فهرست مطالب

تاریخ و تمدن اسلامی - پیاپی 19 (بهار و تابستان 1393)

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا کردی صفحه 3
    در آغاز دعوت اسلامی، بنی فهر بن مالک با دو شاخه حارث و محارب، کهن ترین شاخه از قبیله قریش به شمار می رفت. در آن روزگار، طایفه بنی فهر که در حاشیه شهر مکه می زیست، به شبیخون بر ضد دیگر قبایل می پرداخت. در جستار کنونی در صدد یافتن پاسخی به این پرسش هستیم که آیا کنش آن دسته از صحابیانی را که به بنی حارث و بنی محارب منسوب اند، می توان در یک چارچوب قبیله ای و خاندانی تحلیل کرد؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ، گرایش ها و رفتارهای بزرگان هر یک از دو شاخه خاندان فهری در حوزه فکری، اجتماعی و سیاسی به کدام جریان متمایل بوده است؟ این تحقیق که به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از جدول توزیع فراوانی انجام شده، نشان می دهد که مهم ترین ویژگی بنی حارث، پیشگامی در پذیرش اسلام و همراهی با مسلمانان نخستین در رخدادهایی هم چون هجرت به حبشه بوده است. در مقابل، بنی محارب با تاخیر فراوان و به طور عمده پس از فتح مکه به دست مسلمانان، در شمار پیروان آیین جدید درآمدند. اما آن چه میان هر دو شاخه فهر مشترک است، روحیه جنگاوری است. برخی از نام آورترین فرماندهان نظامی در روزگار خلیفه های نخستین و بنی امیه هم چون ابوعبیده جراح، حبیب بن مسلمه، عقبه بن نافع و ضحاک بن قیس- فاتحان بزرگ شام، آسیای صغیر، مصر و شمال آفریقا- از این شاخه معروف قریش بوده اند. آنان نسبت به جریان حاکم هم سو و در پشتیبانی از نظریه «حاکمیت قریش» تعصب داشته اند.
    کلیدواژگان: آل فهر، قبایل عرب، قریش، صحابه
  • علی غفرانی، نرگس کدخدایی کلات صفحه 31
    اصطلاح فصد به معنای رگ زدن، در پزشکی اسلامی، هم یک شیوه پیش گیری از برخی بیماری ها و هم یک شیوه درمانی موثر برای مداوای بسیاری از بیماری ها به شمار می رفته و از قدیم کاربرد داشته و مورد قبول اغلب پزشکان مسلمان بوده است. دانشمندان مسلمان، در جریان نهضت ترجمه، کتاب هایی با محتوای فصد به عربی برگرداندند و بعدها خود نیز کتاب هایی با همین عنوان و محتوا تالیف و منتشر کردند. کلمه فصد علاوه بر کاربرد آن در کتب پزشکی، در اشعار فارسی و عربی نیز راه یافته و مثل ها و کنایات متعددی با کمک این کلمه شکل گرفته و در اشعار شاعران و نویسندگان تجلی کرده است. همه مردم، اعم از وضیع و شریف، در صورت نیاز، عمل فصد را انجام می دادند. سلاطین و خلفا نیز روزهای خاصی از سال را برای عمل فصد تعیین می کردند. این مقاله ضمن بیان معانی و شیوه های کاربردی عمل فصد، منافع، مضرات، مراقبت های پیش از عمل فصد، مراقبت های هنگام عمل فصد، مراقبت های پس از عمل فصد، مکان ها و زمان های انجام فصد، ابزارهای مورد استفاده در عمل فصد، شرایط فصادان، تعهدات فصادان، حقوق فصادان، مقررات حقوقی و قضایی مربوط به فصد از نگاه پزشکان مسلمان، بر آن است تا این موضوع را از نقطه نظر تاریخی بررسی کند.
    کلیدواژگان: پزشکی اسلامی، فصد، رگ زدن، نیشتر، خون، فصاد، رگزن
  • حسین حیدری، علی فلاحیان وادقانی صفحه 59
    پیشینه حضور یهودیان در ایران به دوره اسارت بابلی، هخامنشیان و مادها، می رسد. یهودیان در این تاریخ طولانی، بر رغم شمار اندک، در حیات سیاسی، دینی، علمی و اقتصادی مردم ایران تاثیرگذار بوده اند. از شهرهای ایران، کاشان در چند سده مساعدترین زمینه را در مقایسه با دیگر نقاط ایران و جهان برای هم زیستی و بالندگی آنان فراهم ساخته است، چنان که برخی از یهودیان، کاشان را اورشلیم کوچک یا کهکشان عالمان و ادیبان یهود خوانده اند. این مقاله به طرح و بررسی دو نظریه درباره سابقه حضور یهودیان در این شهر پرداخته است: نظریه نخست پیشینه یهود را در کاشان به پس از دوره اسارت بابلی می رساند و نظریه دوم، به مهاجرت آنان از اسپانیا و دیگر شهرهای اروپا، به ویژه بعد از اعمال تفتیش عقاید اروپا به کاشان قائل است. مهم ترین دلیل نظریه نخست، میراث باستان شناسی کاشان، قدمت محلات وگورستان کلیمیان، گویش مخصوص کلیمیان کاشان (راجی ولوفتایی) و سنت شفاهی آنان است که واژه های ایران باستان از جمله مادی را در بر دارد. قائلان به نظریه دوم، به گزارش های مکتوب جهان گردان یهودی، مسیحی و روایت مورخان مسلمان استناد می کنند.
    کلیدواژگان: یهودیان ایران، یهودیان کاشان، تاریخ کاشان، گویش راجی، ادبیات فارسی هود
  • نگار ذیلابی صفحه 87
    اصطلاح رعیت در منابع اسلامی در سه حوزه معنایی استفاده شده است: قدیم ترین و فراگیرترین کاربرد واژه رعیت به معنای زیر دستان حاکم شناخته و رایج بوده است. این معنای اصطلاحی بر اساس معنای لغوی «رعی» به معنای چوپانی و چراندن دام ها، ناظر به سنتی کهن است که بر اساس آن تصویر حاکم به مثابه چوپان مردم وجود داشته است. رعیت در این معنا محمل بحث ها و آموزه های بسیاری در ادبیات اسلامی به ویژه در سیاست نامه ها، کتب آداب الملوک و نیز اسناد و نامه های دیوانی ده قرن اولیه اسلامی بوده است. از آن روی که رعایا حق دخالت در امور سیاسی و نظامی را نداشتند به تدریج کاربرد دوم رعیت به معنای اتباع غیر نظامی در ادبیات و تشکیلات اسلامی رواج یافت. در بسیاری از منابع دوره اسلامی به ویژه در سرزمین های مرکزی و شرقی اسلامی این واژه را بر طبقاتی از اتباع سلطان اطلاق می کردند که مجاز به حمل سلاح نبودند. همین معنا از رعیت به ویژه در تشکیلات صفویه و عثمانی رواج یافت و رعیت/رعیتی به عنوان اصطلاحی دیوانی در مقابل لشکر/لشکری و عسکر/عسکری به کار می رفت. معنای سوم رعیت در سرزمین های مرکزی و شرقی و به ویژه بعد از قرن دهم درباره اتباع تولیدکننده-مالیات دهنده غالبا کشاورز- کاربرد و رواج داشت. در بخش های بزرگی از جهان اسلام تولید کشاورزی بر مبنای نظام ارباب-رعیتی انجام می گرفت و رعیت عمده ترین نیروی فعال کار در این نظام بود. در این نوشتار ضمن توضیح و تبیین این سه حوزه معنایی، تطور تاریخی این اصطلاح در متون اسلامی مرتبط و نیز قشربندی رعایا در تشکیلات اسلامی مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رعیت، رعایا، اتباع غیرنظامی، نظام ارباب، رعیتی، تشکیلات اسلامی
  • علیرضا عبداللهی، قنبرعلی رودگر صفحه 105
    کتاب غرر السیر، در تاریخ عمومی، در اوایل قرن پنجم نوشته شده و از زمان تالیف، در باب نام و هویت نویسنده کتاب بین محققان اختلاف نظر وجود داشته است. منشا این اختلافات تفاوت ضبط های عنوان کتاب و نام نویسنده در نسخ خطی باقی مانده از این اثر و نیز در آثار شرح حال نویسان قدیم بوده است. غرر السیر با نام هایی چون «غرر اخبار الملوک و سیرهم»، «الغرر فی سیر الملوک و اخبارهم»، «غرر اخبار ملوک الفرس و سیرهم»، «تاریخ غرر السیر»، «غرر و سیر الملوک»، و «غرر و سیر» معرفی شده است. از بین این نام ها، دو نام «تاریخ غرر السیر» و «غرر اخبار ملوک الفرس و سیرهم» به عنوان نام اصلی کتاب شهرت بیشتری یافته است. علاوه بر ابهام در نام کتاب، درباره نویسنده غررنیز ابهاماتی هست و نام او به صورت های «ابومنصور الحسین بن محمد المرعشی(الثعالبی)»، «ابومنصور حسین بن محمد المرغنی الثعالبی»، «حسین بن محمد المرغنی» و «ابومنصور عبدالملک بن محمد الثعالبی النیشابوری» ضبط شده است. از بین این نام ها بیشتر محققان بر انتساب غرر به «حسین بن محمد المرغنی» و «ابومنصور عبدالملک بن محمد الثعالبی النیشابوری» نظر دارند. در بخش اول این مقاله، با بررسی و تحلیل نام هایی که برای کتاب غرر ذکر شده، نام واقعی کتاب معین شده و در بخش دوم نیز در نتیجه بررسی و تحلیل اختلافاتی که درباره نویسنده غرر مطرح است، هویت نویسنده اصلی کتاب مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: غرر السیر، ابومنصور عبدالملک بن محمد ثعالبی، حسین بن محمد المرغنی، ابومنصور حسین بن محمد المرغنی الثعالبی، الغرر فی سیر الملوک و اخبارهم
  • امیر عبدالهی، اسماعیل حسن زاده صفحه 121
    وزارت در نظام دیوانی دوره سلجوقی از لحاظ کارکردی و حقوقی جایگاهی بس والا داشت. این جایگاه بلند عمدتا حاصل توان و قابلیت دیوانسالارانی بود که براین مسند تکیه می زدند. در واقع اینان بودند که در تقویت و گاه تضعیف نقش نهادی آن بسیار اثرگذار بودند. کمال الدین محمد خازن از شمار آن نخبگانی بود که با داشتن خصلت ها، توانایی ها و مهارت های فردی و هم چنین تفکر و اراده اصلاح و داشتن تجربیات موفق در امور دیوانی به جایگاه وزارت دست یافت و با انجام برخی اقدامات اصلاحی بر آن بود بخشی از بحران ها و مشکلات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دوره سلطان مسعود (529-547ه.) را رفع و راه برون رفت از این بحران ها و مشکلات را پیدا کند. وی علی رغم اقدام به برخی اصلاحات فوری به شیوه ضربتی در زمینه های سیاسی، اجتماعی، مالی و مالیاتی، در چالش با نخبگان سیاسی رقیب که مخالفان اصلاحات تلقی می شدند، قرار گر فت. نخبگان سیاسی رقیب که طرح های اصلاحی کمال الدین خازن را در تقابل با منافع و امتیازات خود می دیدند، در این کشمکش توانستند وی را از سر راه بردارند.
    کلیدواژگان: اصلاحات در عصر سلجوقی، نظام دیوانی، سلجوقیان، کمال الدین خازن، سلطان مسعود سلجوقی
  • مهدی عبادی صفحه 141
    از اوایل قرن دهم هجری/شانزدهم میلادی، مذهب به صورت عاملی موثر در مناسبات میان دو دولت صفوی و عثمانی درآمد و تحولات سیاسی و مذهبی در ایران، خاصه رسمیت یافتن تشیع در این سرزمین، هم زمان با تحولات درونی دولت عثمانی، معارضات و درگیری های دو دولت را تشدید کرد. در واقع، رقابت میان شاهزادگان عثمانی در اواخر سلطنت بایزید دوم (حک: 918-926ه/1512-1520م)، برای دست یافتن به سلطنت، روند تحولات را به گونه ای رقم زد که دولت عثمانی را نیز به بهره گیری از مذهب در مناسبات خود با دولت نوپای صفوی سوق داد. سلیم اول که در مقایسه با دیگر مدعیان از اقبال کمتری برای سلطنت برخوردار بود، به یاری ینی چری ها پدر را وادار به کناره گیری از قدرت کرد و خود بر جای او نشست؛ اما این شیوه دستیابی به قدرت و نیز قتل عام همه افراد ذکور خاندان عثمانی مشروعیت او را سخت مخدوش ساخت. از این رو، درصدد برآمد با اتخاذ سیاست مذهبی تهاجمی بر ضد شیعیان و شاه اسماعیل صفوی بحران مشروعیت سلطنت خود را برطرف سازد. پس بر رغم رویگردانی شاه اسماعیل از رویارویی نظامی با دولت عثمانی، به قلمرو صفوی یورش برد و بدین ترتیب جنگ چالدران به وقوع پیوست.
    کلیدواژگان: مناسبات صفوی، عثمانی، سلیم اول، شاه اسماعیل صفوی، جنگ چالدران
  • اسماعیل چنگیزی اردهایی صفحه 159
    دوره دوم تیموریان هند (1118-1274ه) از جمله دوره هایی است که تالیف کتب تاریخی در آن رونق داشته و به لحاظ کمی، بسیار پرشمار است. کتاب تاریخ قبچاق خانی به دست قبچاق خان، از امرای نظامی دستگاه تیموری/بابری، در همین دوره نوشته شده و در بردارنده اطلاعاتی نو از رویدادهای روزگار اوست. کتاب در زمره تاریخ های عمومی است و سبکی ساده، روان و بی تکلف دارد و به زبان فارسی نگاشته شده است. نویسنده تلاش کرده است با مختصرنویسی، چکیده ای از تمامی تاریخ بشری را در یک مجموعه تاریخی تک جلدی بگنجاند. در تاریخ پس از اسلام، نگاه او بیشتر به شرق معطوف است و به ویژه رویدادهای سه منطقه همسایه، یعنی، ایران، آسیای میانه و هند، پر اهمیت تر به شمار می رود. از این کتاب، اطلاعاتی مفید درباره قزاقان، قرقیزها و ازبکان به دست می آید. مخصوصا، با توجه به قلت منابع درباره حکومت شیبانیان، گزارش های دقیق قبچاق خان از دو شعبه ایشان (ابوالخیریان و عربشاهیان/جانیان) که در ماوراء النهر حکمرانی داشتند، اهمیت تاریخی بسیاری دارد.
    کلیدواژگان: تاریخ قبچاق خانی، قبچاق خان، تاریخ نگاری در هند، تاریخ نگاری دوره تیموری، بابری، تاریخ تیموریان هند، تاریخ شیبانیان
  • فهیمه مخبر دزفولی صفحه 189
    علت واهمیت مهاجرت علمای جبل عامل به ایران در دوره صفویه، محل بحث مستشرقان است که در دهه های اخیر سبب ایجاد دو گرایش بین آن ها شده است. گروهی با نظریه سنتی خاورشناسان که اولین بار توسط ادوارد براون مطرح شده موافقند. وی با تاکید بر اهمیت این رویداد در تاریخ صفویه، علت دعوت شاه اسماعیل از علمای جبل عامل و مهاجرت آنان به ایران را کمبود علما و منابع شیعی در ایران دانسته است. بیشتر مستشرقان متقدم صفوی پژوه مانند راجر سیوری و آلبرت حورانی و از پژوهش گران جوان تر خانم رولا ابیساب از جمله طرفداران این نظریه هستند. گروهی نیز با اندرو نیومن استاد دانشگاه ادینبورو موافقند که اهمیت این مهاجرت را کمتر دانسته و علت روی آوردن شاه اسماعیل به علمای جبل عامل را عدم استقبال علمای شیعه ایران و بحرین از دعوت وی می داند. به این ترتیب اکنون ابیساب و اندرو نیومن در واقع نمایندگان این دو گروه از مستشرقان شناخته می شوند. به نظر می رسد تفاوت دیدگاه های مستشرقان در این مورد برگرفته از تفاوت در چارچوب های مطالعاتی آنان باشد. در حالی که اندرونیومن با استفاده از استنادات تاریخی بیشتر به تحولات سیاسی-مذهبی خصوصا در قالب تعارض اصولی- اخباری توجه دارد، ابیساب با استفاده از همان اطلاعات تاریخی، موضوع را از منظری متفاوت و در قالب رقابت و دشمنی صفوی- عثمانی بررسی می کند نگارنده در این مقاله با بررسی هر دو دیدگاه مستشرقان کوشیده است تا به یک جمع بندی بین این دو دیدگاه دست یابد.
    کلیدواژگان: جبل عامل، صفویه، تشیع، مستشرقان
  • زیبا شفیعی خوزانی، هادی عالم زاده صفحه 203
    بررسی انتقادی منابع تاریخ اسلام در اروپای سده نوزدهم میلادی، تشکیک و بی اعتمادی به همه منابع روایی و تاریخی اسلام را برای برخی از مورخان و سیره نویسان غربی در پی داشت؛ لیکن علی رغم این نتایج بدبینانه در نیمه نخست قرن بیستم چندین کتاب در شرح حال پیامبر(ص) تالیف شد که مولفان آن ها ضمن اذعان به اعتبار مشکوک روایات سیره و مغازی، معتقد بودند به کمک ذهنی نقاد، می توان سیره ای صحیح از پیامبر اسلام(ص) بر مبنای همین روایات تدوین نمود. یکی از این شرح حال های انتقادی کتاب مساله محمد، شرح حال نقادانه ای از پیامبر اسلام(ص) تالیف رژی بلاشر (1900-1973م)، خاورشناس فرانسوی است. بررسی موردی دیدگاه های بلاشر پیرامون زندگی نامه پیامبر اسلام(ص) پیش از بعثت، نشان می دهد که اگرچه بلاشر سعی دارد تا به کمک قرآن، تنها منبع معاصر پیامبر، مجموعه اسناد معتبر موجود و برخی اطلاعات تکمیلی مربوط به حوزه زبان شناسی، قوم شناسی، تاریخ ادیان و...، سیره ای صحیح و عالمانه و بدون جانب داری از پیامبر اسلام(ص) ارائه دهد، اما حاصل این تلاش، تدوین سیره ای است که پیش زمینه های ذهنی بلاشر و هم چنین برداشت های شخصی مبتنی بر دید علمی او، در بخش هایی از آن مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: سیره پژوهی، پیامبر پیش از بعثت، شرق شناسان، رژی بلاشر، مساله محمد
|
  • Page 3
    At the beginning of Islamic da’wah(inviting to Islam), Bani Fihr b. Malik, with two branches Harith and Muharib was considered as the oldest branch of the Quraysh tribe. The Fihr family as a tribe that lived on the outskirts of Mecca, was ambushing against other tribes. The present article seeks to answer a fundamental enquiry that whether we can analyse the actions of those sahaba that attributed to Bani Harith and Bani Muharib, in a tribal context. If this assumption proved, then it should be noticed that the behaviours and interest of the leaders of each of two tribes in the intellectual, social and political aspects, was intended to which currents and movements. This research is a descriptive- analytic study that used a table of frequency distribution to show that the most important features of Bani Harith are: being pioneers in early adoption of Islam and also their contribution in Muslims first migration to Abyssinia. But Banu Muharib had converted mainly after the conquest of Mecca by the Muslims. What is common in both branches of Bani Fihr is the warrior spirit. Some of the well-known commanders in al-Rashidun and Umayyad era, such as Abu ‘Ubiydah al-Jarrah, Habib b. Maslamah , ‘Uqbah b. Nafi’, Dahäk b. Qiys - the great conquerors of Syria, Asia Minor, Egypt and North Africa –belonged to this branch of Quraysh. They fanatically supported the idea of the sovereignty of Quraysh.
    Keywords: BaniFihr, Arab tribes, Quraysh, companions
  • Page 31
    In Islamic medicine “phlebotomy” was considered as a way to prevent and treat certain diseases and one of the old applications that had been accepted by most of Islamic physicians. During the translation movement, Islamic scholars translated some books into Arabic with content of phlebotomy and later wrote and published many books about that. Phlebotomy as a term, in addition to medical usage has also found in Persian and Arabic poetry such as poems, proverbs and metonymies. Phlebotomy was performed on all people either rich or poor; so as the kings and caliphs appropriated some special days in a year for that. This article illustrate the meanings and practices of phlebotomy, its advantages and disadvantages, caring during and after phlebotomy, appropriate places and time, the instrument used, the law and orders for bleeders based on Islamic jurisprudence and also historically consider the subject.
    Keywords: Islamic medicine, phlebotomy, phlebotomize, harpoon, blood, blood letter
  • Page 59
    The history of Jewish in Iran goes back to the ancient Babylonian captivity, Medes and Achaemenids. Despite their small numbers, they have been effective in Iran’s political, religious, scientific and economic life. Comparing to other places in Iran and other regions of the world, Kashan has provided a more favourable place for Jews to live and flourish for some centuries in a way that some Jews have called Kashan a Little Jerusalem or the galaxy of Jewish scholars and writers. This paper examines two assumptions about Jewish history in Kashan: the first notion talks about the Jewish presence in Kashan after the Babylonian captivity while the second one considers their migration from Spain and other European cities, especially after the Inquisition. The most important evidence for the first theory is kashan archaeological heritage, the oldness of Jewish community and their cemetery, Judeo-Kashani dialect (including Raji and Luftaii) and their oral tradition that contains ancient terms and language, including Medians. The evidence for the second assumption is the stories of Jewish and Christian travellers and Muslim historians.
    Keywords: Iranian Jews, Judeo, Kashani dialects, Kashan history, Jewish Persian literature
  • Page 87
    Ra’iyyat, is used in three semantic fields in Islamic resources: it’s oldest and the most pervasive usage was known as one subordinates a ruler. This colloquial sense, based on the literal meaning of the word ra’i defined as shepherding and pasturing cattle, refers to an ancient tradition according to which the image of a ruler was a resemblance of a shepherd who protect and guide the people. In this sense, raiyyathas been the subject for many discussions and teachings in Islamic literature, especially in the books such as Adab al-Muluk (the king’s manners) and also official documents and letters in the first ten centuries of Islamic era. Since ra’iyyat had no right to meddle in political and military affairs, the second application of the term ra’ iyyat, means civilians, became prevalent in the Islamic literature and administration. According to many Islamic resources,in central and eastern regions of Islamic world, particularly, this term referred to classes of the king followers who were not allowed to carry weapons. The same definition of ra’iyyat became particularly prevalent in Safavid and Ottoman administration and ra’iyyat was used as a governmental term vis-à-vis “army”. The third definition of ra’iyyat was used to refer to the producers, taxpayers and farmers that often lived in central and eastern regions after the tenth century. Agricultural productions in main parts of the Islamic world were carried out on the basis of landlordism system and so vassals were the most important workers. In this article, along with explaining and comparing these three semantic fields, the historical evolution of the term in the related Islamic texts and also classification of ra’aya in Islamic administration will be considered .
    Keywords: Raiyyat, Ra'āyā non, military subjects, landlordism system, Islamic Administration
  • Page 105
    Ghurar al-Siyar as a general history has been written in the early fifth century, and since its compilation, an argument formed about the author name and identity. The source of the different ideas was in the different spelling and diacritics of the title of the book as well as the name of author in its remaining manuscripts and also in the works of the biographers. Ghurar al-Siyar has been named as Ghurar Akhbār Mulūk wa- Siyarihim, al- Ghurar Fi Siyar Mulūk wa- Akhbārihim, Ghurar Akhbār Mulūk al- Furs wa Siyarihim, Tarikh Ghurar al-Siyar, Ghurar wa Siyar al Mulūk, Ghurar wa Siyar. Among these names, two names Tarikh Ghurar al Siyar and Ghurar Akhbār Mulūk al- Furs wa Siyarihim are more popular as the original names of the book. In addition to ambiguity in the name of the book, there are doubts about the book’s author, as his name has been recorded as AbūMansūr al Husiyn ibn Muhammad al-Mar'āshi(al-Tha'ālibī), AbūMansūr Husiyn ibn Muhammad al- Marghani al-Tha'ālibī, Husiyn ibn Muhammad al-Marghani and AbūMansūr 'Abd al-Malik ibn Muhammad al-Tha'ālibī al- Niyshabouri Among those names, most researchers agreed with Husiyn ibn Muhammad al-Marghani and AbūMansūr 'Abd al-Malik ibn Muhammad al-Tha'ālibī al- Niyshabouri This article aims to analyze the names that mentioned for Ghurar al-Siyar, and determined the real name of the book. Then, identity of the real author of the book has been specified by the study on the disputes on the identity of the author of Ghurar al-Siyar .
    Keywords: Ghurar al Siyar, Abū Manṣūr Abd al Malik ibn Muḥammad al Tha'ālibī Husiyn ibn Muhammad al Marghani, Abu, Mansour, al, Husiyn ibn Muhammad al Marghani al Tha'ālibī al Ghurar Fi Siyar Mulūk wa Akhbārihim, Kashf al zunun
  • Page 121
    The bureaucratic system of Saldjukid era, with its functionality and legality, had a high position and importance. The situation was mainly achieved through capability and capacity of political elite who occupied the posts. In fact, they played an important role in strengthening and sometimes weakening it. Kamal al-din Muhammad Khazin was one of those elites who occupied a ministry position, because of his characteristics, abilities, individual skills, ideas and tendency to reform and successful experience in the bureaucratic system. He tried to resolve a part of political, economic and social crisis in Sultan Mas’ud reign (529-547 AH) by undertaking the reforms. Even though he made reforming efforts rapidly to tackle financial, social, and political challenges, Kamal al-din had to encounter his rival political elites. They considered his reforming efforts to be in disagreement with their own personal benefits and interests, and finally killed him .
    Keywords: reforms, Saldjukid era, Kamal al din Khazan, Sultan Masud, Political Elites
  • Page 141
    Since the early10th/16th century, religion developed into an effective factor in the relationshipbetween the Safavid and Ottomans. Although the effect of the political and religious changes in Iran and establishment of the Shiite as official religion was influential; the internal developments within the Ottoman State had an important impact on the relationship between two governments. In fact, at the end of Bayizid II reign(918-926/1512-1520), the competition among the Ottoman princes to obtain the throne, influenced the process of developments in such a way that the Ottomans decided to use religion in their relationship with the newly established Safavid state. Salim I who had a little chance to get the throne, tried to prevail the power and so his father had to relinquish the throne. After seizure of power by Salim I, in addition to this process which involved him into a crisis of legitimacy, massacre of all the male members of the Ottoman dynasty, made the situation worse. Hence, aiming to resolve the crisis, Salim I took an offensivereligious policy against Shiites and Shah Isma’il. However, Shah Isma’il avoiding from military confrontation, Salim raided to the Safavid realm that led to the battle of Chaldiran.
    Keywords: Safavid, Ottoman relations, Salim I, Shah Ismail I, Battle of Chaldiran
  • Page 159
    The second period of Indian Tiymuri dynasty(1118 -1274 AH.), is flourished by numerous historical works. The book History Of Kibchak Khani has been written by kibchak Khan, a Tiymuri commander and including new information about the events of his time. It is a general history in Persian and its style of writing is simple, smooth and unpretentious. The author has attempted to write all of the human history in a brief single volume. In the history of Islam, author has oriented his look toward the East, and especially has focused on the events of three neighbouring areas: Iran, Central Asia and India. The book includes useful information about the Kazaks, Kirgiz and Uzbeks. In spite of the paucity of sources about the Shiybani government, he demonstrated the detailed reports about its two branches (Abu- al Khiyriyan and Arab-shahiyan / Djaniyan), who had ruled in Transoxiana and consequently, it makes his work significant.
    Keywords: History of Kibchak Khani, Kibchak Khan, Indian historiography, Indian Tiymuri historiography, Shiybani history
  • Page 189
    The cause and significance of the immigration of ‘Amilis ‘ulama to Iran in Safavid era is a polemical topic among the scholars of oriental studies in the last few decades. Some of them agreed with Edward Browne who believed that the paucity of shi’i sources and ‘ulama in Iran was the main reason for the invitation by Safavid kings. Most of the pioneer scholars such as Roger Savory, Albert Hourani and among the youngers, Rula Jurdi Abisaab supported this assumption. On the other hand, some scholars approved Andrew Newman viewpoint that diminished the importance of the immigration and maintained that the main reason for the invitation of ‘Amilis ulama by Shah Isma’il was since the Shi’i‘ulama of Bahrain and Irak denied and underestimated this invitation and accused the Safavid kings to extremism. Meanwhile, Abissab and Newman are both the representatives of those two theories among the scholars. It seems that the differentiate is derived from the distinctive frameworks of their studies. While Newman considered the issue in a ‘Usuli-Akhbari framework, Abissab used the same information and evidence in a Safavid-Ottoman framework. In this article, both viewpoints will be compared and assimilated.
    Keywords: Djabal Amil, Safavid, Shiite, Oriental studies
  • Page 203
    The critical analysis of Islamic sources in Europe during the nineteenth century led to a sense of suspicion and distrust toward the whole narrative and historical reference books among western scholars who studied Islamic history and sirah. In spite of the pessimistic consequences in the first half of twentieth century, several books about The Prophet were written in which their authors, although, admitted the suspicious validity and reliability of narrations on the Prophet’s life, they believed that through a critical evaluation, it is possible to compile a reliable account on The Prophet life. One of these critical biographies is the book “The problem of Muhammad” written by French orientalist Regis Blachere (1900 – 1973). Analysing Blachere’s views on The Prophet’s life before his prophetic mission shows that Blachere tried to provide an objective and scholarly biography of The Prophet, based on Koran (the only existing reference from The Prophet time), the valid documents, and some information in the field of linguistics, anthropology, and religion's heritage, etc. But the result of his efforts is a sīrah, in parts of which his hypothesis, as well as his personal interpretations based on his intellectual views observed.
    Keywords: Biography, The Prophet, Orientalism, Regis Blachere, “The Problem of Mohammad”