فهرست مطالب

تاریخ و تمدن اسلامی - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1392)

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نگار ذیلابی صفحات 3-15
    راس الجالوت/ راس جالوت رئیس جامعه یهودیان ساکن در سرزمین های شرقی و واسطه سیاسی و اداری میان حکومت ها و اتباع یهودی آن ها بود. این منصب در دوره ساسانیان دارای تشکیلات سیاسی و اداری منسجمی بود و پس از اسلام هم در ساختار تشکیلاتی حکومت های اسلامی تداوم یافت. این نوشتار بر آن است تا پس از ارائه پیشینه ای از این نهاد در دوره ساسانیان، سیر تحول آن را در دوره اسلامی پی گیرد و بر اساس منابع اسلامی و یهودی تصویری از این نهاد، شامل نحوه انتخاب راس جالوت، آداب و رسوم بر تخت نشستن او، وظایف سیاسی، اداری و قضایی وی و مناسبات این نهاد با حکومت های اسلامی به دست دهد.
    کلیدواژگان: یهودیان، ریاست یهودیان، رش گالوت، راس الجالوت
  • منصور داداش نژاد صفحات 17-36
    ابو القاسم رامشت (د 534)، تاجر خیر ایرانی، در مکه و اماکن دیگر آثار ممتاز و ماندگاری از خود به جای گذاشت. خدمات وی در شهر مکه، مانند ساختن رباطی که کارکرد پژوهشی و آموزشی داشت، تهیه جامه کعبه و ساختن ناودان طلا برای آن، در منابع کهن عربی، برخلاف منابع فارسی زبان، بازتاب به نسبت گسترده ای یافته است. این نوشتار با گردآوری اطلاعات پراکنده مرتبط با رامشت، در صدد است این ایرانی گمنام در عصر حاضر و مشهور در عصر خویش را بازشناسی نماید تا از خلال این بررسی، گوشه ای از سهم ایرانیان در شکوفایی و استمرار تمدن اسلامی بازنمایانده گردد.
    کلیدواژگان: رامشت، مکه، رباط
  • قدریه تاج بخش صفحات 37-60
    بررسی زمین های وقفی مصر در عصر ممالیک موضوعی است که پژوهش حاضر بدان پرداخته است؛ در دوره ممالیک سپهسالاران نظامی به دلیل سلطه مطلق بر نواحی اقطاعی و نیز درآمدهای فراوان آن نوعی استبداد نظامی پدید آوردند و همواره قدرت سلاطین را محدود می کردند. پیامد منفی این اقدام آن بود که امرای قدرتمند به درآمد اراضی و سهم خویش بسنده نکردند بلکه به اراضی موقوفه نیز دست اندازی نمودند و برای افزایش ثروت و قدرت خویش از برخی ابزارهای سیاسی- اقتصادی مثل رشوه دادن به ناظر اوقاف نیز بهره جستند. در مقابل، سلاطین مملوکی با هدف مهار قدرت افسار گسیخته امیران و ممانعت از تعدی آنان سیاست های مختلفی اتخاذ کردند؛ خارج ساختن اوقاف و احباس از دست شافعیان، نظارت مستقیم سلطان و نایب السلطنه یا یکی از سران معتمد حکومتی مثل دوادار کبیر بر آن، تفکیک وظایف دیوان احباس و اوقاف با هدف اشراف بیشتر بر زمین های وقفی و انتصاب ناظر اوقاف به دستور شخص سلطان از جمله اقداماتی بود که تباهی بسیاری از زمین های وقفی و شورش های اجتماعی را در پی داشت.
    کلیدواژگان: مصر اسلامی، وقف در دوره ممالیک، زمین های وقفی
  • محمدحسین فرجی های قزوینی، محمد نورمحمدی، حسین بیاتلو صفحات 61-89
    در قرون میانه اسلامی، محاصره یکی از معمول ترین صورت های جنگ به شمار می آمد. قوای مهاجم برای درهم شکستن مقاومت قلعه ها و ورود به شهرهایی که حصارهای مستحکم داشتند، از ترفندها، شیوه ها، ابزارها و ادوات گوناگونی بهره می گرفتند؛ در این میان، استفاده از ادوات پرتابی، به ویژه منجنیق ها، بسیار کارآمد و تعین کننده بود. در این مقاله، ضمن به دست دادن وصفی مستند از کارکردهای مختلف هجومی- دفاعی جنگ افزارهای پرتابی سنگین در جنگ های قلعه ای دوره اسلامی، میزان تعیین کنندگی به کارگیری این دسته از سلاح ها، به عنوان شیوه معمول در نبردهای قلعه ای، در رقم زدن نتیجه عملیات نظامی این دوره تاریخی، بررسی و نشان داده شده که در به کارگیری این دسته از ادوات جنگی، صرفا بر توان فیزیکی و قدرت ویرانگری آن ها تکیه نمی شد؛ بلکه کاربرد این ادوات در جنگ های محاصره ای گاه ناشی از امکانی بوده که سلاح های سنگینی برای ایجاد ترس و وحشت و در نتیجه، اعمال گونه ای جنگ روانی علیه دشمن فراهم می ساخته اند.
    کلیدواژگان: جنگ، محاصره، ادوات پرتابی، منجنیق
  • مجتبی دوستی، یونس فرهمند صفحات 91-107
    الشهب اللامعه فی السیاسه النافعهکتابی است در آیین ملک داری، آداب، سنن و سیره پادشاهی که عبدالله بن یوسف بن رضوان مالقی(د784ه) دبیر و کاتب دربار مرینیان، بهدرخواست سلطان ابوسالم ابراهیم بن حسن مرینی(حک:760–762ه) با هدف تبیین روش و آداب حکومت داری برای سلطان مرینی نگاشته و در آن به بیان چگونگی اعمال سلطه سیاسی بر پایه عدالت اجتماعی پرداخته است. در نوشتار حاضر که در چهار بخش: مقدمه، معرفی کتاب، اندیشه سیاسی ابن رضوان و میزان اصالت آن تدوین شده، آراء ابن رضوان در باب سلطنت و سلطان، منابع فکری و اصالت نظرات سیاسی وی بررسی شده است و معلوم می گردد که ابن رضوان دارای اندیشه سیاسی نظام مند و تاسیسی نیست و این اثر بر اساس آراء طرطوشی، ماوردی و دیگر اندیشه ورزان پیشین تدوین شده است.
    کلیدواژگان: ابن رضوان مالقی، الشهب اللامعه فی السیاسه النافعه، اندیشه سیاسی اسلامی، سلطان، سلطنت، عدالت
  • فردین محرابی کالی، محسن معصومی صفحات 109-121
    هند یکی از مهم ترین سرزمین ها برای پرورش فیل در جهان است. از این رو این حیوان تنومند در زندگی مردم و حکم رانان هند، همواره اهمیت و جایگاه ویژه ای داشته است. مسلمانان نیز از آغاز ورود به شبه قاره هند دریافتند که یکی از راه های دست یابی به پیروزی در کشاکش های سیاسی و نظامی، به کارگیری این حیوان است. از جمله سلسله های حکومت گر مسلمان که به پیروی از حاکمان محلی هند، فیل ها را برای رسیدن به اهداف سیاسی و نظامی خویش به خدمت گرفتند، سلاطین دهلی (حک:602-932) بودند. فیل در دوره سلاطین دهلی از مهم ترین اسباب سلطنت و نماد قدرت و شوکت، به شمار می رفت. در میدان نبرد نیز در اختیار داشتن تعداد بیشتر فیل، پیروزی بر دشمن را آسان می کرد. سلاطین دهلی برای نشان دادن قدرت و عظمت خویش در صحنه سیاسی و به هدف برخورداری از نیروی شگفت انگیز فیل در میادین نبرد، توجه ویژه ای به خرید، پرورش و به کارگیری این حیوان داشتند. این مقاله اهمیت به کارگیری فیل و نقش این حیوان در سیاست و نظامی گری را در دوره سلاطین دهلی، بررسی می کند.
    کلیدواژگان: فیل، فیلبان، شحنه فیل، سلاطین دهلی
  • سعید نظری، علی غفرانی، ایرج نیکسرشت صفحات 123-139
    طراحی فواره هایی که به طور خودکار و در فواصل زمانی مشخص تغییرشکل می دهند، یکی از مباحثی است که از نظر اصول طراحی و اجزای به کار رفته در آن، با شاخه ظروف جادویی (الاوانی العجیبه) علم الحیل (متفاوت با حیل شرعی و تقریبا معادل با مهندسی مکانیک) قرابت دارد. این فواره ها هم چون ظروف جادویی، با استفاده از یک دستگاه کنترل مکانیکی مخفی، دارای خواص شگفت انگیزی بوده اند. خاصیت شگفتی آور این فواره ها همان تغییر شکل فوران آن ها به صورت خودکار و در فواصل زمانی معین است. سه نمونه از این گونه فواره ها، در کتاب الطرق السنیه فی الآلات الروحانیه، تالیف تقی الدین محمد بن معروف ملقب به راصد (د993ه/ 1585م)، دانشمند بزرگ قرن دهم و منجم باشی رصدخانه استانبول، آمده است. از آن جا که تغییرشکل فوران این فواره ها، به واسطه دستگاه کنترل مکانیکی مخفی آن ها، صورت می گرفته، برای درک بهتر عملکرد این دستگاه ها، لازم است که اجزای تشکیل دهنده آن ها به طور مجزا بررسی شوند. در مقاله حاضر، سه مورد از مهم ترین این اجزا شامل میزاب، مقلب و نصف طرجهار معرفی و بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: علم الحیل، فواره، ظروف جادویی، میزاب، مقلب، نصف طرجهار
  • بهزاد کریمی صفحات 141-161
    تاریخ پزشکی مسلمانان چه در غرب و چه در کشورهای مسلمان از زوایای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. یک نگاه گذرا به دستاوردهای حاصل از این تحقیقات نشانگر آن است که رویکرد پژوهش گران در اغلب این پروژه ها وامدار یک نگاه سنتی و محدود به پزشکی و تعریفی است که صرفا جنبه های تکنیکی و دانشی آن را در بر می گیرد. در سالیان اخیر نگاه های نو به عرصه تاریخ پزشکی در معنای عمومی آن راه یافته است که می خواهد به گونه ای دیگر به پزشکی بنگرد. این رهیافت های تازه قصد دارند برداشت ها و تلقی های اجتماعی از پزشکی را به عنوان پدیداری علمی- اجتماعی ارائه کنند و از دریچه پزشکی به جوامع گذشته بنگرند. کاربست این رویکرد در پژوهش های تاریخی مستلزم وجود یک منبع شناسی انتقادی است که هم زمان رویکردهای نوین در آن لحاظ شده باشد. نگارنده این نوشتار در پی آن است تا بخشی از این منبع شناسی را به عنوان یکی از لوازم پژوهش های نوین تاریخ پزشکی با تکیه بر رویکردهای جنسیتی ارائه نماید.
    کلیدواژگان: پزشکی مسلمانان، تاریخ نگاری، مطالعات جنسیتی، پزشکی ایرانی
  • محسن الویری، سید رضامهدی نژاد صفحات 163-191
    رابطه دین با تمدن و نقش دین در پیدایی یا توسعه تمدن ها، موضوعی است که در اندیشه بسیاری از نظریه پردازان و مورخان و برخی از دین پژوهان انعکاس یافته و طیف متنوعی از صاحبان دیدگاه های موافق و مخالف را در برگرفته است. این نوشتار تلاشی است برای واکاوی نسبت دین با تمدن در اندیشه مالک بن نبی، اندیشمند معاصر الجزایری. وی از معدود اندیشمندان مسلمانی است که نقطه ثقل مطالعات و آثار خود را بر موضوع تمدن قرار داده و از نقش دین در تمدن و رابطه این دو با یکدیگر سخن گفته است. به عقیده بن نبی، عناصر تشکیل دهنده یک تمدن عبارت است از: انسان، خاک و زمان. اما نکته اساسی این است که صرف وجود عناصر این سه گانه الزاما به ایجاد تمدن نمی انجامد، بلکه برای به وجود آمدن تمدن نیاز به «ترکیب کننده» یا «خمیر مایه تمدنی» است که این خمیرمایه در ترکیب عناصر سه گانه یاد شده با یکدیگر اثرگذار است. تحلیل تاریخی نشان می دهد خمیر مایه ای که همواره با ساخت و ساز تمدن همراه بوده، «اندیشه دینی» است. اندیشه دینی روح را در این عناصر بر می انگیزاند و از ترکیب آن ها با یکدیگر محصولی به نام تمدن پدید می آورد. اگر چه پیدایش تمدن منوط به اراده انسان تمدنی است، این اراده جز با ایمان آدمی به عقیده ای که خواهان تلاش در تمدن است به دست نمی آید؛ این انگیزه و تلاش چیزی است که «اندیشه دینی» در بالاترین سطح، به انسان می بخشد و تمدن حاصل مواجهه انسان با خاک در مدت زمانی مشخص و در سایه «اندیشه دینی» است.
    کلیدواژگان: مالک بن نبی، دین و تمدن، اندیشه دینی، عناصر تمدن، خاک و تمدن، زمان و تمدن
|
  • Pages 3-15
    Exilarch or Rosh Galut or ReishGaluta was the head of the Jewish Community in the Eastern regions and acted as the political and administrative moderator between the governments and their Jewish citizens. This post had an integrated political and administrative organization during Sassanian era and after that, it was also pursued in the basic structure of Islamic governments. This article provides a history of this institution in Sassanian era and then its evolution in the Islamic era and depicts an image of this institution including the mode of selecting the Exilarch, the customs of ascending the throne, his political, administrative and juridical duties and the way that this institution interacted with Islamic governments, based on the Islamic and Jewish resources.
    Keywords: Jewish, ReishGaluta, Exilarch
  • Pages 17-36
    Abul-Qasim Ramesht(d.534 AH) was a generous Iranian merchant who left lasting and prominent works in Mecca and other places, including the institution of a ribāt (fortress) that was a place for investigation and education; the preparation of kiswat al Kaaba (Kaaba’s cover) and building a golden gutter for it. Although his achievements have been depicted in the Arabic sources, his biography and the description of his works were not hinted at Persian sources. This paper, by collecting the scattered information about Abul-QasimRamesht, attempts to introduce his Iranian merchant who is unknown today but was famous at his time. Thereby, to illuminate a part of Iranian's contribution in the prosperity of Islamic civilization.
    Keywords: Ramisht, Mecca, Ribaa
  • Pages 37-60
    This article is a study on the Egypt endowed lands in the Mamluks era. The Mamluk officers formed a type of military dictatorship by absolute control over their Iqta’at and their profits. Consequently, they had always curbed the power of Sultans and later on, the powerful emirs were not satisfied with their own incomes and farms and invaded some of endowed lands. Furthermore, the military nature of the generals leads them to employ other political-economic methods, such as bribery to the endowed supervisors, aiming to increase their wealth and power. Therefore, Mamluk sultans took various policies in order to restrain and control the excessive power of Emirs and prevent their encroachments. For instance: taking endowed and habous from Shaf’ids and instead, giving them to the sultan, regent or one of the country, s reliable leader, such as Davādār Kabir; separating the duties of the dīvāns of endowed and habous to control the endowed lands and appointing the supervisors of endowed lands by Sultan, were among the fruitless policies which caused the corruption and the social rebels.
    Keywords: Islamic Egypt, Mamlūks, Endowed Lands
  • Pages 61-89
    During the Islamic middle ages, besiegement was considered as one of the most frequent forms of military action. In order to ruin the resistance of the castle and take down the strong fenced cities, the raiders used various tricks, techniques, tools, and devices. Using ballistic devices, especially catapults, was extremely effective and determinative at the time. This article provides a documental description of various attack and defense functions of heavy ballistic armaments in castle wars of the Islamic period and examines how the utilisation of these kinds of weapons as a common technique in castle wars, is affecting the outcome of military operations during this historical period. It also showed that the aim of applying these armaments, the physical and destructive operational power, was not the only thing relied on, but it was partly for their ability to spread fear and panic and as a result, pushing a kind of psychological warfare against the enemy.
    Keywords: Warfare, siege, Ballistic Devices, Mangone(MandjaniÎ)
  • Pages 91-107
    The book Al-Shuhub al-Lāmi`a fī al-Siyāsat al-Nafia is about the manner of governance, and the ways of ruling, written by Abdollah Ibn Yousef Ibn Ridwan Malaki that was the secretary and the scriber in the Marinid court. The book was required by the Sultan Abu salim Ibrahim Ibn Hassan Al-Marini. The thought of Ibn Ridwan is a political domination that is based on social justice by Sultan. The book has been written in four chapters: Introduction, introducing the book Al-Shuhub al-Lāmi`a fī al-Siyāsat al-Nafia,The Political Thought of Ibn Ri∙wānand its Originality. This is a survey of his thoughts about the Sultan and domination, its sources and originality. This paper shows that Ibn Ridwan's ideas were not originally structured and his book is based on the works of ýTurtushi and Mawardi as well as other thinkers.
    Keywords: Ibn Riwan Malaii_Al Shuhub alLami a fial_Siyasat al Nafia_Islamic Political Thought_Sultan_Governance_Justice
  • Pages 109-121
    India is one of the most important territories for the nurture of elephants in the world. This huge animal, has always had a significant role in the lives of both, the people and the rulers of India. Muslim at their arriving in India realized that using the animals is one of the ways to achieve victory in political and military conflicts. One of the Muslim dynasties that followed the local Indian rulers to use elephants for military and political objectives, were the Sultans of Delhi(602-932A.H.). Elephant was considered as the symbol of royal power and glory. Having a large number of elephants in a battle proved the victory over the enemy. To show their greatness and political power and in order to utilize elephants astonishing power in battles, Sultans of Delhi paid attention to buy, nurture and employ this animal. This paper, studied the role of the elephants in the military achievements by Sultans of Delhi.
    Keywords: Elephant, Mahout, Elephant Shahne, Sultans of Delhi, Indian subcontinent
  • Pages 123-139
    Designing auto fountains, in order to create different shapes at the designated intervals as well as their design principles and componentswas known as al-Avānī al-Ajībah (magic dishes) that was a branch of Ìlm al-Èīyal (approximate equivalent of mechanic engineering). Like magic dishes, these auto fountains had outstanding features and worked by a hiddenmechanical system. The capability of creating the various shapes in each interruption at the specific intervals is the main feature of these auto fountains. In the book al-•uruÎ al-Saniyya fī al-Ālāt al-Rūhānīyyah written by TaÎī al-Dīn Muhammad ibn ma’rūf Known as Rāsid, the great scientist and well-known astronomer in tenth century, Istanbul, three kinds of these auto fountains have been mentioned. Since changing the shape of the fountains eruption had been done due to their hidden controlling system, it is necessary to study the auto component parts separately, for better understanding the mechanism of their operating systems. Three important parts of these mechanisms consist of Mīzāb, MuÎallab and Nisf-o-Tarjahār that being introduced and studied in this paper.
    Keywords: Ilm al Eiyal, Fountains, Magic Dishes, Mizab, MuIallab, Nibfo Tardjahar
  • Pages 141-161
    History of Muslim's medicine has been investigated from different point of views. A glimpse on the related works shows that the researcher's approaches to medicine are influenced by a very limited and traditional definition of medicine that considered medicine only as a science. New approaches have been appeared in the field of medical history as a general sense in recent years. These new views are trying to show further dimensions of medicine as social aspects. However, these efforts depend on a critical bibliography shaped by new ideas simultaneously. In this article, the author has tried to submit such a bibliography by emphasizing the gender approaches.
    Keywords: Muslim's Medicine, Historiography, Gender Studies, Iran
  • Pages 163-191
    The relationship between religion and civilization and the role of religion in the creation or development of civilizations have been echoed among many civilization historians and theorists. and even some of religiousscholars, produced a diverse range of pro- and counter-views. This article attempts to analyses the ideas of Malek Ben Nabi, an Algerian prominent thinker, about the relationship between religion and civilization. He is one the few Muslim thinkers whose studies and works focus on civilization, the role of religion in civilization and the relationship between them. In his perspective, the constituent elements of a civilization are: man, soil and time. But what is important as an underlying point is that existence of these elements solely will not create a civilisation.It needs to a synthesizer, which influenced the combination of those three elements. Historical analysis shows that the only thing which always has been followed by constructing a civilization is “religious thought”. Religious thought stimulates spirit of these elements and by combining them together, extract a production called civilization. Although creation of a civilization is subject to human civilizational zation will, this doesn’t happened but by human’s faith which calls for attempts and motivations. The civilization is the result of human’s interaction with soil in a specific period of time and in the light of religious thought
    Keywords: Malek Bennabi, Religion, Civilization, Religious thought, Elements of Civilization, Soil, Civilization, Time, Civilization