فهرست مطالب

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال سوم شماره 8 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا شورورزی*، هاشم نیکومرام صفحات 1-21
    در این تحقیق اثر نوسانات درصد سود تقسیمی بر بازده سهام شرکتها مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور، 86 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در یک دوره هشت ساله (1387-1380) بررسی شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیونی و از نرم افزار SPSS کمک گرفته شده است. نتایج از حاصل تحقیق نشان می دهد که بین نوسانات درصد سود تقسیمی و بازده سهام شرکتها رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نوسانات درصد سود تقسیمی، بازده سهام، درصد سود تقسیمی، سود تقسیمی
  • مهدی تقوی، محمدرضا پورعلی صفحات 23-51
    سلامت مالی به مفهوم توان سودآوری و تداوم فعالیت واحد اقتصادی می باشد، از آنجائیکه در این پژوهش شرکتها از نظر سلامت به 3 سطح سالم، میانی و درمانده تقسیم شده اند تفاوت متوسط برخی از نسبت های مالی این 3 سطح مورد تحلیل قرار گرفته است. جهت گیری تحقیق حاضر از نظر هدف «کاربردی» و از نظر اجرایی «توصیفی» است. با استفاده از روش «کتابخانه ای» اطلاعات مورد نیاز استخراج گردید. از بین 37 صنعت و 224 شرکت با استفاده از فرمول کوکران 84 شرکت انتخاب که به روش نمونه گیری تصادفی طبق تعریف به 16 شرکت سالم، 45 شرکت میانی و 19 شرکت درمانده تقسیم بندی شدند. در قالب 4 وضعیت نقدینگی، اهرمی، فعالیت و ارزش بازار، 12 نسبت مالی با استفاده از نرم افزارEXCEL محاسبه گردید. برای آزمون فرضیه ها از نرم افزار SPSS(15) و روش آماری تحلیل واریانس (ANOVA) جهت مقایسه میانگین نسبت ها در سطح خطا 5% استفاده شد. یافته های تحقیق چنین نشان می دهد که از نظر نسبت های اهرمی، فعالیت و ارزش بازار تفاوت های آماری با اهمیتی بین این شرکت ها در سطوح مختلف سلامت مالی وجود ندارد اما تفاوت وضعیت نقدینگی این 3 سطح با اهمیت است و با توجه به آزمون زوجی دانت و توکی صورت گرفته، عامل ایجاد کننده تفاوت شرکت های درمانده می باشند یعنی از نظر آماری شرکت های درمانده در یک طرف و شرکت های میانی و سالم در طرف دیگر قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: سلامت مالی، نسبت های مالی، شرکت های سالم، میانی و درمانده
  • غلامرضا معمارزاده طهران، محمد بامنی مقدم، محمد فونجی لو (مبینی) صفحات 53-88
    یکی از مهمترین ابزارهای تعیین نقاط قوت، ضعف عملکرد، شناسایی فرصت ها و تهدیدهای بیرونی شرکت های دولتی و خصوصی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رتبه بندی آنها است. از جمله مشکلات اساسی روش های موجود رتبه بندی شرکت ها، تاکید عمده آنها تنها بر یک شاخص اصلی نظیر فروش یا درآمد و عدم جامعیت آنها است (قدرتیان کاشان و انواری رستمی، 1383). به عبارتی دیگر، این روش ها به جای تعیین برترین شرکت ها، حجیم ترین و بزرگترین آنها را تعیین می کنند. این مقاله درصدد رفع مشکل فوق از طریق ارائه شاخص های کلیدی و موثر برای رتبه بندی شرکت ها است. در شاخص های پیشنهادی برای رتبه بندی شرکت ها پس از مطالعه جامع ادبیات تحقیق، برای تبیین جامع تر و دقیق تر شاخص ها به جای مولفه مالی از مولفه های اصلی دیگر نیز بهره گرفته شده است. این مولفه ها عبارتند از: فرآیندهای داخلی، مشتری، توسعه و نوآوری، نیروی انسانی، مدیریت، ابعاد محتوایی و ساختاری سازمان و مدیریت دانش. با مطالعه جامع ادبیات تحقیق و انجام مصاحبه های اکتشافی با خبرگان، 216 شاخص عملکردی برای ارزیابی و رتبه بندی استخراج شد. با توجه به تعدد شاخص ها و به منظور تسهیل در امر تبیین و تعیین آنها، شاخص ها کلا به دو گروه شاخص های مالی یا حسابداری و شاخص های غیر مالی یا غیر حسابداری طبقه بندی شدند. با استفاده از تکنیک دلفی، در پرسش نامه اول، سئوالات و گویه هایی که مبین شاخص های شناسایی شده مذکور هستند طراحی شده و برای نظر خواهی در مورد درجه اهمیت شاخص ها و کسب اجماع در مورد آنها، میان جامعه تخصصی کشور توزیع شد. پس از گردآوری داده ها، در پرسش نامه دوم سئوالاتی مطرح کردیم که شامل اولویت هر یک از شاخص ها در دور اول بود و پاسخ دهندگان موافقت یا مخالفت خود را با اولویت مذکور اعلام نمودند. با بکار بستن دامنه تغییرات و آزمون یو من ویتنی داده های پرسش نامه اول و با بکارگیری آزمون باینومیال داده های پرسش نامه دوم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند، همچنین فرضیه تحقیق که بین شاخص های مربوط به رتبه بندی شرکت های دولتی و خصوصی تفاوت معنی داری قائل نبود، تایید شد. در نهایت تعداد 88 شاخص مالی از شاخص های مالی 104 گانه و تعداد 98 شاخص غیر مالی از شاخص های غیر مالی 112 گانه برای رتبه بندی شرکت های دولتی و خصوصی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بدست آمدند.
    کلیدواژگان: شاخص های مالی و غیر مالی، رتبه بندی، شرکت های دولتی و خصوصی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
  • بهمن بنی مهد، مهسا فراهانی فرد صفحات 89-102
    پژوهش در زمینه رابطه میان ساختار سرمایه و توان رقابتی نشان داده است ساختار بهینه سرمایه می تواند توان رقابتی شرکت را در بازار افزایش دهد. از این رو این تحقیق به دنبال بررسی رابطه بین ساختار سرمایه و توان رقابتی شرکت ها، در 36 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1380 الی 1386 است. روش تحقیق همبستگی بوده و نتایج نشان می دهد توان رقابتی و ساختار سرمایه دارای رابطه معنی دار ومثبت با یکدیگر می باشند و بر هم تاثیر گذارند. نسبت سود آوری با ساختار سرمایه دارای رابطه معنی دار منفی، اما رشد فروش و اندازه شرکت با ساختار سرمایه رابطه معنی دار مثبت دارد. همچنین نسبت دارایی ثابت ارتباط معنی داری با ساختار سرمایه ندارد. اندازه شرکت و رشد فروش دارای رابطه معنی دار مثبت با توان رقابتی است و نسبت دارایی ثابت رابطه معنی دار منفی با توان رقابتی است ولی بین نسبت سود آوری و توان رقابتی رابطه معنی داری وجود ندارد. نتایج این پژوهش می تواند مورد استفاده تحلیل گران مالی و سایر استفاده کنندگان اطلاعات صورت های مالی در تصمیم گیری های آن ها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، توان رقابتی، سودآوری، رشد فروش، اندازه شرکت، نسبت دارایی ثابت، نسبت سودآوری
  • محمدرضا روانشاد، قدرت الله طالب نیا صفحات 103-118
    مدیریت سود وساختار سرمایه یکی از موضوعات مهم راهبردی و رو به رشد برای همه شرکتها در سراسر جهان می باشد. مدیریت سود بعضی اوقات برای مدیران،داد و ستد مشخصی ایجاد می کند به گونه ای که سود در پایان سال مطلوب به نظر برسد. هدف پژوهش حاضر،بررسی رابطه بین مدیریت سود و ساختار سرمایه در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.برای مطالعه این تحقیق ،اطلاعات مربوط به 60شرکت از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی سالهای 1382 تا 1386 مورد بررسی قرار گرفت.برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش رگرسیون چند متغیره استفاده شد.در این پژوهش، ساختار سرمایه بعنوان متغیر وابسته و اقلام تعهدی اختیاری ، ROA(نسبت بازده به مجموع دارائی ها) و ROE(نسبت بازده به مجموع حقوق حقوق صاحبان سهام) بعنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده است. نتایج حاکی از آنست که اقلام تعهدی اختیاری و ROE دارای رابطه معنی دار منفی با ساختار سرمایه دارند . و ROA رابطه مثبت معنی داری با ساختار سرمایه در شرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، ساختار سرمایه، اقلام تعهدی اختیاری
  • حمیدرضا وکیلی فرد، لیدا باوندپور صفحات 119-139
    هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین مکانیزم های حاکمیت شرکتی و عملکرد می باشد. معیارهای حاکمیت شرکتی در این پژوهش شامل سهامداران نهادی، سهامداران عمده، اعضای غیر موظف هیئت مدیره و کیفیت اطلاعات مالی و معیارهای ارزیابی عملکرد دو متغیر Qتوبین و رشد سود خالص می باشد. در این پژوهش نمونه ای مشتمل بر 94 شرکت در دوره مالی 5 ساله از سال مالی 1383 الی 1387 با توجه به در نظر گرفتن شرایط واحد برای کلیه شرکتهای نمونه از بورس اوراق بهادار تهران و با کمک روش آماری تحلیل پانلی فرضیه های تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و نتایج حاصل از این تجزیه و تحلیل حاکی از این است که :بین وجود سهامداران نهادی و با عملکرد شرکتها رابطه معنی دار و مثبت وجود دارد، حضور سهامداران عمده در ساختار مالکیت شرکت ها بر عملکرد آنها تاثیر چندانی ندارد. نسبت حضور اعضای غیر موظف هیئت مدیره در ترکیب هیئت مدیره با عملکرد شرکتها رابطه معنی دار و معکوس دارد و همچنین کیفیت اطلاعات مالی رابطه ای با عملکرد شرکتها ندارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، سهامداران نهادی، اعضای غیر موظف هیئت مدیره، کیفیت اطلاعات مالی، شاخص Q توبین
  • فریدون رهنمای رودپشتی *، پرهام پدرام صفحات 141-161
    برخی معتقدند که بازار نیز مانند بسیاری از پدیده های طبیعی دارای جز و مد (نوسان) است. تحلیلگران تکنیکی عقیده دارند که یک سیکل طبیعی در بازار وجود دارد که بوسیله نویز ها یا انحرفات غیر عادی پوشیده شده است. در سالیان گذشته تلاشهای فراوانی برای یافتن دوره ها در بازار و اقتصاد صورت گرفت دوره هایی که زمانبندی آنها قابل پیش بینی و دقیق باشد. در همین راستا آزمون های آماری مختلفی برای شناسایی دوره های تناوبی و غیر تناوبی از جمله آنالیز فوریه، آنالیز طیفی و آنالیز موجک... پیشنهاد شد. ولی این روش ها توانایی لازم برای شناسایی این دوره ها را اثبات نکردند. به همین دلیل ما نیازمند وسیله ای قدرتمندتر برای آنالیز دوره ها می باشیم که از طریق روش اصلاح شده R/S یعنی آنالیز بازده باز مقیاس تجدید نظر شده که مبتنی بر آنالیز فرکتالی می توان به این مهم دست یافت. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که روش اصلاح شده R/S توانایی شناسایی دوره های تناوبی و غیر تناوبی را دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که هر چه داده ها افزایش یابد از حالت تصادفی محلی به سمت قطعیت جهانی پیش می رویم.
    کلیدواژگان: روش اصلاح شده R، S، دوره های تناوبی و غیر تناوبی، آنالیز موجک، آنالیز طیفی، تحلیل فرکتال
  • منوچهر جفره، محمدرضا روشناسان صفحات 163-189
    یکی از عوامل مسبب فساد اداری در دستگاه های اداری کشور نحوه بودجه ریزی آنها است که علیرغم توصیه های صندوق بین المللی پول و الزامات قانونی موضوعه، مبنی بر تغییر نظام بودجه ریزی از سنتی به عملیاتی تاکنون محقق نشده و می توان آن را به عنوان یک رفتار سوء اداری برشمرد. در این مقاله نتایج روند بودجه ریزی عملیاتی دوره سالهای 1385 الی 1387 با بودجه ریزی سنتی دوره سالهای 1382 الی 1384 در سازمان ثبت احوال کشور مورد بحث و مطالعه قرار گرفته تا روش بودجه ریزی عملیاتی با سنتی مورد مقایسه قرار گیرد. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش مذکور بر پایه اسناد و مدارک موجود، موارد مندرج در جداول موافقتنامه های متبادله واحدهای استانی سازمان ثبت احوال با واحدهای استانی سازمان مدیریت و برنامه ریزی در استانهای مربوط بوده است که پس از جمع آوری موافقتنامه ها و استخراج داده ها، با استفاده از نرم افزار Excel و نرم افزار Spss فرضیه های تحقیق را با توجه به مبالغ اعتبار مورد تجزیه تحلیل آماری و آزمون قرار داده است. نتایج حاصل از آن نشان داد که تفاوتی بین روند بودجه ریزی سنتی با بودجه ریزی عملیاتی وجود ندارد و همچنان بودجه ریزی دستگاه ها براساس چانه زنی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی سنتی، بودجه ریزی عملیاتی، چانه زنی، نرخ تورم، سازمان ثبت احوال
  • اعظم احمدیان صفحات 191-202
    این مقاله به بررسی آثار متقابل آزاد سازی تجاری و مالی بر توسعه مالی ، با استفاده از روش داده های تابلویی برای دوره 1980-2008 و با استفاده از آمار 25 کشور منتخب توسعه یافته و در حال توسعه[i] می پردازد.نتایج این تحقیق نشان داد که تاثیر متقابل آزاد سازی مالی و تجاری اثر معنی داری بر توسعه مالی دارد. به طوریکه اثر متقابل آنها نسبت به اثر متغیرها به صورت مجزا بر بهبود توسعه مالی بیشتر می باشد. همچنین اثر آزاد سازی مالی نسبت به اثر آزاد سازی تجاری بر توسعه مالی کمتر می باشد . این مسئله بیانگر این است که آزاد سازی تجاری مقدم بر آزاد سازی مالی می باشد.
    [i] -آرژانتین، استرالیا، چین،کلمبیا، قبرس،دانمارک،مصر، فنلاند،آلمان،یونان،مجارستان،هند، اندونزی،ایران، ایرلند،ایتالیا، ژاپن، کره،مالت ، مالزی،مکزیک، سنگاپور،اسپانیا ، سوئد،ترکیه .
    کلیدواژگان: توسعه مالی، آزاد سازی مالی، آزاد سازی تجاری، ریسک اقتصادی
|
  • Pages 1-21
    One of the serious problems which managers of enterprise have faced with is recognition and explanation of divided distribution determiner elements. Having a good knowledge from this elements show not only the solvency of the company but also can predicate some of the future behavior of the company this knowledge also can in flounce on financial long-range planning and divided distribution payment to stock holders on this base, Different theories are presented by the financial researchers that some of them are bellows:1)Non relative divided distribution theory between return on owner’s equity and the value of the firm. Such as Miller and Modgiliani.
    2)The theory of relation between divided distribution and return on owner’s equity and the value of the firm. Such as Gordon model, Walter model.
    In this study in addition to information of foreign Researches, we were interested to Tehran stock market exchange. At first the hypothesis of research and then the variables which are related to this data are mentioned. in addition , the necessary information is collected for 86 company which are concern with this research by software parcels in the market and the date Tehran stock market exchange during the period of 8 years from 2000 to 2008 for the analysis the date , however some statistical approaches and used on the base regression with SPSS soft ware. The result of this research in dictates that there is a direct relation between dividend payout fluctuations and return on owners’ equity.
    Keywords: divided distribution, Financial long, range planning, owners equity
  • Pages 23-51
    Financial health is defined as capabitiy of making profit and the continuation of industrial entity activity. Since companies in this research have been divided into three groups as to their financial health state called; healthy, intermediate and distressed .The average difference of some of their financial ratios in the three groups has been analyzed. The orientation of the present research is "functional" objectively and "descriptive" administratively. Using the "library" method the needed data was extracted. Using Cochran formula 84 companies were selected from 37 industries and 224 companies, divided through random sampling into 16 healthy, 45 intermediate and 19 distressed companies as defined. Using Excel software 12 financial ratios were calculated in 4 states of liquidity, leverage, activity and market value.
    SPSS (15) was used to test hypotheses and (ANOVA) statistical variance analysis to compare the average of ratios at 5% level of error. Research findings show that there is significant statistical differences among these companies according to different levels of financial health based on leverage, activity and market value ratios. But the liquidity state difference of these three levels is significant. Based on Dunnett and Tukey tests the distressed companies are the factors yielding the difference. i.e. distressed companies are statistically on one side and intermediate and healthy ones on the other side of distribution.
    Keywords: Financial Health, Financial ratios, Healthy, Intermediate, Distressed Companies
  • Pages 53-88
    One of the most important tools to determine strengths, weaknesses performance, identify opportunities and threats external public and private companies accepted the Tehran Stock Exchange, ranking them.
    Including the fundamental problems of existing methods Hits Co., the main focus them on single main indicators such as sales or income and their lack of comprehensiveness (Qodratyan & Rostami, 2004). In other words, instead of determining the best approach is Co., the largest and most massive they are determined. This article seeks to solve the above problem by providing key indicators and effective rating scheme for the company is. Recommended index ranking company scheme after the comprehensive study of research literature, to explain more comprehensive and accurate indicators rather than more financial main components also have been used. These components include: internal processes, customer, development and innovation, human resources, management, organization and structural aspects of content and knowledge management. Comprehensive study of literature research and interviews with expert’s Exploration, 216 performance indicators for evaluation and ranking were extracted.
    Considering the multiplicity of indicators and to facilitate involved in explaining and determining their overall index is indicator groups or accounting and financial indicators of non-financial or non accounting class were classified.
    Using the Delphi technique, the first questionnaire, questions and that expression identified the indicators are designed to poll the importance index and gain consensus about them among the country's professional society was distributed. After collecting data, the second in question questions we have raised the priority of each of the indicators included in the first round and voters agree or disagree response to the declared priority. Finally, the financial index of 88 financial indicators 104-fold and the number of 98 indicators of non-financial indicators Non-Financial 112 for triple stars scheme of public and private companies accepted the Tehran Stock Exchange was obtained.
    Keywords: Index financial, non financial, Ranking, public, private companies accepted the Tehran Stock Exchange
  • Pages 89-102
    In this paper, we have examined the relationship between capital structure and competitive power over a 7- period in 36 companies in Tehran Stock Exchange. We have founded evidence that capital structure and competitive power have a significant positive relation. there is a negative relation between capital structure and profitability ratio but sale growth and firm size have a positive relation with capital structure in study sample. Also, sale growth and firm size have a positive relation with competitive power but we have not seen any relation between profitability ratio and competitive power . Fixed asset ratio has a negative relation with competitive power but has not any relation with capital structure.
    Keywords: Capital structure, competitive power, Profitability, size, Fixed asset ratio, companies listed in Tehran Stock Exchange
  • Pages 103-118
    Earning management and capital structure is an increasing important strategic issue for companies all over the word. Earning management is something to do with managers certain transaction so that the profit looks good in the year-end. The current study aimed to investigate relationship between earning management and capital structure in company that accepted in Tehran security exchange.The research has been investigated in the Tehran Stock Excgange from 1372 to the end of 1386. For the analysis of data,multiple regression model approach was applied.capital structure was taken as dependent variable whereas discretionary accruals,ROA,ROE were used as independent variables.The results revealed that discretionary accruals and ROE has negative except relationship whit capital structure and ROA has positive except relationship whit capital structure in Tehran security exchange.
    Keywords: earning management, Capital structure, Discretionary Accruals
  • Pages 119-139
    The main goal of doing this research is to analyze the relationship between the corporate Governance mechanisms and firm performance . The criterias of corporate Governance in this approach contains: institutional share holders, majority share holders, non-executive direction ratio and quality of financial information two criteria for evaluation of performance are: Tobins Q , Net profit growth (NPT) In this research a sample of 94 firms in a 5 year financial period from 1383 to 1387 has been analyzed considering the same condition for all sample firms from Tehran stock exchange , using statistical method panel analysis . The results concluded from this approach indicates that : Presence of institutional share holders in the ownership structure of a firm has a direct and positive effect on the performance.Presence of majority share holders in the ownership structure of a firm has no effect on the performance .Ratio of presence of non-executive direction ratio in the board of directors member ship has a negative and reverse effect on the performance .Quality of financial information has no relation with a firm performance .
    Keywords: Corporate governance_institutional share holders_Non_executive direction_Quality of financial information: Tobins Q index
  • Pages 141-161
    For some technical analysts, finding cycles is synonymous with market analysis. There is something comforting in the idea that markets, like many natural phenomena, have a regular ebb and flow. These technicians believe that there are regular market cycles, hidden by noise or irregular perturbations that drive the market's underlying clockwork mechanism. Such "cycles" have proven fickle to unwary investors. Sometimes they work, sometimes they do not. There are Statistical tests to find periodic and non periodic cycle, such as spectral analysis, wavelet analysis…that some of them find only correlated noise. But these methods could not prove their ability to find cycles. The search for cycles in the market and in the economy has proven frustrating for all concerned. Strong method to analysis cycles is modified rescale range analysis that based on fractal analysis. The result of this research not only show that modified rescale rang analysis has enough ability to find periodic and non periodic cycles but also increasing data move us from local randomness to global determinism.
    Keywords: Modify Rescale Range Analysis, periodic, non periodic cycles, spectral analysis, Wavelet Analysis, fractal analysis
  • Pages 163-189
    One of factors causing administrative corruption in country’s administrative organizations is way of their budgeting that in spite of recommendations related to national monetary fund and subject-matter legal necessities on the basis of changing of budgeting system from traditional to operational hasn’t already been achieved and can be considered as an administrative misbehavior. Present research, following discussion about is one of problems of public section is that means budget. In this research, it has been tried to deal with this debate that how budgeting in governmental organizations can be done? And weather method of performance based on budgeting has been done or not regarding to government’s legal duties. In this research, in addition to investigating and analysis of performance based on budgeting’s procedure in periods of 2006 up to 2008 with previous similar duration in country’s registration organizations throughout the country. In the research after collection of agreements and extraction of data using of Excel and SPSS softwares, research’s hypotheses are analyzed statistically and experimentally regarding to validity’s costs, expense of activity’s unit and total cost and amount of activity. Obtained results of research showed that there is no difference between procedure of traditional and operational budgeting, traditional budgeting (period of years from 2003 up to 2005) and operational budgeting (period of years from 2006 up to 2008 ..... .
    Keywords: traditional budgeting, performance based on budgeting, frugality administrative corruption, registration's organization
  • Pages 191-202
    This article survey mutual effect of financial liberalization and trade openness on financial development from 1980-2008 , for a sample of 25 development and developing countries. The result suggests mutual effect of these is meaningful of financial development. As well as mutual effect is better than alone effect. In addition to, financial liberalization effect is less than trade openness. This essay suggests trade openness is precondition to financial liberalization.
    Keywords: Financial Development, financial liberalization, trade openness, economic risk