوسورفاکتانت هستند، انجام گردید. تست امولسیفیکاسیون برای باسیلوس های منتخب به عمل آمد برای شناسایی گونه باسیلوس ها از محیط های کشت بیوشیمیایی استفاده گردید، سپس گونه باکتری ها تعیین گردید. بررسی تجزیه نفت خام از طریق آنالیز نمونه ها با GC-MS و اسپکتروفوتومتری صورت پذیرفت. میزان سویه به دست آمده در این پژوهش برابر mN/m 35 و توانایی امولسیفیکاسیون سویه برابر 70% بود. سرانجام این سویه توسط روش های مولکولی به عنوان باسیلوس سرئوس شناسایی شد.
    کلیدواژگان: کشش سطحی، باسیوس سرئوس، GC، MS، امولسیفیکاسیون
  • جواد هنرمند صفحات 86-99
    سازند بورقان با سن کرتاسه از مهمترین سنگ مخزن ها در میادین هیدروکربنی خلیج فارس و کویت محسوب می شود. به منظور بررسی کیفیت مخزنی این سازند و عوامل کنترل کننده آن در میدان فروزان، m 5/62 مغزه، مورد مطالعات زمین شناسی و مخزنی قرار گرفت. این مطالعه نشان می دهد که سازند بورقان متشکل از ماسه سنگ های خیلی دانه ریز تا دانه متوسط، رس سنگ، شیل های آهکی و توالی های محدود کربناته بوده و از 8 رخساره رسوبی تشکیل شده است که براساس شواهد رسوب شناسی، در یک خلیج دهانه ای تحت تاثیر جزر و مد نهشته شده اند. این رخساره ها عبارتند از: (1) ماسه سنگ های کانالی با لایه بندی مورب، (2) پهنه گلی/خلیج، (3) پهنه ماسه ای، (4) تناوب پهنه ماسه ای و پهنه گلی، (5) پهنه گلی تحت تاثیر دریا، (6) پهنه ماسه ای تحت تاثیر دریا، (7) خلیج محدود شده/باتلاق و (8) پشته اوئیدی. اندازه گیری مقادیر تخلخل و تراوایی نمونه های مغزه نشان می دهد که اولا تخلخل و تراوایی، به ترتیب، در محدوده 3/36 – 3% و 13343- mD 6/0 تغییر می کند. ثانیا ارتباط خوبی بین کیفیت مخزنی و رخساره های رسوبی سازند بورقان وجود دارد. بهترین کیفیت مخزنی سازند بورقان متعلق به ماسه سنگ های دانه ریز تا متوسط کانالی است درصورتی که نمونه های شیلی و رس سنگی متعلق به پهنه گلی و خلیج محدود شده از تخلخل و تراوایی پایینی برخوردار بوده و به عنوان بخش های غیرمخزنی درنظر گرفته می شوند. مقایسه مقادیر تخلخل و تراوایی با پارامترهای بافتی در ماسه های سست سازند بورقان نیز نشان می دهد که ارتباط خوبی بین اندازه و جورشدگی دانه ها و مقادیر تخلخل و تراوایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: رخساره، تخلخل، تراوایی، خلیج دهانه ای و سازند بورقان
  • بهرام علیزاده*، سید میثم حسینی نژاد، مسعود شایسته صفحات 100-112
    در این مطالعه تاثیر گسل های میدان نفتی زیلایی بر خصوصیات ژئوشیمیایی نفت مخازن آسماری و بنگستان، مورد مطالعه قرار گرفت. ترسیم نمودار تغییرات DBT/Phen در مقابل Pr/Phاو C29/C27 strane20R در مقابل Pr/Ph و (Pr/(Pr+Ph در مقابل استران های (C27 Dia/(Dia+Reg مشخص نمود که نفت این مخازن دارای سنگ منشا واحد با ترکیب لیتولوژیکی کربناته - مارنی تا شیل دریایی است که در محیط احیایی دریایی تا کمی اکسیدی با شوری نرمال نهشته شده است. همچنین استفاده از نسبت های بیومارکری متعدد از جمله (C29 Strane S/(S+R در برابر (C29 Strane (αβ/αα+αβ نشان داد که نفت هر دو مخزن آسماری و بنگستان از بلوغ بالا و تقریبا یکسانی برخوردارند. نمودار ایزوتوپ کربن (δ13C) در مقابل Pr/Ph، مقادیر شاخص الئنان و نمودار استاندارد درصد استران C28 سن سنگ منشا نفت هر دو مخزن را کرتاسه پسین تا اوایل ترشیر تعیین نمود. تفاوت ژئوشیمیایی نفت مخزن آسماری میدان زیلایی با نفت همین افق در میادین اطراف می تواند دلیلی بر ارتباط و تاثیرپذیری آن از نفت مخزن بنگستان باشد. بررسی نقشه UGC و (زیر سطحی) پروفیل لرزه ای تفسیر شده این میدان، وجود دو گسل در یال های شمالی و جنوبی را نشان داده که موجب قرار گرفتن سازند پابده در مقابل مخزن بنگستان و تسهیل حرکت نفت تولید شده از این سازند به درون مخزن بنگستان شده است. همچنین عملکرد این گسل ها به عنوان مسیرهای باز می تواند نفت مخزن بنگستان را به مخزن آسماری انتقال داده و سبب تغییر ویژگی های آن شده باشد. این مطالعه نقش گسل ها در ایجاد تغییر در ویژگی های نفت افق های مختلف میدان نفتی زیلایی را تایید می کند.
    کلیدواژگان: میدان نفتی زیلایی، مخزن آسماری، مخزن بنگستان، ژئوشیمی مخزن، گسل
  • مجید خانجانی*، سید رضا موسوی حرمی، حسین رحیم پور بناب، محمدرضا کمالی، علی چهرازی صفحات 113-127
    سازند ایلام (سانتونین- کامپانین) یکی از مخازن مهم گروه بنگستان می باشد که به طور عمده از سنگ های کربناته تشکیل شده است. در این مطالعه رخساره ها، محیط رسوب گذاری و کیفیت مخزنی سازند ایلام در یکی از میادین جنوب شرقی خلیج فارس مورد بررسی قرار گرفت. با بررسی های رخساره ای مشخص گردید که رسوبات این سازند در یک محیط رسوبی رمپ کربناته کم شیب و کم عمق برجای گذاشته شده است. بخش اعظم توالی ها در چاه های مورد مطالعه میدان مذکور از رخساره های مربوط به محیط های دریای باز کم عمق و دریای محدود تشکیل شده است. لایه های نازکی از رخساره های مربوط به بخش های عمیق تر رمپ میانی و خارجی نیز در بخش هایی از توالی ها وجود دارد. سازند ایلام براساس ویژگی های مخزنی و رخساره ای به 7 لایه مخزنی تقسیم گردید. لایه فوقانی از رسوبات کربناته دوباره حمل و نقل یافته در یک ساختار کانال مانند با روند شرقی غربی تشکیل شده است. سایر لایه ها عبارتند از Aا، E ،D ،C ،B و F که لایه مخزنی A با ضخامت m 35 و تخلخل 18% متخلخل ترین لایه سازند ایلام می باشد، بعد از آن به ترتیب لایه های E ،C نهشته های کربناته دوباره حمل و نقل یافته B ،D و F قرار می گیرند. لایه F با تخلخل متوسط کمتر از 5% و تراوایی کمتر از md 381 /0 از کیفیت مخزنی مناسبی برخوردار نمی باشد. موقعیت و نحوه قرارگیری این لایه ها توسط داده های لرزه ای در میدان مورد مطالعه مشخص گردید.
    کلیدواژگان: سازند ایلام، مدل رسوبی، داده های لرزه ای، لایه های مخزنی و رخساره
  • احسان خامه چی*، محمد طبسی، سعید دشتکی پور صفحات 128-141
    یکی از روش های موثر و متداول برای به حداقل رساندن آسیب سازند در مخازن هیدروکربنی، اسیدکاری می باشد. این روش به طور گسترده در مخازن کربناته برای افزایش تراوایی مورد استفاده قرار می گیرد. اسید، مواد آسیب زننده سازند را از بین برده و کانال های جریانی در سازند ایجاد می کند. ولی لازم است قبل از تزریق اسید به سنگ آزمایشاتی روی سنگ مخزن در آزمایشگاه انجام شود چرا که در بعضی موارد تزریق اسید مشکلاتی به مراتب پیچیده تر از مسدود شدن خلل و فرج مانند ایجاد شدن امولسیون و... ایجاد نماید. در این پژوهش، آزمایشات تزریق هیدروکلریک اسید معمولی و مغناطیسی در دو غلظت 5% و 15% انجام شده است. هیدروکلریک اسید مغناطیسی از رقیق نمودن هیدروکلریک اسید غلیظ با آب مغناطیسی شده عبور داده شده از میدان مغناطیسی حاصل شده است. در غلظت 5% به علت اضافه نمودن آب مغناطیسی بیشتر جهت رقیق نمودن، تراوایی به میزان قابل ملاحظه ای بیشتر از حالت 15% افزایش یافت.
    کلیدواژگان: آسیب های سازندی، اسیدکاری، مخازن کربناته، اسید مغناطیسی، تراوایی
  • مهدی شریفی، محمد حقیقی*، علی علیزاده اسلامی، فرهاد رحمانی، نادر راحمی صفحات 142-157
    در این مطالعه تاثیر روش سنتز سل-ژل در مقایسه با روش پرکاربرد تلقیح بر خواص و عملکرد کاتالیست Ni-Cu/Al2O3-ZrO2 در فرآیند ریفورمینگ خشک متان مورد ارزیابی قرار گرفت. خواص کاتالیست ها توسط آنالیزهای XRD ، FESEM، اPSD،ا BETا، EDSا، FTIR و TG-DTG بررسی گردیدند. نتایج آنها نشان داد روش سل-ژل در مقایسه با روش تلقیح سبب افزایش یکنواختی اندازه ذرات شده، اما به دلیل فشردگی ذرات و کاهش فضاهای متخلخل، سطح ویژه کاهش یافته است. همچنین، این روش موجب تولید فازهای بسیار نزدیک به فاز آمورف شده و خاصیت بازی کاتالیست در این روش به دلیل حضور بیشتر گروه های عاملی OH– افزایش یافته است. عملکرد کاتالیست ها به صورت تابعی از دما (550 تا C°850) و به شکل تبدیل خوراک، بازدهی محصولات و نسبت گاز سنتز تولید شده در فرآیند گزارش شده اند. کاتالیست تهیه شده به روش سل-ژل در همه دماها دارای نتایج مناسب تری نسبت به کاتالیست دیگر بوده و مناسب ترین نتایج در دمای C°850 به دست آمده است. نسبت گاز سنتز تولیدی در این دما 94/0 بوده که نزدیک ترین مقدار به نسبت استوکیومتری نسبت به سایر آزمایش ها در این مطالعه است.
    کلیدواژگان: نانوکاتالیست Ni، Cu، Al2O3، ZrO2، تلقیح، سل، ژل، ریفورمینگ خشک متان، گاز سنتز
  • امیر حیدری نسب، مجید حسن زادگان رودسری*، عظیم اکبرزاده خیاوی صفحات 158-168
    این مقاله به بررسی عملکرد افشانه دو سیاله می پردازد. این افشانه از نوع نیوماتیک است که با فشار هوا و نرخ جریان کار می نماید و بیشتر به عنوان پوشش دهنده محلول در سیستم های پاششی و پوشش دهنده در صنعت رنگ و داروسازی استفاده می شود. مشخصات این افشانه، توسط روش عکس برداری بررسی و آزموده می شود. روش عکس برداری به روش اندازه گیری لیزر، کم هزینه تر می باشد. در پژوهش حاضر، ابتدا با دوربین دیجیتال از پاشش اسپری عکس برداری می شود. سپس تصاویر مورد نظر اصلاح شده و برای پردازش آماده می شوند که برای این منظور از نرم افزار MATLAB استفاده شد. نتایج به دست آمده، با استفاده از روش عکس برداری شامل زاویه پاشش است و علاوه بر آن مقدار حجم مایع پاشش شده بر حسب تغییرات دبی هوا و مایع مورد محاسبه قرار گرفته است. نکات حاصل از این بررسی نشان می دهد که افزایش دبی هوا تاثیر بیشتری نسبت به افزایش دبی مایع بر روی تغییر زاویه پاشش دارد و با تغییرات نسبت دبی هوا و مایع، زاویه پاشش تغییر می کند. همچنین تاثیر دبی هوا در فرآیند اتومایز نمودن قطرات مایع در افشانه ها بسیار بیشتر از تاثیر دبی مایع می باشد. در این مقاله کاربرد یک نازل نیوماتیک دو سیاله که در صنعت داروسازی و خشک کن های بستر سیال کاربرد دارد، بررسی شده است. زیرا زاویه پاشش و شرایط عملیاتی این نوع از نازل ها، برای تولید محصول مطلوب بسیار حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: افشانه دوسیاله، افشان کردن، روش عکس برداری، پردازش تصویر، زاویه پاشش
  • ایمان بیت الله پور*، علی رئیسی استبرق صفحات 169-179
    خصوصیات خاک های رسی در تماس با آلاینده های آلی کاملا دستخوش تغییر می گردد و پارامترهایی مانند نوع ماده آلاینده آلی و تاریخچه تنش خاک، کاملا در تعیین رفتار آن تاثیر گذار است. لذا در این پژوهش به بررسی خصوصیات تحکیم پذیری دو نوع خاک رسی با پلاستیسیته بالا و پایین پرداخته شده است. نمونه های خاک با استفاده از روش دوغابی و نمونه دوغابی فشرده شده تحت یک بار از پیش تعیین شده برای نشان دادن اثر تاریخچه تنش با آب و غلظت های مختلف (10، 25 و 40 %) از دو ماده آلی گلیسرول و اتانول تهیه گردید. نتایج نشان می دهد که شاخص فشردگی (cc) در شرایط اسلاری با افزایش غلظت ماده آلاینده افزایش می یابد. اما در مورد نمونه با تاریخچه تنش، کاهش شاخص فشردگی در نمونه های خاک وجود دارد. فشار پیش تحکیمی در مورد خاک با پلاستیسیته پایین با افزودن ماده آلاینده افزایش پیدا می کند، اما برای خاک هایی با پلاستیسیته بالا هیچ تغییر قابل توجهی به وجود نمی آید. به عبارت دیگر تغییرات شاخص فشردگی وابسته به نوع خاک و مواد شیمیایی آلاینده می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص فشردگی، روش دوغابی، خاک رسی، گلیسرول و اتانول
  • زهرا خمار باقی، محمدعلی آموزگار، محمود شومندی*، محمد مهدی دستغیب، حسن تیرانداز صفحات 180-192
    آلودگی های نفتی همواره به عنوان یک تهدید جدی برای محیط زیست محسوب می شوند. پاک سازی زیستی خاک های آلوده به نفت به عنوان روشی ارزان و کارآمد از اهمیت فراوانی برخوردار است. هدف از پژوهش حاضر بررسی پاک سازی زیستی آلاینده های نفتی مختلف در نمونه خاک جزیره سیری جهت اثبات توانایی سویه های بومی، برای پاک سازی آلودگی های نفتی موجود در این جزیره است. به منظور شبیه سازی محیط طبیعی، میکروکازم هایی از خاک غیر آلوده این جزیره تهیه شد و سپس به طور مصنوعی به مقادیر مشخصی از ترکیبات نفتی شامل ترکیب آلکان ها و پلی آروماتیک ها (PAH ) آلوده شدند و پس از افزودن منبع نیتروژن و فسفات و آب، در یک دوره شش ماهه میزان آلاینده های باقی مانده و جمعیت باکتری های هتروتروف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که بعد از گذشت شش ماه در میکروکازم آلکان، C13 کمترین مقدار و C20 بیش ترین مقدار آلکان های باقیمانده در محیط را تشکیل می دهند و در میکروکازم حاوی PAH نیز میزان تجزیه مستقیما به تعداد حلقه آنها بستگی داشت به طوری که بعد از گذشت شش ماه مقدار تمامی PAH به غیر از بنزوآلفاپایرن تقریبا به صفر رسید؛ از طرفی منحنی جمعیت باکتری های هتروتروف با منحنی کاهش میزان آلاینده ها کاملا منطبق است. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت میکرو ارگانیسم های بومی خاک جزیره سیری توانایی بالایی در تجزیه هیدروکربن های نفتی دارند بنابراین می توان با اندیشیدن تمهیداتی جهت تحریک رشد آنان شرایط را برای تجزیه هر چه موثرتر آلاینده های نفتی در این جزیره فراهم کرد.
    کلیدواژگان: پاک سازی زیستی، جزیره سیری، آلکان ها، ترکیبات آروماتیک چند حلقه ای، نفت خام، میکروکازم، تحریک زیستی، میکروفلور خاک
  • امیر نورافکن*، بهمن سلیمانی، علی کدخدایی صفحات 193-203
    محاسبه پارامترهای ژئومکانیکی مخزن همانند سرعت موج برشی و سرعت موج فشاری از جمله پارامترهای مهمی است که مهندسین مخازن نفت و گاز همواره درصدد محاسبه آن بوده اند. با محاسبه این فاکتورها، می توان به پارامترهای الاستیک مخزن که نقش مهمی در شناخت علل شکستگی های مخزنی و مسائلی نظیر پایداری دیواره چاه و عملیات شکافت هیدرولیکی مخزن دارد، دست یافت. در این مطالعه به ساخت نمودار سرعت موج برشی از طریق الگوریتم کلونی مورچه که روشی نوین و فوق العاده قدرتمند در عرصه هوش مصنوعی و بهینه سازی است، پرداخته شده و نتایج به دست آمده با نتایج حاصل از روش های پیشین مورد مقایسه قرار گرفته است. پس از بررسی نمودارهای مختلف، نمودارهای RHOB ،Vp ووNPHI به عنوان ورودی های مدل ساخته شده مورد استفاده قرارگرفته است. برای ساخت مدل و بررسی عملکرد آن، داده های موجود به دو گروه داده های آموزشی و داده های آزمایش تقسیم گردید. نتایج نشان دهنده عملکرد بسیار مناسب الگوریتم کلونی مورچه در تخمین پارامترهای ژئومکانیکی مخزن است و پیشرفت قابل ملاحظه ای در زمینه بهینه سازی فراابتکاری حاصل شده است.
    کلیدواژگان: ژئومکانیک، سرعت موج برشی، الگوریتم کلونی مورچه، روش هوش مصنوعی، میدان چشمه خوش
  • مجتبی وکیلی ازغندی*، علی داودی، غلامعلی فرزی صفحات 204-216
    در این مقاله رفتار بازدارندگی خوردگی ترپلیمر متیل متاکریلات، بوتیل اکریلات، اکریلیک اسید بر روی فولاد SAE1018 در محیط نفتی (مطابق با استاندارد NACE) دارای ترکیبی از،H2S ،CO2 و اCH3COOH در محلول 5/3% وزنی کلرید سدیم بررسی شده است. تکنیک های الکتروشیمیایی پلاریزاسیون، طیف نگاری امپدانس و میکروسکوپ نوری جهت بررسی رفتار خوردگی و مکانیزم بازدارندگی در غلظت های گوناگون بازدارنده در شرایط استاتیکی و دینامیکی به کار گرفته شد. نتایج نشان می دهند که جذب بازدارنده روی سطح و در نتیجه مسدود کردن نقاط آندی و تقویت لایه های الکتریکی سطح عامل های کاهش دهنده سرعت خوردگی در شرایط استاتیکی و دینامیکی در حضور بازدارنده هستند. اعمال چرخش الکترود کاری باعث افزایش بازده بازدارندگی در غلظت بهینه در مقایسه با حالت استاتیکی شده است، به طوری که بازده در تمامی سرعت های چرخش از حالت استاتیکی بالاتر است. علت این افزایش بازدارندگی، تسهیل در رسیدن بازدارنده به سطح می باشد. لازم به ذکر است که مطالعات متالوگرافی در شرایط مختلف خوردگی نتایج مربوط به آزمون های الکتروشیمیایی مبنی بر کاهش نرخ خوردگی در حضور بازدارنده را تایید می کند. بررسی ساختار مولکولی توسط روش تئوری اساسی چگالی، نشان داد که اتم های اکسیژن موجود در ساختار مونومرهای این بازدارنده نقاط فعال و مناسب جهت جذب روی سطح هستند. در نهایت محاسبات ترمودینامیکی نیز نشان دادند که بازدارنده حاضر از ایزوترم جذب لانگمایر پیروی کرده و جذب بازدارنده روی سطح مخلوطی از شیمیایی و فیزیکی می باشد.
    کلیدواژگان: فولاد SAE1018، بازدارنده های خوردگی پلیمری، تست پلاریزاسیون، طیف نگاری امپدانس، محلول محیط نفتی
|
  • Faeze Poorahangaryan, Mohammad Taghi Sadeghi*, Mohammad Amin Sobati Pages 4-15
    In recent years, the Fischer-Tropsch synthesis has been considered as an important chemical process for natural gas conversion to liquid fuels. The abundant availability of natural gas and the increasing demand for different hydrocarbon products such as olefins, diesel, and waxes have led to a high level of interest to further develop this process. In this study, a multicomponent reaction engineering model for a slurry bubble column reactor on a commercial scale is developed in order to study the effects of different parameters on product distribution. The modeling results show that different parameters such as temperature, operating pressure, catalyst holdup, and superficial gas velocity affect the syngas conversion and carbon product distribution. In order to maximize the rato of different hydrocarbons products to all the products, the optimization of the operating parameters has been carried out using several optimization techniques such as genetic algorithm (GA), simulated annealing (SA), and gradient method. According to the optimization results, a high H2/CO ratio and low catalyst holdup are required to maximize naphtha, diesel, and wax products relative to the other products. On the other hand, a low H2/CO ratio and high catalyst holdup are required to maximize the olefin products relative to the other products. Moreover, high pressure has a positive impact on the all the products.
    Keywords: Fischer–Tropsch Synthesis, Slurry Bubble Column Reactor, Optimization, Genetic Algorithm, Simulated Annealing
  • Amirhossein Enayati Bidgoli*, Hossain Rahimpour Bonab Pages 16-30
    Permeability is one of the most important reservoir parameters which is very critical in the prediction and evaluation of production rate and detecting more productive reservoir intervals. This parameter is mainly measured directly from core samples. In the wells without any recovered core, in order to predict permeability, various methods are presented based on available data sets. In this study, on the basis of two different approaches, the permeability characteristics of the Upper Dalan and Lower Kangan successions are evaluated both qualitatively and quantitatively. Also, the applicability of these methods is examined. For quantitative prediction, the well-known Lucia classification scheme (1995) was evaluated and then revised based on the additional parameters, which led to more clarified petrophysical classes. Finally, the results showed that the trends of the permeability changes in the Permian-Triassic intervals were comparable with the measured values and these methods were usable in the studied intervals.
    Keywords: Permeability, Petrophysical Class, Lucia Classification, Permian, Triassic, Reservoir Intervals
  • Afshin Zohdi, Seyed Ali Moallemi*, Reza Moussavi Harami, Asadollah Mahboubi Pages 31-47
    In this paper, we aim to recognize the different types of Jahrum dolomite and also to discuss the effects of dolomitization on the reservoir quality of the Jahrum formation in Bandar-Abbas region. For these purposes, we used a combination of two subsurface well sections at the Sarkhun-14 and West-Namak-01 gas-fields along with two outcrops (Finu and Khush anticlines). The lower stratigraphic intervals of the Jahrum formation were strongly altered by dolomitizing fluids. Based on petrographic observation by using polarized light, cathodoluminescence, and scanning electron microscopes, four different types of dolomite were distinguished. These data indicated that, when pervasive dolomitization occurred at the lower stratigraphic interval of Jahrum formation, this could be considered as suitable reservoir rocks and the effects of Mg-fluids on previous carbonate rocks formed abundant biomouldic porosity as a result of the dissolution of large benthic foraminifera.
    Keywords: Dolomitization, Reservoir Quality, Jahrum Formation, Bandar, Abbas
  • Venus Shaker, Mohammad Reza Jafari Nasr*, Mohammad Reza Moghadam Pages 48-63
    The organic Rankine cycle (ORC) is a simple Rankine cycle with the use of an organic fluid instead of water. The fluid causes a heat recovery from lower temperature sources (biomass combustion, industrial waste heat, geothermal heat, solar ponds. etc.). The low temperature heat is converted into useful work that can itself be converted into electricity. An ORC contains a boiler, turbine condenser, pump, and sometimes a recuperator for improving the cycle efficiency. The focus of this study is to examine the ORC in the energy recovery of waste heat in a gas compression station with a 28 MW turbine in an area with a hot climate. The parts of a station with the enough potential are the waste heat of the exhaust gas from gas turbine. Using ORC in the heat recovery of exhaust gas is investigated in two forms of heat recovery: first, direct heat recovery in two scenarios of saturated and superheated expansion and secondly indirect heat recovery (using an oil internal cycle). The investigated working fluid is normal pentane. Produced work, thermal efficiency, Lorenz efficiency, and specific work are the parameters which are investigated related to the increase of the outlet temperature of the exhaust gas from the evaporator. The minimum temperature that the exhaust gas can be cooled down is limited due to the dew point temperature of exhaust gas and minimum approach temperature of heat exchangers. The evaluation is performed using first and second laws of thermodynamic. The first law and dew-point analysis illustrated that the exhaust gas could be cooled to 40 °C plus 80 °C for more safety. The results show that the cycle of superheated expansion scenario is more suitable for the heat recovery of the exhaust gas. From a thermodynamic point of view, using all the potential of the exhaust gas is better. Using ORC increases the efficiency of the station from 26% to 40%. In addition, in this paper, exergy analysis with the method of exergy graph is performed in order to evaluate the performance of the cycle in heat recovery. The results show that, in this case study, evaporator has the maximum and pump has the minimum influence on the system. Finally, the economic analysis of the heat recovery in superheated scenario is investigated and, for the investigated station, using an ORC system for the heat recovery of the compressed gas with high temperature is not recommended due to the low efficiency, and it is not economic.
    Keywords: Gas Compression Station, Organic Rankine Cycle, Exergy Graph, Heat Recovery
  • Homeira Shariatpanahih*, Farah Sarabi, Farah Sarabi, Rada Zarasvand Asadi, Marjan Yousefi Pages 64-74
    Solar dew technology is a suitable technique for saline oily wastewater treatment using renewable solar energy. It is a good option for wastewater treatment in desert oil fields. The material which is used in this system is a non-porous hydrophilic membrane. The membrane is a non-porous and thus does not allow salts to pass; so this is a non-fouling and non-scaling membrane and there is no need for any water pretreatment. Different kinds of saline oily wastewater can be used as the influent. In this study, preparing and evaluation of membrane were considered. A membrane from Akzo Nobel Company, which is used in solar dew pilot at Sarkhoon gas refinery, was chosen as a reference. After the characterization of the membrane, it was produced by blow molding technique and then its physical and mechanical properties and vapor permeation were evaluated. Finally, the analyses of sea water and Sarkhoon gas refinery wastewater passed through the membrane were evaluated and the results were compared with the same system without a membrane. The study on physical and mechanical properties of the used membrane showed a high tensile, impact strength, and elongation. The results of the water vapor permeability of the membrane compared with porous membranes show a high performance of this membrane for using in the pervaporation system. As the membrane production is economic, it is a good candidate for using in solar dew systems.
    Keywords: Non, porous Membranes, Oily Wastewater Treatment, Solar Dew System, Copolyether Amid, Blowing Film
  • Shima Kasiri*, Monir Doudi, Mitrasadat Tabatabaee Pages 75-85
    The objective of this research was the identifying the contaminants of oil degrading bacteria.This study was conducted to isolate and identify oil-degrading bacilli. In order to increase the chances of isolating Bacillus samples were cultured on specific culture media (MSM) and was added 1% crude oil as the sole carbon source.By Culturing on blood agar, bacteria were isolated whit a beta hemolysis which produce biosurfactant. surface tension test was done. emulsification tests were performed.for selected bacteria to identify the species of bacteria was used biochemicall medium.for evaluated degradation of crude oil We used gas chromatography(GC) and spectrophotometry. Surface tension for this strain equal 35 mN / m the emulsification ability of the strains was 70%. Finally, this strain was identified as Bacillus cereus by molecular method.
    Keywords: Surface tension Bacillus cereuse GC, MS, emulsification
  • Javad Honarmand Pages 86-99
    The cretaceous (Albian) Burgan formation is one of the most important reservoirs in the hydrocarbon fields located in the Persian Gulf and Kuwait. In order to evaluate reservoir quality and the factors controlling reservoir properties, detailed geological (from lithological and sedimentological point of views) and reservoir studies (core analysis) have been carried out on 62.5 m of core samples from Burgan reservoir in the Foroozan field. This study shows that the Burgan formation, which mainly consists of very fine to medium-grained sandstone, claystone, carbonaceous shale, and some limited carbonate intervals, includes eight sedimentary facies deposited on a tide-dominated estuary system. These are: (1) cross-bedded channel sandstones, (2) mud flat/bay, (3) sand bar, (4) sand flat/mud flat alternation, (5) marine-influenced mud flat/shore face, (6) marine influenced sand flat/shore face, (7) restricted bay/marsh, and (8) oolitic shoal. Core porosity and permeability measurements of Burgan core plugs show that the porosity and permeability range from 3 to 36.3% and 0.6 to 13343 mD respectively. Core porosity and permeability values indicate that there is a good relationship between reservoir properties and depositional facies of the Burgan formation. Fine to medium-grained channel sandstones have the best reservoir quality, whereas shale and claystone samples belonging to mud flat to restricted bay/marsh settings have low porosity and permeability and considered as non-reservoir intervals. A comparison between core porosity/permeability values and grain size and textural parameters of the Burgan unconsolidated sands shows a good relationship between reservoir quality and grain size/sorting.
    Keywords: Facies, Porosity, Permeability, Estuary System, Burgan Formation
  • Bahram Alizadeh*, Seyed Meysam Hosseini Nejad, Masood Shayesteh Pages 100-112
    This study aims to investigate the effect of faults on the geochemical characters of the Asmari and the Bangestan reservoir oils in the Zeloi Oilfield. Plots of DBT/Ph versus Pr/Ph, C29/C27Strane20R versus Pr/Ph and Pr/(Pr) versus C27Dia/(Dia䗨) indicate that oils of these reservoirs are generated from a single source rock, comprising carbonate-marl to marine shale lithology deposited under reducing marine environment with normal salinity. Moreover, plots of various biomarker ratios such as C29Strane20S/(20S�) versus C29Straneββ/(ααββ) indicate that oils in both the Asmari and Bangestan reservoirs have a similar maturity level. In addition, the diagrams of δ13C versus Pr/Ph, Oleanan index values and the standard diagram of C28Strane percent illustrate that the source rock for these reservoirs belong to the Upper Cretaceous to Early Tertiary age. The geochemical differences between the Asmari oil of the Zeloi Oilfield and the equivalent horizons in the surrounding fields, further, supports the connection of these reservoirs. Underground Contour maps (UGC) as well as the seismic profile indicate two faults that lead to the placement of the Pabde formation against the Bangestan reservoir in this oilfield. These faults could have acted as an open conduit for the movement of the oil generated from the Pabdeh Formation into the Bangestan reservoir. Furthermore, these faults can be considered as open pathways connecting the Bangestan reservoir with the Asmari reservoir, subsequently changing their geochemical characters through mixing. This study confirms the role of faults in creating change in the geochemical properties of various horizons in Zeloi oilfield.
    Keywords: Zeloi Oilfield, Asmari Reservoir, Bangestan Reservoir, Reservoir Geochemistry, Fault
  • Majid Khanjani*, Seyed Reza Moussavi Harami, Hossein Rahimpour Bonab, Mohammadreza Kamali, Ali Chehrazi Pages 113-127
    Ilam formation (Santonian-Campanian) is one of the major reservoirs of Bangestan group composed mainly of carbonate rocks. Facieses, depositional environment, and reservoir quality of Ilam formation in one of the oilfields in the southeast of the Persian Gulf were investigated in this study. The facies analysis indicated that the sediments of this formation had precipitated in a homoclinal and shallow carbonate ramp depositional environment. Most of sequences in the wells were studied in the field consisting of open shallow marine and restricted marine facieses. Thin layers of middle and outer ramp facieses of the deeper parts exist in some parts of sequences. Ilam formation based on the characteristics of the reservoir and facies properties can be divided into 7 reservoir layers. The upper layer is formed of rework limestone in an east-west trending channel-like structure. The other layers are A, B, C, D, E, and F; the A reservoir layer with a thickness of 35 m and a porosity of 18% is the most porous layer of Ilam formation; next placed in the order of layers are C, E, layer, channel-like facies, D, B, and F. The F layer with an average porosity of less than 5% and a permeability of less than 0.5 mD does not possess good reservoir quality. The position and orientation of the layers were determined by seismic data in the field of study.
    Keywords: Ilam Formation, Sedimentary Model, Seismic Data, Reservoir Layers
  • Ehsan Khamehchi*, Mohammad Tabasy, Saeed Dashtakipour Pages 128-141
    Acidizing is one of the effective and common techniques to minimize formation damage. This method is widely used in carbonate reservoirs to increase permeability. The damaging substances are destroyed by acid and the conductive channels are created in the reservoir rocks. But, before acid injection into the reservoir rock, some tests should be carried out on reservoir rock to prevent more complex problems such as emulsion etc. In this study, tests are performed at two different concentrations of 5% and 15% normal hydrochloric acid of and magnetic hydrochloric acid. Magnetic hydrochloric acid is obtained from the dilution of concentrated hydrochloric acid with magnetic water, which is passed from a magnetic field. At a 5% concentration, due to the addition of more magnetic water to dilute hydrochloric acid, the permeability increases significantly compared to the 15% concentration of hydrochloric acid.
    Keywords: Formation Damages, Acidizing, Carbonate Reservoirs, Magnetic Acid
  • Mahdi Sharifi, Mohammad Haghighi*, Ali Alizadeh Eslami, Farhad Rahmani, Nader Rahemi Pages 142-157
    In this study, the effect of sol-gel method on the physicochemical properties of Ni-Cu/Al2O3-ZrO2 nanocatalyst was evaluated in comparison to sequential impregnation method. The nanocatalysts characterization was assessed by XRD, FESEM, PSD, EDS, FTIR, and TG-DTG analysis. The characterization results showed that a more uniform particle size distribution is obtained by the sol-gel method compared to the impregnation one. However, the surface area of this catalyst reduced due to the reduction of porous media and high particles density. Moreover, the sol-gel synthesis method led to the formation of very closely amorphous phases and the enhanced alkaline properties as a result of more –OH stretching vibration. Reforming of methane with CO2 was performed over Ni-Cu/Al2O3-ZrO2 at atmospheric pressure. The catalysts performance is inquired as a function of reaction temperature (550- 850 °C) and the results are reported in terms of feed conversion and syngas ratio. In the studied temperature range, it was found that the sol-gel synthesized catalyst showed a high activity. The best results were gained at 850 °C. Syngas ratio at this temperature was 0.94, which was very close to the stoichiometry ratio.
    Keywords: Ni, Cu, Al2O3, ZrO2 Nanocatalyst, Impregnation, Sol, Gel, Dry Reforming, Synthesis Gas
  • Amir Heydarinasab, Majid Hasanzadegan Roudsari*, Azim Akbarzadeh Khiyavi Pages 158-168
    This study investigates the performance of two-fluid nozzle. The nozzle type is automatic pneumatic, which works by air pressure and flow rate and is used mainly in spray and coating systems in drug industries. Nozzle characteristics has determined by the image processing method. At first, the spray is photographed by a digital camera and then the desired images are modified and prepared for processing by MATLAB software. The results presented by means of the photography method include angle of spray. Furthermore, spray volume is calculated according to air and liquid flow rate variances. The results indicate that increasing air flow rate has a greater impact on the spray angle than increasing the liquid flow rate. Also, by changes in the ratio of air and liquid flow rate, spray angle can change. It also shows that the effect of air flow rate in the process of droplet atomization in the spray is much greater than the impact of liquid flow rate. In addition, a pneumatic two-fluid nozzle used in pharmaceutical industry and fluid bed dryers was investigated, because the spray angel and operating conditions are very important to produce the desired product.
    Keywords: Two, Fluid Nozzle, Atomization, Photography Method, Image Processing, Spray Angle
  • Iman Beytolahpour*, Ali Raeesi Estabragh Pages 169-179
    Clay soils characteristics are completely changed in the exposure of the organic pollution, and the soil behavior determination is completely affected by some parameters such as organic pollutant type and stress history. Therefore, the soil consolidation characteristics of two kinds of clay soil with low and high plasticity have been studied. The soil samples were prepared from slurry method and slurry samples were compressed under a pre-defined load to represent the effect of stress history and different concentrations (10, 25, and 40%) of glycerol and ethanol. The results represent that the compression index (Cc) increases with increasing the concentration of the pore fluid under the slurry conditions. However, compression index decreases in samples with stress history. Although the pre-consolidation pressure increases with increasing the pollutant concentration in the low plasticity soil, the same factor is not significantly affected by pollutant concentration in the high plasticity soil. In other words, the variation of compression index is dependent on the type of the soil and the chemical composition of pore fluid.
    Keywords: Compression Index, Slurry Test, Clay Soil, Glycerol, Ethanol
  • Zahra Khomarbaghi, Mohammad Ali Amoozegar, Mahmoud Shavandi*, Seyed Mohammad Mehdi Dastgheib, Hassan Tirandaz Pages 180-192
    Regarding that Iran is one of the prominent countries possessing enormous oil resources of the world, the decontamination of oil-polluted soils by a cost-effective and beneficial method such as bioremediation is of great importance. Siri Island is one of the oil producing islands of Iran that has been contaminated by oil sludge during 1980’s. Therefore, studying the role of indigenous microorganisms in the bioremediation of contaminants is very important. In this study, by the aim of the simulation of natural environment, some microcosms were prepared from clean soil of the island and they were then contaminated artificially with defined amounts of oil compounds including alkanes mix and PAH’s blend; after the addition of nitrogen and phosphate sources and water, in a six-month study period, two factors were examined: contaminants degradation rate and heterotrophic bacterial count. The results indicated that after a six-month treatment period, in alkane microcosm, C13 had the lowest remaining amount and C20 was the highest. In PHA microcosm, the biodegradation rate was directly correlated with the number of the ring of the PAH molecule, and at the end of the experiment, all types of PAH’s (except five rings molecule of Benzo(α)pyren) were completely degraded. These results completely coincided with the increase of heterotrophic bacterial count. From these results, we can conclude that indigenous bacteria of Siri Island have a high potential for the biodegradation of oil hydrocarbons. Therefore, by developing new methods for stimulating their growth, we can prepare the conditions for the effective biodegradation of the contaminants of the island.
    Keywords: Bioremediation, Siri Island, Alkanes, Poly Aromatic Hydrocarbons (PAH), Crude Oil
  • Amir Nourafkan*, Bahman Soleimani, Ali Kadkhodai Pages 193-203
    The prediction of geomechanical parameters of a reservoir such as compressional and shear waves velocities is an important subject for the gas and oil reservoir engineers to understand the reasons of reservoir fracturing, well stability, and hydraulic fracturing process through the characterization of these elements. In the present study, we tried to predict the compressional wave velocity by a new and powerful technical method of ant colony algorithm. The results were then compared with other artificial intelligence methods. The input data of the model were selected logs of NPHI, RHOB, and Vp. To provide the model and its validity, all the data were divided into two parts: education and testing. The results revealed that ant colony algorithm had a high potential to estimate the geomechanical parameters of the reservoir, which has made considerable advances in improving data.
    Keywords: Geomechanic, Shear Wave Velocity, Ant Colony Algorithm, Artificial Intelligence Method, Cheshmeh, Khosh Oilfield
  • Mojtaba Vakili Azghandi*, Ali Davoodi, Gholam Ali Farzi Pages 204-216
    In this work, the corrosion inhibition performance of an environment friendly water-base acrylic terpolymer (methyl methacrylate/butyl acrylate/acrylic acid) on SAE 1018 steel in NACE standard solution containing CO2, H2S, CH3COOH, and 3.5 wt.% NaCl was investigated. Potentiodynamic polarization, electrochemical impedance spectroscopy, and optical microscopy were employed to investigate the corrosion behavior in the absence and the presence of various inhibitor concentrations in static and dynamic conditions using rotating disk electrode (RDE). The results show that blocking available anodic sites and reinforcing of the surface dielectric layers were the reasons for decreasing corrosion rate in static and dynamic conditions. The hydrodynamic condition has a positive effect on inhibitor efficiency in a way that whole efficiency values in hydrodynamic conditions are higher in comparison with the stagnant condition at an optimum concentration (0.8 mmol/l). The reason is attributed to the fact that by increasing the rotation speed, the inhibitor transfer from bulk solution to surface is enhanced. Also, it should be noted that optical microscopy examinations confirm all the results obtained by electrochemical methods. In addition, density functional theory (DFT) study shows that the oxygen atoms in monomers of the present terpolymer are suitable active sites for the adsorption of this inhibitor onto the surface. Finally, thermodynamic calculations also showed that the present inhibitor obeyed Langmuir adsorption isotherm and the absorbance on the surface is both physically and chemically.
    Keywords: SAE 1018 Steel, Polymeric Corrosion Inhibitors, Polarization, EIS, Petroleum Solution