فهرست مطالب

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال دوم شماره 1 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد جعفری صمیمی، سارا حنجری صفحات 1-14
    هدف مقاله حاضر بررسی تاثیرهدف گذاری تورمبرنرخ تورم در کشورهای مختلف جهان است.برای این منظور، با استفاده از اطلاعات منتشر شده توسط صندوق بین المللی پول درسال2007 تفاوت میانگین تورم در کشورهای مختلف جهان قبل و بعد ازاعمال سیاست هدف گذاری تورم بررسی می شود. یافته های مطالعه حاضر که بر اساس آزمون تفاوت میانگین ها به دو صورت یکی برای کل کشورهاو دیگری به تفکیک هریک از کشورها در دوره زمانی1975- 2007 انجام شده است نشان می دهدکه اعمال سیاست هدف گذاری تورم باعث کاهش تورم در کشورهای مورد نظر شده است. از این رواستفاده از این سیاست در سایر کشورهای دیگر که شرایط اولیه و پیش نیازهای لازم مانند استقلال بانک مرکزی را دارا می باشند پیشنهاد می شود. در ایران نیز ایجاد شرایط جهت افزایش درجه استقلال بانک مرکزی به منظور استفاده از هدف گذاری تورم در بلندمدت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: هدف گذاری تورم، نرخ تورم، کشورهای جهان، ایران
  • هاشم ولی پور، زهرا سادات حسینی صفحات 15-33
    تحقیق حاضر به بررسی تاثیر مدیریت سرمایه در گردش بر سودآوری سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است . سرمایه در گردش از جمله مهمترین اجزا ترازنامه هر واحد انتفاعی می باشد. مدیریت سرمایه در گردش ، ترکیب بهینه اقلام سرمایه در گردش می باشد، که موجب دستیابی سهامداران به حد اکثر ثروت می شود. پژوهش حاضر با انتخاب 75 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی،1379 تا 1386 ، انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش همبستگی است. برای تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش، ازضریب همبستگی پیرسون ورگرسیون خطی چند متغیره و تجزیه و تحلیل ANOVA استفاده شده است.
    نتایج حاکی از آنست که، سیاست های سرمایه در گردش بر روی سودآوری سهام معنا داری دارد. دیگر یافته های تحقیق حاکی از آنست که، رشد دارایی های ثابت و رشد فروش بر روی سودآوری سهام تاثیر معنا داری نداشته است.
    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه در گردش، سودآوری سهام، سرمایه در گردش، سیاست سرمایه درگردش
  • نازی محمدزاده اصل صفحات 35-63
    این بررسی بر لزوم متنوع سازی منابع مالی دانشگاه آزاد اسلامی تاکید دارد. برای این منظور دو روش در نظر گرفته شده است:1- بررسی روش های متنوع سازی مالی در دانشگاه های معتبر جهان و 2- مصاحبه و نظرسنجی از صاحبنظران و خبرگان و براین اساس روش های مختلف تنوع سازی مالی در قالب توصیه های سیاستی بررسی و ارائه شده است. نتایج حاکی از آن است که دانشگاه های معتبر جهان هر چند که به طور مستقیم از دولت منابع مالی کمتری دریافت می کنند اما با تغییر رویکرد خود به سمت تحقیق و پژوهش کاربردی و در راستای تولید علم، برخورداری خود از امکانات مالی دولت ها(به عنوان اصلی ترین تامین کنندگان بودجه های پژوهشی) را افزایش داده اند. همچنین نتایج حاصل از نظر سنجی نشان می دهد که اجرای طرح های پژوهشی سفارشی، تجاری سازی فعالیت های علمی و پژوهشی، انعقاد قراردادهای پژوهشی برون دانشگاهی، تولیدات IT و ICT و فناورانه، فروش امتیازات علمی و پژوهشی، اخذ Grant داخلی و بین المللی، ایجاد مزرعه های اقتصادی- آموزشی کشت و صنعت و برگزاری دوره های آموزشی خاص از راهکارهای اصلی تنوع بخشی منابع مالی در دانشگاه آزاد است.
    کلیدواژگان: تنوع بخشی مالی، مطالعه میدانی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • پرهام پدرام صفحات 65-83
    مفاهیم شبیه به تسلط تصادفی در طول سالیان شناخته شده بودند ولی مقاله های چاپ شده بوسیله هادر و راسل و هانوچ و لوی در 1969 و مقاله روشیلد و استیگلیتز در 1970 راه پارادایم جدید تسلط تصادفی را هموار نمودند. این تحقیقات با مفاهیم نظری و کاربردی فراوانی در مباحث اقتصادی، مالی، حسابداری، آماری، کشاورزی و پزشکی مواجه شد. نیاز به توسعه قواعد تسلط تصادفی به خاطر وجود پارادوکس هایی است که در استفاده از قواعد روش میانگین واریانس آشکار می شود موارد متعددی وجود دارد که روش میانگین واریانس توانایی انتخاب گزینه بهینه میان دو دارائی مخاطره آمیز را ندارد به طور مثال وقتی ما دو آلترناتیو سرمایه گذاری داشته باشیم آلترناتیو x 1 دلار یا 2 دلار با احتمال مساوی و آلترناتیو y 2 دلار و یا 4 دلار با احتمال مساوی همانطور که مشخص است آلترناتیو y دارای میانگین و واریانس بزرگتری است ولی روش میانگین واریانس در برابر انتخاب بین آلترناتیوهای x و y سکوت می کند.
    علاوه بر این موارد متعددی وجود دارد که روش میانگین واریانس توانایی انتخاب سرمایه گذاری بهینه را ندارد و در بسیاری از این موارد پیچیده ،انتخاب سرمایه گذاری مناسب تر به راحتی امکان پذیر نمی باشد.
    کلیدواژگان: کارائی پرتفوی بهینه، الگوریتم روش تسلط تصادفی
  • حسن ابراهیمی صفحات 85-110
    این تحقیق بر آن است که شوک هایی از ناحیه نوسانات نرخ ارز و سایر متغیرها را بر وضیعت ارزی بانک ،بررسی نماید.در این راه از اقلام وضیعت باز ارزی، نرخ های مرجع بانک مرکزی،شاخص قیمت سهام،حجم پول و تراز پرداختهای کشور در مقاطع ماهانه در یک دوره 6 ساله از 1381 الی 1386 استفاده گردیده است. وضیعت ارزی همان طوری که از نامش پیدا است بیانگر وضیعت هر ارز از لحاظ long یا short بودن آن می باشد،به عبارت دیگر حاصل جبری دارائی ها و بدهی های بانک در یک ارز را وضیعت ارزی در آن ارز گویند. برای این منظور از روش های جدید اقتصاد سنجی استفاده شده است .برای متغیرهائی که در سطح پایا هستند(مدل ین ژاپن و فرانک سوئیس) از روش خود رگرسیون برداری( VAR) و برای متغیرهائی که با یکبار تفاضل، پایا گردیدند(مدلهای دلار، یورو پوند و مجموع ارزها)، از روش خود رگرسیون برداری مقید( VECM) استفاده شده است. در ضمن طبق معیارهای شوارتز- بیزین ،آکائیک ،حنان کویین ،درجه بهینه VAR، کمیت 2 انتخاب گردید.
    بررسی ها در این تحقیق نشان می دهد واکنش وضیعت باز ارزها در برابر شوک از ناحیه واریانس نرخ ارز، ارزش دارائی ها و بدهی های ارزی بانک را تحت تاثیر قرار داده و بانک را با ریسک قابل ملاحظه- ای در ارزش دارائی ها و بدهی ها ی ارزی مواجه میسازد.
    کلیدواژگان: وضیعت باز ارزی، نوسانات نرخ ارز، خود رگرسیون برداری، الگوی تصحیح خطای برداری توابع عکس العمل، تجزیه واریانس
  • علی اکبر چهارمحالی، جواد زاهدی، رضا براتی، مصطفی امیری صفحات 111-128
    هدف اصلی این تحقیق «مقایسه ثبات اجزای مختلف سود با توجه به قابلیت اتکای آن ها» بوده لذا سوال اصلی تحقیق به این صورت بیان شد: آیا ثبات اجزای مختلف سود، با قابلیت اتکای متفاوت، یکسان است؟ از سودهای عملیاتی و اطلاعات اقلام تعهدی 113 شرکت که در دوره 1378 الی 1386 عضو بورس اوراق بهادار بوده اند، استفاده شده است. جهت آزمون فرضیه های تحقیق از روش رگرسیون خطی چند متغیره و برای بررسی معنادار بودن اختلاف بین ضرایب رگرسیون از آزمون های والد و مدل های کامل و کاهش یافته رگرسیون استفاده شده است. سود حسابداری به دو بخش نقدی و تعهدی تجزیه می شود و بخش تعهدی نیز به سه قسمت اقلام تعهدی فعالیتهای عملیاتی جاری، اقلام تعهدی فعالیتهای عملیاتی غیر جاری و اقلام تعهدی فعالیتهای تامین مالی تجزیه می شود. ابتدا ثبات بخش نقدی سود با ثبات بخش تعهدی سود مقایسه می شود و سپس ثبات بخش نقدی سود با ثبات هر یک از اجزای تعهدی سود مقایسه شده و در نهایت ثبات اجزای تعهدی سود با هم مورد مقایسه قرار می گیرند. نتایج نشان می دهد ثبات بخش نقدی تفاوت معناداری با ثبات بخش تعهدی و اجزای آن دارد و هنگامی که بخش تعهدی سود به صورت غیر معمول بزرگ یا کوچک می شود سود، دارای ثبات کمتری می شود و از طرفی تفاوت بین ثبات اجزای تعهدی سود زیاد نبوده و از لحاظ آماری هیچ یک از اختلافات فوق معنادار نیست. نتایج تحقیق نشان می دهد سود شرکت هایی که در آن ها بخش نقدی سود سهم بالاتری از کل سود را تشکیل می دهد ثبات بیشتری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اجزای سود، اقلام تعهدی، کیفیت سود، ثبات سود
  • مریم خلیلی عراقی، صمد بهروزی زاد صفحات 129-149
    برای بیش از یک دهه است که شفافیت اطلاعات مالی،تبدیل به یک عامل موثر، در تعیین استراتژی های سرمایه گذاری سرمایه گذاران،شده است. یانگ[1] در تحقیق خود به این نتیجه رسیده است که بعد از رسوایی مالی شرکت نفتی انرون در آمریکا،حاکمیت شرکتی ضعیف،در نتیجه کمبود شفافیت اطلاعات مالی، موجب کاهش شدید اعتماد و اطمینان عمومی، نسبت به بورس شده است (Young،2003). تحقیق حاضر،اثرات شفافیت اطلاعات مالی که اصل پنجم از اصول ششگانه حاکمیت شرکتی می باشد، را روی رفتار سرمایه گذار، مورد بررسی و مطالعه قرار می دهد و چارچوبی را ارائه می دهد که از طریق مفاهیم ساختار مالکیت، شفافیت مالی و ساختار هیات مدیره، بتوان رفتار سرمایه گذار را مورد ارزیابی قرار داد. در این تحقیق، سعی بر آن است که با انجام تحقیقاتی نظیر آنچه که در سایر کشورها انجام شده است، ادبیات مناسبی در زمینه حاکمیت شرکتی ارائه و اثرات اجرائی شدن اصل پنجم (اصل افشاء و شفافیت) از این قانون را بر رفتار سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران، مشخص نماییم. داده های مورد نیاز در این تحقیق از طریق پرسشنامه ای که حاوی 19 سوال بسته می باشد،از سرمایه گذارانی که تجربه خرید سهام در بورس ایران را دارند، گردآوری و با انجام تجزیه و تحلیلهای آماری، به بررسی اثرات شفافیت اطلاعات مالی، بر رفتار سرمایه گذار، پرداخته شده است. انجام آزمون های آماری نشان داد که شفافیت اطلاعات مالی،همبستگی مثبت معناداری با رفتار سرمایه گذار دارد و می توان با بهبود شفافیت اطلاعات مالی،موجب افزایش اعتماد سرمایه گذاران[1] نسبت به بورس شده و زمینه لازم برای افزایش سرمایه گذاری آنان در بورس را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: رفتار سرمایه گذار، حاکمیت شرکتی، تئوری عاملیت، تئوری خادمیت، تئوری ذی نفعان
|
  • Ahmad Jafari Samimi, Sara Hanjari Pages 1-14
    The purpose of this paper is to investigate the effect of inflation targeting on inflation rate in different countries around the world. To do so, the published data by the International Monetary Fund in 2007, have been used. The research findings as a result of testing the mean comparison, (one for all countries, another for each countries individually during 1975-2007), indicate that this policy reduce the inflation rate in selected countries. Therefore using this policy in other countries which have the prerequisites such as central bank independence is suggested. Also inIran improving central bank independence to adopt inflation targeting for long-run, emphasized.
    Keywords: Inflation targeting, Inflation rate, All Countries around the World, Iran
  • Hasham Valipor, Zahra Sadat Hossiny Pages 15-33
    The aim of this research is to find out the effect of working capital management on profitability and stock return. Working capital is one of the most important item of the right side of the balance sheet of each company and is equal to the current assets. Working capital management is the best compound of the items of working capital that causes the highest wealth for the company’s shareholders. This research has examined 75 companies of the SEC of the Tehran in a period since 1379 to 1386. The method is correlation. For analyzing data’s, Pierson rate of coefficient and multiline regression and ANOVA analysis has used. The results have shown that working capital policies have relation with profitability. Another result have shown that profitability of stock have direct relation only with working capital policy and don᾿ t have relation with growth of fixed assets and growth of sales .
    Keywords: Working capital management, Stock Profitability, Working Capital, Working Capital Policy
  • Nazi Mohamadzadeh Asl Pages 35-63
    This research highlights the diversity of financial resources in the Islamic Azad University. For this purpose we have selected two
    Methods
    1-Study various methods of making financial in prestigious world universities 2- Interviews with experts .Thus, appropriate methods are recommended. The results indicate that although, governments have less financial assistance to universities, but the universities have increased the rate of its government funding (as the main providers of research funds) through change its approach towards research and applied knowledge. Also, the results of interviews Shows that Implementation of custom research projects, Concluding contracts outside the university, IT and ICT products, sales points and scientific research, obtaining domestic and international Grant, and holding special training courses are the best methods for diversifying financing Azad University.
  • Parham Pedram Pages 65-83
    Concepts similar to stochastic dominance have been known for many years but the two papers published by Hadar and Russell, and Hanoch and Levy in 1969, and the paper published by Rochschild and Stiglitz in 1970 paved the way for a new paradigm called stochastic dominance, with hundreds of studies following in their tracks. These studies, deal with theoretical as well as empirical issues in various areas of economics, finance, accounting, statistics, agriculture, and medicine. The need to develop the stochastic dominance rules stems from paradoxes that are sometimes revealed by the commonly used meanvariance rule. To be more specific, there are cases in which a clear-cut choice between two risky assets exists, yet the mean-variance rule is unable to rank the two alternate investments. Let us assume we have two alternative investments: x providing $1 or $2 with equal probability and y providing $2 or $4 with equal probability. A simple calculation shows that both the mean and the variance of y are greater than the corresponding parameters of x; hence the mean-variance rule remains silent regarding the choice between x and y. Yet, any rational investor would (and should) select y, because the lowest return on y is equal to the largest return on x. Well, this is a trivial case in which the mean-variance rule fails to show the superiority of one investment over another. However, there are many more such cases in which the mean-variance rule is unable to rank two investments.
    Keywords: Performance of optimum portfolio, Algorithm of stochastic dominance methode
  • H. Ebrahimi Pages 85-110
    This research, Investigate the relation between the currency rates of volatility on open position Tejarat bank and its effects of the impulses from the exchange rate volatility and other variables on open position. In order to do this , we have utilized open position items, reference rates of Central bank , Stock price index , Money supply and Balance of country’s monthly payments over a six-year period from 1381 to 1386.Foreign exchange position as it’s name signifies , shows the state of being long or short in position. In other words, the differential of the assets and the liabilities of the bank in one foreign exchange is called foreign exchange position. For this purpose, the new econometric procedures have been used. Vector Auto Regressive model has been used for variables which are in the augmented level (Japan’s Yen and Swiss Frank) and Vector Error Correction Model has been used for variables which became augmented by a differential.(based on Dollar , Euro , Pound , and sum of foreign currencies).In the meantime , as per the standard pattern of Schwarz Bayesian ,Akaike , and Hannan Quinn , Quantity 2 has been selected as the optimum degree for VAR. Surveys in this research show that the reaction of open position of foreign currency against the impulse from the currency rate variance influence the value of the foreign currency assets and the liabilities of the bank , and make the bank confront with the considerable risk in the value of the foreign currency assets and liabilities.
    Keywords: Open Position, currency Rate Volatility, Vector Auto Regressive, Vector Error Correction Model, Impulse Response Function, Variance Decomposition
  • Ali Akbar Chaharmahali, Javad Zahedi, Reza Barati, Mostafa Amiri Pages 111-128
    The primary purpose of this research is : '' examining the relationship between reliability components of the earning and earnings persistence. The comparison of the persistence of components of the earnings.'' So the main question of this research is as follows: Is the persistence of different components of earnings the same ? In this research we have made use of operational earnings and the information of Accrual items of 113 firms which were stock exchange members between 1378- 1386. To test the hypotheses of the research, we have made use of the multivariant linear regression method. To examine the meaning fullness of the differences between regression coefficients , we have made use of vald test and complete and decreased models of regression. Accounting earnings are divided into two parts of cash and accrual sections. The accrual section is divided into three more parts of current operational activities, and non cash operational activities , accrual items of finance activities. First we compared the persistence of cash section of earnings with the persistence of accrual section of earnings then we compared the persistence of cash section of earnings with the persistence of accrual components. Finally the persistence of accrual section of earnings have been compared with each other. The persistence of accrual element of earnings is lower that of cash element of earnings the reason for this is that the larger amount of the subjectivity of accrual items and their reliability is lower than cash element to the results of this research show that the persistence of cash section has a meaningful difference with the persistence of accrual section and its components. On the one hand when the accrual section of earnings is unusually high or low the earning have less persistence. On the other hand the difference between the persistence of accrual components of earnings is not high and statistically , none of these differences are meaningful the results of this research show that the earnings of the firms in which the cash section of earnings is higher than that of the whole earnings the earnings will have more persistence.
    Keywords: The components of the earning, Accrual items, The quality of the earning, The persistence of the earning
  • Maryam Khalili, Samad Behroozizad Pages 129-149
    For almost a decade the transparency of financial information has been an important influence on investors, investment strategies. An increasing amount of research shows that the availability and quality of companies, financial information are tow major factors influencing investor investment decisions (Young, 2003). Young has found that after financial scandals of Enron Oil Company in U.S.A poor corporate governance resulting in a lack of financial information transparency has shakenpublic confidence in stock market (Young, 2003). This study analyzed the effects of financial information transparency, which is the fifth principle of the six principle of corporate governance, on investor behavior and it present a framework for evaluating of investor behavior by concepts of ownership structure, financial transparency and board structure. In this study, the researcher tried to present an appropriate literature in the field of corporate governance and to determine the effects of conducting of the fifth principle (principle of disclosure and transparency) on investor's behavior in Tehran Stock Market by carrying out researches such as those which were conducted in developed countries.Data of this study was collected by a survey instrument containing 19 closed-ended questions which answered by investors who have experience buying corporation share from the Tehran Stock Exchange, and by statistical analyzing of these answer the researcher inspects the effects of Financial Information Transparency on investor behavior.The different statistical models which used for examining of hypothesis are descriptive statistics, correlation analysis and conducting statistical examinations showed that Financial Information Transparency has a positive correlation with investor behavior and improving Financial Information Transparency lead to increasing of shareholders, confidence in Tehran stock market and increasing of their investment in stock market.
    Keywords: Investor Behavior, Corporate governance, Agency Theory, Stewardship Theory, Stakeholder Theory