فهرست مطالب

تاریخ و تمدن اسلامی - پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1393)

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومعلی پنجه صفحه 3
    درباره اسلام پذیری قبطیان/ مصریان در دوره فتح و روزگار خلفای راشدین روایت هایی معدود و پراکنده برجای مانده است. سکوت منابع بررسی موضوع و ارائه آمار درباره شمار گروندگان را مشکل می سازد. توماس آرنولد بنا بر دو روایت، روایت یوحنا نقیوسی و روایت ابن واضح یعقوبی، نتیجه می گیرد که بسیاری از مصریان در این دوره، به اختیار به اسلام گرویدند. در این جستار، روایت های اسلام پذیری قبطیان در منابع ردیابی و بازخوانی و مدعای آرنولد ارزیابی شده است. مقایسه این دو گزارش با دیگر گزارش های اسلام پذیری در آن دوره که پیوند مستقیمی با مساله انواع و میزان مالیات ها دارد، مدعای آرنولد را به چالش می کشد. آن چه از منابع، هرچند پراکنده، برمی آید، در طی دوره فتوحات و عصر خلفای راشدین، مصر شاهد گروش های مقطعی و پراکنده به اسلام بوده است نه گروش وسیع.
    کلیدواژگان: اسلامی شدن مصر، گروش به اسلام، اسلام پذیری مصریان، قبطیان، رابطه مالیات و اسلام آوردن
  • نعمت الله صفری فروشانی، روح الله توحیدی نیا صفحه 19
    بخش قابل توجهی از جریان حدیثی شیعیان کوفه را در دوره امام باقر(ع) گروهی تشکیل می دادند که بین افضل بودن امام علی(ع) و مشروعیت خلافت شیخین جمع می کردند. این گروه پیش زیدی با امامیه نیز ارتباط داشتند و با ورود زید بن علی به کوفه از وی حمایت کردند. پس از قیام زید(رض)، طرفداران وی رویه فکری او را توسعه دادند و به ترویج آن مبادرت ورزیدند. مناسبات این گروه با شیعیان طرفدار نص موضوعی است که این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی و در محدوده عصر صادقین(ع) به آن پرداخته است. نتایج حاکی از آنست که اشتراکات فکری سبب همگرایی این دو گروه و گسترش آموزه های عمومی شیعه بوده است؛ اما با رشد زیدیه و دستیابی آنان به مبانی نسبتا مستقل، دایره اختلافات زیدیان با امامی مذهبان وسیع تر شده و هر دو فرقه برای حفظ هواداران خود و جذب شیعیان دیگر، اقداماتی در برابر یکدیگر صورت داده اند.
    کلیدواژگان: تعامل مذهبی، امامیه، زیدیه، صادقین(ع)، زید، کوفه
  • ثروت سلیمان زاده افشار، هادی عالم زاده صفحه 49
    موقعیت ویژه جغرافیایی جزیره العرب، نظر ایرانیان را برای تجارت سودآور به خود جلب کرده و با سلطه بر شهرهای ساحلی و گلوگاه های تجاری و آگاهی از رموز بازرگانی و نیز مهارت کافی در دریانوردی و کشتیرانی، تجارت شبه جزیره را در دست گرفته بودند؛ از سوی دیگر وسعت ایران، فراوانی مواد معدنی و شرایط اقلیمی مناسب، زمینه کشت محصولات متنوع و فراوان کشاورزی و تولیدات صنعتی را برای صدور به نواحی دیگر از جمله شبه جزیره فراهم می کرد و موجب رونق بازاهایش می شد. در این مقاله سهم چشم گیر ایرانیان در تجارت حجاز و شکوفایی شهرهای این سرزمین در سده های سوم تا ششم هجری/ نهم و دوازدهم میلادی و مستندا تبیین شده است .
    کلیدواژگان: تجار ایرانی، بنادر خلیج فارس، بنادر دریای سرخ، بازرگانی حجاز
  • سید جمال موسوی، محمد نورمحمدی نجف آبادی صفحه 71
    حصارها و دروازه ها در قرون میانه اسلامی از اهمیت دفاعی بالایی برخوردار بودند. وجود این سازه ها، به عنوان معمول ترین شیوه دفاع غیرعامل مانعی جدی بر سر راه قوای محاصره کننده شهر بود؛ از این رو اهتمام ویژه پادشاهان و فرمانروایان را به بازسازی و تقویت این سازه های دفاعی در دوره های مختلف در پی داشت. حصارها و دروازه های قاهره، به عنوان یک پایتخت- شهر مشهور در قرون میانه اسلامی و به سبب موقعیت سوق الجیشی، شرایط ویژه جغرافیایی، تجاری و سیاسی آن، بارها تجدیدبنا شد. این مطالعه، با استناد به منابع اصیل تاریخی و جغرافیایی، فرایند احداث، بازسازی، تکامل و تحول مهم ترین استحکامات دفاعی شهر قاهره (حصارها و دروازه ها) را از آغاز تاسیس تا پایان دوره صلاح الدین ایوبی به همراه کارکردهای آن ها بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: حصار، سور، باب، قاهره، سازه های دفاعی، شهرسازی اسلامی
  • علیرضا اشتری تفرشی، مهری گودینی صفحه 93
    در سده ششم هجری، حکومت سنی مذهب زنگیان در بخشی از عراق و شام به قدرت رسید و در دوران حدودا یک صد و بیست ساله حیات خود، توانست زمینه ساز اقتدار سیاسی- اجتماعی بیشتر برای اهل تسنن در مناطق تحت حکومت خویش باشد؛ از جمله سیاست های راهبردی زنگیان در این راستا، برقراری روابط سازنده با نهاد آموزش و عالمان سنی و نیز واگذاری برخی مقام های سیاسی و اجتماعی به ایشان بود تا ضمن بهره بردن از توانمندی های این طبقه در انجام امور دیوانی، از نفوذ اجتماعی ایشان نیز در جهت پیشبرد اهداف سیاسی- مذهبی و تحکیم حاکمیت خویش استفاده نمایند. پیداست که از رهگذر چنین پیوند محکمی میان حاکمان زنگی و عالمان سنی، هر دو طیف سیاسی و مذهبی، اهل درگاه و اهل مدرسه بهره مند گردند و مقاصد سیاسی و مذهبی خویش را تحقق بخشند.
    کلیدواژگان: زنگیان، ایوبیان، عالمان، روابط درگاه و مدرسه، تسنن
  • مجتبی سلطان احمدی، محمدعلی کاظم بیگی، علی بیات صفحه 111
    سیاست دولت صفوی دارای رویکردی چندگانه بود. همین ویژگی تلقی از آن را به عنوان یک دولت شیعی با کارکردهای عقیدتی دشوار می سازد. این رویکرد چندگانه هم در پیش برد سیاست داخلی خود را نمایان می ساخت و هم در عرصه سیاست خارجی نمود می یافت؛ چنان که اتخاذ سیاست های عقیدتی، ارجحیت مصلحت بر حقیقت و اولویت واقع گرایی بر آرمان گرایی حاصل آن بود. پژوهش حاضر با ابتنا بر این نگرش، به روابط اهل سنت کردستان با حکومت صفوی می پردازد. یافته ها نشان می دهد که در طول قرن دهم هجری، خطوط کلی مذکور مبنای عمل و چارچوب اصلی سیاست دولت صفوی را در ارتباط با اهل سنت کردستان شکل می داده و شاهان صفوی روابط خود با کردان سنی مذهب را نه بر اساس رویکردها و سیاست های عقیدتی بلکه بر مبنای منافع و مصالح سیاسی، نگه داشت امرای کرد در چارچوب پیکره ایران و حفظ پایگاه اجتماعی خود در کردستان تنظیم می کرده اند. متقابلا، ساخت قدرت محلی در کردستان کارکردی دوگانه داشت: هم می توانست در جهت منافع صفویان باشد و هم این منافع را به خطر اندازد. عملکرد نیروهای موجود در این ساختار حاکی است که در کنش ها و واکنش های کردان سنی مذهب نیز، مذهب فاقد جایگاه محوری در تعاملاتشان با دولت صفوی بوده است.
    کلیدواژگان: کردستان، اهل سنت، صفویان، سیاست دینی
  • شهریار سلیمانی، محمد جواد شمس صفحه 139
    سلسله نقشبندیه منسوب به خواجه بهاء الدین محمد نقشبند بخارایی ( 717 - 791ه) طریقتی معتدلانه و شریعت محور است. این طریقت در قرن نهم هجری/ پانزدهم میلادی توسط عثمانی ها به بوسنی راه یافت. عینی دده و شمسی دده، از مشایخ پرآوازه این سلسله، در حقیقت اولین نمایندگان طریقت نقشبندیه در بوسنی بودند. رفتارهای شایسته پیروان این طریقت که بیشتر از روشن فکران جامعه بودند، موجب گسترش این سلسله در سطوح مختلف جامعه شد و این طریقت را در شمار پرنفوذترین طریقت های صوفیه در بوسنی در آورد تا آن جا که به «طریقت بومی مردم بوسنی» شهرت یافت. طی قرن های دوازدهم و سیزدهم هجری/ هجدهم و نوزدهم میلادی، شبکه ای از تکیه های نقشبندیه در شهرهای مختلف بوسنی تاسیس شد که بر تمام بوسنی و هرزگوین نفوذ داشت. این طریقه در قرن بیستم میلادی، یعنی در دورانی که حکومت کمونیستی درپی نابودی تصوف و اسلام در منطقه بود، نقش بسیار مهمی در رویارویی با آنان ایفا کرد؛ چندان که می توان ادعا کرد شکست کمونیست ها در این نواحی، حاصل حضور و فعالیت بزرگان طریقت نقشبندیه بوده است .
    کلیدواژگان: نقشبندیه، بوسنی و هرزگوین، تکیه های ووکلییچی، ژیوچیچی و آگلاواک، عیسی دده، شمسی دده
|
  • Page 3
    There are a few and scattered reports about the Conversion of Copts to Islam throughout the Muslim Conquest and al-Rāshidūn era. The historical sources almost keep silent on the matter and so make it difficult to examine and provide reliable statistics of the number of converts. Thomas Arnold, according to two narratives; John of Nikiu’s and Yaqubi’s concludes that many Egyptians in this period deliberately converted to Islam. In this article, by comparing both narratives with other reports, which are directly related to the types and amount of taxes, Coptic conversion in the historical sources as well as Arnold's claim will be considered. The historical sources, although scattered, shows that during the Conquest and al-Rāshidūn era, the conversion to Islam in Egypt was not widespread but sporadic.
    Keywords: Conversion to Islam, Egypt, Copts conversion, Taxes, conversion
  • Page 19
    A significant part of the hadithi movements among Shia of Kufa, in Imam Baqir (144 AD) era was formed as a group which summed up the supremacy of Imam Ali and the legitimacy of the caliphate of shiykhein. This Ziydi group have been in contact with Imamis and supported Ziyd ibn Ali after his arrival. After the uprising of Ziyd (122 AD), his supporters promoted his thoughts. In this paper, the relationship between this group and the Shia who supported nass (text) in Sadikayn’s era will be studied. It indicates that their intellectual commonalities caused the convergence of two groups and propagated the general teachings of Shiism. However, by the development of Ziydiyyah and their access to independent principles, they begin to dispute with Imamiyah, and both sects took actions against each other to retain and attract other shi’as.
    Keywords: Imamiyah, Ziydiyyah, Sadikayin, Ziyd, Kufa
  • Page 49
    Geographical situation of Arabian Peninsula induced the Iranians to benefit from a lucrative trade. They took over the trade in the peninsula by controlling the coastal cities and marine bottlenecks, as well as being aware of the trading rules and competent in seamanship. Furthermore, the vast area of Iran along with a plenty of minerals and favorable climatic conditions facilitated the cultivation of various products and manufacture of industrial goods for export to different regions, including Arabian Peninsula and led to having a prosperous market. In this paper the contribution of Iranians in the Arabic Peninsula trade and the development of its cities during 3th to 6th century A.H(9th to 12th AD), will be considered.
    Keywords: Iranian traders, Persian Gulf ports, Red sea ports, Trade in Hijaz
  • Page 71
    The fences and gates were very important for defending of cities in the Islamic middle ages. So, the kings and rulers paid special attention to reconstruct and reinforce them in various times. The fences and gateways of Cairo, as a famous capital in the middle ages and due to its strategic location and outstanding capabilities of geographical, political and commercial, were rebuilt several times. This paper has evaluated the construction, reconstruction and development of Cairo fences and gateways from the beginning of its establishment to the end of Salah al-din al-Ayyubi reign.
    Keywords: Cairo, Islamic city, the fences, the gateways
  • Page 93
    In 6th century AH, main lands of northern and northwestern Iraq and almost all Syria (except the parts under the control of Crusaders) were the territory of Sunni Zangi rulers who were in power for approximately a century and a quarter. In an overall look, the Zangids were succeeded to create a Sunni political and social authority. For obtaining this goal, they pursued a practical strategy that was a close correlation with the Sunni Ulama and helping them to be appointed in political, administrational and social positions. Consequently, the Zangids were benefited of Ulama`s administrational capabilities and also attaining more political legitimacy. It seems that this interaction was generally fruitful for both sides, Ulama and the Zangids, or for the people of the Court and the Madrasah.
    Keywords: Zangids, Ayyubids, Ulama, Court, Madrasah, Sunnism, Syria, Iraq
  • Page 111
    The Safavid state’s policy had multiple approaches. This very feature makes it difficult to treat that state as a Shiite one with exclusively ideological functions. The multiple-criteria approach was exploited by the Safavids for the execution of their policies in both internal and foreign affairs as well. As the primary sources affirm, alongside the implementation of the Shiite doctrine (mađhab), there were also cases in their policies in which expediency took preference over the principles and realism took priority to the idealism. The article ahead, based on this attitude of the Safavids, examines the relations between the state and the Sunnis of Kurdistan. The findings show that throughout the 10thA.H/16th century, for the Safavid policy towards the Sunnis of Kurdistan, the mentioned main lines shaped the foundation for both the main framework and practice. The Safavid kings, rather than adopting strictly ideological policies and approaches, formulated the relations with the Sunni Kurds on the basis of political efficiency and interests, retaining Kurdish local governors (amīrs) within the realm of Iran, while preserving their own status in Kurdistan. Reciprocally, the structure of local power within Kurdistan itself had a dual functional role; it could serve and, at the same time, endanger interests of the Safavids. The performance of the existing forces within this structure suggests that the sectarian affiliation had no pivotal place in action and reaction on the part of the Sunni Kurds towards the Safavid state.
    Keywords: the Safavids, religious policy, Kurdistan, the Sunnis
  • Page 139
    Naqshbandi is a moderate and shari’a abided order that attributed to Khwaja Baha al-Din Muhammad Naqshband Bukhari (717-791 AH). This order in the 9th / 15th century entered to Bosnia by the Ottomans. In fact ‘Iyni dadeh and Shamsi dadeh, the famous sheikhs of the order were the first representatives of the Naqshbandi order in Bosnia. Good behavior of the followers of this order, that most of them were the intellectuals, caused the development of Naqshbandi at different levels of the society and then the order became the most influential Sufi brotherhoods in Bosnia. So that, they are known as "the native order of Bosnians."During the 6th and 7th / 18th and 19th centuries, the network of the Naqshbandi's tikyah was established in various cities of Bosnia and Herzegovina. This order in the twentieth century, when the communist regime sought to destroy Islam and Sufism in the region, played an important role in dealing with them. So, it can be claimed that the defeat of the communists in the areas was the result of the presence and activity of Spiritual leaders of Naqshbandi .
    Keywords: Naqshbandi, Bosnia, Herzegovina, Leading of Vukaliichy, Zhyuchychy, Aglavak, Isadadeh, Shamsidadeh