فهرست مطالب

War and Public Health - Volume:8 Issue: 30, 2016

Iranian Journal of War and Public Health
Volume:8 Issue: 30, 2016

  • تاریخ انتشار: 1394/11/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بتول محمدتقی*، پریسا حجازی دینان، پروانه شمسی پور دهکردی صفحات 1-8
    اهداف
    درمانگران طب فیزیکی و توان بخشی برای افزایش توانایی حفظ تعادل و ارتقای استقلال عملکردی در افراد با قطع عضو اندام تحتانی، از روش های مداخله ای تمرین درمانی استفاده می کنند. هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر برنامه منتخب تعادلی در شرایط دست کاری سیستم های بینایی، دهلیزی و عمقی بر کنترل پاسچر افراد قطع عضو اندام تحتانی بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی در سال 1394، 14 نفر با قطع عضو زیر زانو مراجعه کننده به مرکز جامع توان بخشی هلال احمر تهران به روش دردسترس انتخاب شده و به تصادف در دو گروه 7نفره کنترل و تمرینات منتخب تعادلی جای گرفتند. برای ارزیابی کنترل پاسچر و تعادل آزمودنی ها از آزمون سازمان دهی حسی دستگاه پاسچروگرافی پویای کامپیوتری استفاده شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS 19 و توسط آزمون تحلیل واریانس عاملی ترکیبی با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند.
    یافته ها
    تعادل و کنترل پاسچر در پس آزمون گروه تمرین درمانی نسبت به گروه کنترل افزایش داشت. در وضعیت اول (وجود سه حس بینایی، دهلیزی و عمقی) و دوم (حذف بینایی و دست کاری حس دهلیزی و عمقی) پس آزمون گروه تعادلی، نمره پایداری و استراتژی بیشتر و نمره جابه جایی مرکز ثقل کمتر از وضعیت های دیگر بود. در وضعیت ششم (دست کاری حس دهلیزی و عمقی) پس آزمون گروه تعادلی، نمره پایداری و استراتژی کمتر و نمره جابه جایی مرکز ثقل بیشتر از وضعیت های دیگر بود.
    نتیجه گیری
    انجام یک دوره برنامه منتخب تمرین درمانی باعث کاهش دامنه نوسان، افزایش پایداری و افزایش استراتژی در افراد قطع عضو زیر زانو می شود که نشان دهنده افزایش تعادل و کنترل پاسچر در این افراد است.
    کلیدواژگان: تمرین درمانی، اطلاعات حسی، کنترل پاسچر، قطع عضو زیر زانو
  • مریم عادل گمنام، محمد کمالی*، حسین مبارکی، حسن سعیدی صفحات 9-16
    اهداف
    توان بخشی پس از قطع عضو می تواند در بهبود کیفیت زندگی افراد تاثیر داشته باشد. پرسش نامه ارزیابی پروتز (PEQ) ابزاری است که به منظور ارزیابی عملکرد پروتزی و ابعاد عمده کیفیت زندگی افراد قطع عضو اندام تحتانی طراحی شده است. این مطالعه با هدف ترجمه این پرسش نامه به زبان فارسی و ارزیابی روایی و پایایی نسخه ترجمه شده، انجام شد.
    ابزار و
    روش ها
    این پژوهش به دو روش کیفی و کمی انجام شد. ابتدا پرسش نامه ارزیابی پروتز به زبان فارسی ترجمه و بومی سازی شد. برای بررسی روایی ظاهری، پرسش نامه در اختیار 17 فرد قطع عضو اندام تحتانی مراجعه کننده به مرکز ارتز و پروتز کوثر و برای بررسی روایی محتوایی، در اختیار 15 کارشناس پروتز قرار گرفت. برای بررسی تکرارپذیری، با استفاده از روش آزمون- بازآزمون، ابتدا پرسش نامه در اختیار نمونه ای 70نفری از مراجعه کنندگان به مرکز ارتز و پروتز کوثر در سال 1394 قرار گرفت که به صورت غیراحتمالی ساده انتخاب شدند. از این تعداد 22 نفر بعد از دو هفته همان پرسش نامه را دوباره تکمیل نمودند. روش های آماری شامل محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، ضریب تکرارپذیری نسبی و همچنین امتیاز اثر بود.
    یافته ها
    امتیاز اثر همه آیتم های پرسش نامه بیش از 5/1 و در حد مطلوب بود. همچنین ضریب آلفای کرونباخ همه مقیاس ها به جز مقیاس ظاهر و نیز ضریب تکرار پذیری نسبی در تمامی مقیاس ها بیشتر از حد مطلوب 7/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسش نامه ارزیابی پروتز، از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار بوده و برای ارزیابی پروتز و ابعاد عمده کیفیت زندگی افراد قطع عضو فارسی زبان قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: روایی و پایایی، قطع عضو، پروتز، ایران
  • مریم اسکافی نوغانی، سمانه ناطقیان، صمد شیرین زاده دستگیری، علی محمد زاده، محمود نجفی صفحات 17-23
    اهداف
    ابتلا به اختلال استرس پس از ضربه در جانبازان می تواند کیفیت زندگی و شادمانی دیگر اعضای خانواده از جمله همسران آنها را تحت تاثیر قرار دهد. در این میان برخی عوامل می توانند مشکلات روانی و فشار ناشی از آن را تعدیل نمایند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین شدت اختلال استرس پس از ضربه و میزان حمایت اجتماعی ادراک شده با شادمانی ذهنی و کیفیت زندگی همسران جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی در سال 1393، 302 نفر از همسران جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه ساکن شهر مشهد به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. داده ها توسط پرسش نامه های فهرست نشانه های اختلال استرس پس از ضربه، کیفیت زندگی، شادکامی آکسفورد و مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده جمع آوری شده و با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، همبستگی اسپیرمن، همبستگی مجذور اتا و تحلیل رگرسیون گام به گام در محیط نرم افزار SPSS 21 مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    شادمانی ذهنی و کیفیت زندگی با حمایت اجتماعی ادراک شده رابطه مستقیم و با شدت اختلال استرس پس از ضربه جانبازان رابطه معکوس داشتند (001/0p<). در مجموع، متغیرهای حمایت اجتماعی ادراک شده، شدت اختلال استرس پس از ضربه و وضعیت اقتصادی 64% واریانس کیفیت زندگی و متغیرهای حمایت اجتماعی ادراک شده، شدت اختلال استرس پس از ضربه و وضعیت تحصیلی 75% واریانس شادمانی ذهنی همسر را تبیین کردند.
    نتیجه گیری
    بالارفتن سطح حمایت اجتماعی ادراک شده و شدت پایین تر ابتلا به اختلال استرس پس از ضربه جانبازان ، میزان شادکامی و کیفیت زندگی همسران آنها را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از ضربه، حمایت اجتماعی ادراک شده، کیفیت زندگی، شادمانی ذهنی
  • محمد محمدی پور، مریم فلاحتی صفحات 25-32
    اهداف
    همسران جانبازان به دلیل مشکلات جسمانی و روانی شوهرانشان به شدت تحت فشار هستند و این امر می تواند سلامت روانی و کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار دهد. به نظر می رسد آموزش برخی مهارت ها بتواند در بهبود کیفیت زندگی و کاهش بار روانی این افراد تاثیر چشمگیری داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر سلامت روانی همسران جانبازان مبتلا به اختلالات خلقی بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، 50 نفر از همسران جانبازان مبتلا به اختلالات خلقی مراجعه کننده به بیمارستان روان پزشکی صدر تهران، در سال 1392 با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. این افراد به تصادف در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه سلامت عمومی (GHQ-28) بود. گروه آزمایشی به مدت 10 جلسه 120دقیقه ای به صورت هفتگی تحت آموزش مهارت های زندگی قرار گرفتند. داده ها توسط آزمون تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات مهارت های زندگی دو گروه در مرحله پس آزمون با کنترل اثر پیش آزمون، در سلامت عمومی و خرده مقیاس های علایم جسمانی، علایم اضطرابی و نقص در عملکرد اجتماعی تفاوت معنی داری داشت (05/0p<)، اما در خرده مقیاس علایم افسردگی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0p>).
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های زندگی می تواند بر بهبود سلامت عمومی (علایم جسمانی، علایم اضطرابی و نقص در عملکرد اجتماعی) همسران جانبازان مبتلا به اختلالات خلقی تاثیر بگذارد.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، سلامت روانی، همسران جانبازان، اختلالات خلقی
  • علی بیگی*، محمدعلی محمدی فر، محمود نجفی، علی محمد رضایی صفحات 33-39
    اهداف
    آسیب های ناشی از جنگ نه تنها بر خود جانبازان، بلکه بر عملکردهای خانوادگی آنها از جمله انسجام و سازگاری خانوادگی تاثیر می گذارد. از این رو بررسی انسجام و سازگاری خانوادگی در جانبازانی که از تبعات ناشی از جنگ رنج می برند، از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط معنویت و بخشودگی با انسجام و سازگاری زناشویی انجام شد.
    ابزار و
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی در سال 1393، 105 نفر از جانبازان تحت پوشش بنیاد شهید و جانبازان شهرستان شاهرود و میامی و همسران آنها به صورت نمونه زنجیره ای انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، مقیاس تجربه معنوی، مقیاس بخشودگی و مقیاس انسجام و سازگاری زناشویی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    مولفه های معنی داری زندگی (37/0=r) و فعالیت های اجتماعی مذهبی (37/0=r) بالاترین ضریب همبستگی را با انسجام خانوادگی داشتند. همچنین مولفه فعالیت های اجتماعی مذهبی (40/0=r)، بیشترین ضریب همبستگی را با سازگاری خانوادگی نشان داد (01/0p<). مجموعا 27% واریانس انسجام خانوادگی توسط مولفه های ارتباط با خدا (15%)، درک و فهم واقع بینانه (10%) و کنترل و بخشش (2%) و 18% واریانس سازگاری خانوادگی توسط مولفه های فعالیت های اجتماعی و مذهبی (10%)، درک و فهم واقع بینانه (4%) و کنترل و بخشش (4%) تبیین شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    ارتقای معنویت و بخشودگی در جانبازان و همسرانشان موجب تقویت انسجام و سازگاری خانوادگی آنها می شود.
    کلیدواژگان: معنویت، بخشودگی، لنگرخانواده
  • سعید آهار *، محمد علی اصلانخانی، احسان زارعیان صفحات 41-47
    اهداف
    پژوهشگران معتقدند در فاصله استراحت به دنبال یادگیری، فرآیندهایی رخ می دهد که از طریق آنها مهارت های تمرین شده به ساختارهای حافظه بلندمدت انتقال می یابند که به آن فرآیند تحکیم می گویند. مطالعات زیادی تاثیر فواصل متفاوت تمرین آسایی را بر ایجاد فرآیند تحکیم در حافظه حرکتی بررسی نموده و به نتایج متناقضی دست یافته اند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر فواصل مختلف تمرین آسایی بر فرآیند تحکیم مبتنی بر ارتقا در حافظه پنهان حرکتی در ورزشکاران معلول و جانباز بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی، 45 ورزشکار مرد معلول و جانباز جسمی- حرکتی شهر یزد در سال 1394 به صورت دردسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در سه گروه آزمایشی با فاصله تمرین آسایی 6، 24 و 72 ساعت قرار گرفتند. آزمون در دو مرحله اکتساب و یادداری و با استفاده از تکلیف زمان واکنش زنجیره ای متناوب صورت پذیرفت. داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس دوعاملی با اندازه های تکراری، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند.
    یافته ها
    در مرحله یادگیری مهارت، اثر اصلی گروه و اثر تعاملی گروه و بسته تمرینی معنی دار نبود، اما اثر اصلی بسته تمرینی به تنهایی معنی دار بود (002/0=p). در مرحله یادداری نیز اثر اصلی گروه و اثر تعاملی بسته تمرینی و گروه معنی دار نبود، ولی اثر اصلی بسته تمرینی معنی دار بود (001/0=p). هر سه گروه در بسته یادداری نسبت به بسته پنجم در مرحله اکتساب عملکرد بهتری داشتند.
    نتیجه گیری
    ایجاد فاصله زمانی تمرین آسایی، به ویژه فاصله 72ساعته، بعد از مرحله تمرین و یادگیری مهارت می تواند منجر به ارتقای فرآیند تحکیم در حافظه حرکتی پنهان در ورزشکاران معلول و جانباز شود.
    کلیدواژگان: تحکیم حافظه پنهان، تمرین آسایی، زمان واکنش زنجیره ای متناوب، ورزشکار، معلول و جانباز
  • ولی الله کاشانی*، طاهره نجفی صفحات 49-55
    اهداف
    تاب آوری، توانایی سازگاری مثبت فرد در پاسخ به موقعیت های مشکل آفرین زندگی است. با توجه به اهمیت تاب آوری، ساخت ابزارهایی مناسب، برای سنجش و اندازه گیری آن مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس فارسی نسخه کوتاه تاب آوری در ورزشکاران معلول و جانباز بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این پژوهش در سال 1394، 168 نفر (100 مرد و 68 زن) از معلولان و جانبازان ورزشکار شهر تهران در سطوح مختلف مهارتی و در رشته های مختلف که در یکی از مفاصل بدن (کمر، ران، زانو و غیره) دچار آسیب شده بودند، به طور تصادفی انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، مقیاس فارسی نسخه کوتاه شده تاب آوری کانر- دیویدسون بود. به منظور بررسی روایی سازه مقیاس فارسی نسخه کوتاه تاب آوری، از تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری، برای تعیین همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ و برای تعیین پایایی زمانی از ضریب همبستگی درون طبقه ای استفاده شد.
    یافته ها
    شاخص های برازندگی به دست آمده، نشان دهنده روایی سازه و برازندگی مطلوب مقیاس فارسی نسخه کوتاه تاب آوری بود. همچنین همسانی درونی با ضریب آلفای کرونباخ برابر 76/0 و پایایی زمانی نیز با ضریب همبستگی درون طبقه ای 76/0، از مقادیر قابل قبولی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    مقیاس فارسی نسخه کوتاه تاب آوری از روایی و پایایی قابل قبولی در بین ورزشکاران معلول و جانباز برخوردار است.
    کلیدواژگان: جانبازان، ورزشکاران، تاب آوری روان شناختی، معلولان
  • حیدر علی عابدی، فرخنده ناصری، نصرالله علیمحمدی*، شایسته صالحی صفحات 57-66
    اهداف
    توانمندسازی از ارکان اصلی ارتقای بهداشتی جامعه است، زیرا توجه به آن باعث افزایش رفتارهای خودمراقبتی و ارتقای سلامت در مددجو می شود. از آنجا که همسران جانبازان، منبع اولیه مراقبت و حمایت از همسرانشان هستند، می توانند نقش بسیار مهمی در توانمندسازی همسر خود داشته باشند. هدف این مطالعه، بررسی تجارب همسران مصدومان شیمیایی در توانمند سازی همسران خود بود.
    مشارکت کنندگان و
    روش ها
    این مطالعه کیفی در سال 1391 با روش پدیدار شناسی توصیفی انجام شد. 11 نفر از همسران مصدومان شیمیایی دارای پرونده پزشکی در سازمان کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان که در حال زندگی با ایشان بودند با نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و در مطالعه مشارکت نمودند. داده ها توسط مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته جمع آوری شد، سپس با روش هفت مرحله ای کلایزی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از میان 217 کد اولیه حاصل از مصاحبه ها، 16 زیرسازه مفهومی شامل برنامه ریزی، آرام سازی، خودباوری، پشتیبانی، جابه جایی نقش، ایفای نقش، همکاری، همدلی، حفظ روحیه، ارزشمندی، ازخودگذشتگی، باورها و ارزش ها، دانش مربوط به بیماری، نگرش اجتماعی، تطبیق با شرایط و آشتی با زندگی به دست آمد که در دو مفهوم اصلی «اقدام برای توانمندسازی» و «قابلیت های فردی همسران» دسته بندی شدند.
    نتیجه گیری
    تجارب همسران مصدومان شیمیایی طی سال ها زندگی با یک جانباز شامل دو مفهوم اصلی «اقدام برای توانمندسازی» و «قابلیت های فردی همسران» و زیرمفهوم های مربوط به آنهاست که نشان می دهد این همسران در کنار ایفای نقش های متعدد همسری، مراقبتی، دارویاری و غیره، انواع مشکلات و سختی ها را تجربه کرده و به طور تجربی اقدامات موثری در جهت توانمندسازی همسر خود انجام داده اند.
    کلیدواژگان: جانبازان، توانمندسازی بیماران، همسران
|
  • Batoul Mohamadtaghi B. *, Hejazi Dinan P., Shamsipour Dehkordi P Pages 1-8
    Aims: Exercise therapy intervening methods are used by physical medicine and rehabilitation therapists to increase the capability to keep balance and independent functioning in the lower limb amputees. The aim of this study was to investigate the effects of the selective balance program on postural control in the lower limb amputees under manipulation of visual, vestibular, and proprioceptive sensory systems.
    Materials and Methods
    In the semi-experimental study, 14 amputees with under the knee amputation referred to Tehran Red Crescent Rehabilitation Center were studied in …. The subjects selected via available sampling method were divided into two 7-person groups including “control” and “selective postural” groups. Sensory organization test was used to assess postural control and balance of the subjects by computerized dynamic posturography system. Data was analyzed by SPSS 19 software using composed factor ANOVA with repeated measures and Bonferroni post-hoc test.
    Findings: There was an increase in the balance and postural control in the posttest step in exercise therapy group than control group. In the posttest step in postural group, alignment and strategy scores of the first (presence of visual, vestibular, and proprioceptive senses) and the second (elimination of vision and manipulation of vestibular and proprioceptive senses) situations were higher than other situations, while the score of displacement of the center of gravity in the mentioned situations was less than other situations. In the posttest step in postural group, postural and strategy scores and the score of displacement of the center of gravity in the sixth (manipulation of vestibular and proprioceptive senses) situation were less and higher than other situations, respectively.
    Conclusion
    A course of selective exercise therapy program leads to a reduction in the displacement amplitude and an enhancement in alignment, as well as an increase in strategy, in persons with under the knee amputation, showing increases in balance and postural control.
    Keywords: Exercise Therapy, Postural Balance, Amputees
  • Adel Gomnam M., Kamali M. *, Mobaraki H., Saeedi H Pages 9-16
    Aims: Post-amputation rehabilitation can improve the quality of life. Prosthesis evaluation questionnaire (PEQ) has been designed to evaluate the prosthetic functioning and major aspects of the quality of life in persons with lower-limb amputations. The aim of this study was to translate the questionnaire into Persian and evaluate validity and reliability of the translation.
    Instrument &
    Methods
    The study was done qualitatively and quantitatively. Firstly, prosthesis evaluation questionnaire was translated into Persian and localized. To evaluate formal validity, the questionnaire was completed by 17 lower-limb amputees referred to Kowsar orthotics and prosthesis center. Its content validity was evaluated by 15 prosthesis experts. Using test-retest method, the questionnaire was completed by 70 amputees referred to the center in 2015. The amputees were selected by simple non-probability method. The questionnaire was completed by 22 of the amputees after 2 weeks, again. Data was analyzed using Cronbach’s alpha, relative repetition coefficient, and impact score.
    Findings: The impact score of all the items of the questionnaire was more than 1.5 and favorable. Excluding formal scale and relative repetition coefficient, Cronbach’s alpha was more than the favorable level (0.7) in other scales.
    Conclusion
    Validity and reliability of the Persian version of prosthesis evaluation questionnaire are favorable; and the version can be used to assess prosthesis and major aspects of the quality of life in the Iranian amputees.
    Keywords: Reproducibility of Results, Amputation, Prostheses, Implants
  • Eskafi Noghani M., Nateghian S., Shirinzadeh Dastgiri S., Mohammadazadeh A., Najafi M Pages 17-23
    Aims: PTSD in the veterans can affect the quality of life and happiness in their family members including their spouses. Nevertheless, some factors can reduce mental problems. The aim of this study was to investigate the correlation between the PTSD intensity and the perceived social support and mental happiness and quality of life in the spouses of the veterans with PTSD.
    Instrument &
    Methods
    In the descriptive-correlational study, 302 spouses of the veterans with PTSD living in Mashhad were studied in 2014. The subjects were selected via available sampling method. Data was collected using post-traumatic stress disorder checklist, quality of life questionnaire, Oxford happiness inventory, and perceived social support scale. Data was analyzed by SPSS 21 software using Pearson correlation coefficient, Spearman correlation, Eta-squared correlation, and stepwise regression analysis.
    Findings: There were direct and reverse correlations between metal happiness and quality of life and the perceived social support and the PTSD intensity, respectively (p
    Conclusion
    Any enhancement in the perceived social support and reduction in the PTSD intensity in veterans leads to the enhancement of the quality of life in veterans’ spouses.
    Keywords: Post Traumatic Stress Disorder, Perceived Social Support, Quality of Life, Happiness
  • Mohamadipoor M., Falahati M Pages 25-32
    Aims: The spouses of the veterans suffering bad situtations due to the physical and mental problems of the veterans are in mental risks in turn and with no suitable quality of life. It seems that some educations can enhance their quality of life and reduce their mental pressures. The aim of this study was to investigate the effectiveness of life skills trainings on mental health of the spouses of the veterans with mood disorders.
    Instrument &
    Methods
    In the pretest-posttest semi-experimental study with a control group, 50 spouses of the veterans with mood disorders referred to Tehran Sadr Psychiatric Hospital were studied in 2013.The subjects were selected via available sampling method, randomly devided into two groups including experimental and control groups. Data was collected using a demographic questionnaire and general health questionnaire (GHQ-28). Ten 120-minute life skills training sessions were weekly conducted in experimental group. Data was analyzed using covariance analysis test.
    Findings: There was a significant difference between the groups in the posttest stage with pretest effects controlling in the mean scores of life skills in general health and sub-sclaes including physical symptoms, anxity symptoms, and defects in the social functionnings (p0.05).
    Conclusion
    Life skills trainings can enhance general health (physical symptoms, anxiety symptoms, and defects in the social functionnings) of the spouces of the veterans with mood disorders.
    Keywords: Mental Health, Spouses, Veterans Health, Mood Disorders
  • Beygi A. *, Mohammadifar M.A., Najafi M., Rezayi A.M Pages 33-39
    Aims: The war damages affect not only the veterans, but also their family performances including family cohesion and adaptability. Therefore, investigating the veterans’ family cohesion and adaptability is very important. The aim of this study was to investigate the correlation between spirituality and forgiveness and marital cohesion and adaptability.
    Instrument &
    Methods
    In the descriptive-correlational study, 105 veterans enrolled by Shahrood and Mayamey Martyrs and Veterans Foundation and their spouses were studied in 2014. The subjects were selected using chain sampling. Data was collected using spiritual experience scale, forgiveness scale, and marital adaptability and cohesion scale. Data was analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression.
    Findings: Maximum correlation coefficients were between life meaningfulness (r=0.37) and religious social activities (r=0.37) and family cohesion. In addition, maximum correlation coefficient was between religious social activities (r=0.40) and family adaptability (p
    Conclusion
    Enhancement of spirituality and forgivness in the veterans and their spouses leads to higher family cohesion and adaptability.
    Keywords: Spirituality, Forgiveness
  • Ahar S.*, Aslankhani M.A., Zareian E Pages 41-47
    Aims: Based on the studies, there are processes in resting interval following learning, through which the trained skills are transferred into the long-term memory structures. Such a process is called the consolidation process. There are conflicting results following studies about the effects of different off-line periods on the consolidation process in the motor memory. The aim of this study was to investigate the effects of different off-line periods on the enhance-based consolidation process in the implicit motor memory in veteran and disabled athletes.
    Instrument &
    Methods
    In the semi-experimental study, 45 male veteran and disabled athletes with physical motor disabilities were studied in Yazd in 2015.The subjects were selected via available sampling and randomly divided into three experimental groups with 6-, 24-, and 72-hour off-line periods. The test was done in two steps including learning and retention using alternating serial reaction time task (ASRTT). Data was analyzed using repeated measures two-factor ANOVA, one-way ANOVA, and Bonferroni’s post-hoc tests.
    Findings: In the skill learning step, the major effect of the group and the interaction effect of the group and the training package were not significant. Nevertheless, the major effect of the training package was solely significant (p=0.002). In addition, in the retention step, the major effect of the group and the interaction effect of the training package and the group were not significant. Nevertheless, the major effect of the training package was significant (p=0.001). The functioning of three groups in the retention package was better than the fifth package in the learning step.
    Conclusion
    The off-line period and especially a 72-hour interval after the training and skill learning step can enhance the consolidation process in the implicit motor memory in the veteran and disabled athletes.
    Keywords: Memory Consolidation, Reaction Time, Athletes, Veterans, Disabled Persons
  • Kashani V.O.*, Najafi T Pages 49-55
    Aims: Resilience is a person’s positive adaptation capability responding life problematic situations. And due its importance, making proper instruments to measure it is noticed by the researchers. The aim of this study was to investigate the psychometric properties of a Persian version of brief resilience scale in veteran athletes and athletes with physical disabilities.
    Instrument &
    Methods
    In this study, 168 athletes including veterans and persons with physical disabilities (100 male and 68 female athletes) were studied in Tehran in 2015. The subjects, randomly selected in different skill levels and sports, were with injuries in one of the body joints (waist, thighs, knees, etc.). A Persian version of brief Connor-Davidson resilience scale was studied. To investigate structure validity of Persian version of brief resilience scale, SEM-based confirmatory factor analysis was used. Cronbach’s alpha and intra-class correlation coefficient were used to determine internal consistency and temporal reliability, respectively.
    Findings: The fitness indices showed structural validity and favorable fitness of Persian version of brief resilience scale. In addition, there were acceptable internal consistency (alpha=0.76) and temporal reliability (intra-class correlation coefficient=0.76).
    Conclusion
    Validity and reliability of Persian version of brief resilience scale are acceptable in the veteran athletes and athletes with physical disabilities.
    Keywords: Veterans, Athletes, Resilience, Psychological, Disabled Persons
  • Abedi H.A., Naseri F., Alimohammadi N.*, Salehi Sh Pages 57-66
    Aims: As one of the major bases to improve the society health, the empowerment improves self-care behaviors and health in the client. Since the spouses of the veterans are the first care and support resource for their wives, they can play an important role to empower their wives. The aim of this study was to investigate the experiences of the spouses of the chemically injured veterans in their spouses’ empowerment.
    Participants &
    Methods
    In the qualitative study done by the descriptive phenomenological method, 11 spouses of the chemically injured veterans enrolled by Isfahan Martyrs and Veterans Foundation, who were living with their spouses, were studied in 2012. The subjects were selected via purposeful sampling method. Data, collected through semi-structured and deep interview, were analyzed by Colaizzi’s seven-step method.
    Findings: From 217 primary codes gathered by the interviews, 16 conceptual sub-structures were obtained. The sub-structures were planning, relaxation, self-belief, support, role exchange, role play, cooperation, empathy, avoiding hopelessness, worthiness, sacrifice, beliefs and values, knowing the disease, social attitude, adaptation with the circumstances, and reconciliation with life. The sub-structures were classified under two major titles as “action for empowerment” and “personal capabilities of the spouses”.
    Conclusion
    After years of mutual living with a chemically injured veteran, the experiences of the spouse include two major concepts as “action for empowerment” and “personal capabilities of the spouses”. It shows that the spouses, besides different roles such as a spouse, a nurse, and a medication help, experience different problems and experimentally done effective works to empower their own spouses.
    Keywords: Veterans, Empowerment, Patient, Spouses