فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 13 (بهار 1394)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 13 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم هاشمی بهرمان، بهمن بنی مهد صفحه 1
    هدف این مقاله بررسی ارتباط میان مدیریت سود و به موقع بودن اطلاعات حسابداری در 90 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی یک دوره زمانی ده ساله از 1382 الی 1391 است . روش پژوهش توصیفی ، از نوع همبستگی می باشد . آزمون فرضیه ها با استفاده از مدل رگرسیون خطی چند متغیره انجام شده است . نتایج این تحقیق نشان می دهد که مدیریت سود رابطه مستقیم با تاخیر در ارائه اطلاعات دارد. یعنی هر چه مدیریت سود افزایش یابد مدت زمان ارائه اطلاعات افزایش می یابد. هم چنین نتایج حاصل از سایر یافته های این تحقیق نشان می دهد که نوع حسابرس و اندازه شرکت رابطه ای با ارائه به موقع صورت های مالی ندارد . اما نسبت بدهی و نوع گزارش حسابرسی با به موقع بودن اطلاعات رابطه معنی دار دارد ، بطوریکه نسبت بدهی رابطه ای مثبت و مستقیم و نوع گزارش حسابرسی رابطه ای منفی و معکوس با به موقع بودن اطلاعات دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، به موقع بودن اطلاعات، کیفیت گزارشگری مالی
  • عبدالرضا محسنی، فریدون رهنمای رودپشتی، هاشم نیکومرام صفحه 9
    اصطلاح سبک حسابرس جهت مشخص کردن مجموعه ای منحصر به فرد از قواعد کار داخلی هر موسسه حسابرسی برای تفسیر و بکارگیری استانداردهای حسابداری و همین طور اجرای استانداردهای حسابرسی بوسیله کارکنان آن ها در رسیدگی به صورت های مالی صاحبکاران استفاده می شود.
    سبک حسابرس بر این مطلب دلالت دارد که دو شرکت حسابرسی شده بوسیله حسابرس مشابه، مشمول سبک حسابرسی مشابهی بوده و احتمال بیشتری وجود دارد که سودهای این دو شرکت نسبت به دو شرکتی که توسط دو موسسه حسابرسی متفاوت حسابرسی شده اند، قابلیت مقایسه بالاتری داشته باشند.
    نمونه آماری تحقیق متشکل از 44 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 80 تا 91 است. آزمون ها بر اساس جفت شرکت صورت گرفته و مجموعا از 1958 جفت شرکت به عنوان مشاهدات استفاده شده است. در تحقیق حاضر از روش همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شده و آزمون فرضیات به کمک تحلیل رگرسیون صورت گرفته است.
    یافته های پژوهش نشان می دهد صاحبکاران یک موسسه حسابرسی از نظر ساختار سود و اقلام تعهدی شباهت های بیشتری را با یکدیگر در مقایسه با غیر صاحبکاران آن موسسه حسابرسی نشان می دهند. همچنین یافته های پژوهش نشان داد استمرار ارتباط حسابرس- صاحبکار موجب تاثیر متفاوت سبک حسابرس بر قابلیت مقایسه صورت های مالی در طول مدت تصدی حسابرس نمی شود. در نهایت یافته های پژوهش نشان می دهد سبک حسابرس بر قابلیت مقایسه صورت های مالی موثر بوده و برای دستیابی به قابلیت مقایسه، علاوه بر نیاز به وجود استانداردهای حسابداری یکنواخت، حسابرسان نیز دارای نقش با اهمیتی هستند.
    کلیدواژگان: سبک حسابرس، قابلیت مقایسه، اقلام تعهدی اختیاری، تصدی حسابرس
  • رضا غلامی جمکرانی، هاشم نیکومرام، سید عباس موسویان، فریدون رهنمای رودپشتی صفحه 23
    گزارشگری مالی محصول نهایی حسابداری است. حسابداری دانشی اجتماعی است. دانشی که با محیط، ارزش ها و هنجارهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه ای که در آن به کار گرفته می شود، رابطه ای ذاتی دارد. ازاین رو، منطق حکم می کند که در بکارگیری مفاهیم نظری و استانداردهای گزارشگری مالی، شرایط، الزامات و ویژگی های محیطی جامعه ی هدف در نظرگرفته شود. این پژوهش با بهره گیری از روش های تفسیری، انتقادی و دلفی مولفه های این چارچوب مرجع را با رویکرد اسلامی تبیین نموده است. در رویکرد اسلامی، حسابداری دارای ابعاد دنیوی و اخروی و مبتنی بر پاسخ گویی اسلامی است. این پاسخ گویی در بعد اخروی، پاسخ گویی نفس و در بعد دنیوی پاسخ گویی اجتماعی را در بردارد. نتایج این مطالعه نشان می دهد خبرگان حرفه ای و دانشگاهی گزارشگری مالی ایران اتفاق نظر دارند در گزارشگری مالی واحدتجاری اسلامی، هدف پاسخ گویی نسبت به سودمندی در تصمیم گیری، اولویت دارد و همچنین گسترش دامنه استفاده کنندگان به ذینفعان، ارائه منصفانه اطلاعات، نظام اندازه گیری مبتنی بر ارزش منصفانه و افشای کامل و پاسخ گویی شرعی، مولفه های کلیدی چارچوب نظری گزارشگری مالی با رویکرد اسلامی می باشند.
    کلیدواژگان: چارچوب نظری گزارشگری مالی، پاسخ گویی، گزارشگری مالی با رویکرد اسلامی
  • قدرت الله طالب نیا، مریم مهدوی صفحه 41
    هدف از این پژوهش بررسی اثر اعتبار تجاری و عمق مالی بر میزان نگهداشت وجه نقد می باشد و به عبارتی بررسی می شود که آیا میان نگهداری وجه نقد در شرکتهای دارای اعتباری تجاری خوب و ضعیف تفاوت معناداری وجود دارد وآیا میان نگهداری وجه نقد در شرکتهای با عمق مالی زیاد و کم تفاوت معناداری وجود دارد . این تحقیق از نوع توصیفی و همبستگی است .قلمرو زمانی تحقیق سالهای 1385 الی 1390 می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد .
    نتایج این تحقیق نشان داد در سطح اطمینان 90 که رابطه معکوس و معنی داری میان اعتبار تجاری شرکت ها و سطح نگهداشت وجه نقد آن ها وجود دارد، بطوریکه با افزایش اعتبار تجاری شرکت ها از سطح نگهداشت وجه نقد آن ها کاسته می شود. در این تحقیق همچنین نشان داده شد که میان عمق مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و سطح نگهداشت وجه نقد آن ها رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اعتبار تجاری، عمق مالی، نگهداشت وجه نقد
  • زهرا پورزمانی، شهرام جمشیدی صفحه 55
    دراین مقاله سعی شده است تا با انجام تحلیل های آماری به روش داده های پانل بر روی جامعه آماری فراهم شده، نشان داده شود که موقعیت یک شرکت در چرخه عمر خود چه اثری بر رابطه کیفیت افشا و ساختار سرمایه می تواند داشته باشد. جامعه آماری مورد استفاده در این تحقیق شامل 189 شرکت در دوره زمانی 1391-1387می باشد که در بورس اوراق بهادار تهران حضور فعال دارند. با استفاده از ابزار نرم افزاری Eviews و SPSS پس از آزمودن فرضیه های ارائه شده نشان داده می شود که در هر دو مرحله رشد و افول از چرخه عمر شرکت رابطه معنی داری بین کیفیت افشای اطلاعات حسابداری یک شرکت و ساختار سرمایه آن وجود دارد، در حالیکه اینچنین رابطه ای در مرحله بلوغ دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: چرخه عمر، کیفیت افشا، ساختار سرمایه، بورس اوراق بهادار
  • محمد رمضان احمدی، کامران جمالی، بهنام کرمشاهی صفحه 67
    اظهار نظر مشروط حسابرس، دارای چه پیامدهایی برای شرکت ها می باشد؟ از طرف دیگر سهامداران، سرمایه گذاران و اعتباردهندگان چه عکس العملی در مقابل اظهارنظر مشروط حسابرس نشان می دهند؟ حسابرسی یک فرآیند اعتباربخشی است که اعتبار اطلاعات در دسترس سرمایه گذاران و اعتباردهندگان را افزایش می دهد و این اطمینان نسبی را برای استفاده کنندگان از صورت های مالی ایجاد می کند که صورت های مالی عاری از اشتباه یا تحریف با اهمیت می باشند. اما حسابرس با ارائه اظهارنظر مشروط و مردود ریسک اطلاعات ارائه شده را افزایش می دهد. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر گزارش مشروط حسابرس بر بازده مورد انتظار سهامداران عادی و اعطای اعتبار توسط اعتبار دهندگان در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. نمونه آماری این پژوهش اطلاعات 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را برای دوره ی زمانی 1384 تا 1390 می باشد. برای آزمون فرضیه های این پژوهش از تجزیه و تحلیل پانلی استفاده شده است. یافته های پژوهش بیانگر وجود رابطه معنی داری بین اظهارنظر مشروط حسابرس و بازده مورد انتظار سهامداران عادی و نبود رابطه معنی داری بین اظهارنظر مشروط حسابرس و اعطای اعتبار توسط اعتبار دهندگان می باشد.
    کلیدواژگان: اظهارنظر مشروط حسابرس، بازده مورد انتظار سهامداران عادی، اعتباردهندگان
  • علی اکبر رمضانی، بهمن بنی مهد، رمضانعلی رویایی صفحه 77
    هدف این پژوهش شناسایی تاثیرپذیری اظهار نظر حسابرس از رقابت در بخش خصوصی حسابرسی می باشد. در این راستا، این تحقیق تاثیر «سهم بازار» موسسات حسابرسی بخش خصوصی را بر اظهارنظر آنها بررسی می نماید. دوره زمانی پژوهش متشکل از یک دوره 7 ساله از سال 1384 الی 1390 می باشد. تعداد شرکتهای نمونه پژوهش نیز شامل 72 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که توسط 47 موسسه خصوصی حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران حسابرسی شده اند. روش پژوهش از نوع علی است. آزمون فرضیه ها نیز بر اساس روش رگرسیون چند متغیره انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد هر چه سهم بازار موسسات حسابرسی بخش خصوصی افزایش می یابد، تعداد بندهای حسابرسی قبل از بند اظهارنظر ، کاهش می یابد. هم چنین متغیرهایی چون مالکیت حقیقی، تعداد بندهای حسابرسی سال قبل، زیان انباشته و حق الزحمه حسابرسی از جمله متغیرهای تاثیر گذار بر اظهارنظر حسابرس می باشند.
    کلیدواژگان: سهم بازار، اظهارنظر حسابرس، حق الزحمه حسابرسی و بخش خصوصی
  • زهره حاجیها، محبوبه رونده صفحه 87
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان (ERP) برویژگی کیفی قابلیت اتکاء اطلاعات حسابداری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جهت بررسی فرضیه اول تاثیر پیاده سازی سیستم (ERP) و فرضیه دوم تاثیر میزان اجرای سیستم (ERP) بر قابلیت اتکاء اطلاعات حسابداری مورد آزمون قرار می گیردکه در آن پیاده سازی و میزان اجرای برنامه ریزی منابع سازمان به عنوان متغیرمستقل وقابلیت اتکاء اطلاعات حسابداری بعنوان متغیروابسته مورد آزمون قرارگرفتند. نمونه آماری پژوهش شامل 90شرکت برای دوره زمانی 84-90می باشد. جهت آزمون فرضیه ها اطلاعات مربوط به پیاده سازی سیستم ازطریق سایت رسمی شرکت هاکه شامل تاریخ اجرا و تاریخ راه اندازی سیستم می باشد و برای اندازه گیری شاخص قابلیت اتکا ازمدل تعدیل شده جونز که متکی براقلام تعهدی اختیاری است استفاده شد. سپس، آزمون مدل تحقیق با استفاده از روش داده های ترکیبی و تحلیل رگرسیون چند متغیره انجام شد. نتایج بررسی ها و آزمون ها در کل حاکی از تایید فرضیه ی اول که نشان دهنده ی تاثیر مستقیم پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان (ERP) بر شاخص های قابلیت اتکاء اطلاعات حسابداری بوده، می باشد. گرچه فرضیه دوم تایید نشد که ممکن است ناشی از نبود اطلاعات کافی میزان اجرای سیستم (ERP) در شرکت های نمونه مورد بررسی باشد .از این رو بعد از بررسی های انجام شده نتایج نشان می دهند که بین پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان و قابلیت اتکاء اطلاعات حسابداری شرکت ها رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: پیاده سازی، برنامه ریزی منابع سازمان، قابلیت اتکا، اقلام تعهدی اختیاری
  • ابراهیم عباسی، زهرا علیزاده صفحه 99
    هدف از این پژوهش محاسبه هزینه های کیفیت طبق مدل P-A-F، در دایره های مختلف شرکت تولیدی قطعات سایپا طی 2سال قبل و بعد از پیاده سازی سیستم COQمی باشد. نتایج پژوهش با استفاده از آزمون T برای دوگروه وابسته وآزمون رتبه علامت ویلکاکسون نشان داد که بین هزینه های کیفیت هر دایره در شرکت قبل و بعد از پیاده سازی سیستم COQ، تفاوت معنی داری وجود دارد به طوریکه هزینه های کیفیت بعد از پیاده سازی سیستم COQ افزایش یافته است و تنها هزینه های کیفیت در دایره بازاریابی بعد از پیاده سازی سیستم COQ کاهش یافته و هزینه دایره های تولید، خرید، کیفیت، عملیات و کل هزینه های کیفیت، بالا رفته است.
    کلیدواژگان: هزینه های کیفیت، سیستمCOQ، مدل(P، A، F)، سایپا، دوایر تولیدی
|
  • Maryam Hashemi Bahraman, Bahman Banimahd Page 1
    The purpose of this article is examination of the relation between earnings management and timeliness of the accounting information in 90 firms listed in Tehran Stock Exchange during a period of ten years from 2004 to 2013.
    The research method is descriptive and correlation. Hypothesis testing was performed used multiple linear regression model. The results indicate that earnings management is correlated with the delay in providing information. This means that earnings management increases as time increases the information provided.
    The results of the other findings indicate that the type of auditor and size of the firm does not have a relationship with the timely presentation of financial statements, but the debt ratio and the kind of audit’s report have a significant relationship with timeliness of information. Therefore, the debt ratio has a positive relationship and direct effect with the timeliness of information and kind of audit report has a negative relation.
    Keywords: Earnings management, Timeliness of Information, Type of Auditor
  • Abdolreza Mohseni, Fereydoon Rahnamay Roodposhti, Hashem Nikomaram Page 9
    The term auditor style to determine a unique set of internal working rules each audit firm to perform audit standards and application generally accepted accounting principles between their clients are used. Audit style implies that two companies audited by the same auditor, subject to the same audit style, are more likely to have comparable earnings than two firms audited by two different audit firms with different styles.
    The sample consists of 44 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period 2002 to 2013. The tests are based on pairs of firms and a total of 1958 pairs of firms as observations are used. In the present study used correlation method and multiple regression and is performed regression analysis for hypothesis test.
    The findings show that the clients of audit firms in the same industry and year than to their non-clients have more similar in accruals and earnings structure. In addition the findings also indicate continuation of the relationship between auditor-client not caused different impact of auditor style on the comparability of financial statements in the period of auditor tenure. Finally the findings show that audit style is effective to comparability of financial statements.
    Keywords: Auditor Style, Comparability, Discretionary Accruals, Auditor Tenure
  • Reza Gholami Jamkarani, Hashem Nikoomaram, Seyed Abbas Mosavian, F. Rahnamay Roodposhti Page 23
    Financial reporting is final producte of accounting. Accounting is the social knowledge which relates to environment, values and economic, social, cultural norms of society in which it is used, inherently. So, it is better that requirements, conditions and qualities of environment of target society are considered in using theoretical concepts and financial reporting. According to increasing extension of Islamic capital markets, this study has explained the components of this source framework with Islamic approach, with Using methods of interpretation, critical, and delphi. In Islamic approach, the accounting has earthy and other-worldly dimensions and it is based on Islamic accountability. In other-worldly dimension, this accountability includes the accountability to soul and it includ social accountability in earthy dimension. The results indicate academic and professional experts have consensus that in conceptual framework with Islamic approach, priority of accountability, Faithful representation, emphasizing fair value, complete disclosure and correspondence with Islamic law are the main components.
    Keywords: Conceptual framework of financial reporting, accountability, Financial reporting with Islamic Approach
  • Ghodratollah Talebnia, Maryam Mahdavi Page 41
    The aim of this study was to evaluate the effect of financial depth on trade credit and cash holdings, In other words, it is checked that there is a relationship between higher level of financial deepening and weak ones. And whether there is a significant difference between the cash held in companies with high and low financial depth or no. This study was a descriptive and correlation. Period of the study is between 2007-2011. The population of the study consisted of all companies listed on the Stock Exchange of Tehran. In the level of confidence of 90, results showed a significant inverse relationship between that trade credit and cash holdings. With an increase in trade credit, firms reduce their cash holdings. The study also showed that among the financial companies listed in Tehran Stock Exchange, there is no significant relationship between the level of cash holdings and financial depth.
    Keywords: trade credit, financial depth, cash holdings
  • Zahr Pourzamani, Shahram Jamshidi Page 55
    This article tries to show what is the effect of company’s position in its life cycle on the relationship between expose quality and structure of fund, having done statistical analysis with panel data method on provided population. The used population in this research includes 189 companies at the period of 1387-1391 which are active in Tehran stock exchange. Using software tools, Eviews and SPSS, after the examination of presented hypo the sizes, it is showed that in both of stages, growth and wane, from life cycle of a company there is a significant relationship between expose quality of billing information of a company and its structure of fund, while such a relationship is not seen in the maturity stage.
    Keywords: Life cycle, Expose Quality, Structure of Fund, Stock exchange
  • Mohammad Rramazan Ahmadi, Kamran Jamali, Behnam Karamshahi Page 67
    The goal of this study is to answer to this question that qualified audit opinions could have what kinds of the consequences for companies? On the other side, shareholders, capital investors and creditors show what kind of reaction with regard to qualified audit opinions? With taking into consideration that audit opinions increase reliability of information that are accessible for investors and creditors, at the same time, representing of qualified audit opinions can increase the risk of information as well. This research examines the impact of qualified audit opinions on the expected return on common shareholder's and giving credibility by creditors in accepted companies in the Tehran Stock Exchange. Statistic samples of this study are collected from 120 companies listed in Tehran Stock Exchange for the time period of 2004 to 2011 and in order to examine hypothesis of this study panel data method of research was applied. Based on the findings of this study there is a significant relationship between qualified audit opinions and the expected return on common shareholders and, on the contrary there is no significant relationship between qualified audit opinions and the granting of credit by the creditor.
    Keywords: Qualified audit opinions, auditing, expected return on common shareholders, granting of credit, creditor
  • Aliakbar Ramezani, Bahman Banimahd, Ramezanali Royaee Page 77
    This study aimed to identify the impact of competition in audit private sector on auditor's opinion. Therefore, this study examines the effect of "market share" of the private audit firms on their audit opinion. Research period is from 2005 to 2012 and research sample consists of 72 firms that are listed at Tehran Stock Exchange. These firms were audited by 47 audit firms that are member of the Iranian Certified Public Accountants. The research methodology is correlation. Hypothesis was tested by multiple regression method. The results indicate that the more market share of private sector audit firms, the less number of clauses before the opinion paragraph. Furthermore, factors such as individual ownership, paragraphs in last year audit report, accumulated deficit and audit fee have effects on auditor opinion.
    Keywords: Market Share, Auditor Opinion, Audit Fees, Private Sector
  • Zohreh Hajiha, Mahbubeh Ravandeh Page 87
    The aim of this study was to evaluate the impact of implementation of enterprise resource planning (ERP) reliability qualitative characteristic of accounting information on listed companies at Tehran Stock Exchange. To examine the first hypothesis impact implementation (ERP) and the second hypothesis, the impact of the system (ERP) to test the reliability of accounting information is the implementation of enterprise resource planning implementation rate as the independent variable allowing reliance on accounting information as dependent variable were tested. The sample consisted of 90 companies for the period is 84-90. To test hypotheses about system implementation through the official sites of companies that run on system startup date for the measurement, the modified Jones model relying on the based on discretionary accruals used. Then, test the research model using multiple regression analysis was performed on the combined data. The results and tests of the first hypothesis suggests that the impact of implementation of enterprise resource planning (ERP) index of reliability accounting information of the optimal conditions. The second hypothesis was also confirmed that the rate may be due to lack of adequate information system (ERP) is the sample companies. The survey results show that after the implementation of enterprise resource planning systems and reliability of accounting information is significant positive relationship between the companies.
    Keywords: Implementation, Enterprise resource planning, Reliability, Discretionary Accruals
  • Ebrahim Abbasi, Zahra Alizadeh Page 99
    The aim of this study was to calculate the cost of quality According to PAF model, In different parts saipa manufacturing company During the 2 years before and after implementation COQ. Research Results With use of T-test for independent groups and Wilcoxon signed rank tests Showed that quality costs for each department in the company before and after the implementation of the system COQ, There is a significant difference as costs have increased after the implementation the system COQ of quality And only cost of Quality after COQ system implementation in the marketing part reduced and costs of production, purchasing, quality , operations part and total quality costs have increased.
    Keywords: Cost of Quality, COQ system, PAF model, saipa, manufactur parts